marzeka1 18.06.15, 13:32 Eurosieroctwo Znacie takie przypadki? Bo znam w realu trochę i w sumie zawsze przy takich wyborach żal dzieci, bo to z czasem działa na nie niedobrze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kropkacom Re: Eurosieroctwo- skutki 18.06.15, 13:40 Nie, osobiście nie znam. Właściwie wszyscy, którzy wyjechali wcześniej, czy później ściągnęli rodzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Eurosieroctwo- skutki 18.06.15, 13:43 Pożegnał się ze mną w tym tygodniu uczeń, wyjeżdżają całą rodziną- rodzice i 3 dzieci - i to ma sens. Straszne na dłuższą metę jest takie ciągłe życie w rozłące. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Eurosieroctwo- skutki 18.06.15, 13:50 No cóż, ludziom ciężko dogodzić. Załóżmy, że jedna osoba znalazła za granica dobrą pracę i chce wziąć ze sobą rodzinę. Wiesz, ile osób z otoczenia będzie zdania, że nie warto wyrywać dziecka z rodzinnego miasta, wsi? Zwłaszcza jak rodzić co jakiś czas zmienia miejsce zamieszkania. W tym kraj. Jednak naprawdę nie znam nikogo kto zostawił w Polsce dziecko, czy współmałżonka. I tak, lepiej dla wszystkich aby wyjechała cała rodzina. Odpowiedz Link Zgłoś
wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Eurosieroctwo- skutki 18.06.15, 13:42 Znam sporo. Matki z dziećmi zostają w Polsce, a ojcowie pracują za granicą widując rodzinę kilka razy do roku lub rzadziej. Odpowiedz Link Zgłoś
angiz Re: Eurosieroctwo- skutki 18.06.15, 13:48 Wśrod bliskich osob nie mam, albo są za granicą całą rodziną albo w kraju całą rodziną. Związane to było z tym, że zalożyli rodzinę zanim mieli np postawiony dom, więc wszystko im było jedno gdzie się osiedlą. Wśrod dalszych znajomych zaś sporo przypadkow gdzie żona w Polsce z dziećmi a panowie na różnych saksach: Niemcy, Norwegia, Szwecja, Austria, Hiszpania, Włochy.... ślą kasę i przyjeżdżają do kraju kilka razy do roku. Czasem zdarza się, że facet zostaje w Polsce z dziećmi a to kobieta więcej wyjeżdża, ale to rzadsze przypadki Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: Eurosieroctwo- skutki 18.06.15, 13:53 znam kobiete, która wyjechała kiedy córka była nastolatką a syn mial może 3 lata ona jezdzi do pl raz w mcu co najmniej ten chlopiec byl u niej jakis czas, nie wyglądał na przygnębionego faktem bycia eurosierotą córka dorosła i z tego co wiem juz jest w uk Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Eurosieroctwo- skutki 18.06.15, 14:09 to straszny dramat zostawic dziecko/dzieci i wyjechac zwlaszcza gdy robi to matka. Potem widuje sie takie utalentowane jednostki ktore palcza jak male zdieci na wspomnienie mamy w You can dance czy innym programie. Zrobic cos takiego dzieciom to straszne swinstwo, kazdy potrzebuje rodzicow a przynajmniej matki w takim trudnym momencie jak dojrzewanie. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate_cake Re: Eurosieroctwo- skutki 18.06.15, 14:20 Nie znam nikogo osobiście. Smutne to Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Eurosieroctwo- skutki 18.06.15, 15:34 ja bylam takim dzieckiem pod koniec lat 80. w PL - ojciec wyjechal na 5 lat za granice. W domu bywal raz na kwartal plus wakacje. I obiecalam sobie ze w zyciu nie zrobie czegos takiego swoim dzieciom. Glowny powod jest taki, ze wiem, co o tym mysla dzieci po latach i jak to oceniaja. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Eurosieroctwo- skutki 18.06.15, 15:35 Znam, nawet sporo. Smutne przypadki przeważnie, zwłaszcza gdy wyjeżdża matka. Odpowiedz Link Zgłoś
ashraf Re: Eurosieroctwo- skutki 18.06.15, 15:40 Znam, łącznie z przypadkiem, kiedy dzieci w wieku gimnazjalnym (!) zostały zostawione w Polsce same. Uważam, że poza wyjątkowymi sytuacjami (ciężka choroba w rodzinie, skrajna bieda) nie ma usprawiedliwienia dla rozbijania rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Eurosieroctwo- skutki 18.06.15, 16:46 Ja nie znam nikogo kto zostawiłby dziecko w PL a sam gdzieś pojechał do pracy zostawiając dziecko pod opieką dalszej rodziny. To musi być straszne. Ja w ogóle nie potrafię sobie wyobrazić takiej sytuacji, nie rozumiem jej i przyznam szczerze że nie znajduję dla niej usprawiedliwienia. Ps. zakładam że chodzi o sytuację wyjazdu obojga rodziców bo jeszcze od biedy dopuszczam wyjazd jednego ale też najwyżej na kilka miesięcy Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: Eurosieroctwo- skutki 18.06.15, 17:45 Znam. Dwójka zostawiona u dziadków, matki samotne wyjechały za pracą. Jedna po roku dziecko zabrała do siebie, drugie mieszka z dziadkami już 7 lat. Trzecia syna oddała byłemu mężowi i też wyjechała. Znam kilka par, gdzie ojciec pracuje za granicą i trwa to też już kilka lat. Dla mnie sytuacja nie do ogarnięcia, dlatego my się przeprowadzamy całą rodziną. 8 miesięcy to i tak wg mnie zbyt długo, widzę jak dzieciakom źle bez taty, sama też już ledwo funkcjonuję... Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: Eurosieroctwo- skutki 18.06.15, 17:55 tak, znałam młody 14 l zostawiony z rodzeństwem u babci, po kilku miesiącach poszedl do pustego rodzinnego domu i powiesił się matka, wracając z euroroboty na pogrzeb dostała zawału straszne to wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Eurosieroctwo- skutki 18.06.15, 18:11 Tak czytam, co piszecie, bo widzę, ilu licealistów stoi wobec tego problemu: albo nie ma matki, albo ojca, albo ich obojga i widzę, jak niefajnie to potrafi się przełozyć na inne aspekty życia. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: Eurosieroctwo- skutki 18.06.15, 18:23 Tak, znam. Samotna matka zostawila nastolatka, on zaczal miec klopoty ze szkola, doszly narkotyki, a kiedy wskazywalo na to, ze wyszedl na prosta - popelnil samobojstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Eurosieroctwo- skutki 18.06.15, 18:49 mój brat i bratowa przez prawie rok żyli w takiej rozłące. mimo iż ona została z dziecmi tutaj, przy nas, chłopcy mieli na miejscu dziadków, ciocie, wujka, kuzynkę, wsparcie było silne - to i tak ten czas sie odbił na chłopcach, zwłaszcza na starszym. jak ich w koncu do siebie ściągnął to bratanek odżył prawie w oczach. uwazam ze rodzina powinna byc razem. wiadomo ze czasem sie tak układa że trzeba sie na jakis czas rozdzielic - ale to powinno trwac najkrócej jak sie da. robienie z tego układu trwałego nie przyniesie niczego dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś