bi_scotti 08.01.15, 03:42 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,17222671,Tadeusz_Konwicki_nie_zyje__Wybitny_pisarz_i_rezyser.html#MT Zostalo sporo do poczytania. Peace. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lily-evans01 Re: Mala Apokalipsa [*] 08.01.15, 09:12 Pokój jego duszy [*]. Niestety odchodzą pisarze, których czytałam jako nastolatka, teraz Konwicki, wcześniej Barańczak... Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Mala Apokalipsa [*] 08.01.15, 09:15 Nie jestem wielką znawczynią jego pisarstwa, czytałam chyba ze dwie jego książki (oczywiście Apokalipsę) i jako dziecko Zwierzoczłekoupiora, który mnie fascynował i straszył Wielka strata. Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: Mala Apokalipsa [*] 08.01.15, 09:47 Kochał koty. O ukochanym Iwanie napisał uroczą historyjkę "Dlaczego kot jest kotem", wspominał go też swoich książkach biograficznych. Często go widywałam w okolicach Górskiego - tam mieszkał i miał okno z widokiem na Pałac Kultury Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Mala Apokalipsa [*] 08.01.15, 10:23 Często go widywałam w okolicach Górskiego Ja też. I na Nowym Świecie (w drodze do Czytelnika). Czytałam (chyba) wszystko. I taki mały off top a propos wielu dyskusji o tym jak to młodzież teraz nie czyta. Pamiętam jak moje 'dziecko" zdobywało książkę Konwickiego dla kolegi na prezent (chyba tylko jednej mu brakowalo w domowej biblioteczce) , musiał szukac po antykwariatach, ale się udalo. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Mala Apokalipsa [*] 08.01.15, 09:56 Wielka szkoda. Będziemy z moim tatą opłakiwać, rodzice kochali Konwickiego, prawie wszystkie jego książki mieli w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Mala Apokalipsa [*] 08.01.15, 10:06 Też go kochałam, wspaniałe ksiazki, i fajny, ciepły człowiek. Tak samo jak Barańczak. Epoka wielkiej literatury przemija? Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Mala Apokalipsa [*] 08.01.15, 12:30 Dużo radości dał mi swoimi ksiąźkami .. Odpowiedz Link Zgłoś
nika.lucja Re: Mala Apokalipsa [*] 08.01.15, 12:58 wielka wielka szkoda [*] ostatnio same takie wielkie smutne odejścia ciężkie dni Odpowiedz Link Zgłoś
owmordke Re: Mala Apokalipsa [*] 08.01.15, 13:04 Smutno. Mala Apokalipsa byla moja ulubiona szkolna lektura. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Mala Apokalipsa [*] 08.01.15, 13:53 owmordke napisała: > Mala Apokalipsa byla moja ulubiona szkolna lektura. Przeczytawszy ten wpis jestem "targana" sprzecznymi uczuciami: cudownie, ze swiat tak sie zmienil, ze "Mala Apokalipsa" stala sie lektura szkolna! On the other hand: OMG, jaka ja jestem stara, ze az tak sie zmienil - moje pierwsze wydanie "Malej Apokalipsy" (juz nawet nie pamietam kto przyniosl) zostalo skonfiskowane w czasie ktorejs tam rewizji i nigdy go nie odzyskalismy. Poczulam sie Matuzalemem ale wyglada na to, ze jednak wszystko poszlo w dobrym kierunku. TK tez sie wszak przyczynil do tego, ze to ... lektura szkolna ... w kazdym wymiarze, eh ... Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Mala Apokalipsa [*] 08.01.15, 14:00 bi_scotti napisała: >moje pierwsze wydani > e "Malej Apokalipsy" (juz nawet nie pamietam kto przyniosl) zostalo skonfiskowa > ne w czasie ktorejs tam rewizji i nigdy go nie odzyskalismy. Łączę się w uczuciach, moja pierwsza "Mała Apokalipsa" też była z drugiego obiegu, taka pożyczana ukradkiem w całym łańcuszku czytaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Mala Apokalipsa [*] 08.01.15, 14:21 he, he, a ja pierwsza własną Mała Apokalipsę kupiłam własnie w ...Kanadzie. A potem dzielnie przeflancowałam przez granicę Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Mala Apokalipsa [*] 08.01.15, 16:35 Mam takie same odczucia jak Bi . Ja dostałam Apokalipsę na 24 godziny pożyczoną , tak działala podziemna biblioteka. Do Blaszanego Bębenka się już nie dopchałam i pierwszy raz w życiu czytałam po francusku... W życiu nie myślałam że dożyję czasów Konwickiego jako lektury szkolnej Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Mala Apokalipsa [*] 08.01.15, 16:37 Nie dopchałam się Grassa bo wyemigrowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Mala Apokalipsa [*] 08.01.15, 19:43 Wielka strata. Nie tylko doskonały pisarz, ale też dobry reżyser i scenarzysta. Zmarł w rocznicę tragicznej śmierci Zbigniewa Cybulskiego. Odpowiedz Link Zgłoś