Dodaj do ulubionych

Tanie podróże

03.06.14, 21:24
Podajcie trochę linków do poczytania.
Tanie loty, noclegi...
Jak organizujecie "budżetowe" wyjazdy dla rodziny?
Byłam dziś w księgarni i widziałam książkę na ten temat. Pomyślałam, że zanim wydam 44zł, to zapytam emamę wink
Po niedawnym wyjeździe mam apetyt na więcej smile
Będę wdzięczna za wszelkie rady, pomysły i linki.
Przed wakacjami to może jeszcze ktoś skorzysta.
Mogą być wyjazdy organizowane samodzielnie, albo rady jak znaleźć prawdziwe okazje w biurach (jakich?).
Z góry dziękuję smile

A... Dla mnie na 500 km+ to już tylko samolot. Zboczenie zawodowe - miałam kiedyś pracę przy okazji wypadku polskiego autokaru w Alpach. od tego czasu nie potrafię się zmusić, żeby wsiąść do podobnego... Może to irracjonalne, ale nie przeskoczę. Na auto też się nie piszę ze względu na dziecko. Nie daję rady słuchać w kółko "Kiedy dojedziemy?" - nawet na krótkich trasach mnie to irytuje.
Obserwuj wątek
    • inguszetia_2006 Re: Tanie podróże 03.06.14, 21:32
      Witam
      Ja nie doradzę, a powinnam;-P Jestem leniem i jak mam lecieć taniej z Modlina i lądować w Luton, to wolę lecieć LOT-em z Okęcia i wysiąść na Heathrow. Ale wspieram cię psychicznie i chętnie poczytam, jak to jest tanio podróżować;-D
      Pzdr.
      Ing
      • eo_n Re: Tanie podróże 03.06.14, 21:33
        smile
        • zawsze-w-drodze Re: Tanie podróże 03.06.14, 21:45
          Podstawa to newslettery wszystkich znaczących linii - będziesz wiedzieć o wyprzedażach, promocjach etc. Ot choćby jutro kolejne "trzy dni, trzy destynacje" KLM, po drugie śledzenie stron z ofertami - ja polecam "mleczne podróże" www.mlecznepodroze.pl/
          Teraz hotel - niezastąpiony tripadvisor - www.tripadvisor.com/ - oprócz opinii zawsze jest informacja o ofertach specjalnych i porównywarka ofert w poszczególnych portalach (booking.com, hotels.com, venere, agoda etc). Można trafic perełki - nawet do 50% zniżek., Dalej - oferty tanich linii - są miejsca gdzie lądują w d..pie ale też często latają do tych samych portów (np Rzym, Barcelona - wizz, Palma- ryan) albo nie ma to specjalnego znaczenia (np. Sycylia). Moge tak długo - jestem starym promocyjnym wyjadaczem - mój rekord z zeszłegoto 7 (!) biletów na trasie Warszawa-Istambuł-Warszawa LOT-em za 2300PLN (w sumie).
          • inguszetia_2006 Re: Tanie podróże 03.06.14, 21:54
            zawsze-w-drodze napisała:
            mój rekord z zeszłegoto 7 (!) biletów na trasie Warszawa-Istambuł-Warszawa LOT-em za 2300PLN (w sumie).
            Witam
            Mistrz! Oklaski!;-D
            Pzdr.
            Ing
            • zawsze-w-drodze Re: Tanie podróże 03.06.14, 22:05
              A owszem, cieszyłam się bardzo, wyszło mi coś koło 330zł za bilet - przy regularnej cenie powyżej tysiąca. Ale to była "szalona środa" i taryfa "crazy" kupowana coś koło 1 w nocy.
              Do tego hotel 3* w samym centrum, z doskonałymi ocenami, wyczajony na tripie w promocji 4 za 2 ale kupowany bezpośrednio na stronie hotelu - za co dołożyli transfer lotnisko-hotel-lotnisko w gratisie i długi listopadowy weekend wyszedł nam po ok. 800zł na twarz plus jedzenie i zwiedzanie tongue_out
              • asmarabis Re: Tanie podróże 29.12.15, 16:06
                zawsze-w-drodze napisała:

> A owszem, cieszyłam się bardzo, wyszło mi coś koło 330zł za bilet - przy regula
                > rnej cenie powyżej tysiąca. Ale to była "szalona środa" i taryfa "crazy" kupowa
                > na coś koło 1 w nocy.

Ej ale czy te ceny to nie sa efektem wczesniejszych zamachow w Turcji?
                Pamietam jak przez mgle jak kumpel cieszyl sie z jakichs mega tanich biletow do Rosji- tuz po tym jak tam byly jakies zamieszki- nie pamietam dokladnie bo to bylo ladnych pare lat temu o co chodzilo, ale jak skojarzylam fakty to mu sie zrobilo mniej przyjemnie....
                Tak samo teraz widuje mega tanie bilety lotnicze do Izraela- tylko mi sie juz odechcialo jezdzic w takie 'bombowe 'kierunki...
          • eo_n Re: Tanie podróże 03.06.14, 23:18
            Dziękuję smile
            I też podziwiam rekord!
      • joa66 Re: Tanie podróże 29.12.15, 18:39
        Rozumiem, ale mnie się zdarzało, że mogłam wylądować na Okęciu , przy pobudce około 4 rano w miescie "wylotowym" , albo w Modlinie koło 20.00 (przy normalnej pobudce i przyzwoicie spędzonym dniu przed wylotem) smile

Pomijając już dostępnośc lotów bezpośrednich

Nie wszystko jest takie oczywistesmile
    • zurekgirl Re: Tanie podróże 04.06.14, 00:17
      Przychodza do mnie newslettery wielu linii, tanich tez jak najbardziej. Hoteli szukam na trivago, laterooms, porownuje ze stronami wlasnymi. Sprawdzam opinie na tripadvisorze. Ostatnio jednak sie rozczarowalam, bilet Ryana na Ibize stanial, a na pare dni przed wylotem hotel pojawil sie w ofercie lastminute w biurze podrozy i moglam zaoszczedzic, gdybym sie nie spieszyla.
      • bi_scotti Re: Tanie podróże 04.06.14, 00:46
        Nie mam pojecia jak to dziala w Europie ale moge troche opowiedziec o organizacji z tej strony Atlantyku smile Przede wszystkim jesli mozemy, unikamy "sezonu" - teraz juz faktycznie mozemy, bo poki dzieci podrozowaly z nami bylismy ograniczeni datami wakcji, Christmas i March break czyli dokladnie wpadalismy w pulapke cen "sezonowych". Ale jak sie ma albo male, albo stare dzieci to sporo mozna oszczedzic latajac w jakims tam maju czy pazdzierniku. Druga sprawa to kupowanie z wyprzedzeniem - nawet na loty w sezonie mozna znalezc jakies tam ceny, ktore nie powoduja zawalu ale trzeba ich szukac wczesnie - marzec, najdalej poczatek kwietnia jesli sie mysli o lecie a potem wrzesien/pazdziernik jesli sie mysli o Christmas/New Year. Na wszelkie last minute deals trudno liczyc gdy sie ma podrozowac cala rodzina i nie ma sie zbyt duzego flexibility jesli chodzi o czas i destination. Samochod zawsze pozyczam przed hotwire albo inny serwis tego typu, znam ludzi ktorzy to samo robia z hotelami - ja wole jednak wybrac samodzielnie. Moja corka korzysta z powodzeniem z AirBnB choc to akurat nie zawsze jest najtansza opcja, za to na pewno interesujaca i nietuzinkowa smile
        Gdy dzieci jezdzily z nami po Europie wielokrotnie nocowalismy na polach namiotowch, Europa ma mnostwo fantastycznych campings a niektore maja kompletnie crazy niskie ceny przy bardzo przyzwoitej jakosci uslug. Niektore ematki nie musza miec hoteli wink
        • eo_n Re: Tanie podróże 04.06.14, 08:54
          Dzięki, tak, my też nie musimy. Tyle że póki co nie mamy dużego namiotu. Więc pewnie dopóki nie trafimy na sytuację, żeby opłacało się kupić namiot i mimo to wychodziło taniej, to może być tak, że skończy się na hotelach.
          Co do wyjazdów poza sezonem - ostatnio też mamy dzieci w wieku szkolnym pisały, że się da. Nie ukrywam, że bardzo mnie to ucieszyło smile
          • lisciasty_pl Re: Tanie podróże 16.05.18, 20:48
            eo_n napisał:
            > Dzięki, tak, my też nie musimy. Tyle że póki co nie mamy dużego namiotu.

Wiele pól kempingowych ma na stale zakotwiczone przyczepy pod wynajem,
            w ten sposób jako rodzina 2+3 płaciliśmy jakieś 120 zeta za dzień, gdzie człek
            który przyjechał własnym kamperem płacił np. 90. No i taka przyczepa jest
            bardziej komfortowa od namiotu i nie trzeba jej wozić ze sobą wink
        • aqua48 Re: Tanie podróże 04.06.14, 08:55
          Latam tanimi liniami, bilety kupujemy z dużym wyprzedzeniem, nocujemy zazwyczaj w Ibisach lub Ibisach budgetach, bo jednak dają pewien komfort - łazienka w pokoju i całkiem przyzwoite śniadanie, a my młodzi już byliśmy. A zwiedzanie opracowujemy wcześniej szczegółowo z przewodnikami, mapami i internetem zawsze planując kilka tras - na pogodę, na niepogodę i plan B jeśli nagle na miejscu okaże się, że coś jest zamknięte. Sprawdzamy co i w jakich godzinach, czy dniach jest za darmo, na czym płatnym nam zależy i czy nie można kupić przez internet tańszych biletów (zazwyczaj można). Sprawdzamy możliwości kupna kart turystycznych, lub łączonych biletów wstępu i liczymy czy nam się to opłaci. Na miejscu poruszamy się transportem miejskim kupując kartę na kilka dni bo zazwyczaj jest taniej i dużo wygodniej niż kupując jednorazowe bilety. Nie realizujemy tych planów jakoś bardzo ściśle, tylko w zależności od pogody i naszego zmęczenia, bo to mają być jednak wakacje i wypoczynek, a nie obóz pracy smile
          Zestaw potrzebnych rzeczy i ciuchów tez mam już dopracowany tak, by nie brać absolutnie nic niepotrzebnego. Najważniejsze są przeciwdeszczowe i bardzo wygodne buty w których nogi nie bolą po całym dniu (trzech dniach) łażenia.
          Aby wyjazd był udany zależy od nastawienia przed wyjazdem, że ma być fajnie i co zobaczymy i zwiedzimy to nasz sukces, bez spinania się i przejmowania tym co się nie udało.
        • ninka0205 Re: Tanie podróże 29.12.15, 22:39
          A po co wtrącasz te angielskie słowa? Naprawdę zapomnalaś polskich odpowiedników? Strasznie to pretęsjonalnie wygląda. Żenada, my już są amerykany.
          • ninka0205 Re: Tanie podróże 29.12.15, 22:42
            Wkradł się błąd już poprawiam oczywiście PRETENSJONALNIE.
    • alekksol Re: Tanie podróże 29.12.15, 14:46
      Z takich najtanszych na jakich bylem, a co spokojnie mozna polecic, to biuro Oskar. Ja we wrzesniu bylem z nimi w Albanii i na pewno bylo bezpiecznie wink Zaczynając od startu, to autokar dostalismy nowy i to zdecydowanie na plus wyszlo, bo mielismy Klime, TV, częste postoje, a poza tym wiadomo widoki na trasie tez jakos rekompensowaly godziny w autokarze. Na miejscu bylismy w hotelu Erdano, mogę smiało go polecic. Emotikon wink Sniadania dosc monotonne ale to chyba normalne przy szewdzkich stolach w tanszych hotelach. Do centrum 5 minut doslownie. Spoko rezydentka, Julitka Emotikon wink 10 dni na miejscu optymalne. NIe polece zadnych dodatkowych wycieczek, bo z nivzego nie skorzystalismy, tylko z lezenia i slonca. Jak za te cene wycieczka moim zdaniem mega. Czasem taniej wychodzi jednak z biura niz kompletowanie wycieczki samemu wink
      • pole_koniczyny Re: Tanie podróże 29.12.15, 15:41
        Dla mnie nie ma jednego patentu na tanie podróżowanie bo każdemu zależy na czymś innym - ja mogę przeglądać oferty lotów, żeby trafić na promocję taniego połączenia, ale cięcie kosztów na miejscu jest dla mnie bolesne, camping to dla mnie wakacje z horroru smile

Pytanie, czy zależy nam na zobaczeniu konkretnego miejsca i chcemy ciąć koszty wyjazdu tam, czy po prostu kochamy podróże,a gdzie wylądujemy - to już mniej istotne.
        Naczelna zasada: unikamy sezonu.
        Druga: jesteśmy otwarci na zwiedzanie mniej znanych miejsc.
        Moi znajomi czasem wynajdują połączenia tanimi liniami lotniczymi do małych lotnisk i nie pchają się do położonych o kilkadziesiąt kilometrów centrów turystycznych tylko zostają w najbliżej położonej miejscowości - sprawdza się w przypadku miasteczek we Włoszech czy Francji.
        Niezastąpiony jest skyscanner.
    • sfornarina Re: Tanie podróże 29.12.15, 15:36
      Trip Advisor jest niezastąpiony.

Zamiast noclegów w hotelach wybieramy opcję b&b albo apartamentu do wynajęcia. Apartamenty (domki, kabiny) z małą kuchnią są idealne do podróży z małym dzieckiem. Dziecko lokujesz w jednym pokoju, rodziców w drugim, jesz kiedy chcesz i masz święty spokój.

Ostatnio takie cuś wynajęliśmy (dużo taniej niż hotele!) - dziecko spało w jednym pokoju, nasza sypialnia wychodziła na olbrzymi taras, z tarasu schodki prowadziły bezpośrednio na plażę, a w morzu pluskały się na naszych oczach delfiny. Za grosze toto wynajęliśmy, bo:
      - nie było codziennego serwisu sprzątającego (a raczej nie było go wcale) - wielkie dzięki za to, bo nie cierpię, gdy ktoś obcy mi się pałęta po pokoju
      - nie było basenu, a wszystkie okoliczne hotele baseny miały (po kija mi basen, gdy mam 50 metrów do morza, woda przyjemna, a temperatura powietrza 28 stopni?)
      - internet działał sporadycznie smile

Czytaj opinie na trip advisorze. Złe opinie są niekoniecznie złe. Gdy ktoś ujmuje gwiazdki za brak basenu, TV albo internetu, ja to odczytuję jako bonus. Ludzie czasem narzekają na rzeczy absolutnie absurdalne.
      Wybieraj miejsca mniej popularne, są dużo tańsze. Dla mnie takie to też bonus. Popularne równa się chmara turystów, śmieciowych straganów i fast foodów. Niepopularne to najczęściej czysta plaża, mało leżaków, mało samochodów i święty spokój smile
    • thank_you Re: Tanie podróże 29.12.15, 17:01
      - Tworzymy maila "spamowego" i zapisujemy się do newslettera w wyszukiwarkach atrakcyjnych połączeń (skyscanner, fly4free, mlecznepodroze)
      - Upewniamy się, że posiadamy kartę kredytową
      - Posiadamy nienormowany czas pracy lub mamy elastycznego w udzielaniu urlopów pracodawcę
      - Śledzimy codziennie oferty i gdy jest coś atrakcyjnego to klik - klik kupujemy bilety
      - Potem bukujemy hotele/apartamenty poprzez portale do tego przeznaczone lub niemieckie biura podróży (zawsze porównuję ceny) - zawsze czytamy opinie

Oczywiście sprawdzamy, czy atrakcyjność ceny nie wynika z pory deszczowej czy innego kataklizmu, który właśnie przeszedł nad danym terenem.

Wczoraj lot na Malediwy w obydwie strony był za 1228 zł...
      • lemasakr Re: Tanie podróże 29.12.15, 19:29
        polecisz jakas wyszukiwarke niemieckich biur?
        • jusytka Re: Tanie podróże 30.12.15, 11:03
          Ja szukam hoteli tylko przez Niemcy, bo oferta skierowana do nich jest znacznie bogatsza i najczęściej znacznie atrakcyjniejsza. Bywało, że nawet hotel w Polsce bukowałam przez niemieckie biuro, mimo że mieszkam tutaj! www.1-2-fly.de
      • jusytka Re: Tanie podróże 30.12.15, 10:59
        thank_you napisała:

> - Tworzymy maila "spamowego" i zapisujemy się do newslettera w wyszukiwarkach a
        > trakcyjnych połączeń (skyscanner, fly4free, mlecznepodroze)
        > - Upewniamy się, że posiadamy kartę kredytową
        > - Posiadamy nienormowany czas pracy lub mamy elastycznego w udzielaniu urlopów
        > pracodawcę
        > - Śledzimy codziennie oferty i gdy jest coś atrakcyjnego to klik - klik kupujem
        > y bilety
        > - Potem bukujemy hotele/apartamenty poprzez portale do tego przeznaczone lub ni
        > emieckie biura podróży (zawsze porównuję ceny) - zawsze czytamy opinie
        >
        > Oczywiście sprawdzamy, czy atrakcyjność ceny nie wynika z pory deszczowej czy i
        > nnego kataklizmu, który właśnie przeszedł nad danym terenem.

Otóż to, wyszukiwanie tanich ofert to sporo pracy i trochę szczęścia, Kluczowa sprawa to wyszukanie taniego lotu, od którego trzeba zacząć! No ale czy warto? Oczywiście smile
      • bywalec.hoteli Re: Tanie podróże 09.08.21, 13:22
        ciekawe podejście
    • kita.szek Re: Tanie podróże 29.12.15, 18:11
      mam kilka porad na miejscu:
      - hotelik na noclegi:
      zawsze skromny i niedrogi, ale czysty, z łazienką, balkonem (opinie na booking)
      najlepiej blisko centrum/ plaży, tak by można było pieszo się poruszać po okolicy = nie traci się na dojazdy czasu, ani pieniędzy (gdzieś dalej nocleg, to tylko jak się jest w 2 sprawne, nie marudzące osoby, z małym budżetem)
      jeśli wyżywienie w hotelu, to tylko obiado-kolacja == zapewniony wartościowy, ciepły posiłek
      a śniadania we własnym zakresie lub śniadanie w hotelu i ciepły posiłek na mieście (jest komfortowo i niezależnie wink
      zawsze sprawdzam, co w danej okolicy jest warte obejrzenia: centrum miasta, zabytki, plaża, park rozrywki dla dzieci...
      w wyszukiwarce wpisuję: miejsce X co jest za darmo (np. tak zwiedzałam Paryż, Budapeszt)
      + nie żałować pieniędzy na coś na prawdę wyjątkowego smile
      oprócz zwiedzania danego miejsca, można zwiedzić okolicę - jak nie macie auta, to sprawdzcie wynajem, albo komunikację publiczną
      nigdy nie kupowałam wycieczek fakultatywnych od rezydentów - akurat zawsze się sprawdzał zakup wycieczek w lokalnych biurach podróży (czasem z ulicy) - tak było m.in. w Turcji, we Włoszech.

zazwyczaj muzea narodowe, są darmowe lub za symboliczną opłatę

dobrze jest mieć przewodnik z danego miejsca i to, co nam się spodoba weryfikować z opiniami w internecie/ na forach podróżniczych.
      • asmarabis Re: Tanie podróże 29.12.15, 18:32
        w lokalnych biurach podróży (czasem z ulicy) - tak by
        > ło m.in. w Turcji, we Włoszech.

Tak z ciekawosci - jak ktos sie nastawia na tanie podrozowanie to dlaczego wykupuje wycieczki ktore z zalozenia sa o wiele drozsze zamiast podjechac samodzielnie?. No rozumiem np safari w parku narodowym gdzie po prostu nie da sie wejsc bez grupy zorganizowanej ale zwiedzanie WLOCH- co tam jest takiego trudnego ze nie da sie samemu zorganizowac????
        • kita.szek Re: Tanie podróże 29.12.15, 19:02
          akurat podróżowałam do Turcji, miejscowość Alanya (zorganizowana wycieczka, tj. przelot w obie strony + hotelik na miejscu) z moim wiekowym (78 lat) Dziadkiem. Była propozycja od polskiego rezydenta wykupu wycieczki, statkiem po wybrzeżu - rezydent zaśpiewał ok. 30 dol. za osobę, miejscowy wykup był ok 10 dol.za osobę === tak, były to dla nas spore oszczędności, które mogliśmy wydać na kolację i pamiątki.
          • mamkaantka Re: Tanie podróże 16.05.18, 20:49
            Tyko co w tym dziwnego ze ceny u hoyelowych rezydentów są mocno zawyżone Każdy racjonalny turysta to wie
        • kita.szek Re: Tanie podróże 29.12.15, 19:11
          zupełnie inaczej się podróżuje z dzieciakami, z osobami starszymi, czy niepełnosprawnymi
          a inaczej we 2 sprawne, młode osoby, czy też samemu.
          podróżowałam z wszystkimi wyżej wymienionymi i sama też, pół Europy za młodości zwiedziłam. Każdy wyjazd jest inny, wymaga odpowiednich poświęceń, zabezpieczeń, komfortu.
          I w każdym przypadku da się trochę oszczędzić na podróży (a nie na podróżującym wink
          nigdy forsą "nie śmierdziałam", ale zwiedziłam kawał świata smile
        • lemasakr Re: Tanie podróże 29.12.15, 19:26
          nie kazdy chce wynajmowac samochod.
    • hermenegilda_zenia Re: Tanie podróże 29.12.15, 22:01
      Od lat podróżuję poza głównym nurtem turystyki biurowo-masowej, bo przez lata pracowałam dla jednego z największych koncernów na świecie i absolutnie nie jest to mój sposób na wypoczynek. Przeloty kupuję najchętniej korzystając z tanich linii lub promocji - fakt, że jestem sobie sama pracodawcą a progenitura jeszcze przedszkolna powoduje, że nie wiążą mnie terminy wakacyjno-feriowe, mogę jeździć cały rok. Bardzo często mam wszystko "zaklepane" z wyprzedzeniem co najmniej półrocznym, czyli znajduję fajny przelot, kupuję bilet i dopiero wtedy organizuję na spokojnie całą resztę. Noclegi najchętniej rezerwuję bezpośrednio poprzez właściciela - nie lubię spędzać urlopu w hotelach, zazwyczaj wynajmuję apartament albo bungalow od kogoś, kto ma dom w fajnej miejscówce, ale z niego nie korzysta, tylko właśnie udostępnia za opłatą. Czasy moich kempingowych czy plecakowych wypraw skończyły się dość dawno temu, ale nawet jako studentka nie podróżowałam po taniości, nie spałam w salach po kilkanaście osób czy pokojach bez łazienki. Potrafię tak zorganizować wyjazd, że wyjeżdżam nawet dziesięć razy w roku za koszt porównywalny z 3 wycieczkami "normalnych" turystów z biurem. Wiem też jakie rejony świata są korzystne, jeżeli chodzi o wyjazd - zazwyczaj najwięcej kosztuje przelot, natomiast pobyt i jedzenie np. w Azji, czy Ameryce Południowej/Łacińskiej są znacznie tańsze, niż np. pobyt nad Bałtykiem. Preferuję samoloty, lubię wyjeżdżać w dalekie podróże, niestraszny mi dojazd np. do Berlina, czy dolot do innego miasta, jeżeli uda mi się znaleźć stamtąd jakiś super tani bilet.
    • maurra Re: Tanie podróże 29.12.15, 23:09
      tanie loty na www.samolotemtaniej - moim zdaniem najlepsza przeglądarka ever
      dodatkowo na wybrane terminy i kierunki lotów mam ustawiony alert cenowy skyscanner
      noclegi - przez booking lub airbnb, można przebierać i przebierać
      do tego przegląd stron tanich przewoźników autokarowych (np. Megabus we Włoszech - zaklepałam przejazd z Florencji do Rzymu za 2 euro i z Rzymu do Bolonii za 2 euro!)
      kupowanie książek o tanich wyjazdach tylko niepotrzebnie podraża koszty tych ostatnich wink gdy tymczasem np. na forum skyscannera jest masa sprawdzonych informacji jak dojechać taniej, gdzie przyoszczędzić, gdzie tanio i smacznie zjeść etc.

• asia.bartkowiak.1988 [...] 16.05.18, 14:36
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • mamkaantka Re: Tanie podróże 16.05.18, 20:42
      Malta zimą - 1000 zl za tydzień w hotelu 4* all incl Sam lot z Poznanua ok 100 zl w jedną stronę Ryanair Hotel kupiony na niemieckiej porównywarce pół roku wcześniej
    • werdipurke Re: Tanie podróże 16.05.18, 20:56
      my jezdzimy duzo i czesto ale rodzina 4-5 osobowa to nigdy nie będą wyjazdy budzetowe, to zawsze musi po prostu musi kosztowac.
      ale
      dzieki uwaznemu planowaniu udaje nam sie jezdzic czesciej i na dluzej
      nasze zasady:
      - wczesna rezerwacja domow/apartamentow
      - piekne ale tanie destynacje: Balkany, Czechy a nie Hiszpania Portugalia czy Skandynawia
      - wlasne jedzenie
      - czasami zabieramy jedzenie z domu

Mimo to koszty są:
      -paliwo (jezdzimy autem bo wygodnie)
      - ubezpieczenia
      - winiety
      - zakupy na miejscu-wino, tutejsze przysmaki, owoce morza, owoce i warzywa
      - zwiedzanie
    • tol8 Re: Tanie podróże 16.05.18, 21:04
      Z głową, oszczędnie, ale bez weków smile
      Kilka tygodni zajmuje mi dobór miejsca, noclegu itp.
      Większość wyjazdów to namiot, ale bywają też hotele.
    • lucerka Re: Tanie podróże 16.05.18, 21:12
      www.airbnb.de

Tam znajduje zazwyczaj tanszy nocleg. Wynajac mozna cale mieszkanie z kuchnia, lodowka itd.. Nie trzeba jesc codziennie w restauracjach, czy na miescie. Mozna sobie cos nieskomplikowanego upichcic.
    • palacinka2020 Re: Tanie podróże 09.08.21, 13:36
      Jak bylam mloda to polowalam na bilety ryanaira za 1 -50 pln z modlina, w srodku dnia, dojezdzalam tam komunikacja publiczna za 8 pln. Niewazne dokad, wazne ze bylo tanio. Sledzilam tez forum fly4free, by znalezc tez promocje na pociagi, na dojazdy i tanie restauracje.

Teraz absolutnie ryanairem czy innym wizzairem nie latam. Z dzieckiem koszmar. Na lotniskach nie ma gdzie siedziec, kolejki, kaza ci stac godzine nie wiadomo po co za bramka, non stop prosza o karte pokladowa, a w samolocie nie sposob sie doprosic wody dla niemowlaka.

Stad szukam promocji jedynie w regularnych liniach, tam za 50pln sie nie poleci. Trzeba patrzec na te "szalone srody", kupowac odpowiednio wczesnie, latac zawsze z podrecznym. Tak po Europie kolo 300pln za bilet da sie znalezc.

Co do restauracji wciaz polecam forum fly4free, jest oddzielny watek do kazdego kraju/miasta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka