Dodaj do ulubionych

Szuflada z rajstopami- patent na porządek

17.11.13, 10:59
Mam dwie szuflady rajstop, bardzo lubię chodzić w spodniach i sukienkach.
Ale non stop w tych szufladach jest bałagan, co ułoże to i tak za chwile znowu to samo.
Da sie jakos to okielznac?
Myślałam kiedyś, by kupić taki wkład jak np na krawaty, ale znajoma mowi, ze i tak to nic nie daje.

Macie jakieś patenty na to, by miec porządek w rajstopach?
Obserwuj wątek
    • princy-mincy Re: Szuflada z rajstopami- patent na porządek 17.11.13, 11:00
      W spodnicach i sukienkach- miało byc.
    • serei Re: Szuflada z rajstopami- patent na porządek 17.11.13, 11:03
      u mnie sprawdza się coś takiego
      https://images37.fotosik.pl/2078/5a3efd6a0e31cd89med.jpg
      • morgen_stern Re: Szuflada z rajstopami- patent na porządek 17.11.13, 11:16
        Mam to samo.
      • kosmitka06 Re: Szuflada z rajstopami- patent na porządek 17.11.13, 12:33
        serei napisała:

> u mnie sprawdza się coś takiego
        > https://images37.fotosik.pl/2078/5a3efd6a0e31cd89med.jpg

Też mam coś podobnego. Inaczej bym oszalała. Mam dużo rajstop, pończoch, podkolanówek w różnych kolorach. Jest tego masa więc nie wyobrażam sobie codziennie "grzebać" w takiej szufladzie.
      • pierwszykot Re: Szuflada z rajstopami- patent na porządek 18.11.13, 22:24
        gdzie coś takiego można kupic?
    • rhaenyra Re: Szuflada z rajstopami- patent na porządek 17.11.13, 11:03
      tak mam patent :
      grubych mam 3 pary a cienkie rwe gora po 2 zalozeniach big_grin
    • 18lipcowa3 Re: Szuflada z rajstopami- patent na porządek 17.11.13, 11:08
      mam po prostu 2 pary, jak porwę kupuje nastepne
      • pinkdot Re: Szuflada z rajstopami- patent na porządek 18.11.13, 11:10
        No ale chyba cały czas chodzisz w jednego rodzaju rajstopach w takim razie. Ja mam w rozmaitych kolorach, z różnymi wzorami, różnej grubości...nie dałabym rady posiadać tylko dwóch par na stanie.
        • 18lipcowa3 Re: Szuflada z rajstopami- patent na porządek 18.11.13, 22:08
          pinkdot napisała:

> No ale chyba cały czas chodzisz w jednego rodzaju rajstopach w takim razie. Ja
          > mam w rozmaitych kolorach, z różnymi wzorami, różnej grubości...nie dałabym rad
          > y posiadać tylko dwóch par na stanie.

no w jednych, w czarnych grubych
          jednego dnia, nastepnego spodnie bo rajty sie piorą, potem znowu rajty, potem spodnie i tyle
          syfu przynajmniej nie mam
          a pasmanterie z cudami gaciami+ rajtami pod nosem
    • neffi79 Re: Szuflada z rajstopami- patent na porządek 17.11.13, 11:14

ja pkcie porządku w garderobie mam świra
      wszystko od linijki aż sama mnie to męczytongue_out normalnie natręctwo
      przegródki, segregator do szuflady, koszyczki, pudełka - wyjść jest sporo
    • monika3411 Re: Szuflada z rajstopami- patent na porządek 17.11.13, 11:27
      Ja rajstop nie posiadam, nie mam ani jednej pary i nie miałam od lat, więc nie jestem może najlepszym doradcą wink ale może każdą parę w woreczek foliowy, żeby Ci się nie plątały i np kolorami do koszyczka w szufladzie?
    • mayaalex Re: Szuflada z rajstopami- patent na porządek 17.11.13, 12:10
      Mam duzo par bo tez lubie sukienki i spodnice - wszystkie wrzucam jak leci do duzego pudla z ikei i tam sie kotluja. Tak samo majtki i staniki (mam w sumie 3 duze plastikowe pojemniki na bielizne bo w tej chwili nie uzywam komody). Ale mialam kolezanke, ktora miala majtki w szufladzie poukladane kolorami (to byl rzadek wzdluz) a do tego najblizej te najczesciej noszone a jakies specjalne dalej (rzadek wszerz). Dla mnie koszmar, ona zachwycona smile
    • lajente Re: Szuflada z rajstopami- patent na porządek 17.11.13, 12:14
      Da się okiełznać, niezawodna i niedroga jest w takich przypadkach IKEA, ma całkiem spory wybór w różnych rozmiarach pudełek, pudełeczek i pojemników do szuflad i szaf, które bardzo ułatwiają porządkowanie.
      • neffi79 Re: Szuflada z rajstopami- patent na porządek 17.11.13, 12:33
        Ikea to sklep dla ubogich, sam szajs i tandeta - tak mi powiedziano w którymś wątkubig_grin
        • lajente Re: Szuflada z rajstopami- patent na porządek 17.11.13, 12:58
          Jak się przejmujesz co mówią kretyni na forum to już twoja sprawa.
          • neffi79 Re: Szuflada z rajstopami- patent na porządek 17.11.13, 13:11
            a gdzie napisałam, że się przejmuję?
            wiesz jak się nazywa widzenie rzeczy, których nie ma?smile
            • lajente Re: Szuflada z rajstopami- patent na porządek 17.11.13, 13:37
              No skoro się nie przejmujesz to po co o tym piszesz?
              Jak ktoś ma kompleksy i musi się dowartościować zakupami
              wyłącznie drogich produktów to jego sprawa.

Po co powtarzać opinie ludzi z kompleksami?
              Tym bardziej, że nie mówimy o meblowaniu rezydencji w Beverly Hills
              tylko o zakupie pudełek do szuflady.
              • neffi79 Re: Szuflada z rajstopami- patent na porządek 17.11.13, 13:42
                lajente napisał(a):

> No skoro się nie przejmujesz to po co o tym piszesz?

pkt. 1 to był element humorytsycznysmile
                nie wierzę, że nie zajarzyłaś. wstawiłam emota, bardziej się nie dało

> Po co powtarzać opinie ludzi z kompleksami?

pkt.2 - patrz pkt. 1
        • mamusia1999 Re: Szuflada z rajstopami- patent na porządek 17.11.13, 15:29
          to se kup szajsowny prototyp z ikei, a nastepnie zlec stolarzowi wykonanie mahoniowej komody z intarsjami, w ktorej jedna szuflada bedzie kopia plastikowej tandety wink
    • jak_matrioszka Re: Szuflada z rajstopami- patent na porządek 17.11.13, 13:17
      Rajstopy trzymam w plaskiej szufladzie, a ze jest zawsze pelna to nie mam najmniejszego problemu z utrzymaniem tam porzadku (sam sie utrzymuje). Kazda pare skladam po praniu w cos w rodzaju kostki i takie kostki ukladam jedna za druga, rzedami w szufladzie. Pelny rzad trzyma sie sam z siebie, a ze jest duza rotacja to przepelnienie albo niedomiar zadko sie zdazaja. Gdybym miala pokazany na zdjeciu segregator i jedna pare w kazdej kieszonce, to musialabym miec ze cztery szuflady.
      Pewnie powinnas sie nauczyc zwijac rajstopy w rulony zamiast wrzucac je jak leci do szuflady, i tyle.
    • d.o.s.i.a Re: Szuflada z rajstopami- patent na porządek 17.11.13, 13:27
      Przyznam ze nie wiem w czym lezy problem. Wkladasz te rajstopy do szuflady tak luzem poplatane? Nie zwijasz je w kulki? Ja mam ze 20 par ale wszystkie zwiniete leza sobie takie kulki w pudle i jest git.
      • princy-mincy Re: Szuflada z rajstopami- patent na porządek 17.11.13, 18:18
        Zwijam, ale szuflady dość głębokie ale wąskie, wiec sa dwie warstwy, stad bałagan.
        • jak_matrioszka Re: Szuflada z rajstopami- patent na porządek 17.11.13, 18:52
          No to masz odpowiedz: potrzebujesz plaskich szuflad. Taka wkladka jak zaproponowano moze czesciowo pomoc, ukladasz jedna warstwe bezposrednio w szufladzie a druga na wkladce i masz dwa poziomy. Ja mam stelaz z plastikowymi koszami z IKEA, wysokosc "szuflad" nie jest idealna ale daje rade, a nastepnym razem zamowie u stolarza komode na wymiar, taka do schowania w szafie.
          Swoja droga glebokie szuflady komody i zbyt glebokie polki w szafach i szafkach zawsze mnie do pasji doprowadzaly: jak nie widze co lezy w drugim rzedzie, to po co mi taka polka?
          • volta2 Re: Szuflada z rajstopami- patent na porządek 17.11.13, 20:45
            mam to samo
            miałam śliczne szafy 35 cm głębokości i pięknie mi się to sprawdzało, bo był jeden rząd rzeczy

lokatorce zachciało się szafy wnękowej i się zgodziłam, wracam a tam szafa głęboka na 60 cm.
            zostałam z takim klocem co pół pokoju zajął i na dodatek - też nie widzę co mam w drugim rzędzie.
            doszłam do systemu, że drugi rząd to rzeczy z sezonu zima, a w pierwszej linii lato, gdy pory się zmieniają jest na odwrót, wówczas tych rzeczy z głębi nie potrzebuję i nie mam bałaganu.
            ale na co ludziom te szafy wnękowe takie głębokie?!!!
    • solejrolia Re: Szuflada z rajstopami- patent na porządek 17.11.13, 14:09
      ograniczyć ilość rajstop!

DWIE SZUFLADY ???? matko z córką, jakież to muszą być ilości....

zużyj, zużyte wyrzucaj i nowych (przez jakiś czas ) nie kupuj, aż dojdziesz do takiej ilości, że ułożone rajstopy ułożonymi będą.

(mam dosłownie kilka par rajstop, cieńszych, grubszych, są zwinięte i trzymam je w małej reklamówce, plus ze 2-3pary nowych, te zapakowane leżą pod reklamóweczką. i wystarczy, porządek jest. )
      • jak_matrioszka Re: Szuflada z rajstopami- patent na porządek 17.11.13, 15:35
        Tez sie w piwrwszym odruchu zdziwilam, ale zalezy jakie to szuflady sa i jak te rajstopy tam leza. Jak maz powrzucal rajstopki dziecka do szuflady, to jej weszlo 7 par i skonczylo sie miejsce, jak ja poukladalam to jest miejsce na 12 par i skarpetki obok.
      • princy-mincy Re: Szuflada z rajstopami- patent na porządek 17.11.13, 18:19
        Ale jak mam ograniczyć, skoro to nie jest 10 par takich samych rajstop?
        Każde sa inne, w innym kolorze, grubości, z innym wzorem.
        Każde pasują do czegoś innego.
        • najma78 Re: Szuflada z rajstopami- patent na porządek 17.11.13, 21:12
          Ja nie mam problemu bo mam 4 pary - a 4 bo jedne byly pakwane po 3, a cena nie byla wysoka smile mam w kolorach: czarne, czekoladowe, czerwone i granatow z czego czerwonych i granatowych nie mialam jeszcze na sobie. Rajstopy nosze tylko do krotkich spodnic lub sukienek. Moze za duzo ich masz stad balagan?.
    • seniorita_24 Re: Szuflada z rajstopami- patent na porządek 18.11.13, 10:54
      Rajstopy to pół biedy, trudniej sparować podkolanówki. Niby wszystkie podobne i piorę je razem a potem zostaje z większością skarpet-singli.
      • kikimora78 Re: Szuflada z rajstopami- patent na porządek 18.11.13, 11:09
        ja mam osobne pudełko w szufladzie, tzw. "klub samotnej skarpetki" i jak nie mogę sparować to tam wrzucam, pedzej czy później para się znajduje. A jak się nie znajduje po jakiś 2-3 cyklach życiowych (czyli 2-3 praniach), to samotna skarpetka zostaje sparowana z inną samotną-nie-do-pary i wędrują do szuflady z piżamami (często śpię w skarpetach bo mi zimno), albo zostaje szmatką do kurzy, albo się po prostu żegnamy...
        • seniorita_24 Re: Szuflada z rajstopami- patent na porządek 18.11.13, 11:50
          U mnie powoli populacja samotnych rajstopowych podkolanówek przebyła liczebność tych z druga połową. Trzeba będzie się ich pozbyć bo chyba szanse na nagłe odnalezienie brakujących są niewielkie.
          • jak_matrioszka Re: Szuflada z rajstopami- patent na porządek 18.11.13, 11:57
            Ja co jakis czas robilam "tecze": ukladalam je kolo siebie jak najblizej kolorystycznie i parowalam na oko. Wnerwiajace jest ze czlowiek kupuje 10 par identycznych skarpetek, a w praniu dranie zmieniaja kolor i dlugosc na 20 roznych sposobow!
    • lonely.stoner Re: Szuflada z rajstopami- patent na porządek 19.11.13, 09:51
      ja mam glownie czarne grubsze na zime - takie 60den, ciensze mi sie szybko rwa. No i trzymam te rajstopy zwiniete w taka kostke w tekturowej torbie. Ponczochy samonosne zwijam jedna w druga i trzymam w osobnej papierowej torbie.
    • morgen_stern Re: Szuflada z rajstopami- patent na porządek 19.11.13, 09:58
      Nie rozumiem, dlaczego dla niektórych ilość rajstop więcej, niż 2 pary to nadmiar. Zimą mam codziennie grube rajstopy pod spodniami plus skarpetki, w domu chodzę zawsze w skarpetkach, musiałabym co drugi dzień robić pranie, po co? Mam jeszcze podkolanówki cienkie, pończochy do pasa i samonośne, zwykłe cienkie rajstopy i tak, mam tego dwie szuflady.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka