31.05.15, 23:09
Dziewczyny czy do hotelu *** zabieracie własne ręczniki i pościele? Wiem oczywiście, że hotel zapewnia ale naczytałam/nasłuchałam się już takich opowieści na temat ich prania/nieprania, że myślałam o zabraniu własnych? Mąż się puka w głowę i twierdzi, ze nie ma takiej możliwości by dostać nie wyprane/odkażone - ja już sama nie wiem. jedziemy samochodem więc miejsce na dodatkowy bagaż będzie.
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Wakacje 31.05.15, 23:16
      Przenośną toaletę. I dmuchaną umywalkę. Koniecznie, bo te hotelowe mogą być źle umyte.
      • niktmadry Re: Wakacje 31.05.15, 23:18
        No nic nie poradzę na to, że śpiąc w pościeli w hotelu zastanawiam się nad tym ile par się tam....*&%%. Pytam czy to ja mam pier....lca na tym punkcie czy małż jest mało wrażliwy.
        • beata985 Re: Wakacje 01.06.15, 08:30
          obawiam się, że w takim razie musisz zostać w domu tongue_out
        • nowi-jka Re: Wakacje 01.06.15, 09:05
          masz racje, masz per....ca
          co gorsza to nie jeden z twoich pier....ców
    • misiekzdzisiek2 Re: Wakacje 31.05.15, 23:23
      To Twoje pierwsze wakacje w hotelu, prawda?
      • niktmadry Re: Wakacje 31.05.15, 23:30
        Odpowiem szczerze choć pewnie nie uwierzysz. To są pierwsze wakacje w hotelu od czasu przeczytania na tym właśnie forum - kiedyś chyba z rok temu - watku o ręcznikach hotelowych - nie umiem już go odnaleźć bo to było dawno ale teraz ja sama się zastanawiam jak to jest z tym praniem i odkażaniem.
    • mamaa3d Re: Wakacje 31.05.15, 23:25
      Pościeli nie brałam nigdy, ale ręcznik mam zawsze, z różnych powodów: są za małe, jest ich za mało, nie schną szybko, itp. Na brudny nie trafiłam, ale raz jak mi nie pasował, poprosiłam o wymianę.
      • mamaa3d Re: Wakacje 31.05.15, 23:26
        Dodam, że nie były to typowe wakacje, tylko max dwie noce spędzone gdzieś w Polsce.
    • pani.mysz Re: Wakacje 31.05.15, 23:29
      Jak jadę samochodem to zawsze.
      Jak samolotem to tylko do twarzy.
    • thea19 Re: Wakacje 31.05.15, 23:30
      ematka nie jezdzi do hotelu 3*
      • niktmadry Re: Wakacje 31.05.15, 23:32
        Ano prawda - teraz bana dostanę i przestanę czytać głupie wątki po których mnie obrzydzenie bierze. Będzie jak kiedyś - jak pachnie to znaczy, że czysto i można korzystać.
      • black.sally Re: Wakacje 01.06.15, 08:03
        thea19 napisała:

> ematka nie jezdzi do hotelu 3*

znaczy dzieka bogu, nigdy do mnie nie przyjedzie tongue_out
    • zuleyka.z.talgaru Re: Wakacje 01.06.15, 00:16
      Oszz kurna, a my jutro też do takiego trzygwiazdkowego jedziemy....musze zacząć pakować kartony, żebym zdążyła do jutra zapakować wszystkie potrzebne przemioty.
      • bi_scotti Re: Wakacje 01.06.15, 00:23
        Jako studentka pracowalam w super exclusive hotelu ***** w jednej z europejskich stolic, od tego czasu zawsze podrozuje z wlasnym recznikiem i 2 przescieradlami (jedno pode mna, drugie na mnie) - za duzo wiedzy i doswiadczenia, eh tongue_out Ale tak w ogole to nie jestem germaphobe, nie mam problemu z jedzeniem w podlych knajpach czy spaniem w rowie - problem mam z tym co wiem o hotelach i systemach sprzatania pokoi, eh big_grin Milej podrozy!
        • niktmadry Re: Wakacje 01.06.15, 07:28
          A napiszesz coś konkretniej?
          • mas.uka Re: Wakacje 01.06.15, 07:49
            Takie np. smaczki że pokojówka ma na posprzątanie całego pokoju 7 minut (Sofitel w europejskiej stolicy) więc jeśli pościel nie jest pobrudzona to tylko zamiata prześcieradło i przejeżdża i wygładza pościel gorącym żelazkiem...
            • agni71 Re: Wakacje 01.06.15, 08:43
              pomiędzy gośćmi?
              • mas.uka Re: Wakacje 01.06.15, 09:09
                No ba! Nie byłoby smaczku gdyby chodziło tylko o posłanie łóżka po tym samym gościu wink I gdybym tego nie słyszała od kilku niezależnych osób pracujących w bardzo dobrych hotelach to nie uwierzyłabym. Takie praktyki są podobno powszechne w 5* hotelach, chodzi o maksymalizację zysków, pranie kosztuje więc oszczędzają na czym mogą a przecież pościel po takim kliencie który nie poplamił pościeli jest przecież "prawie" czyta wink
                • mas.uka Re: Wakacje 01.06.15, 09:12
                  Może dodam tylko że zatrzymuję się w różnych hotelach zwykle 3* i nie zabieram ze sobą pościeli ani ręczników ale ja mało obrzydliwa jestem. Raz tylko poprosiłam o zmianę pościeli po tym jak w pięknie posłanej pościeli znalazłam okazałego łonowca
          • lady-z-gaga Re: Wakacje 01.06.15, 23:45
            niktmadry napisał(a):

> A napiszesz coś konkretniej?

konkretniej będzie, jak zapytasz, kiedy Bi_scotti była studentką
            to może rozwiac Twoje obawy wink
        • wtop.ek Re: Wakacje 01.06.15, 07:53
          Zapewne wiedza i doświadczenia z lokalnych moteli jako junior janitor service, tam rzeczywiście przydaje się wlasne prześcieradło big_grin
        • kk345 Re: Wakacje 01.06.15, 12:42
          bi_scotti napisała:

> Jako studentka pracowalam w super exclusive hotelu ***** w jednej z europejskic
          > h stolic,

Przez te 40 lat na pewno nic sie nie zmieniłobig_grin
          • mas.uka Re: Wakacje 01.06.15, 13:16
            raczej nic się nie zmieniło. Nie podam w której stolicy w Sofitelu takie kwiatki ale to dość świeża sprawa. I uwierz mi nie ma różnicy czy to Hilton/Sheraton czy inny sofi
            • lady-z-gaga Re: Wakacje 01.06.15, 23:47
              Przez te 40 lat na pewno nic sie nie zmieniłobig_grin

mas.uka napisała:

> raczej nic się nie zmieniło.

You made my evening smile
              • mas.uka Re: Wakacje 02.06.15, 07:59
                znajomi od których mam te rewelacje pracują w hotelach TERAZ nie 40 lat temu. Ale tak, nie zabronię Ci dobrego samopoczucia, enjoy smile
    • lafiorka2 Re: Wakacje 01.06.15, 07:54
      zawsze zabieram swoje tak czy siak.
      • black.sally Re: Wakacje 01.06.15, 08:07
        to odpowiem wam z perspektywy prowadzenia takiego hotelu 3* smile
        pościele i ręczniki są prane po każdym gościu.ZAWSZE!!! W pralni .

No ale fakt... my jestemy małym hotelem...Takie molochy to wiem,że mają róźnie.
        Jak powiedziałam ile moja pokojówka robi pokój znajomej, pracującej obecnie Sheratonie to złapała się za głowę.
        Ale...
        Moje robią i 1h nawet, a jej mają 15 min na pokój.Mnie samej zajmuje to 15 do 20 min, ale ze wzgl na wprawę, a nie,że muszę się zmieścić w jakiś tam przedziale.I za te nasze pachnące ręczniki, i pościele oraz czyste łazienki mamy wysokie noty smile
        • chocolate_cake Re: Wakacje 01.06.15, 08:32
          Nigdy nie brałam i nadal nie będę brała
    • landora Re: Wakacje 01.06.15, 08:45
      Nie.
      Zabieram tylko własne ręczniki plażowe (sypiamy raczej w apartamentach).
      Zawsze się cieszę, kiedy są dostępne ręczniki na miejscu - wożenie mokrych ręczników nie należy do przyjemności.
      Wożenie własnej pościeli to w ogóle jakiś kosmos.
    • pomidorpomidorowy Re: Wakacje 01.06.15, 08:49
      poscieli nigdy smile reczniki zawsze- kapielowy taki na plaze aby polozyc sie na nim i jakies male, hotelowe traktuje jak dywaniki w lazience kiedy jest mokro, ewentualnie wycieramy nimi nogi, czasami po kapieli do owiniecia sie....w duzych hotelach odkazanie jest niemal sterylne albo maja pralnie gdzie detergentow leja full zeby reczniki byly bielutkie lub zlecaja firma i jw.
      natomiast w zeszlym roku bylismy w Grecji w kompleksie hotelowym gdzie do hotelu byly dolaczone male domki i wlasciciel byl tez inny. Wlascicielka prala reczniki sama i wieszala na sznurku big_grin kolo swojego domu ktore sasiadowal z posesja damków sad
      • black.sally Re: Wakacje 01.06.15, 08:52
        pomidorpomidorowy napisała:

> natomiast w zeszlym roku bylismy w Grecji w kompleksie hotelowym gdzie do hotel
        > u byly dolaczone male domki i wlasciciel byl tez inny. Wlascicielka prala reczn
        > iki sama i wieszala na sznurku big_grin kolo swojego domu ktore sasiadowal z posesja
        > damków sad

ale co w tym dziwnego??? ja czasem też zabieram ręczniki do prania do siebie do domu czy powleczki na poduszki, bo w pralni babki mylą i albo nam dają nie nasze, a jak oddaję to mi brakuje do kompletów, więc wolę sama uprać.Piorę w 90st i są wciąż bielusie.
        • pomidorpomidorowy Re: Wakacje 01.06.15, 08:54
          w sumie nic, ale nigdy nie wiadomo jak kobiecina prala zwlaszcza ze byly to wieksze ilosci, w jakich temp...
          • pomidorpomidorowy Re: Wakacje 01.06.15, 08:55
            takie pranie na widoku klineta poza tym nie wyglada profesjonalnie smile
            • black.sally Re: Wakacje 01.06.15, 09:14
              ja myślę,że jak to się działo w Gracji to ona ma "wywalone" na to czy ktoś widzi czy nie... gości pewnie mają cały sezon.
              • niktmadry Re: Wakacje 01.06.15, 09:26
                Jakbym miała pewność, ze to było wygotowane z użyciem detergentów to ok. Naczytałam się niestety o tym, że w hotelach nie zawsze po każdym gościu zmienia się pościel i ręczniki jesli wyglądają na czyste lub jedenie się je odświeża. Z tego co piszecie jest to praktyką w 5* więc może do 3* można śmiało jechać?
                I tak - zanim trafiłam na emamę nie miałam takich problemów. Nawet mi przez myśl nie przechodziło to, że coś mogłoby być nie wyprane czy, że kelner może mi napluć do jedzenia.
                Swoją drogą, która z Was potrafi posprzątać pokój z łazienką w 7 czy 15 min? Myślałam naiwnie, że sprzątanie pokoju zajmuje minimum godzinę. Jak byłam z rodziną w gospodarstwie agroturystycznym i umawiałam się co do zdania pokoju to gospodyni zastrzegła, że między naszym wyjazdem a oddaniem pokoju następnym ona musi mieć około 2 h na posprzątanie. I nie chodziło o syf jaki my po sobie zostawiamy bo ona wcale nam do pokoju nie wchodziła. No ale tam były na wynajem 5 pokoje z łazienkami a nie jak w hotelu 50.
                • black.sally Re: Wakacje 01.06.15, 09:49
                  niktmadry napisał(a):

> Swoją drogą, która z Was potrafi posprzątać pokój z łazienką w 7 czy 15 min?

to się tylko tak wydaje...tak naprawdę pokój masz pusty.zdejmujesz pościele, zakłądasz nowe, Uzywane ręczniki i pościele do worków do pralni.
                  zmieniasz pościel,odkurzasz, ścierasz kurze i łazienka to pikuś, bo masz ją w sumie pustą.Myjesz umywalkę, prysznic i toaletę...To naprawde żadna filozofia i ogarnięty człowiek zrobi to w 15/20min.A w duzych hotelach z tego co wiem chodzą po 2 panie na jeden pokój.
    • dyzurny_troll_forum Re: Wakacje 01.06.15, 09:32
      niktmadry napisał(a):

> Dziewczyny czy do hotelu *** zabieracie własne ręczniki i pościele?

A Ty czy do psychiatry idziesz z własnymi receptami?
      • niktmadry Re: Wakacje 01.06.15, 09:46
        No cóż wiem, ze to stary artykuł ale przerażają mnie komentarze od nim np. to: Szklanki myje się tym samym ręcznikiem co umywalkę i sedes--podkreślam ręcznikiem ,który jest później wygładzany i wieszany.

ech....mam nadzieję, że coś się zmieniło
    • valtho Re: Wakacje 01.06.15, 13:18
      Nie zabieram, nigdy nie miałam wrażenia, żeby pościel była niezmieniona. I ciężko mi uwierzyć, że w dobrym hotelu może się zdarzyć.
      • jan.kran Re: Wakacje 01.06.15, 20:11
        Jak jesteś obrzydliwa to zamiast wozić swoją pościel i ręczniki zedrzyj te która zastalas , dorzuć ręczniki i poproś o nowy zestaw , sama zaściel.
    • lewapinger Re: Wakacje 01.06.15, 20:44
      Nie zapomnij zabrać też:
      Materaca,
      talerzy
      wanny
      kibla
      osobistej wykładziny na podłogę
      leżaka plażowego
      sztućców
      wody do basenu lub środków odrażające wodę w basenie lub morzu

uncertain uncertain uncertain uncertain
      Jesteś świnie ta.

niktmadry napisał(a):

> Dziewczyny czy do hotelu *** zabieracie własne ręczniki i pościele? Wiem oczywi
      > ście, że hotel zapewnia ale naczytałam/nasłuchałam się już takich opowieści na
      > temat ich prania/nieprania, że myślałam o zabraniu własnych? Mąż się puka w gło
      > wę i twierdzi, ze nie ma takiej możliwości by dostać nie wyprane/odkażone - ja
      > już sama nie wiem. jedziemy samochodem więc miejsce na dodatkowy bagaż będzie.
    • crea.tura Re: Wakacje 01.06.15, 21:26
      To ja dam wam powód do ponaśmiewania się smile do hoteli zabieram swoją: poduszkę (mam ordopedyczną + uczulenie na detergenty), jeśli mam możliwość to śpiwór (tak, tak, śpię w hotelu w swoim śpiworze i na swojej poduszce) i obowiązkowo ręcznik do włosów (znów uczulenie). Ręcznik do ciała też lubię mieć swój. Mam też swój żel i szampon.
      • lady-z-gaga Re: Wakacje 01.06.15, 23:49
        i czym się chwalisz?
        jak zaczniesz jeździć z własnym łóżkiem, wtedy zrobisz wrażenie na ematce
    • mamaemmy Re: Wakacje 02.06.15, 00:13
      Nie zabieram,jedynie ręczniki plażowe.
    • antychreza Re: Wakacje 02.06.15, 00:15
      Czasem zabieram ręczniki, bo hotelowe są zwykle za małe, a lubię się szczelnie otulić ręcznikiem po kąpieli.
    • jola-kotka Re: Wakacje 02.06.15, 01:58
      Bzdur się naczytałas. Nie,nie zabieram jeszcze aż tak zle zemna nie jest.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka