Dodaj do ulubionych

ludzie potrafia byc dobrzy

27.10.15, 11:28
Zawsze bralam ludzi za kompletnych egoistow myslacych tylko o swoich potrzebach, potrzebach swojej najblizszej rodziny. Zaczelam sie udzielac w wolontariacie, bo dowiedziałam się przypadkowo, że będąc dzieckiem tez potrzebowałam pomocy i też stanął na mojej drodze prawdziwy anioł- cichy, anonimowy, który pomógł kilkulatce. I teraz naprawdę zauważam, ze ludzie potrafia byc dobrzy. Naprawdę wspieraja różne akcje. Potrafia sie zebrać żeby pomóc czasami w kilka dni na większy cel. I jakoś tak mi milo z tym poczuciem. Jakoś wcześniej tego nie dostrzegałam.
Obserwuj wątek
    • asiula1987 Re: ludzie potrafia byc dobrzy 27.10.15, 11:38
      Wiekszosc ludzi, jezeli nie obraca sie w takim srodowisku tak jak ty teraz-dostrzega w ludziach egoistow. Nie kazdy ma dostep i checi uczestniczenia w wolontariacie i stycznosc z ludzmi/.dziecmi naprawde potrzebujacymi. A tak jak sama piszesz darczyńcy sa anonimowi tak wiec zadna ze spraw nie jest na tyle naglasniania, zeby trafic do ogółu.
      • joa66 Re: ludzie potrafia byc dobrzy 27.10.15, 11:49
        Nie uczestniczę w żadnym wolontariacie. I zawsze wiedziałam, że na świecie jest mnóstwo dobrych osób. W tym najbliższym swiecie też. I przykro mi kiedy czytam, że niektórzy muszą się o tym przekonać dopiero w akcjach charytyatywnych/wolontariacie itd.
      • kk345 Re: ludzie potrafia byc dobrzy 27.10.15, 12:09
        asiula1987 napisała:

> Wiekszosc ludzi, jezeli nie obraca sie w takim srodowisku tak jak ty teraz-dost
        > rzega w ludziach egoistow
        Nieprawda,to raczej każdy projektuje na innych swoje własne podejście do życia.
        Zgadzam się z joa66 i nawet rozszerzę jej wypowiedź- większość ludzi na świecie jest dobrych i pomaga, kiedy jest to potrzebne.
        • dzikka Re: ludzie potrafia byc dobrzy 27.10.15, 12:21
          Też mnie to zdziwiło. Nie dostrzegam na około samych egoistów. Wiem, że jest masa ludzi dobrych i oddanych innym, nie zamykających się tylko na swoich najbliższych. Nigdy nie przyszło by mi do głowy aby postrzegać ludzi jako kompletnych egoistów.
          • ewa_mama_jasia Re: ludzie potrafia byc dobrzy 27.10.15, 13:17
            Mnie by też to do głowy nie przyszło. Nawet nie znając wielu osób, które się udzielają. Wystarczy posłuchać, ile osób daje datki na Caritas, Owsiaka, chore dzieci (6 milionów w kilka dni nie wzięło się znikąd). Ale rozumiem poniekąd autorkę. W zapędzeniu codziennym nie każdego stać, żeby stanąć i pomyśleć. Kiedyś jedna pani chwaliła poradniki amerykańskie - bo po przeczytaniu takiego poradnika zaczęła się wokół siebie rozglądać i ze zdumieniem zobaczyła, jaki piękny jest świat - ze niebo niebieskie, chmury każdego dnia inne a trawa zielona. Bo dotąd wydawało jej się, ze świat jest okropny.
      • ruda.anka2 Re: ludzie potrafia byc dobrzy 27.10.15, 15:17

> Wiekszosc ludzi, jezeli nie obraca sie w takim srodowisku tak jak ty teraz-dost
        > rzega w ludziach egoistow.
        Eeee uprzejmie donoszę, że ja nie.
    • aankaa Re: ludzie potrafia byc dobrzy 27.10.15, 12:27
      Zaczelam sie udzielac w wolontariacie, bo dowiedziałam się przypadkowo, że będąc dzieckiem tez potrzebowałam pomocy i też stanął na mojej drodze prawdziwy anioł- cichy, anonimowy, który pomógł kilkulatce

gdybyś się nie dowiedziała do głowy nie przyszedłby Ci wolontariat ?
      osobliwe...
      • melisaa4 Re: ludzie potrafia byc dobrzy 27.10.15, 12:31
        Myślę, że niestety nie. Być może z czasem, po odchowaniu dzieci i przy większej puli czasu i zasobów finansowych.
    • angeika89 Re: ludzie potrafia byc dobrzy 27.10.15, 17:38
      "Ludzie potrafią być dobrzy"

Ponieważ generalnie jeśli człek chce to i potrafi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka