Dodaj do ulubionych

Kolejni inteligentni inaczej

02.03.17, 11:18
Serio, takie akcje ratunkowe powinny być płatne, może by to jednego z drugim czegoś nauczyło. Przebili chyba nawet tych geniuszy z Morskiego Oka.
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Kolejni inteligentni inaczej 02.03.17, 11:25
      Rodzice powinni dostać kuratora, ponieważ świadomie narazili życie i zdrowie dziecka.
    • nathasha Re: Kolejni inteligentni inaczej 02.03.17, 11:34
      zdecydowanie sie zgadzam. to nie sa zarty, ratownicy to nie taksowki, oni tez narazaja swoje zycie. jak ktos bezczelnie klamie i sie pcha mimo podwojnych ostrzezen to bezwzglednie powinien za to zabulic
      • sumire Re: Kolejni inteligentni inaczej 02.03.17, 11:41
        A wystarczyło, żeby utknęli niewiele dalej po słowackiej stronie. Dostaliby słoooony rachunek. U nas niestety prawo by trzeba najpierw zmienić.
        • nathasha Re: Kolejni inteligentni inaczej 02.03.17, 11:55
          jestem ciekawa czy jeszcze gdzie indziej nie ma zwrotow tych kosztow - moze na Litwie, Lotwie i Estonii. Przeciez to absurd!
    • butch_cassidy Re: Kolejni inteligentni inaczej 02.03.17, 11:36
      Tak, powinny być płatne.
    • ichi51e Re: Kolejni inteligentni inaczej 02.03.17, 11:40
      Normalni inaczej
    • tt-tka Re: Kolejni inteligentni inaczej 02.03.17, 11:45
      Powinny. Zwrot kosztow akcji, mandat i jeszcze kurator na karku, za narazanie nieletniego.
    • kropkaa Re: Kolejni inteligentni inaczej 02.03.17, 11:50
      Powinni byli oświadczyć, że absolutnie nie chcą stawać na drodze ich wyprawie, a TOPR tylko do amatorów, zwykłych turystów wychodzi. Oni takimi nie są, więc wizyta tylko na warunkach komercyjnych.
    • kota_marcowa Re: Kolejni inteligentni inaczej 02.03.17, 12:58
      W górach powinno być coś podobnego do czarnej flagi nad morzem. Złe warunki pogodowe, zagrożenie lawinowe etc. etc., czarna flaga - zakaz wejścia na szlak. Jak strażnik, czy tam goprowiec delikwenta przyłapie, że polazł, ma prawo go wywalić i wlepić słony mandat.
      Gdyby strażnik miał prawo tych głupków zawrócić, nie byłoby całej akcji.
      A akcje ratunkowe powinny być jak najbardziej płatne, ludzie nie mają pojęcia, że koszt GODZINY lotu helikoptera ratunkowego, to ponad 10 tyś złotych.
      • maadzik3 Re: Kolejni inteligentni inaczej 02.03.17, 17:39
        przy okazji -z tych samych powodów gotuje się we mnie jak różne VIP-y latają helikopterami i samolotami na kolację. nie wydają swoich pieniędzy (jak kogoś w prywatnym sektorze stać niech lata i do przedszkola do dziecka) - wydają NASZE. Jeszcze głupiej
      • bistian Re: Kolejni inteligentni inaczej 02.03.17, 18:06
        kota_marcowa napisała:

> A akcje ratunkowe powinny być jak najbardziej płatne, ludzie nie mają pojęcia,
        > że koszt GODZINY lotu helikoptera ratunkowego, to ponad 10 tyś złotych.

Jestem przekonany, że tam nie było żadnego helikoptera, bo o tej porze i w takich warunkach nie latają. Pewno poszła po nich ekipa ze schroniska, nie było daleko.
        Gdyby rodzice posłuchali ratowników przed wyjściem i powiedzieli jawnym tekstem, że idą i dokąd, pewno ktoś by ich zatrzymał. Rodzice trochę pokręcili, nie powiedzieli całej prawdy i wyszło, jak wyszło.
        Wychodzenie o tej porze zimą to głupota. Powinien być zakaz takich wyjść w Tatrach na trasę zimą o tak późnej porze, a w innych porach obowiązkowy wpis w książkę wyjść w schronisku. Schronisk jest dosyć, jest gdzie się wpisać, a pewno by to odsiało chętnych, część by odpuściła po przedyskutowaniu z ratownikiem.
        • kota_marcowa Re: Kolejni inteligentni inaczej 02.03.17, 18:52
          Wypowiedź nie dotyczyła tylko tych konkretnych osób, tylko ogólnie imbecyli, którzy w górach zachowują się, jakby się z gumofilcem na rozumy pozamieniali.
          Po incydencie nad Morskim Okiem, opisywali kolejnych świetnie przygotowanych, którzy na Gubałówkę wczołgiwali się na kolanach, trzymając się płotu, bo, NIEWIARYGODNE, w zimie było śliskotongue_out
          Że już nie wspomnę o tych wszystkich ludziach lezących w góry w klapeczkach, czy nawet niektóre laski w czółenkach, czy sandałkach z obcasem.
    • beata985 Re: Kolejni inteligentni inaczej 02.03.17, 13:03
      może chcieli wypróbować czy aplikacja działa,,... uncertain
      • olinka20 Re: Kolejni inteligentni inaczej 02.03.17, 17:26
        Albo obiecali dziecku lot helikopterem...
        Mnie bardziej załamały głosy broniące rodziców ( na profilu fb )
        • tt-tka Re: Kolejni inteligentni inaczej 02.03.17, 17:39
          olinka20 napisała:

> Albo obiecali dziecku lot helikopterem...
          > Mnie bardziej załamały głosy broniące rodziców ( na profilu fb )
          >

nie bywam na fb, mozesz strescic w paru slowach ? Diablo jestem ciekawa, z jakich pozycji ta obrona...
          • olinka20 Re: Kolejni inteligentni inaczej 02.03.17, 18:12
            Bartłomiej Zduńczyk Czytam komentarze i płakać mi się chcę, rozumiem że połowa osób chciala by żeby małżeństwo poszło do więzienia a dziecko do domu dziecka. Nic tylko rozbić rodzinę bo wyszli w góry i zlekcewazyli warunki i sugestie ratowników
            Kamil Kałwa - Doścignąć Horyzont @Bartłomiej Zduńczyk, mnie tez zdrowo wkur*** ta nieomylność internautów. Mają okazję się powymądrzać. A w realu są większymi ignorantami, niż bohaterowie artykułu. Zbyt wielu już w życiu poznałem takich "sędziów sprawiedliwych", co tylko siebie nie osądzają.
            I jeszcze jakies blablabla o tym, ze internauci chcą rozwalić rodzinę za jakąs głupote i w ten desen.
            Na szczęscie takich glosów jest mniejszość.
            • tt-tka Re: Kolejni inteligentni inaczej 02.03.17, 18:20
              Bardzo Ci dziekuje.
    • emka_uk Re: Kolejni inteligentni inaczej 02.03.17, 13:35
      Gdyby to byli ludzie z Afryki to bym się nie dziwiła. A tak....powinni ich obciążyć kosztami akcji, nałożyć karę grzywny i przywalić kuratora- skoro oni tacy "niezwykli".....
    • jesienna.nuta Re: Kolejni inteligentni inaczej 02.03.17, 13:43
      Takim durniom powinno się odbierać prawa rodzicielskie.
      I oczywiście kazać zapłacić za akcję ratowniczą.
    • kaz_nodzieja Re: Kolejni inteligentni inaczej 02.03.17, 14:30
      Uwierzyli mediom, że dziecko nic nie zmienia w życiu aktywnych ludzi. Mało to wyścigów kto jak najmłodszego niemowlaka zabierze na egzotyczną podróż?
      • ichi51e Re: Kolejni inteligentni inaczej 02.03.17, 14:46
        Myslisz ze to dziecko ich spowalnialo w tych gorach i przez to rady nie dali? suspicious
    • maadzik3 Re: Kolejni inteligentni inaczej 02.03.17, 17:37
      Od lat mówię że z biletem do TPN powinno się kupować ubezpieczenie pokrywające rachunki TOPR. A jak ktoś nie chce niech płaci za akcję (tak jak jest na Słowacji i w większości w ogóle znanych mi gór)
    • tajemnicza.a.m Re: Kolejni inteligentni inaczej 02.03.17, 18:32
      Mój dziurawy mózg tego nie ogarnia. W takich chwilach nawet sie cieszę, że mój mózg nie nadąża z wysyłaniem impulsów abym Takie Rzeczy Mogły Do mnie dotrzeć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka