Dodaj do ulubionych

optometrysta

12.12.16, 20:31
Optometrysta? Optyk? Okulista? Da mi poprosze ktoras z Was namiar na jakiegos w Warszawie, ktory naprawde dobrze dobierze mi okulary do czytania? Bede wdzieczna po grob.
Obserwuj wątek
    • alina460 Re: optometrysta 12.12.16, 20:59
      Ja wierzę okulistom. Optometrysta to osoba po szkole policealnej. Podobno potrafi dobierać okulary, bo na podstawie wydruku komputerowego to pewnie żadna sztuka. Okulista jest zdecydowanie bardziej wszechstronny.
      • alina460 Re: optometrysta 12.12.16, 21:00
        Optyk zajmuje się obróbką szkieł, a nie dobieraniem odpowiednich szkieł do wady wzroku.
      • lieu Re: optometrysta 12.12.16, 21:07
        "Optometrysta to osoba po szkole policealnej"
        i w związku z tym nie może być dobrym fachowcem?
      • iliri Re: optometrysta 12.12.16, 22:39
        Albo po studiach. Optometrysta uczy się właśnie doboru odpowiedniej korekcji wad wzroku. Okulistów nikt tego nie uczy, wszystko zależy od ich doświadczenia. Można trafić na dobrego i złego optometryste, tak jak i okulistę zreszta. Ale fakt, jeśli chcesz przy okazji zbadać oczy, to okulista jest zdecydowanie bardziej wszechstronny. Tyle, ze autorka chce tylko dobrać sobie szkła. Pewnie miała jakieś problemy z tym związane, bo wbrew pozorom jest to często bardziej skomplikowane niż przepisanie wydruku na receptę. Niestety nie znam nikogo w Warszawie.
    • zielony-swiat Re: optometrysta 12.12.16, 23:54
      Eh, ustalilismy czym sie rozni optometrysta od optyka i od okulisty, ale kto mi dobrze dobierze okulary w Warszawie dalej nie wiem... sad
    • anka_z_lasu Re: optometrysta 13.12.16, 01:26
      Polecam optometrystę, u którego robiłam okulary - Wojciech Sala.
      Z tym, ze ja mam wadę nieskomplikowaną i niedużą (<2 dioptrie, krótkowidz) więc nie wiem jak w bardziej skomplikowanych przypadkach. Ale badanie było wyczerpujące i raczej dokładne.
      • zielony-swiat Re: optometrysta 13.12.16, 09:04
        Bardzo dziekuje, Anka.
        Jesli ktos jeszcze mialby kogos sprawdzonego, to tez prosze o namiary.
        • czeko123 Re: optometrysta 16.12.16, 22:19
          Byłam u kilku okulistów i optometrystów. Z tego co wiem, optometryści po studiach mogą starać się o numer optometrysty, podobnie jak lekarze, są wtedy weryfikowani, więc szukajcie takiego, który ma numer. Moje badania zwykle trwały kilkanaście minut, zarówno u okulistów jak i optometrystów. Póki co najdokładniej zbadał mnie optometrysta Grzegorz Lewicki. Badanie trwało około godziny. Mam małą wadę, ale mam też astygmatyzm. Miałam różne badania. Mogłam zobaczyć jak widzę w różnych soczewkach, pan Grzegorz powiedział mi, dlaczego mogłam się źle czuć w moich dotychczasowych okularach. Także polecam , przyjmuje od niedawna też przy metrze centrum (dobryoptometrysta.pl/).
          • marzenta3 Re: optometrysta 16.12.16, 22:28
            Ścibor Ryszard z Żelaznej, mam dużą wadę wzroku, astygmatyzm. Badanie jest długie i bardzo dokładne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka