mx3_sp 20.01.15, 08:31 słyszałam, że niektórzy specjaliści zalecają niektórym kredytobiorcom, dokładniej tym na początku spłaty. To jest wyjście? Pozbyć się balastu i zacząć od nowa, da się tak? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chocolate_cake Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 20.01.15, 08:36 Dla mnie akurat nie. Brałam na 30% nieruchomości. Mam zamiar tam mieszkać bardzo długo. Rata mnie wkurza ale aż tak nie uwiera. Póki jest praca to jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 20.01.15, 08:40 Pewnie sie da ale to już nie w Polsce.Czy o to chodzi? Osoby biorące kredyt we frankach to ludzie młodzi, na dorobku, pod most nie pójdą a mieszkać gdzieś trzeba.Ile można walić głowa w ścianę. Chorwacja wczoraj wieczorem zamroziła kurs franka. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 20.01.15, 08:42 Kozica, i ty uważasz, że to mrożenie to dobre rozwiązanie? Bo mnie się wydaje, że to tłuczenie termometru, że na dłuższą metę tak się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 20.01.15, 08:48 Mrożenie nie ale przewalutowanie po sensownym kursie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
zazou1980 Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 20.01.15, 09:03 W tej chwili nijak nie da sie przewlautowac po rozsadnym kursie, czyli jakies 2,50-3,00 pln za franka. Pomysl, ktos bral kredyt na 30 lat, splaca drozsze raty juz przez 5 lat, teraz przewalutuje powiedzmy po 4 pln (jest juz bardzo w plecy na kasie), a za 5 lat frank bedzie znow po 2,50 pln. I co bedzie znowu kwiczal, ze sie nie znal? i oczekiwal interwencji? czy znow poslucha ludzi, ktorzy zyja z jego kasy (bankierow) i przewalutuje ponownie na franki (zapewne znowu wroca do bankow jak kurs spadnie, bo to sie tym instytucja poprostu oplaca)??? Przewalutowanie, to obecnie najwieksza glupota, to formalne zaakceptowanie i usankcjonowanie swojej straty pienieznej... Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 20.01.15, 08:51 Ja to mrożenie rozumiem tak , ze na chwile obecna jest to pewne zabezpieczenie ludzi a długofalowe rozwiązania na spokojnie w ciągu roku bedą tam wypracowywane. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 20.01.15, 11:57 ale zamrożenie polega na tym, że ktoś tę różnicę pomiędzy ceną uwolnioną a zamrożoną pokrywa. Jeśli to rząd zamroził, to właśnie rząd z budżetu panstwa pokrywa tę różnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 20.01.15, 08:44 jak nie w Polsce jak w Polsce. Polscy specjaliści wskazują taką opcję polskim kredytobiorcom. Własnie o to chyba im chodziło, że jeśli są na początku drogi to odrzucenie tego balastu pozwoli wyjśc na prostą. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 20.01.15, 08:43 A może wziąć przykład z Węgier, Chorwacji, zamiast wywalać ludzi na bruk? Jak Ty sobie wyobrażasz ogłoszenie upadłości przez np. 4 osobową rodzinę? Od jutra dzieci nocują w szkole, rodzice w pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 20.01.15, 08:44 Upadłość konsumencka, jak każda upadłość, to ostateczność, zwłaszcza w formie proponowanej w Polsce. To nie zabawa i nawet nie zerowanie życiowego dorobku, tylko schodzenie na pewien czas poniżej zera. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 20.01.15, 08:49 Upadłość niczego nie rozwiąże tylko wpędzi w większe problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 20.01.15, 08:56 bo ja wiem: fragment: dla ogłoszenia upadłości konsumenckiej wystarczy posiadać jeden dług (np. kredyt hipoteczny); opłata sądowa od wniosku o ogłoszenie upadłości konsumenckiej wynosi jedynie 30 zł; w przypadku, gdy majątek dłużnika nie wystarcza na pokrycie kosztów postępowania upadłościowego koszty te pokrywa tymczasowo Skarb Państw; sprzedażą majątku (ruchomości) może zająć się sam dłużnik; jeżeli dłużnik posiada nieruchomość, w której zamieszkuje, to po jej sprzedaży może otrzymać kwotę potrzebną na wynajęcie mieszkania nawet przez okres 24 miesięcy; dłużnik może zawrzeć układ z wierzycielami tak aby zachować ważne dla niego składniki majątku, jak choćby mieszkanie; możliwym jest umorzenie zobowiązań dłużnika nawet bez ustalenia planu spłaty wierzycieli, tj. w sytuacji braku możliwości dokonania przez dłużnika jakichkolwiek spłat. Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 20.01.15, 09:03 nie ma co panikować, jeszcze raz na 10 lat Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 20.01.15, 09:06 upadłosc wiaze sie z oddaniem mieszkania, to przede wszystkim. jezeli ktos jest gotowy na takie rozwiazanie, pomimo dalszych zobowiazan (upadłosc to nie to samo, co wyzerowanie), to ok! na prawde wspolczuje frankowcom, ale bez przesady, ja tez brałam po 2,3 (przy powrocie z zagranicy banki nie chcialy rozmawiac o innej walucie), a spłacałam po 3,6, bo musiałam sprzedac mieszkanie (zmiana miejsca zamieszkania), wiec tak samo mam prawo do otrzymania wyrównania, takich jak ja tez jest wielu... do tego miejcie swiadomosc, ze tansze kredyty walutowe wiaza sie z drozszym zlotowkowym i zlotowkowicze moga domagac sie korekty stop procentowych, bo dlaczego niby tylko na nich maja banki zarabiac. nie chce płacic ze swoich podatkow na pomoc dla cichopków i im podobnych, bo to pewnie frankowa warszaka najbardziej lobbuje. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 20.01.15, 09:08 no to zgłaszaj się po to wyrównanie Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 20.01.15, 09:38 nie chce sie nigdzie zglaszac, ale chce zwrocic uwage, ze obecnie splacajacy kredyty we frankach, to jedynie czubek gory lodowej "kreatywnej bankowosci" ostatnich lat. n, i jezeli ktos bral kredyt na bańkę nie majac nic poza wysrubowaną zdolnością kredytową...to faktycznie, tak jak ktos napisał w komentarzach...raczej do psychiatryka, jako uzalezniony od hazardu Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 20.01.15, 09:03 Nie ma to sensu w dłuższej perspektywie bo celem polityki powinno byc to by młodych tu zatrzymać i dać im szanse na godziwe /nie mylić z wystawnym!/ życie.Co po tych 24 msc powrót do rodziców? Pytanie ile wróci do rodziców a ilu wyjedzie życ tam gdzie są ku temu warunki. Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 20.01.15, 09:05 może cele powinny być szlachetne, ale nie są i nie będą. Polityka to polityka, nie pod drodze jej z moralnością. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 20.01.15, 09:07 A potem będzie lament, że społeczeństwo takie stare, że nie ma komu na emerytury pracować... Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 20.01.15, 12:56 Ale jesli państwo będzie nadal uprawiać takie rozdawnictwo, to może kredytobiorcy zostaną, ale wyjadą wszyscy Ci, którzy nie chcą płacić na górników, młodych policjantów i wszelkie inne grupy wyciagajace ręce po publiczne pieniądze. Zaczyna sie robić nieciekawie, roszczenia rosną duzo szybciej niż dochody państwa, a to nawet kursowi walut to nie służy. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 20.01.15, 13:43 "wszelkie inne grupy wyciagajace ręce po publiczne pieniądze" rozumiem, że młode matki też zaliczasz do tej grupy? Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 20.01.15, 14:02 Do pewnego stopnia tak. Generalnie mam wrażenie, ze wielu osobom czy grupom wydaje sie, ze nie dostaja tyle, ile chcą, bo ktoś im robi na złość. Zupełnie jak dzieciom, które chcą miec to samo, co bogatsi koledzy (czytaj: bogatsze kraje). Na razie jesteśmy krajem na dorobku, z wielkimi długami (nomen omen), z obywatelami chcącymi wolnosci i socjalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 21.02.15, 18:25 A ty sama wyjedziesz czy zostaniesz? Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 20.01.15, 09:10 Tu nie chodzi o dobre serce tylko o politykę właśnie w chwili obecnej Polska wymiera. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 20.01.15, 09:15 Kozica, myślisz, że kogoś to obchodzi? Przeciez najważniejsze jest, zeby chytry frankowicz nie DOSTAŁ. Tylko to się liczy. A skutków społecznych, gospodarczych nie będzie, bo ematka tak sobie życzy. Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 20.01.15, 09:18 a jak to jest, że cała Europa na deficycie demograficznym i jakoś ciągnie lepiej od przeludnionej Azji czy Afryki? Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 20.01.15, 09:22 Na emigrantach jedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 20.01.15, 09:23 Idź do podstawówki, doucz się i sama sobie odpowiedz na to pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 20.01.15, 09:24 ciocia dobra rada. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 20.01.15, 09:17 wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/480650,leszek-miller-kredyty-przewalutowac-po-kursie-sprzed-roku-czy-poltora-roku.html?utm_source=dziennik.pl&utm_medium=bloczek-z-polecanymi-art&utm_campaign=zobacz-takze-rc-red Podejrzewam że SLD I PiS maja szanse wygrać wybory, radziłabym PO sie obudzić. I znów mnie zastanawia jedno tego typu głosy jak i info o tym co sie stało w Chorwacji głeboko zagrzebane w newsach a info o upadłości i przedłuzeniu okresu spłaty rat /z 30 lat na 60 chyba, paranoja/ zaraz wali po oczach na pierwszysch stronach. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 20.01.15, 09:22 Komentarz pod artykułem: Człowiek człowiekowi wilkiem? to jest straszne. Banki zarabiają na nas krocie, to była bańka jak w Islandii, tam lichwiarze poszli siedzieć, a tu rodak rodaka w łyżce wody chce utopić. Nic od Was nie chcę, a tylko aby bank mnie nie łupił. Was też. Opanujcie się, dlaczego dajemy się na siebie tak napuszczać, skłócać? Gdzie Solidarność ludzka. Wszyscy w tym kraju są dymani przez korporacje, rząd, podatki, banki. Dokładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Stanowisko Chorwacji 20.01.15, 09:30 forsal.pl/artykuly/847765,kurs-chf-zoran-milanovic-chorwacki-rzad-chce-usztywnic-kurs-franka-jestesmy-tu-po-to-aby-chronic-obywateli.html Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Stanowisko Chorwacji 20.01.15, 09:36 ok koszty tej decyzji poniosą banki. Klientami banków są nie tylko kredytobiorcy. Koszt rozłoży się więc na zwykłych posiadaczy wyłącznie rorów, a właściciele lokat to dopiero dostaną nic nie wartą propozycję więc stracą. Nie ma dobrego rozwiązania. Odpowiedz Link Zgłoś
rossmary Re: Stanowisko Chorwacji 20.01.15, 12:17 jakie koszty ?banki obracaja WIRTUALNYM pieniadzem, szlyszeliscie moi drodzy o kreacji pieniadza? tych pieniedzy nie ma sa jedynie zapisy bankowe. Oczywiscie ze jestesmy dymani jak tania dziwka i jeszcze sie z tego cieszymy i dziekujemy za dymanie w d...inaczej tego nie da sie nazwac. Nie wazne czy kredyty w Euro, CHF czy zlotówce. Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Stanowisko Chorwacji 20.01.15, 12:23 jakie koszty? Przekonasz się jeśli do tego dojdzie. Pieniądz wirtualny, ale dług i zobowiązanie jak w temacie najbardziej realne. Tak samo z kosztami dla pozostałych klientów będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
rossmary Re: Stanowisko Chorwacji 20.01.15, 12:26 no wlasnie jakie koszty poniosa banki w zwiazku ze wzrostem kursu franka? Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Stanowisko Chorwacji 20.01.15, 14:41 Bank to nie jest instytucja, która ma kasę w skarbcu i jak trzeba to po nią sięga. Bank też pożycza, żeby pożyczyć swoim klientom. Więc też może ogłosić upadłość. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 20.01.15, 09:33 pade napisała: > to jest straszne. Banki zarabiają na nas krocie, Straszne ? Ja bym powiedziała, że normalne, bank to firma jak każda inna - po to prowadzi działalność by zarobić, nie jest instytucją charytatywną. A jak komuś nie pasuje to może ograniczyć korzystanie z usług banków do niezbędnego minimum (albo w ogóle nie korzystać, ale to raczej trudne w dzisiejszych czasach). Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate_cake Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 20.01.15, 09:37 Chyba na SLD zagłosuję Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 20.01.15, 09:45 no jakby jeszcze była Samoobrona to na nią? Ja nie brałam żadnego kredytu i coś mi się zdaje, że stracę na tym. Odpowiedz Link Zgłoś
zazou1980 Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 20.01.15, 09:30 Takie pierdu pierdu z tym wymieraniem, w zeszlym roku byl wzrost liczby urodzen, w tym tez bedzie. W samej Warszawie urodzilo sie ponad 34,5 tys. dzieci i dla olbrzymiej wiekszosci nie bedzie miejsca w publicznym zlobku, ciezko bedzie tez z przedszkolami, w podstawowce nauka na 2, czasami 3 zmiany. Co by bylo, jakby te 'miliony' nie wyjechaly i zaczely sie tu rozmnazac? nauka na 5 zmain? Polska nie byla i dalej nie jest gotowa na wejscie na rynek pracy i rozrod wyzu demograficznego z lat 80-tych, dobrze ze tyle osob to zrozumialo i wyjechalo. Z utrzymaniem przyszlych emerytow tez nie spodziewam sie wiekszych problemow. Bedzie nieformalna eutanazja, poprzez ograniczenie limitow w szpitalach i ograniczony dostep do swiadczen medycznych. To z reszta juz sie dzieje, np. moj ojciec umarl w listopadzie- nie chcieli go przyjac do szpitala, bo sie kasa i limity na dany rok wyczerpaly. Takich przypadkow jest duzo, a bedzie jeszcze wiecej... Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 20.01.15, 09:33 Żle patrzysz na problem ; to nie dzieci za dużo a za mało przedszkoli. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 20.01.15, 14:29 Pamietajcie, ze mówimy o ludziach, ktorzy po sprzedazy nieruchomosci nadal beda mieli dlug wobec banku. Gdzies czytalam, ze dlug anuluje sie dopiero po 3 latach, wczesniej trzeba splacac wg planu splat. Czyli tracisz mieszkanie, masz na jakis wynajem na 24 miesiace, ale przez 36 miesięcy wierzyciele nadal cie doją. Dla absolwenta, ktoremu sie podwinela noga na początku kariery to jest jakies rozwiązanie - najwyżej na te 3 lata wroci do rodziców. Rodziny z dziećmi natomiast nie widze w takiej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 20.01.15, 11:44 Ale jak jesteś na początku drogi to kupiłaś mieszkanie nie na górce i po kursie franka powyżej 3,5 zł, więc po co upadłość. Co innego jak kupiłeś mieszkanie w końcówce 2007/początek 2008 ale to nie jesteś ani pierwszej świeżości ani na początku spłaty. Odpowiedz Link Zgłoś
rossmary Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 20.01.15, 12:19 ogloszenie upadlosci to nie kwe3stia tego ze sie nam nie oplaca splacac i oddajemy mieszkanie. Musimy udowodnic przed sadem ze nie mamy mozliwosci splaty ze po splacie raty nie zostanie nam kasy na minimum egzystencji. Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 20.01.15, 12:25 rzucasz pracę i już nie masz z czego płacić. Są tacy, którzy pracując i spłacając wychodzą na 0 więc dla nich to może być pikuś. Odpowiedz Link Zgłoś
rossmary Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 20.01.15, 12:27 no jasne jest taka opcja, jednak mysle ze bylby to margines...Wydaje mi sie ale moze sie myle , tak na zdrowy rozum jesli sady beda decydowac o upadlosci-bankructwie obywatela to takie rzucenie (nagle) pracy w momencie kiedy nie radzi sobie ze splata a potem wnioskuje o bankructwo jest nieco podejrzane. Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 20.01.15, 12:42 porzucenie zmieńmy na wyrzucenie i już będzie ok. Zważywszy, że to nie takie novum. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 20.01.15, 14:31 Nie jest podejrzane. Tak właśnie wyglada zycie: jesli cos ma sie posypac to sie sypie wszystko na raz. Odpowiedz Link Zgłoś
upadlosc_k Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 20.01.15, 21:15 Wszystko o postępowaniach upadłościowych osób fizycznych i sposobach rozwiązywania osobistych problemów finansowych www.facebook.com/upadlosckonsumenckaeksiazka Odpowiedz Link Zgłoś
michalinka72 Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 21.02.15, 18:03 No ale upadłość to raczej dosyć ważna decyzja i ostateczność. Samemu nie ma co się na ten krok decydować. Jeśli ktoś ma duże zadłużenie, taki powyżej 600-700 tys. zł to najlepiej udać się po poradę do prawnika. Moja siostra ostatecznie nie ogłosiła upadłości, ale miała konsultacje w Kancelarii Ziembiński i Partnerzy w Poznaniu i wszystkiego się dokładnie dowiedziała. Taka porada od profesjonalisty jest naprawdę bardzo cenna i może podnieść na duchu tych, którzy mają gigantyczne długi i borykają się z różnymi myślami. Czasem takie trzeźwe spojrzenie na sprawę daje lepszy efekt niż wizyta u psychologa Odpowiedz Link Zgłoś
brygida.g Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 02.03.15, 13:42 Ooo widzę, że dr Ziembiński popularny jest. W sumie to nie wiedziałam, że zajmuje się też sprawami osób fizycznych. Ja miałam okazję go poznać przy doradztwie dla spółki, w której pracuję. Bardzo profesjonalny i rzeczowy człowiek, cenię sobie takich w biznesie. Odpowiedz Link Zgłoś
michalinka72 Re: Upadłość konsumencka frankowiczów? 09.03.15, 14:40 Widocznie najlepszy w swoim fachu, skoro wszyscy do niego trafiają Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś