Dodaj do ulubionych

się wysyła prezent

10.10.15, 22:39
odnosnie watku o fochu mamy i weselu smile
napisala forumka, że kiedy dostaje się zaproszenie na wesele a jechać nie można, to prezent się wysyła z życzeniami
ostatnio też kuzynka mi powiedziała, odnośnie wesela, które było bardzo daleko, a byłyśmy proszone obie, że jeśli nie uda jej się dotrzeć to cyt "wysle koperte i tyle"
i tak chciałam podpytać, czy faktycznie nie będąc na weselu wysyłacie prezent taki sam, jaki wręczyłybyście będąc obecne?
Obserwuj wątek
    • marysia460 Re: się wysyła prezent 10.10.15, 23:30
      To jest roznie
      U mojego dziecka na niedawnym weselu niektorzy goście zaproszeni , a nie mogący przyjechac , wysyłali lub podawali kartki z życzeniami i pieniazkiem.
      Ale moja tesciowa, jako babcia, nie bedac na ślubie i weselu nie dala nic, nawet kartki z życzeniami .
      Nie widziala takiej potrzeby ,
      • marysia460 Re: się wysyła prezent 10.10.15, 23:32
        Acha, kwoty raczej symboliczne byly w kopertacha.

Moim zdaniem tu nie chodzi o pieniadze, ale milo chociaz wyslac kartke z życzeniami lub kwiaty w dniu slubu, zwyczajnie.
        • misiekzdzisiek2 Re: się wysyła prezent 10.10.15, 23:42
          Nie ma mnie na weselu - nie ma prezentu.
          Wysyłam kartę z życzeniami, chyba, ze sytuacja dotyczy bliskiej rodziny - wówczas kupuję jakiś drobiazg i wręczam przy okazji.
    • iziula1 Re: się wysyła prezent 10.10.15, 23:41
      To chyba zależy.
      My mieliśmy być na weselu ale w ostatniej chwili musieliśmy odmówić. Wiem że młodzi zdążyli skorygować listę gości w restauracji ale wysłaliśmy im "kopertę" tej samej wartości w jakiej mieliśmy im wręczyć na weselu.
    • klamkas Re: się wysyła prezent 10.10.15, 23:52
      Wysyłam kartkę z życzeniami. Przy okazji (o ile taka następuje w skończonym czasie) wręczam drobiazg: ostatnio wręczyliśmy młodym nietuzinkowe zaparzacze do herbaty, kosztowało niewiele, a zaparzacze chodzą na co dzień i cieszą oko (wiem od krewnych). Wcześniej kupiliśmy młodym 3 sadzonki (ale wiedzieliśmy, że akurat urządzają i mają fioła) Jak okazja nie następuje, to kartka wystarczy.

Wysyłanie kwiatów moim zdaniem jest niepraktyczne - o ile jest wesele i tradycyjne obrządki, sesje, to prawdopodobieństwo, że kurier trafi na młodych i nie oderwie ich od obowiązków jest małe. No i ogólnie dla mnie wręczanie bukietów na ślub to marnowanie roślinności, bo ileż można? wink
    • melancho_lia Re: się wysyła prezent 11.10.15, 08:31
      Jezeli z góry wiem, ze na wesele nie idę to nic nie wysyłam. Jezeli potwierdzilam ze będę a jednak nie dotarłam z jakichkolwiek powodów to wysyłam prezent/koperte.
    • anty_nick Re: się wysyła prezent 11.10.15, 09:03
      nie.Nie jadę, nie jestem , nie dostarczam prezentu.
      -aleee...zauważyłam,że jak sie nie pójdzie do kolegi/koleżanki z klasy na urodziny to potem w szkole wypada dać prezent surprised
      przyznam,że mnie to zaskoczyło.
    • 18lipcowa3 Re: się wysyła prezent 11.10.15, 19:38
      Nie. Jak nie idę na wesele,to nie daję prezentu. Kartka jak już.
    • nanuk24 Re: się wysyła prezent 11.10.15, 19:48
      Nie daje prezentow, jesli mnie na weselu nie bylo. Wyjatkiem jest ktos mi bardzo bliski(rodzenstwo, chrzesnica).
      Czasem przeciez ludzie na wesela nie ida, bo ich nie stac, wiec gdzie tu sens przekazywania prezentow?
      • a1ma Re: się wysyła prezent 11.10.15, 21:13
        No - niepójście na wesele zawsze jest tańsze od pójścia, nawet jeśli dasz taki dam prezent w obu przypadkach wink Poza tym nie jest to przecież jedyny możliwy powód nieobecności.
    • koronka2012 Re: się wysyła prezent 11.10.15, 21:21
      Posłałabym prezent wyłącznie osobie wyjątkowo mi bliskiej, np. gdybym z powodu złamanej nogi nie była na ślubie najbliższej przyjaciółki czy coś w ten deseń.

Nie widzę zupełnie potrzeby wysyłania prezentów w innych okolicznościach.
    • zona.pilota Re: się wysyła prezent 11.10.15, 21:57
      nie wysyłam prezentu jesli nie ma mnie na weselu.
      • meres8 Re: się wysyła prezent 12.10.15, 09:18
        tak samo nie wysyłacie prezentu czy koperty nawet jeżeli nowożeńcy byli u was na weselu?wypadałoby "oddać" to co się dostało
        • koronka2012 Re: się wysyła prezent 12.10.15, 12:07
          Żartujesz...? zawsze mnie zastanawiało skąd w narodzie to chore podejście i szczerze mówiąc sądziłam, że odeszło do lamusa - a tu widzę, że całkiem nieźle się miewa.... traktowanie uczestnictwa w weselu w kategorii zaciągania długu wdzięczności jest co najmniej dziwne. Na tej samej zasadzie pokutuje "opłacanie" talerzyka prezentem.

A jak to przeliczyć? uwzględnić inflację jeśli wesele było dawno? czy wyliczyć w odniesieniu do średniej krajowej?
        • melancho_lia Re: się wysyła prezent 12.10.15, 12:14
          Jaja sobie robisz chyba?
          Przeliczanie gości na pieniądze, wyliczanie ile kto dał, ile powinien itp to czyste buractwo...
        • a1ma Re: się wysyła prezent 12.10.15, 13:11
          Akurat to nie ma nic do rzeczy. Jaki sens w dawaniu prezentów, jeśli oczekuje, że ktoś mi je odda??
    • d.d.00 Re: się wysyła prezent 12.10.15, 10:24
      nie
    • lilly_about Re: się wysyła prezent 12.10.15, 10:28
      Jesli nie idę na wesele, to nie kupuje prezentu. Przekazuję telegram i ewentualnie kwiaty.
    • iwoniaw To zależy 12.10.15, 12:02
      Jeśli to wesele jakiejś bliskiej osoby i nie idę tylko dlatego, że naprawdę nie mogę, to tak, wysłałabym prezent. W innym przypadku nie, jeśli nie potwierdzam, że będę na weselu, to nie wysyłam prezentu, najwyżej telegram okolicznościowy.
    • czar_bajry Re: się wysyła prezent 12.10.15, 12:32
      tak chciałam podpytać, czy faktycznie nie będąc na weselu wysyłacie prezent t
      > aki sam, jaki wręczyłybyście będąc obecne?
      >

Nie , nic nie wysyłam.
    • volta2 Re: się wysyła prezent 12.10.15, 12:38
      nie zdarzyło mi się nigdy nie pójść na wesele, jeśli byłam zaproszona
      ale - raczej bym nie wysyłała niczego, poza ewentualnie sms.

a jak się dowiaduję od kogoś o ślubie kuzynki - to też nie wysyłam żadnych kwaiatów. ale ja mało towarzyska jestem i samotnica. to mi nie zależysad

• misterni Re: się wysyła prezent 12.10.15, 22:23
      To zależy do kogo. Jak żenił się mój brat cioteczny i nie mogłam być na ślubie i weselu, to owszem, wysłałam taki sam prezent, jaki bym dała, gdybym była obecna na uroczystości.
      Natomiast gdy zaprosiła nas na wesele daleka kuzynka, wysłaliśmy tylko życzenia pocztą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka