Dodaj do ulubionych

Która z was

24.07.18, 22:25
tak strasznie potraktowała tę kobietę. Od jakiegoś czasu mam wrażenie że ludziom się wręcz podoba pouczać innych choć sami "grzeszą". Ja bym dziecka na plaży gołego nie zostawiła ale jak inne biegają to nie mój problem. W życiu by mi nie przyszło pouczać. Ale nawet jeśli zdarzyłaby się taka sytuacja i ktoś zwróciłby mi uwagę to uważałabym typa za aspołecznego i kazała trzymać swoje poglądy w tyłku.

popularne.pl/gole-dziecko-na-plazy/?utm_source=Facebook&utm_medium=cpm&utm_campaign=net-pat
Obserwuj wątek
    • black-cat Re: Która z was 24.07.18, 22:35
      Rok temu będąc nad jeziorem mieliśmy okazję (i wszyscy inni plażowicze) oglądać biegającą nago około trzylatkę. W pewnym momencie dziewczynka stanęła nad brzegiem jeziora, w miejscu zejścia do wody i na stojąco ... zrobiła kupę. Niedaleko nas siedzieli ludzie, którzy całą scenkę filmowali z niewybrednymi komentarzami. Rodzice nie byli zainteresowani tym, co dziewczynka robi. Nikt nie zwrócił rodzicom uwagi. W tym przypadku problem dotknął wszystkich plażowiczów, sporo osób straciło ochotę na wejście do wodyuncertain
      • danaide Re: Która z was 24.07.18, 23:21
        A tym ludziom, którzy filmowali nagą dziewczynkę robiącą kupę nikt nie zwrócił uwagi?
        • black-cat Re: Która z was 24.07.18, 23:30
          Nikt. Wszyscy kulturalnie nie wtrącali się w nie swoje sprawy.
      • nangaparbat3 Re: Która z was 24.07.18, 23:32
        No i to jest niedopuszczalne (i kupa, i filmowanie, i komentarze).
        • black-cat Re: Która z was 24.07.18, 23:36
          Zgadzam się. Ale odpowiedzialni za sytuację są rodzice, którzy nie pilnowali dziecka.
          • zabka141 Re: Która z was 24.07.18, 23:40
            Ja nie wierze - ludzie filmuja nagie dziecko robiace kupe i to jest ok, ale nie moga podejsc do rodzicow i powiedziec "przepraszam, panstwa corka zrobila kupe, prosze posprzatac"
            • black-cat Re: Która z was 24.07.18, 23:52
              Nie podeszłam i nie zwróciłam uwagi ani jednym ani drugim. Nie byłam jedyna. Filmowanie zdecydowanie nie było ok, ale skoro rodzice byli na tyle wyluzowani, żeby na to pozwolić (inna sprawa, że zajęci odpoczywaniem filmowania nie widzieli) to ja tym bardziej miałam, cytując klasyka, na to wywalone.
              • kota_marcowa Re: Która z was 25.07.18, 21:42
                Akurat rodzicom, to bym zrobiła awanturę i kazała sprzątać g.. swojej progenitury. Na resztę miałabym wywalone o ile nie byłoby zagrożenia życia. Swojego dziecka się pilnuje.
      • 1matka-polka Re: Która z was 25.07.18, 08:03
        A gdyby byla w majtkach i walnela w nie kupę a potem wytrzepala, to by bylo inaczej?
        • memphis90 Re: Która z was 25.07.18, 12:45
          To kupa byłaby w majtach, a nie w kąpielisku. Żadna to przyjemność złapać e. Coli na wakacjach...
          • 1matka-polka Re: Która z was 25.07.18, 13:01
            Nie bylaby, bo zostalaby wytrzepana.
    • livia.kalina Re: Która z was 24.07.18, 22:36
      Serio uważasz, ze to statystycznie bardzo prawdopodobne, że była to któraś z nas??
      • black-cat Re: Która z was 24.07.18, 22:39
        Niezależnie od tego, która to, jej komentarz odniósł skutek, matka zaczęła zakładać dziecku kąpielówkismile
        • heca7 Re: Która z was 24.07.18, 23:30
          Nie, ona zaczęła ubierać kąpielówki wink Czyli nadal bez efektu tylko kąpielówki ubrane...chyba w pokrowiec, nie wiem co tam kąpielówki chcą na siebie zakładać.
        • memphis90 Re: Która z was 25.07.18, 12:46
          Co spowodowalo kolejny dramat pod postacią kłótni z mężem, który chciał ostentacyjnie puszczać dziecka nago. Jak taki mądry, to mógł swojego pytonga wystawić na widok publiczny i komentarze...
          • 1matka-polka Re: Która z was 25.07.18, 12:51
            To ty sie chyba ostatnio nie moglas pozbierac, kiedy zobaczylas klna plazy kawalek napletka wystajacy z gaci?
      • kkalipso Re: Która z was 24.07.18, 22:43
        Nie skąd taka prowokacjatongue_out
    • 3-mamuska Re: Która z was 24.07.18, 22:49
      Głupia matka powinna ubrać dziecku majtki ,bardzo dobrze ze ktoś zwrócił jej uwagę.
      Tylko nie wiem czemu to powód do płaczu.
      • black-cat Re: Która z was 24.07.18, 22:53
        Czytając ten artykuł, miałam wrażenie, że matka dziecka wciąż jeszcze cierpi na odpieluchowe zapalenie mózgu. Język tak infantylny, że aż mnie moje zdrowe zęby rozbolały.
        • jemgluten Re: Która z was 24.07.18, 23:13
          Mnie bolą od "ubrać majtki"
          • black-cat Re: Która z was 24.07.18, 23:26
            To po krakowsku. Jest nawet w książkach znanej profesor. Przywykłam, chociaż na początku bolałosmile
      • wkurzo-namama Re: Która z was 25.07.18, 11:40
        Raczej pieluchę do pływania.
    • anorektycznazdzira Re: Która z was 24.07.18, 22:58
      Ale serio "chciała się spakować i wracać do domu" i "rozpłakała się"???
      Czekam na odcinek 2. pt. "Musiałam iść na psychoterapię" oraz "nie przespałam ani jednej nocy odkąd ochrzaniono mnie na plaży".
      I może odcinek 3.: "nie wychodzę z domu trzeci miesiąc" albo "moje zniszczone życie".
    • marusia.00 Re: Która z was 24.07.18, 23:11
      "Bylo mi przykro,... rozplakalam sie,... mialam nadzieję, ze Jasiu bedzie szczesliwy,..." A nie był???
      Jak słyszę czy czytam takie chlipające matki to ehhh. W życiu nie przejełabym się uwagami obcych ludzi. Jakaś ta kobitka taka "przepraszam, że żyję ". No ale ogólnie zgadzam się z agresorką 😉
      Swojego młodego nie puszczam wśród ludzi nago, ma 2 i 8 mies. Rzadko już zdarzają się się takie przypadki, choć nawet wczoraj widzialam, na oko 3letniego golaska 🙄
      • danaide Re: Która z was 24.07.18, 23:16
        A mąż ją jeszcze tresuje.
        Krótki wpis, a ile treści...
        • mamolka1 Re: Która z was 24.07.18, 23:26
          Wuj tam tresuje..
          Jaki maczomen ten mąż - dobrze, że go nie było bo by się mocno wkurzył jak ona biedna się rozpłakała... Infantylizm level hard..
          Myślenie laska powinna włączyć - jak młody z gołą pupą lata to piachu tu i ówdzie nalezie bez porównania więcej niż gdyby był w majtkach .. a piasek spod napletka wygrzebać wcale nie jest łatwo...i babrać się lubi...wiem, bo leczyłam dzieciaka ze stanu zapalnego po takich przeoczonych ziarenkach
          • 1matka-polka Re: Która z was 25.07.18, 08:07
            "a piasek spod napletka wygrzebać wcale nie jest łatwo...i babrać się lubi...wiem, bo leczyłam dzieciaka ze stanu zapalnego po takich przeoczonych ziarenkach"
            OJP. jak ludzkosc przetrwala te setki tysiecy lat bez majtek, ja nie wiem🤤
            • mamma_2012 Re: Która z was 25.07.18, 08:13
              Ale jak już zaczęła ta nasza ludzkość życie sobie ułatwiać to akurat tyłek zasłaniać zaczęła i to raczej nie ze wstydu.
              Popatrz na zdjęcia plemion z dżungli.
              • 1matka-polka Re: Która z was 25.07.18, 08:18
                Moze ty popatrz. Nawet jesli zaslaniaja a wcale nieczesto, to sa to spodniczki, jakies tutki na czlonka...na pewno nie szczelnie przylegajace majtki.
            • anorektycznazdzira Re: Która z was 25.07.18, 10:13
              "OJP. jak ludzkosc przetrwala te setki tysiecy lat bez majtek, ja nie wiem"
              To ja powiem: przez setki tysięcy lat śmiertelność dzieci i młodzieży była powyżej 70% i trzeba było rodzić odpowiednio więcej, żeby się na koniec zgadzało.
              Któraś chętna?
              • 1matka-polka Re: Która z was 25.07.18, 10:15
                "przez setki tysięcy lat śmiertelność dzieci i młodzieży była powyżej 70% "
                Umierali masowo przez choroby spowodowane brakiem majtek.
                • anorektycznazdzira Re: Która z was 25.07.18, 15:40
                  Umierali masowo, z najrozmaitszych powodów, z powodu chorób układu moczowo-płciowego również.
                  Doprecyzuję moją wypowiedź: zwracam uwagę, że fakt przetrwania ludzkości jako całości do dziś bez czegokolwiek nie jest żadnym argumentem, że to coś nie jest w najlepszym interesie człowieka jako jednostki.
    • mamma_2012 Re: Która z was 24.07.18, 23:14
      Szczerze mówiąc nie wiem dlaczego mamy, które w domu przy gościach czy w piaskownicy w parku nie pozwalają dziecku biegać nago na plaży nie mają oporów.
      Natomiast reakcja matki sugeruje, że powinna zrobić test ciążowy albo iść do lekarzawink

OT. odwiedzam ostatnio kąpielisko w okolicach Warszawy, w dobie kąpielówek po kilka złotych są dzieci (zwłaszcza chłopcy) i co gorsza mężczyźni w bawełnianych, bywa, że dziurawych majtach. Ciekawe, ktory z nich paradowałby tak przed sąsiadamiuncertain
      • nangaparbat3 Re: Która z was 24.07.18, 23:30
        A chodzisz po parku w kostiumie kąpielowym? Czy może przy gosciach?
        • mamma_2012 Re: Która z was 25.07.18, 07:36
          Jeśli ta sama mama idzie z dzieckiem do parku, rozkłada kocyk i się opala, to to samo dziecko, które po plaży biega bez, jest w majtkach. Jeśli w wakacje ktoś zaprosi ich do kąpieli w ogrodowym basenie, majtki nie przeszkadzają.
          Jakoś specjalnie mi ten widok nie przeszkadza, ale nie mam pojęcia jaki niby cel i sens ma ściąganie dzieciom majtek na plaży.
          Przecież na piachu przyjemniej usiąść na warstwie materiału, a nie gołym tyłkiem.

Poza tym, o ile nie miałabym paranoi, że gdzieś daleko w Polsce czy gdzieś na świecie jakiś pedofil przegląda zdjęcia moich dzieci jako pamiątkę z wakacji, to nie chciałabym, żeby na zdjęciach znajomych w tle były takie ujęcia, bo dzieciaki dorastają.
          Miałam takie dwa czy trzy zrobione kiedy się przebierałam z kostiumu jako taka kilkulatka i z rodzinnego albumu wyjęłam je, natomiast w albumie kuzynów utknęły na zawsze i później, kiedy dorastaliśmy ta świadomość mi przeszkadzała.
          • nangaparbat3 Re: Która z was 25.07.18, 07:49
            Mnie tam nie przeszkadza. Po prostu mając 10-11 lat zaczęłam mieć zupełnie inne cialo niż kiedy miałam 3.

Natomiast:
            - siedzenie na piachu w gaciach często zamoczonych (chocby przy naberaniu wody do wiaderka) moze byc szkodliwe - gola pupa o wiele szybciej wysycha
            - witamina D - im wiecej odkrytej skory, tym wiecej sie naprodukuje
            - przyjemność - znane mi dzieci naprawde lubią/lubily pozbyc sie ubrania

To oczywscie dotyczy dzieci tak malych, ze dorosli jeszcze ne nauczyli ich "wstydzic się".
            • mamma_2012 Re: Która z was 25.07.18, 08:05
              To samo dziecko jeszcze niedawno latało w pampersie basenowym, którego przecież mu nikt nie zmieniał co chwilę i który wogole nie wysychał. I naprawdę wolałabyś siadać na piachu gołym tyłkiem niż w mokrych majtkach?
              Z tą witaminą D też bez przesady, majtki dziecięce zakrywają naprawdę niewielką cześć ciała.
              Do ganiania bez ubrania nie potrzebna jest plaża, można to robić w domu, ogrodzie, na działce.
              Tak jak pisałam, nie oburza mnie to, nie praktykowałam, ale sensu w tym nie widzę innego niż zadowolenie rodzica, bo „on/ona na golaska tak uroczo wygląda”.
              • 1matka-polka Re: Która z was 25.07.18, 08:10
                "niedawno latało w pampersie basenowym, którego przecież mu nikt nie zmieniał co chwilę"
                Masz w ogole dzieci. Znowu płyniesz.
                • mamma_2012 Re: Która z was 25.07.18, 08:27
                  Urodziłaś odpieluchowane dzieci, do czasu odpieluchowania nie zabieralas nad wodę czy radośnie, nie zwracając uwagi na innych, pozwalałaś im wzbogacać ekosystem wszystkim co z siebie wypuściły?
                  • 1matka-polka Re: Która z was 25.07.18, 08:32
                    To do mnie?
                    • mamma_2012 Re: Która z was 25.07.18, 08:36
                      A to nie ty dziwiłaś się, że dziecko nad wodą jest w pampersie?
                      No więc jestem ciekawa jak sobie radziłaś z problemem.
                  • araceli Re: Która z was 25.07.18, 08:40
                    mamma_2012 napisała:
                    > Urodziłaś odpieluchowane dzieci,

Ja też zastanawiam się jak matki biegających nago osesków załatwiają kwestię sikania przez ich oseski na plaży. Zapewne mają to po prostu gdzieś... uncertain
                    • 1matka-polka Re: Która z was 25.07.18, 08:46
                      Na pewno nie kaza im biegac w mokrych pampersach basenowych, ktote i tak przepuszczaja rzadkie, tylko gesta kupe łapią.big_grin
                      • araceli Re: Która z was 25.07.18, 08:51
                        1matka-polka napisała:
                        > Na pewno nie kaza im

Pokusisz się o odpowiedź? Biegasz za 2-latkiem i czyścisz piasek z sików po nim?
                        • 1matka-polka Re: Która z was 25.07.18, 08:55
                          1. Nie kazdy dwulayek cierpi na przewlekle popuszczanie moczu.
                          2. A ty nigdy nie silalas do morza albo na wydmy?😃
                          • araceli Re: Która z was 25.07.18, 09:21
                            1matka-polka napisała:
                            > 1. Nie kazdy dwulayek cierpi na przewlekle popuszczanie moczu.

No pacz pani - jakież to bzdury można wypisywać big_grin Nie jest Ci czasem głupio jak siebie samą czytasz?

> 2. A ty nigdy nie silalas do morza albo na wydmy?😃

Nie.
                            • 1matka-polka Re: Która z was 25.07.18, 09:28
                              1. Bzdury piszesz ty. 2. Aw ogole sikasz, czy nie znizasz sie do tego poziomu?
                              • thank_you Re: Która z was 25.07.18, 09:49
                                Plaże pełne ludzi, a toalety puste.
                                Mojborze - czemu? 😁
                          • yuka12 Re: Która z was 25.07.18, 11:38
                            Nie wolno zalatwiac sie czy w ogole wchodzic na wydmy poza wyznaczonymi przejsciami. Rola wydm jest ochrona wybrzeza przed morzem a nie sluzenie za publiczna toalete. Nic mnie tak nie wkurza jak nonaszalancja letnikow. Przyjedzcie kiedys nad morze w lutym, zobaczycie PO CO sa wydmy i dlaczego nalezy je chronic.
                            • 1matka-polka Re: Która z was 25.07.18, 11:44
                              "Nie wolno zalatwiac sie czy w ogole wchodzic na wydmy poza wyznaczonymi przejsciami."
                              Oczywiscie. Dlatego nikt tam sie nie zalatwia. Ani do morza. Do morza rowniez nikt nie wylewa sciekow. Za to kolo kazdego wyjscia z plazy stoja bezplatne kibelki.
                      • mamma_2012 Re: Która z was 25.07.18, 09:12
                        Poobrazałas sobie, na zdrowie, ale nie odpowiedziałaś na pytanie jak rozwiązywałaś/rozwiązujesz problem nieodpieluchowanych dzieci nad wodą i co radzisz rodzicom, których dzieciaki jeszcze nie zgłaszają potrzeb (czasem to długo trwa), więc co jakiś czas wylatuje z nich w różnych momentach i suche i mokre. I jak się czujesz kiedy kąpiesz się w morzu/ jeziorze/ basenie obok tego co wypadło z uroczego malucha bez pampersa basenowego lub coś takiego wyławia twój ciekawski maluch.
                        • 1matka-polka Re: Która z was 25.07.18, 09:26
                          1. Mokre olewam wink Twarde i miekkie zbieram.
                          2. Z uroczego malucha w pampersie tez wypada do wody, mimo tego pampersa. Gdybys miala dzieci, to bys o tym wiedziala.
                          3. Wyobrax sobie, ze dorosli tez sikaja do morza. A niektorzy i cos wiecej. Do tego scieki, te sprawy. Ostatnio do Motlawy sie scieki z calego bodajze Trojmiasta wylały. Nie pochwalam ale mam swiadomoscwink
                          • mamma_2012 Re: Która z was 25.07.18, 09:38
                            No popatrz, tak się składa, że mam dzieci i te dzieci spędziły setki godzin w w wodzie. Z pampersa wyleciało coś raz, bo był za duży, a kupa rzadka. Gdybys używała pampersow to byś to wiedziała, że jednak sporo w mich zostaje.
                            Pozostaje życzyć bliskich kontaktów z tym co wypada ze słodkich golaskow, nauka przez doświadczenie własne daje najwięcej.
                            • 1matka-polka Re: Która z was 25.07.18, 09:50
                              Moze sporo zostac, jak i sporo wypasc z tych pampersow basenowych. Na dwoje babka wrózyławink
                              • mamma_2012 Re: Która z was 25.07.18, 10:05
                                No jeśli na setki czy tysiące kąpieli raz coś wyciekło (rzadka kupa ośmiotygodniowego dziecka z za dużego pampersa) to jednak skutecznosc jest bardzo duża. Zresztą jak często widzisz kupę na basenach pełnych dzieci? Jeśli wszystkie są w pieluszce to się praktycznie nie zdarza. I na basenie, gdzie rodzicom grozi pokrywanie kosztów czyszczenia jakoś wszystkie dzieciaki w pampersach.
                                • 1matka-polka Re: Która z was 25.07.18, 10:08
                                  Tak sobie to tlumacz. Ze kupa z pampersa w basenie nie wyplywa. Tak, tak...
                                  • mamma_2012 Re: Która z was 25.07.18, 10:17
                                    Ile razy widziałaś kupę pływająca w basenie? W Polsce to takie wydarzenie, że zamykają basen, wymieniają wodę i piszą o tym gazety.
                                    W kurortach aż tak się nie bawią, ale właśnie w tym roku w Turcji znalazłam coś takiego przy dziecięcych zjeżdzalniach. Basen został wyłączony z użycia, podejrzewam, że w nocy podsypali więcej chloru.
                                    Więc wykluczając możliwość, że wszystkie maluchy po wejściu na basen dostają zatwardzenia, to jednak pieluchy działają.
                                    • 1matka-polka Re: Która z was 25.07.18, 10:20
                                      O jezu. Rzadkiej kupy nie widac! Bo sie rozplywa.
                                    • 1matka-polka Re: Która z was 25.07.18, 10:22
                                      Na pocieszenie dodam, ze moja 7 latka ostatnio rzygnela do basenu. Troche czekolady i bulki. Rozplynelo sie w 5 sekund. Basenu nie zamknęli.
                                      • mamma_2012 Re: Która z was 25.07.18, 12:54
                                        Nie pociesza mnie to. Dlaczego nie poinformowałaś obsługi, że doszło do wypadku, żeby zdecydowali czy trzeba podjąć dodatkowe działania czy nie?
                                        Córkę wyjęłaś i patrzyłaś jak inni kąpią się z tym co tam z niej wypadło czy sobie z innymi szalała w tej wzbogaconej wodzie, bo jeszcze bilet przepadnie?
                                        • 1matka-polka Re: Która z was 25.07.18, 12:55
                                          Po co mialam wyciagac? I co mialam powiedziec. Widzialam bełta. O, tam...eee
                                          • mamma_2012 Re: Która z was 25.07.18, 13:06
                                            Może tak: chciałam zgłosić, że córka zwymiotowała do basenu. Nie wiem czy w takiej sytuacji mają państwo jakieś procedury, żeby sprawdzić czy kąpiel jest bezpieczna
                                            Jak zobaczysz, że z grubasa wypada golonka i ogórki kiszone dalej będziesz cieszyć się kąpielą?
                                            A nie to tylko „czekoladka i bułeczki” z uroczego brzuszka córeczki, pewnie ludzie się ucieszą, że woda zrobiła się słodszauncertain
                                            • 1matka-polka Re: Która z was 25.07.18, 13:08
                                              To byl taki jednoeazowy wymiot. Blee i juz. Gdyby tego bylo wiecek, to kto wie...
                                            • 1matka-polka Re: Która z was 25.07.18, 13:12
                                              "żeby sprawdzić czy kąpiel jest bezpieczna"
                                              Umarłam po raz ktorys w tym wątkubig_grin
                                              • mamma_2012 Re: Która z was 25.07.18, 13:24
                                                Jak zwymiotuje ktoś kogo wymiociny są wzbogacone przez wirusy czy bakterie nie zrobi ci to różnicy jak się Twoje dziecko tym opije przepływając obok czy jednak wolałabyś tego uniknąc?
                                                • 1matka-polka Re: Która z was 25.07.18, 13:27
                                                  Ja juz napisalam w tym watku, co mysle o tych wirusach i bakteriach, ktore sa wszedzie. Ale mi wycieli. Reasumujac - radze przywyknąc. Bedzie gorzej.
                                                • wkurzo-namama Re: Która z was 25.07.18, 15:32
                                                  jessssu.... przypomniałaś mi.
                                                  ja generalnie od lat 20 nie wchodzę do jezior. żadna siła mnie nie zmusi. i dzieciom też zabraniam.
                                                  co roku jeździłam nad jezioro strzeszyńskie z kolegami i koleżankami. słodkie czasy. pływanie, nurkowanie tiru riru...
                                                  i to jedno lato zmieniło moje życie...
                                                  to był słoneczny, piękny dzień... nic nie zapowiadało nadchodzącej tragedii... nawet trup wyłowiony z jeziora tydzień wcześniej nie zdołał nas pięknych i młodych zniechęcić do zażywania kąpieli w cudownych wodach jeziora....
                                                  i wtedy ....
                                                  (autorka ukrywa swoją twarz w dłoniach i milczy długą chwilę)
                                                  wtedy... zobaczyłam tego dziada... facet stał w jeziorze po kolana w wodzie i RZYGAŁ. rzygał cudownym wodospadem rzygów niczym zły cooper garmanbozią (jeśli ktoś zorientowany co to), rzygał tym wodospadem rzygów do tego jeziora, gdzie wcześniej pływaliśmy....

no. i to była moja ostatnia przygoda z JEZIOREM.
                                                  • kota_marcowa Re: Która z was 25.07.18, 21:47
                                                    Ha habig_grin
                                                    Ja kiedyś widziałam przy brzegu dryfującą brudną podpaskę tongue_out Też w jeziorach nie pływam.
                                • 1matka-polka Re: Która z was 25.07.18, 10:11
                                  A niech tam. Wytlumacze ci. Kupy to nie zawsze twarde kawalki, ktore i tak maja kontakt z woda przez pampersa. Kupy czesto sa rownież miękkie i rzadkie. A im mlodsze dzieci, tym częsciej rzadka kupasmile
                    • leyla76 Re: Która z was 25.07.18, 13:04
                      Wczoraj na plaży w Giżycku, mamusia takiego małego oseska po prostu zdjęła majteczki maluchowi(nie był nago) i odsiusiala go na brzegu plaży do wody na wprost mojego ręcznika. Na moje zgorszenie stwierdziła, że przecież dzieci i tak sikają do wody.
                      Te nagie dzieci pewnie sikają gdzie popadnie jak pewnie im sie tylko zachce.
                      • 1matka-polka Re: Która z was 25.07.18, 13:07
                        Gdyby sie zlał do wody stojac w niej po pas, to bys nie zauwazyla i mogla sie nadal delektowac morską wodą. W mysl zasady, co oczy nie widzą, to serce nie boli...
                        • aankaa Re: Która z was 25.07.18, 13:32
                          morską wodą w Giżycku ??? big_grin
                          • 1matka-polka Re: Która z was 25.07.18, 13:35
                            No przeciez wszystko bylo w porządku dopoki nie ZOBACZYŁA tego wstręciucha sikajacego do wody.
                        • leyla76 Re: Która z was 25.07.18, 14:29
                          Napewno, moje dzieci i nie tylko one tez sikają do jeziora czy tam morza no ale nie na publicznym widoku. Za potrzeba to raczej w bardziej ustronne miejsca sie chodzi. Jestem ciekawa co by ludzie powiedzieli jakby to dorosły tak sobie oddał mocz na brzegu jeziora.
            • memphis90 Re: Która z was 25.07.18, 12:50
              I naprawdę trzeba produkować wit D akurat napletkiem penisa?
              • 1matka-polka Re: Która z was 25.07.18, 12:52
                Skora jak kazda innatongue_out
    • kota_marcowa Re: Która z was 24.07.18, 23:15
      Brzmi jak wypociny pijanego stażysty tongue_out
    • bei Re: Która z was 24.07.18, 23:17
      Tez bym nie pouczała, mimo, ze moi synowie po płazy nie biegali nago. Bałam się, ze podrażnią śluzówki piaskiem.
      • nangaparbat3 Re: Która z was 24.07.18, 23:25
        Przecież po zabawie na plazy gacie sa zawsze pelne piasku.
    • zabka141 Re: Która z was 24.07.18, 23:21
      W historie nie wierze, ale wszystkim paniom ktore tu burza sie na dzieci bez majtek na plazy mam ochote powiedziec tylko jedno - macie problem z glowa.
    • iwoniaw Faktycznie to jakaś patologia 24.07.18, 23:28
      - mąż, który nie dość, że - żona nie ma wątpliwości - "wpadłby w szał" (!) gdyby usłyszał, że ktoś krytykuje fakt, iż jego syn biega nago, to jeszcze awanturował się z zestresowaną żoną o to, iż założyła ona w końcu dziecku majtki! Nic dziwnego, że żona takiego patola nie wygląda na zrównoważoną i byle co doprowadza ją do płaczu nawet na wakacjach. Kobieta ma pewnie nerwy w strzępach, ale co się dziwić... Pewnie gdyby nie obcesowe zwrócenie uwagi na goły tyłek dziecka przez obcą osobę, to coś innego by spowodowało "szał" i "krzyki" męża... Można tylko współczuć.
      • zabka141 Re: Faktycznie to jakaś patologia 24.07.18, 23:37
        Wiele osob by sie wkurzylo. Co obca kobiete obchodzi jak ubrane jest moje dziecko na plazy?
        • black-cat Re: Faktycznie to jakaś patologia 24.07.18, 23:38
          Gdyby było ubrane to raczej nie obchodziłoby nikogo.
          • zabka141 Re: Faktycznie to jakaś patologia 24.07.18, 23:42
            Ok to jakby dziecko bylo w kapielowkach i je zdjelo i zrobilo kupe to juz jest ok?

Dla ciebie dzieci biegajace nago robia kupy gdzie popadnie?
            • black-cat Re: Faktycznie to jakaś patologia 25.07.18, 00:06
              Co się tak uparłaś na tę kupę? Wątek potoczył się w kierunku pijanego stażysty, rozhisteryzowanej mamuśki i męża-przemocowca a Tobie kupa w głowie. Żeby Cię uspokoić odpowiem: z taką sytuacją spotkałam się tylko raz. Zaskoczyła mnie, więc zapamiętałam. Więcej sr...jących na plaży dzieci nie widziałam, chociaż lata temu czytałam o takich na ematce😛
              • zabka141 Re: Faktycznie to jakaś patologia 25.07.18, 00:43
                Bo to byl pierwszy podany przyklad. Goly maluch na plazy kojarzy sie polskiemu spoleczenstwu z kupa, pedofilami i chorobami.
                • 1matka-polka Re: Faktycznie to jakaś patologia 25.07.18, 08:50
                  "Goly maluch na plazy kojarzy sie polskiemu spoleczenstwu z kupa, pedofilami i chorobami."
                  Podobnie kojarzy sie karmienie piersią. Wnioskuje, ze duza czesc polskiego spoleczenstwa ma gleboki problem ze soba.
            • triss_merigold6 Re: Faktycznie to jakaś patologia 25.07.18, 08:45
              Nie byłoby ok, chyba potrafisz zaprowadzić trzylatka do toalety.
        • iwoniaw Re: Faktycznie to jakaś patologia 24.07.18, 23:40
          Serio, wpadłabyś w szał, zamiast powiedzieć obcej kobiecie, żeby pilnowała własnego nosa? I gdyby mąż stwierdził, że jednak bardziej komfortowo się czuje, gdy ludzie się nie gapią i nie komentują, w związku z czym założy dwulatkowi majtki, to byś na niego nawrzeszczała i mu zabroniła?
          • zabka141 Re: Faktycznie to jakaś patologia 24.07.18, 23:46
            Nie wpadlabym w szal, ale bym sie na obca kobiete wkurzyla i powiedziala co mysle o jej wtracaniu w nie swoje sprawy.

Nie spotkalismy sie jeszcze z tak glupimi ludzmi, ktorzy gapia sie i komentuja nagie dziecko. Jezdze zwykle na niemieckie plaze i nikt nie ma tu takich problemow.

• jola-kotka Re: Faktycznie to jakaś patologia 25.07.18, 00:04
              Tylko to nie do konca tak. Bo to ze zwrocila uwage to akurat ok ja nie zwracam ale uwazam ze nagie dzieci na plazy to nie jest ok , forma zwrocenia tej uwagi byla tragiczna .
        • jola-kotka Re: Faktycznie to jakaś patologia 25.07.18, 00:00
          No troche jednak obchodzi tak samo jak to, ze ty nie latasz nago bo dla tych co chca byc nago to sa inne plaze.
        • cauliflowerpl Re: Faktycznie to jakaś patologia 25.07.18, 08:20
          Ale obcej kobiecie w takiej sytuacji odpowiada się "a weź spier...." i zapomina o sprawie, a nie uderza w płacz i pisze listy do redakcji.
          • jola-kotka Re: Faktycznie to jakaś patologia 25.07.18, 12:38
            Zapomina sie ale nie odpowiada sie "spier..." znizajac sie do poziomu tej obcej kobiety.
    • nangaparbat3 Re: Która z was 24.07.18, 23:29
      Historyjka wydaje sie zmyslona przez jakąś redaktorke.
      chodząc po plazy widzialam w tym roku calkiem sporo małych golasów i bardzo mnie to ucieszyło - male dzieci zazwyczaj lubią chodzic bez ubrania, a siedzenie w mokrych gaciach zdrowiu nie sprzyja.
      • ala.maciejka Re: Która z was 24.07.18, 23:51
        Ucieszył Cię brak szacunku dla dzieci i puszczanie ich nago w miejscu publicznym?
        • zabka141 Re: Która z was 24.07.18, 23:52
          Puknij sie w glowe.
        • nangaparbat3 Re: Która z was 25.07.18, 00:01
          Brak szacunku to strojenie trzylatki w bikini z bistonoszem z falbanami.
          • ala.maciejka Re: Która z was 25.07.18, 00:01
            Nie widzisz żadnej opcji pomiędzy?
            • nangaparbat3 Re: Która z was 25.07.18, 00:06
              jesli chodzi o brak szacunku? Nie.
              • ala.maciejka Re: Która z was 25.07.18, 00:06
                Majtki. Zwykłe bawełniane majtki. Trzylatek nic więcej nie potrzebuje a nie jest nago.
                • nangaparbat3 Re: Która z was 25.07.18, 00:17
                  A po co? Żeby siedział w mokrym i nabawil(a) sie zapalenia pecherza?
                  • iwoniaw Re: Która z was 25.07.18, 00:21
                    Dlaczego miałby siedzieć w mokrym? Suche majtki chyba można dziecku założyć?
                    • nangaparbat3 Re: Która z was 25.07.18, 07:51
                      Bo na plazy naprawde latwo zamoczyc.
                      • iwoniaw Re: Która z was 25.07.18, 09:52
                        Bez przesady. Dwulatek sam do morza chyba nie wchodzi? Gdzie łatwo zamoczyć, siedząc na piachu pod okiem matki? Samo zaś siadanie na piachu gołą pupą chyba też specjalnie zdrowe dla dziecka nie jest?
                        • 1matka-polka Re: Która z was 25.07.18, 09:55
                          "Samo zaś siadanie na piachu gołą pupą chyba też specjalnie zdrowe dla dziecka nie jest?"
                          Rozwiniesz?
                          • iwoniaw Re: Która z was 25.07.18, 10:12
                            A to trzeba rozwijać? Sam piach włażący wszędzie i podrażniający śluzówki jest już wystarczająco uciążliwy. Jeśli dla kogoś to mało, to polecam wątek obok z opisami petów, psich i dziecięcych odchodów i innych zanieczyszczeń na plaży, na które narzekają ematki. Ja bym w każdym razie gołym tyłkiem na plaży, trawniku, ławce w publicznym parku itd. sama nie usiadła, a co dopiero pozwalała na to malutkiemu dziecku. No ale każdy robi, jak uważa, obcych ludzi nie nagabuję, żeby dzieciom coś na tyłek/głowę założyli czy kazali ręce umyć przed złapaniem w nie jedzenia (nawet jeśli jedzenie "tylko" w postaci gofra czy innych lodów).
                            • 1matka-polka Re: Która z was 25.07.18, 10:19
                              Jesli plaza jest na tyle brudna, ze sie brzydze na niej usiasc golym tylkiem, to nie chodze na taka plaze. Poza tym ta cala higiena to są wymysly amerykanskich producentow stodkow czystosci (serio pisze). Zwykle umycie rak nie pozbawia ich w ogole bakterii. Rownie dobrze mozna nie myc.
                              Ps.A siadasz na publicznej toalecie?
                            • zlababa35 Re: Która z was 25.07.18, 10:38
                              No... Sama nie lubię mieć piachu z petami (ach ten Bałtyk!) w wargach sromowych, a i dziecku tego nie życzę smile.
                      • claudel6 Re: Która z was 25.07.18, 10:21
                        bierze się majtki na zmianę. a kapielówki schną natychmiast, dokladnie tak jak kostium dla dorosłych.
                  • ala.maciejka Re: Która z was 25.07.18, 00:24
                    Kilka par majtek i sprawa załatwiona.
                    • nangaparbat3 Re: Która z was 25.07.18, 07:51
                      ale po co?
                  • memphis90 Re: Która z was 25.07.18, 12:54
                    Nie dostaje się zapalenia pęcherza od majtek.
                • vinca Re: Która z was 25.07.18, 08:00
                  Male dzieci uwielbiają biegać nago. Jesli miejsce jest wzglednie odosobnione to czemu dziecku to odbierac? Z kazdym kolejnym rokiem bedzie mialo mniejszą szansę na to.
                  Inna sprawa ze takie dziecko potrafi nagle i bez ostrzezenia siknąć w przypadkowym miejscu co juz jest zdecydowanie mniej fajne. Widzac, ze zdejmuje majtki ma sie wiecej czasu na reakcjęwink
                  • jola-kotka Re: Która z was 25.07.18, 12:40
                    Od biegania nago to sa wlasne domy nie miejsca publiczne do tego nie przeznaczone.
      • jola-kotka Re: Która z was 25.07.18, 00:06
        Serio?
    • jola-kotka Re: Która z was 24.07.18, 23:58
      Mysle ze zadna z nas natomiast babka ktora " zwrocila uwage" hehe patologia czyli mowila o sobie. Natomiast zeby az ten incydent mogl komus tak urlop zniszczyc zeby nazwac go koszmarem bez przesady ludzie to widac psyche slabiutka maja.
    • meursalut Re: Która z was 25.07.18, 00:00
      Ciekawe, po czym pani wrzeszcząca poznała, że goły chłopczyk jest z południa Polski... Zmyślać też trzeba umieć...
      • nangaparbat3 Re: Która z was 25.07.18, 00:04
        Też uważam, że to zmyślona historia.
        jednak znalam kiedys panią, która kazdą osobę, co jej nie odpowiadała z jakiegokolwiek wzgledu, nazywala kielczanką lub kielczaninem...
        Albo taki kwiatek (z zycia):
        - Najbardziej upierdliwi klienci to Żydzi.
        - A po czym poznajesz, ze Żydzi?
        - Bo najbardziej upierdliwi.
      • memphis90 Re: Która z was 25.07.18, 12:56
        Pewnie mówili, że idą na pole albo mają w domu flizy 😂
    • butch_cassidy Re: Która z was 25.07.18, 00:02
      Bardzo przykra sytuacja.
      Nie puściłabym dziecka nago na plaży, ale komentarz pani mądralińskiej nie do przyjęcia.
    • issa-a Re: Która z was 25.07.18, 00:10
      przeczytałam cały list "pani Ani" i... głupia małolata, ktora nie dorosła chyba do bycia matką.
      najpierw przez polowę listu uzala sie, jaka to dla niej byla wyprawa, ten wyjazd na urlop. No przepraszam, ale każda rodzina z malymi dziecmi, przez to przechodzi. Trzeba było wybrać samolot to nie musiałaby sie"meczyc".
      A poza tym...moje dzieci były malutkie w czasach, kiedy latanie na golasa po plazy, przez przedszkolaki, bylo norma. nawet kiedy ja byłam nastolatka to też doskonale pamietam takie "urocze bobaski" na plazy. Pamietam, że wtedy to dla mnie, dojrzewajacej nastolatki, było krępujace. I przysiegłam sobie, ze moje dzieci, jesli bede je miała, nigdy nie będą latały publicznie na golasa. I nie latały, nigdy.
      Przepraszam, w czym przynosza ujme dziecku malutkie kąpielowki? dwa skrawki materiału? że co? mniej słońca zażyje? zabrudzi/zamoczy je? no, naprawdę nie rozumiem...przynajmniej piach mu się nie dostanie tam, gdzie nie powinien..
      Ja pewnie nie zwróciłabym uwagi matce ale idac na plażę staram sie wybierać miejsca bez róznych takich "kwiatkow".
      czasem, niestety, ktos sie 'przysiądzie". Tak jak kiedys...rozłozylismy sie na plazy, z małymi dziećmi więc, wiadomo, torby z wałówą, koce, zabawki, jakies dmuchane krokodyle tp. Az tu nagle obok rozklada sie pani, taka rycząca 40-tka. Z ręczniczkiem li tylko,. I pani rozbiera się do plazowania i fru...staniczek tez poleciał...pani została w samych gatkach. I żeby jeszcze sie polozyła ale gdzie tam. Pani opalała się na stojąco. A to w prawo sie obróci, a to w lewo...
      No, wmurowało mnie, nie wiedziałam co robić bo u mnie na stanie 3 chłopy, maż i 2 chłopakow, zaraz wchodzacych w wiek dojrzewania, tak 8-12 lat tedy mieli chyba. Mąz zadowolony, a jakze, synom oczy dziwnie latały, nie wiedzieli czy patrzec, czy nie. No żesz...juz baba lepszej miejscówki wybrać sobie nie mogła... Teraz to babsztyla bym pogonila ale wtedy to mloda i głupia byłam.
      • zabka141 Re: Która z was 25.07.18, 00:47
        Szok! Piersi zobaczyli. Oczy synom lataly, a maz sie slinil na 40 latke!!!! Byc moze jakby kazda osoba z waszej wstydliwej rodziny pobiegala troche nago po plazy jako dziecko nie mielibyscie tak chorego stosunku do ludzkiego ciala.
        • heca7 Re: Która z was 25.07.18, 09:21
          Szczególnie o męża się bała wink
      • butch_cassidy Re: Która z was 25.07.18, 00:52
        Zaskoczyłaś mnie, że opalanie topless wywołuje aż takie emocje.
        Nie praktykuję, ale dla mnie to raczej coś całkowicie normalnego. Mąż też tak to traktuje - nie odnotowałam szczególnego "zadowolenia" big_grin
      • 1matka-polka Re: Która z was 25.07.18, 07:59
        "No, wmurowało mnie, nie wiedziałam co robić bo u mnie na stanie 3 chłopy, maż i 2 chłopakow, zaraz wchodzacych w wiek dojrzewania, tak 8-12 lat tedy mieli chyba. Mąz zadowolony, a jakze, synom oczy dziwnie latały, nie wiedzieli czy patrzec"
        Wszyscy sie nadajecie na terapie. Zeby miec taki chory stosunek do nagiego ciala, chyba jakis grubszy problem macie w waszej zboczonej rodzince.
        • cauliflowerpl Re: Która z was 25.07.18, 08:27
          To issa. Ją wmurowało jak przeczytała, że fabryki na nocną zmianę pracują. Troll.
        • claudel6 Re: Która z was 25.07.18, 10:26
          chyba raczej ona, bo to ona wychowuje te dzieciaki i ona nadaje ten pruderyjny ton. z opisu wynika, że mąż raczej problemu z tym toplessem nie miał.
      • claudel6 Re: Która z was 25.07.18, 10:25
        ale pruderia, matkobosko.
    • 1matka-polka Re: Która z was 25.07.18, 08:02
      Wszystkie, ktore macie problem z golymi ludzmi na plazy, jestescie chore na glowe i zboczone.
      • aguar Re: Która z was 25.07.18, 08:27
        Może nie sformułowałabym tego tak ostro, ale myślę podobnie.
        • zabka141 Re: Która z was 25.07.18, 08:32
          Ja tez. I szczerze nie sadzilam ze ludzie maja az taki problem z nagoscia dziecka.
          • araceli Re: Która z was 25.07.18, 08:37
            zabka141 napisał(a):
            > Ja tez. I szczerze nie sadzilam ze ludzie maja az taki problem z nagoscia dziec
            > ka.

A pedofile się cieszą...
            • zabka141 Re: Która z was 25.07.18, 08:41
              Ciesza sie wlasnie z takiego stosunku do ciala wstydliwego, bo dziecko wstydzi sie przez lata powiedziec co mu pedofil robi.
              • 1matka-polka Re: Która z was 25.07.18, 08:44
                "Ciesza sie wlasnie z takiego stosunku do ciala wstydliwego, bo dziecko wstydzi sie przez lata powiedziec co mu pedofil robi."
                1000/1000
              • araceli Re: Która z was 25.07.18, 08:49
                zabka141 napisał(a):
                > Ciesza sie wlasnie z takiego stosunku do ciala wstydliwego, bo dziecko wstydzi
                > sie przez lata powiedziec co mu pedofil robi.

Och jaka durna mundrość! big_grin
                • 1matka-polka Re: Która z was 25.07.18, 09:00
                  Nie. To fakt powszechnie znany.
              • nangaparbat3 Re: Która z was 25.07.18, 08:54
                Właśnie.
      • araceli Re: Która z was 25.07.18, 08:36
        1matka-polka napisała:
        > Wszystkie, ktore macie problem z golymi ludzmi na plazy, jestescie chore na glo
        > we i zboczone.

No pacz pani a w tym kraju publiczne obnażanie się jest zabronione big_grin

Ty po plaży to tylko z gołą cipką?
        • 1matka-polka Re: Która z was 25.07.18, 08:42
          Dzisiaj jest zabronione, jutro moze byc dozwolone. Nie wiesz jak to dziala?
          • araceli Re: Która z was 25.07.18, 08:48
            1matka-polka napisała:
            > Dzisiaj jest zabronione, jutro moze byc dozwolone. Nie wiesz jak to dziala?

To jam Matka - latasz z gołą cipką?
            • 1matka-polka Re: Która z was 25.07.18, 08:52
              A co podnieca cie to zanadto i czujesz sie potem brudna i zbrukana?
              • araceli Re: Która z was 25.07.18, 08:57
                1matka-polka napisała:
                > A co podnieca cie to zanadto i czujesz sie potem brudna i zbrukana?

Czyli jednak pani mocna w gębie a na plaży ubrana. CBDU.
                • 1matka-polka Re: Która z was 25.07.18, 08:58
                  LoL😚
      • cauliflowerpl Re: Która z was 25.07.18, 08:37
        Potem część wyjedzie za granicę, zdejmie stanik na plaży, a potem będzie z rumieńcami na policzkach opowiadać, jakie to było niesamowite LOL big_grin
        • 1matka-polka Re: Która z was 25.07.18, 08:43
          Przygoda zycia normalnie.
        • mamma_2012 Re: Która z was 25.07.18, 09:32
          Ja tam ze zdejmowaniem stanika nie mam problemu, ale wyjeżdżając za granicę sprawdzam jakie są lokalne przepisy, żeby tych rumieńców nie mieć widząc wysokość mandatu.
          Poza tym patrzę jakie są zwyczaje na tej konkretnej plaży, gdzie trafiłam i jeśli nikt nie opala się bez stanika to ja też odpuszczam.
          A dzieci na plaży biegały w majtkach, a póki nie były odpieluchowane to w pampersie (ze względu na innych i na mnie, bo to dla matki też żadna przyjemność jak akurat coś z dziecka wypadnie, kiedy trzyma je na rękach) i ponieważ nie widzę żadnej sensownej korzyści z puszczania ich bez, w dodatku sama nie czerpię przyjemności z siadania gołą pupą na piachu to oszczędzałam im tej wątpliwej atrakcji.
        • thank_you Re: Która z was 25.07.18, 10:15
          I spali sobie piersi - piersi, ktore pierwszy raz ujrzały słońce 😂

cauliflowerpl napisała:

> Potem część wyjedzie za granicę, zdejmie stanik na plaży, a potem będzie z rumi
          > eńcami na policzkach opowiadać, jakie to było niesamowite LOL big_grin
      • filga Re: Która z was 25.07.18, 10:02
        To tych chorych i zboczonych chyba całkiem dużo jest
        • 1matka-polka Re: Która z was 25.07.18, 10:14
          Owszem. Przypomne watki o przebieralniach basenowych. Ze jak to, na golasa przy obcych 😂
          • thank_you Re: Która z was 25.07.18, 10:16
            No kto to słyszał, zeby myć sie nago pod prysznicem? 😂
    • kropkacom Re: Która z was 25.07.18, 08:31
      Stanowczo nie ja. Poza tym wychowałam się w czasach kiedy nagi osesek nie budził niczyjego zdziwienia nad wodą. Przynajmniej ludzie nie robili wrażenia zaskoczonych. Dzisiaj żyjemy w czasach kiedy uważa się, że nasze opinie muszą wszystkich interesować. Co ciekawe, ze jak dzieje się coś złego to jest problem ze znieczulicą w społeczeństwie...
    • cauliflowerpl Re: Która z was 25.07.18, 08:39
      Ja ją chyba wygaszę, bo czasem zaczynam odpowiadać, potem sprawdzam, czy nie ma błędów, rzucam okiem na post, na który odpowiadam i... "kurde, issa, po co ja się produkuję..."
    • thank_you Re: Która z was 25.07.18, 08:45
      Spędzając ostatnio czas na plazy z przyjemnością obserwowałam maluchy ganiające nago (moj Młody tez kiedyś tak biegał, on uwielbia byc nagi) - na pewno wyglądały bardziej naturalnie od roczniakow w bikini...

Historyjka jest wg mnie wymyślona, ale gdyby ktoś zwrócił mi w ten sposób uwagę, to poleciłabym mu pilnowanie swojego parawanu, bo mózg wywiewa a nie kąpielówek mojego dziecka. Ale ja jestem pewna każdego swojego wyboru dot. dziecka, to sa moje autonomiczne decyzje powstałe w wyniku przemyśleń, nie pod wpływem nacisków innych osób.

A tak aby zasiać zgorszenie, to w 4* resorcie dzieci biegały w samych majtkach - te, ktore wróciły z plazy, były juz wykapane, a pod tarasem czekały na nie kolejne. I takie watahy jeździły - w bieliźnie, od 3 do 10 r.z. smile))
      • nangaparbat3 Re: Która z was 25.07.18, 08:56

thank_you napisała:

> Spędzając ostatnio czas na plazy z przyjemnością obserwowałam maluchy ganiające
        > nago (moj Młody tez kiedyś tak biegał, on uwielbia byc nagi) - na pewno wygląd
        > ały bardziej naturalnie od roczniakow w bikini...
        >

Otóż to.
        • thank_you Re: Która z was 25.07.18, 09:46
          No wlasnie, nikt niczego nie komentował, parawany widziałam w ilości homeopatycznej, żadnego picia piwa czy palenia papierosów nie zaobserwowałam, a byłam codziennie dobre 6 h.
          Starsi przeplatali sie z młodszymi, rodzice zwracali uwagę swoim dzieciom, aby nie biegały między ludźmi, nie ochlapywały innych w wodzie.
          Miłe rozmowy, o niczym, niezobowiązujące; ludzie deklarowali chęć przypilnowania leżaka i rzeczy pod nim, gdy szlam pływać; obcy dziadek puszczał latawca z moim synem.
          Żadnego jarmarku, disco - polo z przenośnych głośników, jeden (!!!) stragan z badziewiem po drodze.
          Jedna z większych, publicznych plaz w Polsce.

• zlababa35 Re: Która z was 25.07.18, 08:56
        Oczywiście, że wymyślona/zdrowo ubarwiona, rozpoznałam znajomą, ona różne niemożebne bzdety produkuje po różnych portalach big_grin. Chyba jej tematów zabrakło. Ostatnio pisała o wychowaniu dziewczynek i udowadniała, że konfitura ma nie latać za muchą...
        • thank_you Re: Która z was 25.07.18, 09:48
          Zdecydowanie wymyślone, na dodatek tak nieudolnie, ze chyba nikt nie dał sie na to nabrać, choć nawet taki stek bzdur moze byc przyczynkiem do dyskusji.

A wiesz, zlababo, ze znalazłam - kolejnego juz w swoim życiu - kota? Ściągnęłam go z drzewa, zawiozłam do weta i znalazłam mu dom. Gdzies w kocim niebie powinni mi zrobic ołtarzyk 😂
          • zlababa35 Re: Która z was 25.07.18, 10:21
            Ale super. Masz buziaka dobra kobieto smile. A ja nie znajduję jakoś bezdomnych kotów, chociaż obiecałam sobie, że jeśli znajdę, to przygarnę smile.
            • thank_you Re: Która z was 25.07.18, 10:46
              Mi średnio raz w roku wpada w rece i nie umiem sie od nich odwrócić. Jak juz sie uspokoję z życiem, to bedą zostawać u mnie. smile))
              • thank_you Re: Która z was 25.07.18, 10:49
                Ale ten to taka przylepa, bedą miec z niego pociechę. Jest grzeczny i bezproblemowy. Zdrowy jak byk rozpłodowy 😂
      • cauliflowerpl Re: Która z was 25.07.18, 20:49
        Byłam dziś na plaży i natchniona ematką obserwowałam dzieci niczym jaki pedofil.
        Były dzieci nagie, w majteczkach, w strojach jednoczęściowych, w zupełnie przypadkowych spodenkach i koszulkach. Nie zlokalizowałam tylko mini-bikini.
        Wniosek z tych obserwacji wyniosłam jeden: sądząc po zachowaniu, te dzieci miały kompletnie w dudzie to, w co były ubrane big_grin zabawa, radość, zamki z piasku, chlapanie, ciapanie, rzucanie mokrym piachem i ganianie za piłką.
        • mamma_2012 Re: Która z was 25.07.18, 21:21
          I to ważna obserwacja, bo skoro dzieciom wszystko jedno, a części dorosłych przeszkadzają mniej lub bardziej, z różnych powodów (higiena czy niech już będzie „estetyka”) gołe dzieciaki, to majtki czy pielucha dla tych, które jeszcze nie zgłaszają potrzeb, nikomu nie zaszkodzą, a innych „uszczęśliwią”
          • cauliflowerpl Re: Która z was 25.07.18, 21:38
            Część dorosłych niech sobie najpierw strzeli trochę wysiłku fizycznego, potem zje coś smacznego a na koniec pójdzie sobie na plażę naładowana endorfinami big_grin
            Poza obserwacją, zastanawiałam się głownie jak komukolwiek może cokolwiek przeszkadzać na plaży. Wróciłam wyłącznie z rozsądku, żeby nie jechać po ciemku.
            Muszę sobie koniecznie coś do pływania sprawić, jakieś koło dmuchane czy co...
            • mamma_2012 Re: Która z was 25.07.18, 22:07
              Ja już pisałam dlaczego moje dzieci biegały w majtkach/ pieluchach. Im to chyba nie robiło różnicy na minus (a zakladajac, że piach w pupie nie cieszy dzieci bardziej niż dorosłych, to raczej nawet uprzyjemniało zabawę), to otoczenie i ja jako matka miałam o tyle łatwiej, że nie musiałam wyławiać kupy z wody, zbierać z plaży, świecić oczami jak przypadkiem mój siódmy cud świata nasika komuś mniej nim zachwyconemu koło ręcznika (zresztą jako matka wcale nie byłam zachwycona jak przypadkiem zostałam zabrudzona tym co wypada z dziecka), po internatach i w archiwach znajomych nie będą szalały ich foty z gołym tyłkiem.
              Na uroczego golaska chętni rodzice mogą sobie popatrzeć w domu, mnie golaski (o ile odpieluchowane) nie przeszkadzsją, ale skoro innym tak, to jaki problem założyć majtki?
    • zlababa35 Re: Która z was 25.07.18, 08:55
      Aha. Takie cuda produkuje moja znajoma, pseudodziennikarka i pseudoscenarzystka w jednym. Uwierz, ubarwia niemożebnie, więc i ten list albo podrasowała, albo to fake.
    • aamarzena Re: Która z was 25.07.18, 08:55
      Hmmm, ale skąd pewność, że kobiecie przeszkadzał dziecięcy goły tyłek na plaży, a nie np. to, że dziecko spało jej piecem po oczach i nikt nie reagował albo defekowalo kolo parawanu.
      Abstrahując od tego, że sytuacja jest zmyślona to problem z brakiem majtek powstał w głowie pani Ani, bo z wypowiedzi współplażowiczki nic takiego nie wynika.

„Na litość boską, jak tak można?! To nie jest prywatna plaża! Przecież tutaj wszyscy przychodzą. Jak ja miałam małe dziecko i byłam na plaży, to w życiu takiego czegoś nie robiłam. Pani syn nie jest pępkiem świata. Niech się pani trochę zastanowi!”
      „No oczywiście, że nawet pani nie zareaguje. Widać, że to jakaś patologia z południa Polski. Przyjeżdżają tylko i piwska piją, a normalni ludzie już nie mają gdzie odpoczywać. Jak się nie umie dostosować do reszty to się powinno w domu siedzieć. Tak tylko Polacy potrafią. Aż wstyd w innych krajach się przyznać że się z Polski pochodzi”
      Gdzie tu o bieganiu nago dwulatka? Za to o piciu piwa na plaży jest, do czego pani Ania się nie odniosła big_grin
      • aamarzena Re: Która z was 25.07.18, 08:56
        *sypało piachem po oczach
    • anahera Re: Która z was 25.07.18, 09:06
      To ja z innej beczki. Dziecko powinno miec nie tylko majteczki ale i koszulke z filtrem UV i tylko to by mnie razilo.
      • 1matka-polka Re: Która z was 25.07.18, 09:10
        I kroplowkę z witamina D.
        • memphis90 Re: Która z was 25.07.18, 13:00
          Tego się nie podaje w kroplowce...
          • 1matka-polka Re: Która z was 25.07.18, 13:02
            To byl taki zarcik. Przerysowanie takie.
        • anahera Re: Która z was 25.07.18, 22:17
          Bez przesady, wit D i tak wchlonie. Wzroslam z ta kampania www.sunsmart.com.au/tools/videos/current-tv-campaigns/slip-slop-slap-seek-slide-sid-seagull.html, tak samo reszta mojego spoleczenstwa. Golutkie dziecko na plazy musialoby byc pokryte od stop do glow widoczna warstwa kremu z filtrem aby nikt nie zareagowal z przerazeniem, a tu wyjatkowo nie-wtracajacy sie narod.
    • triss_merigold6 Re: Która z was 25.07.18, 10:25
      Cóż za egzaltowany stażysta.
    • afro.ninja Re: Która z was 25.07.18, 10:54
      Dobra, a ja kiedyś widzialam jak pies centralnie przed nami zrobil kupę, a właściciele byli tak z 300 metrów dalej. Pies rasowy, och i axh i wali kupe do mozra. Co robić droga ematko?! To juz wolę gołe tylki i kupska dzieci, bo chociaż można podejść i zwrócić uwage. Mnie np. dziecuece pupy nie przeszkadzają, ostatnio czytałam, ze ludzie robią kupy na basenie. Na basenie! Jak żyć?!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka