Dodaj do ulubionych

500 po raz enty

06.01.16, 09:59
Abstrahując już od tego czy będzie czy nie, która z Was naprawdę chce tych 500 zł i uważa, że ta kwota się od nieposiadającego odpowiednich środków państwa - należy? Jesteście naprawdę przekonane, że w takiej sytuacji budżetowej, powinnyście dostać te nieszczęsne 500 zł? Naprawdę jest to tak bardzo imponująca kwota?
Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: 500 po raz enty 06.01.16, 10:03
      ja nie chce.
      i ogólnie jestem tej akcji przeciwna - naszego panstwa nie stac na takie fanaberie.

i bardzo, ale to bardzo się cieszę, że nie jestem w sytuacji, że ta kasa JEST mi potrzebna. tym bardziej nie rozumiem pieniaczy, którzy tak naprawde mają przyzwoity dochód i się o te 500 zł rzucają.
      • dyzurny_troll_forum Re: 500 po raz enty 06.01.16, 10:10
        murwa.kac napisała:

> tym bardziej nie rozumiem pieniaczy, którzy tak naprawde mają przy
        > zwoity dochód i się o te 500 zł rzucają.

Ale, ale bez obrażania proszę. PiS obiecał 500 wielokrotnie i wieloma ustami, więc się należy jak psu buda. Wszystkim i na każde dziecko!
        • memphis90 Re: 500 po raz enty 07.01.16, 19:17
          A skończy się tak, że dostaną menele-dziecioroby, a ja dostanę +500zł - podatku do zapłacenia....
    • lauren6 Re: 500 po raz enty 06.01.16, 10:11
      A dlaczego nie powinnam?

Ja i mój mąż od lat pracujemy, mamy dobre - jak na polskie warunki - zarobki, więc płacimy wysokie podatki. Dlaczego to nie my mamy dostać te 500 zł, skoro mamy 2 dzieci na utrzymaniu? Moje dzieci mają inne brzuchy? Mniej jedzą? Wolniej rosną i nie potrzebują tylu ubrań co inne?

W imię czego mam dyskryminować swoje dzieci i nie dać im tego, co im się wg obowiązującego prawa, należy? Bo rząd PIS nie stać na realizację wszystkich obietnic wyborczych? big_grin
      • chocolate_cake Re: 500 po raz enty 06.01.16, 10:36
        Uważam że Polski nie stać na żadne 500 zł na dziecko. Ani na pierwsze ani na kolejne. Byłoby fajnie gdyby były tanie przedszkola na przykład albo zupełnie bezpłatne. Albo na przykład bezpłatne podręczniki przez całą podstawówkę albo leki do 18 roku życia. Bezpłatna komunikacja do szkoły, bezpłatne bilety miesięczne.

Mamy dwoje dzieci i też jak na polskie warunki zarabiamy przyzwoicie co nie znaczy bardzo dużo. Ale nasze pierwsze dziecko uczące się w liceum już skończyło 18 lat więc według projektu ustawy nie istnieje jako dziecko. Więc moje DRUGIE DZIECKO nie dostanie nic.

Tak, gdyby było młodsze dlaczego nie miałabym otrzymać tych 500 zł?
        Bo pracuję od lat, często w niedzielę albo do wieczora?

Śmieszne jest to że 500 zł będzie się należało mojej koleżance, której mąż pracuje za granicą na bardzo wysokim stanowisku i zarabia jakieś 50 tysięcy miesięcznie.

Jeśli już to powinno być 100 zł na KAŻDE dziecko w Polsce. Ale właśnie bezpłatne przedszkola i podręczniki.
        • chocolate_cake Re: 500 po raz enty 06.01.16, 10:38
          * albo
        • asia_i_p Re: 500 po raz enty 06.01.16, 13:15
          Przedszkola byłoby fajnie, gdyby były dostępne, bo stosunkowo tanie to już one są - mam na myśli przedszkola państwowe.
      • morekac Re: 500 po raz enty 06.01.16, 12:43
        >W imię czego mam dyskryminować swoje dzieci i nie dać im tego, co im się wg obowiązującego prawa, należy?

Chyba się zapędziłaś z tym obowiązywanien prawa...
        -------------------------------------------------------------
        "a przecież można pozostać człowiekiem nawet jeśli jest się nauczycielem" by Grave_digger
      • klubgogo Re: 500 po raz enty 06.01.16, 17:05
        Wychodzisz z założenia, dają, to biorę. Nie uważasz, że pomoc państwa mogłaby być inna, bardziej realna? Dofinansowanie żłobków, przedszkoli, czy w ogóle budowa nowych, bezpłatne przejazdy czy baseny dla dzieci, a może bezpłatne leki dla dzieci, bezpłatne obiady w szkole? Jest cały wachlarz możliwości, które państwo powinno zapewnić, a nie szczycić się rozdawnictwem do ręki. Wyobrażasz sobie jaki jest koszt administracyjny jednego 500 zł? Nie, bo Ciebie to nie obchodzi, mają dać, a Ty masz mieć w portfelu 500.
        A odnosząc się do dyskryminacji... uważasz, że Twoje dziecko ma inny brzuch od tych, co nie dostaną, bo nie zmieszczą się w limitach, albo mają jedno dziecko?
        • fomica Re: 500 po raz enty 06.01.16, 20:59
          > Dofinansowanie żłobków, przedszkoli, czy w ogóle budowa nowych, bezpłatne przejazdy czy baseny dla dzieci, a może bezpłatne leki dla dzieci, bezpłatne obiady w szkole?
          No pewnie że tak powinno być, na 1000% tak właśnie powinno być. I gdy tak się stanie, rezygnuję z wszelkich dopłat, a nawet ulgi na dzieci. Ale nie jest.
          Póki co za prywatny żłobek płace tysiaka miesięcznie, więc te 5 stów nawet mi tego nie pokryje. Jak ktos dostał miejsce w państwowym, to jest o tysiąc do przodu, plus jeszcze promocyjne 500, gdy ktoś jak ja nie dostał się i płaci za prywatny, to jest o tysiąc do tyłu. Kto mi ten tysiąc odda?
          • kotradykcja Re: 500 po raz enty 06.01.16, 21:06
            Jak ktos dostał miejsce w państwowym, to jest o tysiąc do przo
            > du,

Za państwowy żłobek płaciłam ona 500 zł miesięcznie
            • fomica Re: 500 po raz enty 06.01.16, 21:23
              Z czego zapewne 1/3 to wyżywienie? Mój tysiąc wyżywienia nie obejmuje, za to płace osobno. Plus wpisowe.
              • kotradykcja Re: 500 po raz enty 06.01.16, 21:39
                370 zł było opłaty stałej, niezależnie od tego, czy dziecko chodziło czy nie. Plus wyżywienie 6,50 dziennie.
                Plus 10 zł składka nieobowiązkowa na Radę Rodziców.
                • triss_merigold6 Re: 500 po raz enty 06.01.16, 22:29
                  To teraz jest taniej. Opłata liczona za czas spędzony w przedszkolu (zapisywana godzina przyprowadzenia i odebrania dziecka) + wyżywienie stawka dzienna. W pierwszym roku pobytu córki w żłobku płaciłam ok. 500 zł miesięcznie, potem po obniżce ok. 200-230 zł. Nawet te 5 stów w porównaniu z cenami niepublicznych żłobków (mam na myśli żłobki, z pielęgniarka, dietetykiem, własnym placem zabaw etc.) to tanio jak barszcz.
                  • wuika Re: 500 po raz enty 07.01.16, 07:26
                    To naprawdę zależy od miasta smile U nas publiczne to koszt ok. 250 - 300zł. Prywatne, ale też z pielęgniarką, dietetykiem, etc., to 600-700zł (teraz, 3 lata temu było 500). To samo przedszkola - niezłe prywatne (własna kuchnia, logopeda, od pierona zajęć) to koszt 500-600zł. jakieś pojedyncze mocno snobistyczne to koło tysiaka kosztuje. Ale miasto 20km dalej - prywatne żłobek TANI to 700zł, taki fajny to też tysiak.
    • zlotarybka_1 Re: 500 po raz enty 06.01.16, 10:31
      Tak, uwazam, ze naleza sie kazdemu. Jezeli nie ma w panstwie takich srodkuow, to szanowne panstwo Pisostwo nie powinno bylo ich obiecywac. Ale skoro taka obietnice zlozono to nalezy sie z niej wywiazac. Tym bardziej, ze ta obietnica przyczynila sie w duzej mierze do wygranej w wyborach.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: 500 po raz enty 06.01.16, 10:32
      Ja nie chcę. I klnę, że przez kolejną reformę mój trzylatek nie pójdzie do przedszkola. Prędzej zdecydowałabym się na drugie dziecko, wiedząc, że starszak będzie miał zagwarantowane miejsce w przedszkolu, niż teraz kiedy teoretycznie dostałabym 500 zł "za" urodzenie drugiego dziecka. Teoretycznie, bo pewnie i tak by się okazało, że mi nie przysługuje, bo coś tam. A nawet gdybym dostała, to to 500 zł poszłoby na prywatne przedszkole dla starszaka... Wolałabym, gdyby w końcu podnieśli kwotę wolną od podatku i przestali żerować na małych firmach, dzięki czemu te 500 zł (a może nawet i więcej), zostałoby mi w kieszeni i nikt niczego nie musiałby mi dawać.
    • mamma_2012 Re: 500 po raz enty 06.01.16, 10:37
      Oczywiście, ale nie dostać, a odzyskać i to niestety tylko część z tego, co na ten cel państwo zabierze z moich pieniędzy, które ja jednak wolę przeznaczyć na moje dzieci.
      Jak będę się chciała pobawić w dobroczynność, to sama zdecyduję komu dam.
    • ichi51e Re: 500 po raz enty 06.01.16, 10:41
      Głupie pytanie. Jak ktoś zarabia 2k i ma dziecko to 500pln na pewno mu budżet podratuje. Lepiej miec niż nie miec. Inaczej mogą twierdzić osoby z pensja 20k im to wski rawno.
    • anika772 Re: 500 po raz enty 06.01.16, 10:44
      Nie jest mi koniecznie potrzeba ta kwota, i jestem przekonana, że państwa nie stać na takie rozdawnictwo. Nie wierzę też w oczekiwany efekt prokreacyjny.
      Ale jeśli będzie, to wezmę oczywiście, o ile ubieganie się o pieniądze nie będzie zbyt uciążliwe.
    • ladnyusmiech Re: 500 po raz enty 06.01.16, 10:46
      Oczywiście, że wezmę. PIS ma pewien plan, upiera się że stać nas na to. Mam odmienne zdanie - ale wygrali wybory więc proszę bardzo. Mogę tylko biernie obserwować. Niech obietnice realizują. Nie rozumiem jak mogłabym nie brać, przecież żeby dać wezmą mi je w innym "miejscu", no czarować nie umieją.
      Jak zmieniają prawo to mam obowiązek je respektować. Także czy podoba mi się to czy nie jestem zmuszona żyć w pisowskiej rzeczywistości. Nie jestem frajerem, tam gdzie im się opłaca to mnie przymuszą, a tam gdzie nie bardzo im się opłaca to się odwołują do moich odmiennych poglądów.
    • jagienka75 Re: 500 po raz enty 06.01.16, 11:43
      niby ta kwota nikomu "nie imponuje", ale coraz częściej się tutaj ten temat roztrząsa.
      gdybyś dostała w pracy 500 zł podwyżki, też byś tak uważała?
      tak, ja wiem, że ematki są bogate. one zarabiają kilka średnich krajowych i ich taka kwota nie rusza. tylko czemu w jednym z wątków były płacze i lamenty "no bo ja mam jedno dziecko i nie dostane a moja sąsiadka ma 2-4 dzieci i dostanie!" itd...
      • aneta-skarpeta Re: 500 po raz enty 06.01.16, 12:05
        Moim zdaniem to duża kwota, tym bardziej ze dana co miesiąc. Natomiast w rodzinach godnie żyjących ale nie bogatych niekoniecznie pójdzie to na dzieci. Bo potrzeby dzieci i tak są tam zaspokajane kosztem potrzeb rodziców. A tak wynika z mojego otoczenia
        • dyzurny_troll_forum Re: 500 po raz enty 06.01.16, 12:23
          aneta-skarpeta napisała:

> Natomiast w rodzinach godnie żyjących

Co to jest rodzina godnie żyjąca?
          • agni71 Re: 500 po raz enty 06.01.16, 13:17
            Mnie się wydaje, że moja rodzina godnie żyje wink Nie bogato, nie biednie. I tak, jak najbardziej ten 1000 zł (bo dostałabym na dwójkę) poszedłby na dzieci. Na wakacyjne obozy, na ferie zimowe, na więcej zajęć dodatkowych, czy na dodatkowy ciuch, bez którego dziecko przeżyje, ale który je ucieszy i się przyda smile

• moni_kaw Re: 500 po raz enty 06.01.16, 12:34
      tak, uważam że Polskę stać na te nędzne 500 zł na KAŻDE polskie dziecko? niekoniecznie do łap nie zawsze odpowiedzialnych rodziców - ale uważam że sytuacji dzieci powinna być w pierwszym rzędzie zmartwieniem rządzących;
      i w jakiej niby tragicznej sytuacji budżetowej jest nasz kraj?
      w takiej że się zastanawiamy nad wypowiedzeniem kosztownego konkordatu? albo np nad zmniejszeniem rozpasanej do granic możliwości administracji ( w pierwszym lepszym urzędzie - jedna osoba tylko pisze, druga tylko pieczątki przystawia, trzecia tylko wydaje dokument a czwarta to tylko kawę parzy tym trzem pierwszym - widziałam taką sytuacje na własne oczy); naprawdę jest gdzie przyciąć żeby poprawić los dzieciakom
      • jagienka75 Re: 500 po raz enty 06.01.16, 12:36
        bo w naszym kraju mamy za dużą armię urzędników.
        • maslova Re: 500 po raz enty 06.01.16, 13:24
          To teraz ta armia jeszcze się zwiększy, żeby "obsłużyć" temat tych 500 zł.
          • chocolate_cake Re: 500 po raz enty 06.01.16, 16:48
            Na pewno. Koleżanka pracująca w urzędzie miasta mówiła mi, że już były rozmowy, że jeśli ustawa wejdzie w życie to zatrudnią 5-6 nowych osób tylko do tego.
    • paloma_blauwinder Re: 500 po raz enty 06.01.16, 12:40
      Nieposiadającego odpowiednich środków państwa? Czyżby PIS kłamałwink?
      Jeśli państwo nie posiada środków, a jednak wypłaci ten zasiłek to TYM BARDZIEJ trzeba zawnioskować i przeznaczyć te pieniądze na prywatny fundusz obsługi inflacji/podwyżki danin publicznych.

Zachęcam jednak gorąco wszystkich zwolenników PIS, żeby z miłości do swojej ulubionej partii nie wnioskowali - nie dość, że ochronią budżet, zapobiegając inflacji to jeszcze przyczynią się do realizacji obietnic wyborczych i zwiększą szansę PIS-u w przyszłych wyborach! Oraz będą mieli uzasadnione poczucie wyższości względem nas, którzy zawnioskujemy o te pieniądze.
    • wuika Re: 500 po raz enty 06.01.16, 13:38
      Nie, uważam, że nie powinniśmy dostawać, cała akcja o kant tyłka roztrzaść. Ale jak już będzie, to się zgłoszę, gdyż w innych sprawach zapłacę więcej, może wyjdę na zero wink
      • ra-sowa Re: 500 po raz enty 06.01.16, 13:59
        hmmm mam jedno dziecko, ciężko chorego męża, trzeci rok jedziemy na jednej niewysokiej mojej pensji i rencie. Na drugie drugie dziecko mnie nie stać.
        Moje jedno jest gorszym dzieckiem, nie stać mnie już na lepsze wakacje i na ciekawe płatne zajęcia, więc zostanie w domu. Oszczędności topnieją.

Matki o dużym dochodzie - weźcie to 500 i wydajcie chociażby na waciki lub inne przyjemności. Gdybym była na waszym miejscu i widziała to co robi nasz cudowny rząd wzięłabym bez mrugnięcia okiem. Piszę zupełnie serio, bo tak właściwie, to tylko ta obietnica przyciągnęła im tyle zwolenników .
        • pade Re: 500 po raz enty 06.01.16, 15:54
          I to mnie wku..wia. Autentycznie. Przecież to chore jest i nikt przeciwko temu nie protestuje.
          Należy Ci się te 500zł jak psu buda! Właśnie Tobie, a nie głównie rodzinom, w którym jest kilkoro dzieci, matka nie pracuje, mają dom bez kredytu, a dzieci chodzą na dodatkowe zajęcia.
          Naprawdę nikt nie widzi tej niesprawiedliwości?
          Pisałam też w innym wątku o rodzinach, w których rodzice zarabiają minimalną i mają dwójkę dzieci z czego jedno w szkole średniej, pełnoletnie. Takie rodziny powinny być wspierane.
          A dostaną Ci, których stać na dodatkowe zajęcia dla dzieci, wyjazdy, bo dobrze zarabiają i mają to szczęście, że spłodzili dzieci w niedalekiej przeszłości.
          • agni71 Re: 500 po raz enty 06.01.16, 16:00
            I ja cię pozdrawiam, pade wink
            • pade Re: 500 po raz enty 06.01.16, 16:15
              Uderz w stół, nożyce się odezwą.
              Przykro mi, ale nawet przez chwilę o Tobie nie pomyślałam.
              A tak wracając do tematu, nie uważasz, że moja przedmówczyni powinna otrzymać dodatek?
              Że każde dziecko powinno otrzymać? Mniejszy, ale każde?
              • agni71 Re: 500 po raz enty 06.01.16, 16:45
                pade napisała:

> Uderz w stół, nożyce się odezwą.
                > Przykro mi, ale nawet przez chwilę o Tobie nie pomyślałam.

buuuu

> A tak wracając do tematu, nie uważasz, że moja przedmówczyni powinna otrzymać d
                > odatek?
                > Że każde dziecko powinno otrzymać? Mniejszy, ale każde?

pewnie że tak, a przede wszystkim lepsze od takiej zapomogi byłoby np. rozliczanie podatku dochodowego razem ze wszystkimi członkami rodziny - bo tez mogę powiedzieć, że dlaczego samotny rodzic może się rozliczać z dzieckiem/dziećmi, a pełna rodzina nie ma takiej możliwości?

wydawanie tych 500 zł (o ile dojdzie do skutku) będzie generowało kolejne koszty, bo ktoś będzie się tym musiał zajmować, może gminy pozatrudniają ludzi specjalnie do tej pracy

a jeśli już rząd miał taki genialny pomysł, to faktycznie mniejsza kwota (choćby 100 zł na dziecko) byłaby odpowiedniejsza, i mogłyby te pieniądze dostać wtedy wszystkie dzieci

a osoby faktycznie zamożne zapewne nie fatygowałyby się po tak małą kwotę
                • pade Re: 500 po raz enty 06.01.16, 17:00
                  Dokładnie, ten pomysł jest poroniony po prostu.
                  Znam rodzinę, która jest naprawdę uczciwa, pracowita, mają dwójkę dzieci i jest im ciężko, bo oboje zarabiają niewiele, ale powyżej tego chorego progu. I nie dostaną dodatku, bo starsza córka ma 18 lat i jest w liceum.
                  Takich rodzin jest mnóstwo. I szczerze im współczuję. Bo ich podatki pójdą na dodatki dla tych, którzy po prostu mają młodsze dzieci.
                  A wystarczyło by zwiększyć kwotę wolną od podatku, zgodnie z orzeczeniem trybunału.
                  I wprowadzić rozwiązania, które proponujesz Ty i Kontradykcja. I byłoby z sensem, sprawiedliwie i dla wszystkich.
          • ra-sowa Re: 500 po raz enty 06.01.16, 16:16
            bo tego 500 nie powinno być wcale. Dzieciom WSZYSTKIM pomoc można inaczej, tak, by nikt nie musiał kontrolować, czy mamusia z tatusiem przechlają kasę czy nie. Żeby wyrównać szanse , a nie je pogłębiać.
            Ale rząd zdecydował jak zdecydował, na pewno słusznie i mądrze - daje, to bierzcie, niech im się czkawką odbije
          • chocolate_cake Re: 500 po raz enty 06.01.16, 16:52
            Też uważam że takie osoby jak ra-sowa powinny dostawać dodatek.
            Jakiś próg zarobków powinien być.
        • wuika Re: 500 po raz enty 06.01.16, 21:46
          Wydam na prywatne przedszkole, akurat będzie na jedno czesne.
    • black_halo Re: 500 po raz enty 06.01.16, 14:00
      No wiadomo, ze dla ematki to tylko na waciki (kazda ma przeciez minimum trzy srednie krajowe na reke) ale oprocz ematek sa w kraju inne matki, np. samotne matki, ktore maja najnizsza krajowa i dwojke dzieci wiec dla nich te tysiac do budzetu miesiecznie to prawie podwojenie dochodow. 70% nie osiaga srednej krajowej wiec ten tego ...
      • noname2002 Re: 500 po raz enty 06.01.16, 17:24
        Właśnie samotne matki wyjdą na zero, te które dostają alimenty z FA,przekroczą próg dochodowy i stracą pieniądze z FA.
    • figrut Re: 500 po raz enty 06.01.16, 14:25
      Dla mnie kwota 1000 zł. to prawie jak moja wypłata, a tyle teoretycznie powinnam dostać na moją dwójkę, bo nie przekraczam progu dochodowego. Chcę jednak, aby zostało tak, jak było. Pracuję, więc mam zwrot podatku + świetna opcja ubiegłoroczna zwrotu ulg podatkowych na dzieci, co daje mi ładną sumkę bez podwyższania cen w sklepach, w których do tej pory się zaopatrywałam ze względu na niskie ceny. Jak dadzą po 500 zł. na dziecko te wielkie, tanie do tej pory sklepy staną się droższymi, bo trzeba jednym zabrać, żeby innym dać. Dla mnie pozostanie 1000 zł. na dwójkę i droższe ceny w sklepach, a więc nic nie zyskuję, co najwyżej rozwaloną gospodarkę.
      • lellapolella Re: 500 po raz enty 06.01.16, 15:06
        Przez cały czas było mówione o 500 zł na dziecko. Na dziecko, czy to jasne? To nie jest dodatek/zasiłek dla rodziców, więc ich zarobki nie mają znaczenia.
        pbs.twimg.com/media/CYCfJctW8AAS0EA.jpg
        • cosmetic.wipes Re: 500 po raz enty 07.01.16, 13:28
          Dokładnie. W projekcie ustawy nazywa się to "świadczeniem wychowawczym". Nie zasiłkiem, nie zapomogą, nie wyrównaniem i nie dodatkiem.
    • kotradykcja Re: 500 po raz enty 06.01.16, 15:28
      Uważam, że nie powinno być żadnych 500 zł, a za to
      - wyższa kwota wolna od podatku
      - niższy VAT na artykuły dla dzieci
      - dostępne tanie przedszkola i żłobki
      - darmowe podręczniki
      Wtedy ludzie mieliby więcej pieniędzy w kieszeni i lepsze możliwości powiększania rodziny.
      Ale jeśli rząd ma fantazję dawać kasę z naszych podatków, to dla KAŻDEGO dziecka.
      • bbuziaczekk Re: 500 po raz enty 06.01.16, 15:41
        Przeciez maja opodatkować banki, ubezpieczalnie i markety mieć kase na 500 dla dzieci.
        Wiec kasa się znajdzie ale my stracimy bo banki, ubezpieczalnie i markety podniosą ceny. Wiec tego 500 tak jakby nie było bo zostawisz to 500 na podniesionych cenach w markecie.
        • pade Re: 500 po raz enty 06.01.16, 16:18
          A ja np. nie tylko nie dostanę, ale i zostawię.
          • chocolate_cake Re: 500 po raz enty 06.01.16, 16:57
            Też mimo 2 dzieci nic nie dostanę a stracę bo ceny będą wyższe, opłaty bankowe, kredyt, ubezpieczenie samochodu i domu.
            • cosmetic.wipes Re: 500 po raz enty 07.01.16, 13:29
              U nas to samo.
        • kotradykcja Re: 500 po raz enty 06.01.16, 18:21
          Ci, którzy dostaną to zostawią. My nie dostaniemy grosza, a tylko po kieszeni dostaniemy. Chore to wszystko sad
          • triss_merigold6 Re: 500 po raz enty 06.01.16, 22:31
            Przecież Twój mąż ma dwoje dzieci, na jedno powinien dostać. No chyba że te dzieci mają wyznaczone stałe miejsce zamieszkania przy matce.
      • pade Re: 500 po raz enty 06.01.16, 16:17
        Kontradykcja, nic dodać, nic ująć.
    • kagrami Re: 500 po raz enty 06.01.16, 17:02
      Tak. Potrzebuję tych pieniędzy i jest to dobra kwota. Jak na biedne państwo. Rozumiem, że nie mogę dostać tyle co Szwedka w Szwecji albo Polka w UK. Ale nareszcie coś na co czekałam jako Europejka. Tym bardziej, skoro nie mogę normalnie zarobić uczciwie w tym biednym kraju pracując...
      • pitahaya1 Re: 500 po raz enty 06.01.16, 17:15
        A czy w Twojej rodzinie pojawi się kolejne dziecko?
        Takie jest założenie tej akcji. To nie jest zasiłek czy ulga, żeby Tobie i innym było lżej, choć będzie. To jest dodatek zachęcający do powiększenia rodziny!
        Coś czuję, że zapomniałyście, jaki jest cel tego rozdawnictwa.
        • ra-sowa Re: 500 po raz enty 06.01.16, 17:30
          niekoniecznie tylko taki, owszem efekt długofalowy taki miał być. Efekt przewidywany przez pis.
          Ale na pewno nie warunek. Nikt nie mówił , ze dostaną ci, którzy zadeklarują chęć spłodzenia potomka. To dodatek na już istniejące dzieci
          • pitahaya1 Re: 500 po raz enty 06.01.16, 17:51
            Czy pani premier o tym wie?
            Jasne, że nie można uzależnić wypłaty od spłodzenia dziecka, tylko budżet i tak naciągnięty do granic możliwości, jeszcze bardziej rozciągamy.
            Założenie rozdawnictwa było jasne - dodatek mający na celu zachęcenie rodzin do zwiększenia ilości dzieci big_grin Efekt będzie taki, że pieniądze jak najbardziej wspomogą rodziny (niektóre), za to dzieci przybędzie tyle co zwykle, czyli poniżej zapotrzebowania.
        • morekac Re: 500 po raz enty 06.01.16, 17:34
          Wychowanie dziecka to jest ponoszenie wydatków przez dwadzieścia lat. To są wydatki na większe mieszkanie, edukację itp. Obiecane 500 zł, które może być skasowane w przypadku niedopinania się budżetu nawet przez ten rząd (nie jest to jeszcze uchwalone poza tym) , o następnych nie wspomnę, raczej nie jest taką bezwarunkową zachętą. Proponowałabym poczekać na uchwalenie ustawy , potem zaś rozważać to, czy weźmie się kasę czy też nie. Oraz czy warto się rozmnażać tylko z tego powodu.Sceptyczna jestem, czy coś z tego wyjdzie. Oraz kiedy.
          Ustawa miała być rzekomo gotowa już dawno, tymczasem minister finansów wyprodukował 16 stron uwag, które to uwago dotyczyły raczej nieprecyzyjności zapisów, a nie tylko biadolenia o pustej kasie.
    • naomi19 Re: 500 po raz enty 06.01.16, 18:30
      Jestem przeciwna państwu opiekuńczemu jakim jest np Anglia i jakim zrobi się teraz Polska. Uważam, że pomoc państwa jest obowiązkiem, ale w przypadku osób niewydolnych wychowawczo oraz czasowo w trudnej sytuacji np po utracie pracy. Natomiast obowiązkiem rodziców- zdrowych na ciele i umyśle- jest zarobienie na siebie i dzieci. Nie warto wspierać patologii. Do zasiłków bardzo łatwo się przyzwyczaić...
    • damajah Re: 500 po raz enty 06.01.16, 19:33
      Obawiam się że nie ma żadnego znaczenia co bym wolała. Nie mam na to żadnego wpływu. Oczywiście że wezmę kasę jeśli będzie - wychowuję 3 dzieci i Państwo zabiera naszej rodzinie mnóstwo pieniędzy w wysokich podatkach i Zusie. Nie pomaga nam jako przedsiębiorcom ani jako pracownikom u innych przedsiębiorców. Wręcz przeciwnie. Wezmę więc ten 1000zł jak tylko będzie można chociaż uważam że PL nie stać na to - jak i na wiele innych rzeczy, pójście w social a nie wspieranie gospodarki wydaje mi się złą drogą ale jak napisałam - nic z tym nie zrobię. 1000zł to nie jest jakaś ogromna kwota ale nie jest też mała. Tak naprawdę dosyć nam pomoże - opłacimy szkołę i przedszkole dla dwójki dzieci. Wolałabym te pieniądze mieć z własnych zarobków (zamiast np. płacić o wiele więcej na 30% podatku który płaci mój mąż przez część roku i który co roku zabiera nam b. duże sumy - co uważam za niesprawiedliwe i koniec (wszyscy powinni płacić taki sam podatek)
      • chocolate_cake Re: 500 po raz enty 06.01.16, 20:43
        Zgadzam się z tobą, w szczególności z podatkiem.
    • fomica Re: 500 po raz enty 06.01.16, 20:37
      Idealnie to powinno być tak: sprawna i bezpłatna opieka medyczna w ciąży, wszystkie niezbędne badania, usg, potem bezpłatny i godny poród w szpitalu, ze znieczuleniem, potem bezpłatne i powszechnie dostepne miejsce w żłobku, nastepnie w przedszkolu, bezpłatne, sprawne i wydajne szkoły itd.
      Wówczas jestem gotowa zrezygnować z tego dodatku, nawet z ulgi na dziecko, bo i tak więcej dostanę w naturze.
      A jak jest w praktyce: opieka medyczna prywatna, badania robione prywatnie, na becikowe się nie załapałam, do państwowego żłobka jestem w końcówce drugiej setki oczekujących, pewnie w przedszkolu będzie tak samo, na mieszkanie komunalne sie nie załapałam, na różne dopłaty, programy dla młodych takoż.
      Zatem zamierzam niezawodnie pobrać te 5 stów i wydać na to wszystko, co jestem zmuszona zakupic na wolnym rynku a co tylko nieliczni szczęśliwcy dostają od państwa po promocyjnej cenie.
      I odpowiadając na twoje pytanie - nie, nie przymieram głodem i mam całkiem niezłą sytuację materialną.
      • hugo43 Re: 500 po raz enty 06.01.16, 20:52
        Dokładnie tak.my tej kwoty nawet nie zauważymy w naszym budżecie.traktuje to jako uczciwą ulgę podatkową,a podatki płacimy naprawdę spore.
    • saszanasza Re: 500 po raz enty 06.01.16, 20:50
      To błędne koło. Najchetniej napisałabym, że nie chcę, ale obawiam się, ze gdybym w praktyce zrezygnowała, poniosłabym koszt znacznie wyższy, bo nie dostając nic, zapłaciłabym za tę reformę, dlatego szczerze współczuję tym, którzy znajdą się w takiej sytuacji. z kolei wiem, że biorąc dokładam się do powiększenia dziury budżetowej. Dlatego mam szczerą nadzieję że ta reforma zwyczjnie nie wypali.
      • la_mujer75 Re: 500 po raz enty 06.01.16, 22:21
        Mam ten sam zgryz i też mam nadzieję, że zostanę pozbawiona rozterek moralnych poprzez to, że ta reforma nie wypali.
      • triss_merigold6 Re: 500 po raz enty 06.01.16, 22:35
        Jak nie wypali, to się szczególnie nie zmartwię. Jak wypali, to bezobciachowo schylę się po te 5 stów miesięcznie.
    • isa_bella1 Re: 500 po raz enty 07.01.16, 08:53
      A ja myslałam że przeciwniczki rządu nie węzmą tej kasy smileno proszę...
      • wuika Re: 500 po raz enty 07.01.16, 08:57
        Dlaczego miałyby nie brać? Zabiorą w czymś innym przecież. Dla wspierania iluzji, jaką tka PIS "stać nas na 500zł na (niecałe) każde dziecko" mam pozbawiać pieniędzy moją rodzinę? No proszę Cię suspicious
      • slonko1335 Re: 500 po raz enty 07.01.16, 09:02
        ja wezmę, jesli będzie co brać oczywiście, ale z chęcią zamienię na inny rząd...a tak niech będzie jakaś pociecha przynajmniejwink
      • mamma_2012 Re: 500 po raz enty 07.01.16, 09:10
        Czy gdzieś jest napisane, że to wynagrodzenie za popieranie rządu? Jakaś forma przekupstwa czy zapłatyza głos?
        Czy pieniądze na sfinansowanie tego programu będą zabierane tylko z kieszeni wyborców pisu?
        Czy jeśli nie wezmę tych pieniędzy PiS zrezygnuje ze swoich głupich i szkodliwych ruchów?

• agni71 Re: 500 po raz enty 07.01.16, 09:19
        isa_bella1 napisała:

> A ja myslałam że przeciwniczki rządu nie węzmą tej kasy smileno proszę.

a dlaczego mają nie wziąć, skoro gdzie indziej im się zabiera? Mają być w sumie stratne? Na złość babci, niech mi uszy zmarzną, tak?
        • isa_bella1 Re: 500 po raz enty 07.01.16, 09:56
          nie nie no jasne, pieniądze nie śmierdzą nawet te od Kaczyńskiego...smile))
          • wuika Re: 500 po raz enty 07.01.16, 10:00
            Właśnie tak. Nie śmierdzą alimenty brane od byłego męża przemocowca, nie śmierdzą pieniądze od państwa. Nie od Kaczyńskiego - ze swoich wyskoczy z tych miliardów? Proszę Cię.
          • asia_i_p Re: 500 po raz enty 07.01.16, 10:05
            Wzrosną opłaty bankowe, wzrosną ceny. Jeżeli wejdzie progresywna stawka wolna od podatku, to właśnie gdzieś 500 złotych na miesiąc stracimy. Jest spora szansa, że i z tym 500 będziemy na minusie, ale jak znam życie, to okaże się, że na to 500 jesteśmy zbyt bogaci.
          • mamma_2012 Re: 500 po raz enty 07.01.16, 10:10
            Popatrzmy na to w ten sposób, że każda złotówka, którą muszą wypłacić, to cegiełka dołożona do upadku tego rządu.
            Każdy, kto chce trwania tej władzy, niech zrezygnuje z pieniędzy ratując jej reputację i opóźniając moment aż im się budżet sypnie.
          • kotradykcja Re: 500 po raz enty 07.01.16, 10:11
            isa_bella1 napisała:

> nie nie no jasne, pieniądze nie śmierdzą nawet te od Kaczyńskiego...smile))

Od jakiego Kaczyńskiego? To on z własnej skarpety będzie wypłacał?
            Coś Ci się pomerdało. Pieniądze są NASZE, Twoje i moje. Są z podatków, które płaci każdy, kto uczciwie i legalnie pracuje.
            Dlaczego ktoś, kto nie popiera PiS ma płacić żeby dostać mogli ci, którzy PiS popierają? Wyjaśnisz?
            Jeśli jakiekolwiek pieniądze będą szły z prywatnej kieszeni pisowców, nie tknę ich. Ale jeśli to będą pieniądze, które sama do woreczka wkładam w postaci płaconych podatków, nie widzę absolutnie żadnego powodu, dla którego miałoby mnie ominąć otrzymanie części z nich.
            Abstrahując od tego, że i tak mnie ominie, bo przecież formanie mam tylko 1 dziecko i za dobrze zarabiam.
          • agni71 Re: 500 po raz enty 07.01.16, 10:16
            chyba jasno napisałam, że gdzie indziej się mojej rodzinie zabierze, więc dlaczego ja mam robic jakies prezenty rządowi Kaczyńskiego, ha? Jemu moje pieniądze nie śmierdzą?
          • ginger.ale Re: 500 po raz enty 07.01.16, 11:04
            tak, tak, od samego Kaczyńskiego big_grin

dobry wujek wyciągnie ze swojej kieszeni i da nawet dzieciom rodziców gorszego sortu hłe, hłe

no niestety tak to nie działa...
          • memphis90 Re: 500 po raz enty 07.01.16, 19:30
            To nie są pieniądze pana Kaczyńskiego, kktóre łaskawie mi daje w prezencie, tylko moje własne.
      • cosmetic.wipes Re: 500 po raz enty 07.01.16, 13:35
        isa_bella1 napisała:

> A ja myslałam że przeciwniczki rządu nie węzmą tej kasy smileno proszę...

Mysle, że nie brać powinny zwolenniczki małego wodza, w ramach dbania o budzet państwa w raju rządzonym prze PiSS i ulżenia pani Szydło w dopinaniu finansów tongue_out

I do mnie się nie pluj, ja i tak niczego nie dostanę, bo według "logiki" twojej Ukochanej Partii mojemu synowi od roku powinnam mówić per pan, a córka awansowała na pierworodną.
    • anty_nick Re: 500 po raz enty 07.01.16, 09:02
      no toż to widzisz, że ematka nie głosowała na PiS, to na kasie jej nie zalezy.

a tak na serio... Wqrwia mnie to pytanie. Gdzie sie nie obejrze, każdy pyta czy chce? czy chce?, bo mam dwójkę dzieci...i nie wiem czy to takie wyliczanie, czy ki pies?
      Ja tej kasy nie chce, niektórzy sie dziwią , inni nie.
      Ale widze, jak siostra męża, "samotna matka" zaciera już rączki.... tu 500 z fa, tam 500 od państwa(nooo, oczywiście na bank sie załapie i z jednym dzieckiem). i do tego wypłata pod stołem i cichy"partner", żeby nadal uchodziła za samotną.
      • bei Re: 500 po raz enty 07.01.16, 09:36
        Prawie trzydziesci lat temu moje dziecko chodzilo do przedszkola, placilam za jego pobyt w tej placowce wiecej, niz sasiadka za troje dzieci.
        Dlaczego? Bo sasiadka nie pracowala, miala wysoki zasilek rodzinny ( bo nie pracowala), placila symboliczna kwote za przedszkole.
        Przyzwyczailam sie juz dawno, ze sprawiedliwie, to nie znaczy rowno i bardzo trudno jest znalezc ten zloty, sprawiedliwy srodeksmile
        Nie liczylam na te 500, bo od razu podejrzewalam, ze nie wszyscy dostana smile
        Ba, doskonale zdawalam sobie sprawe jak to jest z obietnicami przedwyborczymismile

Mysle ze w budzecie kazdej rodziny jest to jednak sumka, ktora mozna zauwazyc. Jedni mieliby na jedzenie, czy oplate rachunku, inni mogliby odlozyc na przyszla edukacje, lub uprzyjemnienie zycia.
    • stacie_o Re: 500 po raz enty 07.01.16, 09:47
      Mogę pisać z czystym sumieniem, bo nie wierzę w to 500 zł nic a nic. Ale jesli by było.. to wezmę, czemu nie. Potraktuję to jako zadośćuczynienie, że dla mojego drugiego dziecka nie było i nie ma miejsca w państwowym żłobku, że do poradni neurologicznej czeka się 160 dni, do ortodonty raptem 231, że choremu dziecku w pierwszym, kluczowym roku życia przyznano godzinę tygodniowo rehabilitacji.
      • isa_bella1 Re: 500 po raz enty 07.01.16, 09:58
        jasne, rozumiem...tylko sytuacja o której piszesz jest wynikiem rządów państwa od ośmiorniczek ( bo na to kasa była )...
        • wuika Re: 500 po raz enty 07.01.16, 10:26
          Tak, ośmiorniczki kosztowały 20 mld rocznie.
          • black_halo Re: 500 po raz enty 07.01.16, 10:30
            Jesli panstwa nie stac na rehabilitacje, podstawowa opieke zdrowotna, przyzwoite pomoc socjalna - to politycy nie powinni wpied...lac bezwstydnie osmierniczek za 1500, prawda? Z czystej przyzwoitosci.
            • wuika Re: 500 po raz enty 07.01.16, 10:33
              Jeśli państwa nie stać na rehabilitację, podstawową opiekę zdrowotną i przyzwoitą pomoc socjalną, politycy nie powinni sponsorować kościoła i ich kolejnych imprez, jak np. zamierzają zrobić ze Światowymi Dniami Młodzieży. Z czystej przyzwoitości suspicious
              • black_halo Re: 500 po raz enty 07.01.16, 12:39
                Przypominam, ze to rzad PO nic nie zrobil z przywilejami kosciola wiec nie wiem o co biega. Ja np. na Tuska zaglosowalam bo powiedzial, ze przed koscielnymi klekac nie bedzie a okazuje, ze latal do bialego papy nie tylko on ale i Kopaczowa oraz Misiu Kaminski, ciut przed koncem kadencji. Czyzby po to zeby sie modlic o to zeby wygrac wybory bo sondaze w dol lecialy?
                • cosmetic.wipes Re: 500 po raz enty 07.01.16, 13:42
                  Przypominam, że to rząd PiSS ma w planach dorzucić do organizacji ŚDM 80 milionów złotych i zwiększyć pulę przeznaczoną na Fundusz Kościelny. I chce to zrobic kosztem ubezpieczeń społecznych. Więc pobłogosław wszystkie ministerialne łona i penisy ;-P
                  • black_halo Re: 500 po raz enty 07.01.16, 18:59
                    Ale PiS jest partia narodowo-katolicka wiec mozna sie po niej tego spodziewac choc wolalabym, zeby Polska byla neutralna swiatopogladowo. PiSnie obiecywal nikomy, ze przed ksiezmi nie bedzie klekac, PO za to tak. Skoro za PO byl tak jak PiS to jaka jest roznica kto rzadzi?
        • stacie_o Re: 500 po raz enty 07.01.16, 10:33
          Nie, nie rządu od ośmiorniczek. Żłobki likwidowano w latach 90, nfz powstał za rządów Millera w 2004 roku bodajże. Rząd od ośmiorniczek wprowadził program Maluch, dzięki któremu mam przynajmniej częściową dopłatę do żłobka, program darmowych podręczników, na które o ile pory i selery nie namieszają, mój syn się wreszcie załapie. Za to teraz ten rząd cofnął 6 latki do szkół, co powoduje, że dla mojej córki nie będzie miesiąca w państwowym przedszkolu, witaj prywatne z czesnym 3 x droższym, ozusował moje umowy zlecenia, a także planuje mnie obciążyć daniną na telewizję, mimo że telewizji nie mam...
          • wuika Re: 500 po raz enty 07.01.16, 10:35
            Ojtam ojtam, pińc stów dostaniesz wink
          • stacie_o Re: 500 po raz enty 07.01.16, 10:39
            Telewizora nie posiadam tongue_out
          • stacie_o Re: 500 po raz enty 07.01.16, 10:56
            A przepraszam, rząd peo ozusował mi umowy zlecenia. Mea cupla. Jednakże dalej czekam na tą dobrą zmianę porów i selerów. Chce rzeczywiście zobaczyć, że przez następne 4 lata będzie mi się żyło lepiej. Póki, co jest mi gorzej, choćby przez braki miejsc w przedszkolach. A i jeszcze, skoro ludziom za peo było tak źle, to czemu, zamiast zajmować tym, co dla ludzi ważne czyli m.in. 500 zł, opieką medyczną itp rząd zajął się tym, co ma chyba zerowy wpływ na życie obywateli?
          • isa_bella1 Re: 500 po raz enty 07.01.16, 10:58
            Generalnie jak by to był pomysł PO to wszystkie byłyby uradowane ( jak z urlopem rodzicielskim). Znaczenie ma więc nie to co sie proponuje ale KTO proponuje.
            • pade Re: 500 po raz enty 07.01.16, 12:32
              PO nie wpadło na durny pomysł, że jak w rodzinie jest 18-sto latek to znaczy, że go nie ma albo żyje powietrzem i drugie dziecko jest jedynakiem. Becikowe uzależnili od dochodów jeśli już a nie od wieku pozostałych dzieci w domu.
              Poza tym wprowadzili roczny macierzyński, oskładkowali wychowawczy, podarowali pensję matkom wychowującym niepełnosprawne dziecko, oraz roczny płatny (całkiem dobrze) macierzyński dla studentek czy bezrobotnych. Mało???
              • pade Re: 500 po raz enty 07.01.16, 12:35
                Aha i reforma 6-latki do szkół miała m.in. zwiększyć liczbę miejsc w przedszkolach dla trzylatków. Po to, żeby matki mogły pójść do pracy. A teraz tych miejsc nie będzie. Matki zostaną w domu, zrobią sobie dziurę w cv, ale nic to, dostaną w zamian od państwa 500zł...
        • gris_gris Re: 500 po raz enty 07.01.16, 10:47
          a co robia obecne rzady od lamania prawa, zeby poprawic sytuacje Stacie? Bo nie widze zadnych postulatow, dzieki ktorym jej dziecko dostaloby miejsce w zlobku, wiecej rehabilitacji lub krotsza kolejke do specjalisty.
          • isa_bella1 Re: 500 po raz enty 07.01.16, 10:53
            przez 8 lat siedziałaś cicho a teraz chcesz zmian w 3 m-ce ...dobre...
            • stacie_o Re: 500 po raz enty 07.01.16, 11:01
              Jakoś w trzy miesiące udało się wprowadzić ustawę o trybunale, o służbie cywilnej, o telewizji. Rozumiem, że ważniejsze to były sprawy, że tivi pokazuje gejów trzymających się za ręce niż kolejki do specjalistów, brak żłobków czy chaos edukacyjny.
              • kotradykcja Re: 500 po raz enty 07.01.16, 11:03
                stacie_o napisała:

> Jakoś w trzy miesiące udało się wprowadzić ustawę o trybunale, o służbie cywiln
                > ej, o telewizji. Rozumiem, że ważniejsze to były sprawy, że tivi pokazuje gejów
                > trzymających się za ręce niż kolejki do specjalistów, brak żłobków czy chaos e
                > dukacyjny.

Otóż to! I jeszcze ustawę o 6-latkach.
                A pzecież zamiast tego mogli wprowadzić podwyższenie kwoty wolnej, ani TK ani opozycja nie mieli zamiaru protestować. Tak samo pińcet mogli którejś nocy przegłosować.
                W czym problem?
              • gris_gris Re: 500 po raz enty 07.01.16, 11:35
                zeby w trzy miesiace - w trzy dni raczej smile
            • gris_gris Re: 500 po raz enty 07.01.16, 11:34
              po pierwsze, skad wiesz, co robilam przez 8 lat? po drugie, gdzie napisalam, ze chce zmian w 3 mce? pytam, czy sa postulaty jakies, ktore by dotyczyly spraw wymienionych przez Stacie.
        • memphis90 Re: 500 po raz enty 07.01.16, 19:34
          > jasne, rozumiem...tylko sytuacja o której piszesz jest wynikiem rządów państwa
          > od ośmiorniczek ( bo na to kasa była )...
          A teraz jest kasa na weekendy prezesa w zameczkach... Ciekawe, ile kosztuje wynajęcie takich apartamentów i czy prezes sam za to zapłacił?
    • julita165 Re: 500 po raz enty 07.01.16, 10:36
      Generalnie również uważam, że lepszym rozwiązaniem było zafundowanie bezpłatnych usług dla wszystkich dzieci np. w postaci pomocy szkolnych, przedszkolnych, zajęć sportowych czegokolwiek niż rozdawanie gotówki ale też nie biadolę nad tymi 500 zł. Ja mam jedno dziecko i tak już będzie, nie mam poczucia krzywdy bo te 500 zł to byłoby z kilka % w naszym budżecie ale jakby dawali to bym wzięła smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka