Dodaj do ulubionych

etyka w szkole

10.09.14, 12:10
od 1 wrzesnia dyr ma obowoazek zorganizowania lekcji etyki nawet dla 1 ucznia...
jak to jest w szkolach do których uczeszczaja wasze dzieci?
korzystaja z tego "przywileju"? i w jakiej liczbie (jesli ktos ma juz takie dane)
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: etyka w szkole 10.09.14, 12:14
      Na razie nie ma ale będzie od przyszłego tygodnia, korzystać będą 2 sztuki z klasy córki, nie mam pojęcia ile z innych klas. Żeby ustalić kiedy etyka będzie się odbywała musza wiedzieć ile dzieci z jakiej klasy żeby ją gdzieś w planie/jakiejś sali umiejscowić...
      • pomidorpomidorowy Re: etyka w szkole 10.09.14, 12:16
        a jak to ma wygladac w praktyce ? 2 osoby + nauczyciel czy zbieraja z innych klas i tworza grupe?jesli grupa to zblizona wiekowo czy np 1-3 klasy?
        Skad wiecie kto bedzie chodzil, lista jest jawna?
        • slonko1335 Re: etyka w szkole 10.09.14, 12:24
          Nie wiem jak w praktyce bo córka akurat chce chodzić na religię. Wiem, tyle że ma być grupowo właśnie, pozbierane z różnych klas, zbliżonych wiekowo-pewnie dokładniej będzie wiadomo jak jż będą dokładniej wiedzieć ile dzieci w jakim wieku.
          Lista nie jest jawna. A wiem kto będzie chodził bo znamy się dobrze z rodzicami i nie jest to akurat temat tabu i na tapecie teraz religia/komunia/etyka.
    • joanna_poz Re: etyka w szkole 10.09.14, 12:22
      u nas etyka jest juz od bodajze 3 lat.

1 grupa zajęcia łaczone dla klas 1-3, 2 grupa zajęcia łaczone dla klas IV-VI, zajęcia 2 razu w roku w planie wstawione w okolicach 7-8 lekcji, wiec wielu uczniow musiałoby na to czekac.
      maluchom to nawet nie robi roznicy, bo i tak sa w swielicy, wiec są odbierane, ale starszakom to już pasuje średnio.
      • joanna_poz Re: etyka w szkole 10.09.14, 12:23
        2 razu w TYGODNIU

• pomidorpomidorowy Re: etyka w szkole 10.09.14, 12:30
          a czy religia jest na koncu zajec?co z dziecmi ktore nie chodza na religie...wychodza na swietlice?
          • joanna_poz Re: etyka w szkole 10.09.14, 12:35
            z tą religia jest roznie, czasem bywa na koncu/ poczatku, rok temu np. syn mial obie w srodku, w tym jedna w srodku, jedna na koncu.

ponieważ u nas jest szkola jednozmaniowa- swietlica u nas jest czynna dopiero od 11:30 - wiec w czasie religii mlodsze dzieci z klas I-III idą do rownoleglej klasy na zajęcia i sobie czytają/ rysuja. starsze od IV klas - ida sobie na komputery (najcześciej), do bibloteki lub tez moga isc do sąsiedniej klasy na lekcję
          • slonko1335 Re: etyka w szkole 10.09.14, 12:38
            u nas jest dwukrotnie w środku zajęć niestety-dzieci niechodzące są zaprowadzane na świetlicę
    • swiecaca Re: etyka w szkole 10.09.14, 12:36
      od tego roku jest w planie, ale nie korzystamy bo jest na 8 lekcji w piątek.
      • pomidorpomidorowy Re: etyka w szkole 10.09.14, 12:40
        a kto prowadzi etyke? chyba nie katechetka smile
        • pomidorpomidorowy Re: etyka w szkole 10.09.14, 12:48
          i czy mozna zrezygnowac z religii i etyki czy wybor 1 jest obowiazkowy?
          • joanna_poz Re: etyka w szkole 10.09.14, 12:50
            mozna nie chodzić na nic (moj syn nie chodzi).
            mozna sie tez zapisac i zrezygnowac w kazdej chwili w srodku roku.
            etyke w latach ubiegłych prowadziła historyczka, w tym pani z biblioteki.
    • roksana158 Re: etyka w szkole 10.09.14, 12:54
      a jak to sie ma do tego że etyka jest na pierwszej lekcji a religia na drugiej? a lekcje są od 3 godziny? jeśli dziecko chodzi na etyke, pomija religie i co czeka? tak powinno być?
      dowiedziałam sie od wychowawczyni że wcale nie musze posyłac na nic, a po co ma dziecko czekać...hmmm wkurza mnie to
      • pomidorpomidorowy Re: etyka w szkole 10.09.14, 16:26
        czyli mimo rownosci pozornej religia traktowana jest priorytetowo sad btw chore to to ze 2x w tyg i nie wazne czy religia czy etyka....
    • maadzik3 Re: etyka w szkole 10.09.14, 17:48
      etyka obowiązkowa dla wszystkich, religia dla chętnych na ostatniej lekcji (szkoła niepubliczna)
    • maslova Re: etyka w szkole 10.09.14, 18:34
      Ja właśnie dziś otrzymałam informację, że szkoła planuje lekcje etyki ok. godz. 16 (nie wiadomo jeszcze, w jaki dzień) i prosi o ponowną deklarację celem zorganizowania grup.
      No i wkurzyłam się bardzo, bo i córka i syn mają religię w środku lekcji, w związku z czym muszą 2 godz. w tygodniu spędzać na świetlicy (bardziej mi to przeszkadza u starszej córki, bo chodzi do IV kl. i ma sporo lekcji), a teraz jeszcze dodatkowo prawdopodobnie musieliby czekać na etykę... Zastabawiam się, czy iść i walczyć o zmianę planu, czy odpuścić tę etykę.
    • aurinko Re: etyka w szkole 10.09.14, 19:28
      U córki w szkole etyka jest 1x w tygodniu, prowadzona przez vice dyrektor, wypisałam córkę ponieważ etyka jest przed jej lekcjami, musiałaby przychodzić godzinę wcześniej. Na religię nie chodzi, religia jest 2x w tygodniu, raz córka wychodzi wcześniej a drugi raz idzie na świetlicę.
      Etyka jest w grupie klas I-III dla czworga dzieci, a w zasadzie dla trojga bo moja już nie wypisana.
    • klubgogo Re: etyka w szkole 10.09.14, 19:30
      U mnie może zorganizują... ale religia już jest i to 2 razy w tygodniu big_grin
    • zofijkamyjka Re: etyka w szkole 10.09.14, 21:07
      ja zrezygnowałam bo córka byłaby jedynym dzieckiem uczeszczajacym na etykę z klasy no i juz widzę o jakiej korzystnej dla niej godzinie byłaby ta etyka w planie sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka