Dodaj do ulubionych

Ketchup domowy. Łatwy przepis poproszę.

27.08.15, 14:53
Szukam, szukam i wszędzie trzeba pomidory ze skórek obierać, smażyć cebulkę, miksować, redukować. Kupa roboty. Nie mówię, że się nie pobawię kiedyś. Ale nie ma też takiego szybkiego przepisu ktoś? Jakby tak wziąć pomidorową passatę, dodać ziół i zderukować, to co wyjdzie?
Czy passata to zlo i już lepiej kupić ketchup gotowy?
Obserwuj wątek
    • mid.week Re: Ketchup domowy. Łatwy przepis poproszę. 27.08.15, 14:58
      Zabawa jest ale warto smile
      Ja robiłam tak - nie trzeba podsmażać cebulki www.ankawgarnkach.pl/przetwory/ketchup-wlasnej-roboty
      A lepszość/gorszość to chyba od konkretnej passaty zależy...
    • katnip Re: Ketchup domowy. Łatwy przepis poproszę. 27.08.15, 15:15
      Robiłam w tamtym roku i uznałam, że akurat keczup sobie darowuję na raczej zawsze.
      Samo obieranie ze skórek to nie jest szaleńcza robota (dla mnie akurat to podstawa, bo w sosach pomidorowych skórek jakoś nie lubię), tak samo miksowanie i redukowanie. Ale żeby keczup był keczupowy, to musi być gładki. Czyli jeszcze przez siteczko, żeby pestek nie było. A wtedy wychodzi zupa. Czyli kolejne redukowanie. I redukowanie. I redukowanie. I w końcu jako powekowałam tę niewielką ilość, która mi wyszła, to okazało się, że wcale nie mamy ochoty tego jako keczupu używać. Bo nadal był za rzadki. A jako sos do makaronu był taki sobie. Można pewnie go zagęścić mąką ziemniaczaną, ale i takj a keczup jednak lubię z butelki, a nie ze słoika.

Za to na pewno fajnie porobić własne sosy pomidorowe - na zupę, do makaronu, do pizzy, do leczo itp.
      • bei Re: Ketchup domowy. Łatwy przepis poproszę. 27.08.15, 15:33
        Piekę pomidory w piekarniku- przecięciem do gory, od razu woda wyparowuje
        Skorka schodzi blyskawicznie, wystarczy zmiksować z ziolami i przyprawami, wlozyc do sloikow i pasteryzowac w piekarniku.
        Zamiast wysokiej temeperatury mozna uzyc niskiej- 60- 70 stopni i poddawac jej pomidory dluzej, np przez calą noc.
        • fifka02 Re: Ketchup domowy. Łatwy przepis poproszę. 27.08.15, 15:44
          O, to wygląda na taki, co się sam robi. smile Kupię kilo pomidorów, zobaczę jak mi pójdzie.
      • fifka02 Re: Ketchup domowy. Łatwy przepis poproszę. 27.08.15, 15:36
        A nie, do przetworów na zimę to ja nie dorosłam jeszcze. Tak na bieżąco chciałabym robić, małe ilości, do jedzenia. Tak robię majonez. I właśnie majonez to jest dwie minuty roboty. Rozpuściłam się. Chciałabym taki dwuminutowy ketchup. smile
      • triismegistos Re: Ketchup domowy. Łatwy przepis poproszę. 27.08.15, 17:01
        Ja jestem sprytna i od razu pasteryzuję, żeby był gęsty, bez przelewania do słoików w połowie drogi wink
        • triismegistos Re: Ketchup domowy. Łatwy przepis poproszę. 27.08.15, 17:06
          Kurka, od razu redukuję miało być...
    • memphis90 Re: Ketchup domowy. Łatwy przepis poproszę. 27.08.15, 15:42
      kuchniaagaty.pl/przepisy/domowy-ketchup-bbq
    • evchen.ol Re: Ketchup domowy. Łatwy przepis poproszę. 27.08.15, 16:04
      1 kg pomidorów
      1 łyż. octu (taki jaki lubisz)
      5 kulek ziela angielskiego
      2 liście laurowe
      1 duża cebula
      kilka kulek pieprzu
      cukier w zależności od słodyczy pomidorów
      sól
      Pomidory przekrawasz na ćwiartki(nie obierasz), cebulę w kostkę, wszystko do gara o dnie najlepiej teflonowym lub innym nieprzywierającym i gotujesz. Zmniejszasz gaz w miarę gęstnienia, bo się przypali, mieszasz tak co kilka minut. 1,5 h i gotowy ketchup przecedzasz przez gęste sito, może być durszlak o małych oczkach, to nie trwa długo, a wszystkie farfocle zostaną na sicie i gotowe.
    • solejrolia Re: Ketchup domowy. Łatwy przepis poproszę. 27.08.15, 16:06
      ja do zrobienia sosu pomidorowego i keczupu nie obeiram pomidorów ze skórki. nie chciałby mi się ... tylko kroję pomidory na pół, wycinam zielone gnaizdo i dalej postępuję wg danego przepisu, a w każdym przepisie stoi jak byk: przetrzeć przez sito. więc wlewając rozgotowane pomidory na durszlak, ze skórkami jak najbardziej, pozbywam się na sicie wszelkich skórek. jak również większość nasion. (mniejszość nasionwink w sosie nie przeszkadza mi zupełnie) potem redukuję, doprawiam, i wlewam do słoików.
    • triismegistos Re: Ketchup domowy. Łatwy przepis poproszę. 27.08.15, 16:50
      Dla mnie bessęsu. Albo się bawisz, albo kupujesz keczup z dobrym składem i finito. Ale jak ci się chce to weź passatę, dodaj sól, cukier, kwasek cytrynowy, czy co tam sobie chcesz i już. Można, tylko po co?
      • lodomeria Re: Ketchup domowy. Łatwy przepis poproszę. 22.07.18, 01:02
        cukier i kwasek cytrynowy to dobry skład???
    • fifka02 Re: Ketchup domowy. Łatwy przepis poproszę. 27.08.15, 19:23
      Drogie panie, robi się właśnie.
      Według przepisu evchen.ol.
      Najbardziej ciekawa jestem ile tego wyjdzie. smile
      Dziękuję wszystkim za rady.
    • fifka02 Raport. 27.08.15, 21:57
      Zrobiłam.
      Nie dałam listka laurowego, bo nie miałam, poza tym za dużo pieprzu, i chyba ciut za dużo octu.
      Ale i tak: REWELACJA. Jestem zachwycona.
      A zrobiło się faktycznie prawie samo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka