adatomka 13.04.08, 18:21 Witam. Chciałam zapytać,czy sprzedając mieszkanie trzeba zapłacić podatek od sprzedaży? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doradcawawa Re: Podatek od sprzedaży-do eksperta 13.04.08, 20:31 Witam, jeżeli zakupiłeś mieszkanie przed 1 stycznia 2007, to po upływie 5 lat nie zapłacisz podatku, jeżeli sprzedaż je przed uplywem 5 lat to zaplacisz 10% od sumy sprzedaży, chyba że pieniądze ze sprzedaży przeznaczysz na cele mieszkaniowe Jesli zakupileś mieszkanie po 1 stycznia 2007 to zapłacisz 19% z zysku, chyba , że bdziesz w nim zameldowany od conajmniej roku , wtedy nie płacisz podatku pozdrawiam doradcawawa@gazeta.pl Odpowiedz Link
adatomka Re: Podatek od sprzedaży-do eksperta 16.04.08, 13:37 Dziękuję bardzo. jest tylko jeszcze jedna kwestia. Mieszkanie,które jest przedmiotem sprzedaży(kupione 20.09.2006)jest własnością mojej teściowej. Teściowa nie jest tu zameldowana,ani nie mieszka,gdyż jest tylko kredytobiorcą. W mieszkaniu są zameldowane 4 osoby -mój mąż,2 dzieci i ja. Jak w takiej sytuacji to wygląda, skoro teoretyczny właściciel nie ma nic wspólnego z tym mieszkaniem? Odpowiedz Link
arfer Re: Podatek od sprzedaży-do eksperta 16.04.08, 14:03 Liczy się własność, stan faktyczny jest nieistotny. Odpowiedz Link