z gory przepraszam za wscibstwo, ale juz nie moge... czy wy tez wydajecie takie ilosci pieniedzy? czy wszytsko tak podrozalo? czy moe ja potrzebuje tyle rzeczy... boje sie policzyc ile wydalam w tym, tamtym czy jeszcze innym miesiacu.
rodzina 2 +2 przedszkolak i niemowlak
niemowle na piersi (wkladki lakt 3x17 zl na mc kupowane w promocji) - darmowe karmienie
2 glupie pajace w tesco 45 zl - nie mam znajomych ktorzy sie podziela, po starszaku oddalam
pieluchy, chusteczki (tak, wilgotne - malej nie szkodza a propozycja wacikow z woda nie jest tak wygodna i wiele drozsza niz kupione w promocji ch. pampers 6pak.
przedszkolak tfu tfu nie choruje za wiele - ale jak trzeba korzystamy z pediatry prywatnie bo mamy super lekarke od urodzenia - wiadomo - koszt dodatkowy
jedzenie - idziesz na zakupy i 50 zl na wejscie na bazarek to jest malo - kawalek miesa, ryby, troche warzyw, pieczywo, kawaleczek wedliny czy sera... do tego zakupy marketowe - zgrzewki mleka, wody, jakies jogurty, chemia, maki, kasze... same wiecie...
i wydatki jakies "niespodziewane' - prezenty, ubezpieczenia, szczepienia, awarie (kupilam nowego kompa i napr. pralke)
oplat miesiecznych nie licze - bo nie o to chodzi
mowie o codziennych potrzebach przecietnej rodziny,,,,
na szczescie jeszcze mnie na to wsz stac - ale np ze sredniej krajowej ktora zarabiaja oboje rodzice - 2x3500 zl przy jakis tam oplatach, aucie - moze byc ciezko moim zdaniem
bo np prezenty - dla mnie studnia bez dna - teraz dzien matki x2. dzien dziecka x8 - mamy tyle dzieci w rodzinie - dostaja od wujkow i my kupujemy ich dzieciom. wiadomo - szukam w promocjach, ale staram sie kupowac cos co ucieszy obdarowanego - rzadko mozna znalezc cos za mniej niz 50 zl (wiem, gry puzzle -tez kupije nieraz - do tego slodycz...)
dla mam tez staram sie cos fajnego kupic - dobry kosmetyk czy dodatek - i 100 peka...
mam nadz ze zrozumialyscie mnie - nie chodzi o to czy ja sie chwale czy zale...
po prostu zastanawiam sie, czy innym tez tak pieniadze przelatuja przez rece - mimo szukania oszczednosci..
przepraszam za brak pol znakow, bledy i ogolny chaos wypowiedzi - niemowle obok

pozdrawiam serdecznie