Dodaj do ulubionych

Zażółcone oczy i skora

14.02.18, 20:33
Dziewczyny szwagier leży w szpitalu.ma żółtaczkę.nie wiadomo czym jest spowodowana.robia diagnostyke.narazie lekarze nic dokładnie nie powiedzieli.mial tomografię u dopiero się wyjaśni .czy miacie jakieś doświadczenia związane z taką przypadłością.
Obserwuj wątek
    • koronka2012 Re: Zażółcone oczy i skora 14.02.18, 20:54
      Trzustkę sprawdzali?
    • triss_merigold6 Re: Zażółcone oczy i skora 14.02.18, 20:56
      Tak, nowotwór trzustki ostatnie stadium.
      • rosapulchra-0 Re: Zażółcone oczy i skora 14.02.18, 23:17
        Kiedyś sama zżółkniesz od tej swojej żółci, dulska.
        • saszanasza Re: Zażółcone oczy i skora 15.02.18, 08:24
          rosapulchra-0 napisała:

> Kiedyś sama zżółkniesz od tej swojej żółci, dulska.
          >

Ale moja babcia tak miała, to był nowotwór, chociaż do końca nie wiemy czy trzustki czy pęcherzyka żółciowego
          • jola-kotka Re: Zażółcone oczy i skora 15.02.18, 08:34
            Bo tak jest ale nie ostatnie stadium i nie zawsze takie objawy oznaczaja raka.
    • cauliflowerpl Re: Zażółcone oczy i skora 14.02.18, 21:08
      Kolega zzółkł przy WZW B. 4 miesiace zwolnienia, kilka tygodni w szpitalu, schudl z 10 kilo. Szczegolow nie znam, bo od tego siedzenia w domu popadl w jakas depreche i kompletnie zmienily nam sie relacje.
      • cauliflowerpl Re: Zażółcone oczy i skora 14.02.18, 21:21
        Wzw A, przepraszam, pomylilam.
    • black-cat Re: Zażółcone oczy i skora 14.02.18, 21:10
      Żółtaczka typu A, B, C, rak wątroby, kamienie w woreczku żółciowym, rak trzustki.
      • blueluna Re: Zażółcone oczy i skora 14.02.18, 21:22
        Dodałabym do tej listy jeszcze zatrucie muchomorem, co prawda nie sezon grzybowy, ale zatrucia grzybami zdarzają się cały rok (suszone, marynowane) i trzeba to brać pod uwagę jeśli grzyby były jedzone w ciągu ostatniego tygodnia. Plus inne zatrucia uszkadzające wątrobę. Dodatkowo jeszcze istnieje żółtaczka krwiopochodna, gdy bilirubina pochodzi z gwałtownego rozpadu czerwonych krwinek - tu autoagresja, zatrucie, efekty niektórych leków etc.
    • kadfael Re: Zażółcone oczy i skora 14.02.18, 21:13
      Od zeszłego roku jest spory wzrost zachorowań na żółtaczkę zakaźną. Media o tym trąbią od miesięcy. Więc może to to?

wyborcza.pl/TylkoZdrowie/7,137474,22527178,to-juz-epidemia-gwaltowny-wzrost-zachorowan-na-zoltaczke-pokarmowa.html
    • vivaluna Re: Zażółcone oczy i skora 14.02.18, 22:06
      mój ojciec - nowotwór wątroby, ale miał dodatkowe objawy np. wodobrzusze
      • bardoszka Re: Zażółcone oczy i skora 15.02.18, 07:52
        Mój tata też miał nowotwór wątroby. Zażółcenie pojawiło się, gdy guz był już nieoperacyjny i tak duży, że zatkał drogi żółciowe. Bez żadnych dodatkowych objawów. Dwa miesiące później tata zmarł.
        • vivaluna Re: Zażółcone oczy i skora 16.02.18, 00:55
          Mój tata dokładnie tak samo uncertain Te dodatkowe objawy to było wodobrzusze, szybkie chudnięcie - wręcz piorunujące, wymioty. Od momentu diagnozy - niecałe dwa miesiące. Tak narawdę to nie zaźółcenie go zaniepokoiło a duszności, ich przyczyną okazało się wodobrzusze. Ja zauważyłam, że ma żółtą skórę i szybciej się męczy, ale zbył mnie i powiedział że się opalił, co odwlekło diagnozę, ale i tak wcześniejsza nic by nie dała - guzy były bardzo duże
    • roksanka_3 Re: Zażółcone oczy i skora 14.02.18, 22:15
      Zatkane przewody żółciowe. Spokojnie. teściowa miala nic strasznego
      • bergamotka77 Re: Zażółcone oczy i skora 14.02.18, 22:20
        Nic stasznego? Nie wiesz co mówisz.
        • rosapulchra-0 Re: Zażółcone oczy i skora 14.02.18, 23:18
          Prawdę mówi. Są gorsze rzeczy. Sprawdzone.
    • mandziola Re: Zażółcone oczy i skora 14.02.18, 23:05
      To pozwól, że tę diagnostykę zrobią. U mnie była żółtaczka mechaniczna spowodowana wylaniem woreczka żółciowego (tak, nie było wcześniej żadnych objawów).
    • anika772 Re: Zażółcone oczy i skora 15.02.18, 08:29
      Przykre mam doświadczenie, u teścia ta żółtaczka była objawem bardzo zaawansowanego nowotworu trzustki. Oby tu było inaczej.
    • jola-kotka Re: Zażółcone oczy i skora 15.02.18, 08:33
      Mamy rak trzustki tak sie zaczelo u mojego dziadka. Ale to moze byc zwykle zapalenie watroby i pare innych chorob.
    • lianis Re: Zażółcone oczy i skora 15.02.18, 08:37
      U mnie w rodzinie takie objawy daje zespol Gilberta, ja nie moge glodowac bo zolkne
      • miramaru Re: Zażółcone oczy i skora 15.02.18, 10:02
        Lianis, oprócz ciebie inne kobiety w twojej rodzinie też chorują na Gilberta? Mam brata z tą chorobą, myślałam że dotyczy to tylko mężczyzn. Co ciekawe, on nigdy nie był zażółocny.
        • lianis Re: Zażółcone oczy i skora 15.02.18, 11:58
          Wiesz mi to wyszlo kiedys przy okazji jakis badan, ciagle bilirubina byla wysoka i lekarze zaczeli szukac przyczyny, potem sprawdzil sie moj brat i bratanek, tez maja, mama nie ma, nie wiem czy ktos jeszcze z rodziny ma, nie mam kontaktu z ojcem, wiec nie wiem po kim odziedziczylismy.
          • memphis90 Re: Zażółcone oczy i skora 15.02.18, 15:54
            Po ojcu, jeśli mama zdrowa.
    • bo1 Re: Zażółcone oczy i skora 15.02.18, 11:03
      Wszystkie schorzenia wymienione w wątku są możliwe. Trzeba poczekać na wynik tomografii. Dobrze by było, żeby zrobili ją z kontrastem.
    • sunheart Re: Zażółcone oczy i skora 15.02.18, 11:40
      to mogą być kamienie w woreczku żółciowym.
    • kwietniowka2011 Re: Zażółcone oczy i skora 15.02.18, 12:37
      trzeba czekać na wyniki i nie spekulować na zapas
      u mnie pierwsze podejrzenie to była żółtaczka zakaźna, potem się okazało że złogi w pęcherzyku, zdecydowali się przepychać, ale ostatecznie skończyło się na wycięciu
    • bei Re: Zażółcone oczy i skora 15.02.18, 13:14
      Moja znajoma zjadła nieświeżą potrawę (gulasz z żołądków), zatruła się i dostała żółtaczki mechanicznej.
    • evee1 Re: Zażółcone oczy i skora 18.02.18, 00:39
      I jak szwagier się czuje? Wiadomo co mu jest?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka