Dodaj do ulubionych

Zaczyna się

01.12.15, 09:55
Nie, to nie będzie kolejny wątek o uchodzcach big_grin

Ponad 2 tygodnie temu zamówiłam dziecku prezent na mikołajki na allegro. Celowo z 3 tygodniowym wyprzedzeniem. Właśnie odebrałam zamowioną paczkę. Po mailach, telefonach, ktorych sprzedawca nie raczył nawet odebrać, po otworzeniu sporu na Allegro. Super sprzedawca, 99,6% pozytywnych komentarzy, od tygodnia łapie negatyw za negatywem. Ludzie piszą, że ich dzieci urodzone w listopadzie nie dostały prezentów urodzinowych, a oni zostali bez pieniędzy.

Prawie wszystkie prezenty świąteczny już kupiłam, w sieci i to był jedyny sklep, który robił problemy. Zostały mi 2 prezenty i serio zastanawiam się czy ryzykować dalsze zakupy w sieci. Kilka lat temu zostalam bez prezentu świątecznego przez pocztę polską, która w okresie przedświątecznym miała miesiąc opóźnienia w dostarczaniu przesyłek. Jak widac sprzedawcy również mogą mieć duże opóźnienia w wysyłce towaru.

Co robi ematka z zakupami prezentów? Ma to już za sobą, ryzykuje zakupy w sieci, czy czeka ją szalona gonitwa po sklepach 2 dni przed świętami?
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Zaczyna się 01.12.15, 10:00
      Wszystkie prezenty miałam już zakupione 2 tygodnie temu.
      Wczoraj zamówiłam na allegro prezent dla koleżanki syna, w sensie w jej imieniu bo nie chciała żeby syn widział co zamawia-mam nadzieje, że dotrze przed świętami...
    • melancho_lia Re: Zaczyna się 01.12.15, 10:03
      Zwykle kupuję co się da stacjonarnie. W tym roku głownie w sieci, mam na razie połowę prezentów, wszystkie przychodzą póki co na czas.
    • nowi-jka Re: Zaczyna się 01.12.15, 10:10
      ryzykuje w sieci bonie ma czasu na zwykłe sklepy
    • heca7 Re: Zaczyna się 01.12.15, 10:10
      O to temat dla mnie wink Jak interpretujecie zdanie- Przybliżony czas realizacji do 6 dni ?
      Bo ja , że najdalej 6 dnia dostanę przesyłkę. Dziś dzień 7, piszę więc- gdzie moja paczka. I dostaję odpowiedź, że paczka według zapisu miała być wysłana do 6 dni , dziś 7 dzień i paczka właśnie DZIŚ do mnie poszła! Paczka priorytetowa, hahhaha. Czyli razem będzie 10-11 dni realizacji zamówienia a nie 6!
      • katriel Re: Zaczyna się 01.12.15, 10:13
        > Jak interpretujecie zdanie- Przybliżony czas realizacji do 6 dni?
        Że najpóźniej szóstego dnia zostanie wysłana. W końcu na szybkość działania Poczty sprzedawca nie ma żadnego wpływu.
        • heca7 Re: Zaczyna się 01.12.15, 12:15
          Ja oczywiście do Poczty nic nie mam. Przecież paczka nawet nie została nadana wink Tak czy inaczej powinni wysłać wczoraj.
          Wczoraj Allegro coś dziwnie działało. Kupowałam coś po czym kiedy chciałam ten zakup potwierdzić wyskakiwał jakiś błąd i kazał cofnąć się do aukcji. I tak u trzech różnych sprzedawców. Potem nie chciało mnie przekierować na stronę banku. Już myślałam, że sobie odpuszczę ale po 20 minutach ruszyło. Niemożliwe chyba żeby był taaaki atak kupujących na Allegro , że im się zawiesza wink Mam jeszcze dwie rzeczy do kupienia , liczę, że dojdą do świąt.
      • lauren6 Re: Zaczyna się 01.12.15, 10:40
        Czas realizacji zamówienia to czas od otrzymania zamówienia do jego wysłania.
      • slonko1335 Re: Zaczyna się 01.12.15, 10:45
        sprawdź czy to nie dni roboczewink
    • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Zaczyna się 01.12.15, 10:13
      Od lat robię zakupy (także prezentów świątecznych) m.in. w necie i jeszcze nigdy nie miałam żadnych problemów.
    • goodnightmoon Re: Zaczyna się 01.12.15, 10:46
      Emama Goodnightmoon jakos specjalnie nie szaleje z prezentami, zazwyczaj kupuje dosc wczesnie i to roznie - w sieci lub stacjonarnie. Najczescie na eBay i jeszcze nigdy nie mialam problemow.
    • butch_cassidy Re: Zaczyna się 01.12.15, 10:56
      Ma to za sobą smile
      Jeszcze czasem dokupuję jakiś drobiazg, w sieci też.

A poczta rok temu u mnie działała bardzo sprawnie, z resztą tak jak i w latach poprzednich. Jeszcze w tygodniu przedświątecznym paczki przychodziły z dnia na dzień.

Jednak, jak mi zależy na terminie, to korzystam tylko ze sklepów, które znam.
      Ostatnio np, domawiałam t-shirty. Zamówiłam w pt ok 14, w sob o 8 zadzwonił kurier - w szoku byłam smile
    • millitta Re: Zaczyna się 01.12.15, 10:56
      Ja jestem dziwna bo uwielbiam przedświąteczne gonitwy po sklepach. smile Prezenty kupuję około 2-1 tygodnia wcześniej i przeważnie stacjonarnie, oprócz prezentów dla męża, których się stacjonarnie kupić nie da(zamawiam z dużym wyprzedzeniem). Nie mam zaufania co do kurierów i poczty.
    • beataj1 Re: Zaczyna się 01.12.15, 11:01
      Cześć rzeczy ściągam z chin - już w większości przyszły. Wczoraj kupiłam 2 rzeczy na allegro ale z myślą że jak nieprzyjda na czas to nie ma problemu.
      Resztę stacjonarnie.
    • edelstein Re: Zaczyna się 01.12.15, 11:06
      To co chcialam za mowilam w piatek,wczoraj dostalam paczke.W necie jesli juz cos kupuje na swieta to z wyprzedzeniem.
    • julita165 Re: Zaczyna się 01.12.15, 11:13
      Nie kupuję prezentów w necie, ani w ogóle niczego, a przynajmniej robię to bardzo rzadko jeśli już rzeczywiście chcę czegoś konkretnego czego nie ma w normalnych sklepach i zostać net. Nie lubię takich zakupów, nigdy nie wiadomo czy to na pewno będzie takie ja ma być, kiedy dojdzie itp. A z tą gonitwa po sklepach to bez przesady - potrafię załatwić wszystkie prezenty w pół dnia, a kupuję dla 12-14 osób. Takie większe prezenty mam przemyślane tzn wiem co chcę kupić, nie łażę po wszystkich sklepach rozglądając się cielęcym wzrokiem tylko idę to kilku które lubię albo wiem że obdarowany lubi, niewielka fatyga. No i nie zostawiam tego na ostatnie dwa dni przed Świętami, zwykle mam to ogarnięte do połowy grudnia.
    • kkalipso Re: Zaczyna się 01.12.15, 12:01
      Tak to jest. Ja osobiście nie lubię kupować przez net, chociaż nie pamiętam żebym się zawiodła.

Prezenty robię osobiście w sklepach. Pięknie zapakują, można bez problemu wymienić jak się nie spodoba.
    • solejrolia Re: Zaczyna się 01.12.15, 12:06
      Jak to macie już pokupowane?!
      Ja dziś odebrałam z rąk kuriera pierwszą przesyłkę.
      A gdzie cała reszta?!

Na szczęście w tej przesyłce były 3 upominki, dla siostrzeńca, dla szwagrostwa i dla mnie samej również. UWIELBIAM przy okazji zakupów świątecznych siebie samą też czymś miłym obdarować, na wypadek gdyby Mikołaj się nie sprawdził, to nie jestem w żaden sposób poszkodowana big_grin big_grin big_grin
      • lauren6 Re: Zaczyna się 01.12.15, 12:32
        > UWIELBIAM przy okazji zakupów świątecznych siebie samą też czymś miłym obdarować, na wypadek gdyby Mikołaj się nie sprawdził

Ja też big_grin Poza tym w święta miło wystąpić w nowej kiecce.
    • aagnes Re: Zaczyna się 01.12.15, 12:09
      Kupuje w internecie w ostatecznosci (znam rzecz i jest taniej). ja lubie kupic cos i miec natychmiast.
      ale ja naleze do osob ktorym robienie i kupowanie prezentow sprawia przyjemnosc a nie jest udręką okupioną pierdyliardem watkow na temat jak to przeszkadza w sklepach wszystko co sie da. (nie ma to jak problemy pierwszego swiata - muzyka za glosna i nie taka, ludzi za duzo, towary za slabe, swiatlo razi za bardzo itp)
      nawet specjalnie biore na te okolicznosc dzien urlopu o ktorym rodzina nie wie i pod pozorem udania sie do pracy ruszam w miasto z listą i super sie bawię.
      • solejrolia Re: Zaczyna się 01.12.15, 12:20
        aagnes napisał:
        > nawet specjalnie biore na te okolicznosc dzien urlopu o ktorym rodzina nie wie
        > i pod pozorem udania sie do pracy ruszam w miasto z listą i super sie bawię.

Rewelacyjny pomysł! Też chyba poświęcę jeden dzień od samego rana na bieganie po sklepach, bo mam sporo osób do obdarowania (bo każdy każdemu) i pewnie nie wszystko kupię w necie, to na pewno.
        • za_mszowe Re: Zaczyna się 01.12.15, 12:46
          O, niezla mysl!:Mi jeszcze został jeden dz. na żądanie w tym roku, na szczęście. Nie da się wszystkiego kupić przez net (książki, taniej, zamówiłam juz 3 tyg temu;
          Taką typowo sieciowkowa biżu i naklejki na paznokcie dla nastolatek-siostrzenic zamówiłam z duszą na ramieniu na Ali Express juz 7 tyg temu, doszły w zeszłym tyg
          Na ostatnią chwilę zakupów bym nie zostawiala, jedyna rozsądną opcja byłoby zamówienie wtedy wysyłki za pobraniem kurierem
          • agni71 Re: Zaczyna się 01.12.15, 14:13
            Nie pracuje zawodowo, ale zdecydowanie szkoda by mi było marnowac dzień urlopu na ganianie po sklepach!
    • mw144 Re: Zaczyna się 01.12.15, 12:21
      Kupuję na Allegro, czekam na ostanią przesyłkę. Mam sprawdzonych sprzedawców, gdzie wysyłka zawsze trwa maks. 24 h, niezależnie czy to okres świąteczny, czy nie.
      • bi_scotti Re: Zaczyna się 01.12.15, 12:47
        Od lat dajemy sobie najczesciej tzw. "przezycia" czyli bilety na koncerty, do teatru, jakies weekends gdzies tam etc. Tak wiec nie ma problemu z wysylaniem - drukuje w domu co mi wrzuca do skrzynki email, wkladam w uroczysta koperte, czasem nawet cos od siebie na kopercie narysuje et voila - grudniowa paczka is ready smile Tylko Najmlodszy dostaje wciaz jeszcze "real stuff" glownie w postaci dokladnie zamowionych przez niego szmat sportowych za kompletnie nierozsadna ilosc $$$ - takich rzeczy nie kupuje na niewidziane - ide do snobistycznego sklepu pelnego takich crazies jak moj Najmlodszy, konwersuje ze sprzedawca wygladajacym jak grecki bog i kupuje co tam zostalo wymarzone. Raz do roku nawet mama Bi_scotti moze spelnic "wszystkie" marzenia wink Cheers.
      • za_mszowe Re: Zaczyna się 01.12.15, 12:48
        Poczta polska i max 24h?
    • bei Re: Zaczyna się 01.12.15, 12:46
      ja kupuje tylko w sieci, jesli chodzi o czas okolo i przedswiateczny to nie zdarzylo sie mi, by prezent nie doszedl.
      Zakupy w e-sklepach robie od trzynastu lat, przyznam, ze czesto ryzykuje, bo zamawiam nieraz z mniejszym niz tygodniowym wyprzedzeniemsmile
    • angeika89 Re: Zaczyna się 01.12.15, 13:07
      Prezenty dla męża i syna już mam (zamawiałam).
      Dziś zamawiam dla chrześniaków i ich rodzeństwa (czworo dzieci) i to tyle....
      Zawsze wybieram opcję za pobraniem, więc nie ma towaru- nie ma kasy.
      Jeszcze się nie sparzyłam smile
    • eliszka25 Re: Zaczyna się 01.12.15, 13:33
      bardzo lubie chodzic po sklepach w poszukiwaniu prezentow. sprawia mi to wielka przyjemnosc i w ogole lubie sklepy w okresie przedswiatecznym. wiem, dziwna jestem wink. dlatego tez wiekszosc prezentow zwykle robie wlasnie tak, czyli chodzac po sklepach. jednak nie sa to zakupy na ostatnia chwile, tylko zawsze przemyslane i wybierajac sie do sklepow wiem co konkretnie chce kupic, albo przynajmniej mniej wiecej, co to ma byc (bizuteria, kosmetyk, ciuch itd.). bardzo czesto robie tez tak, ze ogladam w internecie, a kupuje stacjonarnie dopiero po pomacaniu, obejrzeniu czy powachaniu.

nie lubie robic zakupow prezentowych na ostatnia chwile, ale czasem zdarza mi sie, ze mam problem z prezentem dla kogos i szukam niemal do wigilii.

na tegoroczne swieta mam dopiero jeden prezent - dla psa mojej siostry big_grin. moje dzieciaki uwielbiaja tego psiaka i zawsze musi byc tez cos dla niego. reszte prezentow mam mniej lub bardziej sprecyzowanych i bede kupowac w najblizszym czasie.
    • agni71 Re: Zaczyna się 01.12.15, 14:20
      Większośc prezentów mam kupionych, kupowałam sukcesywnie od początku listopada. Niemal wszystko przez internet, ale wolę sklepy aniżeli Allegro. Z Allegro niestety mam najgorsze doświadczenia, jesli chodzi o terminowość wysyłki (jak juz wyślą (byle nie inpostem), to dochodzi szybko, ale ten czas realizacji, to naprawdę różny bywa, nawet jak sie wybierze sprzedawcę, który deklaruje szybką wysyłkę, 24h, czy do 2 dni).
      Zakupy internetowe preferuję, bo robie je wygodnie z własnego krzesła, we własnej sypialni, jest w większości taniej lub w tej samej cenie co stacjonarnie (tyle, że stacjonarnie musiałabym wydać na bilety, wcale nietanie z podmiejskiej miejscowości). Nie męczę się chodzeniem, nie narażam na sławetny hałas, nie tracę czasu, który mogę spędzić w inny sposób.

Z terminowością nigdy nie miałam problemów, ale w ostatnich 2 tygodniach przed świętami zamawiam tylko to, co ewentualnie "może nie dojść" i nic się nie stanie. Ale i tak zawsze dochodziło na czas.

Poczta u mnie ostatnio działa bardzo sprawnie, paczki ekonomiczne dochodzą nawet na drugi dzień, czyli tak, jak priorytety.
    • asia_i_p Re: Zaczyna się 01.12.15, 16:50
      Część mam już kupione. Ale ryzykuję online nawet do dwóch tygodni przed świętami (tyle że wtedy z dostawą kurierem) i jeszcze się nie przejechałam.

Może komuś się po prostu coś stało? Trafił do szpitala? To pojedynczy człowiek czy firma? Mnie kiedyś tak sprzedający trzymał, potem wysłał nie to, co trzeba, okazało się, że kobieta pojechała do szpitala rodzić wcześniaka, a sprawy ogarniał jej mąż, objawiając, wbrew równości płci, całe stereotypowe męskie ogarnięcie.

Na twoim miejscu pewnie zlokalizowałabym zamienniki prezentów stacjonarnie i poczekała jeszcze ze dwa-trzy tygodnie. Jeżeli to nie oszust, to sprawa się wyjaśni. Jak długo budował te 99,6% pozytywnych komentarzy? Bo jeżeli dłużej niż parę miesięcy, to ja nie wierzę, że ktoś tak długo inwestował by w pojedyncze oszustwo.
    • asmarabis Re: Zaczyna się 01.12.15, 16:52
      auren6 napisała:

> Nie, to nie będzie kolejny wątek o uchodzcach big_grin
      >
      > Ponad 2 tygodnie temu zamówiłam dziecku prezent na mikołajki na allegro. Celowo
      > z 3 tygodniowym wyprzedzeniem. Właśnie odebrałam zamowioną paczkę. Po mailach,
      > telefonach, ktorych sprzedawca nie raczył nawet odebrać, po otworzeniu sporu n
      > a Allegro. Super sprzedawca, 99,6% pozytywnych komentarzy, od tygodnia łapie ne
      > gatyw za negatywem.

2 tygodnie czekania to jakas katastrofa i wali sie swiat????

Ludzie piszą, że ich dzieci urodzone w listopadzie nie dost
      > ały prezentów urodzinowych, a oni zostali bez pieniędzy.

O masakro, te prezenty to jakies po 2000-3000 ???? Bo jak ktos wydal 100-200 zlotych na prezent i jest jakis problem, i pisze ze DZIECKO NIE DOSTALO PREZENTU, tak jak by nie mozna kupic innego to moze nie powinien miec tych dzieci....

robi ematka z zakupami prezentów? Ma to już za sobą, ryzykuje zakupy w sieci
      > , czy czeka ją szalona gonitwa po sklepach 2 dni przed świętami?

Ryzykowanie ????? Na Allegro masz program ochrony kupujacych, mozesz tez dla swojego bezpieczenstwa jak cos kupujesz placic przez Paypal czy karta kredytowa i wtedy otrzymujesz zwrot pieniedzy w tych ochronnych programach. W ostatecznosci jak ktos byl za bardzo naiwny to szukaniem oszustow zajmuje sie Policja. Wszystko mam przerobione. Nie wiem jak mozna tego nie wiedziec....
      • andaba Re: Zaczyna się 01.12.15, 16:53
        A czemu nie ma opcji "robi spokojnie zakupy przez cały grudzień"?
    • werualta Re: Zaczyna się 01.12.15, 22:30
      prezenty zaczynam kupować od ok. połowy listopada, zostały mi do zakupu 3. W tym roku w realu. W 3 sklepach więc nie biegam nie szaleję, nie są to wypasione podarki, bo dla nas nie to ma znaczenie.... Nie biegam jak szalona. Spokojnie z rozmysłem robię zaplanowane zakupy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka