Dodaj do ulubionych

Bendem ematkom

16.11.16, 13:04
Tytuł trochę na wyrost. Jest taki dowcip - o dziewczynie w tramwaju. Wsiada i prosi pasażera, żeby jej ustąpił miejsca, bo ona jest w ciąży. Facet od razu ustępuje, ale po chwili jej się przygląda, brzucha nie widzi, więc pyta:
- Przepraszam, a pani długo w ciąży?
- Och proszę pana, 20 minut! Jeszcze mi się nogi trzęsą.
U mnie podobnie się sytuacja przedstawia, chociaż może deko dłużej niż 20 minut. Po prawie 10 latach czytania "na sępa" i czerpania z krynicy mądrości wszelakich tongue_out będę mogła powiedzieć, że "jestę ematką". Jeszcze się nie przywiązuję za bardzo i nie ogłaszam po rodzinie, bo potem ewentualnie odwoływać, że to już nieaktualne - nie mam ochoty. No to chociaż tutaj z Wami się podzielę.
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Bendem ematkom 16.11.16, 13:10
      Cudownie! Gratulacje. smile
      Oczytanie jest dobre, ponieważ nastawiasz się z góry na przerażający hard core, a okazuje sie, że jest zupełnie ok i do ogarnięcia.
      • martishia7 Re: Bendem ematkom 16.11.16, 14:41
        Moja najlepsza pzyjaciółka ma dzieci - prawie 5 i nieco ponad rok. Przeżywałam razem z nią te wszystkie fazy. Taki obraz macierzyństwa, ze szczególnym uwzględnieniem "noworodkowego piekła", jaki mi obmalowała, sprawia że w realu może być tylko lepiej big_grin Jestem trochę control freakiem, więc lubię sobie oczytać i poukładać, następnie dokonać analizy i syntezy. Pamiętam, że pisałaś kiedyś, że dla Ciebie podstawą była lektura z psychologii rozwojowej, żeby wiedzieć, co mieści się w normie. Podziel się jakimiś tytułami pls. I czy do makowskiego na Łuckiej chadzałaś? big_grin
        • triss_merigold6 Re: Bendem ematkom 16.11.16, 18:09
          Na Łuckiej, na usg w 12 tygodniu i połówkowe. Do tego miałam usg u lekarza prowadzącego ciążę i amnio więc przebadana w te i we wte.
          Miałam zawsze pod ręką "W oczekiwaniu na dziecko" i "Pierwszy rok życia dziecka", takie grube tomiszcza, amerykańska publikacja.
          • martishia7 Re: Bendem ematkom 16.11.16, 23:35
            "What to expect when you are expecting" - mam, czytam. Bardzo uspokajająca lektura - wszystko jest ok, nic się nie dzieje, nie panikuj. Pierwszy rok dostanę w spadku jak nadejdzie czas.
    • zefirkowapola Re: Bendem ematkom 16.11.16, 13:11
      Gratulacje!!!!!
    • heca7 Re: Bendem ematkom 16.11.16, 13:14
      big_grin
      Gratuluję.
      • jan.kran Re: Bendem ematkom 16.11.16, 13:23
        Super wiadomość, gratulacje !!!
    • lauren6 Re: Bendem ematkom 16.11.16, 13:27
      Graty smile
    • kropkacom Re: Bendem ematkom 16.11.16, 13:29
      Gratulacje i doceniam, że informujesz najpierw nas smile
      • martishia7 Re: Bendem ematkom 16.11.16, 15:10
        Tylko na rodzinę mam informacyjny kordon sanitarny, bo oni za bardzo przeżywają wszystko wink Kilkorgu bliższych znajomych musiałam się wytłumaczyć, z uwagi na okoliczności imprezowe wink
    • sasanka4321 Re: Bendem ematkom 16.11.16, 13:33
      Bedziesz zupelnie wyjatkowa ematka, ktora wie WSZYSTKO jeszcze zanim sie dziecko urodzilo big_grin
      Gratujacje!
    • redheadfreaq Re: Bendem ematkom 16.11.16, 13:34
      Witaj w klubie, gratulacje! U mnie też forum dowiedziało się przed rodziną, acz po mężu big_grin
    • heca7 Re: Bendem ematkom 16.11.16, 13:44
      Wiesz, że teraz jest odpowiedni czas na to żebyś nakupowała prezentów choinkowych i nie tylko na pół życia dziecka? Oczywiście jak rasowa ematka za pół ceny wink I schowała je do szafy.
      • martishia7 Re: Bendem ematkom 16.11.16, 14:48
        Lepiej, kupię w styczniu na wyprzedaży i będzie załatwione do 8-go roku życia! Tylko muszę iść w unisex. tak zupełnie serio, to ma pół piwnicy wyprawki. I moje rodzeństwo i przyjaciółka wiedzieli, że planuję w jakimś czasokresie nieokreślonym, ale raczej bliższym niż dalszym, więc składowali dla mnie dary losu. Mam ciuchy, pościel, leżaczki, maty edukacyjne, foteliki samochodowe i wanienki w trzech rozmiarach big_grin Łóżeczko zwykłe, turystyczne, torbę ciuchów ciążowych... Realnie potrzebuję wózka, materaca do wyrka i kosmetyków i mogę iść rodzić big_grin
        • heca7 Re: Bendem ematkom 16.11.16, 15:42
          No to super smile Level hard jest wtedy kiedy ematka kupuje buty dla dziecka na wyprzedaży na dwa lata do przodu i trafia z rozmiarem! big_grin
    • melancho_lia Re: Bendem ematkom 16.11.16, 13:54
      Gratulacje! Spokojnej ciąży i lekkiego porodu w takim razie smile
    • mid.week Re: Bendem ematkom 16.11.16, 14:23
      Gratuluję wink
    • anika772 Re: Bendem ematkom 16.11.16, 14:31
      Gratuluję i życzę spokojnej ciążysmile
      Ps.1 Myślałam, że nawiązujesz tytułem do pani premier, która właśnie na żywo katuje polską mowę... "rolniką", "Polaką", "senatorą", itd.
      Ps.2 No to mamy krótsze życie zawodowe i więcej czasu na radowanie się emeryturą. Jest pięknie w Polsce...
      • konwalka Re: Bendem ematkom 16.11.16, 15:05
        ale fajniesmile
    • jaskiereczka Re: Bendem ematkom 16.11.16, 15:12
      Gratuluję smile to jest dobry rok. Spokojnej ciazy i pięknego (taki będzie! ) finału!
    • lady-z-gaga Re: Bendem ematkom 16.11.16, 16:05
      Nie widzę w tym nic dziwnego, że najpierw tutaj piszesz. Wreszcie możesz zalegalizowac swoj pobyt na forum big_grin tongue_out
      Pomyślności wszelakiej aż do rozwiązania i potem też smile
      • bazia8 Re: Bendem ematkom 16.11.16, 18:02
        Wyglądałaś mi od początku na rasową jematke. Tak trzymaj, gratulacje i spokojnej ciąży -potem się zacznie.....smile
      • martishia7 Re: Bendem ematkom 17.11.16, 11:56
        Czekam aż przyjdzie gazeciany kaznodzieja, żeby się doświadczać czy już leżę na zwolnieniu za cudze - wtedy w pełni poczuję, że przeszłam rytuał przejścia big_grin
    • ra-sowa Re: Bendem ematkom 16.11.16, 18:06
      Gratulacje, przyznaj się, że zrobiłaś to specjalnie, bo bycie ematkom to nie byle co smile
      • martishia7 Re: Bendem ematkom 16.11.16, 23:37
        Po to. I po to żeby bezkarnie oglądać bajki i żebyśmy mieli za kilka lat partnera do gier planszowych big_grin
    • paloma_blauwinder Re: Bendem ematkom 16.11.16, 23:10
      Gratulacje!
    • aurinko Re: Bendem ematkom 16.11.16, 23:33
      Gratulacje smile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka