Dodaj do ulubionych

Co zawsze macie w kuchni?

24.01.14, 15:32
Takie produkty, ktore lubicie jak sa i uzupelniacie na biezaco (poza podstawowymi typu sol, cukier, jajka)?

Ja lubie miec: parmezan, oliwki, kapary, sos pomidorowy, pieczarki i jakies slodycze. Zawsze mam tez np. musztarde.

A jak komus podstawowe chce sie wypisac to tez chetnie poczytam i porownam ze swoimi smile
Obserwuj wątek
    • kruche_ciacho Re: Co zawsze macie w kuchni? 24.01.14, 15:34
      ketchup!
      podstawowy dodatek do zywienia mojego dziecka wink
      • snowdust Re: Co zawsze macie w kuchni? 24.01.14, 15:37
        Mojemu narazie minela ketchupowa faza smile Do parowek musi byc obowiazkowo ale do innych dan zazwyczaj odmawia.
        • kruche_ciacho Re: Co zawsze macie w kuchni? 24.01.14, 16:13
          moj ostatnio jadl croissanty z miodem...... polane ketchupem smile
      • grave_digger Re: Co zawsze macie w kuchni? 25.01.14, 10:26
        Cytatpodstawowy dodatek do zywienia mojego dziecka wink
        i mojego wink

nutella, podstawowy dodatek do żywienia mojego dziecka.
    • kropkacom Re: Co zawsze macie w kuchni? 24.01.14, 15:36
      Przecier pomidorowy, makaron, ryż, olej, oliwa, oliwki, sos sojowy, cebula, czosnek i pewnie jeszcze coś czego teraz nie pamiętam.
    • snowdust Re: Co zawsze macie w kuchni? 24.01.14, 15:38
      A jeszcze zapomnialam o occie balsamicznym!
      • kropkacom Re: Co zawsze macie w kuchni? 24.01.14, 15:41
        Też mam.
        • kropkacom Re: Co zawsze macie w kuchni? 24.01.14, 15:43
          I ocet ryżowy i zwykły ocet, oraz kwasek cytrynowy, ale go używam do odkamieniania.
    • sueellen Re: Co zawsze macie w kuchni? 24.01.14, 15:38
      Świńską suszoną nogę
      Pomidory
      Pełną miskę owoców
      Kilka butelek oliwy
      dobry ser
      zieloną herbatę
      zioła
      • snowdust Re: Co zawsze macie w kuchni? 24.01.14, 15:54
        I na ile czasu wystarcza taka suszona noga (srdnio oczywiscie)? Domyslam sie ze rezydujesz w hiszpanii bo ta noga tak mi sie kojarzy smile
        • sueellen Re: Co zawsze macie w kuchni? 24.01.14, 18:09
          Zalezy ile gęb do wyzywienia tongue_out tongue_out. Mam ja od 3 tygodni i mysle ze do kona miesiaca sie uchowa smile
    • heca7 Re: Co zawsze macie w kuchni? 24.01.14, 15:41
      Hmm. Pamiętam taki wątek smile
      Zaczęło się niewinnie. Dziewczyny początkowo pisały o jajkach, maśle, majonezie i wędlinie. Aleeee oczywiście za jakiś czas zaczęły się wpisy "ja bez homara w lodówce dnia nie przeżyję" , "jak to? nie macie steków z rekina?!" itd itd big_grin
      • snowdust Re: Co zawsze macie w kuchni? 24.01.14, 15:46
        big_grin

Weekend za pasem to moze obejdzie sie w pokojowej atmosferze smile
      • joa66 Re: Co zawsze macie w kuchni? 24.01.14, 15:47
        ale autorka prosiła, żeby nie wpisywac standardu - to, że ja nie wpisałam np mleka to nie znaczy, że go nie mambig_grin
    • koronka2012 Re: Co zawsze macie w kuchni? 24.01.14, 15:41
      Z takich które staram się mieć zawsze - rukola, sałata lodowa, pomidory suszone.
      Must have: słodycze, owoce jakieś, masło, cukier, kawa, mleko do kawy, herbata + cytryna i majoneztongue_out

Co do produktów podstawowych to definicja jest niejasna: jajka kupuję sporadycznie, nie pamiętam kiedy kupowałam np. mąkę, bez soli bym sie pewnie obyła i 2 tygodnie (w zasadzie nie gotuję), ale nie zniosłabym świadomości że brakuje cukru.

• snowdust Re: Co zawsze macie w kuchni? 24.01.14, 15:51
        Rukole bym chciala goscic czesciej ale jakos tak wychodzi ze pojawia sie czasami. Sol absolutne "must have" u mnie smile
    • joa66 Re: Co zawsze macie w kuchni? 24.01.14, 15:42
      Ser o konkretntym smaku np parmesan, 'dojrzały" cheddar
      mozzarella
      pomidory w puszce
      bazylię w oliwie
      słodycze
      2-3 rodzaje mąki innej niż pszenna
      jabłka
      truskawki (oczywiscie mrożone poza sezonem)
      miód
      maliny w postaci soku lub przecieru lub mrożonki

To tak z tego co pamiętam teraz
      • joa66 Re: Co zawsze macie w kuchni? 24.01.14, 16:58
        Po zastanowieniu: najkócej można opisac to co mam zawsze (poza standardem) to artykuły, które mogą dłużej poleżec (np pomidory w puszce) , z których można zrobić szybki i smaczny obiad wtedy kiedy do sklepu nie chce nam się iść. I tak czekają w szafkach itp kiedy nadejdzie ich godzinasmile .
    • joxanna Re: Co zawsze macie w kuchni? 24.01.14, 15:57
      Ja jeszcze mam zawsze pesto - u mnie robi za ketchup.
      I lubię mieć paczkę kotbularów z Ikei w zamrażarce.

Jakiś czas temu byliśmy umówieni na imprezę, mieliśmy przynieść sałatkę. Jakoś tak się złożyło, że nie mieliśmy składników na planowaną sałatkę i zrobiliśmy 'śmieciową', z tego, co akurat było w domu. Wyszło, że w domu, awaryjnie mamy kuskus, pomelo i granaty - i faktycznie w zasadzie zawsze mamsmile
      • snowdust Re: Co zawsze macie w kuchni? 24.01.14, 16:03
        A jakie pesto polecasz? (o ile z Polski piszesz) Najlepsze jakie jadlam bylo z dodatkiem trufli ale bylo dawno dawno temu.
        • joxanna Re: Co zawsze macie w kuchni? 24.01.14, 19:47
          Eeee, nie... mam zwykłe pesto z supermarketu. GrandItalia bodajże. Nam odpowiada. Jak chcemy lepsze to sama robię. Może nie jest dużo smaczniejsze, ale ma ten domowy sznyt.

U nas pesto robi za podstawowe smarowidło - do kanapek, do wędliny itp.
    • run_away83 Re: Co zawsze macie w kuchni? 24.01.14, 16:00
      Z podstawowych - ryż, makaron, chrupkie pieczywo, olej, oliwa, mąka, masło, mleko, jajka, platki owsiane, miód, śmietanę, jogurt naturalny i keczup wink Ahha - i oczywiście kawa i herbata wink

Z zapasów - mrożonki (zawsze mam kilka różnych mrożonek warzywnych - np. szpinak, groszek, marchewka, bukiet warzyw), pomidory w puszce, czerwona fasola, kukurydza konserwowa, oliwki. Zazwyczaj mam też jakieś zamrożone mięso.

Z bardziej "delikatesowych" - zawsze mam w lodówce kabanosy albo frankfurterki, kilka gatunków sera, w tym jakiś twardy i jakiś pleśniowy.

Z przypraw i dodatków (oprocz standardowych sypkich) - sos sojowy, sok z limonki, pasta curry, mleko kokosowe, kawałek imbiru, bazylia, pesto. Niesłodzone kakao, wanilia, proszek do pieczenia, drożdże.

Z niespożywczych - muszę mieć zapas nawilżanych chusteczek. Jak nie mam choć jednej paczki schowanej w szafce to zaczynam się stresować wink

To są rzeczy, które zawsze muszę mieć w domu. Zużywam na bieżąco i na bieżąco uzupełniam zapasy.

Często za to mi się zdarza, że nie mam chleba lub świeżej wędliny.
      • bbuziaczekk Re: Co zawsze macie w kuchni? 24.01.14, 16:06
        Ryz, kasze, makaron, warzywa na patelnie w zamrazarce, szpinak, mieso zamrozone.
        Olej, maki, musztarda, ketchup, ser,
        Czosnek, pomidory w puszcze (od niedawna zawsze staram sie miec 2 puszki)
        Oliwki zielone caly duzy sloj (akurat mi sie skonczyly pare dni temu, jutro musze kupic nowy)
        Proszek do prania, plyny do podlog, plyn do naczyn.
      • oteczka Re: Co zawsze macie w kuchni? 24.01.14, 16:13
        jajka oczywiście od kur grzebiących,ja bez jajek nie przeżyję,majonez , cycek kurzy ,jogurt grecki bez tego nie przeżyje mój syn,kawa ,mleko ,cukier to małżonek,korpusy ,gnaty to psy,kocie saszetki i cycki bez tego koty by pomarły,reszta zapasów normalnie mrożone warzywa własne ,mąka,makarony ,kasze ,przyprawy ,olej,oliwa itp.
        • eliza_b Re: Co zawsze macie w kuchni? 24.01.14, 16:22
          Pomijajac podstawowe produkty lubie z perelek miec wino,mleczko do kawy,obowiazkowo musztarda,kabanosy i ze slodkosci czekolade,groszki i herbatniki w czekoladzie. Wowczas batoniki niekonieczniesmile
      • elle.hivernale Re: Co zawsze macie w kuchni? 24.01.14, 18:18
        No to w razie wu, możemy zamieszkać razem, bo poza imbirem, którego nie trawię mam te same zapasy. Dodatkowo muszę mieć zapas nawilżanych chusteczek do sprzątania, co najmniej dwóch paczek i duuużo domowej chemii.
    • quba Re: Co zawsze macie w kuchni? 24.01.14, 16:24
      Smalec gęsi
      Orzechy włoskie
      Miód
      Masło
      Herbatę ahmad
      A dla kiciów chrupki od Rosmana w ksztalcie rybek
    • mvszka Re: Co zawsze macie w kuchni? 24.01.14, 16:41
      mąka z amarantusa i amarantus pop bo tych dwóch wynalazków niezmiernie rzadko używam, a poza tym zawsze jakiś brudny kubek albo talerz w zlewie siedzi
    • solejrolia Re: Co zawsze macie w kuchni? 24.01.14, 16:48
      ser żółty- obowiązkowo !
      kawa rozpuszczalna Nescafe oraz mleko.
    • sanciasancia Re: Co zawsze macie w kuchni? 24.01.14, 17:11
      Jak porządna rodzina oatologiczna w domu musismy mieć kawę i mleko.
    • kalia-kalia Re: Co zawsze macie w kuchni? 24.01.14, 17:35
      Ja generalnie mam nie za wiele, ale makaron, pomidory świeże/pomidory w puszce/passatę, cebulę i czosnek mam zawsze, no i mam też ziemniaki i jajka tak, że da się skombinować jakiś obiad smile.
    • snowdust Re: Co zawsze macie w kuchni? 24.01.14, 18:00
      Czyli mam prawie wszystko to co Wy smile (poza drobnymi wyjatkami, np. ocet ryzowy, orzechy wloskie) A i przypomnialyscie mi o istnieniu kabanosow. Fajnie czasem przekasic smile

• ciastko_z_kota Re: Co zawsze macie w kuchni? 24.01.14, 18:51
      wode, oliwe ( 2 rodzaje), maslo, majonez kielecki. reszta bywa rozna. zazwyczaj nie mam jajek. jemy je max raz-dwa w miesiacu. nie pieczemy. make kupilam 3 lata temu i do dzis sie nie skonczyla. cukier nam wystarcza na 1,5 roku.
    • 18lipcowa3 Re: Co zawsze macie w kuchni? 24.01.14, 19:15
      ZAWSZE mam
      ryż, makaron, kaszę
      kawę, herbatę, kakao
      swieże pieczywo, z wyjątkiem niedzieli
      mleko, masło ,jaja, jogurty, wodę mineralną
      mrożonki- frytki, paluszki rybne, zamrożone mięso
    • puch11 Re: Co zawsze macie w kuchni? 24.01.14, 19:40
      Cola light i światłowink
      • thaures Re: Co zawsze macie w kuchni? 24.01.14, 19:49
        Herbatę, kawę rozpuszczala, slodzik, ryż, kasze, jakąś wędline, zawsze jest też coś w zamrazalce co nam pozwala przeżyć do zakupów
    • rhaenyra kota 24.01.14, 19:45
      za kazdym razem jak ide do kuchni to on juz tam jest suspicious
      • klubgogo Re: kota 24.01.14, 21:30
        Spoko, ja oprócz oliwy też wink pod lodówką zawsze czeka, zawsze.
    • klubgogo Re: Co zawsze macie w kuchni? 24.01.14, 19:47
      Oliwę, czosnek, passatę, pesto i ze 4 rodzaje makaronu.
      Dodatkowo z myślą o dziecku, które jest głównie makaronożerne, mam zawsze mleko, płatki, pierogi z serem i filet z kurczaka.
    • ledzeppelin3 Re: Co zawsze macie w kuchni? 24.01.14, 20:02
      Smoczki. Bez tego gadzina nie zaśnie.
    • q_fla Re: Co zawsze macie w kuchni? 24.01.14, 20:21
      Oliwę z oliwek.
      Suszone grzyby.
      Lubczyk, rozmaryn, cukier trzcinowy - jako przyprawa.
      Oraz obowiązkowo słoiczek angielskiego marmaid'u.
    • werualta Re: Co zawsze macie w kuchni? 24.01.14, 21:12
      chleb, mąka, ser typu bieluch lub inny, mleko, dżem , miód
      woda, kawa, warzywa, cebula, ziemniaki
      musztarda, ketchup, chrzan - choć tego nie jadam
    • kerri31 Re: Co zawsze macie w kuchni? 24.01.14, 21:19
      Szron w zamrazarce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka