Dodaj do ulubionych

stabilizator kolana

05.06.14, 14:14
ortopeda zaordynował stabilizator (opaskę) na kolano, wskazał konkretny sklep koszt 1400 zł. mozliwe to?
Obserwuj wątek
    • cosmetic.wipes Re: stabilizator kolana 05.06.14, 14:19
      Ortezę znaczy?

Mam, kupowałam cztery lata temu. Ortopeda nie wskazał konkretnego sklepu, tylko jakiś medyczny, bo ortezę trzeba dobrze dopasować i wybrać rozmiar.

Kosztowała wtedy około 650 zł (ja miałam taką ze średniej półki) , z czego refundacji miałam koło 400. Na Alle chodziły wtedy takie same po około 250, czyli tyle ile zapłaciłam.
      • kietka Re: stabilizator kolana 05.06.14, 14:28
        chodzi o maja mame, lat 70.
        kolano niby troche zwyrodnienia, ale w gruncie rzeczy zdrowe, nie kwalifikuje sie na zadna operacje, leczenie, kolano adekwatne do wieku...a ortopeda trach orteze (jak sie okazało). boje sie, ze osłabią jej sie mięsnie, chodzi normalnie, nic ja nie boli. do ortopedy trafiła po upadku (kilka lat temu) i tak sobie chodzi co rok do kontroli. uraz był na prade niewielki, ot z rozbitym kolanem poszła sprawdzic, czy nie złamane smile
        oczywiscie mama przekonana, ze musi nosic to 24h/dobe, bo bez tego umrze.
        • cosmetic.wipes Re: stabilizator kolana 05.06.14, 14:36
          Mięśnie przy ortezie się nie osłabią, bo pracują normalnie, ona ma za zadanie TYLKO stabilizację stawu. Ja miałam ortezę po to, żeby za długo w gipsie nie siedzieć, bo właśnie mieśnie mi siadały.

Nie nosi się jej absolutnie całą dobę, bo ani to wskazane ani wygodne. Ja zakładałam rano, jak mi się zdarzało w robocie mieć godzine-dwie na siedząco to zdejmowałam, i oczywiście noc tez bez.

Jak kolano mamę nie boli i nie stwierdzono problemów ze stawem, to może wartoby skonsultowac tę potrzebę z innym lekarzem. I wziąć pod uwagę rehabilitację.
          • kietka Re: stabilizator kolana 05.06.14, 14:56
            mama sama chodzi do lekarzy i nie pozwala w to ingerowac.
            osobiscie uwazam, ze dawanie ortezy (na poczatku myslalam, ze to zwykła opaska, a nie orteza) nie jest tutaj potrzebna. mama nic nie placi wszystko NFZ, wiec nie chodzi o pieniadze.

wymagalo to pism do nfz, zgod, itd. mysle, ze lekarz ma dzialke, wszystko sam zalatwial...
            ale ok, jak nie szkodzi smile
            • cosmetic.wipes Re: stabilizator kolana 05.06.14, 15:09
              Zaszkodzić nie zaszkodzi, a może nawet sama zrezygnuje, bo to za wygodne nie jest smile

Tylko niech się dobrze nauczy zapinać - za luźno będzie spadać, za mocno może upośledzać krążenie.
              • kietka Re: stabilizator kolana 05.06.14, 15:14
                dzieki smile
            • tola1990 Re: stabilizator kolana 29.01.19, 16:22
              a właśnie, że słabną, osłabia się te propriocepcja, dlatego z ortezami trzeba uważać i lekką ręką ich nie zakładać wink
    • phisiophil Re: stabilizator kolana 22.05.18, 11:22
      Dzień dobry, jest to jak najbardziej możliwe. Ortopeda miał na myśli konkretną ortezę stawu kolanowego, która jest dedykowana indywidualnie do danego przypadku - schorzenia kolana. W tym wypadku cena ortez kolana jest zależna od wyboru danego modelu i funkcji jaką ma spełniać ten stabilizator. Pozdrawiam i życzę zdrowiasmile
      • mozambique Re: stabilizator kolana 22.05.18, 13:10
        a mozna użyć pięknego polskiego słowa "przeznaczona" ?
        • agonyaunt Re: stabilizator kolana 22.05.18, 14:11
          I nie wykopywać wątków sprzed 4 lat?smile
    • przystanek_tramwajowy Re: stabilizator kolana 22.05.18, 13:04
      Ja bym koniecznie skonsultowała to z innym lekarzem. Ortopeda wskazuję konkretny sklep? To śmierdzi na kilometr. Pewnie pan doktór ma prowizyjkę od sprzedaży. sad
      • mozambique Re: stabilizator kolana 22.05.18, 13:29
        hehe, mnie keidys ortopeda polecał homoepatię, ze sklepu należąceg do jego żony ( ulotke mi dał)
    • mozambique Re: stabilizator kolana 22.05.18, 13:08
      istnieją wypożyczalnie sprzętu rehabilitacyjnego , tam poszukaj
      • stara.mostowiakowa Re: stabilizator kolana 22.05.18, 13:32
        Myślę że przez 4 lato zdążyła już coś z tym zrobić. smile))
        • mozambique Re: stabilizator kolana 22.05.18, 13:45
          o zesz, ktos to wyciąga ?
          • ga-ti Re: stabilizator kolana 22.05.18, 23:09
            Wiem, że stary watek, ale może ktoś potrzebujący zajrzy. Otóż takie ortezy sa refundowane przez nfz, lekarz wystawia papier-receptę na określony sprzęt, z tym papierem trzeba do swojego oddziału nfz po pieczatkę, że taka orteza się należy (pewnie jest jakiś limit czasowy i ilościowy) i wpis ile nfz będzie refundował. My dostaliśmy 700 zł refundacji, co całkowicie pokrylo koszt ortezy.
    • alba27 Re: stabilizator kolana 29.01.19, 14:40
      Ja po wypadku miałam orteze refundowana, doplacalam ok 40zł. Kupowałam w konkretnym sklepie medycznym, lekarka zadzwoniła, uprzedzila, że przyjdę i powiedziała, że ona potem załatwi formalnosci.
      • alba27 Re: stabilizator kolana 29.01.19, 14:42
        Wiem, że wątek stary,ale może komuś się przyda.
      • nolus Re: stabilizator kolana 29.01.19, 20:31
        alba27 napisała:

> Ja po wypadku miałam orteze refundowana, doplacalam ok 40zł. Kupowałam w konkre
        > tnym sklepie medycznym, lekarka zadzwoniła, uprzedzila, że przyjdę i powiedział
        > a, że ona potem załatwi formalnosci.

U mnie było podobnie.
        • smiechupara Re: stabilizator kolana 29.01.19, 20:33
          Dwa lata temu również doplacalam około 70 zł i teraz muszę ją trzymać,ponieważ w ciągu 3 lat może być kontrola z NFZ czy na pewno ja mam,czy nie wyludzilam od nich kasy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka