Dodaj do ulubionych

powtarzające się bóle głowy, wymioty

20.11.17, 18:58
Dziewczyny jestem wystraszona na maxa. Moja siedmioletnie córka właśnie odsypia bo kolejny raz wróciła ze szkoły z bólem głowy, po kilku godzinach wymiotuje i zaraz po tym zasypia. Wstaje i jakby ręką odjął. Jest wesoła, energiczna, fakt nie ma apetytu, ale to już od urodzenia...
Taka sytuacja zdarza się co jakiś czas, średnio raz na miesiąc raz na dwa miesiące. Zauważyliśmy z mężem, że zazwyczaj dzieje się to po akrobatyce lub wf.
Rok temu miała zdiagnozowaną mononukleozę, w związku z tym ma wciąż powiększone węzły chłonne- ale przy tej chorobie to normalne (potwierdzone diagnozą kilku lekarzy).

Może to problemy z błędnikiem...nie wiem...

Czy któraś miała podobną sytuację? Jutro idziemy do lekarza...
Obserwuj wątek
    • asia-loi Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 20.11.17, 18:59
      Może migrena?
    • princess_yo_yo Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 20.11.17, 19:09
      migrena, tak mialam jako pozna nastolatka, potem mi troche przeszlo. teraz czasem zdarza mi sie po dlugodystansowym biegu albo jesli mam pomysl zeby odstawic kofeine.
      • stolikowa Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 20.11.17, 19:16
        a głowa bolała Cię przy wysiłku fizycznym?
        • princess_yo_yo Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 20.11.17, 19:18
          nie, u mnie teraz to jest kombinacja odwodnienia i adrenaliny. jak bylam mlodsza migreny nie korelowaly z wysilkiem fizyczynym, nigdy nie mialam tez aury.
          • stolikowa Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 20.11.17, 19:21
            hm...a co to jest ta aura ?
            • bib24 Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 20.11.17, 19:54
              Rodzaj migotania w oczach. Okropne.
              • stolikowa Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 20.11.17, 19:56
                dzięki, na szczęście na to się mała nie skarży, ale fakt to może być okropne.
              • stara-a-naiwna Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 20.11.17, 21:29
                czy robak który idzie przez oko to aura?
                • magia Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 20.11.17, 21:52
                  Tak.
    • juuuu7 Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 20.11.17, 19:10
      Migrena? Tak mi to wyglada. Z tego co wiem dzieci tez moga je miec...
      • karme-lowa Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 20.11.17, 19:12
        A co lekarz na to?
        • nangaparbat3 Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 20.11.17, 19:13
          Jutro idą.
        • karme-lowa Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 20.11.17, 19:13
          karme-lowa napisała:

> A co lekarz na to?
          Nie doczytałam. Daj znać co lekarz powiedział.
          • stolikowa Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 20.11.17, 19:15
            ok, jutro idziemy. odezwę się. Czytałam w necie, ze to może być błędnik w tym wieku, ale to tylko internet...
    • miarka71 Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 20.11.17, 19:16
      migrena jest częstym zaburzeniem napadowym niepadaczkowym u dzieci. Szacuje się, że na migrenę choruje 5-10% populacji dziecięcej.
      Głównym objawem migreny bez aury jest silny, napadowy ból głowy, któremu towarzyszą nudności i wymioty. Ból głowy najczęściej ustępuje po śnie.
      • stolikowa Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 20.11.17, 19:17
        no tak to wygląda niestety, po śnie już jest ok.
        • bo1 Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 20.11.17, 19:38
          Najbardziej prawdopodobna wydaje się jednak migrena. Gdyby jednak okazało się, że nie, to warto zrobić rozeznanie co do tzw. pozornej choroby Ménière'a (objawy: napadowy ból głowy z zawrotami i wymiotami, najczęściej po wysiłku fizycznym).
    • kolibeer2 Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 20.11.17, 19:35
      moja córka tak miała, teraz jest rzadziej, jak jest zmęczona albo nie dośpi, u nas lekarz zdiagnozował, że to bóle migrenowe
      jak tylko czuje, że będzie miała atak bierze tabletkę (u niej działa Migea jest bez recepty) i to hamuje napad bólu
      warto jednak przejść się do rodzinnego, niech da skierowanie do neurologa
    • szeptucha.z.malucha Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 20.11.17, 19:39
      Mnie to też wygląda na migrenę. Miałam tak od wieku około 5-6 lat.
      • stolikowa Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 20.11.17, 19:41
        nadal trwa czy przeszło?
        • szeptucha.z.malucha Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 20.11.17, 20:11
          W okresie dorastania bardzo często. Potem różnie. W ciążach nie było. Po urodzeniu dzieci rzadziej, wróciły przy tabletkach anty ze zwielokrotnioną siłą, po odstawieniu od czasu do czasu. Generalnie mam lata kiedy mocniej to czuję i czasem rok - dwa, że niemal zapominam a jestem coraz grubiej po 40.
          Moja babcia miała, kuzyn (wnuk tejże babci).
          Ale ktoś wyżej pisał o chorobie Menière’a to też jakiś trop.
          W każdym razie do sprawdzenia i nie nakręcaj się, bo może to ciś przejściowego, związanego z intensywnym wzrostem.
          Możliwe też, że ten trop z błędnikowy nie jest głupi. Skoro ma dużo ruchu rotacyjnego, połączonego z nadwrażliwością, to może być tzw. przestymulowanie. Wtedy trzeba by unikać tego typu sportów.
    • biala_ladecka Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 20.11.17, 20:03
      Wyglada na migrene. Moja corka pierwszy atak miala w wieku 8 lat. Wszystko tak, jak piszesz: po wymiotach cudowne ozdrowienie. Nie stresuj sie na zapas, idzcie do neorologa.
      • niu13 Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 20.11.17, 20:13
        Migrena jak złoto. Ja miałam i mój syn też, objawy identyczne
    • jednorazowy22 Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 20.11.17, 20:20
      Mój syn tak miewał, jak miał 7 lat, ale zdarzało się to znacznie częściej.
      Po wielu badaniach wyszło, że winna była alergia pokarmowa. Po odstawieniu alergenów przeszło, jak ręką odjął i przy okazji jeszcze parę innych rzeczy minęło.
      • stolikowa Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 20.11.17, 20:22
        my sprawdzaliśmy rok temu kwestie alergiczne przy mononukleozie. Niby ok.
      • verdana Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 20.11.17, 20:24
        Mój syn tak miewał, gdy był mały. Wyglądał na bardzo ciężko chorego, potem szedł spać i wstawało zdrowe dziecko. Często zdarzało mu się to, gdy były jakieś atrakcje, święta itd. Też migrena. Wyrósł gdzieś na początku podstawówki.
      • jednorazowy22 Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 20.11.17, 20:27
        Jeszcze dopiszę, że nasza najmłodsza (teraz 9 lat), miała takie objawy jak po zapaleniu uszu miała płyn w uszach.
        Poszłabym najpierw do laryngologa, żeby uszy sprawdził, potem do alergologa, a potem do neurologa i jeszcze okulista na badanie dna oka, ale to neurolog pewnie skieruje.
        • stolikowa Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 20.11.17, 20:34
          Uszy ma ok, a okiem mnie natchnęłaś...przy porodzie niestety uszkodził się córce nerw w prawym oku. Lekko jej to oko ucieka. Byliśmy u kilku okulistów, ale raczej nic z tym zrobić nie można, jeno z tym trzeba żyć. Tragedii nie ma, dla mnie dodaje jej to swego rodzaju uroku winkJednak może warto byłoby sprawdzić. Dzięki.
    • klamkas Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 20.11.17, 20:26
      Ja tak miałam w podstawówce po ćwiczeniach z głową w dół - zwisy, przewroty i przy bardzo dużym wysiłku fizycznym. Wyrosłam.
      • stolikowa Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 20.11.17, 20:28
        dokładnie to samo ma córka. Po akrobatyce, wf. Chodzi na basen i po takie akcje się nie dzieją.
        • klamkas Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 20.11.17, 21:01
          Mi lekarka tłumaczyła, że to ma związek z krótkotrwałym, gwałtownym wzrostem ciśnienia krwi i mózgu. W związku z tym miałam zwolnienie z tzw. gimnastyki (przewroty, gwiazdy, stania na głowie i inne takie) + nauczycielka wiedziała, co oprócz niej może mi zaszkodzić. Przeszło samo z siebie.
          • stolikowa Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 20.11.17, 21:07
            zastanawiamy się nad rezygnacją z akrobatyki, bo to zajęcia dodatkowe-szkoda, bo je bardzo lubi, ale nie chcemy żeby się męczyła.
    • anagat1 Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 20.11.17, 21:56
      A te bole glowy takie migrenowe? Lepiej jej w ciemnym pomieszczeniu, na lezaco..? Moja siostra od malucha miala migreny- co kilka tygodni bol glowy nie do zniesienia/ wymioty i mdlosci. Diagnozowana od stop do glow.. Po wejsciu w okres dojrzewania stopniowo ilosc atakow sie zmniejszyla.. Ale nadal od czasu do czasu ma napad migreny.
      • stolikowa Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 20.11.17, 22:05
        zawsze jak boli ją głowa jest padnięta, kładzie się i leży do momentu wymiotów. Po wymiotach momentalnie zasypia.
        • anagat1 Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 21.11.17, 00:33
          Wyglada na migrene, co nie znaczy, ze powinno sie sprawe zbagatelizowac. Powinna byc diagnozowana szczegolnie jesli bole zaczna sie nasilac lub zwiekszy sie ich czestotliwosc,zeby wykluczyc paskudne sprawy. Aczkolwiek ryzyko w tym przypadku - sprawa nie nagla/ od miesiecy/ dziecko pomiedzy napadami jest zdrowe- jest bardzo niewielkie.
          • hanka08 Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 21.11.17, 19:52
            Co powiedział lekarz?
            Mój aktualnie ośmiolatek ma bóle głowy od 2 roku życia. Przez kilka lat ból kończył się wymiotami po których był sen i cudowne już mnie nie boli. Teraz nie ma wymiotów i trudniej mu zasnąć. Zawsze chce ciemno i ciszę. Jak na początku bólu dostanie nurofen przechodzi łagodnie i szybko. Rezonans, eeg, dno oka ok. Marzę żeby znaleźć przyczynę bóli.
            • asia-loi Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 21.11.17, 20:51
              hanka08 napisała:

Zawsze chce ciemno i ciszę. Jak na początku bólu dostanie nurofen przechodzi łagodnie i szybko. Rezonans, eeg, dno oka ok. Marzę żeby znaleźć przyczynę bóli.

Cicho, ciemno, zero zapachów - to przy migrenie, wtedy atak staje się łagodniejszy. A hałas, zapachy, światło - może ją wywoływać. Najlepiej iść do neurologa, bo to neurolog jest specjalistą od migren, ale do takiego, co to ma pojęcie o migrenach (nie każdy ma).
              Zajrzyj na forum migrenowe, to forum to "kopalnia" wiedzy.
              forum.gazeta.pl/forum/f,12154,Migrena.html
              • asia-loi Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 21.11.17, 20:55
                Najlepiej iść do neurologa, bo to neurolog jest specjalistą od migren, ale do takiego, co to ma pojęcie o
                > migrenach (nie każdy ma).

Na forum migrenowym (u góry str) jest wątek przyszpilony, do kogo w jakim mieści iść do neurologa.
                Wkleję Ci bezpośredni link do tego, poszukaj sobie w nim specjalisty w Twoim mieście.
                forum.gazeta.pl/forum/w,12154,76046799,76046799,Lekarze_poradnie_leczenie_migreny_.html
                • stolikowa Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 22.11.17, 08:53
                  Supet, dzięki
                  • nangaparbat3 Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 22.11.17, 10:15
                    A co lekarz wczoraj powiedział?
        • niu13 Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 21.11.17, 21:02
          Po wielu wizytach u neurologów z synem i sobą, wiem, że niepokojące są objawy neurologiczne takie jak: budzenie się od bólu głowy, wymioty, które zaczynają się w nocy. Spanie PO wymiotach i budzenie się bez bólu jest migreną.
          U syna zwrócono mi jeszcze uwagę, aby regularnie jadł, bo miał często napady bólu na głodniaka i po wysiłku spada bardzo cukier- to wyzwala napad migrenowy.
    • mamusia1999 Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 21.11.17, 22:19
      Tak przebiegała migrena mojej Starszej, pierwsza.....tak ok. 10 r.ż. tyle ze miala rzadziej, teraz ma 19 l i migrenę moze ze 2 razy w roku. Pomiędzy objawy złagodnialy, nie wymiotowała i jesli szybko sie położyła to i w sumie po 2h bylo po ataku.
      Popytaj w rodzinie, jesli ktoś (babcie, siostra męża) mial migreny to twoja corka je pewnie odziedziczyła.
    • princesswhitewolf Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 22.11.17, 08:57
      ojciec mojego dziecka ma migreny od dziecinstwa. podczas tych migren ma blyski w oczach, podwojne widzenie i wymiotuje nie pomne bolu glowy. Tak, mial wszelakie badania i byl u neurologa. Babcia ( moja mama) zreszta jest emerytowanym neurologiem

do czego zmierzam: to moze byc po prostu migrena ale tylko badania wyklucza inne sprawy
    • maderka Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 23.11.17, 19:05
      To jest dokładnie przypadek mojej córki,nawet wiek się zgadza. Przez rok bujaliśmy się po lekarzach,wymyślano migreny,alergie,dostała silne leki.Problem nie znikał.W końcu ktoś wpadł na to,aby nas skierować do laryngologa. Tomografia wykazała niedrożność zatok i polipa. Wykonany zabieg endoskopowy udrożnienia zatok i wycięcie polipa. Wszystko przeszło.Szkoda ,że tak długo trwały te męki. Powodzenia!
    • stolikowa Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 23.11.17, 19:20
      Byliśmy u lekarza. Musimy sprawdzić laryngologa, dostaliśmy skierowanie na morfologię i mocz oraz sprawdzenie boleriozy. Lekarz mówił, że wątpi, żeby była to migrena bo ból głowy po wymiotach nie przechodzi po migrenie, a u nas przechodzi. Dodatkowo córka od urodzenia ma problem z okiem (pisałam o tym wcześniej) i o tym tez musimy powiedzieć laryngologowi - byc moze to błędnik. Zaczynamy badania. Na bieżąco będę dawała znać.
      • szeptucha.z.malucha Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 23.11.17, 20:45
        Super, że dałaś znać.
        Liczę, że znajdzie się rozwiązanie.
        • stolikowa Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 23.11.17, 20:57
          Dzięki
      • agiq Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 23.11.17, 21:04
        Ja wiem że pewnie literówka ale mam naturę krzewiciela wiedzy- borelioza, bakteria to Borrelia.
      • niu13 Re: powtarzające się bóle głowy, wymioty 23.11.17, 22:37
        Cóż to za fachowy lekarz!
        Od ponad 30 lat jestem migrenikiem i nic nie przynosiło mi takiej ulgi w bólu jak porządny rzyg, tzn. w czasach, gdy byłam dzieckiem, bo teraz już niestety nie wymiotuję, tylko się męczę po parę dni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka