Dodaj do ulubionych

Krav maga i geje

01.02.18, 08:32
Sprawa dosyć znana, trener najpierw się zgodził, potem nie i teraz go szarpią.
Temat wydawałoby się prosty, ale dzisiaj przeczytałem o tym artykuł, gdzie stoi
między innymi"

"Dzień dobry Panie Robercie, (…) bylibyśmy bardzo chętni zorganizować we współpracy z Panem warsztaty samoobrony dla osób nieheteroseksualnych. Pytanie brzmi, czy jest Pan skłonny nawiązać z nami taką współpracę (…)" - zapytała instruktora Niedźwiecka. "

Zastanawiam się, po jaką cholerę baba pisze w ten sposób? Jaki związek z trenowaniem
ma orientacja seksualna? Pewnie w jej pojęciu chciała pomóc, ale poruszając kwestię
orientacji od razu stygmatyzuje tych ludzi. Jakby tego było mało, jakieś akcje na facebuku
wyczynia, opisując że ten tu trenejro będzie trenował gejów. Po raz drugi, po jaką cholerę?
Jakby ci goście po prostu zapisali się na zajęcia tak jak to się normalnie robi,
problemu by nie było. No ale może sraczka medialna jest komuś na rękę...
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Krav maga i geje 01.02.18, 08:40
      Bez sensu. Zwlaszcza ze przeciez bardzo wiele osob ze srodowiska to geje o czym wszyscy wiedza. Przeciez oni z dziewczynami tez sie kulaja co gorsza!
      Babka formuujac tak pismo zrobila sytuacje dwuznaczna.
      • arwena_11 Re: Krav maga i geje 01.02.18, 08:53
        Tylko facet nie załapał o co chodzi po tym mailu. Bo się zgodził - a już na tym etapie mógł powiedzieć, że nie ma terminów.
        On się wycofał po ogłoszeniu tej współpracy na ich stronie itd. Nie chciał być powiązany z organizacją z której założeniami się nie zgadza.
        Jestem za wolnością, jeśli chodzi o wybór z kim chcesz współpracować a z kim nie. Tylko takie rzeczy powinno się załatwić PRZED dogadaniem umowy ( bo ustna to też umowa ). I tu facet zawalił. Mam wrażenie, że nie zrozumiał słowa nieheteroseksualni. Jakby napisała dla homoseksualistów - by zrozumiał i od razu się wykręcił brakiem terminów.

Inna rzecz, że ona specjalnie napisała tak, żeby móc w razie czego oskarżyć go o dyskryminacje.
    • triss_merigold6 Re: Krav maga i geje 01.02.18, 09:10
      Złośliwa pinda.
      Samoobrona osób nienormatywnych/innokulturowych/wegan/bezglutenowców/cyklistów/matek nie różni się od samoobrony bez przymiotników. Nie ma potrzeby organizowania specjalnych kursów tylko dla <wstaw co ci się uroi>
      A że instruktor kravki nie chce być identyfikowany z konkretnym stowarzyszeniem czy organizacją, zupełnie mnie nie dziwi.
      • disco-ball Re: Krav maga i geje 02.02.18, 14:14
        Amen
    • juuuu7 Re: Krav maga i geje 01.02.18, 09:46
      Samoobrona dla nieheteroseksualnych...co to za belkot? Nie slyszalam o samoobronie dla heteroseksualnych, wiec nie wiem co ma na celu podkreslanie tego...facet to facet, jego orientacja nie wplywa przeciez na umiejetnosc samoobrony.
      • triss_merigold6 Re: Krav maga i geje 01.02.18, 09:57
        Ma na celu wskazanie wyjątkowości, nietypowości i Bóg raczy wiedzieć czego jeszcze. W ten sposób organizacja nieheteronormatywnych sama podkreśla odrębność i potrzebę specjalnego traktowania, co z kolei nijak się ma do hasełek o równości.
    • jatojagodnik Re: Krav maga i geje 01.02.18, 10:25
      W czasie ferii moja córka chodziła na zajęcia z samoobrony dla kobiet.Instruktor sporo czasu poświęcił na prawne zagadnienia - czyli jak sie bronić, żeby w razie uszkodzenia napastnika nie byc posądzonym o przekroczenie granic. Akurat z tego fragmentu zajęć byłam niezadowolona - wole żeby moja 13-latka broniła się z w razie zagrożenia z całych sił wszystkimi dostępnymi środkami.
      Ale właśnie biorąc pod uwagę te prawne zagadnienia, może dla nieheteroseksualnych ważne jest żeby broniąc się nie stwarzali podtekstu, że napastują. Że taki głąb z pałką i łysym łbem potem w sądzie powie, że on się bronił, bo gej stał za nim i on czuł się zaniepokojony o swoją cenną d... wink
      • huexido Re: Krav maga i geje 01.02.18, 15:29
        Dokladnie tak. Mogę sobie wyobrazić szereg przyczyn, dlaczego to zostało wcześniej zaznaczone. Mogę sobie wyobrazić, że być może (nie wiem jak było, nie znam sprawy) pani poinformowała wcześniej, bo grupa chętna była na tyle specyficzna w zachowaniu (wiem, stereotyp - np. pewna maniera), albo były to jakieś osoby w kryzysie dla których takie zajęcia miały być forma terapii, a np. że chcieli mieć jasność na wstępie, że prowadzący będzie uprzedzony, dobrany, żeby mu się nie wypsnęło "uderzasz jak ciota" itp.
        Jestem też w stanie wyobrazić sobie, że prowadzący nie życzy sobie reklamy typu "kravmaga dla gejów", "kravmaga dla lesbijek", "kravmaga dla kobiet" albo "kravmaga dla seniorek", bo np nie tak określa target. Mi by taka reklama nie wadziła, nie mam problemów z orientacją, płcią itd. i z rozróżnieniem pewnych rzeczy. Ale ktoś by mógł nie daj boze pomyśleć, że skoro dla gejów to instruktor to gej i olabooooga. Albo "niedajbozetfu" inna czarownica. Ale zaznaczam, ze nie wiedziałam o tej sprawie, facebooka nie mam, więc nie wiem jak to było reklamowane.
    • janja11 Re: Krav maga i geje 01.02.18, 10:26
      To jest nauczka na przyszłość. Nie tłumaczyć się, nie wyjaśniać. "Przepraszam, ale z przyczyn ode mnie niezależnych muszę odwołać zajęcia" i tyle.
      A facet dał się wciągnąć cwaniakom w intrygę i teraz musi się tłumaczyć. Metody jak za czasów Stalina stosują.
    • lodomeria Re: Krav maga i geje 01.02.18, 12:36
      Ja rozumiem, dlaczego może tak pisać: pewnie nie raz i nie dwa dostała odpowiedź, że zatajała, że to dla gejów, że jednak "coś komuś wyskoczyło", że niech pani mnie rozumie, ksiądz mnie z ambony wyklnie.
    • fraudes Re: Krav maga i geje 01.02.18, 12:47
      Też nie rozumiem. Ja jak zapisuję się na basen/siłownię/kurs haftu nie piszę jakiej jestem orientacji. I nie obchodzi mnie orientacja szkolącego/kursantów/portiera.
      • lellapolella Re: Krav maga i geje 01.02.18, 13:28
        Otóż to. Zupełnie chore, jakby samoobrona dla homo i hetero czymkolwiek się różniła. Chyba, że pani chciała zorganizować kurs tylko dla niehetero, co, mówiąc szczerze, jest jeszcze bardziej kuriozalne.
      • lodomeria Re: Krav maga i geje 01.02.18, 22:23
        A rozumiesz, że instruktorzy sztuk walk to specyficzne środowisko? Że można mieć doświadczenia z przeszłości, że jednak knajpa odwołała rezerwację sali, że w drukarni im się akurat papier skończył, więc organizatorzy wolą od razu postawić sprawę jasno? Chociażby po to, żeby instruktor był w stanie oswoić się z myślą, że go będzie dotykał gej, albo, żeby wyznaczyli do zadania takiego, któremu się nie wyrywa, że boksujesz jak ciota.
        • triss_merigold6 Re: Krav maga i geje 02.02.18, 06:25
          JezusickuMaryjo, ale bredzisz. Instruktor w trakcie treningów przez lata młóci tyle osób, że jest mu doskonale obojętne dla kogo prowadzi szkolenie czy kurs. Ponadto, z racji tego, że instruktorzy świadczą usługi za które biorą kasę i zależy im na klientach i dobre opinii, to nie wyrywają im się teksty o boksowaniu jak ciota. Brutalna prawda jest taka, że każdy kto nie umie wyprowadzić ciosu poprawnie, nie umie boksować i orientacja czy płeć są bez znaczenia.
          • lady-z-gaga Re: Krav maga i geje 02.02.18, 13:36
            Instruktor "młóci" pojedyncze osoby, ktore kryją się ze swoimi preferencjami. Tutaj zdaje się chodziło o grupę, ktora niczego nie zamierzała ukrywać. Nie wiadomo, jak zareagowałby instruktor, gdyby dowiedziałby się PO FAKCIE, że szkolił homoseksualne towarzystwo, a informacja o tym wisi gdzieś w necie. Tak wiec mamy sytuację, w ktorej nie uprzedzić - byłoby źle, uprzedzić - jeszcze gorzej, bo można zostać oskarżonym o intrygę. Ja tam nie wiem, jakie intencje, potencjalnym klientom przyświecały i głowy za nich nie dam, ale nie widzę nic podejrzanego w tym, że zapytali.
            • triss_merigold6 Re: Krav maga i geje 02.02.18, 13:47
              Instruktorzy prowadzą też szkolenia dla konkretnych grup, wedle zamówienia. Mogą być panowie z korpo w ramach benefitu od firmy, mogą być urzędniczki z gminy jeśli gmina takie warsztaty wykupi. Zwykle prowadzą jako firma/szkoła/akademia X, a nie jako Jan Kowalski.
              Natomiast informowanie w necie, na przez jakieś stowarzyszenie nieheteronormatywnych, że ktoś będzie prowadził dla nich zajęcia zanim te zajęcia w ogóle się zaczęły, bez wiedzy i zgody wymienianego z nazwiska instruktora, uważam za dość obleśne. TYm bardziej, że z niewiadomych powodów zażyczyli sobie zajęcia "dla gejów", tak jakby istniały magiczne techniki dla różnych orientacji i 764 płci do wyboru na fb.
              • lady-z-gaga Re: Krav maga i geje 02.02.18, 13:58
                Owszem, z tym się zgodzę - instruktorzy pracują na zamowienie, szkolą różne grupy i to nie oznacza poparcia, ani sympatyzowania z tymi grupami czy firmami. Dlatego nie jest dobrym obyczajem upublicznianie tego, jeśli nie wiadomo, czy instruktor sobie życzy. Tak, jak nie byłoby w dobrym tonie ogłoszenie " krawcowa, pani Ziuta z ulicy Popularnej 12 szyje nam stroje na Paradę Równości" smile Przy czym dotyczy to dowolnej grupy, stowarzyszenia, firmy itp i z orientacją seksualną nie ma nic wspólnego - po prostu tak się nie robi.
                Natomiast nadal uważam, że w zapytaniu przed nawiązaniem współpracy nie było nic dziwnego.
    • taki-sobie-nick Re: Krav maga i geje 01.02.18, 21:29
      Chodzi o podkreślenie, że gejów biją.
    • mrs_jedi Re: Krav maga i geje 02.02.18, 03:37
      Współczuje instruktorowi, który teraz będzie się tłumaczył przed sądem.
    • ichi51e Re: Krav maga i geje 02.02.18, 07:47
      W sumie ciezko bedzie udowodnic ze to z powodow ideologicznych
      “Mecenas wyjaśnia, że Robert K. odmówił treningów nowej grupie z powodu zapełnionego grafika, a krav magą zajmuje się wyłącznie hobbystycznie, zawodowo pracując w instytucji finansowej.”
      • ichi51e Re: Krav maga i geje 02.02.18, 07:52
        Dobra doczytalam. Ciekawa jestem czy zaplaci te 500zeta czy bedzie sie dalej procesowal. Nauczka dla innych zeby jako wymowke nie pisac prawdy
        • mrs_jedi Re: Krav maga i geje 02.02.18, 10:12
          No niektórym się nie odmawia. W każdym bądź razie oficjalnie nie warto.
          • ichi51e Re: Krav maga i geje 02.02.18, 13:24
            Ni wlasnie niepotrzebnie sie tlumaczyl przekonaniami. Nie moge zarobiony jestem trzeba bylo. Ciekawe ze mimo ze nie jest firma sad uznal ze powinien te zajecia zorganizowac.
            • mrs_jedi Re: Krav maga i geje 02.02.18, 13:27
              Ależ ja się zgadzam z Tobą. Facet dał się wciągnąć w perfidną intrygę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka