beata32 22.12.04, 13:08 ... robię wszystko, żeby nic nie robić. Co chwila do Was zaglądam ... a tu cisza. Wszystkie na zasłużoanych urlopach jesteście? Dobrze Wam ... ale te, które jeszcze pracują, może zapukają do nas??? :D :D :D Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pantaleona Re: puk puk ... Siedzę w pracy i ... 22.12.04, 13:31 ja dzisiaj jestem w domu, ale to tylko przelotna chwilka. Jutro znowu jestem w pracy. I pojutrze też. W tym roku nie zasłużyłam na urlop :-( Mam tylko dwa dni na opiekę nad dzieckiem. I dzisiaj z tego prawa korzystam. Odpowiedz Link
olab1 Re: puk puk ... Siedzę w pracy i ... 22.12.04, 13:33 kwitnę. Ludzi w brud, wszyscy czekają jak zwykle w Polcse na ostatnia chwilę z załatwieniem ważnych spraw. O urlopie to mogę zapomnieć. Chciałabym choć kilka dni pobyć w domu. Moja Gosia jest z tatą i dziadkiem. Ciekawe, czym mnie dziś zaskoczy. Wczoraj dziadek pokazał jej ogień w piecu, a potem poprosił Gosię o to, aby pokazała mamie, jaki kolor ma ogień. Pognała jak szalona do swojego pokoju i chwyciła lalkę za żółte włosy:))) Niesamowita mała dziewczynka. Dziadek - spec od ciekawych rzeczy tylko wskaże np. gwiazdę na czubku choinki a Gosia juz biegnie do krzesła i pokazuje jak to trzeba to krzesło podstawić, wejść na nie, wziąść Gosię na ręce i pozwolić dotknąć gwaizdki. No cóż, takie pomysły to przywilej dziadka, ja bym na to nie wpadła. Szkoda mi jednak, że w trakcie poznawania świata nie ma mnie przy niej. Taki los. Odpowiedz Link
mamabruna Re: puk puk ... Siedzę w pracy i ... 22.12.04, 13:42 ja jestem, tez jakoś nie mam weny twórczej i sie troche obijam. zagladam na forum, a tu cisza. rozmyslam o swietach i przegladam zdjecia Bruna (mam w kompie całe mnostwo). I jescze rozmyslam o .....zakwasie na barszcz, który wczoraj, pierwszy raz w zyciu przygotowałam. musi sie udać, bo barszcz leży po mojej stronie na wigilie u teściów. Musi sie udac!!!! Odpowiedz Link
beata32 Re: puk puk ... Siedzę w pracy i ... 22.12.04, 13:47 wow, zakwas na barszcz??? (a to barszcz to nie jest coś takiego w pudełku z napisem Hortex lub Krakus? ... ;-) ) nawet nie wiedziałam że coś takiego jak zakwas jest przy przyrządzaniu barszczu potrzebne - to napewno wyższy poziom wtajemnieczenia w sztukę kulinarną ... stąd pojęcie mi zupełnie obce ... Na pewno się UDA!!! Odpowiedz Link
mamabruna Re: puk puk ... Siedzę w pracy i ... 22.12.04, 13:53 tez robie to pierwszy raz. Prawdziwy barszc (biały czy czerwony jest na zakwasie) i wg przepisu wcale nie jest to trudne. Jak bedzie w praktyce zobaczymy. zdam relację po swietach. Przepis na "prawdziwy barszcz wigilijny" na 4, 5 dni przed wigilią przygotowujemy zakwas: Kg buraków, umyć, pokroić w plastry dodać: kilka ząbków czosnku, majranek, liść laurowy ziele angielskie i koniecznie skórkę od chleba razowego. Zalać chłodną wodą, przykryć gazą. Odstawić. W wigilie przygotować wywar z warzyw, posolić, dodać zakwas wcześniej przygotowany i przecedzony (musi być czyściutki), zagotować. Zrobić uszka. Uszka zalać baszczem. Zjeść, Pochwalić :-))) Odpowiedz Link
beata32 Re: puk puk ... Siedzę w pracy i ... 22.12.04, 14:05 no tak ... czekam na szczegółową relację B. PS. "zrobić uszka" ... fajny skrót w tym przepisie ... ;-) ;-) ;-) ... następna dla mnie 'czarna magia' Odpowiedz Link
mamabruna Re: puk puk ... Siedzę w pracy i ... 22.12.04, 14:09 Można kupić mrożone, też pycha :-)) Odpowiedz Link
beata32 Re: puk puk ... Siedzę w pracy i ... 22.12.04, 14:12 Na szczęście - teściowa robi ... ;-) A moja mama na drugi dzień świąt przygotuje rosół z kluskami domowej roboty!!! już się nie mogę doczekać. Odpowiedz Link
i.r Re: puk puk ... Siedzę w pracy i ... 22.12.04, 14:03 ja wpadlam na chwilke, jutro tez na chwilke, u mnie luuuuz. nikt nie mysli w tej chwili o kredycie na mieszkanie :). w wigilie wolne, poza tym zlobek nieczynny. jejku, to co biedne pracujace mamy poczna z maluszkami :(( Odpowiedz Link
agamamaani Re: puk puk ... Siedzę w pracy i ... 22.12.04, 14:17 a ja właśnie cały dzień telefonicznie konsultuję się z moim mężem, na którego spadł obowiązek wykonania zakupów światecznych.. A poza tym wszyscy moi koledzy z działu są na urlopach więc mam masę roboty.. Ale też i tu azglądam.. aga Odpowiedz Link
beata32 Re: puk puk ... Siedzę w pracy i ... 22.12.04, 14:21 a u mnie atmosfera ogólnego rozluźnienia, ploteczki, pogaduchy, kawka itp. ... Odpowiedz Link
bedada Re: puk puk ... Siedzę w pracy i ... 22.12.04, 14:35 ja też jestem w pracy i bede jutro i pojutrze dobrze ,że w Święta nie muszę przychodzić!Nie mam na nic czasu jutro mam jeszcze egzamin na prawo jazdy- czwatry z kolei!Ale za to zapowiedziałam szefowi,że w Wigilię przychodzę z małym do pracy,bo nie mam go z kim zostawić.Opiekunka też człowiek i święta musi kiedys przygotować.Mały podziębiony no i oczywiście ja też! Nos mam wielki i czerwony jak bałwan! Rany ,ale mam humorek.Wszystko przez ten egzamin na prawko strasznie mi zależy,a tu ciągle nic! Położę dzisiaj małego spać i pójdę na zakupy do Selgrosa może coś kupię na święta do jedzenia.Narazie mam tylko pierniki upieczone i nic pozatym.Idę sobie chociaż kawkę zrobić. Ach dobrze,że szef-łaskawca zapowiedział,że w Wigilię tylko do 12 pracujemy.Czyli 3 godz! Sam dojaz w jedną i druga stronę zajmnie mi 1,5 godziny! Chyba do tych zakupów w Selgrosie dołoże coś dla siebie na poprawienie humorku. Musiałam się wygadać trochę mi ulżyło.Dzięki,że jesteście. Odpowiedz Link
beata32 Re: puk puk ... Siedzę w pracy i ... 22.12.04, 14:43 Oj,oj biedniutka jesteś ... Jutro też jestem - mogę coś popisać, albo poczytać marudzenia ... wygląda na to, że mój zaopał do pracy się nie zmieni. No, to co sobie kupisz??? ... ja do świątecznych zakupów dorzuciłam parę nowych ciuszków extra ;-) ... w końcu umęczyłam się okrutnie ... więc należało mi się Odpowiedz Link
bedada Re: puk puk ... Siedzę w pracy i ... 22.12.04, 14:50 U męża w pracy dzisiaj mają Wigilię i dostają premię świąteczną! Też przydałoby się parę nowych ciuszków może coś znajdę dla siebie?Chciałabym jakąś fajną książkę na święta,a może jakieś nowe perfumy? Jeszcze nie wiem,ale napewno coś sobie wybiorę.Jutro napewno będzie lepiej szczególnie jak w końcu uda mi się zdać prawo jazdy. Odpowiedz Link
beata32 Re: puk puk ... Siedzę w pracy i ... 22.12.04, 14:56 Trzymam kciuki za prawko mocno!!! Odpowiedz Link
bedada Re: puk puk ... Siedzę w pracy i ... 22.12.04, 15:00 Nie będę dziękować. Jutro napiszę jak mi poszło. Odpowiedz Link
i.r zakupy ciuszkowe 22.12.04, 17:06 dziewczęta powstrzymajcie sie chwileczkę, zaraz będą przeceny! Odpowiedz Link
ageman Re: puk puk ... Siedzę w pracy i ... 22.12.04, 14:20 Latam z wywieszonym językiem, bo jak zwykle, za 10 dwunasta worek z pracą się rozpruł a ja od jutra na urlopie, wracam do pracy we wtorek po Świętach. Aga Odpowiedz Link
re_haj Re: puk puk ... Siedzę w pracy i ... 22.12.04, 16:09 Witam na sam koniec, dopiero teraz mam chwilę żeby zajrzeć na forum. Cały ten tydzień jest koszmarny, wygląda tak jakby szefostwo chciało wejść w nowy rok bez żadnych zaległości, więc gonitwa niesamowita. A dzisiaj to już jeden koszmar, ale na szczęście jeszcze tylko jutro, piatek mamy wolny! Pozdrawiam. Odpowiedz Link
beata32 Re: puk puk ... Siedzę w pracy i ... 22.12.04, 16:10 nie ... jeszcze ja siedzę - do 17 muszę się obijać ... Odpowiedz Link
ageman Re: puk puk ... Siedzę w pracy i ... 22.12.04, 16:13 Tobie to dobrze. A ja muszę zasuwać ostro i to do 18.000 :( Aga Odpowiedz Link
beata32 Re: puk puk ... Siedzę w pracy i ... 22.12.04, 16:36 biedactwo ... oby czas do tej 18-tej śmignął niepostrzeżenie!!! Odpowiedz Link
evee1 Re: puk puk ... Siedzę w pracy i ... 22.12.04, 23:57 Ja tez pracuje! W Wigilie do drugiej. A potem w przerwie swiatecznej tez, ale tylko trzy dni, bo tutaj w poniedzialek i wtorek mamy wolne za Swieta przypadajace w weekend. Czy w Polsce tez tak sie teraz robi? Odpowiedz Link
beata32 Re: puk puk ... Siedzę w pracy i ... 23.12.04, 08:44 U nas Wigilia jest wolna za święta, a drugi dzień - to Sylwestra. W Polsce jest tak, że pracodawcy mają obowiązek oddać wolne dni za święta przypadające w weekend, ale jakie to bedą dni - wyznacza pracodawca. Odpowiedz Link
mamabruna Re: puk puk ... Siedzę w pracy i ... 23.12.04, 12:46 pracodawcas ma obowiazek oddać dzien wolny za świeto przypadające w sobote. Niedziela sie nieliczy, dlatego za te świeta zwrócą nam tylko jeden dzień/ Odpowiedz Link
maaarta1 Re: puk puk ... Siedzę w pracy i ... 23.12.04, 11:48 Chetnie bym pogadała, ale mam mase roboty. Zaraz wybiegam z pracy i wyjeżdżam na Świeta. pozdrawiam i życze zdrowych i radosnych świąt. Odpowiedz Link