Dodaj do ulubionych

Szkoły integracyjne- opinie

18.12.13, 09:48
Proszę o wasze opinie na temat szkół integracyjnych. Czy ktoś z Was miał dziecko w takiej szkole? Jakie macie spostrzeżenia, doświadczenia? Dawniej takie szkoły nie miały dobrych opinii, strach było posłać tam dziecko. A teraz? Ponoć jest inaczej...
Temat dla mnie ważny, bo sama mam rozterki a niedługo będę musiała podjąć decyzję.
Z racji miejsca zamieszkania biorę pod uwagę SP nr 30 na ul. Konfederackiej. Podobno są tam klasy zwykłe i integracyjne. W tych integracyjnych są dzieci "mieszane", po max 20 dzieciaków i dwie panie podczas zajęć. Szkoła ponoć nieźle przygotowana ( na pewno w odpowiednim czasie to również sprawdzę), ale mam obawy...
Sama nie wiem co zrobić. Dlatego chciałabym poznać opinie rodziców, którzy mieli doświadczenie w tej sprawie.
z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: Szkoły integracyjne- opinie 18.12.13, 09:55
      To pewnie zależy od szkoły i od tego czy Twoje dziecko jest zdrowe/pełnosprawne.

Doświadczenia moich przyjaciół (dziecko niepełnosprawne) były złe.
      • misiowamama-2 Re: Szkoły integracyjne- opinie 18.12.13, 10:12
        moje dziecko nie jest niepełnosprawne. Ma problemy z koncentracją, ogólna nerwowość, lekka nadpobudliwość. najlepiej pracuje w nielicznej grupie. Jako 6-ciolatek ma obowiązek podjąć naukę już w przyszłym roku. Nie byłoby problemu gdyby był sam, bo pewnie odroczyłabym go. Tyle że ma brata bliźniaka, który jest zupełnie inny. Radzi sobie świetnie, najlepszy w grupie przedszkolnej, myślę, że dla niego z kolei odroczenie byłoby złym posunięciem. Ponieważ nie dopuszczam możliwości rozdzielenia ich rocznikowo ( ale klasy osobne), po rozmowie z wychowawcami zaczęłam właśnie zastanawiać się nad takim rozwiązaniem właśnie. Oboje do jednej szkoły, z tym ,że jeden do klasy zwykłej, drugi integracyjnej. Ponieważ ogromnie się waham, nie wiem co zrobić, chciałabym poznać wasze opinie. Któż oceni lepiej niż rodzic mający styczność, doświadczenie?
        • joa66 Re: Szkoły integracyjne- opinie 18.12.13, 11:13
          To chyba naprawdę zależy od szkoły. Z doświadczenia szkolnego swojego i znajomych, lepiej się dzieje w szkołach mniejszych niz molochach, ale to nie jest reguła bez wyjątków. Może skoncentruj się własnie na tym- poszukania szkół z mniejszymi klasami, bez wzgledu na to czy to szkoła integracyjna czy nie.
        • jak-nie-ja-to-kto Re: Szkoły integracyjne- opinie 18.12.13, 20:34
          Napisz na pw. Mam doświadczenie i z jedną i z drugą opcją.
          • misiowamama-2 Re: Szkoły integracyjne- opinie 19.12.13, 13:36
            możesz podać mi adres poczty , bo coś nie mogę napisać na pw.
            dzięki
            • jak-nie-ja-to-kto Re: Szkoły integracyjne- opinie 19.12.13, 14:46
              jak-nie-ja-to-kto@gazeta.pl
        • joanna.pio Re: Szkoły integracyjne- opinie 19.12.13, 21:22
          Jeśli Twoje dziecko ma takie problemy, a jednocześnie nie ma wydanego orzeczenia o potrzebie kształcenia specjalnego, to nie powinno być w klasie integracyjnej. Idea klas integracyjnych jest taka, że łączy się dzieci niepełnosprawne (autyzm, ZA, upośledzenie w stopniu lekkim, n.ruchowa, niedowidzenie i niedosłuch) z dziećmi W PEŁNI zdrowymi, tzn, bez deficytów, problemach z uwagą, pamięcią itp.
          Ten drugi nauczyciel, wspierający, jest przeznaczony do pomocy WYŁĄCZNIE dzieciom niepełnosprawnym, nie może prowadzić za rączkę dzieci zdrowych. Dzieci nie-niepełnosprawne mają być wsparciem, czasem pomóc, trochę opiekować się dziećmi integracyjnymi, a nie sprawiać dodatkowe problemy.
          • misiowamama-2 Re: Szkoły integracyjne- opinie 19.12.13, 21:26
            joanna.pio napisała:

> Jeśli Twoje dziecko ma takie problemy, a jednocześnie nie ma wydanego orzeczenia o potrzebie kształcenia specjalnego<

Nie , jeszcze nie ma, ale wszystko wskazuje na to, że będzie miał. Jesteśmy pod opieką psychologa, czekają nas jeszcze badania. Nie wiem co będzie, czy szkoła integracyjna będzie konieczna. Ale taka opcja wchodzi w grę i chciałabym poznać opinie osób, które miały styczność. Z tego co sie orientuje, to do szkoły integracyjnej nie tylko kwalifikuje niepełnosprawność. Problemy, o których piszę też bywają wskazaniem do nauki w klasach integracyjnych
            • joanna.pio Re: Szkoły integracyjne- opinie 19.12.13, 22:12
              akurat trochę wiem o klasach integracyjnych i wymieniłam wcześniej wszystkie powody, dla których dziecko może otrzymać orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego. Z tego, co piszesz o synu, nie spełnia on żadnego z kryteriów.
              Czy poza powodami organizacyjnymi jest jeszcze jakiś, z jakiego powodu nie chcesz odroczenia obowiązku szkolnego?

Mam dziecko w klasie integracyjnej, ale też temat znam od innej strony. I moje obserwacje są takie, że integracja najlepiej się sprawdza w I-III szkoły podstawowej, w IV-VI bywa różnie, a na poziomie gimnazjum dużo trudniej o prawdziwą integrację.
              • misiowamama-2 Re: Szkoły integracyjne- opinie 19.12.13, 22:28
                joanna.pio napisała:

> akurat trochę wiem o klasach integracyjnych i wymieniłam wcześniej wszystkie po
                > wody, dla których dziecko może otrzymać orzeczenie o potrzebie kształcenia spec
                > jalnego. Z tego, co piszesz o synu, nie spełnia on żadnego z kryteriów.<

no, ja się nie znam, stad m.in. mój post. Ale skoro psycholog twierdzi, że moje dziecko spełnia kryteria do szkoły z klasami integracyjnymi ( nie jest to szkoła specjalna) to znaczy że tak jest.
                Bynajmniej nie upieram sie przy zapisaniu go do takiej klasy. Na razie "badam" teren, nic nie jest przesądzone. Jak juz wspominała, przed nami jeszcze badania. Być może nie otrzyma orzeczenia o potrzebie kształcenia specjalnego, nie wiem. z wiadomych powodów wolałabym nie wink

> Czy poza powodami organizacyjnymi jest jeszcze jakiś, z jakiego powodu nie chcesz odroczenia obowiązku szkolnego?<

Nie chodzi mi o sprawy organizacyjne, zapewniam. Pisałam również o kwestii ewentualnego odroczenia dzieci. Poczytaj, to zrozumiesz.

> I moje obserwacje są takie, że integracja najlepiej się sprawdza w I-III szkoły podstawowej, w IV-VI bywa różnie, a na poziomie gimnazjum dużo trudniej o prawdziwą integrację. <

o, i to są cenne informacje dla mnie...
    • slonecznik1981 Re: Szkoły integracyjne- opinie 18.12.13, 09:55
      Fajna jest SP12 na Kiepury.
      • misiowamama-2 Re: Szkoły integracyjne- opinie 18.12.13, 10:03
        fajna. tzn jaka? Bo to bardzo ogólne pojęcie ...
    • loola_kr Re: Szkoły integracyjne- opinie 18.12.13, 11:53
      Moja córka jest w gimnazjum integracyjnym i jest bardzo zadowolona. Uwielbia swoja klasę, lubi nauczycieli i generalnie lubi szkołę (narzeka na małą sale gimnastyczną).
      W klasie jest 20 dzieci, z czego 5 jest integracyjnych lub z rejonu. szkoła ma świetne opinie, wysokie miejsce w rankingu gimnazjów i jest lubiana przez dzieci i rodziców (z tego co wiem i obserwuję).
    • mamaemmy Re: Szkoły integracyjne- opinie 18.12.13, 11:54
      Konfederacka to dobra szkoła,mam dwie koleżanki które mają tam synów.
      Wybrały ta szkołę,ze względu na opinie-dobre.
      Ale dla mnie-przegięcie-koleżanka dwa razy była wzywana do szkoły bo
      -syn nazwał kolegę..KWADRAT
      -syn (11 lat) narysował pana z siusiakiem
      • misiowamama-2 Re: Szkoły integracyjne- opinie 18.12.13, 13:23
        mamaemmy, dziękuję
        z tym wzywaniem do szkoły o faktycznie bzdura, ale różnie bywa. Pewnie tez będę wzywana "na dywanik" , pomału "przyzwyczajam" się wink
        A dzieci tych koleżanek są w integracyjnej klasie? Jeśli mogę zapytać, to chłopcy są z tych "zdrowych" czy mających problemy ( przepraszam, jeśli źle sformułowałam pytanie, nie chcę nikogo urazić). Pytam, bo interesuje mnie właśnie stosunek szkoły do dzieci ze wskazaniami integracyjnymi.
        • mamaemmy Re: Szkoły integracyjne- opinie 18.12.13, 13:50
          Jeden jest z problemami i tak,on był w tej integracyjnej klasie,kolezanka zachwycona,zadnych problemów.
          Ten łobuz od kwadratu i rysowania ludzików-facetów był w "zwyczajnej" klasie,wg mnie on problemów nie ma żadnych,ale wg nauczycielek tam,to jest to niegrzeczny chłopiec.Z drugiej strony-to dmuchanie na zimne-bardzo dobre,nie ma mozliwosci,żeby cos się stało,choć jak wracał sam ze szkoły to kilka razy zdarzyło się,że jakieś gó...arze go zaczepili..Ale po instrukcji (mojej) co ma robić,przestali.Ale to stara historia.
          Ale szkoła godna polecenia.
          • misiowamama-2 Re: Szkoły integracyjne- opinie 18.12.13, 14:07
            jeszcze raz dziękuję smile
    • marychna31 nie piszesz o jakie miasto ci chodzi 18.12.13, 13:45
      Integracja w polskim wydaniu jest kiepska. Sa szkoły, które są chlubnymi wyjatkami ale niestety zasada jest inna. Jedną z przyczyn jest zapisywanie do klas integracyjnych dzieci z problemami a bez orzeczeń. W ten sposób zamiast maksymalnie piatki dzieci potrzebujacych wsparcia w klasie jest piętnastka albo dwudziestka.

Mam syna z orzeczeniem i nigdy bym bo nie posłała do szkoły integracyjnej, chodzi do zwykłej masowej rejonówki i jest rewelacyjnie. To mała szkoła, blisko naszego domu. Klasa ma 18 uczniów, w klasie nie umieszczono żadnego dziecka sprawiającego problemy (przeanalizowano zgłoszenia z przedszkoli/zerówek), wychowawczyni jest po pęcioletnich studiach z pedagogiki specjalnej. Tyle, ze ja piszę o szkołachintegracyjnych poznańskich, które według pracowników Poradni Psychologiczno Pedagogicznej wszystkie są fatalne a kilka z nich "nieco mniej fatalnych".

Na twoim miejscu poszukałabym małej, kameralnej szkoły z dobrymi opiniami, w której opiszesz problemy syna a oni postaraja się odpowiednio zorganizowac dla niego naukę.
      • misiowamama-2 Re: nie piszesz o jakie miasto ci chodzi 18.12.13, 14:09
        Kraków. U nas "zwykłe" szkoły mają po prawie 30 uczniów w klasie. masakra
    • aguar Marychna 18.12.13, 14:05
      Nie napisałabyś jaka to jest ta fajna szkoła w Poznaniu, może być na priva gazetowego, jeśli nie chcesz tutaj.
      A do autorki: Może by nie było jednak złym rozwiązaniem posłać ich do jednej klasy. Jeden brat mógłby wspierać drugiego, a poza tym logistycznie byłoby Ci łatwiej (bo w różnych klasach mogą zaczynać i kończyć o różnych godzinach)!
      • misiowamama-2 Re: Marychna 18.12.13, 14:12
        Długo myślałam co zrobić. Jeszcze nie podjęłam ostatecznej decyzji . Ale moje obserwacje i różne sytuacje cały czas wskazują jednak na rozdzielenie. Jednak w grę nie wchodzą dwie inne szkoły. Myślę o jednej, z tym że jeden w klasie zwykłej, drugi integracyjnej. na razie są to przymiarki. Decyzje uzależniam od tego, czy nadrobimy pewne "niedociągnięcia", od wyniku badań psychologicznych. Zobaczymy, czas pokaże. Niestety dzieci i tak będą zmuszone do przebywania na świetlicy, więc różnice w godzinach zajęć nie robią problemu.
    • srubokretka Re: Szkoły integracyjne- opinie 18.12.13, 15:30
      Wspolczuje podejmowania decyzji.
      Tu gdzie mieszkamy w kazdej klasie jest po 1 dziecku trudnym. Sa mniej lub bardziej trudne przypadki. Moja corka w zeszlym roku chodzila do klasy gdzie dziewczynka miala problemy z zachowaniem. To co o niej wiem , dowiedzialam sie tylko od corki. Moja corka od niej dostala krzeslem po plecach, dzieki temu jest juz w innej klasie. Mala ma z nia kontakt tylko na przerwach i obiedzie. Czasami mi o niej mowi. Z tego co wywnioskowalam , to nauczyciele ja ignoruja i tego ucza dzieci.
      Np. Corka mi opowiedziala, ze dzieciak czesto podczas oniadu tarza sie po podlodze zamiast jesc. Corka probowala ja naklonic , zeby usiadla w lawce, ale do niej nie docieralo. Corka poszla do nauczycielki, a tamta powiedziala, ze pozniej sie tym zajmie i kazala wrocic na miejsce. Dzieciak lezal na podlodze do konca obiadu, zadna z opiekunek nawet nie podeszla. I tak podobno jest prawie codziennie.
      Tyle wiem od szesciolatki. Trudno sobie wyobrazic, co jeszcze tam sie z nia dzieje.... Wiem , ze rodzice byli w zeszlym roku prawie codziennie wzywani, zeby ja zabrac wczesniej ( to taka kara). Niestety rodzice dalej ja i innych pobytem w tej szkole mecza.
    • przeciwcialo Re: Szkoły integracyjne- opinie 18.12.13, 17:19
      mało pozytywnych opinii słyszalam od rodzicow dzieci chodzących do takich klas. Znam przypadek zabrania dziecka niepelnosprawnego fizycznie z takiej klasy ze wzgledu na szykany. Dziecko w zwyklej klasie odżyło.
      • joa66 Re: Szkoły integracyjne- opinie 18.12.13, 18:14
        Przedziwne. To kolejny przypadek, o którym słyszałam kiedy zwykła, często po prostu rejonowa szkoła jest dla dziecka niepełnosprawnego o wiele przyjaźniejsza niż integracyjna - na obu poziomach-kadry i kolegów.
      • gemmavera Re: Szkoły integracyjne- opinie 19.12.13, 21:11
        przeciwcialo napisała:

> Znam przypadek zabrania dziecka niepelnosprawnego fizycznie z takiej klasy ze
        > wzgledu na szykany.

No ale co z tego? Przecież rodzaj klasy/szkoły miał tu drugorzędne znaczenie.
        Najważniejsi są ludzie, jeśli oni się postarają, to nie ma znaczenia, czy klasa jest integracyjna, czy nie.

Moje dziecko jest w klasie integracyjnej, ja sobie chwalę i uważam, że akurat w tym przypadku taka klasa się sprawdziła. Ale - powtarzam się - dziecię trafiło na sensownego nauczyciela. Tylko tyle i aż tyle.
    • gojdap Re: Szkoły integracyjne- opinie 18.12.13, 17:31
      Moja córka chodziła do szkoły integracyjnej jako dziecko niepełnosprawne. Pani wychowawczyni na wywiadówce powiedziała mi na przykład, żebym dziecku przekazała, że jak idą do kina, to ma się nie odzywać, bo ludzie się za nimi oglądają ( córka jest po rozszczepie podniebienia, dziwnie mówi). Rówieśnicy traktowali ją jak worek treningowy, była szykanowana na wuefie ( efekt- złamana ręka), nikt nigdy nie chciał być z nią w grupie, wołali na nią "kret", "kacza mowa", tworzyli na przerwach ławkę dla przygłupów i kazali jej na niej siedzieć, nagrywali na telefony istraszyli, że wrzucą to na youtuba. Miała w szkole kilka wypadków, wstrząśnienie mózgu, złamana ręka, noga, ponad to wychowawczyni mi powiedziała, że córka udaje, że nie słyszy ( dziecko ma stwierdzony niedosłuch na jedno ucho, na drugie nie słyszy wcale). Rówieśnicy traktowali ją okropnie, a Gdy się wkurzyłam i zażądałam reakcji wychowawcy, usłyszałam: "ale co pani chce, w tym wieku dzieci zwracają uwagę na urodę, dlatego pani dziecka nikt nie lubi". Przytaczam tu najłagodniejsze sytuacje, te najgorsze pomijam, koniec końców sytuacja skończyła się w kuratorium, a ja przeniosłam córkę pod koniec roku do szkoły specjalnej. Dziecko jest przeszczęśliwe, doceniane, chwalone, wszyscy stosują się do jej zaleceń z opinii, nikt się nie dziwi, że wygląda jak wygląda i mówi jak mówi. Córka odżyła, a ja jestem na siebie zła, że zmieniłam jej szkołę tak późno. Co więcej, z tego, co wiem od rodziców z tamtej szkoły, wychowawczyni powiedziała jednej z matek, że bardzo się cieszy, że moja córka zmieniła szkołę, bo nikt jej nie lubił.

• misiowamama-2 Re: Szkoły integracyjne- opinie 19.12.13, 13:31
        Jazu, masakra... aż wierzyć się nie chce, że w szkole , w której te dzieci powinny byc traktowane normalnie są szykanowane. Rozumiem Cię dokładnie.
        Dlatego podjecie decyzji będzie dla mnie bardzo trudne. Chyba najbardziej obawiam sie niewłaściwego podejścia nauczycieli...
        Dobrze, że Twoja córeczka odnalazła sie wśród ludzi, którzy szanują ją i akceptują taką jaką jest smile
        • gojdap Re: Szkoły integracyjne- opinie 19.12.13, 21:13
          Co ciekawe, w tej szkole specjalnej jest bardzo dużo dzieci poprzenoszonych przez rodziców z integracyjnych. Myślę, że integracja na dłuższą metę to jednak poroniony pomysł, chociaż ja też pewnie miałam nieszczęście trafić na wyjątkowo wredną klasę, nauczycieli i dyrekcję. Nawet przy wypisywaniu jej ze szkoły robili problemy, nie chcieli wydać dokumentów itp.
    • gulcia77 Re: Szkoły integracyjne- opinie 18.12.13, 20:19
      Mój młody chodzi do szkoły z oddziałami integracyjnymi, z naszego wyboru. Jestem bardzo zadowolona. Jest świetna kadra i szkoła ma bardzo wysoki poziom. A przy tak zwanej okazji jest bardzo byty z dziećmi niepełnosprawnymi, zarówno ruchowo, jak i intelektualnie. To uważam za ogromny sukces.
    • klaviatoorka Re: Szkoły integracyjne- opinie 18.12.13, 20:28
      Szkoła taka wygląda dobrze głównie na papierze, ja znam funkcjonowanie takich klas od podszewki.
      Chesz opinii?- jeśli masz zdrowe dziecko- lepiej nie posyłaj. Jeśli masz chore dziecko- nie posyłaj a b s o l u t n i e .
      Takie jest moje prywatne zdanie, poparte doświadczeniem rodzica i nauczyciela. Nie będę go tutaj uzasadniać z różnych powodów, ale jestem na NIE, NIE ,NIE.
      • kub-ma Re: Szkoły integracyjne- opinie 18.12.13, 20:58
        Ja też znam działanie takich klas od podszewki i moje zdanie też jest poparte doświadczeniem rodzica i nauczyciela. Jest ono dokładnie przeciwne do Twojego. Bardzo często takie klasy są dobrym rozwiązaniem i sprawdzają się.
        • joanna.pio Re: Szkoły integracyjne- opinie 19.12.13, 22:24
          dużo zależy nie tylko od szkoły, ale i od poszczególnych nauczycieli uczących. Temat integracji znam od wielu lat i znam klasy, które funkcjonowały fatalnie, jak i idealne. Trudno uogólniać.
    • aniaurszula Re: Szkoły integracyjne- opinie 19.12.13, 15:14
      moja corka chodzi do klasy integracyjnej w szkole integracyjnej. jest to 2 kl sp , sa dwie panie ,18 dzieci poziom jak w innych klasach. w klasie jest chlopczyk na wozku i austyk. wg mnie taka klasa uczy dzieci wrazliwosci,pomagaja koledze ,pchaja wozek itp.
      • atoness Re: Szkoły integracyjne- opinie 19.12.13, 16:52
        Mój syn chodzi do takiej szkoły, jako ten zdrowy. Oboje jesteśmy zadowoleni. Korzyści, które on z tego ma, są nie do przecenienia. Rodzice dzieci z orzeczeniami też są zadowoleni. Narzekanie słyszałam raz - że dziecko ma za dużo zajęć dodatkowych. Rzeczywiście jest ich do wyboru od groma.
        To, że jakieś dziecko jest szykanowane, nie wynika z tego, że szkoła jest integracyjna, tylko z niekompetencji nauczyciela. Wychowawczyni mojego syna próbujących takich rzeczy natychmiast brała za twarz. Nie widziałam też nigdy na korytarzu, żeby ktoś kogoś niewłaściwie traktował. Wózkarzy dzieci pchają albo przepuszczają. Nie zauważyłam, żeby ktoś na kimś choćby oko zawiesił. Kiedyś syn mi powiedział, że boi się dziewczynki z innej klasy. Ma zdeformowaną twarz. No i dobrze, niech się boi i przyzwyczaja. Jej o tym nie mówi.
        Co do rozdzielenia bliźniaków - mam znajomych, którzy tak zrobili w przedszkolu. Bo jeden brał na siebie kontakty ze światem drugiego. W szkole są już razem.
        • misiowamama-2 Re: Szkoły integracyjne- opinie 19.12.13, 21:40
          atoness napisała:

> Co do rozdzielenia bliźniaków - mam znajomych, którzy tak zrobili w przedszkolu . Bo jeden brał na siebie kontakty ze światem drugiego...<

Sorki, jeśli zadam głupie pytanie, ale co to znaczy "jeden brał na siebie kontakty ze światem drugiego..." ?

U nas "pomysł" na rozdzielenie narodził się juz jakiś czas temu. Problem polega na tym, że gdy są we dwóch to nie pracują tak jak trzeba, wzajemnie się rozpraszają, przeszkadzają i "nakręcają", ciągłe wspólne wygłupy. Gdy są osobno, wszystko wygląda inaczej. Poza tym zastanawiam się czy w przyszłości nie będą, że tak powiem "porównywani " przez nauczycieli. Na zasadzie patrzenia na słabszego przez pryzmat tego "lepszego" co w konsekwencji źle na niego wpłynie. Wiem, że wszystko zależy od nauczycieli, ale niestety taka rzeczywistość jest nader często. Różne zdania na temat rozdzielania rodzeństw, słyszałam. Psycholog, z którą rozmawiałam i zna chłopaków, uważa, że powinni być rozdzieleni. Wychowawczynie w przedszkolu też sugerują o rozdzieleniu. W dodatku jedna z pań ma dwie córki i był z nimi podobny problem. Rozdzieliła je do innych klas i okazało się, że w tym wypadku był to "strzał w dziesiątkę". Wiem, że nie jest to oczywiste, iż u nas będzie podobnie, ale "badam teren" Na azie sami nie wiemy z mężem co jeszcze zrobimy...
          • atoness Re: Szkoły integracyjne- opinie 20.12.13, 12:19
            Ten zdrowy załatwiał kontakty społeczne za tego z zespołem Aspergera. Zawsze był o krok przed nim i ubezpieczał, zapobiegał, załatwiał za tamtego, tłumaczył jego zachowanie, matkował mu po prostu.
            • misiowamama-2 Re: Szkoły integracyjne- opinie 20.12.13, 14:23
              no dobrze. Ale znajomi rozdzielonych dzieci uznali, że to wyszło maluchom na dobre, czy nie? Bo piszesz, że do szkoły poszli już razem. Tzn, że rozdzielenie nie było dobrym rozwiązaniem w ich przypadku? Wiesz może jak jest teraz?
        • misiowamama-2 Re: Szkoły integracyjne- opinie 20.12.13, 11:35
          atoness napisała:

>> To, że jakieś dziecko jest szykanowane, nie wynika z tego, że szkoła jest integ
          > racyjna, tylko z niekompetencji nauczyciela. <

tego obawiam się najbardziej...
      • misiowamama-2 Re: Szkoły integracyjne- opinie 19.12.13, 21:28
        aniaurszula napisała:

> wg mnie taka klasa uczy dzieci wrazliwosci,...<

też tak uważam i to jeden z plusów takich szkół...
    • grave_digger Re: Szkoły integracyjne- opinie 19.12.13, 21:04
      Integracyjna podstawówka w moim mieście jest najlepszą w rankingach podstawówką.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka