Dodaj do ulubionych

Kamery w mieszkaniu

06.02.15, 21:39
Pytanie mam: czy któreś z Was posiadają kamery w mieszkaniu? Rozważam zamontowanie kamery w wizjerze, bo mieszkam niestety koło osób, które już kilkukrotnie próbowały mi coś uszkodzić. Są to niestety osoby nieprzewidywalne, więc zaczynam bać się wychodzić z mieszkania.
Nie obawiam się z ich strony włamania, ale raczej aktów wandalizmu lub próby uszkodzenia kabli elektrycznych (znajdują się na zewnątrz i wyraźnie są opisane numerami mieszkań). W przypadku poprzednich "akcji" wzywałam policję, ale ze względu na brak dowodów sprawy były umarzane.

Taka kamera w wizjerze to koszt do 1000 zł - dla mnie duża ilość kasy, więc będę wdzięczna za opinię użytkowników, jeżeli tacy tutaj w ogóle są.
Zastanawiam się też czy kamerę instalować w taki sposób, aby wszyscy sąsiedzi wiedzieli, że ją mam, czy też instalować ją po cichu i przy kolejnej niemiłej sytuacji wzywać policję i odtwarzać z nimi nagrania. Widziałam jakiś filmik, na którym zarejestrowane zostały reakcje ludzi na kamerę nad drzwiami - plucie, kopanie po drzwiach i próba uszkodzenia kamery. Taką kamerę w wizjerze łatwo zasłonić, jeżeli się wie o jej istnieniu, zanim coś się zrobi - i z tego względu chyba rozsądniejsze wydaje się jej dyskretne zainstalowanie. Nie wiem niestety czy takie nagranie ma dla policji jakąś wartość dowodową...

Bardzo się niepokoję tym co może się stać w czasie, kiedy jestem poza mieszkaniem. Taka kamera dałaby mi poczucie względnego bezpieczeństwa, a przynajmniej w razie kolejnych nieprzyjemnych sytuacji pozwoliłaby na konfrontacje z sąsiadami w oparciu o coś więcej niż "wiem, że to państwo, proszę tak nie robić".
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka