straszny.upal 01.02.15, 20:38 Jako ze niedlugo przede mna zupelnie nowe wyzwania, kupilam sobie ksiazke. ecsmedia.pl/c/dziecko-pielegnacja-i-wychowanie-b-iext3121178.jpg Podobno bardzo znana juz od dawna, wielokrotnie wznawiana. Dobrze zrobilam, czy zmarnowalam kase? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
owianka Re: Dr Spock - hit czy kit? 01.02.15, 20:46 Uwielbiam Spocka. Stara, ale mądra szkoła. Polecam książkę. Odpowiedz Link Zgłoś
annakate Re: Dr Spock - hit czy kit? 01.02.15, 21:20 Dobrze zrobiłaś. Moja corka urodziłą się w epoce przed internetem, telefonu wtedy nie miałam (ani komórkowego-bo nikt nie miał prawie, ani żadnego) a mama daleko - w razie wątpliwości wertowałam Spocka, pierwsze numery Dziecka i Twoje dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Dr Spock - hit czy kit? 01.02.15, 21:16 Dla mnie kit. I jego teoria bezstresowego wychowania o ile sie nie mylę, bo nie pamiętam dokładnie Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Dr Spock - hit czy kit? 01.02.15, 22:00 Miałam wersję z końca lat '70. Co ciekawe- Spock już wtedy odradzał sztywne buty za kostkę. Za to wkładka z IMIDz zalecała mieszanie mleka z mąką i wprowadzenie papki jarzynowej w 3 tygodniu życia! Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Dr Spock - hit czy kit? 01.02.15, 22:14 Kiedy pisze, żeby pamietać, ze dziecko nie est z cukru ani ze szkla - hit a kiedy, żeby ryczące niemowlę zostawić samo w pokoju - kit. Mnie najwiecej dala ksiązka Sheili Kitzinger "Karmienie piersią" - bez niej bym nie karmila i nie bylabym taką spokoną, szczesliwą matką. Kitzinger to Nobel Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Dr Spock - hit czy kit? 01.02.15, 22:18 Niestety nie wznawiaja, wiec szukać trzeba po antykwariatach, jest też na chomikuj. Gdybym była ministrem zdrowia, dawałabym każdej cięzarnej za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
straszny.upal Re: Dr Spock - hit czy kit? 01.02.15, 22:29 Dziekuje za polecenie Ja planuje karmic pol roku... (wiem, zaraz sie na mnie posypia gromy oburzenia) Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Dr Spock - hit czy kit? 01.02.15, 22:45 Pół roku nie jest złe, lepiej tak niż w ogóle. Ale wiedzą i tak Ci się przyda, bo większość trudności jest na początku, to wcale nie jest takie intuicyjne, dobrze mieć wsparcie. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Dr Spock - hit czy kit? 01.02.15, 23:01 A Kitzinger to takie cudowne wsparcie, ktore uruchamia całą intuicję. Mnie lekarze jeszcze przed urodzeniem dziecka kazali kupować sztuczny pokarm, potem mialam dwukrotnie wywolywany poród i cc. I karmilam, i naprawde tylko dzięki te ksiązce. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Dr Spock - hit czy kit? 02.02.15, 00:04 Też tak planowałam... A karmiłam kilka razy dużej. PS Wszyscy zdrowi Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Dr Spock - hit czy kit? 02.02.15, 00:16 jest powiedziane: człowiek ma swoje plany i zamiary, a dzieje się wola Boża Odpowiedz Link Zgłoś
nowel1 Re: Dr Spock - hit czy kit? 01.02.15, 22:46 Mnóstwo fajnych, rozsądnych, uspokajających porad. Pewnie, że nie wszystko z biegiem lat się obroniło, ale polecam z czystym sumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: Dr Spock - hit czy kit? 01.02.15, 23:04 Spock się z pewnych rzeczy sam wycofał, ale i tak dla mnie hit. Zwłaszcza 19 lat temu, kiedy pierwszy się zagnieździł. Odpowiedz Link Zgłoś
owianka Re: Dr Spock - hit czy kit? 01.02.15, 23:47 Dokładnie. Mój Spock kupiony 21 lat temu. Pomijając karmienie piersią, o którym było już sporo, na pozostałe tematy nie było wtedy nic lepszego. I wcale nie wiem, czy obecnie jest. Jeden fragment umiałam prawie na pamięć. Dziesiątki razy ratował mnie z paniki po dziecięcych upadkach: "Jeżeli dziecko po upadku przestanie płakać po 15 minutach, nie jest blade i nie wymiotuje, to można praktycznie wykluczyć możliwość uszkodzenia mózgu" Z ciekawostek: fajna wymiana zdań w filmie "I kto to mówi" między Kirstie Alley a Johnem Travoltą: Mollie: Dr. Spock does not just want to sell a book! Dr. Spock loves us. During the Vietnam War, Dr. Spock was out protesting in the streets! James: God, I'm sorry I said anything about Dr. Spock, okay. [to Mikey] James: I can't believe she's getting that upset about a Vulcan. Big ears, no emotions, right? Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Dr Spock - hit czy kit? 02.02.15, 09:14 hmmm osobiście uważam że wystarczylaby Ci książka o rozwoju dziecka jako takim i zdrowy rozsądek. poważnie potrzebujesz książki żeby wychowywać swoje dziecko?... Odpowiedz Link Zgłoś
straszny.upal Re: Dr Spock - hit czy kit? 02.02.15, 09:22 Kupilam glownie ze wzgledu na potrzebe informacji o pielegnacji, zdrowiu, a nie wychowaniu Akurat co do wychowania to wychowuje zawodowo nie swoich od jakiejs dekady wiec rad nie potrzebuje Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Dr Spock - hit czy kit? 02.02.15, 09:29 To bardziej dokładny i aktualny (z poprawką na zwyczaje amerykańskie) jest "Pierwszy rok życia dziecka", wszystko tam jest. Spock ok, miałam, czytałam, mnóstwo zdroworozsądkowych porad. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Dr Spock - hit czy kit? 02.02.15, 09:47 tak wlasciwie to do tego celu książki tez są zbędne. pewne rzeczy są oczywiste, pewne intuicyjne, a od zdrowia to jest pediatra. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Dr Spock - hit czy kit? 02.02.15, 15:43 dorwałam w jakiejsc taniej ksiązce , za 5 zeta przecyztałąm glownuei z ciekawosci czesc pielegnacyjna a czesc wychowawczą sobie odpuszczam po tym jak osobiste dziecko dr . Spocka , jzu mocno dorosly syn napisał o tym jak to genialny pedagog "tatuś SPock" byl w rzeczywistosci ojcem - calkowitym zarzeczeniem swych teorii = wychów zimny, pruski dryl, niemal wojskowy harmonogram dnia, bardzo surowe wychowywanie synów (kąpiele wyłącznie w zimnej wodzie, brak przytulania i dotyku bo to "tylko dla bab" ) , kary typu zakaz kolacji czy obiadu za jakaies tam przewinienie, koszmar ta ksiazka wywowałal skandal w USa , Spock z synem zdaje sie ze sie sądził nawet o oszczertswa, no smród straszny pozostał podobna syatuacja jak z angileksa ukochaną pisarką ksiazek dla małych dzieci Enid Blyton - wychwalana za doskoanale rozpoznanie psychiki i potrzeb dzieci , anwet uprawiala doskonałą autoreklame jako "ta która wiec czego dzieci potrzebują" , prywatne swoją dwójek od niemowlęctwa dzieci oddawala na cale dnie niańkom i guwernantkom , nie interesowała sie nimi prawie wcale , wyznaczając pół godziny w ciągu dnia na kontakt rodziców z dziecmi, karą za jakiestam psoty było zakaz widzenia mamy i taty itp jednoczesnie pisala urocze opowiastki o zwierzątkach i zarobiła na nich miliony Odpowiedz Link Zgłoś
owianka Re: Dr Spock - hit czy kit? 02.02.15, 16:02 Kompletnie nie mogę nic znaleźć na temat tej książki syna Spocka, co jest trochę dziwne, skoro w USA był skandal.... Możesz podrzucić link? Odpowiedz Link Zgłoś
run_away83 Re: Dr Spock - hit czy kit? 02.02.15, 16:38 Dr Spock jest niezły. Pod kątem infornacji medycznych i o rozwoju dziecka - kopalnia rzetelnych informacji. W kwestiach pielęgnacyjnych czy wychowawczych już słabiej, bo co i rusz sam sobie przeczy, tzn. w jednym rozdziale pisze o czymś tak, w innym śmak... ale można potraktować to jako zaletę - jeżeli zinterpretujemy to niezdecydowanie jako nie narzucanie jedynie słusznej opcji i zachętę do wysłuchania się w rodzicielską intuicję. Oprócz Spocka ja polecam książki Williama i Marthy Sears (wszystkie jakie ci wpadną w ręce) oraz (na później, bo to już bardziej kwestie wychowawcze) książki duetu Faber&Mazlish. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: Dr Spock - hit czy kit? 02.02.15, 17:00 A nam (mężowi i mnie) strasznie pomogła słynna Tracy Hogg i "Język niemowląt". Poleciłabym każdemu. Tylko w polskim przekładzie wszędzie tam, gdzie jest napisane "ruchy jelit" (??!), należy wstawić słowo "KUPA". Odpowiedz Link Zgłoś