Dodaj do ulubionych

Wybor zawodowy

27.09.17, 21:25
Co byscie wybraly?

Praca 3 min samochodem od domu. Stanowisko glowy malego dzialu w malej firmie z 3 osobami pod tym stanowiskiem. Zarobki dobre bez specjalnych dodatkow. Brak mozliwosci awansu bo nie ma mozliwosci. Praca dosc nudnawa bo cos co robiliscie od dawna. 40 godzin pracy w tygodniu 8-16ta

czy tez

Praca 30 min samochodem od domu. Firma to korporacja miedzynarodowa. Stanowisko bez osob pod nim ale juz z planem na awans na dyrektora calego dzialu na Europe po roku ( bo przenosza tego ktory na tym stanowisku jest i on przyjmuje swojego nastepce niejako ktorego bedzie "ksztalcil" przez rok).Zarobki rewelacyjne o 30% wyzsze niz w pierwszej, z dodatkami ( samochod benzyna silownia, ubezpieczenia, emerytura itd). Praca interesujaca. 35 godz w tygodniu od 9tej ale trzeba 2 razy w roku tylek ciagac na tydzien za kazdym razem do Japonii ( 12.5+ 1 godz lotu) i raz czasami dwa w miesiacu jest wyjazd 1-2 nocny w Europie.

Co byscie wybraly i dlaczego?
Obserwuj wątek
    • a.va Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 21:30
      Drugą. Z powodu zarobków i możliwości awansu. Wyjazdy raz w miesiącu na 2 dni i dwa razy w roku na tydzień nie są dla mnie aż taką uciążliwością, żeby przeważały na nie.
      • bergamotka77 Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 21:38
        Druga bo lubie podróżować i mam spore dzieci wink
      • bywalec.hoteli Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 22:52
        Ty Księżniczka Biały Wilk nie masz chyba dzieci, więc możesz wybrać opcję. pt. kariera, czyli 2. Podróże do Japonii się pewnie przydadzą i trochę się zobaczy. Pytanie - czy jako dyrektor będziesz pracować 35h czy też raczej 70h w tygodniu? Myślę, że to drugie, zwłaszcza, że korpo japońskie? Pytanie czy chcesz kariery jako dyrechtor wink I będzie mniej czasu na grzebanie w domu i ogrodzie, co lubisz.
        • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 23:15
          >Ty Księżniczka Biały Wilk nie masz chyba dzieci,

a skad pomysl ze nie mam.

> czy jako dyrektor będziesz pracować 35h czy też raczej 70h w tygodniu?

To nie jest stanowisko dyrektora, ale sa szanse na takowe stanowisko

>I będzie mniej czasu na grzebanie w domu i ogrodzie, co lubisz.

teraz tez mam czas tylko w weekend. Zapier... jak szalona
          • bywalec.hoteli Re: Wybor zawodowy 28.09.17, 00:12
            ale pracujesz 8-16. A u japończyka będziesz robić 8-20
            • bywalec.hoteli Re: Wybor zawodowy 28.09.17, 00:19
              Jeszcze jeden argument za opcją 2: w firmie 1 utkniesz, skończysz 50-kę i nic więcej już nie osiągniesz. W firmie 2 masz sanse do czegoś dojść. Pytanie tylko o rzeczywistą ilość godzin tego dyrektora.
              • minor.revisions Re: Wybor zawodowy 28.09.17, 05:42
                > Jeszcze jeden argument za opcją 2: w firmie 1 utkniesz, skończysz 50-kę i nic więcej już nie osiągniesz. W firmie 2 masz sanse do czegoś dojść

właśnie na odwrót. Ma się szansę do czegoś dojść w firmach które się rozkręcają i człowiek buduje własną pozycję od zera, a nie w stuletniej strukturze w której wiele decyzji jest podejmowanych nie pod kątem rozwoju firmy tylko pod kątem utrzymania stanowiska takiego czy innego managera lub pod kątem tego, żeby akcjonariusze czuli się spokojni.
                • bywalec.hoteli Re: Wybor zawodowy 28.09.17, 10:03
                  Przeczytaj dokładnie to, o czym pisała Princesswhite - mała firma liczy 20 osób i nie ma żadnych możliwości rozwoju, żadnych! Przecież ona jest tam tanią siłą roboczą, która ma robić na właścicieli i jej szef zapewne jest współwłaścicielem firmy. Dopóki nie obejmie udziałów w firmie, to do niczego nie dojdzie. W drugiej może za 1-2 lata zostać dyrektorem, bo stary ma odejść i sobie kształci następczynię.
                  • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 28.09.17, 10:11
                    >Przecież ona jest tam tanią siłą roboczą,

tania nie ( i to tez jest problem bo z bolem dadza tyle co zarabiam juz bo chca mnie ale chetnie za mniej co oznacza ze w byle konflikcie o strategie pomysla: za droga, wywalamy i szukamy kogos tanszego ), ale sila robocza taaa... na pewno.
                    • bywalec.hoteli Re: Wybor zawodowy 28.09.17, 11:38
                      To drogą, ale tanią w sensie, że są wydatkiem, który chcą mieć jak najmniejszy.
                      • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 28.09.17, 11:49
                        no wlasnie. Rekruter mnie wyslal tam ale zaznaczyl ze zarabiam tyle i tyle a oni tak naprawde chcieli placic mniej. I nie o to chodzi ze ja tyyyyle zarabiam aktualnie na swoim stanowisku ( raczej tak normalnie w widelkach zawodu swojego na Londyn), ale chodzi o to ze ta firma nr 1 chciala placic mniej a oczekiwania maja wysokie wobec osoby na tym stanowisku. Wiec sie rozciagneli dalej niz oczekiwali i tu jest tez niepokoj ze beda oczekiwac ze bede Jezusem co ich zbawi.
                  • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 28.09.17, 10:14
                    >W drugiej może za 1-2 lata zostać dyrektorem, bo stary ma odejść i sobie kształci następczynię.

on nie stary, ma 38 lat. On jest protegowany wg specjalnego programu inwestycji w talent ( tylko w Japonii w tej firmy to maja) To tak dziala w tej firmie ze Japonczykow wysylaja do firm pod parasolka ich na 2 letnie kontrakty. Po 2 latach opuszcza taki i jedzie dalej. Po 2-3 kontraktach dostaje wysokie stanowisko u siebie. No i ten byl w USA na 2 kontraktach, tu jest teraz 5 i 6 rok od wyjazdu z Japonii. No i teraz za rok juz szykuja mu stale wysokie stanowisko w Japonii.
                • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 28.09.17, 10:10
                  >a się szansę do czegoś dojść w firmach które się rozkręcają i człowiek buduje własną pozycję od zera,

no nie bardzo startujac juz tuz ponizej glownego szefasmile Moze i tak jesli ktos zaczyna na samym dole. Ja jestem stara baba a to stanowisko malego glowy dzialu marketingu. Glowny szef bedzie siedzial do smierci bo zalozyl to stowarzyszenie, jest jego chairman.
                  • minor.revisions Re: Wybor zawodowy 28.09.17, 15:47
                    > no nie bardzo startujac juz tuz ponizej glownego szefa

No tak, ale mam na myśli bardziej to, że zaczynasz jako szef w dwudziestoosobowej firemce z trójką podwładnych a kończysz jako szef firmy zatrudniającej setki ludzi i jako szefowa stuosobowego departamentu smile
                    • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 28.09.17, 16:59
                      niewiele firm ma takie szczescie takiego rozwoju. W non-emerging gospodarkach ( nie wiem jak to sie nazywa po polsku) bardzo rzadko zdarza sie nagla nisza na rynku ktora daje potencjal takiego wzrostu w szybkim tempie.

I ja chyba nie mam ambicji bycia szefem wielkiego departamentu. Bylam szefowa malych i wiem jakie to utrucie juz...
            • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 28.09.17, 10:08
              >ale pracujesz 8-16. A u japończyka będziesz robić 8-20

Nie. U Japonczykow pracuje sie 9-17ta i jest cloaking system ( fingerprint). To pytanie zadalam HR na rozmowie wstepnej
              • bywalec.hoteli Re: Wybor zawodowy 28.09.17, 10:18
                a nadgodzin nie ma? Przecież możesz pracować do 21 i dostac nadgodziny?
                • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 28.09.17, 10:51
                  Pytasz o tzw "platne nadgodziny"?

Pracuje w UK od 1996r i to w wielkich instytucjach i korporacjach. Wysiadywanie po godzinach to hobby tylko niektorych ludzi ale ja tego nie uprawiam. Zdarzaja sie sytuacje kiedy spotkanie sie przedluzy czy cos musisz dokonczyc ale nie ma oczekiwanego wysiadywania dluzej. A w Canon to nawet za kazdy dzien weekendowy kiedy to musialas leciec gdzies ( np lot w niedziele po poludniu by byc w poniedzialek gdzies rano na spotkaniu) dostawalas 1 dzien wolnego.

Ojciec mojego dziecka to typ wysiadujacej kury. Ale jest tak slamazarna i powolna flegma brytyjska i w takim tempie to naprawde nie dziwie sie ze wysiaduje.
                  • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 28.09.17, 10:54
                    dodam jeszcze ze problem polega na spotkaniach. Czasami musialam byc na telefonie o 8mej wieczorem gdy pracowalam dla firmy amerykanskiej pewnej ( oni zyja w innym czasie), ale to bylo sporadyczne bo raczej sie dostosowywali do UK i organizowali spotkania w swoich godzinach rannych.
    • agonyaunt Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 21:34
      Pierwszą, bo jestem leniwa i nie chciałoby mi się co chwilę pakować w delegacjęsmile
    • 1234wxyz Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 21:37
      1. Komfort i wygoda.
      • milva24 Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 21:39
        Dokładnie to+brak ryzyka
        • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 21:50
          dlaczego zakladasz brak ryzyka? nikt tam nie gwarantuje pracy bardziej niz w tej drugiej. Praca jest bardzo ciezka w pierwszej bo mala firma i wielkie oczekiwania
          • 1234wxyz Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 21:58
            Bo napisałaś że praca nudnawa? Jakoś mi się z ryzykiem nie skojarzyło.
            • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 22:17
              bo jest nudnawa ( maly budzet i mozliwosci). Ryzyko jest bo oni nie maja pieniedzy i przyjmuja mnie jako zbawce ich.
              • ophelia78 Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 22:40
                Napisalas "raz czasem dwa w miesiącu".
                2 x w miesiącu co circa co 2 tygodnie. Dla mnie odpada wlasnie z tego powodu. DLA MNIE. Bo noe lubię podrozowac. Poza tym jak po Europie to pewnie samolot... Czyli podwójne nie.
                • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 22:49
                  no bo tak jest i tak powiedzieli ze raz, czasem dwa na jedna noc. Nie samolot to w Europie. Ja nie mieszkam w Polsce i blizej mam tu gdzie mieszkam na miedzynarodowa stacje pociagow niz na lotnisko.
        • minor.revisions Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 23:05
          W małej firmie to jest akurat większe ryzyko.
          • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 23:16
            no wlasnie i to jest ten moj bol d... z opcja 1, minor.
            • minor.revisions Re: Wybor zawodowy 28.09.17, 05:44
              no a wierzysz w to że możesz ich wyciągnąć? Uważasz, że mają szansę na rynku?
              • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 28.09.17, 10:05
                nie. Sprawa sie komplikuje tam ze wzgledu na status tejze instytucji. To non-for-profit association, wiec wielu ruchow strategicznych nie mozna robic na ktore spokojnie mozna sobie pozwolic w prywatnych firmach. Nie mozna prowadzic otwartej praktyki wobec konkurencji i wprowadzac innych ofert niz glowna czyli czlonkowstwo podleglych ich firm i trening. No ale ta dzialke maja juz opanowana na max na rynku UK a popytu na nowe wymyslone kursy w ich branzy nie ma.
    • inguszetia_2006 Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 21:41
      Witam
      Dwa. Nie byłam nigdy w Japonii. Poza tym na stanie córka nastolatka, lada moment zrobi prawo jazdy i zda maturę. Czas szybko płynie, więc trzeba iść do szansy.
      Pzdr.
      Ing
    • ophelia78 Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 21:42
      1.
      Nienawidze podróżować i perspektywa pakowania walizki co 2 tygodnie to jakis horror.
      • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 21:51
        nie co 2 tygodnie. co miesiac na 1-2 dni. I raz na pol roku na tydzien
        • ophelia78 Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 22:43
          Przepraszm poprzednio mi sie zle podpielo...

Napisalas "raz czasem dwa w miesiacu".
          2 x w miesiacu to citca co 2 tygodnie wyjazd. Dla mnie koszmar nie do przyjecia. Poza tym zapewne samolot skoro wyjazdy po Europie. Dla mnie tym bardziej nie.
          • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 22:46
            No raz albo dwa w miesiacu trzeba wyjechac na 24 godziny. Miniej wiecej tak to wyglada. Hmm... chyba jednak ze wzgl na miasto Europejskie pojechalabym pociagiem bo szybciej od miejsca gdzie mieszkam. My tu mamy szybki pociag co sie Eurostar zowie wink
    • ewa_mama_jasia Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 21:46
      Jesli co roku przyjmują nowa osobę i ona za rok zostaje dyrektorem na Europę, to co się dzieje z poprzednim dyrektorem na Europę? Jesli dobrze liczę, to kariera jest obliczona na dwa lata. A potem co? Praca wydaje sie ciekawa, ale ja wybrałabym chyba pierwszą. Cenię stabilność, mam rodzinę. Mam czas żeby pomoc dziecku przy lekcjach, pójść z nim na rower, poczytać książkę. Jesli chodź o Twoje wybory to zalezy jak masz poukładane życie i czy możesz je przemeblować pod kątem pracy.
      • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 21:54
        nie przyjma bo ta osoba musi byc rok kwalifikowana ( to skomplikowana technologia) i po to jest to stanowisko teraz by przyjac i wytrenowac. Poprzedni dyrektor wraca do Japonii na inne, wyzsze stanowisko po 2 latach kontraktu.

W przypadku pierwszej pracy masz dluzsze godziny pracy ( pracujesz dluzej) i nie ma zadnej gwarancji stabilnosci bo to nie jest zamozna firma i zatrudniaja cie jako Jezusa Chrystusa co im zbawi firme. W drugiej pracy masz krotsze godziny pracy. Sa wyjazdy ale nie za duzo
    • mikams75 Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 21:56
      zalezy w jakim wieku masz dzieci - przy alych 1, przy duzych 2. Choc jak mniej godzin w tygodniu to tez na plus przy maluchach o ile masz z ki je zostawic wyjezdzajac.
      • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 21:58
        Male.poczatek szkoly. Oczywiscie ze jest ojciec 3 babcie i dziadek
    • lusitania2 Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 21:58
      drzwiwink nr 2.
      Nie interesują mnie małe firemki.
    • drinkit Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 21:58
      druga, ciekawsza, niespecjalnie utrudnienia (co to jest 30 minut dojazdu w stosunku do 3 minut - niewiele różnicy)
    • myfaith Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 22:02
      To zależy jaka Ty jesteś. Jesli "cię nosi" to wybierz nr 2, jeśli chcesz tzw stabilizacji na chwile (kilka lat) to wybierz właśnie nr 1.Praca nr 2 to wieksze ryzyko - plany w korporacjach mają to do siebie, że zmieni się ktoś na górze i zmieni się koncepcja łącznie ze zmianą /likwidacją stanowiska. I wcale nie musi to być decyzja podjęta w Polsce lecz na innym kontynencie na podstawie cyferek w excel'u. Także do perspektyw w korporacji pt. za 6 mies plan na awans - to jak gruszki na wierzbie - owszem mogą się i nawet pojawić ale też mogą szyko spaść.

Praca nr 1 - małe firmy mają to do siebie że i owszem jest zapieprz (bo nie ma zbędnych rąk a te które są wykorzystywane na maksa) ale nikt tak z dnia na dzień nie zlikwiduje działu/stanowiska bo mu się koncepcja zmieniła. Minus taki, że nudno po jakimś czasie no ale od czego jest czas wolny na somorealizację wink
      • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 22:10
        Firma nr 1 powstala w 2006 i przeszla wiele zmian. Ludzie odchodzili i przychodzili, byli zwalniani. W malych firmach nie ma pewnosci

Firma nr 2 powstala w 1935r Dzialu nie zlikwiduja w nr2 ( bo to dzial kluczowy) . Srednio ludzie tam pracuja po 11 lat.

Mnie meczy perspektywa 30 min i tej Japonii. Europe przelkne jakos.
      • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 22:16
        >I wcale nie musi to być decyzja podjęta w Polsce lecz na innym kontynencie

To nie ma nic wspolnego z Polska bo ja nigdy w zyciu nie pracowalam w Polsce. Ta korporacja to sklad paru korporacji i siedziba glowna tejze jest tu w Londynie. W Japonii jest dzial badan a w Taiwanie produkcja.
        • myfaith Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 22:28
          Ok teraz podałaś więcej danych , to podaj też co rozumiesz mówiąc mała firma - bo dla mnie to firma która ma max kilkanaście tys pracowników na świecie i mały liczący kilkudziesięciu pracowników oddział w kraju X.

Działalności działu jako takiego nie trzeba zlikwidować - wystarczy go przenieść/połączyć/zmienić zakres działania - i już będzie inna forma z nowym pomysłem na szefa.
          Korporacje mogą wziąć ze sobą rozwód (Brexit za pasem...), mogą przenieść swoją siedzibę/zostać sprzedane itp itd - w dzisiejszych czasach nic nie jest stabilne.
          Mówisz, że średnio pracują tam po 11 lat - może Japończycy wink czy tez inne nacje? smile
          A tak serio mówisz o ludziach na stanowiskach kierowniczych/dyrektorskich czy też biurowych - bo to jednak różnica.

Podsumowując - wszystko zależy od Twojej osobowości - ale wydaje mi się że już sie zdecydowałaś - pociąga Cię praca korporacyjna - więc wybierz ją i zawalcz o swoją pozycję (ps mam nadzieję, że to nie jest f-ma japońska )

• princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 22:41
            Mala firma w tym przypadku: 21 osob.

>Działalności działu jako takiego nie trzeba zlikwidować - wystarczy go przenieść/połączyć/zmienić zakres działania - i już będzie inna forma z nowym pomysłem na szefa.

wiesz wszystko moze sie zdarzyc acz szybciej gdzie indziej.... od 1935 roku nie zdarzylo sie a szefowie sie po prostu zmieniaja naturalnie.

>Korporacje mogą wziąć ze sobą rozwód

niemozliwe. Podczas 2 wojny swiatowej przetrwali i nie takie cyrki. To nie ma zwiazku z Unia Europejska czy nie byciem w niej bo to geograficzny podzial EMEA czyli jest tam tez Afryka i Middle East.To nie jest dzial handlu.

>Mówisz, że średnio pracują tam po 11 lat - może Japończycy wink czy tez inne nacje? smile

Ja nie wiem ile pracuja Japonczycy w dziale badawczym w Japonii. Mowie o tym co mi kobieta z dzialu zatrudnienia powiedziala na pytanie o rotacje ( mam na to alergie bo rotacja uciekinierow z miejsca gdzie pracuje jest ogromna) Ona sama pracuje tam 32 lata.

>A tak serio mówisz o ludziach na stanowiskach kierowniczych/dyrektorskich czy też biurowych - bo to jednak różnica.

Tu nie ma fabryk. To dzial strategiczny, centrala

Tak to jest firma japonska. Pracowalam juz w Japonskiej, a konkretnie w Canon. Nie chce mowic nazwy tej aktualnie rozwazanej

>ale wydaje mi się że już sie zdecydowała

no wlasnie nie. Bije sie z myslami. Mierzi mnie mysl o wyjazdach najbardziej, ale tez nie chce wlazic w bagno malej firmy i oczekiwania ze im wymysle cuda ktorych oni cale lata nie wymyslili. I tak w kolko w glowie...
            • ophelia78 Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 22:47
              Princess... Ty juz podjęłas decyzje,a teraz tylko bronisz argumentow za 2. Pytanie przed kim...? Chlop oponuje?
              • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 22:52
                Ophelio prawda jest taka ja "nosze spodnie" i zaden facet w moim zyciu nie mial nic do gadania w kwestii moich wyborow.
                Nie cierpie perspektywy wleczenia dupska do jakiejs Japonii 2 razy w roku. No wiem ze z tym jestem dziwna ale ja juz sie nalatalam zawodowo.

Natomiast tez nie usmiecha mi sie perspektywa pracy w firmie ktora jest niepewna finansowo z ludzmi nie tego kalibru do ktorego jestem zawodowo przyzwyczajona, ktorzy moga miec widzimisie bo costam sobie wymarzyli.

No i tak sie gonie z myslami
    • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 22:13
      No i zapomnialabym ze jest opcja nr 3 czyli aktualna praca.

Zarobki jak w nr 1. Pracuje 7-16ta, 2 razy w tygodniu z domu.

Ale

Dojezdzam 3 razy w tygodniu 60km w kazda strone czyli godzina a jak korki to dluzej <oraz> praca jest potwornie stresujaca, ale to poootwornie. Rotacja kadry uciekajacej jest taka, ze w ciagu 3 lat zatrudnili tyle ile aktualnie teraz pracuje ( tylu przyjeli i zwialo). Ludzie maja zalamania nerwowe tam. Ja sie trzymam bo jestem kobieta stalowa ale mam dosc juz i ... mam teraz nowe opcje.
    • fomica Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 22:26
      W mojej obecnej sytuacji życiowej z żalem ale nr 1. Powody są dwa - pierwszy to 3-latek w domu a drugi to kolejny potomek w drodze. Gdyby dzieci miały min. 10 lat brałabym dwójkę.
    • b.bujak Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 22:41
      sugeruję zrobić rozeznanie na ile japońska jest firma nr 2;
      im bardziej jest japońska, tym mniej realne te 35 godzin tygodniowo...
      • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 22:44
        No jest japonska. Pracowalam w Canon. Japonska i szef japonski. O godzinie 17tej jak roboty szli wszyscy do domu,
        W Koreanskiej natomiast ( Samsung) mam wrazenie ze spali tam... Przychodze rano: siedzi. Wychodze: siedzi. I tak ciagle siedzi i siedzi.
        • b.bujak Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 22:51
          w takim razie ten Canon był mało japoński... prawdziwy Japończyk przeprasza tych, co zostają gdy wychodzi z pracy;
          Koreańczycy to nawet lepiej, kiedy śpią....
          • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 22:54
            moze w Japonii tak jest. W UK na pewno nie. Tzn czasem kazdy zostaje po godzinach jak czegos nie dokonczyl albo spotkanie sie przedluzylo ale to nie jest oczekiwane w zaden sposob.
            • b.bujak Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 23:00
              nie tylko w Japonii, również w Europie - ale, jak widać zależy od tego, co już napisałam: jak bardzo japońska jest firma....
              ja akurat pracuję w jednej z najbardziej japońskich...
              • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 23:10
                a w jakiej branzy ( tak pytam by sprawdzic czy to ta) czy inna?

A to moze byc mniej japonska czy bardziej?

W Europie jest malo Japonczykow w japonskich firmach, troche tylko ich przyjezdza na 1 2 letnie kontrakty do swoich dzialow. Wiekszosc zatrudnionych to tubylcy. W Canon pracowalo 2 Japonczykow na 20 cia pare osob w dziale.

• b.bujak Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 23:23
                  po tym, co napisałaś z całą pewnością mogę napisać, ze to na pewno nie jest ta firma (chociaż ma dwie fabryki w UK) i prawie na pewno nie ta branża
                  • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 23:26
                    Nie jest to branza samochodowa. Chyba tylko fabryki ma branza samochodowa jesli chodzi o Japonie w Uk. Ta to branza IT szerokopojeta ( sprzet)
    • minor.revisions Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 23:03
      Zależy na jakim etapie życia.
      • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 23:12
        Mam 45 lat. 5 latek w szkole
    • klamkas Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 23:15
      Ja nie wnikam w szczegóły tego co piszesz o poszczególnych ofertach, bo się pogubiłam (może przypadkowo w tych opisach naplątałaś, a może nie).

Pytanie, co jest dla ciebie ważniejsze tu i teraz - chcesz czasu z synem, dbać o o ogród, smażyć konfitury? Jeśli tak, to wybierz tą opcję, która daje ci większe szanse. Z takim doświadczeniem zawodowym i takim dorobkiem, jaki tu nam sugerujesz, z łatwością znajdziesz inną pracę, jeśli ta nie da ci tego, czego aktualnie szukasz.
      • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 23:21
        >z łatwością znajdziesz inną pracę, jeśli ta nie da ci tego, czego aktualnie szukasz.

no ale ja nie szukam pracy z byle zarobkami bo taka to juz dawno bym znalazla. Im wieksze wymagania tym wiecej kandydatow z podobnymi kwalifikacjami. Klamkas prawda jest taka ze Princess nie jest jedyna wunska specjalistka w swej branzy na swieciesmile))

Kazde z tych stanowisk wiaze sie z podobna iloscia czasu ale w inny sposob. Aktualnie mam czas na smazenie i ogrodowanie tylko w weekendyuncertain zreszta to hobby poznoletnio jesienne. Potem sie zre ha ha.

Sprawa sie rozbija o Japonie jakas i niepewnosc stanowiska w malej firmie. W sumie o te dwie rzeczy
        • simply_z Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 23:26
          aj tam ciagle sa trzęsienia ziemi w tej Japonii i żywność skażona po Fukishimie.
        • klamkas Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 23:39
          Dlatego żadna z nas ci nie powinna odpowiadać, co by wybrała - bo żadna z nas nie zna specyfiki twojej wąskiej specjalizacji i twoich potrzeb. I możliwości pojawienia się kolejnych możliwości.

A ty nie powinnaś zadawać takiego pytania, o ile nie chcesz zdradzać zbyt wielu szczegółów, chyba, ze chcesz rozruszać forum wink.
          • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 23:44
            jestem czlowiekiem towarzyskim. Wirtualnie tez moze byc. Czytam co pisza inni i sobie costam w glowie odhaczam w te i we w te....

Jestem Product Manager. Zajmuje sie strategia produktu, wprowadzam nowe na rynek, Lacze rynek sprzedazy i dzial badan.
        • minor.revisions Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 23:46
          > Sprawa sie rozbija o Japonie jakas i niepewnosc stanowiska w malej firmie. W sumie o te dwie rzeczy

W sumie jak Marissa Mayer przyjęła pracę w Google to to też była garażowa firma, no ale właśnie w takiej firmie można zbudować swoją pozycję od zera i potem zostać hegemonem.
          • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 23:47
            nie ta firma ( ta mala) na pewno nie bedzie hegemonem bo to jest firma "not for profit". Jest to association ( stowarzyszenie) stworzone w celach regulacji i certyfikacji.
            • minor.revisions Re: Wybor zawodowy 28.09.17, 15:42
              No to drugą. Nie mam nic przeciwko not for profit, wręcz uważam że to dobrzy klienci bo wszystko muszą porządnie rozliczyć ale z tego co tu pisujesz to ta pierwsza to zupełnie nie na twój temperament.
              • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 28.09.17, 16:56
                chodzi o to ze ja mam doswiadczenie w scisle komercyjnych instytucjach a tu jest taki motyw: wymysl nam taka strategie i wprowadz ze bedziemy udawac ze nie mamy zyskow ale tak naprawde beda. <rotf>
      • klamkas Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 23:25
        A dodam, że bardzo rzadko można mieć i komfort rodzicielsko-domowy i super rozwijającą pracę, z odpowiedzialnością za wielki kapitał, duży zespół i szanse na kolejne wyzwania, a jak te szanse są, to kosztują kolejne godziny, a w przyszłości zeżrą ich jeszcze więcej (bo po co mieć szanse na awans, jeśli cię ten awans z jego wadami i zaletami nie interesuje?).

Określ swoje priorytety, a potem zdecyduj.
        • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 23:29
          no ale w obu miejscach jest podobna ilosc godzin jesli sie przeliczy ilosc codziennej pracy i wyjazdy. Tu nie ma rozwiazania lepszego jesli chodzi o godziny.

>bo po co mieć szanse na awans, jeśli cię ten awans z jego wadami i zaletami nie interesuje?

a to sie jeszcze zobaczy na miejscu.
          • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 23:30
            Dodam ze aktualnie pracuje 2 razy z domu ale 3 razy w tygodniu mam pobudke o 5:30 i duuuzo drogi przed soba. A poziom stresu to jakas masakra tam gdzie jestem.
            • simply_z Re: Wybor zawodowy 27.09.17, 23:59
              Szczerze mówiąc wybrałabym opcje drugą. Wydajesz się silną i zdecydowaną osobą. W małej firmie uschniesz..a i pracownicy też pewnie będą w stylu rozlazło-leniwym, jak niektóre pańcie stąd. Taki typ urzędniczki, kawusia, punkt 16-wychodzimy,w pracy necik, pudelek i byle do wypłaty. Kręci się karuzela. Z drugiej strony, jeśli zależy ci na spokojniejszym życiu, może faktycznie opcja pierwsza..? pytanie tylko, czy kiedyś trafi ci się podobna szansa?
              • ente2211 Re: Wybor zawodowy 28.09.17, 00:08
                No właśnie jak tak czytam posty Princess, to też mi się wydaje, że bardziej pasowalaby do pracy nr 2. Ja bym w każdym razie właśnie te opcje wybrała, a konfitury zostawilabym sobie na emeryturęsmile
                • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 28.09.17, 00:11
                  konfitury robilam pracujac w bardzo duzych korporacjach- weekend. Nic mnie tak nie uspokaja jak siedzenie w garach czy w ogrodzie grzebanie. W niedziele zrobilam sok pomarancza- guava. Nawet wybredny 5 latek pial z zachwytu
              • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 28.09.17, 00:13
                Opcja pierwsza nie jest tez spokojna. Plan wieloletni i na rok musialabym zrobic i cale kampanie z jedna taka od marketingu tam tworzyc i wymyslac im jak uratowac biznes....

Ani jedna ani druga to nie jest spokojna praca
                • simply_z Re: Wybor zawodowy 28.09.17, 00:33
                  Bo to mała firma...przeczytaj sobie, jeśli masz możliwość Duży format, artykuł o ludziach rzucających i na nowo powracających do korporacji. Pewien ex dyrektor zatrudnił się w jakieś organizacji pozarządowej. Też zaczął im wymyślać kampanię, robił za 3, a na koniec i tak wrócił do dużej firmy. Oczywiście w UK to pewnie inaczej wygląda.
                  Swoją drogą ciekawe Product Manager brzmi ciekawie. U nas w Polszy niestety nadal kwitną outsourcingowe shity z Indii...
                  • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 28.09.17, 00:35
                    Masz dokladnie racje i no wiec dziwie sie ze dziewczyny tu niektore mysla mala firma= spokoj. A gdzie tam... Nie tu w UK. Zero spokoju w takich firmach

Dla mnie to wybor targanie sie do Japonii czy ryzykowna firma w sumie
              • minor.revisions Re: Wybor zawodowy 28.09.17, 01:50
                > W małej firmie uschniesz..a i pracownicy też pewnie będą w stylu rozlazło-leniwym, jak niektóre pańcie stąd. Taki typ urzędniczki, kawusia, punkt 16-wychodzimy

Żartujesz chyba. Jest dokładnie na odwrót, takie osoby są w stanie się uchować wyłącznie w dużych, skostniałych strukturach. Korpo do małej firmy ma się jak cruise ship do szalupy. No gdzie jest więcej roboty, jak myślisz?
                • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 28.09.17, 10:06
                  no ja sie tez zastanawiam skad ludzie mieszkajacy w UK maja takie wyobrazenie ze w korpo jest harowka a w malych firmach nie.
    • miss_fahrenheit Re: Wybor zawodowy 28.09.17, 00:06
      Drugą, bo jest ciekawsza.
      • lucky80 Re: Wybor zawodowy 28.09.17, 11:27
        Brałabym drugą. Wydaje mi się, że uschniesz w tej pierwszej, któraś dziewczyna już o tym pisała wyżej. Ja mam dwoje dzieci (jedno w wieku twojego, drugie - 8) i gdybym miała wybór taki, to z pocałowaniem brałabym drugą opcję. W małej firmie Cię zajeżdżą. W drugiej tez mogą, ale będziesz miała lepsze perspektywy.
    • claudel6 Re: Wybor zawodowy 28.09.17, 13:39
      ja bym wybrała 2, a myślę, że i dla Ciebie ta opcja jest lepsza. Mi akurat latanie gdzieś raz na miesiac kompletnie by nie przeszkadzało, lubiłabym. A większe pieniądze i perspektywa rozwoju/awansu są w tym wieku bardzo istotne. Odpoczniesz sobie w małej firmie po 60-tce wink
      • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 28.09.17, 14:12
        no tez troche mysle ze trzeba zarobic na edukacje dziecka ( tu uniwerki sa platne niestety a i dobre szkoly srednie bo panstwowe to naprawde czesto masakra).

Acz wyjazdy powoduja ze robie sie zielona na pysku...
      • al_sahra Re: Wybor zawodowy 28.09.17, 15:51
        claudel6 napisała:

> ja bym wybrała 2, a myślę, że i dla Ciebie ta opcja jest lepsza. Mi akurat lata
        > nie gdzieś raz na miesiac kompletnie by nie przeszkadzało, lubiłabym.

Na początku to jest atrakcja, a potem zaczyna być udręką. Ja przez podróże w poprzek wielu stref czasowych rozregulowałam sobie cykl snu, byłam ciągle zmęczona.
        • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 28.09.17, 16:53
          tu sa 2 razy w roku tylko miedzykontynentalne.

Tez kiedys wykonczyli mnie w jednej robocie lataniem miedzy Singapourem a Stanami... wiem co masz na mysli.
    • al_sahra Re: Wybor zawodowy 28.09.17, 15:47
      Kiedyś miałam podobny wybór: mały startup z niepewną przyszłością vs międzynarodowa korporacja i wybrałam korporację, właśnie ze względu na mniejsze ryzyko. A potem startup wprowadził produkt na rynek i szybko został kupiony przez większą firmę, która o dziwo pozwoliła tym nowym pracownikom na pozostanie i rozwój, więc w sumie to byłby lepszy wybór. Ale nie dało się tego przewidzieć.

Nota bene w żadnej nie było realne 35 czy 40 godzin tygodniowo. Z moich obserwacji sztywne godziny pracy daje się czasem utrzymać na ściśle technicznych stanowiskach, kiedy Twoim głównym partnerem jest komputer. Ale kiedy zaczynasz kierować ludźmi, a z drugiej strony wdajesz się w strategiczne układy z wierchuszką firmy i klientami, to sprawy zaczynają się komplikować.

A z tego co piszesz raczej wynika, że żadna z opcji Ci do końca nie pasuje, więc jeśli nie masz noża na gardle, to szukałabym dalej.
      • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 28.09.17, 16:54
        mam noz na gardle. Aktualna praca to masakryczny stres. Nie tylko dla mnie. To typ miejsca z ktorego ludzie uciekaja.
        • al_sahra Re: Wybor zawodowy 28.09.17, 17:46
          Jeśli rzeczywiście powoduje Tobą nieposkromiona potrzeba ucieczki, to ja Cię raczej widzę w opcji nr 2. Bo poza tymi wyjazdami dwa razy w roku, to co Ci tak naprawdę przeszkadza? Sama piszesz, że pozostałe podróże byłyby względnie blisko, a wszystkie inne punkty przemawiają za opcją 2. Tylko nie licz za bardzo na te 35 godz, zwłaszcza jeśli zostaniesz dyrektorem działu.
          • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 28.09.17, 21:26
            podroze bardzo mi nie pasuja. Wolalabym mieszac powidla wieczorem i eksperymentowac z kolejnym ciastem czy chlebem.
      • kasiamat00 Re: Wybor zawodowy 28.09.17, 19:16
        Tu wierchuszka jest w Japonii, wbrew pozorom to wygodniejszy uklad niz jakby byli w Stanach. Owszem, najprawdopodobniej trzeba bedzie przychodzic w miare wczesnie do pracy (8, a jeszcze lepiej 7), ale za to najpozniej o 14-15 oni jednak pojda do domu/pubu i sie odczepia. Jak pracujesz z zachodnim wybrzezem USA, to zaczynaja sie dobijac o 17-18 i niepracowanie wieczorami przynajmniej od czasu do czasu na poziomie od sredniego menedzmentu w gore jest mrzonka.
        • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 28.09.17, 21:25
          a kasia to fakt, genialny argument ZA. Faktycznie pracowalam duzo z USA i siedzialam czesto na telefonie bardzo pozno, No i o swicie dzwonilam do Polski mieszkajac w Kalifornii podczas studiow bo o 15-17tej byli wszyscy zaspani i niedorzeczni w rozmowie ( czeeemu tak wczeeeeesnie dzwooooonisz, co sie stalo? Nic to czeeemu dzwonisz tak wczeeeeeesnie)
    • mayaalex Re: Wybor zawodowy 28.09.17, 19:46
      Oczywiscie, ze numer dwa. dzieci masz z kim zostawic, dwa razy w roku wytrzymasz taka podroz - Japonia jest
      czysta i bezpieczna a na lotnisku kupisz sobie zapas kosmetykow shiseido na pol roku za pol ceny. Pol godziny dojazdu do pracy to nie jest wcale taka zla opcja.
      Jesli sie wahasz to i tak sprobuj - z tego, co piszesz nie wyglada na to, zebys miala problemy ze znalezieniem innej pracy gdyby ta okazala sie totalna porazka.
      Numer jeden zdecydowanie nie, sama podalas wszystkie argumenty przeciw.
      • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 28.09.17, 21:21
        > na lotnisku kupisz sobie zapas kosmetykow shiseido na pol roku za pol ceny.

smile)))))))))))) ahahahaha. Opcja ktora do glowy mi nie przyszla. Nigdy nie uzywalam Shiseido i oscylowalam raczej wokol lotniskowej frakcji francuskich kosmetykow. Shiseido takie dobre jest?

>nie wyglada na to, zebys miala problemy ze znalezieniem innej pracy gdyby ta okazala sie totalna porazka

W ogole to nie, ale kwestia za jaka sume.

Tylko ze ja z leniwych do wyjazdow i mam 5 latka.
        • bywalec.hoteli Re: Wybor zawodowy 28.09.17, 21:35
          A ile byś chciala dostać ? 5000-6000 funtów netto?
          • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 28.09.17, 22:11
            bywalec a czy ty za bardzo prywatnych pytan nie zadajeszwink?

Tu masz srednia pensje roczna w moim zawodzie www.totaljobs.com/salary-checker/average-product-manager-salary-london

ta w nr 2 jest po wyzszej stronie ta w nr 1 tak wlasnie po srodku. Dochodza benefity czyli samochod,benzyna, emerytura itd.
            • bywalec.hoteli Re: Wybor zawodowy 28.09.17, 22:17
              Czyli dobrze wyczułem 👍Ale brutto a nie netto smile
              • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 28.09.17, 23:08
                netto moze na stanowisku dyrektora tyle zarobisz. powyzej pewnej sumy placisz 4o% podatku
                • bywalec.hoteli Re: Wybor zawodowy 29.09.17, 10:41
                  ile w UK zostaje pensji netto z brutto? w PL około 70% po odliczeniu składek emerytalnych, zdrowotnych i podatku.
                  • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 29.09.17, 11:12
                    zalezy od pensji i rozstrzalu podatkowego i zwrotow ktore ci przysluguja i benefitow itd itp. Duzo zmiennych
                    • bywalec.hoteli Re: Wybor zawodowy 29.09.17, 12:20
                      Salary calculator mówi, że będzie to 3400-4100 funtów na rękę, czyli 16-20 tys. pln na rękę. I to po studiach w USA, wieloletnim doświadczeniu, w największym i pewnie po Moskwe najdroższym mieście Europy. To już nie ma przepaści z Polską! W Warszawie pewnie niejedna ematka tyle ma, jak jest w korpo na dobrym stanowisku.
                      • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 29.09.17, 12:30
                        Mysle ze porownujesz inne stanowiska np dyrektora z managerem

Tu masz podobna tabelke z Polski i patrzymy dla uproszczenia sprawy na srednia:

wynagrodzenia.pl/moja-placa/ile-zarabia-product-manager

7500 zl za miesiac czyli ok 1200 funtow brutto

dla porownania takowa mediana brutto w UK to

4.600 funtow brutto na miesiac czyli 22458.87zlotych

jezeli 22458.87 zlotych za miesiac to to samo co 7500zlotych za miesiac to ja nie wiem czy nie znamy innej matematyki.

W UK podatki i ubezpieczenie sa nizsze niz w Polsce.
                        Moi koledzy w Canon Polska i Philips itp nie zarabiali tyle samo co my na identycznym stanowisku w UK i caly czas kombinowali jak sie przeniesc ( a bylo to mozliwe)

• princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 29.09.17, 12:35
                          Tu tez o podatkach.wmeritum.pl/brytyjczycy-placa-nizsze-podatki-porownanie-opodatkowania-w-polsce-i-uk/97209

Wg tego artykulu netto srednio to 85% pensji ktora przynosisz do domu.
                        • bywalec.hoteli Re: Wybor zawodowy 29.09.17, 13:27
                          7500 PLN to 1500 a nie 1200 funtów. Czyli 3 razy mniej niż w UK. Ale pamiętaj, że mówimy o stolicy i 20-letnim doświadczeniu. Product manager w Wawie spokojnie wyciągnie 15 000 PLN czyli 3000 funtów. To już masz 2/3 tego, co w Londynie. Koszty życia i nieruchomości w PL są minimum 2 razy niższe niż w Londynie.
                          • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 29.09.17, 13:54
                            hahaha badz powazny porownujemy srednie krajowe w obu krajach: jablko z jablkami a nie jablka z gruszkami. A nie srednia w UK z calego kraju z najwyzszymi stawkami w Warszawie. Chcesz to porownuj najwyzsze stawki wLondynie czyli ok 76 tys funtow rocznie ( 6.3 tys funtow miesiecznie) z 10.8 tys zl miesiecznie w Warszawie - czyli porownujesz to co max na prawo w obu tabelkach

Nie mozna prownywac sredniej w kraju w UK z metropolia bo to statystyka dziadowska i kazdy to wysmieje.

Moja kolezanka wynajmuje ludziom mieszkanie 2 pokojowe nie w centrum na Zoliborzu blokowisku w W-wie za 2000 Euro. Wiec nie powiedzialabym ze jest tak tanio tam. Biorac pod uwage zarobki Warszawskie to masakrycznie drogo.
                            • bywalec.hoteli Re: Wybor zawodowy 29.09.17, 14:25
                              Ale Ty - po studiach w Stanach i z 20-25 letnim doświadczeniem - rozpatrujesz pensję bedącą średnią krajową w danym zawodzie - a nie średnią w UK. Nie pisałem, że jest u nas lepiej jak u Was tylko, że nie ma już przepaści. Nawet jakby porównać tak jak liczysz - choć myślę, że dane na rok 2017 są przestarzałe i w Wawie wyższe są średnie - to zarabiasz 3 razy tyle co w PL. Piszesz, że koleżanka wynajmuje 2 pokoje w bloku na Żoliborzu za 9000 zł? Trudno mi uwierzyć. Na ten moment u nas jest już tylko trochę gorzej niż u Was - jak się uwzględni koszty życia. A 20 lat temu to była ogromna przepaść. To pokazuje jak żeśmy skoczyli do przodu, do góry - jako Polska, jako Polacy.
                              • bywalec.hoteli Re: Wybor zawodowy 29.09.17, 14:26
                                Chodzi mi, że bierzesz warunki londyńskie a nie z całej Brytanii.
                                • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 29.09.17, 14:56
                                  >Chodzi mi, że bierzesz warunki londyńskie a nie z całej Brytanii.

aa bo tego typu zawody tutaj sa z marszu tylko glownie wokol Londynu. Niewiele gdzie indziej

Srednia krajowa to 53 tys www.glassdoor.co.uk/Salaries/technical-product-manager-salary-SRCH_KO0,25.htm

Niewiele sie rozni.

Po prostu w Polsce jest wiekszy rozrzut gdzie jest jaki typ biznesu. Tu to gl w jednym miejscu wokol M25 w business parkach
                                  • al_sahra Re: Wybor zawodowy 30.09.17, 20:59
                                    Princess, mnie też te podane zarobki wydają się podejrzanie niskie. Może oceniam z perspektywy USA, ale mam również jakie takie pojęcie, ile managerowie w dużych korporacjach zarabiają w UK i to jest sporo więcej. Przy Twoim stażu pracy powinnaś patrzeć na "senior product manager". Z doświadczenia wiem także, że nie należy kierować się stronami internetowymi, które najczęściej pokazują zaniżone stawki, tylko zrobić wywiad w środowisku. Może za długo siedziałaś w jednej firmie, ale pamiętaj, że zmiana pracy jest najlepszą okazją do podwyżki zarobków. Spróbuj jeszcze ponegocjować.
                                    • bywalec.hoteli Re: Wybor zawodowy 01.10.17, 01:07
                                      Ale Princess chce mieć dużo spokoju i czasu na swoje życie i hobby - jak grzebanie w ziemi, pieczenie chleba, gotowanie przetworów itp. Może nie chce i nie musi gonić za wyższą kasą - mają ponoć z mężem już jakieś nieruchomości, które wynajmują. Ten senior product manager pewnie ma więcej roboty niż product manager ? smile
                                      • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 01.10.17, 10:00
                                        Bywalcu: ja nie mam meza. Teraz tez jestem zajeta jak ch....w dodatku praca ultra stresujaca i co chwile ludzie z firmy wieja, co nie znaczy ze nie bede dzis robic czerwonej kapusty i soku guava pomarancza w sloikiuncertain
                                        • bywalec.hoteli Re: Wybor zawodowy 01.10.17, 10:33
                                          Ale chyba masz faceta Anglika, co jakieś nieruchomości angielskie warte miliony odziedziczył? W każdym razie życzę Ci dobrego wyboru z fajna kasa i niedużym obciążeniem smile
                                          • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 01.10.17, 11:18
                                            Bywalec - skad masz takie informacje haha? Wiesz milion funtow to kosztuje tu co drugi dom. Takie cenyuncertain zadne luksusy.

Ja mam wlasny dom nie majacy z nim zwiazku zadnego bo kupilam go zanim w ogole go poznalam, a on ma wlasny duzo mniejszy. Bywalec ja nie z tych co by facet jej finansowo w zyciu cos ulatwial

• princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 01.10.17, 09:55
                                      Al sahara, jakie podane zarobki sa niskie? Podalam srednie wg reed i glasshouse. Takie sa fakty
                                      Senior Product Manager zarabia u podstawy ok 70 tys funtow dochodzi 6.500 na samochod, za darmo benzyna, benefitow 10 tys. Tyle mi oferuje firma nr 2. To jest bardzo dobra pensja jak na moj zawod

Moje kolezanki w Canon i Philips w tym zawodzie ( pracowalam tam) zarabiaja ok 55 tys rocznie podstawy. Znam zbyt wielu Product Managerow w electronics by fantazjowac o tym co nierealne

• princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 01.10.17, 09:57
                                      Pracowalam dla 2 firm z USA. Pierwsza byla z 10 lat temu wiec to sie zmienilo. Druga 4 lata temu. Zarabiali ok 80 tys dolarow podstawy ( branza electronics)
                                    • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 01.10.17, 10:06
                                      Al sahara dodam tez ze w 2 giej firmie based in Minnesota mialam 4 direct reports z ktorych 3 byly w USA. Wiem ile zarabial pode mna marketing manager, events manager, pr manager i wszyscy podlegajacy pod nich. 60 - 70 tys rocznie. A mowimy o St Pauls duzej korporacji.
                                      Studiowalam w Kalifornii i mam tam przyjaciol ze studiow. Wiem ile zarabiaja i w zawodach marketing manager, product manager nie dostaja ponad 100 tys rocznie- nikt. Chyba ze sa na stanowiskach typu dyrektor w malych firmach. Ci co zarabiaja wiecej specjalizowali sie w finansach CFA albo poszli w kierunku consultancy.
                                      • al_sahra Re: Wybor zawodowy 01.10.17, 16:58
                                        Nie tylko ja zauważyłam, że strony internetowe typu glassdoor, salary.com podają niższe podstawowe zarobki niż w realu. Nie wiem dlaczego tak jest.

W mojej branży pensja podstawowa senior product manager w dużych firmach oscyluje wokół $150k (USA), co odpowiada £112k. Teraz $100k zarabia się po 5 latach pracy, a nie po 20. PR, events etc. to oczywiście inna działka - zarobki dużo mniejsze. Ale spojrzałam sobie teraz na glassdoor i jednak są ogromne różnice między zarobkami w USA a UK, znacznie większe niż to co pamiętam sprzed dekady. Więc jeśli jesteś pewna, że pensja, którą Ci oferują nie jest zaniżona, to OK, ale to tym bardziej przemawia za opcją nr 2.
                                        A poza tym mam wrażenie, że miał rację ktoś w tym wątku, że Ty już podjęłaś decyzję, więc good luck smile.
                                        • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 01.10.17, 18:51
                                          al_sahara, czasy pracownika dawno sie juz skonczyly w zwiazku z tym ze jest wiele osob wykwalifikowanych na rynku i na 1 dobrze platne stanowisko jest 10000001 kandydatow z czego 100 jest swietnych. No i firmy nie spiesza sie by placic nie wiadomo ile skoro maja ogromny wybor. Tak wyglada sytuacja w USA wg tego typu porownywarek neuvoo.com/salary/Product-Manager-salary Wiec jak widzisz w tym samym zawodzie masz roznice od 48 tys dolarow do ponad 100 tys. Zalezy co kto gdzie i za ile.
                                          Zarobki w UK oczywiscie ze sa nizsze i co odprowadzasz jest wyzsze( podatki i placimy tu na opieke zdrowotna) a takze jest duzo wiecej wakacji ( minimum 25 dni) i ilosc godzin pracy w praktyce jest mniej.

Stanowisko nr 1 jest w stowarzyszeniu bezpieczenstwa pozarowego wiec nie jest to zadna korporacja. Tego typu instytucje ( non profit) w zadnym kraju nie placa wiele. Ale jest tuz pod nosem moim i nie ma wyjazdow. Placa tyle co srednia rynkowa. To nie jest malo ani duzo.
                                          Ta druga firma to nazwa ktora znacie i w przeliczeniu jest to suma ok 95 tys dolarow do tego samochod, i bonusy wiec pakiet do 140 tys dol jesli liczysz w dolarach ale za cos... szapanie d... po calym swiecie, a juz to przerabialam

• al_sahra Re: Wybor zawodowy 01.10.17, 20:11
                                            Mój nick to al_sahra smile
                                            Princess, nie znam strony neuvoo, ale sprawdziłam kilka pozycji i naprawdę nie przystają do rzeczywistości - może dlatego, że są oparte na stosunkowo małej ilości danych. Najbardziej godnymi zaufania takimi stronami są glassdoor.com i salary.com, chociaż do nich też mam zastrzeżenia.
                                            Wg Glassdoor "senior product manager” w Philipsie ma średnio $133k, "senior product development manager” $156k. Średnia dla wszystkich branż jest trochę niższa, $129k. To jest pensja podstawowa, bez doliczania bonusów, 401k, stock options etc. To się mniej więcej pokrywa z moimi obserwacjami (piszę o korporacjach, nie non-profit). Fakt, że pracuje się więcej i jest mniej urlopu niż w Europie (standard na starcie to trzy tygodnie, można wynegocjować 4). Dodam, że w USA obecnie nie ma kłopotów ze znalezieniem pracy na managerskim stanowisku dla osoby z dużym doświadczeniem. Natomiast Ty na pewno masz lepsze rozeznanie na rynku pracy w UK. Powtarzam - jeśli jesteś pewna, że dobrze wynegocjowalaś, to OK, mnie po prostu uderzyła rozpiętość z pensjami, które znam z USA.
                                            • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 01.10.17, 23:45
                                              Al_sahra. Nie bede podejmowac kwestii zarobkow bo jak mowie znam tylko to co znam z doswiadczenia i widze co widze w necie. Ale w kwestii latwosci znalezienia pracy to poza tym ze pracowalam w 2 amerykanskich korporacjach to tez sdiowalam w Kalifornii. Mieszkalam tam 5 lat. University of San Francisco MBA 2001. Wiele osob ktore ze mna studiowalo mialo rozne losy. Pozostajemy w klubie Alumni i mam kontakty z nimi. Czesc z nich niestety wiele lat nie znalazlo porzadnej pracy i usilowali zakladac wlasne biznesy z mniejszym lub wiekszym sukcesem. Prawda jest taka ze hossa trwala tak do 2000 roku. Pozniej graduates juz mieli powazne problemy ze znalezieniem pracy. Niektorzy do dzis maja. Mam przyjaciolke tam ktora w wyniku redukcji kadr stracila stanowisko pracy dyrektora dzialu sprzedazy w Sales ( Travel Software) bo sie 2 firmy merged. Szukala nastepnego stanowiska ponad rok, a to co znalazla nie jest tak zadowalajace. Jej maz pracuje w tej samej firmie 6 lat i na tym stanowisku co pracowal przed wyjazdem do US ( Anglik) bo nie moze znalezc innej pracy ( rowniez travel software). Ludzie sie przemieszczaja przez cale USA by znalezc prace i nie twierdza ze jest tak lekko.
                                              • al_sahra Re: Wybor zawodowy 02.10.17, 00:49
                                                princesswhitewolf napisała:

> Al_sahra. Nie bede podejmowac kwestii zarobkow bo jak mowie znam tylko to co z
                                                > nam z doswiadczenia i widze co widze w necie.

Właśnie podałam Ci dane z dwóch najbardziej wiarygodnych stron zajmujących się zarobkami.

Ale w kwestii latwosci znalezieni
                                                > a pracy to poza tym ze pracowalam w 2 amerykanskich korporacjach to tez sdiowal
                                                > am w Kalifornii. Mieszkalam tam 5 lat.
                                                >
                                                Wiem, ciągle o tym piszesz smile. Jeśli byłaś tam na początku zeszłej dekady, to rzeczywiście był kryzys, następny zresztą dużo większy (2007-2009). Ale ja piszę o tym, co jest teraz. Lata 2014-2015 były rekordowe, jeśli chodzi o ogólny wzrost zatrudnienia, a z kolei w ciągu ostatnich miesięcy odnotowano rekordowe tempo zatrudnienia na stanowiskach "professional" i managerskich. Piszę na podstawie oficjalnych danych, jak i własnych obserwacji.

Ale nie ma sensu rozpisywać się na temat sytuacji w USA, skoro jesteś zakotwiczona w UK i tam sobie radzisz. Wszystkiego najlepszego w nowej pracy smile.
                                      • claudel6 Re: Wybor zawodowy 01.10.17, 19:16
                                        imo princess, te zarobki, które podajesz, są jak najbardziej realne na Londyn.
                                        • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 01.10.17, 23:47
                                          no bo podalam prawdziwe dane nic nie zanizajac ani zawyzszajac. Nie mam tendencji do konfabulacji i udawania czegos wiecej niz jest bo po co. Mowie jak sie przedstawiaja fakty i tyle.
                              • miss_fahrenheit Re: Wybor zawodowy 29.09.17, 14:37
                                bywalec.hoteli napisał:

> Piszesz, że koleżanka wynajmuje 2 pokoje w bloku na Żoliborzu za 9000 zł? Trudno mi uwierzyć.

Może to mieszkanie ma 100m2 wink
                                • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 29.09.17, 14:45
                                  to jest kolezanka z tego forum zreszta. Wynajmuje je Belgom. Nie wiem jaki rozmiar. Nie moge zdradzic nicku bo mi da w leb za to
                                  • bywalec.hoteli Re: Wybor zawodowy 29.09.17, 14:51
                                    Ematka to w wieku 40 lat wygląda na 20 albo mniej to i mieszkanie w Wąchocku wynajmuje za 10 000 PLN. Tak jak mówiłem - u nas jest już podobnie jak u Was a była przepaść - i to nasz wielki sukces. W mojej branży średnia pensja w PL jest wyższa niż średnia krajowa w USA - a kiedyś pensja w Polsce średnia to było 20 dolarów miesięcznie, potem 200, teraz już 1200.
                                    • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 29.09.17, 14:57
                                      powiedz to kobietom z watku obok o rozwodzie to cie wysmieja

Caly czas mi mowia ze w Polsce edukacja niewiele daje a dostanie lepszej pensji jest prawie niemozliwe

• princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 29.09.17, 15:00
                                      PKB w USA 57,466.79 USD ‎(2016)
                                      PKB w UK 39,899.39 USD (2016)
                                      PKB na glowe w Polsce 12,372.42 USD (2016)

nie jest tak rozowo...
                              • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 29.09.17, 14:52
                                Ale ja nie rozmawiam o sobie. Rozmawiam o sredniej i porownuje ze srednia. Jesli porownujesz zarobki wysokie porownuj z wysokimi.
                                Gdybym w robocie podala im statystyke w ktorej porownuje najwyzsze pensje w Polsce w porownaniu ze srednia w tym samym zawodzie w UK to by zaczeli sie zastanawiac za co mi placa skoro ja nie potrafie rozroznic co z czym porownuje i by mnie wysmiali.

20 lat temu to byla przepasc zwiazana przede wszystkim z wartoscia zlotowki. Dlatego mnie smieszy jak mi tu jedna taka opowiada jak to studia konczylam bo moja samotna matka z Polski je oplacila - ha haha niby za co biorac pod uwage przepasc zl do dolara i funta wtedy

Nadal jest ta przepasc jesli chodzi o wartosc mieszkan.
                                Nawet nie biorac pod uwage Londynu i Warszawy. Wez taki Poznan i Birmingham. I porownaj dom 100 mkw w centrum jednego i drugiego miasta i zobacz ile srednich pensji rocznych dla danego miasta wchodzi na wartosc takiego mieszkania. W Polsce jest b drogo.

Londyn ma specyficzne ceny i Warszawa tez.

Ale to juz nie moje zmartwienie.
                                • bywalec.hoteli Re: Wybor zawodowy 29.09.17, 16:00
                                  Wiem, Princess, że trudno Ci, i że nie chcesz, uwierzyć, że w Polsce jest już rozwój prawie tak jak na Zachodzie - ale tak jest. I dużo bezpieczniej. Nie mamy za to własnych globalnych koncernów i marek, które nawet małe państwa mają - typu Holandia, Szwecja czy Finlandia. Ale bedą!
                                  • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 29.09.17, 19:51
                                    No oczywiście ze jest lepiej niz bylo ale na obok watku kobiety mi udowadniaja ze jest zle i samotna kobieta z dziecmi ledwo moze przezyc wiec wiesz...

Polska dużo zyskala na Unii ale popatrz na wiele krajow UE ktore wcale nie staly sie nagle Niemcami bo nie ma gwarancji stalego rozwoju. Zjaeisko emerging economies tak dziala ze potem ten rozwoj zwalnia...
                                    • bywalec.hoteli Re: Wybor zawodowy 30.09.17, 10:04
                                      Mądry rząd zadba o rozwój.
                                      • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 01.10.17, 23:56
                                        nastepny po aktualnym. Mam nadzieje ze nie bedzie to PO ani PIS ani Nowoczesna tylko cos nowego sie urodzi.
                                        • bywalec.hoteli Re: Wybor zawodowy 02.10.17, 00:11
                                          Sobie poczekasz jeszcze minimum 10 lat...
                                          • bywalec.hoteli Re: Wybor zawodowy 02.10.17, 00:18
                                            A obecny rząd jest najlepszy od 20 lat...
                                          • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 02.10.17, 00:18
                                            sugerujesz ze przez nastepne 10 lat jeszcze beda te kmioty z PO na przemian z PIS i Nowoczesna sie tratowac? Jezu.... nie kracz
                                            • bywalec.hoteli Re: Wybor zawodowy 02.10.17, 00:24
                                              Nie, sugeruję, że PiS będzie rządził przez minimum 3 kadencje. Przez ten czas PO i Nowoczesna upadną, bo skończy im się kasa.
                                              • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 02.10.17, 21:28
                                                straszysz!
                                                • myfaith Re: Wybor zawodowy 04.10.17, 16:17
                                                  No i wybrałaś ? smile
            • bywalec.hoteli Re: Wybor zawodowy 29.09.17, 10:40
              a samochód w opcji nr 2 to w zasadzie po co Ci? Musisz podróżować gdzieś lokalnie czy czysty bonus dla pracownika?
              • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 29.09.17, 11:13
                w opcji 2 czysty bonus bo wyjazdy sa zagraniczne to stanowisko EMEA a nie na UK choc umiejscowione w UK. Daja tez fuel card i oplacaja ubezpieczenie i benzyne itd.
                • bywalec.hoteli Re: Wybor zawodowy 29.09.17, 11:20
                  Taki samochód z opłatami to duży bonus. No to 99% jest za opcją 2. Zdecydowałaś się?
                  • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 29.09.17, 11:27
                    do poniedzialku mam czas. No ale w glowie mysle juz niechecia o tygodniu w listopadzie w Japoni <zielona skrzywiona twarz> No i w miedzyczasie w okresie wymowienia czeka mnie operacja usuniecia kamienia z pecherzyka.
                    • bergamotka77 Re: Wybor zawodowy 01.10.17, 00:57
                      Usuwaja caly pecherzyk a nie tylko kamienie wink
                      • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 01.10.17, 09:09
                        Fakt
    • senin1 Re: Wybor zawodowy 30.09.17, 15:06
      >>>Firma to korporacja miedzynarodowa. Stanowisko bez osob pod nim ale juz z planem na awans na dyrektora calego dzialu na Europe po roku ( bo przenosza tego ktory na tym stanowisku jest i on przyjmuje swojego nastepce niejako ktorego bedzie "ksztalcil" przez rok).Zarobki rewelacyjne o 30% wyzsze niz w pierwszej, z dodatkami ( samochod benzyna silownia, ubezpieczenia, emerytura itd). Praca interesujaca. 35 godz w tygodniu od 9tej ale trzeba 2 razy w roku tylek ciagac na tydzien za kazdym razem do Japonii ( 12.5+ 1 godz lotu) i raz czasami dwa w miesiacu jest wyjazd 1-2 nocny w Europie.>>>

ta propozycja wyglada na bardziej atrakcyjna niz pierwsza

ale....

czy to naprawde jest dla Ciebie?

jak sobie wyobrazasz bycie dyrektorem dzialu na Europe, skoro nie mozesz podjac samodzielnej decyzji w sprawie SWOJEGO ZATRUDNIENIA?

czy tez bedziesz konsultowac twoje 'dyrektorskie' wybory dotyczce firmy na forum gazeta.pl?
      • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 30.09.17, 23:15
        no patrz taki ze mnie osiol... i jeszcze mi daja wiecej niz jedna prace naraz.

lepiej juz ci ze soba sama? zegnam
        • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 30.09.17, 23:16
          >czy to naprawde jest dla Ciebie?

bo wg Ciebie to bedzie moja pierwsza praca w miedzynarodowej korporacji na stanowisku managera a ja mam 21 lat? lol

• bergamotka77 Re: Wybor zawodowy 01.10.17, 01:01
            Mój mąż też uważa, ze na takie stanowisko w Londynie to nie jest za rewelacyjna placa. Sam pracował w tym mieście i orientuje się.
            • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 01.10.17, 09:08

Twoj maz jest jasnowidzem? To ja gdzies podalam place? Wszystko ok z Twoim mezem?

Na reed i glassdoor wyraznie mozna zobaczyc co jest srednia i co jest rozpietoscia pensji w danym zawodzie. A podaja to na podstawie zarobkow otrzymanych

• regina-phalange Re: Wybor zawodowy 30.09.17, 22:02
      Dwójka. Lepsza kasa i lepsze perspektywy, do Japonii mogę się przelecieć dwa razy w roku. Pierwsza praca - mniejsza kasa i gnuśność, ale spokój, co niektórzy cenią bardziej niż inne korzyści.
    • asia_i_p Re: Wybor zawodowy 01.10.17, 08:48
      Żadne z nich, nie mam w ogóle zadatków na cokolwiek kierowniczego.

Natomiast gdybym miała, to pewnie celowałabym w to drugie, bo podejrzewam, że dla osoby o umiejętnościach kierowniczych jest jednak ciekawsze. Z nastawieniem jednak, że na 35 godz. tygodniowo się nie skończy.
    • claudel6 Re: Wybor zawodowy 02.10.17, 14:21
      o, poleciała chyba cała gąłąź wątku...
      • bergamotka77 Re: Wybor zawodowy 02.10.17, 16:57
        Poleciała bo princess rozkręcila personalną awanturę, gdy osmielilam się napisać, że nie zaproponowano jej super wynagrodzenia. Kompleksy emigranckie w pełnej krasie...
        • princesswhitewolf Re: Wybor zawodowy 02.10.17, 18:00
          Bergamotka znowu zaczyna...
        • minor.revisions Re: Wybor zawodowy 02.10.17, 19:25
          Przecież ona od początku pisała że zaproponowane wynagrodzenie jest w środku widełek (translation : twój niuniuś na pewno dostał takie z górnego krańcach, czyli wyższe, nikt nie ma co do tego najmniejszych wątpliwości), więc co ty bredzisz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka