Dodaj do ulubionych

pociągiem...

27.10.14, 19:42
podróż w dzień, ok 7godz-o ile nie będzie nieprzewidzianych sytuacji powodujących opóźnienie.
Jeżeli chodzi o komfort to jak Wam się lepiej jeździ: w przedziale, czy bez przedziałów???
tak sobie myślę, ze bez przedziałów to chyba lepiej, w przedziale jest się skazanym na bliskość pozostałych współpasażerów, no chyba, że pociąg nieprzepełniony przedział całkiem nasz.
podróżować będzie 1 dorosła i 2 nastolatków
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: pociągiem... 27.10.14, 19:50
      Ja wolę bez przedziałów, ale moje podróże trwają zwykle ok 3 h.
    • klubgogo Re: pociągiem... 27.10.14, 22:21
      Bez przedziałów!!! Nawet jak raz jechałam przy ścianie, gdzie nie było okna, było o niebo lepiej niż w 8-osobowym przedziale, w którym możesz trafić na 6 grubasów, oddzielona od nich małym podłokietnikiem jedziesz skazana na ich potępieńcze spojrzenia, że masz tak luźno, a im jest ciasno.
      • eriu Re: pociągiem... 01.05.23, 14:21
        To komuś przeszkadza, że ktoś się patrzy bo ma inny rozmiar i mniej miejsca?
      • rosapulchra-0 Re: pociągiem... 02.05.23, 07:12
        Jesteś pusta jak wiadro, z którego właśnie wyrzucono śmieci.
      • zaczarowanyogrod Re: pociągiem... 02.05.23, 08:13
        A skąd Ty wiesz co oni sobie myślą? Może mają myśl, że mogli siąść tam gdzie nie ma przedziałów a tak trzeba siedzieć z tą wredną babą z potępieńczym spojrzeniem.
      • towarzyszka_leila Re: pociągiem... 02.05.23, 10:29
        Od ładnych paru lat nie ma już w polskich pociągach 8 osobowych przedziałów. Wagony 2 klasy mają 6 miejsc na przedział. I nie są to jednolite kanapy przedzielone jedynie zagłówkami, jak kiedyś, tylko oddzielne fotele, więc bliskość nawet ekstremalnego "grubasa" jest ograniczona.
        • katie3001 Re: pociągiem... 02.05.23, 10:47
          Są. W 2022 wracalam takim przedziałem
        • 7katipo Re: pociągiem... 02.05.23, 15:21
          Są jeszcze.
        • imponderabilia22 Re: pociągiem... 02.05.23, 15:27
          towarzyszka_leila napisała:

> Od ładnych paru lat nie ma już w polskich pociągach 8 osobowych przedziałów. Wa
          > gony 2 klasy mają 6 miejsc na przedział. I nie są to jednolite kanapy przedziel
          > one jedynie zagłówkami, jak kiedyś, tylko oddzielne fotele, więc bliskość nawet
          > ekstremalnego "grubasa" jest ograniczona.

Oczywiście, że są - TLK.
          • towarzyszka_leila Re: pociągiem... 02.05.23, 17:45
            Ale wtopa😀 nie jeżdżę TLK
    • triss_merigold6 Re: pociągiem... 27.10.14, 22:32
      Odkąd PKP zostało podzielone na pierdylion spółek podróż pociągiem przez Polskę uważam za śmiertelnie niebezpieczną. Nie jeżdżę, poczekam aż np. PKP zostanie wykupione przez koleje niemieckie.
      • beata985 Re: pociągiem... 28.10.14, 14:28
        ale czasami nie ma wyjścia.....
        problemem nie jest jechać czy nie jechać ani czym jechać tylko w jakich warunkach będzie mi lepiej.....
      • kozaki_za_kolano Re: pociągiem... 01.05.23, 12:30
        Ty triss chyba się zatrzymałaś jakieś 20 lat temu....
        Kiedy ostatnio jechałaś pociągiem? Skąd wniosek, że podróż jest "śmiertelnie niebezpieczna"? 😂
        Pewnie codzinnie przemieszczasz się cyt. "trumną na kółkach", czyli blachosmrodem, którym podróżowanie jest naprawdę niebezpieczne.
        Pociągi są czyste, szybkie, bezpieczne i ekologiczne.
      • pytajacakinga Re: pociągiem... 01.05.23, 12:31
        triss_merigold6 napisała:

> Odkąd PKP zostało podzielone na pierdylion spółek podróż pociągiem przez Polskę
        > uważam za śmiertelnie niebezpieczną. Nie jeżdżę, poczekam aż np. PKP zostanie
        > wykupione przez koleje niemieckie.

Jezuuuu chyba nie znasz kolrjk niemieckich to dopiero jest masakra potrafią np nagle zrobić tak ze z jakiej wsi dalej jedzie bus do innej wsi gdzie na czekać pociąg A potem sie okazuje że bus sie spóźnił pociąg odjechał i wszyscy siedzą na wsi na dworcu ponad 2 h gdzie nid ma nic A kible pozamykane.
        Nie ma nic gorszego niż niemiecka kolej
        • turzyca Re: pociągiem... 01.05.23, 23:09
          >A potem sie okazuje że bus sie spóźnił pociąg odjechał i wszyscy siedzą na wsi na dworcu ponad 2 h gdzie nid ma nic A kible pozamykane.

Masz świadomość, że w Polsce w takiej sytuacji następny pociąg na danej trasie może być np. za 24 godziny? Zresztą na głównych trasach, łączących metropolie, pociągi nie jeżdżą tak często jak co dwie godziny.
        • droch Re: pociągiem... 02.05.23, 08:27
          Wypisz-wymaluj moje dwie ostatnie podróże koleją w Niemczech. Nie wiem jak to robię, ale ja+DB=nieoczekiwane problemy.
          • szarmszejk123 Re: pociągiem... 02.05.23, 08:32
            Ja w czwartek jechałam do Brukseli DB, bo u mnie były urodziny króla i chciałam uniknąć jazdy z masą pijanych studentów ( miałabym przesiadkę w Maastricht) i jestem bardzo zadowolona. Wsiadłam w Aachen, wysiadłam w Brukseli,bez przesiadek, bez problemów, pociąg czysty,ludzi mało:p p
            • szarmszejk123 Re: pociągiem... 02.05.23, 08:37
              Ah, trup wypadł z szafy, sorry, bez okularów jestem:p
        • ichi51e Re: pociągiem... 02.05.23, 08:35
          No przecież obecnie połączenie Warszawa Berlin jest od Frankfurtu obsługiwane przez autobusy…
      • wkswks Re: pociągiem... 01.05.23, 12:41
        Triss, nie chcesz żeby PKP została wykupiona przez koleje niemieckie. DB to wylęgarnia memów i nieskończone źródło żartów.
        • turzyca Re: pociągiem... 01.05.23, 23:06
          >DB to wylęgarnia memów i nieskończone źródło żartów

Jeżdżę pociągami dużo, w różnych krajach. Niemiecka kolej ma wśród Niemców dużo gorszą opinię, niż na to zasługuje. Okay, szwajcarska jest lepsza, można spierać się o austriacką. Czeska, belgijska i holenderska są gorsze, francuska dużo gorsza, polska jeszcze gorzej od francuskiej. I porównuję już uwzględniając drastyczne pogorszenie usług w Niemczech w ciągu ostatnich paru lat. Faktycznie widać lata niedoinwestowania infrastruktury.
          A Triss niestety ma rację, to, co się dzieje w nadzorze kolejowym w Polsce, jest szalenie niepokojące, same pomyłki w Warszawie w ostatnich miesiącach to wyjący alarm. I wygląda na to, że w reszcie kraju nie jest lepiej. Państwo z papieru toaletowego, cholera jasna.
          • bywalec.hoteli Re: pociągiem... 01.05.23, 23:40
            ona to pisała 8,5 roku temu
          • wkswks Re: pociągiem... 02.05.23, 15:14
            Ja jeżdzę conajmniej dwa razy w roku ICE tam i z powrotem. 90 % tych podróży kończy się zwrotem czesci kosztów z powodu awarii i opóźnień. Niemiecka kolej to dramat. I praktycznie od dwóch lat w lecie trafiam na niepracujące kuchenki w restauracyjnym, mozna wiec kupować tylko zimne przekąski.
    • klamkas Re: pociągiem... 27.10.14, 22:43
      Wolę bezprzedziałowe - jest bezpieczniej, bo w razie czego pilnuje cię 50 pasażerów, jest więcej powietrza, bezprzedziałowe wagony są klimatyzowane, co często nie działa w przedziałach. Minus - jak wśród kilkudziesięciu pasażerów trafi się jeden problematyczny, to cierpi cały wagon, czego nie ma w przedziałach... (ostatnio trafiłam na awanturniczo-marudną staruszkę -5,5h słyszałam jak jej źle i jak powinno być źle wszystkim w Polsce).
      • malwa51 Re: pociągiem... 28.10.14, 04:03
        z tym pilnowaniem moze byc zludne, pasazerowie nosy w komorki/za okno i "nic nie slychac,nic nie widac"

upierdliwcow nie mozna odizolowac sluchawkami? mam je nieraz zatkniete, mimo ze niczego nie slucham
    • dorotek83 Re: pociągiem... 27.10.14, 22:51
      Bez przedziałów. Jest zdecydowanie więcej miejsca.
    • beverly1985 Re: pociągiem... 28.10.14, 06:03
      Bez przedziałów. Dlaczego takich pociągów nie było wczesniej? Nigdy nie masz miejsca "w środku", zawsze od korytarza albo przy oknie, jest dużo więcej powietrza, nikt się na ciebie nie gapi.
    • princy-mincy Re: pociągiem... 28.10.14, 07:11
      Ja wole bezprzedzialowe.
      Jechałam na takiej trasie 7- godzinnej wlasnie bezprzedzialowym i o wiele fajniej dla mnie, zwłaszcza ze jestem wysoka i mogłam wyciągnąć nogi nie kopiac osoby siedzącej naprzeciw mnie jak to jest w wagonie przedzialowym.
      • wielkafuria Re: pociągiem... 28.10.14, 10:00
        jestem zdziwiona ze wszyscy wola bezprzedziałowe. od dziecka frajda było dla mnie jechanie w "pokoiku"
        pozniej tez. staram sie zawsze wykupic albo miejsce przy oknie albo skrajne od korytarza.
        w bezprzedziałowym trudno o "intymnosc", nie gadanie na cały regulator prezez tel.
        jak ja chce pogadac to wychodzę na korytarz. Jak ktos gada to nie mam problemu zeby poprosic z usmiechem nr 24 ze byłoby super jakbysmy nie musieli tego słuchac.
        biore ksiazke i sie odcinam.
        • ichi51e Re: pociągiem... 01.05.23, 12:50
          Ciasno duszno i mało miejsca w tym pokoiku. Do tego ty wychodzisz gadac przez tel a reszta nie…
    • hema14 Re: pociągiem... 28.10.14, 11:38
      Jedna dorosła i 2 nastolatków to obojętnie, nie trzeba ich "zabawiać" smile Ja wolę z przedziałami, bo bywało, że miałam tylko dla siebie i dzieci, można się było nawet położyć.
      Tacy starsi podróżni to chyba zadowolą się książką albo grą karcianą, albo będą mieć laptop ze słuchawkami i film mogą sobie nawet obejrzeć.
      • kanna Re: pociągiem... 28.10.14, 11:50
        W przedziałach ludzie próbują gadać, albo do siebie, albo do mnie.. pracuję z ludźmi i cenię chwile, gdy mogę posiedzieć bez interakcji z innymi. Tylko bezprzedziałowy.
    • beata985 Re: pociągiem... 28.10.14, 14:26
      zawsze lubiłam przedziały ale to chyba stąd, że kiedy jeszcze jeździłam pociągiem, te były mniej lub bardziej przepełnione a znalezienie takiego przedziału to było coś....
      no ale coś się zmieniło i od kiedy nogi mi się wydłużyły big_grin i miałam okazję jechać w przedziale nie było jakoś mega wygodnie.....
      a wyjące dziecko, natrętna staruszka czy głośny (bez)komórkowiec przytrafic się może także w przedziale....
      ale kolejarze strajk zapowiadają na połowę listopada i moje plany mogą się pójść....a bilet chciałabym kupić już teraz bo miałabym 30% taniej.....
    • landora Re: pociągiem... 28.10.14, 15:18
      Zdecydowanie lepiej bez przedziałów.
      Nowe wagony TLK są całkiem przyzwoite.
    • malowanka06 Re: pociągiem... 28.10.14, 20:10
      Bez przedziałów, jak będziecie we trójkę, możesz kupić miejsca przy stoliku, raczej 4 osoby wam nie dołożą. Zawsze młodzież może komputer postawić itp.
      Kupujac bilet w weekend, możesz skorzystać z weekendowej biletomani, nie wiem ile taniej są wtedy ale dość znaczna różnica.
      • beata985 Re: pociągiem... 01.11.14, 12:45

Dzięki za biletomanie..udało się kupić niestety w tej opcji nie było możliwości wyboru przedziału...biorąc pod uwagę 13 nr wagonu jaki mi się dostał i zapowiedź na połowęistopada strajk może być wesoło big_grin
      • ponis1990 Re: pociągiem... 02.05.23, 10:11
        Nam dołożyli czwartego, ale to był szczyt lata.
    • lilka8222 Re: pociągiem... 01.05.23, 12:08
      W czerwcu jadę sama 7 godzin, decydowałam się na 1 klasę- bezprzedziałowy wagon. Oby było ok. Jechałam 4 razy w przedziale, wszyscy spali bo to było nocą a ja nie umiam zasnąć w podróży i czułam sie nieswojo
      • lilka8222 Re: pociągiem... 01.05.23, 12:11
        dodatkowo chciałam mieć okno uchylone bo było lato ale współpasażerom to nie pasowało i co mi pozostało robić... ;/ nigdy więcej!
    • homohominilupus Re: pociągiem... 01.05.23, 12:23
      Tylko wagon bezprzedziałowy
      • homohominilupus Re: pociągiem... 01.05.23, 12:35
        O matko, wpisałam się w stuletnim wątku 😬
    • katie3001 Re: pociągiem... 01.05.23, 12:34
      Pod koniec maja będe jechac z mezem, dzieckiem i psem. Kupilam 6 biletów i caly przedzial. W Twojej sytuacji kupilabym 4 miejsca przy stoliku w wagonie bezprzedzialowym
      • lilka8222 Re: pociągiem... 01.05.23, 12:37
        wolałabym miejsca podwójne ale chyba masz rację
    • mikams75 Re: pociągiem... 01.05.23, 12:36
      tylko bezprzedzialowy.
    • kozaki_za_kolano Re: pociągiem... 01.05.23, 12:37
      Zależy, ile pieczeni chcesz upiec przy tej podróży.
      Jeśli nastolatka starsza typu "panna na wydaniu", to w przedziałowym łatwiej kogoś poznać 😉 Mam w rodzinie ileś historii z poznaniem się w pociągu 🙂
      Tylko czasy się zmieniły i w przedziałowym ludzie już też nie rozmawiają, tylko gapią się w telefony.
      • lilka8222 Re: pociągiem... 01.05.23, 12:39
        nie chcę nikogo poznawać, owszem jestem singielką ale chce w spokoju bezpiecznie dojechać na miejsce bez poznawania faceta wink
        • kozaki_za_kolano Re: pociągiem... 01.05.23, 12:41
          Ale w wątku startowym w podróż wybiera się beata z 2 nastolatków
    • ichi51e Re: pociągiem... 01.05.23, 12:38
      Bez przedziałów zdecydowanie. W przedziale wystarczy jedna osoba która wpadła na pomysł napchać lotnicza walizę i już jedziesz z walizka między nogami…
    • wkswks Re: pociągiem... 01.05.23, 12:42
      Bez przedziałów.
    • beata985 Re: pociągiem... 01.05.23, 12:56
      Ja przepraszam...Ale kto wykopał mój wątek sprzed 10 lat i w jakim celu???
      😳🙄🤦‍♀️
      • katie3001 Re: pociągiem... 01.05.23, 13:09
        To napisz chociaz jak wtedy pojechaliscie wink
        • beata985 Re: pociągiem... 01.05.23, 14:10
          katie3001 napisała:

> To napisz chociaz jak wtedy pojechaliscie wink

Kurde, ja nawet nie pamiętam gdzie i z kim jechałam. 😂
          Nastolatki to zapewne moje dzieci A 7 godz pasuje nad morze...Ale kompletnie nie pamiętam sytuacji że z nimi pociągiem nad morze jechałam 😳🤷‍♀️😂
    • zaczarowanyogrod Re: pociągiem... 01.05.23, 12:57
      Bez przedziałów
    • lilka8222 Re: pociągiem... 01.05.23, 13:00
      Doradźcie gdzie znajdę w internecie rozkład miejsc w wagonie bezprzedziałowym (numerację) ? (Intercity). Będę kupowała bilet przez internet a tam należy wpisać który wagon i miejsce. Skąd wiedzieć takie rzeczy? smile jestem w tym zielona smile
      • lilka8222 Re: pociągiem... 01.05.23, 13:00
        Będę jechała Gwarkiem
      • katie3001 Re: pociągiem... 01.05.23, 13:11
        Pkp juz jest w koncówce XX wieku i kupujac bilet mozna wybrac miesce ze schematu
        • katie3001 Re: pociągiem... 01.05.23, 13:13
          Mozna kupic bilet na 30 dni przed wyjazdem
          • lilka8222 Re: pociągiem... 01.05.23, 16:51
            tak planuje zrobić smiledzięki
        • lilka8222 Re: pociągiem... 01.05.23, 16:59
          ale tylko w Pendolino a ja pojadę innym pociągiem gdzie tego schematu nie widziałam jeszcze, każą tylko wpisać numer wagonu i numer miejsca a skąd mam wiedziec które miejsce wolnesmile
          dlatego pytałam smile
          • lilka8222 Re: pociągiem... 01.05.23, 17:07
            🤣 sorry teraz wyświetliły mi się w pliku pdf zestawienie pociągów tongue_out
          • angazetka Re: pociągiem... 01.05.23, 23:50
            Miejsce ze schematu od dawna można wybierać w IC...
            • katie3001 Re: pociągiem... 02.05.23, 03:41
              Nie od dawna tylko od marca. Wczesniej tylko pendolino.
              • ponis1990 Re: pociągiem... 02.05.23, 10:14
                Nieprawda, jeździłam IC zwykłym i wybierałam ze schematu rok i dwa lata temu. Nie pamiętam czy i nie trzy.
            • slonko1335 Re: pociągiem... 02.05.23, 10:23
              niestety nie w każdym
    • marusia_ogoniok_102 Re: pociągiem... 01.05.23, 14:26
      Ooooo, zdecydowanie, jako stały użytkownik pkp, głosuję za bezprzedziałowymi. Te klitki tlk mnie wkurzają niesamowicie, zwłaszcza jak zapchane do ostatniego miejsca. Ani gdzie nóg położyć ani łokciem ruszyć, nawet przy moich rozmiarach.
      • marusia_ogoniok_102 Re: pociągiem... 01.05.23, 14:27
        O kurde, dziewięć lat big_grin
    • turzyca Re: pociągiem... 01.05.23, 22:56
      W trzy osoby, które się lubią? Przedział, zdecydowanie. Bo połowa przedziału jest Wasza.

Samotnie raczej bezprzedziałowy.
    • slonko1335 Re: pociągiem... 02.05.23, 08:39
      wziełabym wszystkie 4 miejsca w bezprzedziałowym przy stoliku, tylko zwróć uwagę żeby były przy tym samym stoliku bo to nie dla wszystkich a zwłaszcza automatu jest oczywiste,...
      • slonko1335 Re: pociągiem... 02.05.23, 10:43
        o rany, znwou ktos jakiegos starocia wyciągnął

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka