Dodaj do ulubionych

uszkodzenie samochodu- monitoring

12.01.15, 09:54
taka sytuacja: parking pod blokiem z monitoringiem. Czlowiek uszkadza samochód. Po ogladnieciu filmu z monitoringu (slaba jakosc jak to takie kamery, noc etc) jestem na 99% pewna który to sasiad uszkodzil, z filmu wynika ze niechcacy ale nie zmienia to faktu ze auto uszkodzone a on sie szybko oddalil nic nikomu nie zglaszajac. Nie bede juz pisac co pozwolilo mi zidentyfikowac szkodnika ale mam prawie calkowita pewnosc ze to on.
Co robic smile oczywiscie idac do niego jest ryzyko (duze skoro po prawie 2 tyg sie nie zglosil wiedzac oczywiscie czyje to auto)ze sie wszystkiego wyprze bo twarzy nie widac ...
Sasiad z ktorym jestesmy na "Ty", dzieci sie razem bawia, bywaja u siebie w domach....
szkoda nie taka znowu duza ale mam wk...w ze wogóle mozna nie przyznac sie i miec w d...skoro mieszkamy naprawde w malym kondominium, niby wszystkim zalezy na bezpieczenstwie etc...
Obserwuj wątek
    • jesienna.nuta Re: uszkodzenie samochodu- monitoring 12.01.15, 09:56
      Zgłosić sprawę na Policję.
      • rossmary Re: uszkodzenie samochodu- monitoring 12.01.15, 09:58
        i dostane po 3 mies pismo ze umorzyli z powodu nie wykrycia sprawcy.
        • slonko1335 Re: uszkodzenie samochodu- monitoring 12.01.15, 10:01
          znaczy, że po nagraniu nie można stuprocentowo zidentyfikować człowieka?
      • rossmary Re: uszkodzenie samochodu- monitoring 12.01.15, 10:00
        ktos postronny gdyby zobaczyl ten fil pomyslalby ze facet robi dziwny unik, odwraca sie przyspiesza i macha reka ( w gescie ojp) i podbiega jakby chcial szybko uciec z " miejsca zbrodni" smile
        • jesienna.nuta Re: uszkodzenie samochodu- monitoring 12.01.15, 10:01
          Raczej nie będą mogli umorzyć, bo od razu powiesz, że jest nagranie z monitoringu i wiesz, kim jest sprawca.
          • rossmary Re: uszkodzenie samochodu- monitoring 12.01.15, 10:03
            rozumiem ale tez nie chce zrobic z siebie osiedlowej idiotki...os. male i argument wiem bo tylko on o tej porze wraca z pracy, ma taka kurtke i jest lysy raczej dowodem nie bedzie...
            • slonko1335 Re: uszkodzenie samochodu- monitoring 12.01.15, 10:08
              no to nie twierdź, że wiesz ale, że sąsiad taki a taki wraca z pracy o tej porze i ma taką kurtkę. Skoro jest tam monitoring a tylko on wraca z tej pracy o tej porze codziennie w tej kurtce to przecież na nagraniach z innych dni też go widać a pewnie nie raz z twarzą-w takim układzie policja nie będzie miała wielkiego problemu.
    • lafiorka2 Re: uszkodzenie samochodu- monitoring 12.01.15, 10:01
      idziesz,mówisz, że wiesz,bo widziałaś nagranie i pytasz co dalej?
      • rossmary Re: uszkodzenie samochodu- monitoring 12.01.15, 10:04
        a on ze oszalalam i ze to nie on...
        to nie kwota o kt warto sie szarpac ale wk...fakt ze poprostu sie nie zglosil....
        • jesienna.nuta Re: uszkodzenie samochodu- monitoring 12.01.15, 10:08
          Nagranie można wyostrzyć, Policja w tak prostej sprawie przesłucha świadków, przesłucha faceta.
          Facet w jakimś stopniu zniszczył Ci auto, uciekł, nie przyszedł, nie przeprosił, nie zostawił Ci za wycieraczką kartki z prośbą o kontakt.
          To drobny oszust.
          Ja bym nie miała wątpliwości. Poszłabym na Policję.
          • rossmary Re: uszkodzenie samochodu- monitoring 12.01.15, 10:18
            wiem ze tak to sie powinno odbyc. na nagraniu nie widac jak niszczy- przegladajac onitoring prawie 24h wiem ze to on bo nie bylo innej sytuacji aby ktos mogl przejsc obok i dokonac tej szkody, potem dziwne zachowanie podbieganie, machanie reke, ogladanie sie za siebie etc.Równie dobrze moglby powiedziec ze przeszedl obok zauwazyl machnal reka, ogladnal sie etc, geby nie widac nawet
            wiem ze jestem raczej bezsilna ...myslalam o tej kartce z prosba o kontakt ze moze go ruszy sumienie smile ale po 2 tyg raczej jeszcze wiekszy wstyd. Smaczku doda fakt ze pare mies temu razem zglaszalismy na policji kradziez rowerkó naszych dzieci i byl bardzo zaangazowany w akcje lapania kryminalistów big_grin
            • rossmary Re: uszkodzenie samochodu- monitoring 12.01.15, 10:20
              big_grinD moze zona czyta (nigdy nie wiadomo) big_grinD
    • rossmary Re: uszkodzenie samochodu- monitoring 12.01.15, 10:06
      myslalam aby wywiesic kartke z info ze mam nagranie z kamery i osobe widoczna na zdjeciu prosze o kontakt i nr tel...
    • lelija05 Re: uszkodzenie samochodu- monitoring 12.01.15, 10:08
      Podchodzisz do gościa i mówisz, cześć sąsiad, a sumienie to cię nie gryzie? Możesz już spać spokojnie, nie gniewam się, każdemu może się zdarzyć.
    • jesienna.nuta Re: uszkodzenie samochodu- monitoring 12.01.15, 10:10
      A facet na to - foch i obraza majestatu.
      Policja lepsza.
    • thea19 Re: uszkodzenie samochodu- monitoring 12.01.15, 12:08
      idziesz na policje z nagraniem. sugerujesz kim moze byc sprawca (ale bez wpisania nazwiska do zeznan bo nie jestes pewna i nie chcesz nikomo posadzac). policja sama go trafi. jak sie sasiad nagle obudzi, to powiedz, ze zglosilas sprawe bo ktos uszkodzil a policja jest skuteczna i sama znalazla.
    • kliplo Re: uszkodzenie samochodu- monitoring 12.01.15, 12:24
      Wiesz... straszny jest ten wątek... twoja poza ofiary, chęć tuszowania winnego żeby się urażony nie poczuł, jakies zabawy w wywieszanie kartek.... liczenie, że może sam się domyśli, sumienie go ruszy.... Litości!
      Masz jakieś prawa. Dlaczego sama z nich rezygnujesz? Dlaczego boisz się dochodzić swoich praw?
      Niestety u nas jest taka moda, że jak wydaje się że nikt nie widzi, że się komuś uszkodziło auto to najlepiej spieprzać... Choć zdarzyło się, że pani która mi samochód uszkodziła sama zabiegała o to by mi go naprawić. Są uczciwi ludzie. I tego sąsiada też lepiej od razu naucz, że łamanie prawa szkodzi. Że mniej by go kosztowało, jakby sam się zgłosił niż uciekał z miejsca popełnienia wykroczenia.
      W bloku u mnie gdy uszkodzono samochód to administrator wysłał mieszkańcom zdjęcie z monitoringu samochodu który to zrobił zahaczajac, z prośbą o pomoc w identyfikacji. I już wszyscy wiedzieli czyje to auto.
      W twoim przypadku albo idziesz sama do sąsiada mówisz bez certolenia się albo zgłaszasz na policję.

• rossmary Re: uszkodzenie samochodu- monitoring 12.01.15, 12:31
        chetnie bym zglosila tyle ze dla policji z tego monitoringu nie wynika NIC...jakosc bardzo marna.To sa moje przypuszczenia (ja wiem) ale dla policji nie bedzie to oczywiste. Jasna wiejska kurtka noszona tylko przez takiego osobnika , ledwo widoczna lysina etc sa dowodami?wg policji to moglby byc kazdy.dlatego boje sie osmieszenia.
        • kliplo Re: uszkodzenie samochodu- monitoring 12.01.15, 12:40
          Tak, tak, jeśli policja uzna, że kurtka jest miejska a nie wiejska to faktycznie wyjdziesz na niemałą idiotkę.
        • annajustyna Re: uszkodzenie samochodu- monitoring 12.01.15, 12:40
          Ja Ci powiem, jak zareagowalaby niemiecka policja, gdybys im zglosila szkode: zabezpieczylaby nagranie i osobiscie odwiedzila gagatka. I to oni by z nim rozmawiali, nie Ty (a raczej prokurator, bo oddalenie z miejsca wypadku podchodzi pod kodeks karny). On ta szkode czym wyrzadzil? Pierdyknal Cie wlasnym autem, czy np. lom targal?
          • baltycki Re: uszkodzenie samochodu- monitoring 12.01.15, 12:52
            A (wg najmy) w UK sprawca nie odpowiada bo.. samochody sa ubezpieczeone
            Tylko co z tego wynika, jak jest w innym panstwie?
            Powinna wezwac niemiecka policje?
            • annajustyna Re: uszkodzenie samochodu- monitoring 12.01.15, 13:20
              Nie, po prostu nie wiem, jak polska reaguje na takie sytuacje. Oczyiwscie, ze mozna naparwic przez autokasko, ale wtedy leca jakies tam ulgi, a i nie kazdy je ma...
    • saszanasza Re: uszkodzenie samochodu- monitoring 12.01.15, 12:49
      No ale skoro doszło do "kolizji" niewykluczone, ze i jego samochód ma specyficzne zadrapania (uszkodzenia), do tego, jak ktoś radził powyżej, można przejrzeć również nagrania z dni poprzedzających i porównać, czy to ta sama osoba.
      • rossmary Re: uszkodzenie samochodu- monitoring 12.01.15, 13:12
        to nie byla kolizja samochodowa- szedl nie wiem czy sie poslizgnal, zatoczyl i wyrznal w luisterko ktore urwal.
        • annajustyna Re: uszkodzenie samochodu- monitoring 12.01.15, 13:19
          O, to calkiem powazna szkoda - na takie okolicznosci wypada miec OC, a jak sie nie ma, to sie placi z wlasnej kieszeni. Widac czlowiek z innym poczuciem honoru z niego uncertain.
    • baltycki Re: uszkodzenie samochodu- monitoring 12.01.15, 12:50
      > Sasiad z ktorym jestesmy na "Ty", dzieci sie razem bawia, bywaja u siebie w domach.

Popros "kolege" o pomoc w zidentyfikowaniu sprawcy, zapros do wspolnego obejrzenia nagraniawink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka