Dodaj do ulubionych

Synuś dzieciorób

09.08.13, 10:48
Zainspirowane pouczającym wink filmikiem.

Matka ma 23-letniego synusia. Synuś to typowy laluś, ma kilkoro dzieci z różnymi kobietami, na które nie płaci i z którymi się nie kontaktuje. Synuś mieszka z mamusią, której również nie daje pieniędzy na życie i nie pomaga w domu. Chlopak otrzymuje zasiłek dla bezrobotnych, który wydaje na knajpy i kolejne podrywane dziewczyny.
Odkrywacie, że synuś pracuje na czarno (mając świadomość, że dzieci dziecioroba żyją w niedostatku), ma z tego full kasy, którą wydaje na swoje przyjemności (czyli ani matka, ani dzieci nie widzą pieniędzy).

Co matka powinna w takiej sytuacji zrobić?
Jak rozwiązać problem?
Obserwuj wątek
    • amy.28 Re: Synuś dzieciorób 09.08.13, 10:53
      Mamusia wyrzuca synusia z domu i ma święty spokój.
      Jego życie, jego dziecioróbstwo, jego problem.

Życie go kopnie w d to się nauczy. Jesli wcześnie rozmowy z SYnusiem nie przyniosły efektu to trudno. Co ma mu pieniądze matka kraść i dzieciom rozsyłać? Urząd poinformować? Matki tych dzieci, żeby wniosły sprawę o zatajenie majątku?
      • a1ma Re: Synuś dzieciorób 09.08.13, 13:44
        amy.28 napisała:

> Mamusia wyrzuca synusia z domu i ma święty spokój.
        > Jego życie, jego dziecioróbstwo, jego problem.

Nie do końca niestety, bo jeśli synuś będzie niewypłacalny, to komornik ściągnie alimenty z konta mamusi.
    • wuika Re: Synuś dzieciorób 09.08.13, 10:54
      Matka powinna dawno synusia wykopać z domu / zażądać zwrotu kasy za utrzymanie. To tak na szybko. A bardziej długoterminowo?
    • iwles Re: Synuś dzieciorób 09.08.13, 10:58

23 lata i kilkoro dzieci z rożnymi kobietami ? Niezły i szybki chlopaczyna, czego sie nie dotknie, zaraz zapłodni. Synusia wykopać z domu i na pożegnanie kupić w prezencie paczkę prezerwatyw.
      • volta2 Re: Synuś dzieciorób 09.08.13, 11:18
        ale głupota laseczek tez nie mniejsza, biorąc pod uwagę, że synuś u mamusi bez przychówku się zjawia, to śmiem powiedzieć, że panienki głupota chyba nawet większa?
        • iwles Re: Synuś dzieciorób 09.08.13, 11:19

każda z nich mogla myslec, że jest tą jedyną wink
    • podkocem Re: Synuś dzieciorób 09.08.13, 11:04
      - wystawic walizki syusiowi i powiedziec pa, pa.
      - byc babcia dla jego dzieci, interesowac sie nimi, płacic niekoniecznie
      • yenna_m Re: Synuś dzieciorób 09.08.13, 11:06
        a jeśli któraś z mamuś ogarnie się i pozwie o alimenty babcię?
        jak żyć wtedy panie premierze, jak żyć?
        • jowita771 Re: Synuś dzieciorób 09.08.13, 11:45
          Najpierw zorientować się, gdzie synuś pracuje i jak któraś pozwie, to synusiowi zagrozić, że albo bierze alimenty na siebie, albo ma na głowie US, niech kalkuluje, co mu się bardziej opłaca.
    • atojaxxl Re: Synuś dzieciorób 09.08.13, 11:07
      Jak znam życie, to mamusia nie tylko nie wyrzuci synusia z domu, ale zrobi wszystko, żeby go przy sobie zatrzymać. I żeby matki tych dzieci nie dowiedziały się, że ich tatuńcio jednak ma kasę. Bo to przecież nie wina synusia, tylko te panienki tak na niego lecą a on taki biedny naiwny, nie potrafi się oprzeć ... no i stąd te dzieci....
    • lauren6 Re: Synuś dzieciorób 09.08.13, 11:08
      Jeżeli synuś nie płaci alimentów to obowiązek alimentacyjny przechodzi na jego matkę. W jej interesie leży wykazanie przed sądem lewych zarobków syna.
      • raczek47 Re: Synuś dzieciorób 09.08.13, 13:42
        Serio czy żartujesz? Naprawdę takie jest prawo,że dziadkowie muszą płacić alimenty na wnuki, gdy dziecko tego nie robi?
        To straszne i po prostu niedorzeczne.
        • olena.s Re: Synuś dzieciorób 09.08.13, 14:02
          Bo oczywiście o wiele bardziej dorzeczne byłoby, gdyby na utrzymanie dzieci synusia płaciła statystyczna ematka wraz z resztą populacji.
        • yenna_m Re: Synuś dzieciorób 09.08.13, 14:11
          ależ bardzo dorzeczne
          bycie rodziną zobowiązuje tongue_out
          • raczek47 Re: Synuś dzieciorób 09.08.13, 14:14
            To w takim razie rodzice morderców, pedofilów i innych psycholi tez powinni ponosić odpowiedzialność karną za czyny swoich dorosłych dzieci.
            • yenna_m Re: Synuś dzieciorób 09.08.13, 14:27
              ale to nie jest odpowiedzialność karna tylko alementacyjne świadczenie na rzecz członka rodziny będącego w niedostatku

obawiam się, że na wnuku ciąży podobna odpowiedzialność alimentowania takiej babuni
              • raczek47 Re: Synuś dzieciorób 09.08.13, 14:32
                może, ale wg mnie to grubo nie w porządku, zwłaszcza w naszym kraju, gdzie emeryci-dziadkowie z reguły ledwo wiążą koniec z końcem.
                • yenna_m Re: Synuś dzieciorób 09.08.13, 14:38
                  ale to ok, gdy wnusio, którym ani babcia, ani tatuś się nigdy nie interesowali, nagle musi płacić alimenty na taką babunię/tatusia?
                • olena.s Re: Synuś dzieciorób 09.08.13, 15:00
                  Ale nierzadko bywa, że nie płacący bezczelnie alimentów tatuś reflektuje się, kiedy komornik puka do dziadków.
                  I pozwolę sobie zapytać, skoro istniejące rozwiązanie jest twoim zdaniem grubo nie w porządku, to jakie rozwiązanie uznałabyś za właściwe?
                • noname2002 Re: Synuś dzieciorób 10.08.13, 11:15
                  Ale często taki synuś dzieciorób, no nie ten z tego wątku, taki co to pracował i się czegoś dorobił, tuż przed sprawą o alimenty przepisuje majątek na mamusię. Nadal uważasz za niesprawiedliwe ściąganie alimentów z babci?
                • mgla_jedwabna Re: Synuś dzieciorób 10.08.13, 18:05
                  Tak, bo samotne matki to kokosy mają. Zwłaszcza takie, których dzieciom sąd byłby skłonny zasądzić alimenty od babci emerytki.
    • magata.d Re: Synuś dzieciorób 09.08.13, 11:11
      Zdecydowanie, wystawić synusiowi walizeczki za drzwi.
    • volta2 Re: Synuś dzieciorób 09.08.13, 11:15
      nie wiem co to za filmik, ale ja w sytuacji bycia mamusią 23 latka na stanie posiadającego już kilkoro dzieci - w trosce o wszystkich wywiozłabym go na słowację czy gdzie tam i zażądała wazektomii na własnym dziecku.

chyba bym była w stanie to zrobić. pytanie - czy jaki lekarz by się tego podjął?

a tak z innej beczki:
      poznałam jakiś czas temu babeczkę, samotną matkę synusia, wczesne studenckie dziecko.
      matka z dobrym zawodem willą 200 metrów pod warszawą.
      pewnego dnia synuś oświadcza że zalczył wpadeczkę z równie młodą studentką jak on sam.
      przeprowadził się i razem z dziewczyną podjął opiekę, forsa z alimentów od ojca + jakieś dorabianie + mieszkanie u dziewczyny pozwalały jakoś tej rodzinie trwać.
      no ale takie małe to ryczy, upierdliwe, konflikty i propozycja synusia by do mamci wrócić, no co mamciu, przecież tu tak dużo miejsca jest?

mamcia powiedziała że jej te 200 metrów jest niezbędne a on ma sobie życie układać tak, jakby matka mieszkała kątem u sąsiadów. kasą pewnie wspomogła dziecko, to urodzone, ale na powrót nie pozwolila. było to dla mnie cholernie pouczające.
      • noname2002 Re: Synuś dzieciorób 10.08.13, 11:18
        forsa z alimentów od ojca
        > + jakieś dorabianie + mieszkanie u dziewczyny pozwalały jakoś tej rodzinie trw
        > ać.

A w momencie jak dziecko założy własną rodzinę, to nie kończy się czasem płacenie mu alimentów?
        • iwles Re: Synuś dzieciorób 10.08.13, 12:13

jesli jednoczesnie uczy się to nie konczy sie, mimo zalożenia własnej rodziny i urodzenia dziecka.
    • jagienka75 Re: Synuś dzieciorób 09.08.13, 11:21
      niech zgadnę:
      TS/DJ?wink
      • yenna_m Re: Synuś dzieciorób 09.08.13, 11:24
        TS big_grin
        takie scenariusze tylko w Polsacie big_grin big_grin big_grin

dodam dla ułatwienia, że przyjaciel mamusi zadenuncjował chłopaka na Policji, że pracując na czarno pobiera zasiłek big_grin big_grin big_grin
        • soczek_bez_gazu Re: Synuś dzieciorób 09.08.13, 11:30
          A mamusia go z chałupy wyrzuciła w końcu! Akurat załapałam się na końcówkę tongue_out
          • yenna_m Re: Synuś dzieciorób 09.08.13, 11:32
            co za fabuła big_grin big_grin big_grin big_grin

ciekawa jestem, jak by ematka potraktowała dziecioroba, gdyby była matką synusia lub jednego z jego dzieci
        • jagienka75 Re: Synuś dzieciorób 09.08.13, 11:35
          pamiętam ten odcinek. oglądałam gobig_grin
          główny bohater DZIECIORÓB grał a w innym odcinku statecznego męża i ojca.
          ale i tak nic nie przebije DARIUSZA i jego ukochanej KAROLINKIbig_grin
          • yenna_m Re: Synuś dzieciorób 09.08.13, 11:46
            a to tego nie widziałam sad
            • jagienka75 Re: Synuś dzieciorób 09.08.13, 11:51
              proszęsmile
              tu jest w trzech odcinkach.
              ja poryczałam ze śmiechu.

www.google.pl/search?q=trudne+sprawy+dariusz&oq=trudne+sprawy+Dariusz&aqs=chrome.0.69i59j5j0l2j69i60j69i61.5202j0&sourceid=chrome&ie=UTF-8
              • jagienka75 Re: Synuś dzieciorób 09.08.13, 11:54
                jeden z lepszych odcinków z tej serii jest jeszcze o wygranej w totolotkabig_grin
                płakałam ze śmiechu a bohater gówny, czyli synalek,który zagarnął dla siebie całą wygraną BEZBŁĘDNY!
              • yenna_m Re: Synuś dzieciorób 09.08.13, 11:56
                wieczorem sobie do snu pooglądam big_grin big_grin big_grin
        • iwles Re: Synuś dzieciorób 09.08.13, 11:41

> TS big_grin
          > takie scenariusze tylko w Polsacie big_grin big_grin big_grin

a co to jest TS ?
          i przy okazji DJ - też poproszę.
          • yenna_m Re: Synuś dzieciorób 09.08.13, 11:46
            wspaniałe produkcje pt "Trudne sprawy" i "Dlaczego ja"

Chłam totalny, aż oczy bolą.

Ale scenariusze to im musiała jaka ematka pisać big_grin Za każdym razem prawie płaczę ze śmiechu. Co za fabuła, co za dialogi, co za aktorstwo big_grin
            • jagienka75 Re: Synuś dzieciorób 09.08.13, 11:49
              > Ale scenariusze to im musiała jaka ematka pisać big_grin Za każdym razem prawie płacz
              > ę ze śmiechu. Co za fabuła, co za dialogi, co za aktorstwo big_grin

ja też często płaczę ze śmiechu i dlatego tak bardzo lubię TS/DJ oglądaćbig_grin
              we wrześniu będą pewnie nowe odcinki. teraz to same powtórki, więc nie oglądam.
            • iwles Re: Synuś dzieciorób 09.08.13, 11:50

a to już wiem big_grin

czasami jak przelączam i akurat leci zostawiam na chwilę, żeby sie posmiać z tekstow: trzydziestoośmiolatka spojrzala na trzynastolatkę (czyli w skrócie: matka spojrzała na corkę) tongue_out
              • zlotonaiwnych Re: Synuś dzieciorób 09.08.13, 13:12
                Chłam, ale wnioskuję z powyższych postów, że oglądalność mają niezłą. I zapewne będą produkować jeszcze gorsze gnioty, bo, jak widać, się podoba. Jak to dobrze, że sześć lat temu wypieprzyłam tv.
    • czar_bajry Re: Synuś dzieciorób 09.08.13, 13:28
      yenna przestań Trudne Sprawy oglądać i się nimi ekscytowaćbig_grin
      • yenna_m Re: Synuś dzieciorób 09.08.13, 13:31
        są bardziej czadowe niż ematka big_grin
        • yenna_m Re: Synuś dzieciorób 09.08.13, 13:35
          no i do kawusi porannej w sam raz big_grin
          • czar_bajry Re: Synuś dzieciorób 09.08.13, 13:39
            Fakt coś w tym jest, mój 9 -latek jest fanem tego typu produkcjibig_grin a ja jako dobra i odpowiedzialna matka muszę kontrolować co dziecko oglądabig_grin
            • tosterowa Re: Synuś dzieciorób 09.08.13, 14:10
              Ja też jestem "fanką", tzn raz na jakiś czas zapuszczę jako odmóżdżacz, porównanie tego typu programów do ematki, czy forum ogólnie - bardzo trafne, tylko na forum na szczęście nie drą japy.
              Cóż, każdy ma jakieś słabości ;P
    • gazeta_mi_placi Re: Synuś dzieciorób 09.08.13, 17:09
      Rekordzista ma chyba niecałe 30 lat i 21 dzieci z 18 kobietami (Amerykanin), bezrobotny, grywa na automatach big_grin
      • yenna_m Re: Synuś dzieciorób 09.08.13, 17:14
        jakieś głupawe te dziewuchy, że z nim szły big_grin
        • gazeta_mi_placi Re: Synuś dzieciorób 09.08.13, 23:07
          Świat błyskawicznie by wymarł gdyby dziewczyny rozmnażały się tylko z tymi najlepszymi.
    • exina Re: Synuś dzieciorób 09.08.13, 23:20
      Oj sie obudziła kobieta po latach "wytęzonej" pracy nad tym, by syn wyrósł na facetawink
      To wiadome co powinna zrobic - wyrzucić go z chaty, ale przeciez go za bardzo "kocha", prawda. Problemu nie rozwiąże, nie sposób to zrobić jednym ruchem po latach zaniedbań, ale moze dałaby synusiowi do zrozumienia, ze już jest duzym chłopcem. Podejrzewam jednak, ze ona tego własnie się obawia - przyjąć do wiadomosci, ze synek nie ma już 10 lat. Niech się cieszy, ze alimenty od dziadków sądy przyznają w niskich kwotach, bo będzie bulić na pewno.
    • anielka5 Re: Synuś dzieciorób 10.08.13, 18:13
      Tylko jakby wam to powiedzieć...nie jest tak łatwo kogoś wyrzucić z mieszkania. No wiecie, trzeba mieć wyrok eksmisji, lokal zastępczy i te sprawy...No ale na ematce wszystko jest możliwewink bo tu inne prawo istnieje, ewentualnie nie ponosi się konsekwencji nie przestrzegania istniejącego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka