Dodaj do ulubionych

Kolacja bez węglowodanów

18.02.15, 20:34
nadeszła chwila żeby zrzucić zimowe sadło. Z roku na rok w ciągu zimy przybywa go więcej , kiedyś razem z nadejściem wiosny jakoś samo spadało, a teraz to już mam ten wiek, ze namęczyć się trzeba, a efektu nie widać.
Najbardziej jeść mi się chce wieczorem, więc pomysł, by nie jeść kolacji wcale odpada. Ale w takim razie co jeść???
Obserwuj wątek
    • empirical Re: Kolacja bez węglowodanów 18.02.15, 20:36
      jajecznica, awokado
      • incubus_0 Re: Kolacja bez węglowodanów 18.02.15, 20:40
        Awokado jest bardzo kaloryczne i zawiera straszną ilość tłuszczu.
        • tryggia Re: Kolacja bez węglowodanów 18.02.15, 20:46
          Ale to nie są tłuszcze trans, to po pierwsze.
          Po drugie węglowodany zjedzone przed snem mają tendencję do odkładania się w postaci tłuszczu.
          A nie tuszcz, takie dziwo.
          Pół awokado, sałata i serek grecki (nie za dużo), bez chleba.
        • empirical Re: Kolacja bez węglowodanów 18.02.15, 23:42
          Awokado ma 250 kalorii, głównie tłuszczu i właśnie dlatego bardzo syci i po jednej sztuce jest się pełnym na wiele godzin. Jest na liście najzdrowszych rzeczy na ziemi, zapobiega demencji, ma mnóstwo witamin. Będę walczyc o awokado jak lwica - nawet przy odchudzaniu.
          • misterni Re: Kolacja bez węglowodanów 18.02.15, 23:51
            Ja również. Mało tego, że jest bardzo zdrowe, to jest jeszcze jednym z lepszych spalaczy tłuszczu.
            Zresztą nie od dziś wiadomo, że nie tyle ilość kalorii jest ważna, co ich pochodzenie.
    • beataj1 Re: Kolacja bez węglowodanów 18.02.15, 20:44
      Poszukaj przepisów/propozycji stworzonych na potrzeby diety dukana. Ludzie sa bardzo kreatywni w wymyślaniu dań bez weglowodanów.
      I nie namawaiam Cię do przejścia na ta dietę a wypróbowania częsci przepisów.
      • verdana Re: Kolacja bez węglowodanów 18.02.15, 20:46
        Sałatki. Warzywa na gorąco. Biały ser z cebulka, szczypiorkiem, rzodkiewką.
      • anilka Re: Kolacja bez węglowodanów 18.02.15, 20:47
        a czy ten pomysł o zrezygnowaniu z węglowodanów wieczorem ma w ogóle jakiś większy sens?
        • krejzimama Re: Kolacja bez węglowodanów 18.02.15, 20:50
          Ma. Po co ci energia na noc? Białka szybciej zasycą do tego do ich trawienia potrzeba więcej energii.
          Ja dziś zeżrłam kawałek piersi z kurczaka i troche warzyw. Wszystko grillowane.
      • e-milia1 najlepiej piers z kurczaka, stek 18.02.15, 20:49
        nie powinno sie jesc ani owocow, ani warzyw-niczego co nieugotowane jest. nawet zwykla salatka, ktora jest lekkostrawna, zoladek meczy sie przez pol nocy z trawieniem..
    • krejzimama Re: Kolacja bez węglowodanów 18.02.15, 20:48
      Jak już ktoś napisał wykorzystaj coś od dukanowców. Pewne elementy tej diety można spokojnie wykorzystać w codziennym odżywianiu.
    • mamaemmy Re: Kolacja bez węglowodanów 18.02.15, 20:59
      Jadłam na kolacje wszystko co lubie-m.in kanapki,węglowodoany ogólnie,ale do 20..
      Jedz co 3 godziny ,nastaw sobie zegarek i jedz nawet na siłę to mimo,że więcej zjesz to schudniesz.Ot taki myk.Najlepsze jest po prostu zdrowe odzywianie,dużo wlasnie tłuszczów-awokado,ryby makrela,łosoś.Dużo warzyw,mniej owoców,chleb pełnoziarnisty,większosc rzeczy nieprzetworzonych,zamien smażenie na grillowanie (patelnia grilowa)lub pieczenie czy gotowanie.I jedz co 3-4 godziny małe porcje.Działa smile
      • asia-loi Re: do mamaemmy 18.02.15, 21:06
        mamaemmy napisała:

> Jedz co 3 godziny ,nastaw sobie zegarek i jedz nawet na siłę to mimo, że więcej
        > zjesz to schudniesz. Ot taki myk. I jedz co 3-4 godziny małe porcje .Działa smile

W nocy też trzeba jeść co 3 godziny?
        • mamaemmy Re: do mamaemmy 18.02.15, 22:28
          nie no co TY smile
          Od rana.Do 20 mniej więcej.
          Ja się zaopatrzylam w pudełeczka w Auchan i pakowalam sobie rano do nich jedzenie.Inspiracje czerpalam z tych firm cateringowych,które Ci przywożą diete np typu 1500 kcal w pudełeczkach do domu/firmy.Mają tam całe swoje menu. Wystarczy odgapić smile
          • asia-loi Re: do mamaemmy 18.02.15, 22:40
            [i]mamaemmy napisała:

> nie no co TY smile
            > Od rana.Do 20 mniej więcej./i]

To jedzenie co 3 godziny wcale nie jest takie proste. Zakładając, że pierwszy raz jem o 6 rano (tak jem) i co trzy godziny w ciągu dnia w tygodniu, to by nie było większego problemu, ale przychodzi sobota, niedziela (wolne) i wstawać o 6 rano żeby zjeść, kiedy te dwa dni to okazja, aby trochę dłużej pospać. No nie widzę tego w praktyce. A może jakaś rada praktyczna?
            • krejzimama Re: do mamaemmy 18.02.15, 22:52
              Rada praktyczna? Pieprzyć to.
              Posiłki faktycznie postarać się rozłożyć na cały dzień, ale nie przejmować się jeśli z jakiegoś powodu jeden się ominie albo zje godzine wcześniej lub później. Nikt nie będzie przekładał spotkania bo akurat o 9.30 muszę zjeść kuskus.
    • iwoniaw Re: Kolacja bez węglowodanów 18.02.15, 21:10
      Jak wyżej napisano - jajka, sery, mięsko, ryby w różnych postaciach, z mało cukrowymi warzywami. Przepisy z diety Dukana jak najbardziej się nadają na takie kolacje.
    • 18lipcowa3 Re: Kolacja bez węglowodanów 18.02.15, 21:19
      ja jem twarożek z pomidorem , teraz są pyszne malinowe luzem w biedronce
    • drinkit Re: Kolacja bez węglowodanów 18.02.15, 21:30

- sałata zielona z pomidorami, fetą, oliwkami, sosem, etc
      - jakaś ryba z warzywami
      - szpinak, do tego frankfurterka
      - koktail z kefiru, banana, pomarańczy (tak, wiem, owoce najlepiej rano)
      - tatar
      - zupa krem
      - cukinia z kurczakiem
    • anna_geras Re: Kolacja bez węglowodanów 18.02.15, 21:40
      zkotemwkuchni.blogspot.com/2012/12/rolada-nalesnikowa-z-kurczakiem-i.html
      • anilka Re: Kolacja bez węglowodanów 18.02.15, 22:17
        oooo, a już chciałam napisać że naleśniki to sobie można.... a tu prosze, nalesnik beż mąki.
        Dzięki za propozycje, napiszcie coś jeszcze, wiem że może i znajdę gotowe przepisy, ale takie gadanie o odchudzaniu mnie w jakiś sposób motywuje i pomaga się jakoś zebrać .
        Wykąpałam się , włożyłam piżamę w której dawno nie chodziłam i wyglądam jak pączek - i z koloru i z kształtu .
        • anilka Re: Kolacja bez węglowodanów 18.02.15, 22:23
          a, jeszcze jedno - jak przestawić sobie skutecznie w głowie klapkę odpowiedzialną za szczupłą sylwetkę? Mój brzuch aż tak głodny nie jest, ale głowa jakaś nienażarta i ciągle o jedzeniu mysli
          • krejzimama Re: Kolacja bez węglowodanów 18.02.15, 22:29
            Zajmij ją czym innym. Serialem, książką, myślą jak fajnie będziesz wyglądać pod schudnięciu i na co wydasz kasę zaoszczędzoną na jedzeniu.
            • anilka Re: Kolacja bez węglowodanów 18.02.15, 22:44
              na taką kasę to ja nie mam co liczyć, odchudzanie mnie jakoś drożej kosztuje smile Ale wyobrażać sobie mogę, czemu nie.
              Dobra - min 5 kilo do świąt i będzie zadowalająco, albo utnę sobie 5 tłuszczu z uda.
          • mamaemmy Re: Kolacja bez węglowodanów 18.02.15, 22:33
            polecam wizualizacje smileafirmacja JAKA JESTEM SZCZUPŁA smile
            działa smile
    • misterni Re: Kolacja bez węglowodanów 18.02.15, 22:45
      Moja dzisiejsza kolacja - sałata zielona z pomidorkami koktajlowymi, wędzonym łososiem (około 12 dkg) i sosem z oleju lnianego, soku cytrynowego, chili i czosnku.
      Wczoraj - sałatka z awokado, krewetkami, selerem naciowym, koperkiem, olejem lnianym i cytryną
      Jutro jeszcze nie wiem co, to zależy co mnie zainspiruje na zakupach smile
      W każdym razie zasadę mam taką - na kolacje jem produkty wysokobiałkowe + zielone warzywa. Wszędzie gdzie się da, dodaję olej lniany.
      • misterni Aha i duuużo ruchu. Przed kolacją 18.02.15, 22:55
        8 km nordic walking z koleżanką, na koniec 40 minut na siłowni. I tak co najmniej 3-4 w tygodniu. Oprócz tego 1-2 razy basen i wszędzie gdzie się da rower.
        • krejzimama Re: Aha i duuużo ruchu. Przed kolacją 18.02.15, 23:01
          Ona nie pisze, że jest na bezrobociu żeby mieć tyle czasu.
          • misterni Re: Aha i duuużo ruchu. Przed kolacją 18.02.15, 23:21
            Sugerujesz, że ci wszyscy ludzie, którzy codziennie biegają, chodzą z kijkami itp są bezrobotni? wink
            Jakoś mam wrażenie, że wręcz odwrotnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka