Dodaj do ulubionych

Anna Mucha o patriotyźmie

11.11.14, 22:35
Kiedyś wydawało mi się, że gdyby wybuchła wojna to moim obowiązkiem jest walka z wrogiem. I pewnie zginęłabym od pierwszego strzału... Dziś mam w głębokim poważaniu kamienice i ulice... (brzydkie zresztą). Mam w głębokim poważaniu, co stanie się z moim majątkiem (w kredycie, zresztą), jeśli wejdą... * tu wpisz dowolnego wroga. Nie będę walczyć, o „bliźnich” z ONRu, hejterów, zawistników, ksenofobów, homofobów, czy innych plugawych, małych ludzi...
Moim naczelnym obowiązkiem jest ochronienie moich dzieci, mojej rodziny, moich bliskich. Za wszelką cenę. I w nosie mam „boga, honor i ojczyznę!”. Ważniejsze jest to, żeby przeżyli ci, których kocham.

Co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • woman_in_love ojczyzna jest na ostatnim miejscu w tym 11.11.14, 22:37
      "bog, honor, ojczyzna", więc byle się na msze dawało to będzie git, a jaki tam zaborca będzie to już nie ważne.
    • jola-kotka Re: Anna Mucha o patriotyźmie 11.11.14, 22:45
      Mam takie same podejście do sprawy,no może chciałabym majątek zachować dlatego złoto to jest to w co od lat inwestuje,nie z myślą o wojnie ale jakby co to przyda się.
    • mag1982 Re: Anna Mucha o patriotyźmie 11.11.14, 22:48
      Nie mam możliwości pani Muchy więc w moim przypadku (i pewnie wielu innych szarych ludzi) wojna oznaczałaby właśnie walkę do upadłego w celu ochrony swojej rodziny. Ta walka niekoniecznie musiałaby oznaczać bezpośredni udział w jakieś bitwie ale wiadomo mniej więcej jak wygląda życie cywilów w.takiej sytuacji. Uciekać mogę co najwyżej do rodziny na.wieś ale to cały czas Polska. I tak, pewnie jak większość matek, najważniejsze jest dla mnie chronienie moich dzieci.
      • mag1982 Re: Anna Mucha o patriotyźmie 11.11.14, 22:50
        *jak dla większości matek
    • burina Re: Anna Mucha o patriotyźmie 11.11.14, 23:07
      Powinno być 'patriotyzmie' - takie moje patriotyczne marzenie, żeby choć na głównej stronie forum nie musieć opatrywać się z bykami.
      • agnieszka77_11 Re: Anna Mucha o patriotyźmie 11.11.14, 23:18
        burina napisała:

> Powinno być 'patriotyzmie' - takie moje patriotyczne marzenie, żeby choć na głó
        > wnej stronie forum nie musieć opatrywać się z bykami.

Poprawiam się. Patriotyzmie.
    • kkalipso Re: Anna Mucha o patriotyźmie 11.11.14, 23:24
      Myślę, że czasami warto ugryźć się w język i odpowiedzieć bardziej dyplomatycznie.
    • solejrolia Re: Anna Mucha o patriotyźmie 11.11.14, 23:34
      niegłupio napisała. w sumie to myślę mniej więcej tak samo- chronić bliskich, no i samemu przeżyć.
    • tryggia Re: Anna Mucha o patriotyźmie 12.11.14, 00:23
      Tylko, ze ta walka z "Bogiem, honorem, ojczyzną" na ustach jest wlasnie walka dla dzieci. By przeżyły, a kiedy już przeżyją, by żyły SPOKOJNIE, a nie no. pod okupacją czy na zaanektowanym terenie, gdzie, będąc "u siebie" jestes mniej niz nikim.
      Fajnie gadać, że się wypinam. Nie takie wypiete Wielkie Pupy konczyly marnie w trakcie wojny lub tuz po niej.
      • maadzik3 Re: Anna Mucha o patriotyźmie 12.11.14, 07:44
        Niekoniecznie, wielu (w tym mniejszościom które sumarycznie były pewnie większością wink) w byłych Austro-Węgrach żyło się spokojnie i u iebie. Co więcej armia Austro-Węgier pod koniec I wojny po prostu... rozwiązała się i poszła do swoich domów, bo właściwie tak to wyglądało. Nie zawsze jakaś okupacja/ aneksja to od razu nie wiadomo jakie przesladowania. Ostatnie wojny istotnie na ogół tak wyglądały sad ale naprawdę w wielu wypadkach przesuwania granic (samych w sobie jakoś umownych) bywało inaczej.
    • mynia_pynia Re: Anna Mucha o patriotyźmie 12.11.14, 02:30
      Nie chce myśleć, ale kraj mam wybrany.
      Natomiast w przypadku wojen światowych siedzenie we własnym domu jest dość bezpieczne.
      • slonecznik1981 A kto to jest Anna Mucha? 12.11.14, 07:17
        Z czego zasłynęła i w jakiej dziedzinie stała się autorytetem?
        • gazeta_mi_placi Re: A kto to jest Anna Mucha? 12.11.14, 09:36
          Zagrała w "Och Karol II" i serialu "M jak miłość", więcej grzechów nie pamiętam.
          • menodo Re: A kto to jest Anna Mucha? 12.11.14, 09:53
            W czasach młodości była też radną w Warszawie z listy PO, ale jak widać większej kariery w polityce nie zrobiła. Zresztą - ona chyba żadnej sensownej kariery zawodowej nie zrobiła, stąd pewnie tyle w niej rozczarowania i frustracji.
            A zapowiadała się świetnie - np. w nomen omen "Pannie Nikt".
        • memphis90 Re: A kto to jest Anna Mucha? 12.11.14, 21:30
          Zasłynęła z głoszenia wszem i wobec, że ciężarnym robi się kasza z mózgu, a matki to idiotki. Po czym - po zafundowaniu sobie dzieciaka- zaczęła przewijać obsrany tylek tegoż dziecka na stole w restauracji i chwalić się tym na fb. Czym- ironia losu!- sama potwierdziła swoją pierwotną teorię...
          • gazeta_mi_placi Re: A kto to jest Anna Mucha? 13.11.14, 09:00
            Z tym pierwszym miała pełną rację. Niestety kobiety w ciąży oraz niektóre przez pierwszy okres macierzyństwa głupieją.
        • miliwati Re: A kto to jest Anna Mucha? 12.11.14, 22:07
          slonecznik1981 napisała:

> Z czego zasłynęła i w jakiej dziedzinie stała się autorytetem?

Anna Mucha to ładna kobieta, która wystąpiła w paru filmach, przez co stała się znana. Ponieważ jest znana i ładna, czasem ktoś cytuje jej wypowiedzi. Wypowiedzi owe są całkiem sensowne, jeżeli przyswoić je ze zrozumieniem. Ponieważ jednak, jak wspominam w pierwszym zdaniu, Anna Mucha jest kobietą ładną, po każdej jej opublikowanej wypowiedzi pojawiają się zastępy ciotek rewolucji, które ekwilibrystycznie drą szaty na cherlawych biustach załamując równocześnie ręce nad rzekomą mizerią intelektualną wypowiedzi, których nawet nie starały się pojąć.
          • menodo Re: A kto to jest Anna Mucha? 12.11.14, 22:34
            Anna Mucha jest kobietą ładną, po każdej
            > jej opublikowanej wypowiedzi pojawiają się zastępy ciotek rewolucji, które ekwi
            > librystycznie drą szaty na cherlawych biustach załamując równocześnie ręce nad
            > rzekomą mizerią intelektualną wypowiedzi, których nawet nie starały się pojąć

OJP big_grin
            Ty tak z miłości do muchy czy mucha ci za to płaci?
            • miliwati Re: A kto to jest Anna Mucha? 12.11.14, 22:42
              menodo napisała:

> Anna Mucha jest kobietą ładną, po każdej
              > > jej opublikowanej wypowiedzi pojawiają się zastępy ciotek rewolucji, któr
              > e ekwi
              > > librystycznie drą szaty na cherlawych biustach załamując równocześnie ręc
              > e nad
              > > rzekomą mizerią intelektualną wypowiedzi, których nawet nie starały się p
              > ojąć
              >
              > OJP big_grin
              > Ty tak z miłości do muchy czy mucha ci za to płaci?

Witamy kolejną frustratkę smile Nie krępuj się, udowodnij sobie jaka ta Mucha gupia i cycki na pewno plastikowe też, dla pewności suspicious

• menodo Re: A kto to jest Anna Mucha? 12.11.14, 22:46
                aha big_grin
              • marychna31 zdecydowanie przeceniasz 13.11.14, 10:09
                urodę Anny Muchy. To nie jest brzydka osoba, z pewnością może się podobać ale do piękności budzącej powszechną zawiść bardzo jej daleko. Dokonania zawodowe tez raczej nie powalające. Fajnie, ze zagrała np u Wajdy ale powiedzmy sobie wprost- w jego zdecydowanie najsłabszym filmie.

Oczywiście Anna Mucha może się wypowiadać na dowolny temat, w dowolnie banalnej formie (i treści), natomiast dyskutowanie jej słów, jak słów jakiegoś autorytetu jest zwyczajnie śmieszne.
    • oqoq74 Re: Anna Mucha o patriotyźmie 12.11.14, 08:03
      Hm... nie wiem co bym zrobiła, bo cokolwiek napisałabym, będą to tylko moje przypuszczenia jak się zachowam.
      Ale. Podejrzewam, że większość tych co się mienią prawdziwymi patriotami, co z "Bóg, honor, ojczyzna" na ustach idą w różnych marszach, czy robią zadymy, pierwsi uciekliby, albo i się poddali.
      • agnieszka77_11 Re: Anna Mucha o patriotyźmie 12.11.14, 10:00
        oqoq74 napisał(a):

> Ale. Podejrzewam, że większość tych co się mienią prawdziwymi patriotami, co z
        > "Bóg, honor, ojczyzna" na ustach idą w różnych marszach, czy robią zadymy, pier
        > wsi uciekliby, albo i się poddali.

Dla wielu tych "patriotów", którzy chodzą na takie marsze - konkretnie zadymiarzy - najważniejsza jest rozróba. Oni nie mają żadnych konkretnych rozwiązań, żadnych wartości do przekazania. Bić się dla zasady, nie ważne w imię czego.
    • annajustyna Re: Anna Mucha o patriotyźmie 12.11.14, 08:13
      PatriotyZmie - nie zmiekcza sie (i wcale nie dlatego, ze sie nie ma polskich znakow diakrytycznych wink). A pani Mucha nie jest dla mnie zadnym autorytetem.
    • lilly_about Re: Anna Mucha o patriotyźmie 12.11.14, 08:57
      Myslę, że 99% społeczeństwa myśli tak samo, tylko o tym głośno nie mówi.
    • marychna31 A czy będziemy tez dyskutować na temat tego 12.11.14, 09:03
      co myśli Anna Mucha na temat rentgenografii strukturalnej monokryształów jonowych? Bardzo mnie ten temat interesuje a niestety nie wiem co na ten temat myśli Anna Mucha i czuję się nieco zagubiona...
      • miliwati Re: A czy będziemy tez dyskutować na temat tego 12.11.14, 22:04
        marychna31 napisała:

> co myśli Anna Mucha na temat rentgenografii strukturalnej monokryształów jonowy
        > ch? Bardzo mnie ten temat interesuje a niestety nie wiem co na ten temat myśli
        > Anna Mucha i czuję się nieco zagubiona...

W odróżnieniu od rentgenografii, patriotyzm i jego praktykowanie dotyczy każdego, a nie wymaga specjalistycznego szkolenia. W związku z czym Twoje porównanie jest z d*py wzięte. I to, obawiam się, z d*py gorszej jakości niż d*pa Muchy - któy to stan rzeczy zapewne skłonił Cię (i inne tutejsze Obużone) do wygłoszenia cytowanego oświadczenia.
        • marychna31 Re: A czy będziemy tez dyskutować na temat tego 13.11.14, 08:31

> W odróżnieniu od rentgenografii, patriotyzm i jego praktykowanie dotyczy każdeg
          > o, a nie wymaga specjalistycznego szkolenia
          Wybacz ale wypowiadanie się na jakikolwiek temat wymaga przede wszystkim aby mieć coś do powiedzenia. Mucha wali frazesy tonem, jakby dokonywała odkrycia na miarę Nobla. Równie dobrze mogłaby informować świat, ze na śniadanie woli ser od szynki. Tak samo odkrywcze.

> W związku z czym Twoje porównanie
          > jest z d*py wzięte. I to, obawiam się, z d*py gorszej jakości niż d*pa Muchy -

Nie znam stanu odbytu pani Muchy (jak widzę w przeciwieństwie do ciebie -pani Mucha stanem odbytu pewnie równie chętnie i łaskawie się chwali jak stosunkiem do patriotyzmu ) w związku z tym z czystej uprzejmości mogę się zgodzić smile
    • fadilla Re: Anna Mucha o patriotyźmie 12.11.14, 09:06
      Phi tam ematka w takich rozważaniach była pierwsza, pewnie Ania sobie podczytała i teraz publikuje. Te wszystkie watki dotyczące strachu przed wojną i gdzie ewentualnie uciekać, gdy ruskie wejdą.

Rozumiem, że jednak domagasz się jeszcze analizy takiej postawy. Otoż jest ona jak najbardziej zdroworozsądkowa dla kogos kto ma dzieciarnie na stanie i sie martwi czym nakarmic, w co ubrac i jak zapewnic bezpieczeństwo. Wojenne przygody sa dobre dla znudzonych i samotnych, zdrowych i silnych z pewnymi cechami agresji ujawniającymi sie w odpowiednich warunkach. Dodatkowo zindoktrynowanych propagandą. "Uciekaj, albo walcz" - takie opcje wyboru ma nasz mózg w chwili zagrożenia, są to biologiczne echa przeszłości, warunkujące przetrwanie. Ktoś kto nie umie walczyć po prostu ucieka.
      • nowabiala1 Re: Anna Mucha o patriotyźmie 12.11.14, 09:20
        Mucha o uciekaniu nie pisze, bo dobrze wie,ze granice unii momentalnie beda zamkniete i nie bedzie dokad.
        • gazeta_mi_placi Re: Anna Mucha o patriotyźmie 12.11.14, 09:34
          To co zrobią e-matki które w niegdysiejszym wątku o III wojnie światowej w 9 przypadkach na 10 planowały wyjazd do neutralnej Szwajcarii, względnie na Wyspy lub inny kontynent?
          Dla utrudnienia dodam, że tak się składa, że nie mają rodziny na wsi?
    • wuika Re: Anna Mucha o patriotyźmie 12.11.14, 09:46
      Od czasu, kiedy mam własną rodzinę, której przynajmniej część nie jest samodzielna - to coś jak moje motto. Przedtem przemyślenia miałam podobne, ale od porodu się aż tak wykrystalizowały.
      I nie, mężowi nie pozwoliłabym iść na wojnę. Cieszę się, że pracuje w spółce strategicznej i w razie W nikt go do wojska zabierać nie będzie, tylko będzie trzymał firmę przy życiu.
      • menodo Re: Anna Mucha o patriotyźmie 12.11.14, 10:14
        I nie, mężowi nie pozwoliłabym iść na wojnę. Cieszę się, że pracuje w spółce st
        > rategicznej i w razie W nikt go do wojska zabierać nie będzie, tylko będzie trz
        > ymał firmę przy życiu."

Oj, naiwna, naiwna.
        Pomijam kwestię "niepozwolenia" w sytuacji, gdyby został zmobilizowany. A że pracuje w spółce "strategicznej"? Dzisiaj pracuje, ale w razie wojny na jego stanowisko będzie więcej być może lepiej ustosunkowanych cwaniaków.
        Myślisz, że przed II wojną światową wszyscy Polacy chcieli umierać za abstrakcyjną ojczyznę?

• gazeta_mi_placi Re: Anna Mucha o patriotyźmie 12.11.14, 14:11
          Czemu mnie nie wykasowano? To już mężczyznę wykastrowanego przez żonę nie można nazwać po imieniu?
          • gazeta_mi_placi Re: Anna Mucha o patriotyźmie 12.11.14, 14:12
            Wykasowano miało być.
            • mozambique a co by zrobili nasi posłowie? 12.11.14, 15:08
              ministrowie? politycy?

tak se myślę
              • menodo Re: a co by zrobili nasi posłowie? 12.11.14, 20:45
                W większości jak tchórze i dezerterzy.
                Norma. Ludzie to tylko ludzie.
              • miliwati Re: a co by zrobili nasi posłowie? 12.11.14, 22:09
                mozambique napisała:

> ministrowie? politycy?
                >
                > tak se myślę

Jak to co? Ruszyliby na Zaleszczyki.
    • m_incubo Re: Anna Mucha o patriotyźmie 12.11.14, 10:01
      Czuję się dużo pewniejsza i spokojniejsza, odkąd mogłam poznać opinię (na temat czegokolwiek, choćby i patriotyzmu) takiego autorytetu (w sprawie czegokolwiek, choćby i patriotyzmu)jak Anna Mucha.
      Nie czaję kompletnie po co akurat ją o cokolwiek pytać i kogo obchodzą odpowiedzi.
    • antyk-acap Re: Anna Mucha o patriotyźmie 12.11.14, 10:18
      Krótkowzroczne. Jeśli wejdą to Mucha i jej dzieci pierwsi pójdą pod mur. Jako elita. Tak było do tej pory. Może ONRowcy to nie jest ideał Polaka, także mój, ale trzeba ich zwalczać a Polskę szanować.
    • bambzgrozja Re: Anna Mucha o patriotyźmie 12.11.14, 10:33
      Obawiam się, że myślę podobnie. W razie wojny wzięłabym szybciutko (z rodziną) nogi za pas tam gdzie spokój. Nie chciałabym swoim dzieciom fundować traumy wojennej ...no taki tchórz ze mnie...
      • gazeta_mi_placi Re: Anna Mucha o patriotyźmie 12.11.14, 14:10
        A tu granice zamknięte, przestrzeń powietrzna zamknięta i co zrobisz tchórzu?
        • annajustyna Re: Anna Mucha o patriotyźmie 12.11.14, 15:04
          Ja tam bym wyciagnela jeden z moich licznych paszportow i myk - do najblizszej ambasady tongue_out.
          • gazeta_mi_placi Re: Anna Mucha o patriotyźmie 12.11.14, 16:17
            Ambasada zamknięta przez wojska nieprzyjaciela, a paszportami w takiej sytuacji może podetrzeć annus po oddaniu fekaliów.
            • annajustyna Re: Anna Mucha o patriotyźmie 12.11.14, 17:10
              To przedarlabym sie przez Alpy do Szwajcarii wink.
              • gazeta_mi_placi Re: Anna Mucha o patriotyźmie 12.11.14, 20:06
                I tam by Cię odesłano do kraju jak Żydów podczas II wojny światowej którym jakimś cudem udało się tam dotrzeć. Historia lubi się powtarzać.
                Umrzesz jako tchórz i dezerter, taka różnica.
                • annajustyna Re: Anna Mucha o patriotyźmie 12.11.14, 21:14
                  No to by mnie do Bawarii odeslano, w sumie niezle wink.
                  • gazeta_mi_placi Re: Anna Mucha o patriotyźmie 13.11.14, 07:31
                    Gorzej jakby emigrantów odsyłano do rodzimego kraju.
                    • annajustyna Re: Anna Mucha o patriotyźmie 13.11.14, 11:12
                      Moim rodzimym krajem sa Niemcy, nie mam tutaj statusu emigrantki. W koncu po cos moj pradziadek za Kaisera walczyl i w lazarecie lezal!
                      • menodo Re: Anna Mucha o patriotyźmie 13.11.14, 14:14
                        Wow, ale najwyraźniej masz też jakieś polskie korzenie?
                        Gdybym była posiadaczką twojej mentalnośc,i zrobiłabym wszystko, aby już teraz pozbyć się śladów polskości w swoim drzewie genealogicznym. Dżisas, nie boisz się, że z Bawarii mogłabyś zostać odesłana wprost na sybir jako szpion???
                        • gazeta_mi_placi Re: Anna Mucha o patriotyźmie 13.11.14, 16:52
                          Korzeń chyba jak nasza Edelstein też ma niemiecki sad
                          • annajustyna Re: Anna Mucha o patriotyźmie 13.11.14, 18:32
                            A nie, akurat sie mylisz wink.
                        • annajustyna Re: Anna Mucha o patriotyźmie 13.11.14, 18:31
                          Do Menodo - narawde nie chwycilas ironii? Jaja sobie z Gazetki robie, a ona lyka jak mlody pelikan. Tak, jestem osoba o mieszanym pochodzeniu, posiadaczka trzech paszportow, urodzona w pruskim miescie, ale zyjaca w Bawarii od lat prawie 10. Tak to bywa w Jewropie wink.
    • plater-2 Re: Anna Mucha o patriotyźmie 12.11.14, 16:30
      Powszechna Deklaracja Praw Człowieka w artykule 14 głosi : 1. Każdy człowiek ma prawo ubiegać się o azyl i korzystać z niego w innym kraju w razie prześladowania. 2. Nie można powoływać się na to prawo w przypadku ścigania wszczętego rzeczywiście z powodu popełnienia przestępstwa pospolitego lub czynu sprzecznego z celami i zasadami Organizacji Narodów Zjednoczonych.

pl.wikipedia.org/wiki/Uchod%C5%BAca#mediaviewer/File:Bundesarchiv_Bild_183-J19568,_Bei_Stalingrad,_russische_Fl%C3%BCchtlinge.jpg

pl.wikipedia.org/wiki/Uchod%C5%BAca#mediaviewer/File:KoreanWarRefugees.jpg

www.google.pl/search?q=uchodzcy+z+NRD+1989&biw=1280&bih=878&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=33xjVJmvNZLbauPwgNgF&ved=0CC0QsAQ#imgdii=_
      • gazeta_mi_placi Re: Anna Mucha o patriotyźmie 12.11.14, 16:31
        Tyle teorii.
      • morgen_stern Re: Anna Mucha o patriotyźmie 13.11.14, 15:15
        yyy ty i te twoje przeklejki... co to ma wspólnego z tematem?
    • jowita771 Re: Anna Mucha o patriotyźmie 12.11.14, 20:43
      Mogę się pod nią podpisać, mam tak samo.
    • memphis90 Re: Anna Mucha o patriotyźmie 12.11.14, 21:25
      Sądzę, że Mucha dalej ma sieczkę w głowie i moglaby darować sobie "mądrości". Z romantycznych majaków o przemykaniu po barykadach z ułożonymi loczkami na glowie i w prochowcu powinno się wyrosnąć najpóźniej w 15 r.ż., potem wypadałoby dorosnąć. Zdecydowana większość kobiet, mająca pecha mieszkać na terytorium, na którym odbywają się walki zbrojne, przede wszystkim chroni swoją d... i tyłki swoich dzieci. Majątek o tyle, o ile da się za niego kupić żarcie, opał czy wreszcie zapłacić wrogowi za pozostawienie przy życiu. Nie słyszałam, żeby ktokolwiek zasłaniał własnym ciałem kamienice uncertain A jestem też przekonana, że sami żołnierze idąc na wroga mają przed oczami swoich bliskich, a nie hipotetycznych hejterów z netu czy homofobów.
      • menodo Re: Anna Mucha o patriotyźmie 12.11.14, 21:51
        100/100
        big_grin
        • plater-2 Re: Anna Mucha o patriotyźmie 13.11.14, 06:19
          czarne.com.pl/katalog/ksiazki/wojna-nie-ma-w-sobie-nic-z-kobiety
      • marychna31 otóż to nt 13.11.14, 08:40

• karola1008 Re: Anna Mucha o patriotyźmie 13.11.14, 07:00
      A mnie to zawsze zastanawia, że do ludzi zupełnie nie dociera, że obrona terytorium kraju to nie jest obrona jakiejś wyimaginowanej Polonii, podnoszącej skrwawione ręce w kajdanach, rodem z obrazów Grottgera, tylko właśnie obrona bliskich. Nie tylko samego ich życia, ale także życia w godności. Okupant nie przychodzi po to, by okupowanym zrobić dobrze - to dosyć oczywiste. A wszyscy nie uciekną, uda się to, tak realnie rzecz biorąc, małemu procentowi. A nawet gdyby udało się uciec z dziećmi, to zostają rodzice, rodzeństwo, przyjaciele, itp., itd., długo można by wymieniać. Jestem tchórzem, przyznaję i nie wiem, czy w ogóle byłabym w stanie np. uczestniczyć w ruchu oporu, ale zarzekać się, że nie, że jakby co to spieprzam za granicę, nie zamierzam. A już gadanie typu "męża nie puszczę" to naprawdę zabawne jest.
    • rosapulchra-0 Re: Anna Mucha o patriotyźmie 13.11.14, 07:09
      Zgadzam się w 100%.
    • kropkacom Re: Anna Mucha o patriotyźmie 13.11.14, 07:13
      AM nie wie co to jest wojna. Tak jak nie wiem ja i reszta forumek. Tyle w temacie.
      • gazeta_mi_placi Re: Anna Mucha o patriotyźmie 13.11.14, 07:30
        Zgadza się, ale choćby na podstawie historii lub zwykłego realizmu stare dojrzałe baby powinny wiedzieć, że w razie wojny opcja "biorę dzieci za bety i uciekam za bezpieczną granicę" jest dość średnio realna i dostępna jak już dla niewielkiej części społeczeństwa.
        Nie mówiąc już o tym, że zapewne granice bezpiecznych państw (o ile nie byłyby zbyt daleko) zostałyby maksymalnie uszczelnione, a przestrzeń powietrzna zamknięta, już widzę Pańcie które dziwują się jak można dojeżdżać z dziećmi do lekarza czy szkoły autobusem, a nie własnym wygodnym samochodem przedzierają się z dziećmi u boku przez zieloną granicę big_grin
        • langsam Re: Anna Mucha o patriotyźmie 13.11.14, 08:07
          ,>>>już widzę Pańcie "..."jak przedzierają się z dziećmi u boku przez zieloną granicę <<<<
          W sytuacjach krańcowych człowiek zachowuje się w sposób niewyobrażalny w normalnych warunkach. W obronie młodych pewnie niejedna z tych pańć nie tylko umiałaby przekradać się przez góry, ale żebrać, kraść, sprzedawać tyłek na ulicy, a nawet spokojnie by cię zastrzeliła.
          • gazeta_mi_placi Re: Anna Mucha o patriotyźmie 13.11.14, 08:57
            A dlaczego mnie? Ja nie jestem najeźdźcą ani nie zagrażam mimo lekkiej niechęci dzieciom czy rodzinom E-mam.
            • langsam Re: Anna Mucha o patriotyźmie 13.11.14, 11:35
              > A dlaczego mnie? Ja nie jestem najeźdźcą ani nie zagrażam mimo lekkiej niechęci
              > dzieciom czy rodzinom E-mam.

Wszystko jedno, grunt, że niejedna rozpieszczona życiem ematka bez wahania by cię zabiła, gdyby miało to uratować jej dziecko.
              Mógłbyś chcieć wydać tę matkę ze strachu lub dla zysku, albo nie podzielić się z wodą czy lekiem, mało to takich historii wojennych?
              • gazeta_mi_placi Re: Anna Mucha o patriotyźmie 13.11.14, 16:54
                Dużo osób zabija w skrajnych sytuacjach, także nie będących rodzicami.
                Nie jest też powiedziane kto by miał fizyczną realną przewagę np. broń lub liczbę ludzi po swojej stronie itp.
    • paul_ina Re: Anna Mucha o patriotyźmie 13.11.14, 07:49
      Gorzej, jak w czasie wojny "bog" bedzie mial pania muche w dupie.
      • lafiorka2 Re: Anna Mucha o patriotyźmie 13.11.14, 08:34
        chyba się z nią zgadzam...

a pomyślałam"co tym razem pierd...nęła"?
        ale spoko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka