kobra_ma_kota
04.10.17, 11:22
ekspres do kawy i podzieli się uwagami?
Ja mam zaparzacz typu "french press", ale chcę się przerzucić na automat ciśnieniowy. Głównym użytkownikiem będę ja (pracuję w domu), wypijam codziennie kilka dużych czarnych. Mąż lubi w weekend wypić latte.
Kryteria wyboru ekspresu mamy takie:
1. Możliwie mały (max 25 cm szerokości)
2. Pojemnik na wodę z boku lub z tyłu ale wyciągany w bok (najlepiej w "moje" lewo) a nie do góry (ekspres będzie stać w kącie pod szafkami)
3. Bez zbiornika na mleko ale z funkcją spieniania (może być ręczne)
4. Możliwie cichy (mam nadwrażliwość dźwiękową - nie żartuję)
5. Bajecznie łatwy w czyszczeniu
6. Biały lub srebrny, w każdym razie na pewno nie cały czarny
7. Cena 1000-3000 zł (no dobra - absolutne maksimum 5000 i ani grosza więcej)
8. Z możliwością zaparzenia gotowej kawy mielonej (miło by było)
9. Z tacką do podgrzewania filiżanek (też miło by było, ale się nie upieram)
10. No i ważne - jak w temacie - niezawodny!
Znajomi mają od kilku lat Krupsa EA8010 i są bardzo zadowoleni, rozważałam więc bardzo podobny EA8105 - jest mały i wygodny, ale ten u znajomych wydaje mi się bardzo głośny, więc nie wiem, czy to ma sens. No i przegrzebałam archiwum forum i widzę, że ta marka raczej nie jest polecana.
Rozważałam też De'Longhi 29.510, ale (nie wiem czemu) ta marka też chyba nie jest polecana.
Na YouTube spodobała mi się Jura A7, ale ona ma ten zbiornik górą wyciągany, więc chyba odpada.
Może jakaś Nivona CafeRomatica? Design mnie nie powala, ale może ta 778 by się nadawała...
Kiecki doradzacie, suszarki doradzacie, to może i z ekspresem pomożecie, bo ja już oczopląsu dostałam od grzebania w internetach.
Aha, nie namówicie mnie na kolbowy, więc za takie rady dziękuję. Na kapsułkowy tym bardziej nie. A, i kawiarki też nie chcę. Jestem absolutnie zdecydowana na automat z młynkiem.