Dodaj do ulubionych

Kochane, pomoc potrzebna - pilne

07.01.18, 14:02
Dziewczyny kochane, na Was zawsze można liczyć.
Potrzebuję sukienki dla kobiety, która sama zawsze w cieniu, robi wiele dla innych kobiet - zwłaszcza wychodzących z przemocowego związku. Proszę, nie pytajcie o zbyt wiele. Najpierw była opcja, że ona nie pójdzie, ale teraz zgodziła się, że pójdzie, jeśli będzie miała w czym, a jej szafa = 0 sukienkek nadających się na jakiekolwiek wyjścia, m.in dlatego, że sporo ostatnio schudła, ponieważ wreszcie leczy prawidłowo tarczycę. W gronie najbliższych dziewczyn uradziłyśmy, że ma wyglądać jak milion dolarów. Kosmetyczka i fryzjer już załatwione.
Potrzebna nam sukienka, buty, torebka. Budżet max 750 zł za całość.
Warunki - sukienka wyjściowo - balowa (czarna, granat), rozmiar 44. Dziewczyna ma 175 cm, 83 kg, niestety zbędne kilogramy zlokalizowane na brzuchu - typ gruszki. Nie chcę pisać o szczegółach, ale bezdyskusyjnie trzeba zakryć ramiona (może rękaw 3/4?) i nogi włożyć w ciemne pończochy/rajstopy. Biust 85E/F Czy coś się da zrobić, bez efektu postarzenia i ciotki-klotki? Może sukienka bardziej skromna i odjechane dodatki? Ja jestem kiepska w wyszukiwaniu w internecie, ale wiem, że dla Was to pestka. Proszę pomóżcie. bo dla niej warto. Dodatkowym problemem jest czas - mamy 2 tygodnie. Jakieś ewentualne poprawki może zrobić koleżanka, ale na szycie czasu nie ma. Potrzebujemy pewnego adresu internetowego z szybką dostawą. Czy coś się da zrobić?
Obserwuj wątek
    • cud_bogini_w_bikini Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 14:08
      Przepraszam, że się powtarzam i piszę chaotycznie. Zapomniałam, że buty raczej stabilne niż szpilki (waga, postura), ale obcas do ok 8 cm pożądanysmile
      • cud_bogini_w_bikini Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 14:12
        Sama sobie odpowiadam, ale zapomniałam o wieku. Wiek - 40 lat skończonesmile
      • black_halo Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 19:21
        Ryłko relax - kupiłam za 250 PLN, stabilny obcas 5cm, bardzo wygodne. Jak mają być na jeden raz to generalnie można coś tańszego ale te buty sa super wygodne.

Co do sukienki to musisz napisać więcej. Jaki wiek najważniejsze bo dwudziestkę da się przerobić na milion dolców łatwo, pięćdziesiątkę trudniej.
    • asia_i_p Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 14:11
      Co to znaczy wyjściowo-balowa? Rzeczywiście balowa, jakby partner miał mieć frak, czy koktajlowa też jest w porządku?
      • cud_bogini_w_bikini Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 14:14
        Bo to jest "bal", zaczyna się po 20, ale sądząc po fotkach z poprzednich lat to nie bal u Elżbiety II. Panowie w garniturach, panie w ciemnych sukienkach (długich, krótkich). Wstyd się przyznać, ale koktajlowa kojarzy mi się z kolorami dowolnymi, a tu raczej tonacja ciemna...
        • aankaa Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 14:17
          szukałabym kiecki krótkiej, którą założy (zmieniając dodatki) jeszcze kilka razy
          • cud_bogini_w_bikini Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 14:18
            Na razie szukam czegokolwieksmile
            • ludborka Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 14:20
              Allegro allegro.pl/kategoria/odziez-damska-suknie-wieczorowe-124265?stan=nowe&offerTypeAuction=2&rozmiar=44%20(XXL)&rozmiar=46&kolor=Czerń&kolorshockdcienie%20granatowego&dlugosc=Maxi&order=t
              • black_halo Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 19:22
                Ciemna suknia w tym rozmiarze to wyglądanie jak kloc a nie million dolców.
    • aankaa Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 14:13
      żeby nie uszczuplić budżetu proponuję przejrzenie torebek, które macie - na 1 wyście może spokojnie iść z pożyczoną
      • cud_bogini_w_bikini Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 14:17
        Zobaczymy, co będzie z sukienkąsmile Fakt, to ona jest priorytetem i tu nie mamy czego pożyczać. Ba, nawet przejrzałyśmy wypożyczalnie sukienek ślubnych w mieście, bo zawsze znajdują się tam też sukienki wyjściowe, ale wszystkie dyskwalifikuje fakt, że są mają odkryte ramiona i/ lub błyszczą - a ten efekt u niej nie przechodzi.
        • skat_0 Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 14:26
          Skąd jesteście? Polecany w necie sklep z sukienkami to balladine, szukalabym jeszcze polskich producentów, byl taki sklep tu sie pojawil ale nie pamiętam niestety nazwy, oni szyli w Polsce, pokazywałam mamie z podobnymi warunkami
          • skat_0 Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 14:28
            Mam! Vissavi.pl
        • aankaa Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 14:33
          ramiona można osłonić szalem/bolerkiem
    • asia_i_p Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 14:19
      A co do meritum, jeżeli czerń/granat to jej zastrzeżenie, a nie organizatora imprezy, spróbujcie namówić na prostą sukienkę w ciemnym odcieniu koloru, w którym jej jest dobrze - bordo, fiolet, morski, butelkowa zieleń.
    • jem.gluten.i.cukier Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 14:20
      www.zalando.pl/chi-chi-london-curvy-giselle-sukienka-koktajlowa-navy-cv721c00x-k11.html
      www.zalando.pl/chi-chi-london-curvy-lara-suknia-balowa-navy-cv721c01j-k11.html

Zamawiajcie, najwyżej będziecie odsyłać.
      • cud_bogini_w_bikini Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 14:24
        Dziękuję, ale to zdecydowanie nie jej fasony. Będzie szczerze - ale ona o tym wie - problemem jest brzuch "ciążowy" W tego typu sukienkach jeszcze bardziej się uwidacznia. Trzeba odsłonić górę, bo przy tych kilogramach jest też podwójny podbródek ...
        • jem.gluten.i.cukier Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 14:26
          Ok, tak czy inaczej przejrzyjcie marki curve/plus size na zalando - zauważyłam, że przy rozmiarze 44 czesto lepiej prezentuje się najmniejszy model z rozmiarówki plus niż największy ze standardowej. Ty wiesz, jak ona wygląda, to tam na pewno coś znajdziesz.
        • asia_i_p Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 14:38
          Brzuch łapiecie w majtki elastyczne formujące albo gorset. Wbrew pozorom odcięcie w pasie jest tutaj korzystniejsze niż empire (nad brzuchem) czy luźny fason, które moim zdaniem dodatkowo dają wrażenie ciąży. Podwójny podbródek maskujecie makijażem.
        • milka_milka Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 08.01.18, 06:08
          Co za głupoty. Podwójny podbródek wcale nie jest przy tych kilogramach, tylko przy określonej budowie szczęki. Są szczuplejsze osoby z podwójnym podbródkiem, a są grubsze bez.
    • asia_i_p Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 14:22
      OK, lecę po Zalando - granatowa Dorothy Perkins, niestety rozmiary od 46, ale może po wymierzeniu okaże się OK. Musiałybyście spróbować namówić na złote albo srebrne dodatki.
      • asia_i_p Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 14:23
        www.zalando.pl/dorothy-perkins-curve-flute-hem-and-sleeve-sukienka-koktajlowa-navy-dp621c06m-k11.html
        • kanga_roo Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 08.01.18, 09:03
          moja dość potężna i wysoka koleżanka miała sukienkę w linkowanym przez asia_i_p fasonie, wyglądała OK.
    • damakama Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 14:40
      Sprawdźcie modbis.pl - moja koleżanka często tam zamawia (też jest w rozmiarze 44/46) - tylko nie zrażajcie się - niektóre sukienki wyjątkowo "ciotkowate", ale da się coś znaleźć fajnego.
    • ofelia1982 Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 14:44
      Idealne w takim celu są Chi Chi London np na Zalando. Ciemny granat z koronka, do tego perły w uszach.
      m.zalando.pl/chi-chi-london-sukienka-koktajlowa-blue-cz621c00s-k11.html?selectedsizes=44,XXL

m.zalando.pl/chi-chi-london-sukienka-koktajlowa-navy-cz621c054-k11.html?selectedsizes=44,XXL

m.zalando.pl/chi-chi-london-sukienka-koktajlowa-navy-cz621c05c-k11.html?selectedsizes=44,XXL

I tym podobne

• lauren6 Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 16:06
        > m.zalando.pl/chi-chi-london-sukienka-koktajlowa-navy-cz621c05c-k11.html?selectedsizes=44,XXL

Przy takim dole sukienki i rozmiarze 44 na dole osiągnie efekt szafy trzydrzwiowej.
    • simply_z Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 14:53
      a Quiosque?
      quiosque.pl/sukienki/rozmiar-44-46.html
      • widosna Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 08.01.18, 22:19
        Tylko nie quiosque, w rozmiarze 44 i wzroście 176 nigdy tam mi talia nie pasuje, tam ubrania są na niższe panie
    • phantomka Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 14:59
      Mi podoba sie bardzo ta sukienka www.zalando.pl/chi-chi-london-curvy-sukienka-koktajlowa-black-cv721c010-q11.html?selectedsizes=44,46 Modelka jest wzmiarow Twojej kolezanki.
      Drugi kroj dobry dla niej to taki www.zalando.pl/chi-chi-london-curvy-sukienka-koktajlowa-navy-cv721c030-k11.html?selectedsizes=44,46
      • gaga-sie Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 15:57
        O nie... Ja szczupła jestem, a w takim fasonie czuję się jak beza.
        • phantomka Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 16:43
          No ale te panie nie sa szczuple i wygladaja ok. Zreszta to jeden z polecanych fasonow dla pan z brzuchem.
          Ja sadze ze pani powinna poprzymierzac sukienki w sklepie i zobaczyc, w czym czuje sie dobrze. Mysle ze ciezko wstrzelic sie z konkretnym modelem, nie widzac sylwetki, nog, koloru i dlugosci wlosow.
          • gaga-sie Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 17:26
            Ja zawsze jak widzę takie zdjęcia ( modelki o większych gabarytach w takim fasonie) to mnie zastanawia, czy to jakieś jaja są. Przepraszam, bo wiem, że ile osób, tyle upodobań, ale jakoś w przypadku tego fasonu tak mam. Według mnie to jest krój dla eterycznej dziewczynki.
    • mika_p Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 15:05
      Gdyby nie wymóg długiego rękawa, to sugerowałabym poszukanie w innym sklepie niebieskiej, stalowej albo granatowej tego modelu:
      www.modema.pl/product-pol-24243-Zielona-rozkloszowana-sukienka-damska-JB-Collection-Judyta.html
    • szarsz Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 15:16
      Doskonałe fasony (polecam zamówić), choć niestety codzienny materiał, szyje Aga Kortas ze Świdnicy. Wręcz idealne na panie o pełniejszej figurze. Jak moja koleżanka przyszła w takiej do pracy ostatnio, zbiła mnie z nóg smile

www.kortas.pl/product-pol-86-Sukienka-Julita-granat.html

Ja bym szukała czegoś takiego, we wszystkich odcięciach i koronkach imho będzie wyglądała jak własna babcia.
      • kk345 Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 16:41
        Fasardi ma bardzo mile ceny na tego typu sukienki:
        www.fasardi.com/pl/bawelniana-sukienka-wiazana-w-talii-indygo-9978.html
        • kk345 Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 16:42
          No ale to offtop, bo ten fason na bal się nie nadaje
      • aerra Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 08.01.18, 00:55
        A przy większym biuście ten fason to będzie masakra.
        • minor.revisions Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 08.01.18, 01:53
          Na większy biust, duży brzuch i niepodkreslanie talii ale bez efektu Buki można jeszcze w ten sposób:
          www.google.com/search?q=dress+for+woman+with+big+belly&safe=active&prmd=isnv&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjr8oCZksfYAhUB5iYKHVzWBcsQ_AUIESgB&biw=360&bih=520#imgrc=tWx2s2vq5z9OCM
        • szarsz Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 08.01.18, 20:43
          > A przy większym biuście ten fason to będzie masakra.

Zupełnie się z Tobą nie zgadzam, bo ja widziałam dokładnie tę sukienkę na pani o naprawdę sporym biuście i rozmiarze ogólnym powyżej 50. Wyglądała świetnie.
    • lauren6 Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 15:24
      Nigdy, przenigdy nie sugeruj 40 latce z nadwagą kupna sukienki z koronki. Koronki są fajne dla młodych, szczupłych dziewczyn. Kobietę opisaną w startowym wątku świetnie pogrubią i postażą. Żadne Chi Chi London! Jeśli nie wierzysz to porównaj zdjęcia Magdy Gessler z czasów kiedy była wielbicielką koronek i współczesne, gdy stylistka wybiła jej te koronki z głowy wink

Wybierzcie coś z kolorowych, lejących się tkanin. Jeśli czarna to rozjaśnijcie kolorowymi szpilkami lub torebką. Poglądowo:
      m.zalando.pl/swing-curve-sukienka-koktajlowa-navy-s0o21c01d-k11.html?size=44
      m.zalando.pl/swing-curve-sukienka-koktajlowa-black-s0o21c01j-q11.html?size=44
      m.zalando.pl/persona-by-marina-rinaldi-sukienka-letnia-black-pq021c01c-q11.html?size=44
      m.zalando.pl/swing-curve-sukienka-koktajlowa-beigehellrosa-s0o21c010-j12.html?size=44
      • lauren6 Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 15:25
        *postarzą
      • phantomka Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 15:30
        To, co proponujesz to worki podkreslajace wszystkie niedoskonalosci tych modelek. 40 latka to ciagle jeszcze kobieta, ktora moze ubrac praktycznie wszystko.
        • jola_ep Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 15:59
          Dobrze uszyty "worek" może zacząć wyglądać świetnie na osobie o pełniejszej figurze.
          Sukienki odcinane jak najbardziej tak, ale bez marszczeń i wielu zakładek w pasie.
          Koronki też źle wyglądają (chyba, że jako dodatek).
          Odrobinę zbyt krótka,ale to może coś w tym stylu:
          prettygirl.pl/kolekcja-wieczorowa/928-9413-sukienka.html#/32-rozmiar-44/11-kolor-czarny

• jola_ep Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 16:02
            Podobny model mam w nieco mniejszym rozmiarze (jestem też niższa). Wadą sklepu są poliestery, ale zdarza im się coś dobrze skroić i uszyć (są modele lepiej wyglądające na osobach szczupłych i takie, które swoją klasę pokazują przy większych rozmiarach)
          • z_lasu Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 16:45
            No nareszcie! Już myślałam, że nikt nie zalinkuje nic "na temat". Przy ciążowym brzuchu nie ma mowy o kreacjach odcinanych w talii ani jakichkolwiek kokardkach na brzuchu. Tylko fasony bez talii, jak ten. A poszaleć można np. przy dekolcie czy rękawach.
            • minor.revisions Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 21:14
              > Przy ciążowym brzuchu nie ma mowy o kreacjach odcinanych w talii ani jakichkolwiek kokardkach na brzuchu. Tylko fasony bez talii, jak ten

Nie. Wszystko zależy od tego jaki pani ma biust. Jeśli spory to każdy fason bez talii zrobi z niej Bukę.
              • jola_ep Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 23:52
                Do tego służą cięcia. Większe rozmiary powinny uwzględniać spory biust. W sukience, którą zalinkowałam jest zaznaczona talia (sukienka jest bliżej talii w okolicy brzucha), jest luźno, ale nie za bardzo, są cięcia na biust, to nie jest wbrew pozorom fason "namiot"
        • lauren6 Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 16:02
          Nie wiem czy przeczytałaś, ale pani ma otyłość brzuszną i spory biust. Nie, nie może założyć praktycznie wszystkiego i 40 lat nie ma tu nic do rzeczy.
      • kk345 Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 16:44
        Tylko pierwszy fason jakoś wygląda, pozostałe to styl księgowej Jadzi z Pcimia, na balu u burmistrza- dodają kilogramów i lat.
    • simply_z Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 15:42
      Hmm takie coś..ale nie ma niestety większych rozmiarów..
      sklep.aggi.pl/sukienka-dolly-czarno-srebrny-p1057.html
      • gaga-sie Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 16:00
        Jestem za.
    • solejrolia tak się zastanawiam.... 07.01.18, 15:44
      Tak sie zastanawiam...
      te linkowane sukienki z zalando chi chi london:
      czy któraś z was ma taką sukienkę?
      Albo inaczej: czy któraś z was widziała ją na żywo, dotykała, przymierzała...
      czy znacie je tylko ze stron zalando?!

A tak serio to:

Po pierwsze zaniżona rozmiarówka!
      po drugie, jakość jest fatalna, w kazdym razie nie za taką cenę:
      przy zaniżonej rozmiarówce te koronki sa strasznie sztywne i nieelastyczne, drapiące, to co dotyka do szyji czy dekoltu to jest masakra, rękawki są ciaśniutkie i pół biedy jeśli nie są z owej koronki.
      Jak dla mnie one są ładne wizualnie , na niektóre okazje nadawały by się, jeśli ktoś ma taki gust, i nic poza tym, że wyglądają. NIE POLECAM.
      Zresztą, opinie na zalando tylko potwierdzają moje zdanie.
      • bi_scotti Re: tak się zastanawiam.... 07.01.18, 16:13
        Ja bym poszla w tym kierunku:
        https://i.pinimg.com/736x/0e/29/38/0e29386e6c8dc4ed2bef4fba5cccd251--unique-vintage-vintage-retro.jpg

Spodnica moze byc do ziemi, moze byc jak ta na zdjeciu. Bluzka moze miec dlugie rekawy albo 3/4. To jest opcja nie tylko praktyczna, ale i paradoksalnie latwiesza w zorganizowaniu niz ta "one and only" sukienka smile Mam troche znajomych 40+ (wiecej "+" wink), ktore naprawde wygladaja wysmienicie w takich zestawach nawet gdy size jest XL czy XXL.
        A swoja droga to bardzo podnoszace na duchu, ze grupa kobiet chce pomoc jednej znajomej w tym by wygladala jak "million dollars" na balu smile Jaki mily poczatek 2018! Cheers.
        • z_lasu Re: tak się zastanawiam.... 07.01.18, 16:42
          Bi_scotti, nie przy "ciążowym" brzuchu. W takich kreacjach wyglądają dobrze kobiety duże, ale proporcjonalne, z wyraźnym wcięciem w talii. Przy ciążowym brzuchu to jest tragedia i kobieta wygląda 3x grubiej niż mogłaby wyglądać.
          • minor.revisions Re: tak się zastanawiam.... 07.01.18, 21:20
            Brzuch można schować w odpowiedniej bieliźnie i ciążowy brzuch nie wyklucza wcięcia w talii. To jest dobry kierunek jeśli talia pozwoli.
            • a.va Re: tak się zastanawiam.... 07.01.18, 23:09
              A gdzie tam, elastyczne majtki chowają kilka centymetrów, ale brzuch dalej jest ciążowy, tyle że odrobinę mniejszy. Z_lasu ma rację, przy takim brzuchu nie można mieć opięcia w pasie. Wokół pasa musi być luźno, oczywiście tylko odrobinę luźno, nie wielki wór, który doda kilogramów. I nie może być linii poziomej w talii, ani paska spódnicy, ani odcięcia w sukience. Tak jak np. tu prettygirl.pl/kolekcja-jesienna/860-8680-sukienka.html#/28-rozmiar-36/11-kolor-czarny
      • klamkas Re: tak się zastanawiam.... 07.01.18, 21:06
        A ja chichi london lubię. Mam dwie sukienki, jedną koronkową.

Z mojego doświadczenia - jak coś jest koronkowe to gryzie i drapie, zawsze. Używam ich na własną odpowiedzialność wink
        • solejrolia Re: tak się zastanawiam.... 07.01.18, 22:47
          No coś ty...koronka nie musi być ani sztywna ani drapać. Również mam sukienki koronkowe, m.in. ołówkową, jest mieciutka i elastyczna, układa się na ciele.
    • tsaria Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 16:13
      Z opisu wynika, że koleżanka ma figurę podobną do Kasi Niezgody, a ona przy swojej tuszy i brzuchu potrafi fajnie dobrać krój sukienki. Może podpatrzycie jakiś fason od niej.
    • mary_lu Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 16:29
      Nosiłam rozmiar 44 i byłam biuściasta. W ogóle nie wyobrażam sobie kupowania wtedy kiecek przez internet. Przecież z taką sylwetką to wchodzi się do przymierzalni z 10 kieckami i bywa, że żadna nie jest nawet "w miarę ok".

Nie ma innej opcji niż kilka wypraw do centrum handlowego. I to trzeba zwiedzić bardzo róźne sklepy, od kappahl i h&m, przez Wallis, grey wolf, peek&cloppenburg, po stoiska z polską odzieżą na peryferiach.
      • minor.revisions Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 21:23
        Popieram tę panią i też polecam peek&cloppenburg. H&m chyba niczego na wymagające sylwetki nie mają.
      • milka_milka Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 08.01.18, 06:42
        Ja kupuję tylko przez internet, a szczupła nie jestem.
    • al_sahra Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 16:47
      Ja nie podam konkretnych fasonów, ale mam taką sugestię: ponieważ czasu jest mało, to dobrze byłoby zamówić jednocześnie wiele sukienek i te niepasujące odesłać. Wydaje mi się, że w Polsce to Zalando jest taką firmą, gdzie jest duży wybór, szybkie dostawy i możliwość bezkosztowego zwrotu, nie wiem jak jest z innymi firmami. Jeśli koleżanka nie ma z czego wyłożyć funduszy, to pomóżcie jej w ten sposób, że zrzucicie się na złożenie dużego zamówienia (albo każda z Was zamówi po jednej-dwie sukienki), a potem wspólnie zorganizujcie odesłanie na czas, żeby nikt nie był stratny.
      I jeszcze co do torebki - zgadzam się, że na jeden raz może być pożyczona, ważne żeby miała wieczorowy charakter, a więc koniecznie mała, może być błyszcząca albo na łańcuszku.
    • rozwiane_marzenie Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 17:07
      Ja bym postawiła raczej na klasyczną sukienkę-garsonkę, w której na weselach/balach spotyka się 90% "już nie młodych" kobiet, a w której Pani będzie się jednocześnie dobrze czuła. I żadnych koronek, w pewnym wieku koronki rzeczywiście postarzają.
      modbis.pl/product-pol-5944-Suknia-z-szyfonowa-falbana-Leonora-I-dzianinowa-kreacja-wyszczuplajaca-brzuch.html
      Dodałabym np jaśniejszy okazały wisiorek i/lub inne dodatki, w zależności od okazji.
      Albo: modbis.pl/product-pol-5944-Suknia-z-szyfonowa-falbana-Leonora-I-dzianinowa-kreacja-wyszczuplajaca-brzuch.html
      modbis.pl/product-pol-4058-Sukienka-damska-Benita-I-chabrowa-kreacja-w-fasonie-maskujacym-brzuch.html
      modbis.pl/product-pol-13587-Sukienka-damska-Roksanna-III-elegancka-kreacja-w-fasonie-maskujacym-brzuch.html
      modbis.pl/product-pol-7776-Modna-sukienka-wizytowa-Benedykta-VII-granatowa-kreacja-na-wesele.html
      modbis.pl/product-pol-4060-Sukienka-warstwowa-Lupita-I-kreacja-wyszczuplajaca-z-szyfonu.html
      modbis.pl/product-pol-12082-Sukienka-damska-Kornela-III-granatowa-kreacja-w-wyszczuplajacym-wzorze.html
      modbis.pl/product-pol-8256-Blyszczaca-sukienka-Flawia-II-kreacja-z-szyfonowa-narzutka.html
      modbis.pl/product-pol-8404-Czarna-sukienka-wieczorowa-Elwira-II-kreacja-z-dekoltem-typu-woda.html
      • tsaria Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 17:29
        modbis.pl/product-pol-10608-Blyszczaca-sukienka-Flawia-IV-kreacja-z-szyfonowa-narzutka.html
        ta jest jeszcze fajna, w tym kolorze świetnie wygląda, ale dostępne są jeszcze różne wersje kolorystyczne.
        • tsaria Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 17:35
          Można zmontować podobny zestaw
          www.google.pl/search?q=sukienki+dla+puszystych&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi79-KIpMbYAhUMiywKHXyUDGwQ_AUICigB&biw=1227&bih=649#imgrc=RjXNed6PqFv8mM:
          • black_halo Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 19:39
            Pani że zdjęcia mam płaski brzuch i względnie szczupła figurę. Zestaw fajny ale na zdjęciu.
      • nuta15 Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 17:44
        W podobnym stylu, ale dodatkowa lekka warstwa nie podkreśla "trudnych" okolic brzucha www.c-and-a.com/pl/pl/shop/sukienka-1068155/0?categoryId=16423&facets=ads_f10039_ntk_cs%3A44%3B#product-info
        Przy podwójnym podbródku lepiej zrezygnować z kolczyków, duży biust wysmukli długi naszyjnik. Sukienka jest uniwersalna , zmieniając dodatki można ją wykorzystać na kilka okazji.
      • kk345 Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 18:37
        Ja przypomnę, bo chyba Wam umknęło- pani ma lat 40, nie 80+ i nie jest matką panny młodej na prowincjonalnym weselu, więc nie, szyfonowe narzutki to nie jest dobra opcja...
        • mary_lu Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 18:59
          Jeżeli chodzi o gdzieś linkowaną lekko dopasowaną sukienkę do kolana z doszytą narzutką z woalu, to jak nie lubię ciotkowatych fasonów, to tej kiecki jestem fanką, często ją widuję ostatnio na imprezach. Dobra rzecz dla jabłka z kształtnym łydkami. Do tego modna fryzura, mocniejszy makijaż, wysokie obcasy. Nie tylko nie wygląda się staro, ale i nie trzeba się bać że coś się zsunie, np.szal czy jakieś bolerko. Brzuch zakryty, można tańczyć i pozować do zdjęć bez spinania się.
          • mary_lu Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 19:02
            O, dopiero widzę gdzie ten post jest. Więc ta kiecka leonora jest ok. Kilka firm szyje coś podobnego, są różne kolory i nieco różne kształty narzutek, niektóre ozdabiane kryształkami.
            • szarsz Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 19:13
              Mnie się też ta sukienka podoba, a jej babciowość będzie zależała od dodatków. Natomiast uważam, że bardzo źle będą wyglądały wszystkie sukienki krojone na bazie sukienki Babe z Dirty Dancing. Te dopiero będą postarzać, niezależnie od szczegółów kroju. Nie ma nic gorszego niż dopasowana góra i rozkloszowany dół dla biuściastej czterdziestki z większym brzuchem.
              • z_lasu Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 19:31
                > Nie ma nic gorszego niż dopasowana góra i rozkloszowany dół dla biuściastej czterdziestki z
                > większym brzuchem.

Amen.
              • mary_lu Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 19:33
                Dokładnie. W tej kiecce często widuję trzydziestolatki, które mimo tuszy nie poddają się i nadal chcą wyglądać młodo i atrakcyjnie. Zazwyczaj naczeszą sobie u fryzjera jakieś spektakularne loki, asymetrycznie podpięte, na twarz makijażystka podolepia im rzęs i pokonturuje co się da, proste duże kolczyki i bransoletka... moim zdaniem to najlepsze co się da zrobić przy tak trudnej figurze.
                • mary_lu Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 19:43
                  O, proszę, taka kiecka moźe być nawet w wersji "krągła bogini seksu" suspicious

milada.eu/pl/sukienki-xxl/11295-rozowa-pink-ekstrawagancka-sukienka-tunika-plus-size-xxl.html

• black_halo Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 19:52
                    mary_lu napisała:

> O, proszę, taka kiecka moźe być nawet w wersji "krągła bogini seksu" suspicious
                    >
                    > milada.eu/pl/sukienki-xxl/11295-rozowa-pink-ekstrawagancka-sukienka-tunika-plus-size-xxl.html
                    >

Jak ma się dwadzieścia lat bo tyle ma modelka i mam się urocza twarz jak ta modelka to raczej w każdym rozmiarze i we wszystkich ciuchach można wyglądać dobrze. Te modelki plus size mają spłaszczone komputerowo brzuchy i wygładzone twarze, usunięte podbródki itd. A tam gdzieś jest czterdziestka z nadwagą, po ciążach, zaniedbana.
                    • mary_lu Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 19:57
                      Wiem, wiem, ale dalej twierdzę, że to dobry fason dla jabłka. Pewnie łydki ma najlepsze z całej figury, niezły biust, twarz i włosy się zrobi. Chciała pokazać, że to wcale nie jest z zasady postarzający fason.

Tu jeszcze jedna ładna pani w takiej kiecce. Wielkiego brzucha nie ma, ale jakby miała, to by się niźle ukrył:

sprzedajemy.pl/asymetryczna-dzianinowa-sukienka-plus-size-ryn-7cf768-nr35122337
                  • kk345 Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 21:28
                    mary_lu napisała:

> O, proszę, taka kiecka moźe być nawet w wersji "krągła bogini seksu" suspicious
                    >
                    > milada.eu/pl/sukienki-xxl/11295-rozowa-pink-ekstrawagancka-sukienka-tunika-plus-size-xxl.html
                    >

No proszę cię, naprawdę nie widzisz, ze przy dużym biuście robi się efekt wielkiej, różowej Buki z Muminków??? Nawet apetyczne ramionka nie pomogą, bo do wielkiego brzucha dodajesz wielki nabiustny namiot.
          • mika_p Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 19:50
            Tylko że pani nie jest jabłkiem, a gruszką.
            Gruszka, nawet przy pociążowym brzuchu, talię ma - najcieńsze meijsce jest między żebrami a pępkiem,a brzuch poniżej pępka.
            • cud_bogini_w_bikini Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 20:01
              Jest jabłkiemsad Mój błąd
            • mika_p Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 20:10
              Sorry, doczytałam już w innym wątku, że jabłko, nie gruszka:
              forum.gazeta.pl/forum/w,567,165380299,165380299,Okropna_pomylka_w_moim_watku_.html
      • feiticeira Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 23:13
        modbis.pl/product-pol-13587-Sukienka-damska-Roksanna-III-elegancka-kreacja-w-fasonie-maskujacym-brzuch.html

Jestem "brzuchatką", mam kilka bluzek w podobnym fasonie, ten fason cudownie ukrywa brzuch.
    • ingaki Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 17:49
      A taka? Może za mało balowa.
      pl.dawanda.com/product/121996875-sukienka-majka-czarna-42444648505254
    • agrafa83 Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 18:08
      m.zalando.pl/swing-curve-sukienka-koktajlowa-navy-s0o21c01d-k11.html
      • kk345 Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 18:38
        Dobry krój dla opisanej sylwetki, choć nie mam przekonania do tego szyfonu...
      • milka_milka Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 08.01.18, 07:21
        To nie jest krój dla jabłka.
    • ida_listopadowa Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 18:41
      Dla takiej figury bedzie dobry fason litery A, rekawy najlepiej 3/5, aby jednak podkreslic talie. Nic nie bedzie uwierac w brzuch. Dekolt lodka lub karo - w zaleznosci jak szerokie Pani ma ramiona. Do dekoltu wisiorek dlugi.

Takie sukienki ma w ofercie stacjonarnej Tatuum, roz 44/46 jak najbardziej dostępny. W Zalando sa takie sukienki z serii Zalando Essentials, bardzo tanie, w rozmiarach do 50, szukajcie.
      • ida_listopadowa Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 18:47
        linki
        www.tatuum.com/pl/sukienki/31704-parta.html#/rozmiar-34/kolor-granatowy
        www.tatuum.com/pl/sukienki/32047-mikita-1.html#/rozmiar-l/kolor-czarny

dodam, ze te sukienki sa teraz modne, wiec nie bedzie wygladala jak z innej bajki

• kk345 Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 18:53
          Bardzo ładne, tylko czy jest efekt miliona dolców?
          • 1st.world.problems Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 19:41
            To chyba makijażem i dodatkami można ugrać. Tyle że budżet na calosc opiewa na te 750. A nie na sukienkę jak to niektore pojęły. Torebkę można pożyczyć. Biżuterię tez.
    • kk345 Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 18:42
      Przy takiej figurze przyjazny byłby krój z kopertowym dekoltem i rozkloszowanym dołek, coś jak tu:
      urkye.pl/pl/p/Koperta-w-butelkowej-zieleni-Sukienka/343
      • nuta15 Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 19:29
        Ale pani nie ma takiej figurysad
        • cud_bogini_w_bikini Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 19:57
          Ma, ma taką figurę! Oczywiście przy brzuchu upchanym w majtki wyszczuplające. Właśnie miałam pisać, że większość zalinkowanych pań nosi jednak większy rozmiar!
          • mary_lu Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 20:08
            To nie jest żadne jabłko...
            • cud_bogini_w_bikini Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 20:13
              Oj, ja sobie podgladnęłam inną sukienkę. Pani ma figurę taką urkye.pl/pl/p/Koperta-bordo-pink-Sukienka/330
              To nie jabłko?
            • mary_lu Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 20:13
              urkye.pl/pl/p/Koperta-bordo-pink-Sukienka/330

Ta pani jest niezbyt grubym jabłkiem i mimo biustu, wciągania brzucha itd. wygląda w tej kiecce źle. Jest jej wszędzie dużo, widać, że nie ma talii, a jak się zapomni i puści brzuch...
              • mary_lu Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 20:17
                Tu jeszcze lepiej widać - spory brzuch, brak talii. I nijak te romantyczne kiecki do niej nie pasują.
                • mary_lu Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 20:37
                  Nie wkleiłem linku

urkye.pl/pl/p/Koperta-krotka-szafirowa-Sukienka/376
              • cud_bogini_w_bikini Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 20:18
                Czyli fason niedobry... Ale tez chyba niezbyt dobre są te linkowane tutaj sukienki z koronki po samą szyje?
                • mary_lu Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 20:35
                  Niedobre. Do koronek trzeba mieć świetną figurę.
                • szarsz Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 21:03
                  Niedobry. Jak chcesz zacząć od czegoś sensownego dla jabłka, to wygooglaj sobie analizę ubiorów Magdy Gessler. Nie wiem, czy jest coś świeższego, niż to:
                  ubierajsieklasycznie.pl/styl-magdy-gessler/

Mnie się niektóre szalenie podobają.
                  • gaga-sie Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 21:17
                    Mnie się wydaje, że dla trochę tęższej pani dobry jest fason takiej sukienki, jaką ma Magda Stużyńska w tym skeczu ( chyba, że to jabłko bardzo odstające, ale wtedy bielizna korygująca) kabaretos.pl/kabaret/skecz/filmik/kabaret-moralnego-niepokoju-klotnia-podczas-wakacji/?id=4034
                    • kk345 Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 21:34
                      Tak, ale dużo lepszy byłby trójkątny dekolt, nadałby lekkości górze
              • kk345 Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 21:33
                >widać, że nie ma talii,
                No nie ma więc nie wyczaruje, żadna kiecka tego nie zmieni- wiec co do zasady trójkątny dekolt (przy dużym biuście żadne łódki, golfy czy koronki pod szyję), najlepiej koperta, bo ładnie się układa i rozkloszowanie lub marszczenia pod biustem, by nie opinało się na brzuchu i szerokich biodrach modneduzerozmiary.pl/pl/4512-chabrowa-kopertowa-sukienka-z-szalowym-dekoltem.html
                • turzyca Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 08.01.18, 07:14
                  Jesli to ma sensowny material, to bedzie strzalem w dziesiatke. Pokazuje dekolt i nogi, wyraznie ale bez przesady, maskuje co trzeba, a do tego ten szalowy kolnierz bedzie takze noszacej dawal wrazenie wytwornosci.
                  Choc jednak boje sie, ze za 200 zlotych to bedzie raczej cienki oblepiajacy malo odswietny material.
                • kura17 Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 08.01.18, 08:20
                  ta propozycja jest swietna! tylko trzeba dobrze kolor dobrac (ja akurat takiego chabrowego wyjatkowo nie lubie).
                  • kura17 Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 08.01.18, 08:22
                    > ta propozycja jest swietna! tylko trzeba dobrze kolor dobrac (ja akurat takiego
                    > chabrowego wyjatkowo nie lubie).

o ta, wkleje, zeby podreslic swietna propozycje smile

https://mdr24.pl/30145-thickbox_default/chabrowa-kopertowa-sukienka-z-szalowym-dekoltem.jpg
                    • nuta15 Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 08.01.18, 12:57
                      Znalazłam podobną sukienkę, fason idealny dla "jabłka" , nie ma wyraźnie zaznaczonej talii , a drapowania z boku świetnie maskują brzuszek www.zalando.pl/wallis-c-ring-dress-sukienka-z-dzerseju-plum-wl521c0ds-i11.html?size=44
                      Piękny śliwkowy kolorsmile
                      • milka_milka Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 08.01.18, 13:06
                        Ja nie wiem, dlaczego piszecie, że to dla jabłka. Jestem klasyczną klepsydrą i to są fasony dla mnie, nie sylwetki jabłka!
                      • tsaria Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 08.01.18, 16:46
                        Oczywiście, że to są fasony dla klepsydry, która ma ładny cyc, talię i maskuje trochę brzucha oraz uda rozkloszowanym dołem. Kobieta jabłko będzie w niej wyglądać fatalnie.
          • nuta15 Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 20:12
            No to do budżetu trzeba jeszcze dodać dobre majki wyszczuplające, w których wytrzyma całą imprezęsmile
            • cud_bogini_w_bikini Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 20:15
              Majtki są! Nawet jest też taka niby halka od podbiuścia z zapinanymi majtkami w kroku. Kupiła je przed kursem po wypożyczalniach.
    • black_halo Re: Kochane, pomoc potrzebna - pilne 07.01.18, 19:34
      W tym rozmiarze pasuje sukienka dopasowana do ciała. Nic rozkloszowanego.

little-misstress.co.uk
      jaquesvert.co.uk

Zalando

To jest dobry fason, nie wiem dlaczego nie może być odsłoniętych ramion.

allegro.pl/elegancka-wyjsciowa-sukienka-wizytowa-36-52-48-i7078342582.html

Ja mam taką, w czerwonym kolorze i jest naprawdę efekt wow. Ale mi czerwony pasuje bo mam jasną karnację. Zanim zamówicie zastanówcie się czy pani nie ma skłonności do czerwonej twarzy.

allegro.pl/elegancka-modna-sukienka-z-kopertowym-dekoltem-i7028654926.html

Można dobrać inny kolor wtedy ale czerwień robi naprawdę fajny efekt.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka