Dodaj do ulubionych

Chcialabym i boje sie PIES!!!

04.03.18, 16:56
Witam, poradzcie mi bo chcialabym i boje sie. Chcemy psa kundelka ale nie szczeniaka tylko juz takiego rocznego-dwuletniego.Patrze na olx i sa fajne do oddania za darmo, ale czy rzeczywiscie sa za darmo?Potrzebowalibysmy takze paszport dla psa bo mieszkamy w DE. wiec pewnie trzeba do weterynarza wyrobic.Co jeszcze byloby potrzebne.Poradzcie i podpowiedzcie dobre kobiety.Acha mieszkamy na 2 pietrze na 4 pokojach, wiec ciasno raczej nie bedzie? Bo ze miski, legowisko smycz i szelki do auta to wiemy.Z gory dziekuje za wszystkie informacje.
Obserwuj wątek
    • cosmetic.wipes Re: Chcialabym i boje sie PIES!!! 04.03.18, 16:58
      Że schronu nie możesz wziąć?
    • aqua48 Re: Chcialabym i boje sie PIES!!! 04.03.18, 16:59
      A czego się boisz? Nie miałaś nigdy zwierzaka? Zdajesz sobie sprawę z ograniczeń i obowiązków których się podejmiesz taką decyzją? Jesteś w stanie wyprowadzać w nocy psa cierpiącego na biegunkę? Boisz się psów?
      • fajnedziewcze Re: Chcialabym i boje sie PIES!!! 04.03.18, 17:09
        Chyba boje sie odpowiedzialnosci,bo nigdy w domu zwierzat nie mialam, byly na podworku kot, pies na lancuchu to tylko woda i jedzenie dawalam, jak bylam panna to na szczepienie chodzilam.Spacery odpadaly, sprzatanie raz w tyg. kolo budy a zima wyscielic sianem, sloma.
        • fajnedziewcze Re: Chcialabym i boje sie PIES!!! 04.03.18, 17:12
          Boje sie jeszcze, bo jezdzimy ze 3x do PL a droga ok 10 jazdy,wiec na pewno czesciej trzeba robic przerwy, wyjazd nad morze bedzie trzeba szukac zeby przyjmowali ze zwierzeciem, wiec tez beda jakies ograniczenia.
          • default Re: Chcialabym i boje sie PIES!!! 04.03.18, 17:36
            A czemu teraz zapragnęłaś mieć psa ?
            Gdy wyobrażasz sobie, że już go masz, to jak to widzisz, czego się spodziewasz, na co liczysz ?
            • fajnedziewcze Re: Chcialabym i boje sie PIES!!! 04.03.18, 17:58
              Mysl jest juz od zeszlego roku, ale nie ma zakonczenia.
    • jola-kotka Re: Chcialabym i boje sie PIES!!! 04.03.18, 17:00
      Milosc jeszcze potrzebna, szacunek , czas . A jak nawet nie do konca za darmo a za jakies 100 zl w postaci karmy np. Do schroniska to juz nie?
    • default Re: Chcialabym i boje sie PIES!!! 04.03.18, 17:09
      Z paszportem to nie wiem, nie brałam nigdy psa za granicę, ale na pewno wszystko można wyczytać w necie.
      Wielkość mieszkania nie ma znaczenia, chyba że mówimy o dogu czy bernardynie w kawalerce wink
      Akcesoria to też w sumie rzecz drugorzędna, legowisko może być z koca, jeść może w talerzu do zupy, no może tylko obroża i smycz są niezbędne.
      To co jest najważniejsze i podstawowe to gotowość do pokochania psa i do wypełniania obowiązków wobec niego przez najbliższe kilkanaście lat. I świadomość, że czasem można ich mieć po beret smile Ale zakładam, że skoro podjęłaś decyzję to jesteś tego świadoma. Jeśli tak, to resztą się nie przejmuj.
    • jematkajakichmalo Re: Chcialabym i boje sie PIES!!! 04.03.18, 17:10
      Nie wiem czy to Wasze mieszkanie czy wynajmowane, jak wynajmowane to w DE raczej musicie miec zgode wlasciciela (znam kilka takich przypadkow gdzie w kazdym trzeba bylo miec zgode).
      Licz sie z tym, ze koszt leczenia psa w De jest dosc spory (dopoki sie nic nie dzieje, to ok, ale jak juz zacznie...).
      Dlaczego nie wezmiecie psa ze schroniska? Mozecie najpierw pojechac obejrzec, wyjsc z psem na spacer i potem zdecydowac.
      To, ze sie boisz to akurat dobrze, bo pies (w ogole zwierze, to ogromny obowiazek).
      • fajnedziewcze Re: Chcialabym i boje sie PIES!!! 04.03.18, 17:14
        Nie biore ze schroniska, bo gdzie nie patrzylam to sa duze, i juz b. stare.
        • peonka Re: Chcialabym i boje sie PIES!!! 04.03.18, 17:48
          Ale ze w Polsce w schroniskach są tylko duże i stare? No coś ty, różne są...
          • fajnedziewcze Re: Chcialabym i boje sie PIES!!! 04.03.18, 17:59
            Nie myslalam o Polsce tylko u nas w DE.
            • peonka Re: Chcialabym i boje sie PIES!!! 04.03.18, 21:03
              A to sorry, źle zrozumiałam wpis o paszporcie. Aaaaale...moze jednak rozważcie adopcję psa z Polski? smile
              W Niemczech poza tym na pewno są organizacje ratujące psy z Rumunii, Grecji, Hiszpanii etc. Na pewno można znaleźć takiego, który Wam podpasuje.
    • aj.riszka Re: Chcialabym i boje sie PIES!!! 04.03.18, 17:18
      Nie pomogę smile bo sama zastanawiam się nad kupnem pieska. Córce marzy się Kabanos - jamnik. Sama nie wiem..Często wyjeżdżamy..
      • ga-ti Re: Chcialabym i boje sie PIES!!! 04.03.18, 17:40
        Nie bierzcie psa dla dziecka!!! Nasze ponad 2 lata błagało o psa, po wielu przemyśleniach, rozważaniach, w końcu się zgodziłam, padło na szczeniaczka kundelka oddawanego do adopcji z domu tymczasowego. Piesek cudny.
        Najpierw weterynarz, polecony przez znajomych, bo tych wizyt na początku to trochę trzeba zaliczyć. Naszemu przyplątała się jakaś biegunka, więc było ich więcej. Sikanie! my mieszkamy w domku, ale mamy schody i nie do końca tylko swoje podwórko, więc przez kilka tygodni pieska samego nie wypuszczaliśmy (zresztą sam to zaraz drapie w drzwi żeby go wpuścić). Do tego zimno, szybko ciemno, pies póki szczepień wszystkich nie odbył to na spacery poza działkę wychodzić nie mógł. Dziecko błagające o psa się buntuje, bo rano jest zaspane i jest zimno, wieczorem jest ciemno i zimno i się boi, wychodzi w dzień, ale to za mało. W domu mieliśmy maty do sikania początkowo w każdym pomieszczeniu, bo psiak nie zdążał do jednej dobiegać, a i tak sikał wszędzie. Teraz na jedną matę w jednym miejscu położoną (mam nadzieję, że do wiosny i on i my opanujemy częste wychodzenie i załatwianie tylko na dworze). Kupy też początkowo były wszędzie i były baaardzo często. Na szczęście, pomijając kilkudniową biegunkę (i leczenie jej olejem) kupki są twarde, więc w papierek i do sedesu, ale ktoś to musi zrobić, a dziecko się znudziło po kilku dniach.
        Obgryzanie wszystkiego. Gdzieś wyczytałam, że szczeniak uczy porządku, prawda, jak tylko coś zwisa, wystaje, leży to od razu znajduje się w pyszczku. Szkód i strat trochę zaliczyliśmy. Może sami dorośli potrafią zapanować nad rzeczami, przy dzieciach to bardzo trudne.
        Zabawy z psem, on rośnie i ma coraz więcej energii i potrzebuje dużo ruchu, zabaw, kontaktu, wygłupów, bycia przy człowieku. Cholernie cierpi gdy zostaje sam, a niestety musi, szczęście, że pracujemy i uczymy się w różnych godzinach, więc pies nie siedzi sam po 8 godzin, ale i tak tęskni.
        O zakupie akcesoriów i jedzenie nie ma co pisać, bo to najmniejszy problem.
        No i jak wyżej Autorka rozważa, wyjazdy, urlopy, wizyty ... wszystko trzeba dostosować pod psa.
        Z psem jest więcej roboty i zamieszania niż z dzieckiem, serio.
        Pocieszam się, że w końcu trochę wyrośnie z szaleństw szczenięcych i da się okiełznać.
        Teraz, wiedząc, że dziecku zapał minął bardzo szybko (no pieska lubi, tuli, głaszcze, z psem śpi, ale dziecka wizja posiadania psa na tym się kończy, choć przygotowywało się długo i miałam nadzieję, że jest świadome) bym się nie zdecydowała na psa, to ogromny obowiązek i to obowiązek w dużym stopniu dorosłego.
        Ale fajny ten nasz psiak, wyszalał się z nami na dworze i teraz śpi przy moich nogach smile
        • fajnedziewcze Re: Chcialabym i boje sie PIES!!! 04.03.18, 18:07
          Nie, pies nie jest brany pod dzieci, choc tez chcialyby miec ale to juz nastolatki a za kilka m-cy starsza sie wyprowadzi.Pies to raczej dla nas, dla meza zeby wychodzil z domu na spacerysmile po pracy.
          • pani_tau Re: Chcialabym i boje sie PIES!!! 04.03.18, 20:21
            fajnedziewcze napisała:

> Nie, pies nie jest brany pod dzieci, choc tez chcialyby miec ale to juz nastola
            > tki a za kilka m-cy starsza sie wyprowadzi.Pies to raczej dla nas, dla meza zeb
            > y wychodzil z domu na spacerysmile po pracy.

Brzmi to dość niepokojąco. Jakby pies miał pełnić rolę akcesorium do ćwiczeń.
        • aj.riszka Re: Chcialabym i boje sie PIES!!! 04.03.18, 23:17
          Ach, fajnie, że Wasza 'przygoda', ma jednak pozytywny ciąg dalszy smile Dziękuję również za opis, co i jak smile
          Tak, znam to. Mieliśmy psa (jeszcze przed dzieckiem), od szczeniaka, pełnego energii (jack russell), i to jeszcze w mieszkaniu bez ogrodu. Co się nabiegałam - to moje. Zgadza się: pies musi mieć opiekę niemal całodobową. Problem też z podróżami drogą powietrzną. Nasz szczeniak nie gryzł mebli, nie niszczył niczego w domu. Bawił się ładnie swoimi zabawkami, słodki był. Ale ten wulkan energii..ja - flegmatyczny melancholik, szczerze, nie wyrabiałam na zakrętach smile
          W mieszkaniu miał też matę, jakby co. Szczepienia i paszport. Najgorzej wspominam walkę ze wszechobecną krótką sierścią psa: byla dosłownie wszędzie, w pościeli, kocach. Miałam wrażenie, że mam tą sierść w posiłkach. Nie pomagały rolki - zbieracze..ciężko było. No, i waham się..
    • basiastel Re: Chcialabym i boje sie PIES!!! 04.03.18, 17:54
      Paszport wyrabia się od ręki u weterynarza.
      • berdebul Re: Chcialabym i boje sie PIES!!! 04.03.18, 18:31
        O ile pies jest zaszczepiony na wściekliznę, oraz oznaczony czipem spełniającym jakieś tam normy. I nie każdy weterynarz może wystawić paszport.
    • slonko1335 Re: Chcialabym i boje sie PIES!!! 04.03.18, 17:56
      Paszport załatwisz od ręki o ile pies jest zachipowany i zaszczepiony na wściekliznę. Koszt to 100 zł za wydanie plus jakieś 50 chip.Gorzej jak nie ma szczepienia na wściekliznę. No i jak ktoś tu pisał w Niemczech trzeba często mieć zgodę członków spółdzielni/wspólnoty czy co oni tam mają na psa w mieskzaniu i pies nie może być uciążliwy dla lokatorów.
    • jollyvonne Re: Chcialabym i boje sie PIES!!! 04.03.18, 18:16
      Zacznij od wychodzenia z psem bez psa. Codziennie rano przed praca, oraz w te dni kiedy do pracy nie idziesz, ale przed sniadanniem. Potem popoludniowy spacer, i na koniec dnia wieczorny.
      Nie do miasta, albo w inne miejsce gdzie tobie pasuje, ale w "psie" miejsce.
      Zanim wyjdziesz na spacer popoludniowy, musisz fizycznie przyjsc do domu, nie ma ze sie przelecisz po skwerku po po drodze z pracy.
      Nie ma zlej pogody, w deszcz, wichure albo mroz tez idziesz.

Jak wytrzymasz 3 m-ce ze spiewem na ustach, to policz budzet domowy, bo troche zle to rokuje, jak sie zastanawiasz czy przypadkiem nie bedziesz musiala kilka zlotych za psa zaplacic, w stosunku do ogromu kosztow, jakie ponosi posiadacz psa.
      • mondovi Re: Chcialabym i boje sie PIES!!! 04.03.18, 18:37
        Okropna bzdura z tym wychodzeniem bez psa.
        • default Re: Chcialabym i boje sie PIES!!! 04.03.18, 18:50
          Też tak uważam. Takie wychodzenie to czynność bezsensowna, więc jako takiej NIGDY nie będzie się chciało jej wykonywać. Jaki to miałby być sprawdzian ? Równie dobrze można by wymyślić, że zanim kupisz psa, przez trzy miesiące codziennie rano i wieczorem odśpiewaj przed lustrem arię Jontka smile
          • aqua48 Re: Chcialabym i boje sie PIES!!! 04.03.18, 19:04
            Pies to ogromne ograniczenie kiedy ktoś Cie zaprosi na dłużej, kiedy masz możliwość fajnego wyjazdu na trzy dni, a tu - pies którego nie można wziąć, a wyprowadzać i karmić trzeba.
    • kosheen4 Re: Chcialabym i boje sie PIES!!! 04.03.18, 19:26
      drugie piętro, to może lepiej nie bierz jamnikopodobnych. schody źle im robią.
    • psiamama6 Re: Chcialabym i boje sie PIES!!! 04.03.18, 21:38
      Nie, nie i jeszcze raz nie (po przeczytaniu wszystkich twoich wypowiedzi). Chociaż i tak pewnie weźmiecie psa, z czystego egoizmu- no bo inaczej mąż nie ruszy się z kanapy.
      • fajnedziewcze Re: Chcialabym i boje sie PIES!!! 04.03.18, 22:14
        Nie!, maz rusza sie tak czy inaczej ale bedzie mu milej wyjsc z przyjacielem.
    • stara-a-naiwna Re: Chcialabym i boje sie PIES!!! 04.03.18, 21:52
      ja chciałam takiego psa jak opisujesz
      nie szczeniak, raczej młodszy niż starszy
      średniej wielkości
      nie agresywny

trafił mi sie psi ideał

popytaj w funacjach / domach tymczasowych itd - zadzowń pod ogłoszenie i zapytaj o charakter psa, jakie ma specjalne potrzeby czy co powinnaś wiedzieć o tym konkretnym zanim się na niego zdecydujesz, zeby wybrac takiego któremu będziesz w stanie sprostać
      • fajnedziewcze Re: Chcialabym i boje sie PIES!!! 04.03.18, 22:20
        Tak, juz chyba takiego znalezlismy, jutro beda telefony, poinformowanie rodziny o nowym czlonku rodziny i za jakis czas przywieziemy pieska do domu .Dziekuje za wpisy i madre rady. Pozdrawiam.
    • alpepe Re: Chcialabym i boje sie PIES!!! 04.03.18, 22:20
      Kiedy ja mieszkałam na drugim piętrze, nosiłam moją psią córkę, cavalierkę po schodach, najczęściej w dół, ale zdarzało się w obie strony, chyba, że była bardzo brudna, a ja zmęczona, chciałam chronić jej kręgosłup. Cavalierki to małe pieski, nie bardzo małe, ale małe. Rozważ to również. Obecnie moja cavi musi pokonać tylko pięć schodków trzy razy dziennie, więc jej nie dźwigam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka