Dodaj do ulubionych

Molekularne testy alergiczne

17.09.18, 23:28
Wiecie o tym coś więcej? Któraś z Was robiła? Warto? Jestem uczulona na całą masę różnych rzeczy, krzyżowo oczywiście też. Z testów skórnych niewiele wynika, alergolog mówi, żebym "obserwowała swoje reakcje". A ja bym chciała coś wiedzieć więcej, czego unikać, jak lepiej skomponować swoją dietę, jak sobie pomóc, bo niektóre z objawów mojej alergii nieźle dają mi się we znaki (no i z biegiem lat jest coraz gorzej).
Znalazłam takie coś:
diag.pl/pacjent/molekularna-diagnostyka-alergii-alex-alergologiczny-test-najnowszej-generacji/
Zapewne musiałabym wyłożyć na to badanie (niemałą) kwotę prywatnie, wolałabym więc wiedzieć, czy to ma jakiś głębszy sens wink
Obserwuj wątek
    • fil.lo Re: Molekularne testy alergiczne 18.09.18, 08:38
      Do góry. Czyżby ematka nie wiedziała wszystkiego...?
    • mamtrzykoty Re: Molekularne testy alergiczne 18.09.18, 09:10
      To test badający IgE.
      Ma sens tylko wtedy, gdy ma się wysokie miano IgE całkowitego we krwi.
      Jeśli w skórnych ci mało wychodzi, to mało prawdopodobne abyś miała wysokie IgE bo skóra też wykazuje reacje na alergeny, głównie wtedy gdy jest dużo przeciwciał IgE.
      Jak chcesz zainwestować kasę, to lepiej w testy płatkowe pokarmowe, albo w test MRT, który nie sprawdza przeciwciał tylko reakcję białych krwinek na alergeny.
      Możesz też zrobić test imu pro, albo inny(reklamowany jako testy na nietolerancje pokarmowe, choć wcale to nie są żadne nietolerancje) sprawdzający przeciwciała IgG, ale najpierw zrób badanie krwi na IgG całkowite, bo jak wyjdzie ich mało to sytuacja analogiczna jak przzy IgE - z testu nic wyjdzie.
      • memphis90 Re: Molekularne testy alergiczne 18.09.18, 09:18
        No nie do końca tak jest, bo prawidłowe IgE całkowite nie wyklucza obecności przeciwciał IgE przeciwko konkretnemu składnikowi pokarmowemu. Tak naprawdę dopiero niedobory przeciwciał uniemożliwiają rozpoznanie. Panel IgG póki co nie ma dużej wartości diagnostycznej, wyniki nie są standaryzowane w żadnen sposób i nie są zalecane w diagnostyce alergii.
        • mamtrzykoty Re: Molekularne testy alergiczne 18.09.18, 09:29
          Troretycznie masz 100% racji, ale w praktyce w bardzo wielu przypadkach można tę rację o kant tyłka potłuc.
          • fil.lo Re: Molekularne testy alergiczne 18.09.18, 16:05
            Dziewczyny, bardzo dziękuję, że się wypowiedziałyście. Czyli w zasadzie wynika z tego, że ten test powinnam sobie odpuścić. Taka rozszerzona diagnostyka to dla mnie nowość, bo moja alergolog jest bardzo małomówna i szukam na własną rękę. Poczytam o informacji tych testach, o których piszesz, Mamtrzykoty.

• fil.lo Re: Molekularne testy alergiczne 18.09.18, 16:20
              Ech, bądź tu człowieku mądry. Trochę poczytałam... i każdy z tych testów jest absolutnie innowacyjny i najlepszy (wg tych, co je przeprowadzają oczywiście).
              • mamtrzykoty Re: Molekularne testy alergiczne 18.09.18, 23:06
                A co ci w tych skórnych wyszło?
                Ogólnie testy są bardzo zawodne. Obserwacja lepsza, i dieta eliminacyjna.
                • fil.lo Re: Molekularne testy alergiczne 18.09.18, 23:35
                  Jestem uczulona na trawy, drzewa i zboża (pyłki). To mi wyszło w testach bardzo dobitnie. Odczulałam się, pomogło troszeczkę. Potem doszła mi alergia pokarmowa, w testach nie wyszły mi w zasadzie żadne owoce (a mam bardzo mocne objawy np. na jabłka, czereśnie, morele, śliwki, figi, grejpfruty i in.), wyszło mi niewiele warzyw (typu seler, groch - a mam mocne uczulenie np. na marchew).
                  Także to nie tak, że nic nie wychodzi, ale z tych pokarmowych niewiele. Ostatnio mam niemiłe objawy ze strony układu pokarmowego i do końca nie wiem, po czym. Myślałam, że taki test mógłby mi pomóc w unikaniu tego, co mi szkodzi, bo np skoro wśród krzyżowych alergenów mam np. pomidora i ziemniaki a (wydaje mi się, że) nie mam po nich żadnych sensacji, to czy powinnam je jeść czy lepiej nie? Sama nie wiem.
                  • fil.lo Re: Molekularne testy alergiczne 18.09.18, 23:37
                    A jeśli zacznę unikać wszystkich krzyżowych ze zbożami, trawami i drzewami, to już mi chyba nic nie zostanie uncertain
                  • memphis90 Re: Molekularne testy alergiczne 19.09.18, 10:16
                    Brzmi jak krzyżowa...
                    Jeśli NIE masz objawów, to jesz na zdrowie. Tak samo, jeśli wychodzi "cos" w testach, a widzisz, że po zjedzeniu zdecydowanie nie dzieje się nic złego.
                    • fil.lo Re: Molekularne testy alergiczne 19.09.18, 10:24
                      Dzięki za odpowieedźsmile Problem polega na tym, że od niedawna mam takie objawy, co do których niełatwo mi zidentyfikować sprawcę, bo nie jest reakcja natychmiastowa.
      • nat_pietruszka Re: Molekularne testy alergiczne 27.04.19, 13:05
        Testy na nietolerancję pokarmową nie mają żadnych podstaw naukowych. Byłam u wielu alergologów i wszyscy zgodnie stwierdzili, że to zwykłe naciąganie na kasę. Sprawdzanie przeciwciał IgG nie ma sensu, w diagnozowaniu alergii najważniejsze są zaobserwowane objawy i testy badające poziom IgE wobec konkretnych alergenów (wszędzie o tym przeczytasz).
    • fil.lo Re: Molekularne testy alergiczne 18.09.18, 20:27
      Podbijam jeszcze raz, bo może ktoś, coś...
    • fil.lo Re: Molekularne testy alergiczne 19.09.18, 10:10
      Podbijam, żeby Mamtrzykoty dostrzegła w gąszczu tych wątków o ślimakach...
    • nat_pietruszka Re: Molekularne testy alergiczne 27.04.19, 13:36
      Osobiście polecam diagnostykę molekularną, informacje na temat reakcji krzyżowych są meega pomocne w codziennym życiu. Sama mam uczulenie na kota i od jakiegoś czasu zaczęłam się dziwnie czuć po niedzielnym schabowym, alergolog zalecił test molekularny. Ja akurat wykonałam test faber, bo ma wynik online, ale alex o którym wspominasz jest chyba podobny. Na początku cena była barierą, ale czego nie robi się dla zdrowia. Wyszło mi, że jestem uczulona na kota, konkretnie na jedną z jego molekuł, która krzyżuje z molekułą mięsa wieprzowego, na którą mój organizm też zaczął reagować. No i muszę unikać wieprzowiny. Podobno odczulanie na kota ma pomóc i reakcje po mięsku też się osłabią. podaję dwa linki do ciekawych artykułów na temat tej metody diagnostycznej:

pulsmedycyny.pl/diagnostyka-kluczowym-elementem-postepowania-u-osob-z-alergia-947428?fbclid=IwAR1FK2VcY3sd157IGDcpp38jgPsNziMkg9EUtBm1zlWsrSe88BChEr2kSkY

zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/7,109060,24693433,jak-skutecznie-diagnozowac-alergie.html?bo=1

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka