Dodaj do ulubionych

Nowa celebrytka?

20.12.14, 13:51
allegro.pl/maria-goniewicz-33-tomik-poezji-i4911711314.html
Minęła era Katarzyny W, nadeszła Zuzanny M.?

Czy epatowanie takimi tragediami przynosi pozytywne skutki? Z jednej strony tak - pokazanie, że nie ma zbrodni doskonałej, że społeczeństwo potępia takie czyny, że się nie godzimy na takie zachowania. Z drugiej strony hmm pokazywanie Zuzanny M. niemalże jako poetki wyklętej, samotnej, odrzuconej przez grupę to już chyba lekka przesada.
Obserwuj wątek
    • aquella Re: Nowa celebrytka? 20.12.14, 14:14
      jeśli masz konto na allegro to możesz zgłosić naruszenie zasad,
      społeczeństwo będzie potępiać czyny ale umysły zdolnych morderców zawsze będą pociągały ( np. młodych zbuntowanych) lub niezrealizowanych ( na szczęście) świrów
      • tak_to_nowy_nick Re: Nowa celebrytka? 20.12.14, 14:22
        > jeśli masz konto na allegro to możesz zgłosić naruszenie zasad

O właśnie, zachęcam. Im więcej osób zgłosi, tym większa szansa, że ktoś z Allegro zwróci na to uwagę i zareaguje.

Co za ohyda!
        • aquella Re: Nowa celebrytka? 20.12.14, 14:26
          w sumie jeśli możliwe jest wystawienie na aukcji śniegu z przed domu to nie wiem czy to coś da (ale ja też zgłosiłam naruszenie zasad )
    • gulcia77 Re: Nowa celebrytka? 20.12.14, 14:29
      Nihil novi sub sole: pl.wikipedia.org/wiki/Jack_Unterweger
    • kkalipso Re: Nowa celebrytka? 20.12.14, 14:39
      Już jest następny nożownik - jest nadzieja, że szybko o niej zapomną.
    • mado.piag Re: Nowa celebrytka? 20.12.14, 15:02
      Jeszcze parę dni temu ten tomik wierszy sprzedawany był coś ok. 100 zł. Chyba było sporo chętnych skoro cena, aż tak podskoczyła. Podobnie jej fanpage na fb z każdym dniem śledzi coraz więcej osób. Nie brak tam takich świrów, którzy wielbią ją i wręcz gratulują tego co zrobiła.
      • agnieszka77_11 Re: Nowa celebrytka? 20.12.14, 15:24
        mado.piag napisała:

> Jeszcze parę dni temu ten tomik wierszy sprzedawany był coś ok. 100 zł. Chyba b
        > yło sporo chętnych skoro cena, aż tak podskoczyła.

Ale to chyba nie na Allegro. Bo na Allegro nie widzę żadnych zakończonych aukcji z tą książką.
        • mado.piag Re: Nowa celebrytka? 20.12.14, 15:28
          na allegro i o ile dobrze kojarzę u tego samego sprzedawcy.
          • agnieszka77_11 Re: Nowa celebrytka? 20.12.14, 15:32
            mado.piag napisała:

> na allegro i o ile dobrze kojarzę u tego samego sprzedawcy.

Może zmienił cenę tych egzemplarzy, bo póki co nic się nie sprzedało poza 1.
            • mado.piag Re: Nowa celebrytka? 20.12.14, 15:35
              mam nadzieję, że tylko ten jeden udało mu się sprzedać.
              • agnieszka77_11 Re: Nowa celebrytka? 20.12.14, 15:40
                mado.piag napisała:

> mam nadzieję, że tylko ten jeden udało mu się sprzedać.

Może za 30 lat te dzieła będą warte majątek.
    • lafiorka2 Re: Nowa celebrytka? 20.12.14, 16:03

UWAGA!Aukcja nie ma na celu promowania działalności autorki. Przedmioty mają charakter jedynie pamiątkowy, jako pozostałość po skazanej.

opis "cudowny" ....

skąd wy to bierzecie?
      • agnieszka77_11 Re: Nowa celebrytka? 20.12.14, 16:20
        Ponad 3 mln odsłon strony.
    • antyideal Re: Nowa celebrytka? 20.12.14, 16:19
      Ta oferta ma ponad 3 mln wyswietlen ? surprised
      • semihora Re: Nowa celebrytka? 20.12.14, 16:27
        Pewnie ludzie sobie link podsyłają, ematki też obejrzały aukcję z ciekawości.
      • mado.piag Re: Nowa celebrytka? 20.12.14, 16:34
        Na 3 mln odsłon tylko jeden zakup. Przywraca mi to wiarę w ludzi smile
        • agnieszka77_11 Re: Nowa celebrytka? 20.12.14, 16:40
          mado.piag napisała:

> Na 3 mln odsłon tylko jeden zakup. Przywraca mi to wiarę w ludzi smile

Reszta za darmo ściągnęła z fejsa.
    • agnieszka77_11 Re: Nowa celebrytka? 20.12.14, 16:45
      To dopiero hardcore (choć mam nadzieję, że to głupi żart):

www.wykop.pl/link/2294080/uwolnic-marie-goniewicz-zuzanne-m/
    • 71tosia Re: Nowa celebrytka? 20.12.14, 18:28
      zbrodnie beda zawsze szkowac a motywy i psychika mordercow interesowac ludzi. Wiec nie dziwie sie ze ludzie zagladaj na takie strony, sama to zrobilam i ku zaskoczeniu przeczytalam kilka calkiem dobrych wierszy tej dziewczyny. Niestety dobra literatura nie powstaje w glowachy tylko dobrych ludzi ludzi,wiadomosci.onet.pl/prasa/pioro-i-rewolwer/sc1rh
      • agnieszka77_11 Re: Nowa celebrytka? 20.12.14, 21:14
        Czy rzeczywiście Zuzanna M. była wielką poetką? Krytyk literacki i dziennikarka "Polityki” Justyna Sobolewska otrzymuje sporo tekstów do recenzji, również tych od debiutantów. Kilka tygodni temu na jej skrzynkę spłynęły też wiersze od Marii Goniewicz. To pseudonim artystyczny, pod którym 18-latka promowała się w sieci.

– Kiedy zaczęłam je (wiersze – przyp. red.) krytykować, odpowiedziała, że "trzeba mieć wrażliwość, żeby je zrozumieć”. Zdziwiły mnie u niej radykalne sformułowania i ambicje, i to, że w wierszach pisała o sobie nieustannie "poetka”, z taką pewnością – komentuje na swoim blogu "Oczytany” Sobolewska.

– Owszem, ta nastolatka pisała wiersze, ale czy każdy, kto je pisze, od razu jest poetą? – zastanawia się dziennikarka.

Jakie to wiersze? – Powtarzały jeden szablon miłosnego opisu, jak z programu komputerowego. Na zarzut powtarzalności przysłała też inne, ale z założeniem, że zabawy słowami jej nie interesują, a tylko "wielka wrażliwość”. Wydawało mi się to wszystko młodzieńczą egzaltacją. Aż do dziś, kiedy przeczytałam nagłówki portali informacyjnych.

W wywiadzie dla Podlasie Się Dzieje, Zuzanna M. kpiła z krytyki: – Znam wartość swojej twórczości, więc nie przejmuję się opinią kilku jednostek, które nie rozumieją "co autor miał na myśli”. Podzielam tu zdanie Witkiewicza i również "mam wstręt taki do hołoty umysłowej, że rzygam”.

Tekst linka
        • 71tosia Re: Nowa celebrytka? 20.12.14, 22:28
          Nie do konca zgadzam sie z p Sobolewska. Wielka poetka nie jest ale ma latwosc pisania. Chyba inni tez tak oceniali, wynika to z opini na stronie internetowej na ktorej umieszczala swoje wiersze (to byla jakas strona na ktorej czytelnicy oceniali jej utwory), opinie pochodzily z przed moderstwa. To ze 18 latka w sposob egzaltowany wypowiadala sie o sobie chyba bardzo mnie nie dziwi.
          Po prostu nie ma prostego przelozenia miedzy wrazliwoscia literacka a emocjami w prawdziwym zyciu. Akurat w literaturze jest na to wiele przykladow.
          • agnieszka77_11 Re: Nowa celebrytka? 20.12.14, 22:41
            Prawie każda nastolatka pisze wiersze. W każdym z tych wierszy jest pewna wrażliwość, bo odzwierciedlają one emocje, które w danym momencie są w człowieku.
            Nie tworzy się wierszy na zamówienie, a raczej w momentach, kiedy szargają nami skrajne emocje. W takim razie większość z nas jest poetami.
            • 71tosia Re: Nowa celebrytka? 20.12.14, 22:55
              ja nie pisalam, a poeta pewnie moze byc kazdy kto sie za poete uwaza. U tej dziewczyny pewnie wiersze jakos odzwierciedlaly stan jej emocji, 18 latki raczej nie pisza na zamowienie to fakt.
              Ale przypadki tworzenia poezja/prozy/muzyki na zmowienie tez sa znane.
              • agnieszka77_11 Re: Nowa celebrytka? 20.12.14, 23:01
                Dla mnie te wiersze to za mało, żeby tworzyć z niej poetkę, a jej wiersze nazywać poezją.

Przykład:

www.facebook.com/goniewiczmaria/posts/651212204996542

• 71tosia Re: Nowa celebrytka? 21.12.14, 17:15
                  nie widze powodu wprowadzania licencji panstwowych na bycie poeta, malarzem czy muzykiem. Dla mnie artysta moze byc kazdy kto czuje sie artysta. To czy cenie sobie jego dziela to zupelnie inna sprawa.
                  Nawet jak czesc niepochelbnych komentarzy o swych wierszach usuwal to bylo calkiem sporo osob ktorym te wiersze sie podobaly.
                  ps Gdyby ta dziewczyna chciala napisac o tej zbrodni i wydac ksiazke to pewnie bym nie akceptowala, ale wiersze ktore pisala przed zbrodnia jakos mi nie przeszkadzaja.
                  • agnieszka77_11 Re: Nowa celebrytka? 21.12.14, 17:42
                    Ale kreowanie jej na "poetkę wyklętą" jest lekkim przegięciem.

Na pewno miała olbrzymi problem z przyjmowaniem krytyki.

poema.pl/publikacja/192353-zaden-ze-mnie-ogrodnik
                    poema.pl/publikacja/192145-wieczor
                    poema.pl/publikacja/192200-star-star-star-w-xxi-wieku-milosc-jest-mniejsza-od-trzech
                    • 71tosia Re: Nowa celebrytka? 21.12.14, 18:32
                      pewnie miala, ale pewnie ma ja wiekszosc piszacych poezje w tym wieku.
                      • agnieszka77_11 Re: Nowa celebrytka? 21.12.14, 18:39
                        71tosia napisała:

> pewnie miala, ale pewnie ma ja wiekszosc piszacych poezje w tym wieku.

Większość w tym wieku pisze do szuflady wink Jeżeli chciała sprzedawać swoje wiersze innym powinna umieć przyjmować krytykę. A nie ludzi, którzy nie doceniali jej twórczości, nazywać "hołotą umysłową".
                        Pewnie za chwilę zrobi się o niej cicho i skończy się kariera Marii Goniewicz. O ile nie będzie chciała wydawać swoich wypocin zza krat.
                        • 71tosia Re: Nowa celebrytka? 21.12.14, 22:46
                          dzis wiekszosc piszacych umieszcza swoje 'wypociny' w internecie. Wiekszosc ludzi nie lubi i nie umie przyjmowac krytyki i to niezaleznie od wieku i od zawodu ktory wykonuje. Podam tylko jeden przyklad, ktory mnie zawsze troche bawi moi koledzy wykladowcy gdy dostaja zla ocene swojej pracy od studentow, zwykle dochodza do wniosku ze ta zla ocena jest wynikiem tego ze sa 'za dobrzy' a ograniczonie umyslowe studentow nie pozwala ich genialnosci docenic. Brzmi troche znajomo?
          • agnieszka77_11 Re: Nowa celebrytka? 20.12.14, 23:22
            71tosia napisała:

> Wielka poetka nie jest ale ma latwosc pisania. Chyba inni tez tak oceniali, wynika to z opini na stronie internetowej na ktorej umieszczala swoje wiersze (to byla jakas strona na ktorej czytelnicy oceniali jej utwory), opinie pochodzily z przed moderstwa.

A z opinii na fejsie mozna się dowiedzieć, że usuwała opinie wyrażające krytykę:

JB: O, tym razem nie usunięto komentarza z wyrazem krytyki, congrats
            Maria Goniewicz Czekam na konstruktywną krytykę.

Nie dziwię się, bo zapewne mało jej nie było.

www.facebook.com/goniewiczmaria/posts/652179641566465
    • hugu Re: Nowa celebrytka? 20.12.14, 18:51
      E tam! Historia już zaczyna nudzić i nie ma szans na przebicie "matki Madzi". Nie ma już akcji, kolorowych obrazków i scen, które budzą emocje - zostało słowo drukowane i to zawikłane znaczeniowo - to zawsze szybko nudzi i przegrywa z obrazem i dynamiką.
      W dodatku panna nieładna - może stać się na chwilę idolką tzw. pasztetów, które podzielają jej alienację, a że będzie idolką pasztetów, kto nie zechce być postrzegany jako pasztet, nie będzie się z nią utożsamiał.
      Szybko przebrzmi i jeśli zostanie jako rozmydlony mem, to raczej coś w rodzaju żeńskiego Frediego Krugera, czy jakiegoś Dextera, czyli kogoś obciachowego, nieatrakcyjnego, kto pompuje sfrustrowane ego zbrodnią.
    • lauren6 Re: Nowa celebrytka? 20.12.14, 19:01
      "Minęła era Katarzyny W, nadeszła Zuzanny M.? "

Natura nie znosi próżni.
    • antyideal Re: Nowa celebrytka? 20.12.14, 19:14
      Celebrytką nie, ale postacią kultową w kregach najbardziej zwichrowanej
      czesci emo mlodziezy moze zostac.. ZOstawila w sieci po sobie wiersze, ktore jeszcze
      przed zbrodnią byly popularne na blogach nastolatków, kanał na youtube z niezłą muzyką,
      niepokojace zdjecia, odnosniki do ulubionych filmów, wszystko to moze byc dobra pozywką dla wyobrazni "skłoconych z zyciem" malolatów, ktorzy maja potrzebe utozsamiania sie z podobnymi sobie wyalienowanymi jednostkami.
      • kkalipso Re: Nowa celebrytka? 20.12.14, 23:06
        Nie o takich ludzie zapominają ....za kilka lat jak młodzież dorośnie to się będzie pukać w czoło kogo miało za idola w wieku dojrzewania!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka