leli1
08.11.16, 09:21
podpowiedzcie mi prosze co moge zrobic.
Jakis czas temu zostalam wezwana do szkoly przez wychowawce syne (ktory akurat jest dyr.szkoly), powiedzial mi ze syn zrobil karygodna rzecz (nie chce pisac szczegolow) i jest wniosek z inicjatywy matki jakiegos mlodszego dziecka, ktore mialo byc ofiara mojego syna wraz z podpisami kilku innych matek o wydalenie syna ze szkoly.
Po pierwsze syn nie mial mozliwosci, aby zrobic to, o co zostal oskarzony, a po drugie jak mozna bez zadnego wyjasnienia pisac wniosek o wydalenie, angazaujac w to inne osoby. Problem zrobil sie duzy, do szkoly zostal wezwany psycholog, rozmawial z dziecmi kilkukrotnie." Sledztwo" trwało ponad miesiac, i kilka dni temu mimochodem wychowawca napisal na librusie, ze wszystko sie wyjasnilo, syn jest niewinny, a inicjator okazal sie byc jedynym sprawca zamieszania, poniewaz wszystko wymyslił.
Ja mimo, że bylam pewna niewinnosci syna, bylam jednak cala ta sytuacja zdenerwowana, tym bardziej, że o fakcie dowiedzialo sie mnostwo osob. W tym momencie moj syn jest postrzegany jako sprawca.
Poprosilam wychowawce o przekazanie mi, kto to był - okazalo sie, że nie moze - dokladnie stwierdzil ze nie ma prawa, poniewaz musi chronic uczniow.
Noz kurna, a moj syn uczniem nie jest?
Chcę wiedziec, kto to zrobił, bo mam ochotę porozmawiac z wyrywną mamuśką, że skoro tak szybko i sprawnie złożyła wniosek wraz z podpisami o wydalenie syna, to niech teraz rownie sprawnie naprawi jego dobre imię.
Powiedzcie mi, czy moge w jakis prawny sposob uzyskac taka informacje? czy faktycznie nauczyciel nie ma prawa mi jej ujawnic?
Nie chce tego zostawiac, bo to tak naprawde nie pierwsza taka sytuacja (tylko nigdy nie bylo AŻ tak ostro), kiedy rozpowszechnia sie kłamstwa na temat mojego syna (jestesmy nowi w takim dosc zamknietym srodowisku, gdzie wszyscy znaja sie od lat, a kazdy nowy to potencjalny wróg).
Oskarżenie było poważne i rozważałabym nawet drogę prawna w stosunku do rodziców małolata (głównie za jej bezpodstawne rozdmuchanie), no ale nie wiem kto to był.