Dodaj do ulubionych

Wolontariat-punkty

08.09.18, 07:08
Czy mogę prosić o podanie rozporzadzenia(lub jego fragmentu) regulującego przyznawanie punktów za wolontariat na świadectwie ukończenia SP ?
Właśnie spotkałam sie z interpretacją,że trzeba 2 lata uczestniczyć w zajęciach .I nie będą za to przyznawane konkretne punkty, tylko może to być rozstrzygającym argumentem w momencie, kiedy kilku kandydatów ma po tyle samo punktów za inne osiągnięcia, a walczą o to samo miejsce.
Z poprzednich wątków jakos inaczej zrozumiałam
Obserwuj wątek
    • morekac Re: Wolontariat-punkty 08.09.18, 07:24

Rozporządzenie MEN z marca 2017 jest obowiązujące - tam sprawdzaj. Moim zdaniem są 3 punkty, zależne tylko i wyłącznie od tego, co uznaje szkoła. Czyli musiałabyś też dowiedzieć się w szkole.
      Chociaż oczywiście mogą być zmiany rozporządzeń na wiosnę.
      • 1unia4 Re: Wolontariat-punkty 08.09.18, 07:35
        Czyli to jest uznaniowe?W każdej szkole mogą do tego podchodzić inaczej ?
        • morekac Re: Wolontariat-punkty 08.09.18, 13:14
          Takie mam wrażenie.
          • arwena_11 Re: Wolontariat-punkty 08.09.18, 13:42
            To chyba nie tak. Jak jest na świadectwie - uznają z automatu. Ważne żeby wymusić na gimnazjum wpis na świadectwo. Czasami szkoła może chcieć sprawdzić - ale w praktyce to się nie zdarza.

Punkty za wolontariat doliczały się automatem w systemie ( Warszawa ), jak się wprowadziło nazwę fundacji.
            • 1unia4 Re: Wolontariat-punkty 08.09.18, 15:43
              Ale jak ma sie do Rozporządzenia stwierdzenie"ze wolontariat musi trwać dwa lata".Tam chyba tego nie ma.
              Czy jest jakaś nowelizacja przepisów?
              Wolontariat albo jest -albo nie ma
              • ewa_mama_jasia Re: Wolontariat-punkty 08.09.18, 15:46
                Pytanie skąd masz to stwierdzenie o dwóch latach. Bo tak powiedziała sekretarka w szkole, pani z fundacji czy kolega Twojego dziecka?
                • 1unia4 Re: Wolontariat-punkty 08.09.18, 15:54
                  Informacja jest ze szkoły
                  • ewa_mama_jasia Re: Wolontariat-punkty 08.09.18, 16:00
                    No to niech Ci podadzą podstawę prawną.
                  • arwena_11 Re: Wolontariat-punkty 10.09.18, 08:34
                    No to sięgnij do ustawy i rozporządzenia.
                    Art 7 Rozporządzenia
                    § 7. W przypadku przeliczania na punkty kryterium za osiągnięcia w zakresie aktywności społecznej, w tym na rzecz
                    środowiska szkolnego, w szczególności w formie wolontariatu, o których mowa w art. 20f ust. 2 pkt 4 lit. b, art. 20h ust. 6 pkt 5 lit. b i art. 20j ust. 2 pkt 5 lit. b ustawy, przyznaje się 3 punkty

W ustawie mowa, że statut szkoły powinien określać sposób wykonywania wolontariatu. Jak nie ma takiego zapisu - szkoła nie może odmówić wpisu na świadectwo.

A i jeszcze spotkałam się z tym, że szkoły razem z kopią świadectwa, wyników egzaminu- biorą zaświadczenia o wolontariacie, jeżeli nie było wpisane na świadectwie.
                    Z
    • taki-sobie-nick Re: Wolontariat-punkty 09.09.18, 00:11
      A swoją drogą potraktowany w ten sposób wolontariat przestaje być wolontariatem, ale to uwaga ogólna.
      • ewa_mama_jasia Re: Wolontariat-punkty 09.09.18, 00:31
        Dawno to już pisałam. To niektore ematki odpowiadały, że to nieprawda, że młodzież robi wolontariat dla punktów, tylko z potrzeby serca.
        • taki-sobie-nick Re: Wolontariat-punkty 09.09.18, 00:37
          Nawet jeśli jakaś zajmuje się wolontariatem (nie "robi wolontariat") z potrzeby serca, to zaliczanie punktów za ów wolontariat odbiera mu cechy wolontariatu.

Notabene dlaczego fundacja? A nie mogę robić zakupów starszej pani z sąsiedztwa?
          • morekac Re: Wolontariat-punkty 09.09.18, 05:49
            Bez przesady - zapoznajcie się z definicją wolontariatu.
            Te 3 punkciki to jest tyle, co wyższa ocena z jednego przedmiotu, a dość się trzeba narobić. I tak jak widać we wspomnianym wątku, szkoły nie chcą zaliczać jednorazowej i jednodniowej akcji jako wolontariatu (i słusznie).
            • 1unia4 Re: Wolontariat-punkty 09.09.18, 07:06
              Zgadzam sie ze jest to wypaczona idea wolontariatu(ale takie ktoś wprowadził zasady)
              Moje dziecko zajmowało sie wolontariatem cały rok-to nie była "jednorazowa akcja"
              • taki-sobie-nick Re: Wolontariat-punkty 09.09.18, 22:39
                1unia4 napisał(a):

> Zgadzam sie ze jest to wypaczona idea wolontariatu

Ależ nie ciebie się czepiam.
          • morekac Re: Wolontariat-punkty 09.09.18, 05:50
            taki-sobie-nick napisała:
            >
            > Notabene dlaczego fundacja? A nie mogę robić zakupów starszej pani z sąsiedztwa
            > ?
            Nie, bo robisz to z powodów więzi towarzyskich.
            • taki-sobie-nick Re: Wolontariat-punkty 09.09.18, 22:39
              morekac napisała:

> taki-sobie-nick napisała:
              > >
              > > Notabene dlaczego fundacja? A nie mogę robić zakupów starszej pani z sąsi
              > edztwa
              > > ?
              > Nie, bo robisz to z powodów więzi towarzyskich.
              >
              >
              > Załóżmy, że przedtem jej nie znałam, poznaję dopiero z przynoszeniem zakupów.
            • taki-sobie-nick Re: Wolontariat-punkty 09.09.18, 22:49

> Nie, bo robisz to z powodów więzi towarzyskich.

Aha, czyli wolontariat musi być pracą darmową na rzecz fundacji. tongue_out
    • 1unia4 Re: Wolontariat-punkty 17.09.18, 16:19
      Inaczej-ze szkoły (SP)-dowiedziałam sie ,że Rozporządzenie o którym tu wszyscy piszą tyczy gimnazjum.Podobno NIE MA regulacji prawnych obejmujacych szkoły podstawowe??
      • morekac Re: Wolontariat-punkty 17.09.18, 17:40
        Możliwe, że będzie w lutym. Jeszcze by się gó...arzom we łbach poprzewracało, gdyby znali zasady wcześniej.
      • triss_merigold6 Re: Wolontariat-punkty 17.09.18, 17:51
        Na wszelki wypadek załatw sobie kogoś, żeby dzieciakowi kwit wystawił, przecież tylko o to chodzi.
        • arwena_11 Re: Wolontariat-punkty 17.09.18, 18:06
          Ostatnio rozmawiałam z wychowawcą syna i on wprost mówił - że wolontariat to fikcja- o czym licea doskonale wiedzą. Ale każą dawać punkty - to dają.

• triss_merigold6 Re: Wolontariat-punkty 17.09.18, 18:13
            Skoro tak po amerykańsku wpisali, że wolontariat daje punkty, to korzystanie z ww. było kwestią czasu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka