Dodaj do ulubionych

Sałatka na festyn, jaka?

09.06.17, 11:20
Muszę zrobić sałatkę na festyn szkolny. Tylko bez sera feta bo takie będą co najmniej trzy wink Polecicie mi coś nieskomplikowanego a smacznego?
Obserwuj wątek
    • solejrolia Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 11:22
      buraki pokroić na plasterki, i ładnie ułozyć na pólmisku, posypać roszponką polać sosem- miód, olej, ocet balsamiczny. UWIELBIAM
      • tol8 Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 11:37
        To ma być dla dzieci. Sądzisz, że któreś zechce surowego buraka z octem?
        • heca7 Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 11:41
          No ta odpada wink Tym bardziej, że sałatki będą sprzedawane w porcjach. Ale inne pomysły bardzo mi się podobają. Dziękuję smile
        • solejrolia Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 13:39
          Jakiego surowego- ugotowanego. Można kupić w biedronce nawet już w paczce gotowe, obrane, tylko w cienkie plasterki pokroić.I ułożyć ładnie.
          Robi się coś w rodzaju carpaccio.
          Octu praktycznie nie czuć, czuć za to wyraźnie słodki miód, który komponuje się ze słodkim burakiem.
          I dzieci to uwielbiają!
    • solejrolia Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 11:24
      Generalnie im mniej składników tym lepiej smile Czasem lepiej wziąc mix sałat zalać vinegretem, i przyozdobić pomidorkami koktajlowymi
      (Ale też zawsze sprawdzi się pomidor+ogórek+ogórek kiszony+cebula)
    • tt-tka Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 11:29
      Moja ulubiona, swietny zapychacz - w upalne dni zamiast obiadu: zolty ser starty na grube wiory, surowe (obrane) pieczarki starte na grube wiory, drobno pokrojone pomidory. Odrobina majonezu jako lepiszcze, ale moze byc bez. Odrobine posolic lub nie smile Ser dobrze (dla mnie), by byl z tych twardych i ostrych w smaku, a pomidory slodkie, ale to wariant, nie wymog.

Owocowa - jesli na bazie arbuza, to podajemy w wydrazonej polowce:drobno skrojone wnetrze arbuza i co komu w duszy gra na dodatek, winogrona, jakody, kiwi, byle bylo kolorowo. Uwaga - nie moze dlugo stac, lepiej robic tuz/krotko przed podaniem !
      Bez arbuza to na bazie melona i dodatki tez kolorowe. W zasadzie w takiej smieciowce owocowej to wszystko pasuje do wszystkiego.

Micha salaty (moga byc rozne gatunki, a nawet gotowiec mieszany z supermarketu z kukurydza z puszki, ananasem z puszki i zabkiem czosnku. Roboty tyle co zmiazdzyc czosnek i wymieszac smile
      • tol8 Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 11:35
        Surowe pieczarki???
        • tt-tka Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 11:46
          No surowe, a jakie maja byc w salatce ?
          • tol8 Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 14:00
            Kurde, właśnie się dowiedziałam że grzyby można spożywać bez obróbki termicznej
            • tt-tka Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 14:02
              Grzyby ogolnie odradzam. Pieczarki, owszem, mozna. Co nie znaczy, ze musisz - duzo tracisz, ale w koncu sa osoby, ktore np. brokula czy kalafiora tez wylacznie po obrobce...
      • owczarkini Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 12:06
        Kurde, to musi być świetne.
      • hermenegilda_zenia Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 12:28
        W upalny dzień na festyn robisz sałatki z majonezem? Gratuluje, z pewnością po kilkunastu minutach na słońcu jest ona bardzo wskazana do spożycia. Moim zdaniem na festyny i imprezy, gdzie jedzenie jest podawane na świeżym powietrzu i nie wiadomo w jakich warunkach pogodowych - kilka godzin leżenia w słońcu, upale etc. Wszelkie sałatki z majonezem odpadają. Ja bym zrobiła sałatkę z miksu, do tego ogórek świeży, pomidor, mozarella, awokado i poszarpane kawałki szynki typu szwarcwaldzka, parmenska, albo inna podwedzana, można dla słodyczy dodać trochę kukurydzy na to dressing musztardowy-miodowy, lub miodowy z balsamico
        • memphis90 Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 14:21
          Mając na uwadze, że podobno ostatnio większość zatruć bakteryjnych bierze się z gotowych paczkowanych miksow sałat, to sałatka z takiego miksu stojąca na słońcu i w upale stwarza większe ryzyko niż majonez ze słoika...
        • issa-a Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 14:28
          a mozarella i szynka w upale moze być?
          Moim zdaniem wszelkie salatki, na letni festyn, to głupi pomysl. Chyba, że lodówy będą.
          Poza tym, sałatki doprawione (posolone) szybko puszczają sok i wkrotce w nim pływają. A to jeszcze ma byc na sprzedaż?
          No, generalnie to chyba lepiej sprawdzilaby się jakas kukurydza na cieplo czy grillowane warzywa.
          Ale skoro to nie pierwszy raz to heca jakies doświadczenie przecież ma, sama wie co się sprawdza.
          jeśli chce jakiś inny pomysl to potrzeba wiecej danych niz tylko "festyn".
          • hermenegilda_zenia Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 15:25
            Nieraz w ten sposób "sprzedawałam" żarcie na imprezach szkolnych, sałatki były w porcjach a dressing w małym pojemniczku osobno do polania, są takie do kupienia, dodaje sie sos bezpośrednio przed konsumpcja swojej porcji. Nic nie puszcza soków. Nie wiem jakie bakterie są w miksie sałat, chyba ze wrzucasz i jesz bez mycia, No ale wtedy to raczej nie miks winny a brak higieny.
            • issa-a Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 15:39
              >Nie wiem jakie bakterie są w miksie sałat,

ale to chyba nie do mnie?
              a sałatka doprawiona, szczególnie solą, bardzo szybko puszcza soki. U mnie, nawet pod koniec obiadu, warzywa plywaja w sosie wlasnym, zdrowym zresztą więc ja wypijam.
              Ale jeśli ty podajesz dressing w czasie sprzedaży, to tego problemu akurat nie ma.
              Niemniej lodówa i tak jest wskazana. Jak zwykle zreszta, podczas upałów. Chyba nawet takie sa przepisy sanepidu?
            • memphis90 Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 16:25
              Noooo w miksie sałat masz głównie bakterie kałowe. A sprzedawane są jako już umyte.
              • hermenegilda_zenia Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 17:13
                Wiec dlatego pisze, ze niby jakie bakterie są, jeżeli ktoś myje sałatę.
                • memphis90 Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 17:47
                  No rzeczywiście, bo woda spłucze bakterie...
    • beataj1 Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 11:29
      Gotowana pierś z kurczaka w kostkę, pokrojony w kostkę świeży ogórek, kukurydza z puszki. Do tego majonez i sól pieprz do smaku.
      Sałatka jest pyszna, lekka i ma ładne wiosenne, zachęcające kolory.
      • kaz_nodzieja Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 16:57
        A potem biegunka po wyprażonych w czerwcowym upale sałatkach z mięsem czy innymi majonezami jak w tym wątku.
        Chcesz mieć biegunkę, zjedz sałatkę z festynu.
    • tol8 Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 11:37
      Żadna z podanych, no prócz tej z kurczaka, nie zachęci raczej dzieci.
      Obstawiam kolorowe szaszłyki z owoców, sałatkę z owoców- do tego jogurt naturalny, podawany osobno
      • heca7 Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 11:46
        Nie musi być tylko dla dzieci. Wręcz raczej dla rodziców wink U nas festyn to wielka impreza, dużo rodzin tego dnia już nie gotuje obiadów tylko je na festynie. My zresztą też. W zeszłym roku "stałam" przy stoisku z grillem. Nie wyrabialiśmy z grillowaniem i sprzedażą a grille były nie domowe ale takie duże. W tym bar sałatkowy wink będzie chłodniej i spokojniej.
    • krolowaelzbieta2 Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 11:46
      Dzieci nie rusza takich majonezowo winegretowych sałatek. Jak już to kolorowe owocowe albo coś na zasadzie pomidor ogórek ser żółty.
    • alpepe Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 11:53
      ja robię paprykę w kostki, kolorową, do tego cebula, olej, ocet balsamiczny, pieprz i majeranek, tylko ona powinna się przegryźć. Dwa lata temu i rok temu zrobiłam to na zakończenie roku w klasie mojej córki gymnasialnej i ku zdziwieniu córki, do grilla się to świetnie spasowało i nawet ona sama zjadła, bo stwierdziła, że chyba jednak ta się to zjeść, skoro sałatka znikała w oczach. Ten koniec roku celebrują rodzice i dzieci...
    • kama265 Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 11:57
      ugotowana ciecierzyca (bądź z puszki), pomidor drobno pokrojony, czerwona cebula, sos winegret z czosnkiem smile
    • madameblanka Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 12:04
      Jak na festyn to zapewne grochówka, kiełbasa, karkówka. Ja na twoim miejscu zrobiłabym sałatkę z młodej kapusty. Poszatkować, posypać solą i cukrem. ugnieść rękoma, odstawić na 1h. Dodać koperek, oliwę bądź olej, - z oliwą moze zdrowsze ale z olejem smaczniejszesmile Gotowe.
      Kojarzycie sałatki w chinskim żarciu? Nie znam nikogo komu by nie smakowały a są banalne kapusta, marchewka, olej.
    • fornitta69 Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 12:14
      Najlepsza na swiecie jest salatka bawarska i koniec wink
      • tt-tka Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 12:23
        A ja twierdze, ze lepsza jest lodzka i co ? Pojedynek ?
        • fornitta69 Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 12:26
          No! Ile jestes w stanie jej zjesc? Bo ja bawarskiej spokojnie kilogram big_grin
          • tt-tka Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 12:44
            A ja lodzkiej cwierc miednicy. Spokojnie. W miednicy robie, bo kazda miska za mala, inni tez zzeraja potworne ilosci.
            • fornitta69 Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 13:02
              Wygralas! A wlasciwie lodzka wygrala wink
              • tt-tka Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 13:08
                No dooobra, moze jestem bardziej zarloczna niz Ty smile
                Przyjmijmy, ze obie salatki sa swietne. Tylko, choinka, cokolwiek praco- i czasochlonne, dlatego na festyn bym ich nie polecala - co innego robic dla 4-6 osob, co innego dla 40 lub wiecej
                • fornitta69 Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 13:53
                  To prawda, a poza tym, salatka bawarska moze nie byc dobra na tego typu impreze, jesli bedzie upal- za ciezka i w ogole, moze sie zepsuc chyba... (Dzieki temu watkowi, bede miec przez co najmniej tydzien na obiad wylacznie salatki- smile - luuuuuboe takie watki!)
                  • swiecaca Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 14:10
                    a co to jest sałatka bawarska i łódzka?
                    • tt-tka Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 14:16
                      Bawarska znajdziesz w guglu, a klasyczna lodzka to sledzik (najlepiej marynowany, ale moze byc z oleju), ziemniaczki gotowane, kwaszony ogorek (na ostro, dobrze kwasny i chrupiacy, nie zaden skapcialy), cebula - pokrojone i wymieszane, to wersja podstawowa. Spory sa o to, czy biala fasola typu Jas tez wchodzi w podstawe, czy nie - ja dodaje, ale klocic sie z lodzianami nie bede, bo mi zycie mile smile
                      Niektorzy dodaja buraczki, inni jeszcze cos innego, np. szczypior zamiast albo obok cebulki. W kazdej wersji pychota smile
    • ewbal Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 12:25
      Makaron rurki, pomidorki koktajlowe w połówki, filet z kurczaka w kostkę, przyprawić i podsmażyć, prażone pestki słonecznika, pesto zielone
      • ammazuko_powrot Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 12:47
        Ugotowane ziemniaki, pokrojone w grubszą kostkę, posiekana natka pietruszki, cebula czerwona pokrojona w piórka. Sól, pieprz, trochę oliwy. Prosta i pasująca też do dań grilowanych 😀
    • loola_kr Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 12:54
      wędzony kurczak, kukurydza, ananas, ser Gouda, majonez - ja nie lubię połączeń z ananasem ale te sałatkę zawsze goście bardzo lubią.
      Pory, groszek zielony, majonez, śmietana - to moja ulubiona (można dodać jajka).
      uwielbiam szpinak z feta i słoneczkiem, ale skoro feta odpada to nie.
      Pyszna jest tez z rukola, gruszkami, orzechami i serem niebieskim, bez majonezu, może bezpieczniej w upał.
    • eliszka25 Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 13:14
      Najłatwiejsza sałatka, jaka pojawia się u nas na wszelkiego rodzaju festynach itp., to caprese, czyli pomidory z mozzarella. Jedno i drugie kroisz w plasterki, na dużym półmisku układasz naprzemiennie plasterki pomidora i mozzarelli, skrapiasz oliwą i balsamico, albo lepiej skropić oliwą, a balsamico postawić obok dla chętnych. Pomidory można lekko posolić, a sałatkę udekorować listkami bazylii.

Inna szybka sałatka, która sprawdza się zawsze na takich imprezach, to makaronowa w najprzeróżniejszych kombinacjach. Ugotowany jakiś gruby makaron wymieszać z pokrojonymi w kostkę warzywami (jakie tam uznasz za stosowne), doprawić, wymieszać z oliwą i balsamico oraz odrobiną cukru lub w wersji z ogórkiem konserwowym, kukurydzą z puszki, cebulą i szynką za sos robi odrobina majonezu rozrobioną w occie z ogórków. Sosu takiego dajesz naprawdę niewiele, żeby nie smakowało to wszystko octem.

No i jak na grilla, to ja bym zrobiła klasyczną kartoffelsalat. Roboty niewiele, bo ugotowane ziemniaki (najlepiej ugotować je dzień wcześniej) kroisz w plasterki, dorzucasz posiekaną cebulę i ogórek konserwowy. Mieszasz z odrobiną ciepłego (nie gorącego) bulionu, doprawiasz solą i pieprzem i gotowe. Można dodać majonez i musztardę, ale nie trzeba. Najlepiej zrobić tę sałatkę ze 2 godz. Przed imprezą, żeby się dobrze "przegryzła".
      • solejrolia Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 13:43
        O, capresse! Też lubię! I też sprawdza się
        (w czołówce , zaraz obok buraków, w naszym rankingu najlepszych sałatek na grille, festyny czy inne ogrodowe spotkania)
    • heca7 Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 13:45
      Dziękuję wszystkim za przepisy smile
      Na razie wygrywa mix sałat z dodatkami wink Bez majonezu, szybkie, można zrobić dużo a ludzi u nas przychodzi mnóstwo. Bo nie tylko rodzice , dzieci ale też dziadkowie, byli uczniowie, sąsiedzi, starsi ludzie chcący w niedzielę przyjść na coś fajnego itd. Trudno się dopchać do stoisk. Na szczęście bar sałatkowy jest spokojniejszy niż grill i ciasta wink
      • tt-tka Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 13:52
        Wszystkie salatki, ktore zwykle robi sie z majo, mozna podac z greckim jogurtem - on znacznie lepiej znosi upal smile
    • kaz_nodzieja Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 14:13
      A co na to SANEPID? Masz książeczkę sanepidowską?
    • memphis90 Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 14:40
      A może wariant sałatki cesarskiej: sałata rzymska, pomidorki, smażony boczek, grzanki do tego sos n
      a bazie oliwy, musztardy, majonezu z czosnkiem i szczypiorkiem?

Albo wiosenna: sałata, pomidorki, ogórek zielony, rzodkiewki, do tego szczypiorek luzem i oliwa utrata z duuuuuuużą ilością ziół.
      • babcia.stefa Re: Sałatka na festyn, jaka? 12.06.17, 07:28
        Sałatki Caesara, jak już. Nazwa tej sałatki nie pochodzi od żadnego cesarza, tylko od amerykańskiego (włoskiego pochodzenia) restauratora Caesara Cardiniego.
        • kura17 Re: Sałatka na festyn, jaka? 15.06.17, 18:21
          babcia.stefa napisała:

> Sałatki Caesara, jak już. Nazwa tej sałatki nie pochodzi od żadnego cesarza, ty
          > lko od amerykańskiego (włoskiego pochodzenia) restauratora Caesara Cardiniego.

hej, dzieki za to info! nie mialam pojecia, po prostu "z automatu" przyjelam, ze ona jest cesarska smile
          a teraz juz wiem, ze nie!
    • onnomatopeja Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 14:47
      Mam jutro ognisko, robię zwykłego colesława, jest pyszna młoda kapustka, robię też klasyczną jarzynową (dla zboczeńców takich jak my, którzy uwielbiają ją do wszystkiego) No i zachęcona wątkiem zrobię też carprese (mam siostrę, która nie je mięsa)
    • zlababa35 Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 15:08
      Ja to bym chętnie sałatkę gyros zjadła... I od Ciebie kupiła wink.
    • vivyan Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 15:20
      Skoro do grilla to może taka: ziemniaki w kostkę (ugotowane w skórkach i obrane), ogórek małosolny w kostkę, czosnek (przez praskę), jogurt naturalny, odrobina musztardy, sól, pieprz i obowiązkowo mnóstwo świeżego koperku. U mnie znika błyskawicznie.
    • chicarica Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 15:22
      Krótki makaron (świderki, kokardki, coś co fajnie wygląda, może być trójkolorowy), połówki pomidorków koktajlowych, mozzarella w kostkę albo taka w małych kulkach, bazylia, jako sos odrobina oliwy i octu balsamico (np. krem balsamico). Takie jakby caprese tylko z makaronem. Dzieci lubią, a poza tym do grilla sprawdza się jako dodatek węglowodanowy.
    • aaa-aaa-pl Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 18:31
      Przemyślane to macie? Sałatka , przy takiej temperaturze ( rozumiem, że festyn na świeżym powietrzu), to nie jest dobry pomysł.
      • heca7 Re: Sałatka na festyn, jaka? 12.06.17, 00:25
        Ten festyn ma ze 20 lat wink I wszystko jest dopięte i przemyślane.
    • ida_listopadowa Re: Sałatka na festyn, jaka? 09.06.17, 20:40
      dwie salatki, ktore wszystko przetrzymaja:
      makaron rurki lub kokardki, pesto ze sloika, pomidory suszone, podsmarzyc razem. Pyszne. Wytrzyma wybuch nuklearny
      2. surowka z ogorka kiszonego. On juz skisl. Co tu jeszcze moze mu sie stac?
      3. salatka owocowa - raczej deser. Nie skisnie, bo zostanie rozszarpana. Owoce dowolne lepiej malo soczyste, ale koniecznie banan, bialy ryz (rozgotowany, bedzie lepiej trzymal to w kupie), owoce w kostke domieszac ryz. Pyszne. Ja robie z banana, pomaranczy, jablka, gruszki i kiwi
    • heca7 Re: Podsumowanie :) 12.06.17, 00:21
      Byłam naiwna sądząc, że bar sałatkowy będzie spokojniejszy niż grill (zeszły rok) lub kawiarenka z kawą i ciastami (dwa lata temu). Po półtorej godzinie stania i sprzedawania zapomniałam jak się nazywam. Nie miałam czasu się podrapać a na raz sprzedawały 3 osoby. Było około ..40 sałatek (przechowywane w chłodni i stopniowo donoszone). Poszły w ...3 godziny. Generalnie ematki trafiły w 10 wink Były sałatki z burakiem pokrojonym w plasterki (a jednak), z makaronem, tuńczykiem, kaszą gryczaną, sałatą lodową, ziemniaczane, owocowe, ze szpinakiem, rukolą, fasolą, tartinki itd. Nie spróbowałam żadnej oprócz własnej wink Nie było kiedy a znikały momentalnie.
      No i pytania kupujących:
      - czy w tej sałatce nie ma majonezu i jogurtu?
      - tylko proszę bez mięsa
      - proszę tylko z mięsem
      - byle bez tuńczyka!
      - jest coś wegańskiego?
      - a czemu ta sałatka nie jest zaczęta? (przyniesiona z chłodni).
      • ida_listopadowa Re: Podsumowanie :) 15.06.17, 13:48
        Gratulacje, Hecasmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka