Dodaj do ulubionych

Język rosyjski i inne języki

03.06.18, 18:43
Znacie? Uczyliście się kiedyś?
Pamiętacie coś jeszcze.
Uważacie że warto do niego wrócić?
Zwłaszcza jeśli jest dla Was łatwy i dużo wysiłku nie wymagałoby dojście do jakiegoś tam poziomu.

Ja wiele lat nie używałam. Pewnie ponad 20. Albo więcej bo od matury.
I tak chodzi za mną 2 język. Niemiecki francuski nie.
Ew włoski lub hiszpański
Tylko rosyjski w rok mogłabym spokojnie nieźle opanować.
A potem może 3 język.

A ile Wy znacie ?
Jakie ?
Zna ktoś dobrze rosyjski ?
Obserwuj wątek
    • nastjaa Re: Język rosyjski i inne języki 03.06.18, 19:04
      Ja przez wiele lat myślałam, ze rosyjski mi się nigdy nie przyda. Skończyłam filologię rosyjską, ale 14 lat pracowałam w zupełnie innym zawodzie - księgowości. Rok temu postanowiłam zmienić pracę - udało mi się znaleźć dzięki znajomości rosyjskiego i doświadczeniu w księgowości. Jestem teraz w tzw. zespole rosyjskim, zajmuję się procesami księgowymi w SAPie. Sa tu tez inne zespoły, np. Słoweński, Turecki, Ukraiński, Francuski, Niemiecki itp. Osoby z językami są tu przyjmowane z otwartymi rękami.
    • bistian Re: Język rosyjski i inne języki 03.06.18, 19:19
      Jest coraz więcej pracowników rosyjskojęzycznych w kraju i za granicą. Wśród kierowców ciężarówek też jest dużo osób znających wyłącznie język rosyjski, a wśród polskich kierowców część osób nie zna żadnego obcego języka na podstawowym poziomie. Potem majster mówi: idź z nim porozmawiaj, ja już nie daję rady. smile Jednym słowem, przydaje się każdy język.
    • dziennik-niecodziennik Re: Język rosyjski i inne języki 03.06.18, 19:49
      Rosyjski jest cudowny. Moge sluchac i słuchać. I tez chetnie bym sie nauczyla. Niestety w szkole zalapalam sie juz na niemiecki...
      • bi_scotti Re: Język rosyjski i inne języki 03.06.18, 20:02
        Dzieki balladom BO uwielbiam rosyjski wink Ze szkoly pamietam tez cale fragments poezji Puszkina i Majakowskiego, sluchalo sie Wysockiego i Bitchevskiej ale to wlasnie Okudzawa uczynil dla mnie rosyjski jezykiem serca, ducha, duszy ... tego "je ne sais quoi", ktore zawsze potraca serdeczna strune w czlowieku smile Wciaz jestem sie w stanie calkiem sprawnie porozumiec po rosyjsku gdy zachodzi taka koniecznosc, choc samej mi czesto wstyd jak wiele zapomnialam sad Coz, practice makes prefect a gdy brak "practice" no to i do "perfect" robi sie bardzo trudne do osiagniecia. Life.
      • zasiedziala Re: Język rosyjski i inne języki 03.06.18, 20:39
        O rany, nie jestem sama w tym kraju z uwielbieniem dla brzmienia tego języka smile Bardzo lubię słuchać rosyjskiego, jak dla mnie jest to jeden z piękniej brzmiących języków świata. Nigdy się go niestety nie uczyłam, bo jestem zbyt leniwa na przyswajanie zupełnie innego alfabetu. A poza tym jakoś nie mam głowy do drugiego języka obcego, angielski przyswoiłam nie wiadomo kiedy, a z resztą nie mogę dojść do poziomu powiedzmy jako takiej płynności.
    • bergamotka77 Re: Język rosyjski i inne języki 03.06.18, 20:09
      Znałam rosyjski bardzo dobrze kiedyś i zdawałam go na maturze niestety od tego czasu nie używam i większość zapomniałam. Miałam świetną lektorke i lubię ten język nadal. Nie trawię tylko niemieckiego.
      • bergamotka77 Re: Język rosyjski i inne języki 03.06.18, 20:11
        Poza tym znam b.dobrze angielski i francuski i one mi się w życiu i pracy najbardziej przydają.
      • inka40plus Re: Język rosyjski i inne języki 03.06.18, 20:52
        Ja też zdawałam na maturze. I nawet moja nauczycielka mnie na jakąś olimpiadę zapisać chciała.
        Chyba się więc, czytając to co piszecie, skuszę.
        Zwłaszcza że mam tzw. zdolności lingwistyczne.
        Tylko jak to zrobić.
        Podstawy chciałabym powtórzyć sama.
        Są jakieś dobre pozycje na rynku ?
        Lubię języki i jak już zaczynam to się przykładam na max.
        A nie chciałabym długo być w grupie podstawowej.
        Miałam tak kiedyś z angielskim po latach przerwy.
        Trafiłam do grupy A1 a po kilku mcach szukali mi w szkole językowej pasującej godzinowo B2.
        Ale w moim przypadku to działa tylko w przypadku gdy lubię dany język.
        Do tej grupy może jeszcze włoski by się zaliczał.
        Niemieckiego nie nauczyłabym się pewnie nawet po latach mieszkania za zachodnią granicąwink
    • tt-tka Re: Język rosyjski i inne języki 03.06.18, 20:26
      Rosyjskiego uczylam sie jeszcze w szkole (nie powiem, kiedy zdawalam mature !), znam do dzis. W pracy mi sie nie przydaje, ale przy wedrowkach w niektorych czesciach swiata bardzo, a do rozrywki praktycznie na co dzien - to perwersyjna przyjemnosc obejrzec sobie odcinek Colombo albo Poirota z rosyjskim dubbingiem smile
      W pracy niezbedny mi jest niemiecki, kiedys hobbystycznie uczylam sie greckiego (neoelliniki, nie greki klasycznej), teraz mysle o hiszpanskim. Troche znam lacine, ale w zasadzie korzystam tylko przy sprawdzaniu w zrodlach jakiejs frazy w ksiazkach historycznych, a i tak ze slownikiem w reku.
      Polski znam niezle, co niekiedy szkodzi na zdrowie - dostaje trzesionki, gdy slysze lub czytam o ubieraniu butow czy przebieraniu spodni na spodnice. I potem taka trzesaca sie chodze...
      • simply_z Re: Język rosyjski i inne języki 03.06.18, 20:30
        przecież to są regionalizmy, utrwalone zwłaszcza w Małopolsce. Nie trzęsie cię na hasło "perfum" zamiast perfumy, ten pomarańcz, szłem, poszłem, notoryczne mylenie bynajmniej z przynajmniej, kretyński wyraz ubogacić zamiast wzbogacić/ać itd.? A mnie tak.
        • mae224 Re: Język rosyjski i inne języki 03.06.18, 20:35
          a na akcentowane warszawskie robil-iś-my zamiast ro-bi-liśmy ?
        • tt-tka Re: Język rosyjski i inne języki 03.06.18, 20:52
          simply_z napisała:

> przecież to są regionalizmy, utrwalone zwłaszcza w Małopolsce. Nie trzęsie cię
          > na hasło "perfum" zamiast perfumy, ten pomarańcz, szłem, poszłem, notoryczne my
          > lenie bynajmniej z przynajmniej, kretyński wyraz ubogacić zamiast wzbogacić/ać
          > itd.?

Trzesie, i na wiele innych. Ale ubieranie butow podalam, bo nader czesto slysze to (i czytam) w wykonaniu osob wyksztalconych i przekonanych, ze polszczyzna posluguja sie swietnie lub lepiej niz swietnie.
          • simply_z Re: Język rosyjski i inne języki 03.06.18, 21:15
            czemu w takim razie nie używasz polskich znaków? jak taka z ciebie trzęsiołka?
            ps. wymyślony neologizm
            • tt-tka Re: Język rosyjski i inne języki 03.06.18, 21:33
              Zeby i ciebie potrzeslo. Czemu mam sama cierpiec ?
    • ania-z-lasu Re: Język rosyjski i inne języki 03.06.18, 20:46
      Znam, dość dobrze, albo znałam kiedyś, nawet książki czytywałam, na filologię rosyjską zdałam, więc nie było źle. Może kiedyś odnowię, bo lubię ten język, tylko wiem, że z Rosjanami mi nie po drodze, więc nie będę się upierać.
    • skat_0 Re: Język rosyjski i inne języki 03.06.18, 20:58
      W podstawówce mialam rosyjski przez 4 lata,dawno temu juz😊 Jeszcze umiem się podpisać, czytać trochę i parę słówek. W duńskiej językowej zdarzało się troszke pogadać z koleżanką Łotyszka. A Masza i niedźwiedź w oryginale jest najlepsza 😁
    • princesswhitewolf Re: Język rosyjski i inne języki 03.06.18, 21:44
      jako ze komunizm skonczyl sie gdy mialam 17 lat, totez od 5 klasy podstawowki i przez cale liceum meczyli mnie tym rosyjskim.
      • chocolate-cakes Re: Język rosyjski i inne języki 04.06.18, 07:00
        Ja tak samo, od klasy piątej aż do końca liceum miałam rosyjski. Musiałam się uczyć po rosyjsku życiorysów poetów na pamięć. Uczono nas w fatalny sposób. Niestety niewiele już pamiętam a szkoda. Rok wcześniej niż zaczęłam się uczyć rosyjskiego, rodzice zapisali mnie prywatnie na angielski, co w tamtych czasach nie było zbyt popularne. Inny sposób uczenia, nowoczesny. Pokochałam ten język, dużo się go uczyłam, liceum z wykładowym angielskim i potem filologia angielska. A ten rosyjski zmarnowany. Szkoda. Przeczytam wszystko i zrozumiem pewnie 50% ale sama niewiele powiem oprócz kilku zwrotów.
    • anette444 Re: Język rosyjski i inne języki 03.06.18, 21:51
      Uczyłam się rosyjskiego przez kilka lat, nigdy mi się nie przydał. Zmarnowany czas.
    • gulcia77 Re: Język rosyjski i inne języki 03.06.18, 22:04
      Mówię dość biegle po rosyjsku, przydaje mi się w pracy, choćby dlatego, że ogromna rzesza kierowców, to Ukraińcy ze wschodniej części kraju. Mówią częściej po rosyjsku, niż ukraińsku. Do tego swobodnie mówię po angielsku i niemiecku, trochę gorzej po hiszpańsku. Teraz walczę z fińskim. Założyłam się z Finem, że za rok będziemy pili żurawinową Finlandię po fińsku i polsku, a nie po angielsku wink
    • berber_rock Re: Język rosyjski i inne języki 03.06.18, 22:07
      Znam biegle:
      EN
      FR
      ES
      RU

więcej nie potrzebuje. To i tak 80% świata.
      Jak to zrobiłam?
      RU znam że szkoly
      EN znają wszyscy
      Mieszkam FR jezycznym kraju
      Ostatnie 4 lata dużo pracowałam z hiszpanami
    • muchy_w_nosie Re: Język rosyjski i inne języki 03.06.18, 22:11
      Uczę się od miesiąca z busu. Uczylam się w 4 klasie podstawówki, czyli w 1989r.
      • muchy_w_nosie Re: Język rosyjski i inne języki 03.06.18, 22:14
        Jest mi całkowicie zbędny, ale kiedyś myślałam o tym, ze chciałabym po rosyjsku trochę mówić, wiec co mi tam wink
    • milva24 Re: Język rosyjski i inne języki 03.06.18, 22:13
      8 lat uczyłam się rosyjskiego ale miałam tak kiepskich nauczycieli, że nigdy się go nie nauczyłam. Swego czasu dość dobrze znałam francuski, nawet maturę z niego zdawałam. Aktualnie jedynie z angielskiego coś kojarzę, choć się go nigdy nie uczyłam. Znam go na tyle dobrze, że czytam proste romansidła w tym języku. No i hiszpański trochę dzięki telenowelom. Chciałabym iść na kurs angielskiego ale to plan na za kilka lat gdy dzieci będą starsze i samodzielne.
    • b.bujak Re: Język rosyjski i inne języki 03.06.18, 23:37
      wśród młodzieży krąży powiedzonko (jedno z wielu z tej serii): twoja stara jest tak stara, że miała rosyjski w szkole....

miałam więc rosyjski w podstawówce; lubiłam ten język, więc miałam dobrze opanowany w mowie i piśmie;
      od lat nieużywany, więc w tamte umiejętności są zaniku...
      w liceum miałam angielski, niemiecki, łacinę;
      na co dzień używam angielskiego; z Niemcami też wolę po angielsku;
      jestem osłuchana i rozumiem trochę ze słuchu japoński i czeski, bo często przebywam wśród osób używających tych języków; na czeskie radio jestem skazana, jak jadę służbowym autem i nie mam pendriva z własną muzyką
      łacina przydała się do nauki włoskiego, ale nie używam;
    • milka_milka Re: Język rosyjski i inne języki 04.06.18, 07:06
      Mówię po rosyjsku biegle (pochwalę się, że czasem Rosjanie nie odróżniają).
      Gorzej z pisaniem, bo rosyjska ortografia jest o niebo trudniejsza niż polska.
      I jeszcze znam niemiecki (kontrastowo), który bardzo lubię i szalenie mi się podoba.
      • milka_milka Re: Język rosyjski i inne języki 04.06.18, 07:09
        Zresztą rosyjskiego używam niemal na co dzień, czasem więcej mówię po rosyjsku niż po polsku (gdy mam rosyjskojęzycznych gości). Moje dzieci rozumieją bardzo dużo, ale nie mówią . I zawsze mnie zaskakuje, że ich znajomi tak niewiele rozumieją, bo przecież jednak to są podobne języki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka