Dodaj do ulubionych

zmywarka - pomocy

04.12.13, 05:34
kobietki, mam pytanie, zmywałam w tkacabletkach somat stamdard.
Do tej pory wszystko było ok. Mam 3 rodzaje tabletek i byłoby ok, gdyby nie wczoraj.
Otwieram zmywarkę i wszystko brudne. Ale ok, myslalam ze sie coś zacieło, za dużo tego. Na drzwiach jakiś szary nalot. Puszczam jeszcze raz, ale na pólpusto bo pozostał kawałek tej kostki wiec jeszcze raz.Tym razem sie też nie umyło, kostka sie rozpusciła, nie ma jej, ale nalot okropny jest. Biore garnek i scieram ten nalot, wszystko ma jakis srebrny czy szary kolor. Wszystko do ponownego mycia. Ale nie wiem czy mi sie zmywarka zepsuła czy co? podpowiedzcie czy ten somat taki jest? ja go używam z 3 innymi innych firm tabletkami, ale nigdy nie zauważyłam nalotu. Nie pierwszy raz kostke somatu wrzuciłam.
Obserwuj wątek
    • marcela16 Re: zmywarka - pomocy 04.12.13, 05:34
      marcela16 napisała:

> kobietki, mam pytanie, zmywałam w tabletkach somat standard.
      > Do tej pory wszystko było ok. Mam 3 rodzaje tabletek i byłoby ok, gdyby nie wcz
      > oraj.
      > Otwieram zmywarkę i wszystko brudne. Ale ok, myslalam ze sie coś zacieło, za du
      > żo tego. Na drzwiach jakiś szary nalot. Puszczam jeszcze raz, ale na pólpusto b
      > o pozostał kawałek tej kostki wiec jeszcze raz.Tym razem sie też nie umyło, kos
      > tka sie rozpusciła, nie ma jej, ale nalot okropny jest. Biore garnek i scieram
      > ten nalot, wszystko ma jakis srebrny czy szary kolor. Wszystko do ponownego myc
      > ia. Ale nie wiem czy mi sie zmywarka zepsuła czy co? podpowiedzcie czy ten soma
      > t taki jest? ja go używam z 3 innymi innych firm tabletkami, ale nigdy nie zauw
      > ażyłam nalotu. Nie pierwszy raz kostke somatu wrzuciłam.
    • suazi1 Re: zmywarka - pomocy 04.12.13, 09:15
      A nie skończył Ci sie przypadkiem nabłyszczacz albo sól? Taki szary, mleczny nalot to na ogół efekt braku nabłyszczacza. Filtry tez sprawdź przy okazji.
      • marcela16 Re: zmywarka - pomocy 04.12.13, 09:21
        filtry to jkak sprawdzic?
        ja jestem laik poprostu. Nie używałam nigdy nabłyszczacza bo kupuje 3w1 te tabletki. No nie mam pojęcia
        • ichi51e Re: zmywarka - pomocy 04.12.13, 09:23
          Zobacz w instrukcji. Jak nie masz intstrukcji to dawaj jaki masz model to ci poszukamy pdfa
        • gonia28b Re: zmywarka - pomocy 04.12.13, 21:21
          Chrzanić instrukcje!
          Wewnątrz w dnie zmywarki powinno być metalowe sito. I coś okrągłego co możesz przekręcić (przeciwnie do wskazówek zegara) i wyjąć. Pozostałe sitka też wyjmujesz, przepłukujesz pod bieżącą wodą.
          Warto też zakupić też z somatu jest jest w płynie taki specjalny czyścik do zmywarki. Umieszczasz to w pustej zmywarce i puszczasz na najwyższej temperaturze.
          Uzupełnij sól i nabłyszczacz, powinna myć jak ta lala wink
          • marcela16 Re: zmywarka - pomocy 04.12.13, 21:34
            więc tak: wszystkie sitka umyte(były zapuszczone rzeczywiście), nabłyszczacz nalany ale ja nie nalewałam i zawsze było ok.
            Puściłam zmywarkę, gorące, umyte niby, ale osad i zacieki są. Na drzwiach wewnątrz jest szary nalot. Sztućce mają szary nalot, można scierką to wypolerowac...dziwne.
            No i dalej nie mam pojęcia co?
            odkad mam zmywarkę nalałam raz nabłyszczacz, w ciągu 5 lat, więc to nie wina tego...
            bo przeciez nabłyszczacz nie skończył się po 5 latach. Sól nasypuję zawsze. Nie wiem , zadzownię do serwisu chyba.
            • zuzi.1 Re: zmywarka - pomocy 04.12.13, 22:47
              marcela kup ten środek o którym Ci piszemy, a zaoszczędzisz kasę na serwisie, srodek kosztuje kilkanascie zł, serwis za sam przyjazd policzy Ci ze 100 zł wink
              • suazi1 Re: zmywarka - pomocy 05.12.13, 10:05
                Ten "specjalny środek" za kilkanascie zł to dokładnie to samo co zwykły odkamieniacz do agd za 3 zł... big_grin
              • marcela16 Re: zmywarka - pomocy 05.12.13, 10:06
                zuzi.1 napisała:

> marcela kup ten środek o którym Ci piszemy, a zaoszczędzisz kasę na serwisie, s
                > rodek kosztuje kilkanascie zł, serwis za sam przyjazd policzy Ci ze 100 zł wink

jak on sie nazywa?
                • zuzi.1 Re: zmywarka - pomocy 05.12.13, 11:02
                  W5 dishwasher cleaner mała plastikowa buteleczka granatowy kolor
                  • gonia28b Re: zmywarka - pomocy 09.12.13, 10:00
                    ten W5 to w lidlu.
                    ale wszędzie można kupić somat (czerwone opakowanie trójkątne) i calgonit czy też finish (sroższe to od somatu), prostokątne płaskie opakowanie, wewnątrz dwufazowy płyn żółty lub niebieski.
        • suazi1 Re: zmywarka - pomocy 05.12.13, 09:56
          Niektóre tabletki nawet jak maja napisane "3w1", nie radza sobie ze zmywaniem gdy nie ma soli. Tak jest np. z finishem.
          • marcela16 Re: zmywarka - pomocy 05.12.13, 10:07
            suazi1 napisała:

> Niektóre tabletki nawet jak maja napisane "3w1", nie radza sobie ze zmywaniem g
            > dy nie ma soli. Tak jest np. z finishem.

używam finish, somat w mniejszej ilości bo kiepski jakiś, i mam z lidla chyba są nalepsze 3w1
    • z_lasu Re: zmywarka - pomocy 04.12.13, 09:21
      > bo pozostał kawałek tej kostki

Skoro nawet kostka się nie rozpuściła to ewidentnie wody zabrakło. Może masz tak zapchany filtr na wlocie, że nie może wody uciągnąć?

• izak31 Re: zmywarka - pomocy 04.12.13, 09:28
      Tez tak miałam. I okzało sie,że nie powinnam przy kostkach uzywać nabłyszczacza. Otwórz zmywarkę zaraz po zakończeniu pracy i zobacz czy naczynia są gorące. Jesli nie to padła grzałka. Mi padła grzałka bo nabłyszczacz w kostce i w pojemniku powodował zbyt duzą ilość piany i nie było w zmywarce wody aby schłodzić grzałkę. No i zmywanie w zimnej wodzie powodowało niedokładne mycie i nalot. Zadziało mi sie to pół roku po kupnie zmywarki.
    • adellante12 Re: zmywarka - pomocy 04.12.13, 10:18
      Po pierwsze primo - PRZECZYTAJ INSTRUKCJE OBSŁUGI!!
      Nie masz pojecia gdzie i jak filtry sprawdzic.. Cywilizacja która sie w tych filtrach wykształciła prawdopodobnie juz wymysliła koło....

Szary nalot, brak rozpuszczenia detergentu :
      1. Zbyt duza twardość wody - skończyła się sól i nikt nie wie ze należy ją uzupełnić, ani gdzie.
      2. Zbyt mała ilość wody - zasyfiony filtr siatkowy na dolocie wody.
      • zuzi.1 Re: zmywarka - pomocy 04.12.13, 11:32
        U mnie na dokładnie taką samą przypadlosc zmywarki pomógł zakup w Lidlu środka do czyszczenia zmywarek, to taka plastikowa buteleczka jednorazowego użytku, którą wkłada się do zmywarki, nastawia normalne mycie i po zakończeniu tego mycia zmywarka jest jak nowa. Miałam dokladnie takie same objawy, filtry były wyczyszczone, tabletka do mycia wrzucona, sól dosypana i nabłyszczacz nalany, a zmywarka zostawiała na naczyniach i ścianach szary nalot. Kup taki środek do czyszczenia zmywarki i problem się rozwiąże sam. Od następnego mycia po takim oczyszczeniu zmywarki, zmywarka działa jak nowa, bez żadnych problemów. Kupiłam kilka takich buteleczek do czyzszczenia na zaps, gdyby w przyszłosci taki problem wystąpił. Polecam.
        • zuzi.1 Re: zmywarka - pomocy 04.12.13, 11:34
          dla jasnosci razem z tą buteleczką nie wrzucamy oczywiscie naczyń, zmywarka MYJE SIĘ na pusto wink
        • mabingo Re: zmywarka - pomocy 04.12.13, 19:43
          A co ile czyści się zmywarkę tym środkiem? Mam swoją 3 m-ce, czy powinnam ją już wyczyścić?
          • demonii.larua Re: zmywarka - pomocy 04.12.13, 19:51
            Ja czyszczę raz na miesiąc.
            • demonii.larua Re: zmywarka - pomocy 04.12.13, 19:54
              Za szybko wysłane... miało być jeszcze, że również przed pustym "praniem" czyszczę filtr w zmywarce i przy zaworze.
        • suazi1 Re: zmywarka - pomocy 05.12.13, 10:01
          Równie dobrze można wrzucić najzwyklejszy odkamieniacz za 2 zeta sztuka, zamiast tych wszystkich cud-wynalazków "specjalnie do zmywarek". Flaszka octu też daje radę.
          • adellante12 Re: zmywarka - pomocy 09.12.13, 10:07
            Tak naprawdę wystarczy raz na tydzień/dwa tygodnie puscić zmywarke na max temperaturze.
    • nenia1 Re: zmywarka - pomocy 05.12.13, 10:00
      Somat jest ok, mnie się grzałka zepsuła i właśnie wszystko było brudne, kostka się nie rozpuszczała, pan fachowiec przyszedł, grzałkę wymienił i znowu zmywa jak tralala.
      Ten tydzień bez zmywarki uświadomił mi jak ją kocham smile
    • gato.domestico Re: zmywarka - pomocy 05.12.13, 10:10
      nie uzywam nablyszczacza bo nie chce dodatkowej chemii na naczyniach, sól zawsze nigdy nie piuscilam zmywarki bez soli, zamiast czyscików i odswiezaczy daje wycisnieta polowke cytryny.
      szarego nalotu nie mialam nigdy.
      Wlej ocet spirytusowy nawet cala butelke do zmywarki i nastaw na program z wysoka temperatura - powinno pomoc, wyczysc sitko, filtr i sprawdz czy dziurki na tych wiatraczkach z kt wychodzi woda nie sa pozatykane.pomoze na 100%
    • bri Re: zmywarka - pomocy 05.12.13, 11:08
      Może coś aluminiowego wrzuciłaś tym razem do mycia?
      • marcela16 Re: zmywarka - pomocy 05.12.13, 13:07
        bri napisała:

> Może coś aluminiowego wrzuciłaś tym razem do mycia?

nie, wlaśnie nic nie było takiego. Dzis spróbuje kupić do płyn do czyszczenia.
        dziwny jest ten nalot, na sztućcach, taki matowy, ścierką poleruje i jest ok.
    • marcela16 Re: zmywarka - pomocy 06.12.13, 10:35
      kupiłam te buteleczki z lidla te niebieskie- puściłam zmywarkę umyła się, nasypałam soli, wlałam nabłyszczacza i jest ok. Naczynia sa ok umyte. nie wiem w czym był proble,m, bo soli nie było, nabłyszczacza też nie ale ja nie używałam nigdy. Umyło się i jest ok.
      Co jaki czas czyści sie zmywarkę?
      • gonia28b Re: zmywarka - pomocy 09.12.13, 10:02
        zależy chyba od zmywarki. Ja swoją czyszczę jak widzę, że mi zaczyna niedomywać, zostawiać osad z brudnej wody na denkach kubków na przykład... Co drugi miesiąc mniej-więcej.
      • viki711 Re: zmywarka - pomocy 09.12.13, 10:15
        sól powinna być zawsze, pomimo używania tabletek 3w1!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka