cersei8 24.09.15, 15:25 wpolityce.pl/swiat/266359-niemcy-miasta-wyrzucaja-lokatorow-z-mieszkan-socjalnych-by-umiescic-w-nich-uchodzcow-wydatki-gmin-na-zasilki-wzrosly-dwukrotnie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
woman_in_love Merkel na Sybierię, Putin do Berlina 24.09.15, 15:31 tak ostatnio skandowano na ulicach miast. To się skończy wojną domową. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Merkel na Sybierię, Putin do Berlina 24.09.15, 15:37 Gdzie tak skandowano? Znowu był jakiś antyislamski marsz u Niemców? Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: w Berlinie 24.09.15, 15:59 No proszę, Niemcy zorganizowali większy antyislamski marsz niż u nas w Warszawie, co za wstyd dla nas. Polska jednak zawsze będzie gorsza. Ciekawe czy ich również wyzywa się na tamtejszych niemieckich forach od faszystów, ksenofobów, czy proponuje się im zakup wideł i pochodni? Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Merkel na Sybierię, Putin do Berlina 25.09.15, 16:50 Mozliwy scenariusz. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 24.09.15, 15:39 Oni są chyba nienormalni. Ale wolnoć Tomku w swoim domku. Byle u sąsiadów przestali porządki zaprowadzać. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 24.09.15, 15:55 Może to robią specjalnie żeby ludzi skłócić? To błąd, ludzie są bardzo czuli na punkcie własności, nawet gdy to własność użyczona, u nas by to nie przeszło. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 24.09.15, 16:00 "Zdaniem ekspertów wypowiedzenie najmu lokatorom mieszkań socjalnych z „powodu własnego zapotrzebowania” jest niezgodę z prawem. Własne zapotrzebowanie może zgłosić według niemieckiego prawa tylko osoba prywatna, a nie gmina. Poza tym odbieranie mieszkań Niemcom i oddawanie ich uchodźcom na długą metę doprowadzi do napięć. Ludzie zaczną się buntować i atakować przybyszy". Pomimo ladnych obrazkow z witania uchodzcow w Monachium nie oszukujmy sie, ze wszyscy sa zadowoleni i popieraja decyzje Berlina. Nie zdziwilbym sie, gdyby w Polsce Naczelnik gminy, Burmistrz, Prezydent miasta z PiSu zastosowal metody zakwaterowania uchodzcow wywolujace niezadowolenie i tlumaczyl to decyzjami Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 24.09.15, 16:02 Idioci, ale co zrobisz. Można tylko mieć nadzieję, że polskie gminy mają więcej rozumu. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Coraz lepiej 25.09.15, 16:44 już nie tylko opróżniają lokale komunalne ale konfiskują prywatne wpolityce.pl/swiat/266514-niemcy-konfiskata-prywatnych-nieruchomosci-na-kwatery-dla-imigrantow-jesli-tak-dalej-bedzie-goscinnosc-ludzi-szybko-sie-skonczy?strona=2 To się źle skończy. Mam ciotkę z Dortmundu co po 30 latach postanowiła na stare lata do Polski wrócić. Nie tylko mieszkanie tam zostawiła ale cała chałupę, kobitka posunięta w latach, serce chore, zawału dostanie jak jej tam 30 imigrantów zakwaterują Odpowiedz Link Zgłoś
wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Coraz lepiej 25.09.15, 16:51 W tak8ch momentach bardzo doceniam życie w normalnym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Coraz lepiej 26.09.15, 09:40 Całą setkę, a nie marne trzydzieści osób. Powiadam ci! Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 25.09.15, 17:05 A gdzie nasze obrończynie uchodźców? Nie mają neta, zabrano im mieszkania, że tak nagle zamilkły? Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 25.09.15, 18:14 Lepiej gdy budynki stoja puste, a ludzie spia na ulicy? Zima idzie. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 25.09.15, 18:30 ale chyba te budynki nie stoją puste? Tylko ludzi wywalają prawda? I wyobraź sobie, że tak ja bym wolała mieć mieszkanie puste niż dać je uchodźcom, bo to moja własność i nikt mnie do niczego nie będzie zmuszał. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 25.09.15, 18:35 Mieszkania socjalne sa wlasnoscia miasta Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 25.09.15, 18:39 "Władze niemieckiej stolicy skonfiskowały już szereg budynków biurowych, w tym dawną centralę Landesbanku w dzielnicy Wilmersdorf oraz siedmiopiętrową kamienice należącą do koncernu Vattenfall w Pankow" Myslisz, ze wyrzucili urzednikow? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 25.09.15, 18:42 w linku postu głównego mówione jest o mieszkaniach socjalnych Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 25.09.15, 18:45 Ja mowie o tym co juz zajeto, nie o "planach". Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 25.09.15, 19:03 Od socjalnych zaczal sie ten watek i na to odpowiedzialem wyzej. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 25.09.15, 18:44 Ein prominentes Berliner Gebäude, gut erreichbar und sehr geräumig, soll das Landesamt für Gesundheit und Soziales (Lageso) in der Moabiter Turmstraße als Erstaufnahmestelle für Flüchtlinge entlasten. Später vielleicht auch als Unterkunft. Es geht um die ehemalige Landesbank Berlin (LBB) in der Bundesallee 171 in Wilmersdorf, die seit Jahren leer steht. Dawna centrala banku stojaca od lat pusta.. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 25.09.15, 18:52 Władze niemieckiej stolicy skonfiskowały już szereg budynków biurowych, w tym dawną centralę Landesbanku w dzielnicy Wilmersdorf oraz siedmiopiętrową kamienice należącą do koncernu Vattenfall w Pankow. Die Berliner Unterbringungsleitstelle sei ständig auf der Suche nach weiteren Flüchtlingsquartieren, hieß es. Noch am Dienstag wurde das von Vattenfall zur Verfügung gestellte siebenstöckige Bürogebäude in der Storkower Straße belegt. A prasa podaje, ze Vattenfall sam oddal do dyspozycji siedmiopietrowy budynek. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 25.09.15, 18:59 Dobra,ja doczytalam,ze pani mieszka w 90metrowym mieszkaniu.Z tego co wiem sozialamt ma prawo w kazdej chwili nakazac przeprowadzamy do mniejsze go mieszkania i uchodzcy nie sa do tego niezbedni.W sumie nie pojmuje dlaczego panstwo przez tyle lat placilo za takie wielkie mieszkanie dla jednej osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 26.09.15, 09:50 Bo dostała je jak miała jeszcze dzieci pod opieką i wtedy jej się większy metraż należał. Teraz należy jej się max 40 metrów. Tyle że po wyprowadzce dzieci nikt nie wyegzekwował przepisów. I faktycznie pani powinna się cieszyć, że parę lat ktoś jej dopłacał. 90 metrów dla jednej osoby, serio? No ale jak coś pasuje do tezy to się wykorzystuje bez zważania na wszystkie detale. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 25.09.15, 19:00 I jeszcze o budynku w ktorym bank mial swoja centrale. Der zehnstöckige Bürobau mit 18.000 Quadratmeter Nutzfläche soll für diese Zwecke vom Land Berlin gekauft werden. In Rede steht ein kleiner zweistelliger Millionenbetrag. Ten 10 pietrowy budynek biurowy kupi Land Berlin za "dwucyfrowa liczbe milionow" Taka to konfiskata. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 25.09.15, 19:13 250 weitere wurden in einer leerstehenden Schule in Marzahn untergebracht. Kolejnych 250. zostanie zakwaterowanych w pustej szkole w Marzahn. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 25.09.15, 20:13 arwena_11 napisała: > ja bym wolała mieć mieszkanie puste niż dać je uchodźcom, bo to moj > a własność i nikt mnie do niczego nie będzie zmuszał. Katolicka miłosierdzie Nad kotkiem się zlituje ale będzie za uśmiechem patrzeć jak człowiek umiera Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 25.09.15, 20:26 nie moja droga, ale dziczy swojej własności bym nie dała. Mogę udostępnić uchodźcom z Donbasu albo repatriantom z Kazachstanu. Mnie to mieszkanie będzie jeszcze potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 25.09.15, 20:59 Właściciel decyduje komu i na jakich zasadach udostępnia mieszkanie. Ja też wolę udostępnić mieszkanie kotu niż osobom z tej kultury. Kot mnie szanuje, a nawet jeśli nie najgorszym wyczynem będzie podrapanie. ich religia natomiast zakłada między innymi zabicie mnie i mojej rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 26.09.15, 09:39 kaz_nodzieja napisał(a): > Właściciel decyduje komu i na jakich zasadach udostępnia mieszkanie. > Ja też wolę udostępnić mieszkanie kotu niż osobom z tej kultury. A rób sobie co chcesz - Twoja sprawa. Ale nazywanie się w tej sytuacji katolikiem to śmiech na sali. Wychodzi na to, że katolicy to egoiści, świnie, nienawistnicy. Pokazujcie swoją prawdziwą twarz - pokazujcie Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 26.09.15, 10:21 Katolicy w wierzą różne średniowieczne bajania, ale przynajmniej mnie jako niewiernego nie zabiją bo "religia tak każe", najwyżej się pomodlą o nawrócenie. Katolicy mogą pomagać komu chcą, nie da się pomóc wszystkim, więc wybierają czy wolą pomóc starszej ubogiej kobiecie z rzeczonym kotem, żonie alkoholika czy wyznawcom religii, która zakłada zabijanie "niewiernych", niezależnie od tego czy uzyskali od nich pomoc czy nie. Mieszkanie Arwena_11 ma tylko jedno, więc nawet gdyby udostępniłaby je emigrantom ekonomicznym to znowu ktoś inny mógłby się czuć pokrzywdzony bo czemu akurat im a nie matce z dzieckiem, która uciekła od męża alkoholika albo niepełnosprawnemu itd. Nie ma czarów, nawet najbardziej gorliwy katolik nie pomoże wszystkim, więc niech sam decyduje. Czy pomogłabyś osobie, która życzy Tobie i Twojej rodzinie, dzieciom, sąsiadom śmierci? Bo ja nie, niezależnie od wyznania jakie bym posiadał. Każdy powinien posiadać zdrowy rozsądek, katolik także. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 26.09.15, 10:27 A skąd wiesz, że arwena ma tylko jedno mieszkanie? Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 26.09.15, 17:37 Tak przypuszczam, multimilionerów mających po 30 mieszkań w Polsce raczej mało. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 26.09.15, 20:09 A wy muzulmanie to..... Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 26.09.15, 10:03 W tym przypadku właścicielem mieszkania jest państwo, nie osoba prywatna. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 26.09.15, 17:28 Rosa a to państwo nie ma obowiązku zająć się najpierw własnymi obywatelami? Zdajesz sobie sprawę ile osób w Polsce czeka w kolejce na mieszkanie socjalne/komunalne? I ile lat już czekają? Zawsze jedna śpiewka - nie mamy mieszkań. Jeżeli dla uchodźców się znajdą, to będą takie zamieszki jakich jeszcze nie widziano, przypuszczam, bo Polakom nerwy puszczą, Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 26.09.15, 06:25 Araceli, ty tak na serio manipulujesz? Zasiedlilabys swoje prywatne mieszkanie uchodzcami??? Nikt nie pisze o patrzeniu z usmiechem na smierc innego czlowieka, ale twoje poglady przypominaja te z czasow komuny glebokiej gdzie odbierano ludziom ich nieruchomosci. Historia lubi sie powtarzac... Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 26.09.15, 10:30 Jakie prywatne mieszkanie?to mieszkanie panstwa,pani nie ma do niego zadnych praw.Ba,juz dawno powinna wyladowac w mniejszym. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 26.09.15, 13:33 Umiera?!? A to jaka to choroba śmiertelna , że leczy się ją tylko poprzez kradzież cudzej własności??? Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 26.09.15, 13:48 > kradzież cudzej własności??? Mozesz wyjasnic, co masz na mysli piszac o "kradziezy"? Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 26.09.15, 14:30 Jeśli ktoś mi odbiera siłą dom za który płacę i w nim mieszkam to mi go kradnie. Nie będę udawać, że pada deszcz jak ktoś mi pluje w twarz. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 26.09.15, 14:38 A gdzie Ty wyczytalas, ze ktos ma zamiar odebrac czyjas cudza wlasnosc w ktorej mieszka? Bo chyba to nazywamy kradzieza. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 26.09.15, 14:52 nawet jeżeli w nim nie mieszkam i stoi on pusty, to nadal jest to moja własność i nikomu nic do tego. A odebranie mi mojej własności, nawet nieużywanej przeze mnie czy kogoś innego jest kradzieżą Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 26.09.15, 15:02 Znaczy, tych wszystkich w Polsce, ktorych wywlaszczono zajmujac ich ziemie burzac domy pod budowe autostrady Polska okradla? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 26.09.15, 16:10 Tak, bo dopóki jest to moja własność mogę robić co chcę z nią w granicach prawa. Od tego są plany zagospodarowania terenu, żeby sprawdzić gdzie będą wywłaszczali. Moją rodzinę komuniści okradli z co najmniej dwóch kamienic, a najprawdopodobniej i z co najmniej jednego majątku ziemskiego ( w tej chwili do tego dochodzę, bo moja babcia sama nie wiedziała). Będziemy to odzyskiwać i mam nadzieję na odszkodowania a nie zwrot w naturze, bo nie chce mi się użerać z lokatorami. Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 26.09.15, 16:58 A komu wcześniej kamienice ukradła twoja rodzina? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 26.09.15, 17:11 Nikomu, żony wnosiły w posagu wybudowane przez przodków. W KW pięknie jest wszystko opisane Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 26.09.15, 20:11 A nie dopuszczasz mysli, ze moga byc jej rodziny i nie zostaly przez nikogo ukradzione? Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 26.09.15, 20:07 Budowa autostrad to ma jakies cele, sluzy ludziom, poprawia infrastrukture itp. A czemu sluza uchodzcy ze tak sie w nich kase pompuje? Co generuja oprocz klopotow? Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 26.09.15, 22:37 Skup sie. Nie rozmawiamy o uchodzcach. O celach wywlaszczenia tez nie. Rozmawiamy o tym, czy wywlaszczenie jest kradzieza. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 26.09.15, 22:53 Nie musze sie skupiac i wypraszam sobie protekcjonalny ton. A wracajac do meritum: wywlaszczenie nie jest kradzieza o ile ma na celu dobro spoleczne (jak np budowa drogi, szpitala) Czego nie mozna powiedziec o najezdzie muslimow, ktory sluzy wszystkiemu tylko nie dobru publicznemu. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 26.09.15, 23:11 Ty nawet rozmawiajac o karmieniu piersia poruszysz temat uchodzcow. > o ile ma na celu dobro spoleczne.. Smiem twierdzic, o ile jest zgodne z prawem Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 26.09.15, 15:06 A policjant rekwirujacy na pewien czas Twoj samochod w celu scigania bandyty, to tez Cie okradl? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 26.09.15, 16:36 Policjant to niech ściga swoim samochodem. I tak, jakby zniszczył mi samochód w takim pościgu, musiałby mi oddać cenę rynkową. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 26.09.15, 16:51 Gdyby jego nie ulegl awarii, nie rekwirowalby Twojego Popatrz, wojsko ma prawo "ukrasc" Twoj samochod i nie potrzeba do tego wojny W czasie pokoju Samochód może zostać zajęty także w czasie pokoju. Pojazd może zostać “wcielony do wojska” na 48 godzin w celu “sprawdzenia gotowości mobilizacyjnej Sił Zbrojnych”. Aż na 7 dni, ale za to tylko raz w roku, nasz wehikuł może zostać przejęty w związku z ćwiczeniami wojskowymi lub ćwiczeniami w jednostkach przewidzianych do militaryzacji. Na czas nieokreślony samochód może nam zostać zabrany w stanie wyższej konieczności. Zostanie użyty do zwalczania klęsk żywiołowych, nadzwyczajnych zagrożeń środowiska i likwidacji ich skutków. Nie za darmo Nasze państwo nie zabiera pojazdów właścicielom bez odpowiednich gwarancji. Właściciel otrzyma pieniądze za okres, w którym nie mógł korzystać ze swojej maszyny. Zwracane są także koszty paliwa, jeśli auto nie powróci z taką ilością benzyny czy oleju napędowego, jaką miało początkowo w baku. Ponadto w razie uszkodzenia lub zniszczenia posiadaczowi zostanie wypłacone odszkodowanie. Wprawdzie preferowane pojazdy to terenówki, dostawczaki czy ciężarówki, ale ustawa nie reguluje, jakie konkretnie pojazdy mogą zostać wykorzystane przez państwo. Dlatego w wykazie stawek ryczałtu za “używanie przedmiotów świadczeń rzeczowych” znajdują się także motocykle i motorowery. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love co z potrzebami seksualnymi uchodźców? czy córki 25.09.15, 18:35 bałtyckiego powinno się zmusić do nieodpłatnego seksu z uchodźcami 3 razy w tygodniu? Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: co z potrzebami seksualnymi uchodźców? czy c 25.09.15, 20:07 Jak to co? Przecież sama widziałaś - każdemu (prawie każdemu) mężczyźnie towarzyszyła jego żona i dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: co z potrzebami seksualnymi uchodźców? czy c 26.09.15, 06:37 Pewnie tak. Potrzeby uchodźców powinny byc szybko i bezwzglednie zaspokajane, bo inaczej wiadomo: rasizm, ksenofobia itd. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 25.09.15, 18:33 Tak jest,zamieszkalam pod mostem Nie uwierzysz,ale nie podoba mi sie takie rozwiazywanie problemu braku mieszkan,jestem jednak ciekawa czy nie ma tam drugiego dna.Typu ktos mieszkal w za duzym mieszkaniu socjalnym.Z tego co wiem sa przepisy ile komu przysluguje.O swoje lokum jestem spokojna,to wlasnosc prywatna.W D-dorfie nadal namioty pelne o wysiedlaniu z mieszkan socjalnych nie slyszalam. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 25.09.15, 18:38 Przepisy z bundeslandu na bundesland sa inne.Akurat wlazenie Berlin do swiatlych nie naleza,z tego co pamietam maja b.duze zadluzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 26.09.15, 06:41 Nie bylabym taka spokojna o to prywatne. Wprowadza ustawe ze konfuskuja prywatne dla arabusow i pod mostem wyladujesz. Ale rozumiem ze w takim wypadku dalej bys ich popierala? Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 26.09.15, 09:21 ty i te twoje jazdy Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 26.09.15, 15:32 otrzeźwiały, jak media... Odpowiedz Link Zgłoś
wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 25.09.15, 19:12 Za to wczoraj w Polsce sejmowa komisja ds finansów zabrała 1260000 zł na "uchodźców" z funduszu dla repatriantów. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 25.09.15, 20:05 Świnie, zdrajcy narodu polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 26.09.15, 06:39 To pieknie to zalatwili.... Nigdy wiecej na zdadzieckie PO nie zaglosuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 26.09.15, 09:25 Nie głosuj. Kogo to obchodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 26.09.15, 09:36 Mnie obchodzi. Ciebie faktycznie nie powinno, skoro wyemigrowałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 26.09.15, 09:42 Ty się martw abyś sama zagłosowała Odpowiedz Link Zgłoś
wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 26.09.15, 09:47 Wg najnowszych sondaży PIs będzie rządzić samodzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 26.09.15, 09:54 No i ok. Na zdrowie... Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 26.09.15, 10:05 I bardzo dobrze. Moze porzadek ktos wreszcie zaprowadzi w tym bur..lu. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 25.09.15, 20:44 Popieprzylo im się tam w łbach całkowicie. Nie dziwota, ze ta dzicz robi z nimi, co chce. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Też mi się ten fragment podoba 26.09.15, 09:20 "To prawda, że mamy w Nieheim pustostany. Ale mieszkania te znajdują się na obrzeżach miasta, a my chcemy by uchodźcy mieli blisko do sklepów i lekarza. Dlatego zabezpieczamy mieszkania w centrum. Nie stać na nas na budowę nowych." Ale zaraz się okaże, że to kolejny fejk albo źle przetłumaczone Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Też mi się ten fragment podoba 26.09.15, 09:24 A co? Wolałabyś aby tworzyli getta? Kolejne strefy gdzie się nie zapuszczać? Potem, że w Niemczech są 52 strefy szariatu Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Też mi się ten fragment podoba 26.09.15, 09:27 Czyli - jak się nie obrócisz... Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Też mi się ten fragment podoba 26.09.15, 09:29 Kwestia podejscia. No ci ludzie nie wyparują. No chyba, ze coś takiego sugerujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Też mi się ten fragment podoba 26.09.15, 09:33 Bałtycki pisał, że 1/3 wyparowuje z pociągu między jednym miastem a drugim No nic, pożyjemy, zobaczymy, jak to rozwiążą. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Też mi się ten fragment podoba 26.09.15, 09:35 Źle rozwiążą, bo przecież wszystko będzie źle. Popraw mnie jeśli się mylę. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Też mi się ten fragment podoba 26.09.15, 09:37 Większość wyparuje z Polski po odkryciu wysokości zasiłku. Odpowiedz Link Zgłoś
wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Też mi się ten fragment podoba 26.09.15, 09:43 Ty się tak nie ciesz, bo Niemcy żądają ujednolicenia stawek zasiłków dla "uchodźców" lw ramach widełek łaskawcy) we wszystkich krajach UE. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Też mi się ten fragment podoba 26.09.15, 10:11 Mam nadzieję, że tak się nie stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Też mi się ten fragment podoba 26.09.15, 11:19 > Bałtycki pisał, że 1/3 wyparowuje z pociągu... Nie tak pisalem, ale nich Ci bedzie Skoro o "wyparowywaniu", to.. "100 kamen in Neukölln unter. Bezirksbürgermeisterin Franziska Giffey (SPD) sagte dem Sender radioeins, solche Notunterkünfte seien in dieser Notfallsituation unvermeidlich. Sie zeigte sich jedoch überrascht, dass gut die Hälfte der Asylsuchenden nach einer kurzen Erfrischung weitergezogen sei und sich nicht registrieren lassen wollte. Sie wollten nach Schweden, in andere deutsche Städte oder zu Verwandten.(...), sagte Giffey. Pani Burmistrz dzielnicy Neukölln jest zaskoczona, ze polowa z przybylych (100) nie chce sie rejestrowac i po krotkim odswiezeniu sie wedruje dalej "Oni chca do Szwecji, do innych miast lub do krewnych" Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Też mi się ten fragment podoba 26.09.15, 09:26 A zwykła niemiecka staruszka może mieć dalej do sklepów i lekarza? To ludzie dość dzicy, lepiej będzie stopniowe wprowadzanie ich do naszej kultury czyli na początku zasiedlanie ich na wsiach lub obrzeżach miast. Mieszkanie w centrum dużego europejskiego miasta może ich przerosnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Też mi się ten fragment podoba 26.09.15, 09:34 Gazeta, ale ty się nie przejmujesz niemiecką staruszką przecież. Drugie, nie wiem jak skomentować to jakieś spisane majaczenia. To nie ludzie wyrwani z dżungli. Tworzenie gett na obrzeżach to proszenie się o kłopoty i słabsza asymilacja. Tej wsi w ogóle nie jarzę. I ty sie nie martw co ich przerośnie, ale co ciebie przerasta. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Też mi się ten fragment podoba 26.09.15, 09:36 Jaka znowu gazeta? O co Ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Też mi się ten fragment podoba 26.09.15, 09:51 Myślę, że masz już dla siebie i córki po burce. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Też mi się ten fragment podoba 26.09.15, 09:56 To myśl dalej. Może jeszcze coś wymyślisz. W końcu dzień się dopiero zaczął. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Też mi się ten fragment podoba 26.09.15, 10:35 wyyznawczyyniwielkiegoczerwia napisała: > Myślę, że masz już dla siebie i córki po burce. ty też! Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Też mi się ten fragment podoba 26.09.15, 10:31 kaz_nodzieja napisał(a): > Jaka znowu gazeta? O co Ci chodzi? Jak naprawdę nie wiesz, to Ci napiszę. Na forach gazety.pl (nie tylko tym) był forumowicz pod nickiem - "gazeta mi płaci". Podawał się za kobietę, a wszyscy uważali, że jest facetem. Jakiś czas temu zniknął, a pojawiłeś się Ty. Niektórzy forumowicze uważają, że gazeta mi płaci to kaz_nodzieja pod nowym nickiem. Napisz czy to prawda - czy gazeta mi płaci - to teraz kaz_nodzieja? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Też mi się ten fragment podoba 26.09.15, 10:34 Jejkujejku, jak się gazeciarz kryguje, co? Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Też mi się ten fragment podoba 26.09.15, 10:39 Jaki gazeciarz? Ja nie reprezentuję żadnej gazety, a już na pewno nie Wyborczej, mylicie mnie z kimś, ale to już Wasza sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love getta powstają w centrach miast przez takie coś 26.09.15, 10:12 jak promujesz. Wsadzenie ich w małej ilości na wieś, to łatwiejsza integracja bo większa kontrola lokalnej społeczności, która będzie "wymuszać" integrację przez brak poszanowania obcych tradycji i kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: getta powstają w centrach miast przez takie c 26.09.15, 10:21 Ja nic nie promuje. Ba, nic ode mnie nie zależy. No ale ematki muszą debatować nad każdym linkiem co im w łapki wpadnie to się czasami skuszę i coś napiszę. Są i w centrach, ale lepsze to niż te zupełnie za miastem. Popatrz na to jak postępuje się z Romami w CR czy Słowacji. Poza tym jeden blok to nie getto. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: getta powstają w centrach miast przez takie c 26.09.15, 10:36 Romowie we Wrocławiu mieszkali w centrum miasta i nic to nie zmieniło w podejściu do szanowania naszych norm. Jednocześnie dziwnym trafem Ukraińcom i Wietnamcom nie trzeba fundować lokali w centrum miasta by nie zachowywali się jak bydło, a byli przez nas lubiani i szanowani, cuda? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: getta powstają w centrach miast przez takie c 26.09.15, 10:59 To w sumie paradne jak teraz Ukraińcy i Wietnamczycy są kochani. Ba, ludzie im domy chcą oddawać Nie? Ojej... Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: getta powstają w centrach miast przez takie c 26.09.15, 13:21 Nie teraz, od wielu lat żyją w Polsce w spokoju, nie nękani przez rzekomych polskich ksenofobów. Odpowiedz Link Zgłoś
wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Też mi się ten fragment podoba 26.09.15, 09:35 W takich chwilach ogromnie się cieszę, że mieszkam w cywilizowanym kraju. Gdyby w Polsce chcieli kogoś wywalić na rzecz migrantòw byłaby jesień średniowiecza. Krótkie bluzki i szorty już spalone/wyrzucone? Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Też mi się ten fragment podoba 26.09.15, 10:10 Sprobowaliby. Krew by sie polala. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Też mi się ten fragment podoba 26.09.15, 10:39 W Polsce wywalaja na rzecz kanienicznikow Wiem,ze ciezko to dopuscic do wiadomosci,ale pani sie te 90metrow wg przepisow nie nalezy,bez wzgledu na uchodzcow. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Też mi się ten fragment podoba 26.09.15, 15:50 Tyle że ten kamienicznik odbiera swoją własność ukradzioną mu po wojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Też mi się ten fragment podoba 26.09.15, 16:05 I często od ludzi, którzy od miesięcy nie płacili czynszu lub płacili w tak niewielkiej kwocie, że do nieruchomości (jej remontów, podatków) właściciel musiał dopłacać z własnej kieszeni. W normalnej umowie najmu masz zwykle miesięcznym termin wypowiedzenia, a tu lokatorzy nie chcą się całymi latami wyprowadzić, a media jeszcze szczują właścicieli. Jak nie płacisz długu to przychodzi do Ciebie komornik i choć czasem Ci współczują, wiedzą że takie jest prawo, a długi trzeba oddawać. Jak przychodzi do odbierania kamienic to właściciel (nie będący Żydem) wyzywany jest od czyścicieli. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Też mi się ten fragment podoba 26.09.15, 10:33 Alez nikt jej nie kaze wprowadza sie na obrzeza.Moze poszukac mieszkania w centrum,odpowiedniego dla 1osoby.Jak juz pisalam,sprawa ma drugie dno.Pani juz dawno powinna byla sie przeprowadzic. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Też mi się ten fragment podoba 26.09.15, 10:08 To niestety jest prawda, tez to czytalam Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Też mi się ten fragment podoba 26.09.15, 10:10 > Ale zaraz się okaże, że to kolejny fejk albo źle przetłumaczone wink "oczko" jako bezpiecznik? "Przeciez zartowalam"? Po to wklejam, zebys mogla sprawdzic, jesli uwazasz, ze dobrze przetlumaczone/napisane, to prosze o konkret. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Też mi się ten fragment podoba 26.09.15, 10:28 I konkretnie. Uwazasz, ze powinien zostac uzyty w tekscie wyraz "konfiskata"? Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Też mi się ten fragment podoba 26.09.15, 10:32 Te twoje lingistyczne dywagacje przestaly byc ciekawe a staly sie smieszno-nudne. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Też mi się ten fragment podoba 26.09.15, 10:36 Konfiskata swoich wlasnych mieszkan,kupno jako konfiskata Zastanawiam sie dlaczego tak ciezko pismakom przetlumaczyc i rzetelnie opisac sytuacje. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Też mi się ten fragment podoba 26.09.15, 10:34 Niestety, nie znam niemieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Też mi się ten fragment podoba 26.09.15, 10:39 Były tu już linkowane różne materiały krytyczne wobec imigrantów i każdy został zdementowany, a ja nie wiem do końca, co o tym sądzić. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Też mi się ten fragment podoba 26.09.15, 10:46 Napisze to czego nie masz ochoty napisać - to spisek. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Też mi się ten fragment podoba 26.09.15, 10:54 Proste,pani nie nalezy sie 90metrow i pani to rozumie,jak wynika z niemieckiej wersji tej samej opowiesci.Owszem jest to niesprawiedliwe,ze akurat teraz,ale rowniez niesprawiedliwe Byloby gdyby zostala mimo przepisow.Za jej lokal placi panstwo.Co do reszty Baltyk juz napisal. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Też mi się ten fragment podoba 26.09.15, 11:02 Ja dementuje wylacznie "konfiskate", poniewaz wiekszosc rozumie ja w znaczeniu z Wikipedii, nie dementuje umieszczania uchodzcow w opisanych budynkach. Moje "sprostowania" tlumaczenia w ogole nie dotycza uchodzcow. Odpowiedz Link Zgłoś
ulla_cebulla Re: Też mi się ten fragment podoba 26.09.15, 17:16 Tak i nie ma co tu mrugac. Zacytowanej w tej formie wypowiedzi prozna szukac w niemieckich (wiarygodnych) zrodlach.Sama znasz jezyki i zamiast slepo wierzyc w informacje skrajnie prawicowych i manipulatorskich portali (co w przypadku "wpolityce" nie jest akurat zadna niespodzianka) sama mozesz zweryfikowac wiadomosci. A jakby ci sie nie chcialo szukac, to masz tu np. linki do artykulow w "spieglu" i "diewelt" www.welt.de/politik/deutschland/article146825325/Fuer-Fluechtlinge-gekuendigt-Das-war-wie-ein-Tritt.html www.spiegel.de/panorama/gesellschaft/fluechtlingskrise-darf-der-staat-privathaeuser-beschlagnahmen-a-1054572.html Odpowiedz Link Zgłoś
ulla_cebulla Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 26.09.15, 16:28 Bosz... Kolejna bzdura. Kobieta, o ktorej wspomina artykul jest jedyna osoba, ktora dostala wypowiedzenie czynszu do maja 2016, co z reszta spotkalo sie z potezna fala krytyki w Niemczech. W pozostalych przypadkach rozwaza sie adoptowanie pustostanow, jak na przyklad wolnostojacych biurowcow w Hamburgu, ktore zostaly wybudowane wylacznie w celu uzyskania ulg podatkowych i stoja od lat nieuzytkowane. Udastepnienie tego typu pomieszczen to bardzo dobra inicjatywa. Natomiast jesli chodzi o jedno wypowiedzenie czynszu (i jedyna prawdziwa informacje w zalinkowanym artykule) jest ono najprawdopodobniej niezgodne z prallem i zostanie codiere. Odpowiedz Link Zgłoś
ulla_cebulla Re: Niemcy dbaja aby uchodzcy mieli blisko do cen 26.09.15, 16:29 "z prawem " i "cofniete " Odpowiedz Link Zgłoś