Dodaj do ulubionych

szykuje się zagłada

13.11.18, 10:49
Czytałyście może w "Dużym Formacie" wywiad z prof. Szymonem Malinowskim na temat efektu cieplarnianego? Profesor (fizyk atmosfery, dyrektor Instytutu Geofizyki na Wydziale Fizyki UW, przewodniczący Komitetu Geofizyki PAN) mówi, że już w następnym pokoleniu, ok. 2050 r., zginie nasza cywilizacja, 80 proc. ludzi. Nadejdą kataklizmy takie, jak powodzie, tornada oraz wzrost temperatury w strefie równikowej do takiej, w jakiej nie da się żyć, co spowoduje eksodus ludzi do stref umiarkowanych.
Zaczęłam się bać.
Czytałyście? Co myślicie?

Wywiad ma tytuł: "35 stopni w cieniu. Na razie jest super, nie? Ale niebawem wyginiemy"
Obserwuj wątek
    • fornita111 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 10:51
      Czytalam. Straszne.
    • aniani7 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 10:55
      Podobno asteroida może uderzyć w lutym 2019 www.antyradio.pl/Adrenalina/Archiwum-Tajemnic/Koniec-swiata-nastapi-w-2019-roku-W-Ziemie-moze-uderzyc-asteroida-27075
      • princesswhitewolf Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 13:16
        bzdury.
      • zosia_1 Re: szykuje się zagłada 16.11.18, 21:26
        Ależ skąd, przecież już od 01.01 2000 roku nas jako ludzkości nie ma, komputery przestały działać, ziemia już wtedy zmieniła bieguny, a jeśli nadal wierzysz, że żyjesz, to nieprawda 😜
    • alicia033 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 10:57
      ma rację.
    • spanish_fly Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 10:59
      Boję się od dawna, nie są to nowe informacje.
      • mama-ola Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 11:03
        Zgadza się, o efekcie cieplarnianym trąbi się od dawna. Ale czy rządy państw zarządzą coś globalnego? Nie wiem - strzelam - plan pięcioletni wyeliminowania wszystkich aut spalinowych na całej planecie?
        • spanish_fly Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 11:08
          Były różne porozumienia klimatyczne, niestety dobra wola niektórych polityków przegrywa z pazernością władców tego świata.
          • mama-ola Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 11:17
            Przewiduje się, że Rosja ucierpi najmniej, ponieważ nie ma terenów zalewowych.
            Gdy podniesie się poziom mórz i oceanów, to zalać może np. Wielką Brytanię, w Polsce np. Gdańsk, generalnie tereny wzdłuż linii brzegowej, ale Rosja - schowana w głąb kontynentu - będzie się miała nieźle. Tak więc wierzę, że ten "władca tego świata" nie jest zainteresowany poświęcaniem czegokolwiek, ale UE i Ameryka powinny coś zrobić.
            • filemonibonifacy Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 11:21
              Rosja ma Syberię z topniejącą wieczną zmarzliną i ryzykiem uwolnienia się pokładów metanu. Topniejące lodowce i związane z tym zalania to przy tym drobiazg
              • maadzik3 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 13:58
                ale to - jeżeli nastąpi - będzie miało wpływ na wszystkich a nie na Rosję tylko. Podczas gdy zalania linii brzegowej siłą rzeczy dotyczą bardziej państwa zalewanego.
                A w ogóle to wydaje mi się że problem śmieci, plastiku i toksyn dopadną nas jeszcze wcześniej
        • astrum-on-line Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 11:53
          Możesz sobie realnie wyobrazić w perspektywie pięcioletniej wyeliminowanie wszystkich samochodów spalinowych na planecie? I co w zamian? Komunikacja publiczna, która dowiezie każdego na każde zapupowie o każdej porze? Jeżdżaca na wodę? Samochody elektryczne rozwiązują sprawę może w Norwegii, która ma prąd z wody, ale nie w Polsce, w której trzeba by kolejne cztery spalające ropę, gaz czy węgiel elektrownie postawić.
          • filemonibonifacy Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 12:02
            Są inne źródła energii odnawialnej np. bardzo efektywna energia słoneczna (jak znalazł w dobie globalnego ocieplenia). Niemcy zbliżone do nas położeniem geograficznym robią to już od dawna, szkoda, że u nas jest obecnie "cała wstecz"
            • astrum-on-line Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 12:34
              Niemcy w sprawach energii odnawialnej są chyba kilkadziesiąt lat przed Polską. Ale aktualnie w Niemczech toczy się walka o wycięcie resztek lasu, bo pod nim jest węgiel brunatny. I i tak nie wyobrażam sobie, żeby te wszystkie wiatraki czy solary miały zwiększyć swoją moc o tyle, żeby nagle starczyło energii na ładowanie aut.

Mnie naprawdę sytuacja na naszej planecie martwi. Za swojej strony staram się nie dokładać do środowiska śmieci więcej niż muszę. Nie zwiększać swojego śladu węglowego. Robiąc zakupy zastanawiam się, czy na pewno jest mi to potrzebne. Nie wyrzucam jedzenia, segreguje dokładnie śmieci. I zdaję sobie sprawę, że to nie znaczy nic. Oserwuję degradację środowiska od 30 lat (jak ubożeje świat roślinny i zwierzęcy wokół, jak zmienia się klimat). I nic. W sklepach mam czosnek z Argentyny i Chin i wszyscy uważają, że tam ma być. Naukowcy, którzy publikują alarmowe dane wyśmiewa się jako ekooszołomów. A my dalej zaludniamy ziemię i czynimy ją sobie poddaną. I nawet, jeżeli w niektórych krajach maleje przyrost naturalny, to uważa się, że to źle. No cóż, za chwilę wybijemy się w walkach o wodę pitną albo udusimy w resztkach plastiku, który radośnie rozsialiśmy po całym świecie.
              • filemonibonifacy Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 13:00
                Wszystko to prawda, ale z drugiej strony w obiegu publicznym pojawia się coraz więcej alarmujących danych o zbliżającej się katastrofie, znacząco więcej niż jeszcze dwa-trzy lata temu (programy dokumentalne, wywiady, wiadomości w codziennych serwisach informacyjnych, często dzień po dniu). Towarzyszy temu również moda (można ją różnie oceniać) na urządzenia antysmogowe, np. do mieszkań; sponsorami różnych medialnych wydarzeń są producenci produktów ekologicznych (również można ich różnie oceniać), upowszechnia się zwyczaj na badanie czystości powietrza w najbliższej okolicy. Moim zdaniem świadczy to o rosnącej świadomości, o wyłanianiu się nowego wcale nie niszowego "klienta" (niestety, znów ten kapitalizm), który dziś już wie o zanieczyszczeniu środowiska, a jutro być może zechce coś zmienić. Na początek dobre i to. Też jestem raczej pesymistką, ale bardzo się staram, żeby jednak nie poddawać się ogólnemu zniechęceniu; tym bardziej, że działanie wielu lobbystów-trucicieli jest obliczone właśnie na to.
              • dyzurny_troll_forum Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 14:13
                astrum-on-line napisała:

> Niemcy w sprawach energii odnawialnej są chyba kilkadziesiąt lat przed Polską.
                > Ale aktualnie w Niemczech toczy się walka o wycięcie resztek lasu, bo pod nim j
                > est węgiel brunatny.
                > I i tak nie wyobrażam sobie, żeby te wszystkie wiatraki cz
                > y solary miały zwiększyć swoją moc o tyle, żeby nagle starczyło energii na łado
                > wanie aut.

Był już taki dzień, wtorek 1 maja 2018, ze cała zapotrzebowanie Niemiec przez dwie godziny było pokrywane wyłącznie przez źródła odnawialne. Jeszcze kilka lat i zaleją Europę tania energią.
                • astrum-on-line Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 16:39
                  dyzurny_troll_forum napisała:

> Był już taki dzień, wtorek 1 maja 2018, ze cała zapotrzebowanie Niemiec przez d
                  > wie godziny było pokrywane wyłącznie przez źródła odnawialne. Jeszcze kilka lat
                  > i zaleją Europę tania energią.
                  >

Tak, kojarzę. Niemcy dbają o rozwój odnawialnych źródeł energii, co nie znaczy, że ta energia jest tania. A już na pewno Niemcy nie będą jej rozsyłać za pół darmo. Więc rozumiem, że przeciętny Polak niesamowicie się ucieszy, że rachunki za prąd ma wpradzie dwa razy wyższe, ale za to ma niemiecki prąd ze źródeł odnawialnych. A tak na marginesie, pierwszego maja jest święto narodowe i wysztko pracuje na pół gwizdka.
              • afro.ninja Re: szykuje się zagłada 16.11.18, 08:34
                Akurat Polscka bardzo eko, jesteśmy w niżu i juz z niego nie wyleziemy.
                • katja.katja Re: szykuje się zagłada 16.11.18, 08:41
                  Czemu?
                  • olena.s Re: szykuje się zagłada 16.11.18, 09:38
                    Matematyka. Układ demograficzny na to nie pozwoli (za mało kobiet w wieku rozrodczym, za dużo starych dziadów).
                    • katja.katja Re: szykuje się zagłada 16.11.18, 19:42
                      A jak czysto teoretycznie obecne pokolenie dzieci zacznie się rozmnażać wcześniej (np. 20-25 lat) i więcej (3-5 dzieci) to też?
                      • olena.s Re: szykuje się zagłada 16.11.18, 19:59
                        Nie ma żadnych przesłanek, żeby tak się mogło stać. Ludzie wiążą się mniej chętnie i później, uczą się dłużej, mają do dyspozycji antykoncepcję, brakuje im też wiary w bezpieczną przyszłość, a problemy z płodnością jak się wydaje stają się coraz powszechniejsze.
                        Poczytaj analizy GUS, albo wywiady z naukowcami.
                        A czysto teoretycznie to sobie możesz wymyślić sztuczną macicę, albo rozmnażanie przez pączkowanie, albo akcelerator płodności pozwalający na zdrowe i naturalne ciąże 70-latkom.
                        • katja.katja Re: szykuje się zagłada 16.11.18, 23:51
                          Może jednak ktoś się odniesie merytorycznie, a nuż nowe pokolenie będzie rozmnażać się więcej.
          • alicia033 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 12:04
            o tak, dalej neguj i zaprzeczaj, że się nie da, na pewno na tym daleko zajedzieszcrying astrum-on-line.
            • astrum-on-line Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 13:00
              Ja neguje i zaprzeczam?

Czy któraś z osób mająca wspaniałe pomysły racjonalizatorskie jak ustawić życie na ziemi, żeby było lepiej w jakimkolwiek zakresie zrezygnowała z własnego komfortu? Nie poleciała na wakacje do Turcji czy Grecji, żeby niepotrzebnie samoloty paliwa nie spalały? Używa czwarty rok tego samego telefonu i laptopa, żeby śmieci nie produkować? Zakupy nosi w rękach, codziennie, w mniejszych ilościach, żeby samochodu niepotrzebnie nie używać? Nie kupi dziecku i sobie kolejnego jogurtu czekoladowego, bo dwa poprzednie, truskawkowy i pomarańczowy, jeszcze są nie zjedzone?

Krótka piłka - w Dzień Singla ludzie wydali na Aliexpresie 30 milionów dolarów. Ile małych paczuszek przyleci z tego do Polski, ile paliwa spalą te samoloty i ile z tych rzeczy było komuś naprawdę niezbędne a ile zostało kupionych bo takie ładne i tanie?
              • milva24 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 13:11
                Nie latam na wakacje, zakupy przynoszę w rękach, staram się kupować produkty lokalne albo chociaż polskie, jako rodzina jemy niewiele mięsa, jogurty kupuję tylko naturalne, ubrania dla siebie kupuję głównie w lumpeksie, dla dzieci przeważnie nowe ale noszą jedna po drugiej i wydaję dalej). Mam w szafie spódnicę po mojej matce, starszą ode mnie i nadal ją noszę. Wolę kupić jedną rzecz droższą ale solidną, która starczy na dłużej niż trzy tańsze, nie zamawiam na alliexpress, z zalando też zrezygnowałam choć kiedyś mi się zdarzało. To juz mogę coś powiedzieć?
              • aagnes Re: szykuje się zagłada 14.11.18, 10:03
                wypisz wymaluj ja smile
                i na dodatek nie jezdze samochodem.
                ale ludzie wychowani w dobrobycie i i nieróbstwie niestety nie sa w stanie myslec o niczym innym niz wlasny tyłek. jest niezły wywiad na pierwszej stronie gazety o tym, ze czeka nas jeszcze glebszy i dlugotrwaly kryzys gospodarczy m in wlasnie przez zycie na kredyt (w duzym uproszzeniu).
                sami sie prosimy o jakas wojne z której musi sie wylonic nowy inny porzadek.
                • milva24 Re: szykuje się zagłada 14.11.18, 10:13
                  Ja też jeżdżę mzk ale nie mam prawo jazdy więc już się na ten fakt nie powoływałam. O tym kryzysie to już mi się coś przewijało. Z resztą wkoło widzę jak ludzie radośnie się zadłużają nie bacząc na to, że stopy procentowe najniższe od lat. Kiedy wszystko dupnie będzie niewesoło.
                  • miruka Re: szykuje się zagłada 17.11.18, 08:07
                    Ja nawet samochodu nie mam, mąż też nie, tak wyprzedzając, w otoczeniu jesteśmy postrzegani jak nędzarze-dziwacy, ktoś mi ostatnio powiedział: szczęśliwi ludzie, ale to było z przekąsem
                    • katja.katja Re: szykuje się zagłada 17.11.18, 09:42
                      Ja też nie mam samochodu ani nawet roweru.
          • mama-ola Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 12:10
            > Możesz sobie realnie wyobrazić w perspektywie pięcioletniej wyeliminowanie wszystkich samochodów
            > spalinowych na planecie? I co w zamian?

Mogę sobie wyobrazić niektóre rzeczy:
            - trolejbusy, tramwaje zamiast autobusów
            - zwiększoną produkcję aut elektrycznych i zaprzestanie produkowania spalinowych
            - wzrost cen cen paliwa spalinowego (żeby nie opłacało się go kupować)
            - dotacje do aut elektrycznych (żeby opłacało się je mieć)
            - tę sieć solarną, o której mówi prof. Malinowski - pobiera ze Słońca energię, którą można od razu wykorzystać, ale nie można jej zmagazynować (nie umiemy na razie) - w związku z czym mogłaby być przekazywana jako paliwo do transportu
            - od czasu do czasu home working zamiast codziennego jeżdżenia do biura (tam, gdzie to możliwe oczywiście)
            - zalecenie/przymus jeżdżenia rowerem do pracy w określonych warunkach, np. trasa praca-dom poniżej 10 km i zaświadczenie od lekarza o braku przeciwwskazań, dotacja z zakładu pracy do roweru (jak teraz do okularów)

i jeszcze parę pomysłów by się znalazło.
            Te 5 lat to mało, wiem, to był tylko przykład.
            • heca7 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 12:23
              Hmmm a wiesz gdzie kończy się rura wydechu samochodu elektrycznego w Polsce? 🤔 w Kozienicach, Bełchatowie itd. O kant doopy potluc taką ekologię.
              • alicia033 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 12:35
                zgadza się, samochody elektryczne to ekologicznie ślepa uliczka, dlatego (o ile czasu starczy), wyprą je w końcu auta z napędem wodorowym.
                Co do prądu elektrycznego - to (ostatecznie) potrzebny jest i jednym i drugim i ogólnie całej ludzkiej cywilizacji, ale naprawdę nie musi się, jak w Polsce, brać ze spalania węgla.
                • babcia.stefa Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 12:49
                  Nie wyprą, bo jest histeria że WODÓR WYBUCHO.
              • astrum-on-line Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 12:40
                Heca7, ja to wiem. Zresztą nie dawno czytałam ładne zestawienie śladów węglowych samochodów elektrycznych. To ma sens tylko w krajach, mających prawie 100 % energii ze źródeł odnawialnych. No to w Europie się opłaca w Norwegii i na Islandii. Plus produkcja samochodów elektrycznych jest koszmarnie uciążliwa dla środowiska - akumulatory.
    • filemonibonifacy Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 11:07
      Na ten temat też jest książka Ewy Bińczyk pt. Epoka człowieka. Retoryka i marazm antropocenu. W skrócie o tym, dlaczego nie dopuszczamy do świadomości danych o zmianie klimatu (wyparcie, lekceważenie, zaprzeczanie, wiara w różne fejkowe dane dystrybuowane przez przemysł ciężki i paliwowy i związanych z nim "naukowców"). Wygląda to źle, a nawet bardzo źle, bo nie dość, że bardzo trudno będzie zdążyć z jakimikolwiek globalnymi działaniami ratunkowymi, to znakomita większość z nas pewnie nawet nie zacznie się o to starać (naciskać polityków itp) sad
      • mama-ola Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 11:12
        > wyparcie, lekceważenie, zaprzeczanie
        Do tej pory było to i moim udziałem. Dopiero ten artykuł do mnie trafił. No i pogoda, jest tak ciepło. Widuję biegaczy w krótkich spodenkach i t-shirtach, a mamy listopad. W dzieciństwie na 1 listopada marzły mi palce u stóp w kozaczkach, takie wspomnienie mam.
        • filemonibonifacy Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 11:14
          Tu wywiad z Bińczyk: wyborcza.pl/magazyn/7,124059,23775125,antropocen-epoka-nieodwracalnych-strat-czyli-pierwsze-lato.html
          • mama-ola Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 11:20
            Dzięki
      • princesswhitewolf Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 14:23
        >dopuszczamy do świadomości danych o zmianie klimatu (wyparcie, lekceważenie, zaprzeczanie, wiara w różne fejkowe dane dystrybuowane przez przemysł ciężki i paliwowy i związanych z nim "naukowców"

to co piszesz sugeruje ze zmiana klimatu to tylko wina czlowieka. I to jest Fake.

Udzial czlowieka w tym to pare procent. Warto o pare procent zadbac ale to nie glowna przyczyna
        • anilka Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 15:57
          Bredzisz. zmiany klimatu następowały zawsze, na przemian zdarzały się okresy ochładzania i ocieplania klimatu, ale wymień w dziejach Ziemi okres, gdy zmiany klimatyczne następowały tak szybko jak teraz.
          I napisz jeszcze co powoduje taką szybkość tych przemian.
        • filemonibonifacy Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 17:06
          Jeśli nie przekonuję Cię w tej sprawie stanowisko 98% naukowców, mówiących o antropogennych przyczynach ocieplania się klimatu i publikujących w recenzowanych czasopismach z jedyną obecnie wiarygodną procedurą peer review, nie przekonam Cię z pewnością i ja.
          Jako ciekawostkę podaję jednak przykład tworzenia quasi faktów i garść danych statystycznych (za wspominaną już przeze mnie Bińczyk):
          "Spośród 56 książek sceptycznych wobec tezy głoszącej antropogeniczne przyczyny ocieplenia klimatu, opublikowanych w latach 90. XX wieku, i przebadanych przez Petera J. Jacquesa, Rileya E. Dunlapa i Marca Freemana aż 92% zostało napisanych przez autorów związanych z prawicowymi, konserwatywnymi fundacjami w USA sponsorowanymi przez
          przemysł tytoniowy i paliwowy. W latach 80. zeszłego stulecia takich książek było trzynaście. W 2006 roku Royal Society skierowało list do ExxonMobil, potępiając działalność tego koncernu i nawołując do zaprzestania sponsorowania wysiłków mających na celu dezinformowanie w kwestii zmiany klimatycznej (Kolmes 2011: 36). Również amerykańska organizacja Union of Concerned Scientists (UCS) skrytykowała ExxonMobil za „najbardziej wyrafinowaną i najbardziej udaną kampanię dezinformacyjną od czasów przemysłu tytoniowego” (UCS jest organizacją non profit założoną w latach 60. XX wieku przez studentów MIT, zrzeszającą około 400 000 obywateli i badaczy; zob. www.ucsusa.org/about/. Dostęp 21.10.2017.). W roku 2006 ExxonMobil oświadczyło, że nie będzie więcej finansował instytucji kreujących wątpliwości wobec faktu zmiany klimatycznej. Greenpeace podkreślało jednak jeszcze w 2013 roku, że tak się nie stało. I wszystkie z nich związane były z tymi właśnie grupami interesów (Jacques, Dunlap, Freeman 2008: 349-385, zob. też Dunlap, Jacques 2013, Oreskes, Conway 2010: 253).
          W latach 90. XX wieku ukazało się pięć razy więcej książek sceptycznych wobec tezy o antropogenicznych
          przyczynach zmiany klimatycznej, niż dekadę wcześniej. Najbardziej wpływowi eksperci zaangażowani w kampanię negowania tezy o antropogenicznych źródłach ocieplenia klimatu w USA byli fizykami, a nie badaczami klimatu.
          Nie przeprowadzili oni żadnych istotnych badań w obrębie nauk klimatycznych. Najczęściej wymieniani z nich to Frederick Seitz, Robert Jastrow (astrofizyk), William A. Nierenberg i S. Fred Singer. Była to niewielka grupa emerytowanych gwiazd przyrodoznawstwa, którym udało się skutecznie podtrzymać kontrowersję w odbiorze opinii publicznej, pomimo ukształtowania się konsensusu w środowisku ekspertów (Demeritt 2006: 460). Byli też naukowcami, którzy
          odegrali ważną rolę w okresie zimnej wojny, ciesząc się znacznymi wpływami w Białym Domu (Oreskes, Conway 2010: 213). Seitz, Singer, Nierenberg i Jastrow byli związani z konserwatywnym think tankiem George C. Marshall Institute. Obaj pracowali dla przemysłu tytoniowego, a także byli zaangażowani w badawcze programy zbrojeniowe (w tym prace nad
          budową bomby atomowej) podczas zimnej wojny.
    • maaria33 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 11:18
      Niedawno gdzieś czytałam, że gdyby marnowanie żywnosci było państwem, to państwo to byłoby trzecim pod względem ilości emisji gazów cieplarnianych.
    • martishia7 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 11:21
      Jak organizm ma infekcję, to podnosi temperaturę, żeby utrudnić życie infekującym drobnoustrojom i przetrzebić ich populację. Widać Ziemia ma podobnie.
      • mama-ola Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 11:34
        > Widać Ziemia ma podobnie.

Już nie raz przetrzebiła gatunki. Tylko podczas wielkiego wymierania kredowego zginęło 3/4 gatunków roślin i zwierząt.
        Myślisz, że z tym właśnie teraz mamy do czynienia? <Robi mi się niedobrze>
        • milva24 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 11:41
          Wielkie wymieranie gatunków zafundowaliśmy Ziemi już dawno. Może teraz przyszła na nas kolej?
          • mrs.solis Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 13:27
            Zgadzam sie, i jesli mysle o dalekiej przyszlosci to wiem, ze przyjdzie i na nas kolej. Ludzi jest poprostu za duzo. Czesc zabija choroby i zmiana klimatu, druga czesc ludzie,ktorzy beda chcieli przezyc za wszelka cene. Bedziemy mieli Walking death tylko bez zombiakow i mozliwosci uprawiania ziemi.
            • milva24 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 13:31
              Dlaczego bez możliwości uprawiania ziemi? Gdzieniegdzie się na pewno da tylko trzeba to będzie robić metodami sprzed 100 lat.
            • mrs.solis Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 23:17
              Moga byc susze, badz powodzie, skazona woda itp.
              • milva24 Re: szykuje się zagłada 14.11.18, 10:08
                Dlatego gdzieniegdzie a nie wszędzie i plony zapewne będą bardziej mizerne.
      • aniani7 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 12:10
        Też tak uważam, że jesteśmy pasożytem dla ziemi i ona będzie się z nas oczyszczać, w końcu nie dziwię się, żaden gatunek nie był tak niszczycielski, jak my.
        • martishia7 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 12:27
          Każda akcja przynosi reakcję. Dodajmy do tego: wyborcza.pl/7,75400,23137754,zabojcza-choroba-x.html
    • hungaria Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 11:23
      Nic nowego. Będą też postępować susze - są prognozy, że za 10-20 lat wojny będą się toczyć nie o ziemię, ale o dostęp do wody pitnej. Jej największe zasoby ma Rosja...
      • martishia7 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 12:46
        Oglądałaś Big short? Jeden z bohaterów to facet, który trafnie rozpoznał zbliżający się kryzys finansowy 2008 i solidnie na tym zarobił, postać autentyczna. Na koniec filmu, który ogólnie jest dość lekki w odbiorze, była wzmianka, że facet wycofał się z inwestowania cudzych pieniędzy, mieszka na ranchu z rodziną i inwestuje tylko na właśnie potrzeby, od lat w jeden i tylko jeden surowiec - wodę pitną. Mnie zmroziło.
        • hungaria Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 12:55
          Oglądałam sad Polecam też książkę 'Punkty zapalne' - pamiętam, że była tam ciekawa rozmowa na ten temat.
        • mama-ola Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 13:04
          > Oglądałaś Big short?

Obejrzę!
        • milva24 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 13:13
          Nie widziałam "Big short" ale obejrzę.
          • martishia7 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 13:59
            Sam film jest o czymś zupełnie innym, chociaż pokrewnym, tzn. o ekonomii wiecznego wzrostu, pokazuje dlaczego to musiało yebnąć, za przeproszeniem. Moim zdaniem warto, w prosty sposób zobrazowane, dla laików, nie trzeba być rekinem finansjery, żeby pojąc mechanizm.
            • milva24 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 14:20
              Dzięki. To, że nie da się utrzymać wiecznego wzrostu gospodarczego na planecie o odraniczonych zasobach jest raczej logiczne. A jednak mam wrażenie, że ludzie niczego się nie nauczyli na kryzysie z 2008. Polskę on w sumie oszczędził ale następnym razem może nie być tak różowo. Tym bardziej, że wkoło widzę festiwal zapożyczania się. Niby mamy dobrobyt a masa ludzi wszystko ma na kredyt. Kiedy to dupnie będzie niewesoło. Myślę sobie jednak, że kryzys finansowy ograniczy konsumpcję w naturalny sposób, bez próśb i nakazów z zewnątrz.
    • milva24 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 11:23
      Od dawna zaglądam na stronę naukaoklimacie.pl, nie jest to dla mnie nic nowego niestety. I tak, boję się, szczególne, że zjawiska atmosferyczne które możemy zaobserwować diagnozę profesora potwierdzają. Ale skoro się boisz czy jesteś gotowa na obniżenie swojego standardu życia, żeby do tego nie doszło? Jesteś gotowa na przesiadkę do komunikacji miejskiej, kupowanie tego co się da lokalnie aby zmiejszyć ślad węglowy, ograniczenie konsumpcji jako takiej? Jesteś gotowa domagać się od producentów trwałych rzeczy a od polityków żeby uchwalali i egzekwowali proekologiczne przepisy? To są pytania jakie należy sobie zadać tu i teraz.
      • lady.grey Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 11:31
        Ja jestem gotowa i tak robię, no i co z tego?
        • dyzurny_troll_forum Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 11:35
          lady.grey napisała:

> Ja jestem gotowa i tak robię, no i co z tego?

Ja też, ale mam wrażenie, że jest już za późno.
          MadMax to film dokumentalny...
        • milva24 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 11:37
          Czujesz, że to nic nie zmienia? Ja też tak mam ale w trosce o przyszłość swoich dzieci jakoś nie mogę machnąć na to ręką.
          • lady.grey Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 13:36
            Czuję, że ja jedna - no, i moja koleżanka druga to za mało...
            A tak serio dopóki to się nie będzie wraźnie opłacało finansowo każdej jednostce a przede wszystkim koncernom, a zatem i politykom - to można to sobie w buty wsadzić... Cóż z tego, że nawet cała Europa się zaweźmie i zawalczy, jak jeszcze jest Azja, Ameryka... A jeszcze nigdy tak nie było, żeby wszyscy coś razem wspólnie, dla przyszłości świata. Zawsze znajdzie się jakaś łajza, która będzie chciała na tym zarobić. Smutne to i dlatego za dużo o tym nie myślę bo mnie to załamuje. Po prostu pedałuję na swoim rowerze cały rok, segreguję śmieci, zakupy ładuję do jednej płuciennej siaty (która jest również moją torebką ku radości postronnych paradujących z MK z Aliexpress), jedzenie planuję dokładnie, żeby jak najmniej marnować. Jak jeszcze miałam świnki morskie to one wciągały wszystkie reszki warzywne, kot niestety nie chce... Szafę bardzo, bardzo, bardzo minimalną (po części dzięki rowerowi big_grin). Dzieci rządzą nieco innymi prawami, ale tutaj też staram się nie przeginać i recyclingować wszystko co się da. No i cóż...
            Ostatnio w Norwegii rząd opublikował listę, co każdy powinien mieć w domu na wypadek kryzysu, także muszę się w to zaopatrzeć i końca świata wypatrywać...
            • mama-ola Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 13:46
              > A tak serio dopóki to się nie będzie wraźnie opłacało finansowo każdej jednostce a przede wszystkim
              > koncernom, a zatem i politykom - to można to sobie w buty wsadzić...

Podobnie mówi prof. Malinowski we wspomnianym wywiadzie. Potrzebny jest silny bat, żeby wymusić określone zachowania. Tym batem może być uderzenie po kieszeni.
              • lady.grey Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 13:56
                Tylko kto kogo ma po tej kieszeni bić? I gdzie powędują wtedy te pieniądze?
                • milva24 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 14:12
                  Tych pieniędzy nie ma tak naprawdę. One w większości są wirtualne.
                  • maadzik3 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 14:33
                    dokładnie, a jak się spróbuje bardzo podnieść podatki np. na benzynę (i tak 80% ceny to podatek) to w górę pójdzie wszystko, ludzie mocno zbiednieją, części budżet się nie zepnie mimo że pracują np. 2 osoby i zaczną się rozruchy i niepokoje, żaden rząd na to nie pójdzie
                    • maadzik3 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 14:36
                      mimowolnie zrobiono takie badania w Afryce w okresie wielkiego nasilenia epidemii AIDS. Ludzie wykazujący mało dbałości o bezpieczeństwo w tym zakresie (ryzykowne zachowania seksualne itp.) gdy tylko zaczynali trochę zarabiać szli do lekarza, zaczynali uważać. Zaczęto to badać i wyszło (logicznie) że jak się zastanawiasz jak przeżyć najbliższe 2 tygodnie to perspektywa choroby która ujawni się za 2-3 lata jest śmieszna. Tutaj to samo: mając w perspektywie załamanie klimatyczno-cywilizacyjne za 3-50 lat (ostry scenariusz) a dwukrotny wzrost czynszu i 3-krotny cen żywności od 1 stycznia raczej ludzie nie będą martwić się o perspektywę pokolenia - dwóch. I nawet trudno im to mieć za złe...
                      • maadzik3 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 14:37
                        więc przekonać, edukować, wprowadzać konkurencyjne rozwiązania a nie walnąć podatkiem
              • lodomeria Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 14:00
                Póki co, to politykom najbardziej się opłaca wspieranie interesów lobby zbrojeniowego, militaryzacji granic, prywatnych armii i policji.
              • maadzik3 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 14:07
                ale po kieszeni nas wszystkich bije państwo (70% podatki) które promuje węgiel i nawet jego norm do spalania w domowych piecach nie potrafi wymusić. Owszem, na pewno nam radośnie podniosą podatki tylko... nic z tego dla środowiska nie wyniknie
        • mama-ola Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 11:38
          Niewiele z tego robię... Przesiadłam się co prawda parę lat temu z auta na kolejkę, ale żywności marnuję dużo.
      • 35wcieniu Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 11:37
        Generalnie to moze nawet umrzec a i tak sama jedna nic nie zmieni, jak i my wszyscy, bo na to zeby jednostki mogly cos tu zrobic to juz dawno za pozno. Zas tzw. "gora" jest niepodatna na argumenty, bo po drugiej stronie ma argumenty finansowe. Moim skromnym zdaniem przekroczylismy granice kiedy cos jeszcze mozna bylo zdzialac.
        • milva24 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 11:45
          Jednostki, jeśli zbiorą się do kupy mogą wpłynąć na "górę", same też mogą coś zrobić. To my jako konsumencki swoimi insywidualnymi wyborami możemy wywrzeć nacisk na producentów, tylko musi nam się chcieć i musimy mieć nadzieję. Jednak większość trwa w błogiej nieświadomości i wykańcza zasoby lecąc do Tunezji żeby przez 10 dni poleżeć nad basenem i móc się tym pochwalić na fejsie.
          • martishia7 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 12:36
            Wyobraź sobie basen, taki normalny, nieolimpiski, 25m, 6 torów. I w nim powiedzmy 1000-1200 osób, czyli tak na pionowo, w miarę gęsto (jakieś 3-4 osoby na m2). I tym wszystkim ludziom chce się sikać. Każdy sobie myśli, że nie chce mu się wyłazić, drabinka daleko, i przepychać się w tym tłumie. Przecież jak siknę do basenu, to taka odrobinka sików rozpuści się w tej wodzie i nic w stanie wody się nie zmieni. I wszyscy sikają na raz. To tyle jak idzie o jednostki.
        • filemonibonifacy Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 11:50
          Zawsze można próbować choć trochę odwlec nieuniknione, albo spróbować "zarządzać katastrofą". Najwięksi szkodnicy klimatu zostali jednak, w większości, wybrani demokratycznie... (USA, Brazylia). Ciekawa jest na przykład oddolna polityka niektórych stanów w USA - Trump wycofał się z porozumienia klimatycznego, ale ludzie nie chcą po prostu czekać na koniec i dawać za wygraną.
          • milva24 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 11:58
            I mam wrażenie, że takie oddolne inicjatywy mają większe szanse powodzenia niż narzucone odgórnie. Bo ludzie mają poczucie, że sami się na to zdecydowali a nie, że narzucili to "oni".
            • hungaria Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 12:06
              Ludzi, którzy są tym naprawdę zainteresowani, jest garstka w Europie i USA. To za mało, żeby coś realnie zmienić bez wpływu odgórnego i przeciwstawić się np. lobby branży paliwowej.
              Miliony w Indiach i Chinach dopiero wychodzą lub właśnie wyszły z nędzy - oni nie są zainteresowani ograniczaniem konsumpcji, wręcz przeciwnie. Kiedy wahadło odbije w drugą stronę, będzie już za późno.
              • filemonibonifacy Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 12:18
                Z nędzy wychodzi tam tylko mała część populacji, znakomita większość to ofiary pogłębiających się coraz bardziej różnic społecznych, cierpiąca biedę nawet większą niż w czasach pokolonialnych. Wykonawcy naszej odzież i smartfonów zdecydowanie nie konsumują, choć nie przeczę, rzecz jasna, że o tym nie marzą
                • lodomeria Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 22:30
                  No nie żartuj, że 700 milionów ludzi ponad granicą ubóstwa w rok, to garstka. Oto, co myślą eksperci o procesach zachodzących w Chinach: China’s record in poverty reduction unparalleled in human histor

I przypomnij sobie, jaka bieda była u nas na początku lat 90, a jak skokowo w tym okresie wzrosło spożycie mięsa, jak wszystko stało się plastikowe, jednorazowe i wyrzucalne. Nawet jeszcze tutaj na emamie w latach 2000 boki zrywany z używania parę razy tej samej reklamówki.
            • filemonibonifacy Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 12:09
              tym bardziej, że najwięksi szkodnicy to wciąż kraje bogatego Zachodu ze swoimi wyrosłymi w ciągu ledwie dwóch-trzech pokoleń konsumpcyjnymi przyzwyczajeniami. Ludność krajów "rozwijających się", choć proporcjonalnie o wiele liczniejsza, zostawia prawie niezauważalny ślad węglowy.
              • milva24 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 12:19
                Zgadzam się. I to właśnie do nas powinna być skierowana kampania na rzecz ograniczania się. Jeśli my zaczniemy kupować mniej i lokalnie siłą rzeczy kraje rozwijające się mniej wyeksportują więc nie będą miały za co szaleć z konsumpcją. Wszyscy zbiedniejemy ale ludzkość przetrwa.
              • hungaria Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 12:22
                Chiny odpowiadają za 30% emisji, a wygląda na to, że dopiero się rozkręcają.
                • milva24 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 12:23
                  Chiny produkują chłam dla całego świata.
                  • janja11 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 12:40
                    Zobacz jakie ilości ubrań wyrzucane są do kontenerów. Konsumpcjonizm jest nie do powstrzymania, bo w ludzkiej naturze jest ciągły niedosyt.
                    Ile znasz osób, które uważają, że zarabiają tyle, że więcej im nie potrzeba?
                    No nie mamy umiaru i nie czujemy kiedy przekraczamy granice naszych realnych potrzeb.
                  • hungaria Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 12:41
                    Chiny produkują też chłam dla milionów Chińczyków, bo rozbuchana konsumpcja pędzi tam pełną parą. Chińskie linie lotnicze przeżywają spektakularny boom i kuszą pilotów z całego świata nieosiągalnym gdzie indziej wynagrodzeniem, bo nowa klasa średnia zaczęła na masową skalę podróżować - a robi to często i chętnie. Niekupowanie pierdoł z aliexpress i nowego smartfona to za mało, żeby odwrócić te procesy.

Żeby nie było - ograniczam plastik, chodzę na zakupy ze swoją siateczką, nie marnuję jedzenia i jeżdżę zbiorkomem lub rowerem. Ale jednocześnie nie mam złudzeń, że to coś zmienia - jest nas po prostu za mało, a chciwość i bezwzględność ludzi mających największy wpływ na te procesy są zbyt duże.
                    • dyzurny_troll_forum Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 14:27
                      hungaria napisał(a):

> Chiny produkują też chłam dla milionów Chińczyków, bo rozbuchana konsumpcja pęd
                      > zi tam pełną parą. Chińskie linie lotnicze przeżywają spektakularny boom i kusz
                      > ą pilotów z całego świata nieosiągalnym gdzie indziej wynagrodzeniem, bo nowa k
                      > lasa średnia zaczęła na masową skalę podróżować - a robi to często i chętnie.

Aspiracje chińskiej klasy średniej to będzie/jest gwóźdź do trumny planety.
              • lodomeria Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 22:40
                Tyle że w wielu krajach w Azji wyrzucanie, to symbol statusu z jednej strony, a z drugie w ogóle się nie edukuje ekologiczne. Ludzie wyrzucają śmieci pod nogi, bo ktoś po nich posprząta. W Chinach ludzie wolą jeść z plastiku, bo uważają to za bardziej higieniczne. I co mamy? Zalane plastikowymi śmieciami takie, że się w głowie nie mieści. Bo na przykład w takiej wiosce rybackiej jedzenie od zawsze robiło się na liściach bananowca i jak po konsumpcji wyrzucało się, gdzie się stało. Od paru lat wprowadzono plastikowe talerzyki i sztućce, napoje w puszkach i plastikowych butelkach. Nadal się wyrzuca gdzie bądź, ale to już się nie rozkłada jak liście bananowca.

Five Asian Countries Dump More Plastic Into Oceans Than Anyone Else Combined
    • janja11 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 11:38
      Nie mam wątpliwości, że to nie żadne obce cywilizacje, czy gigantyczne meteoryty, ale my sami doprowadzimy do zniszczenia Ziemi.
      Żałosne jest to ludzkie zadufanie w sobie i przekonanie jak wiele udało nam się udało osiągnąć i jak to już wszystko wiemy.
      Prawda jest taka, że większość tych cywilizacyjnych "osiągnięć" dokonano kosztem mega zniszczenia Ziemi.
      Niby wykorzystujemy energię atomu, ale jedynym pomysłem na pozbycie się szkodliwych odpadów, jest przykrycie ich betonowym sarkofagiem, albo zagrzebywanie w ziemi. Takie przykrywanie gazetą. I mnóstwo takich cywilizacyjnych "osiągnięć" mamy.
      Jeśli jakaś obca cywilizacja nas obserwuje, to muszą nas mieć za niezłych idiotów. Niezłą wiochę tu robimy.
      • milva24 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 11:47
        Ziemi nie zniszczymy. Zniszczyliśmy to środowisko w jakim żyjemy ale za kilkadziesiąt tysięcy lat niewiele po nas zostanie. Przyroda odrodzi się, może w innej formie, tylko ludzkość tego nie zobaczy.
    • kropkacom Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 11:45
      Nic nie jest dane na zawsze. Jednak pewnie, że się boję. O moje dzieci.
      • mama-ola Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 11:53
        > Jednak pewnie, że się boję. O moje dzieci.

Ja też. Powiedziałam wczoraj moim synom, żeby nie mieli dzieci. sad
        • kropkacom Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 11:59
          I tak mają mniejsze szanse na potomstwo niż my. Nie, takich rzeczy nie mówię.
        • manon.lescaut4 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 13:57
          Serio? Czyli sami się poddajmy i wyginmy z własnej woli?
          • kropkacom Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 15:07
            Walczymy, ale nie za świadomością, że to zawojujemy (o ile) będzie na zawsze smile
    • olena.s Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 12:16
      Dla mnie jest to oczywistość. TO znaczy nie wiem, czy w latach 50-tych, czy 80%, ale jestem przekonana, że tak to będzie właśnie szło, łącznie z megamigracjami, forpocztą wydarzeń.
      Wszak klimat był w sporej części przyczyną upadku imperiów epoki brązu, która była taka, że ludzie zapomnieli pisma...
    • redheadfreaq Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 12:23
      Najbardziej przeraża mnie, że dopiero teraz do ludzi to dociera, a niektórzy nadal uważają, że nic się nie dzieje. Przecież drzewa owocowe kwitnące w listopadzie są takie urocze.
    • katja.katja Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 12:37
      Zatem rozdajcie swój majątek ubogim, wszak i tak się nim już nie nacieszycie, która pierwsza chętna? smile
    • anika772 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 13:15
      Tej planecie dobrze zrobi, jeśli wyginie 80% populacji.
      Przerażające, ale raczej nieuniknione, prędzej czy później.
      • mama-ola Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 13:21
        > Tej planecie dobrze zrobi, jeśli wyginie 80% populacji.

Boję się, że wówczas historia zacznie się od nowa: dążenia imperialne, wony. Warto przekazać ludziom, którzy przeżyją, jedno przesłanie: nie organizujcie wojen. Ale czy posłuchają, skoro wojowanie mamy w genach?...
        • janja11 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 13:27
          Ale historia ciągle się powtarza.
          "W historii ludzkości, od cywilizacji sumeryjskiej aż do czasów współczesnych, wdaliśmy się w ponad 15 tysięcy wojen. To daje nam około 3 wojny rocznie - zauważył Tomasz Kośmider , historyk wojskowości. - Od upadku Napoleona do rozpadu Związku Radzieckiego i rozwiązania Układu Warszawskiego mamy 350 poważnych starć międzypaństwowych z użyciem sił zbrojnych, czyli ponad 2 rocznie - dodał."
          No nie mają ludzie innego pomysłu i nie uczą się na błędach.
      • katja.katja Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 14:27
        Twoje dzieci też? wink
      • dyzurny_troll_forum Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 14:29
        anika772 napisała:

> Tej planecie dobrze zrobi, jeśli wyginie 80% populacji.
        > Przerażające, ale raczej nieuniknione, prędzej czy później.

70% wystarczy
        i albo umrą z głodu albo zabiją się nawzajem w walce o zasoby
        innej drogi nie ma
      • super_hetero_dyna Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 16:12
        Najpierw wyginijcie wy, lewica. Bo wy faktycznie jesteście złośliwym nowotworem. A potem się zobaczy.
        • katriel Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 18:51
          "Wyginijcie"? Po jakiemu to?
          • anika772 Re: szykuje się zagłada 16.11.18, 08:31
            Może to takie combo- wygińcie + gnijcie?
        • aga.doris Re: szykuje się zagłada 15.11.18, 23:58
          Super-hetero-dyna wyrwałaś się jak pijany wujek Zdzicho na weselu, który w chwilowym powrocie świadomości postanowił dodać swoje 3 grosze do ogólnej rozmowy przy stolewink
          • maslova Re: szykuje się zagłada 16.11.18, 09:28
            big_grinbig_grinbig_grin
    • djhenne Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 13:15
      Czytałam kilka lat temu artykuł w "Polityce" na podobny temat, niestety, nie potrafię go odnaleźć. Bardzo mnie przeraził. A to wszystko już się przecież dzieje, widać to na codzień.
      Staram się jakoś działać w swoim ograniczonym, jednostkowym zakresie - jestem weganką, używam zbiorkomu, często pracuję z domu, mam swoja siatkę na zakupy, itd, ale nie mam wielkich złudzeń. Ludzi, którzy się tym przejmują, jest za mało. Globalnie (w sensie państw, wspólnych regulacji, itd) nic się nie zmieni, tu też nie mam złudzeń. Na końcu wszyscy umrzemy z głodu wink
      • anika772 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 13:26
        Polityka co i rusz publikuje na ten temat:
        www.polityka.pl/tygodnikpolityka/nauka/1767576,1,jak-zatrzymac-katastrofe-klimatyczna.read

www.polityka.pl/tygodnikpolityka/nauka/1766778,1,raport-na-temat-zmian-klimatycznych-12-lat-do-katastrofy.read

www.polityka.pl/tygodnikpolityka/nauka/1756626,1,antarktyda-sie-rozpuszcza.read

www.polityka.pl/tygodnikpolityka/nauka/1752548,1,jak-schlodzic-ziemie.read
        • djhenne Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 16:12
          Dzieki. Ten "moj" to byl chyba ten:
          www.polityka.pl/tygodnikpolityka/swiat/1626081,1,czekaja-nas-wojny-o-wode-i-zywnosc.read
    • marianna1960 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 13:19
      To wszystko przez konsumpcjonizm kupowanie zbędnych rzeczy gratów łachów wyrzucanie żywności ludzie zapieprzają w robocie od rana do wieczora aby kupować i wyrzucać a przy okazji niszczą planetę
      • princesswhitewolf Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 13:37
        niestety nie. To sa rozmyslania mrowki o jej wplywie na Ziemie i ... Slonce. Takie nagle wzrosty temp z powodu emisji gazow cieplarnianych byly regularne w historii a pojawiala pojawiaja sie sie systematycznie na drodze do zlodowacenia.
        Polecam artykul skepticalscience.com/climate-change-little-ice-age-medieval-warm-period-intermediate.htm A okresy to koniec Permian, Triassic, a nawet sredni-Cambrian okresy
        T

CO2 produkowane przez dinosaury nie bylo mniejsze niz przez samochody itd
        A wspolczesne krowy? www.youtube.com/watch?v=26qzmw_xG58

Kiedys egipscy kaplani utrzymywali wladze zastraszajac kolejnymi zacmieniami i mowiac kiedy bedzie to. Dzis ktos wykorzystuje nieuchronny proces w przyrodzie by zastraszyc ludzi.

Zaznaczam, nie ze jestem za podejsciem smiecmy, brudzmy, po nas tylko potop. Oczywiscie, ze nalezy zyc w harmonii z przyroda zostawiajac swiat dla nastepnych pokolen w przyzwoitym stanie, i starajac sie chocby przyczynic w mikro procencie do zmniejszenia procesow emisji gazow. Ale jestem przeciw manipulacjom twierdzacym ze czlek wszystkiego winny bo to bzdety dla tepego ludu

• mama-ola Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 13:44
          > Takie nagle wzrosty temp z powodu emisji gazow cieplarnianych byly regularne w historii a pojawiala
          > pojawiaja sie sie systematycznie na drodze do zlodowacenia.

To prawda, ale po raz pierwszy w historii jest na Ziemi rozumny gatunek, który może coś wymyślić i przedsięwziąć.
        • milva24 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 13:50
          Wpływ człowieka na aktualne ocieplanie się klimatu jest faktem. Gdyby nie nasze działania mielibyśmy w tej chwili oziębienie.
          • princesswhitewolf Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 13:53
            a ktos to tu kwestionowal? Istnieje wplyw ale to jest maly procent w porownaniu z naturalnymi regularnymi procesami.
            • kardla Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 22:47
              Wydaje mi się że ty mieszasz pewne pojęcia.

Rzeczywiście ilość węgla emitowanego przez człowieka co roku jest niewielki w porównaniu z naturalnymi źródłami węgla (oceany, bagna, pożary etc). Ale w przed-industrialnej sytuacji, te naturalne źródła były (w krótkich, kilkusetletnich skalach czasowych) równoważone przez zasysacze węgla (oceany, gleby, nowe drzewa). W budżecie węglowym wszystko wychodziło mniej więcej na 0 (w krótkich skalach czasowych).

Człowiek zmienił ten budżet co roku wprowadzając niewielką, ale ciągłą dostawę dodatkowego węgla, który został wyłączony z obiegu przed setkami milionów lat. Ten węgiel akumuluje się w atmosferze powodując wzrost stężenia dwutlenku węgla.
              Można to porównać do działania procentu składanego. Odkładasz po trochu, ale przez długi czas więc przez kilkadziesiąt lat uzbiera ci się sporo dodatkowego węgla w atmosferze, a do tego jeszcze uruchamiane są różne sprzężenia dodatnie (np. uwalnianie metanu z wieloletniej zmarźliny), które jeszcze potęgują to zjawisko.
              • princesswhitewolf Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 23:07

>le w przed-industrialnej sytuacji, te naturalne źródła były (w krótkich, kilkusetletnich skalach czasowych) równoważone przez zasysacze węgla (oceany, gleby, nowe drzewa).

ha ha ha zwlaszcza jak pierdylnal gigantyczny wulkan np taki na Sumatrze?

skepticalscience.com/climate-change-little-ice-age-medieval-warm-period-intermediate.htm

https://skepticalscience.com//pics/1_co2proxybreekerfiguresks.png
                Tyle w kwestii poziomow przed industrialnych
                • kardla Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 23:30
                  Tak - wliczając w to wulkany (cały czas sporo węgla jest wsysane pod powierzchnię w strefach subdukcji, które równoważą erupcje).

PS. zauważyłaś może że wykres jaki wstawiłaś dotyczy setek milionów lat, podczas gdy ja pisałam o skali kilkuset lat? To nie to samo (procesy operujące w tych skalach czasowych się różnią - np. w milionach lat koniecznie trzeba brać pod uwagę konfigurację kontynentów).

• milva24 Re: szykuje się zagłada 14.11.18, 09:53
                  naukaoklimacie.pl/aktualnosci/zdziwienie-tygodnia-316

Poczytaj sobie
                  • wapaha Re: szykuje się zagłada 16.11.18, 09:03
                    Patrząc na wszechświat i na Ziemię globalnie - przychylam się do zdania princess. Dzieję się to , co działo się zawsze. Natura nie jest contanst, planeta pracuje stale. Moje ulubione porównanie sprawdzające mi się w wielu dziedzinach - jeśli spojrzeć na istnienie planety to nie jest ono linią ciągłą ale sinusoidą-z czaso-okresami górek i dołków. Zbliżamy się teraz do dołka. Jednostkowo- nie mamy wpływu, zbiorowo- możemy dołek zmniejszyć - jednak nie da się go ominąć , wyprostować.
    • princesswhitewolf Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 13:22
      > zginie nasza cywilizacja, 80 proc. ludzi. N

przeciez to stopniowe ma byc ocieplenie a co do tornad i powodzi to nie jest w stanie przewidziec dokladnie ile populacji zginie. Bedzie tego wiecej ale bez przesady z wyrokowaniem o 80%

>co spowoduje eksodus ludzi do stref umiarkowanych.

Ale i w ogromnych obszarach bedzie mozliwe zycie czyli tam gdzie teraz jest to prawie niemozliwe: prawie cala Kanada pustka zionie, Syberia
      • milva24 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 13:28
        Ocieplenie o kilka stopni w kilkadziesiąt lat nie jest stopniowe. Poza tornadami i powodziami będzie jeszcze susza, dużo bardziej zabójcza niz dwa poprzednie. Klęska głodu doprowadzi do chorób z niedożywienia.
        • milva24 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 13:29
          Źle to napisałam, część ludzi umrze z głodu, część na skutek chorób, które będą dziesiątkować niedożywioną ludzkość.
          • princesswhitewolf Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 13:44
            wszystko kwestia jak panstwa polnocy zajma sie panstwami poludnia w sensie organizacyjnym. Poki co to panstwa polnocy kombinuja jak sie odizolowac od problemu
            • milva24 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 13:52
              Zajmą się? Wierzysz w to po tym co widzisz w tej chwili? A to jest wędrówka ludów na małą skalę.
              • princesswhitewolf Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 13:55
                w koncu nie beda mieli wyjscia. Nie mowie o happy end

Poza tym chcialam dodac ze global warming to ni e tylko susza. To takze nagle fale mrozu.
          • olena.s Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 14:00
            I wojny o kurczące się zasoby.
            • princesswhitewolf Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 14:24
              o to tak
        • princesswhitewolf Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 13:40
          No jest na tyle stopniowe by zaczac uprawiac gdzies glebe gdzie nie ma suszy.

Widzialam ogromne polacie Kalifornii centralnej gdzie jest irygacja. Zapewniaja warzywa i owoce w 90% dla USA

Bylam na Malcie i nie dam sie przekonac do bujd o niemozlnosci pozyskiwania wody pitnej z wody morskiej na masowa skale bo biedne panstwo Malta na tym jedzie.

Nie twierdze ze nie ma problemu . Jest. Ale moze lepiej by ludzie zaczeli przygotowania a nie biadolenia. Wedrowki ludow czekaja
          • olena.s Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 13:58
            Państwa Zatoki też. Na tyle, żeby napoić mieszkańców, ale już nie na tyle, żeby odpustynnić pustynię. Izrael też odsala, a przy okazji chyba najwydajniej na świecie gospodaruje oczyszczaniem ścieków.
            • maadzik3 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 14:18
              Izrael w ogóle jest twórcą technologii odsalania i udostępnia ją państwom zatoki za free (w swoim interesie też), ale nawet w bardzo dbającym o ekologię Izraelu gdy co parę lat wskutek dramatycznej suszy (ostatnio częściej) spada poziom wody w Kinneret (na jego dnie są słone źródła, słona woda trzyma się bliżej dna, ale jeśli poziom jeziora spadnie poniżej pewnego minimum nastąpi zmieszanie słodkiej i słonej wody a to proces jednorazowy, byłoby słone jezioro) kupuje wodę w Turcji i zrzuca samolotami aby podnieść poziom wody, gdyż woda z odsalania jest (póki co) za droga.
              • princesswhitewolf Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 14:27
                > gdyż woda z odsalania jest (póki co) za droga.

ciekawe dlaczego Maltanczykow na nia stac.

Tu juz zalezy od panstw by zaczely kontrole nad cennikiem bo to wcale nie jest skomplikowana technologia. Energie na odsalanie zuzywa sie bardziej niz na ogrzewanie zima czy schladzanie latem. Nie wspominajac o solarnej technologii ktora wraz z globalnym ociepleniem bedzie miala pole do popisu
                • dyzurny_troll_forum Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 14:39
                  princesswhitewolf napisała:

> Nie wspominajac o solarnej technologii ktora
                  > wraz z globalnym ociepleniem bedzie miala pole do popisu

A to jest kolejny wielki mit, że im cieplej tym panel solarny jest wydajniejszy. Polecam wykres wydajności panelu od temperatury.
                  • princesswhitewolf Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 15:31
                    ale nikt nie mowi o akumulatorze ciepla ze slonca. Mowa o fotonach i ilosci naslonecznienia. Wydajnosc zalezy od naslonecznienia i oczywiscie ile tych paneli jest
                    • dyzurny_troll_forum Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 15:36

> ale nikt nie mowi o akumulatorze ciepla ze slonca. Mowa o fotonach i ilosci nas
                      > lonecznienia. Wydajnosc zalezy od naslonecznienia i oczywiscie ile tych paneli
                      > jest

Wydajność panelu słonecznego zależny od temperatury. I jest najwyższa w przedziale 20-25C.
                • maadzik3 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 14:41
                  wiesz inna jest skala napojenia kilku nawet miliopnów Izraelczyków (a Maltańczyków jest pół miliona) a inna podniesienia w sporym jeziorze poziomu wody np. o metr. Izrael nie tylko opracował odsalanie i z niego korzysta ale na skalę większą od Malty (z racji różnic w ilości ludności) i napisałam to (przeczytaj jeszcze raz!!!) ale do zadań wyjątkowych (podniesienie poziomu jeziora) już tej wody nie starcza. Maltańczykom też by nie starczyło. Krótko mówiąc: na razie nie jesteśmy w stanie do WSZYSTKICH zastosowań korzystać tylko z wody odsalanej. Proste.
                  • princesswhitewolf Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 15:33
                    >na razie nie jesteśmy w stanie do WSZYSTKICH zastosowań korzystać tylko z wody odsalanej. Proste.

to kwestia zmiany infrastruktury. Aktualnie nawadnianie rolnictwa jest stosowane tu i tam na bardzo szeroka skale. Kiedy nstapi potrzeba to i odsalanie bedzie masowa technologia
                • olena.s Re: szykuje się zagłada 16.11.18, 09:36
                  Nie, to zależy od tego, na co jej i ile potrzebujesz. Jeżeli na to, żeby jakaś garstka ludków sobie umyła zęby i wyprała koszulki, to ok. Ale jeżeli taka woda miałaby na przykład nawadniać pustynię pod uprawy, to już nieopłacalne.
          • dyzurny_troll_forum Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 14:34

> Bylam na Malcie i nie dam sie przekonac do bujd o niemozlnosci pozyskiwania wod
            > y pitnej z wody morskiej na masowa skale bo biedne panstwo Malta na tym jedzie.

Biedne?
            Ale to jest wszystką kwestią energii, jeżeli zapewnisz nieograniczone zasoby taniej energii to naprawdę jako cywilizacja możemy wiele...
            • maadzik3 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 14:42
              Malta biedna nie jest. Wszystkie technologie block-chain i niektóre rozwiązania IT są tam ześrodkowane. Malta sobie dobrze radzi
              • princesswhitewolf Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 15:34
                Biedniejsza niz kraje od polnoc od niej... W tym sensie biedna a nie w porownaniu z Afryka.
      • mama-ola Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 13:32
        >> co spowoduje eksodus ludzi do stref umiarkowanych.

> Ale i w ogromnych obszarach bedzie mozliwe zycie czyli tam gdzie teraz jest to prawie niemozliwe:
        > prawie cala Kanada pustka zionie, Syberia

Chodziło mi o to, że takie eksodusy będą przyczyną olbrzymich kryzysów. Patrz ostatnie migracje. Zauważmy też, że Syryjczycy nie ruszyli na Syberię, gdzie pusto, tylko do zaludnionych krajów.
        Będą problemy z napływową ludnością i nie wiadomo, czy rządy się na to przygotują - i przygotują tym ludziom miejsce do godnego życia.
        • anika772 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 13:38
          "Będą problemy z napływową ludnością i nie wiadomo, czy rządy się na to przygotują - i przygotują tym ludziom miejsce do godnego życia."
          No raczej wątpię, że te miliony zostaną powitane chlebem, solą i możliwością godnego życia...
        • princesswhitewolf Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 13:42
          Owszem i to kwestia organizacji obszarow niezaludnionych zawczasu. Technologia nawet budownictwa idzie do przodu i domy skladaja dzis w pare godzin z gotowych elementow. Nie pomne o metodach wylewania drog.

Wszystko sprowadza sie do organizacji i przygotowan

Tymczasem cala Europa skupia sie na pie...ch.... zamiast planowac.
        • lodomeria Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 13:54
          Oczywiście, że rządy się przygotowują: budowanie granic, ich militaryzacja, refugee managemant.
      • anilka Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 16:07
        Princess, napisz wreszcie jak długo trwało poprzednie ocieplenie, czy też ocieplenia
    • lodomeria Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 13:24
      A "The Sixth Extinction" Elizabeth Kolbert czytałyście?
      • lodomeria Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 13:26
        Po polsku "Szóste wymieranie".
      • anika772 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 13:32
        Jeszcze nie, zamierzam.
        Ze swojej strony polecam "21 lekcji na XXI wiek", Yuval Noah Harari.
        • mama-ola Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 13:37
          > Ze swojej strony polecam "21 lekcji na XXI wiek", Yuval Noah Harari.

A propos Harariego. Pisze on m.in. o tym, ile litrów wody potrzeba do wyprodukowania kilograma wołowiny, a ile - do wyprodukowania pożywienia roślinnego. Nie pamiętam konkretnych liczb (mogę w domu sprawdzić), ale różnica jest kolosalna. Powinniśmy jeść rośliny, tak by było ekologicznie (no i humanitarnie przy okazji). Ale wegetarianizm jest trudno przeforsować. A może rządy powinny? Nie mówię o 5-latce, ale na przykład plan dalekosiężny: w ciągu 3-4 pokoleń cała ludzkość przechodzi na wegetarianizm. Byłabym za! A Wy?
          • lodomeria Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 13:58
            To już się dzieje gdzieniegdzie, procenty osób deklarujących się jako wegetarianie rosną lawinowo w niektórych częściach świata.

Ja bym jeszcze dodała coś o zakazie eksportu mięsa. Bo inaczej mamy przechlapane, jak nas biznesmeni teraz pasieni przez polityków uraczą przyjemnością życia w jednej wielkiej fabryce wieprzowiny na eksport do Chin (w Chinach następuje lawinowe wychodzenie z biedy, co oznacza, że ludzie, którzy do tej pory byli przymusowo wege zaczynają rozsmakowywać się w mięsie).
            • katja.katja Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 14:29
              To naprawdę straszne, że ubogich ludzi w końcu stać na mięso.
              • dyzurny_troll_forum Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 14:41
                katja.katja napisała:

> To naprawdę straszne, że ubogich ludzi w końcu stać na mięso.

Straszna prawda jest taka, że nie mogą wszyscy na planecie żyć na takim poziomie jak bogata Europa. Ba, nie może nawet 30%.....
                • maadzik3 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 14:42
                  Tak naprawdę Europa też w dużej mierze jedzie na kredycie który się kończy...
                  • dyzurny_troll_forum Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 14:51
                    maadzik3 napisała:

> Tak naprawdę Europa też w dużej mierze jedzie na kredycie który się kończy...

To oczywiście też, pisałem o tym tutaj nie raz...
                • lodomeria Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 22:45
                  dyzurny_troll_forum napisała:

> katja.katja napisała:
                  >
                  > > To naprawdę straszne, że ubogich ludzi w końcu stać na mięso.
                  >

Cały wątek jest o tym, że nie stać.

Cena mięsa (prawie wszystkiego tak w ogóle) to jedynie prywatny zysku producenta mięsa, ale już koszty jego produkcji, transportu, utylizacji opakowań są uspołeczniane.
                  Ale tacy jak Ty pewnie zrozumieją ten mechanizm dopiero, jak im sąsiad zbuduje megafarmę kurczaków na eksport pod nosem.
          • djhenne Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 16:34
            mama-ola napisała:

> > Nie mówię o 5-latce, ale na przykład plan dalekosiężny: w ciągu 3-4 pokoleń cała ludzko
            > ść przechodzi na wegetarianizm. Byłabym za! A Wy?

Ja tez, z tym ze nie na wegetarianizm, a na weganizm.
            • maadzik3 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 16:52
              na wegetarianizm już przeszłam, weganizm czemu nie, ale jeśli te mainstreamowe prognozy się sprawdzą (nie wiemy) to możemy nie mieć 3-4 pokoleń na takie zmiany. I to jest właśnie ta kwestia dostosowania.
    • ewa_mama_jasia Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 15:06
      Niestety. I bardzo mi się to nie podoba, bo ja jestem typowym wykwitem cywilizacji, chronionym przez normy społeczne i nie nadaję się ani do tego, żeby wspinać się po innych do tych lepszych dóbr ani do tego, żeby innych spychać. Szkoda mi też mojego dziecka, któremu przyjdzie żyć jako dorosłemu w tych klimatach, podejmować decyzje o założeniu rodziny lub próbować chronić tę już założoną.
      Przekroczyliśmy niedawno jako ludzkość granicę, za która szybciej wykorzystujemy zasoby naturalne niż je odnawiamy.
    • 1matka-polka Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 15:57
      Nie moge sie doczekac. Zaloze ciemne okulary, kupie 100 kg popkornu, troche cyjanku, na wypadek, gdyby za bardzo bolało i bede ogladac, jak swiat płonie😎
    • 1matka-polka Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 16:04
      I polecam film von Triera "Melancholia" na te okolicznosc.
      • katja.katja Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 16:12
        Nudny, dziwaczny film, z mega dłużyznami.
        • 1matka-polka Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 16:20
          Mnie sie podobal.
          • aga.doris Re: szykuje się zagłada 16.11.18, 00:11
            Na mnie wywarł ogromne wrażenie. Bezradność człowieka w czasach ostatecznych. I to nas niestety czeka.
            • katja.katja Re: szykuje się zagłada 16.11.18, 07:34
              Słyszałam to pierwszy raz z 30 lat temu smile
    • super_hetero_dyna Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 16:07
      Strach jest doskonałym środkiem do panowania nad ludźmi. Człowiek przestraszony i otumaniony propagandą łatwiej zgadza się na zapłacenie wyższych podatków. Z których odpali się dole sprostytuowanym naukowcom.
      • milva24 Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 16:17
        To jeszcze napisz ile odpalają tym anomaliom pogodowym, które od kilku lat przechodzą nad światem.
        • super_hetero_dyna Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 16:26
          Jakim anomaliom?
          • princesswhitewolf Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 23:09
            no a takim anomaliom ze w XVII wieku jezdzili saniami przez Baltyk do Szwecji...ha ha

ludzie sie daja nabierac na te "war on climate" a wspolczesni "kaplani Egipscy" zbijaja na tym kase i trzymaja za pysk
      • dyzurny_troll_forum Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 16:18
        super_hetero_dyna napisał(a):

> Strach jest doskonałym środkiem do panowania nad ludźmi. Człowiek przestraszony
        > i otumaniony propagandą łatwiej zgadza się na zapłacenie wyższych podatków. Z
        > których odpali się dole sprostytuowanym naukowcom.

To lato w tym roku to też za odpaloną dolę dla sprostytuowanych naukowców!?
        • super_hetero_dyna Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 16:29
          Lato w tym roku, tak jak w latach poprzednich, mamy dzięki pochyleniu osi obrotu Ziemi w stosunku do placzczyzny orbity.
          • mamablue Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 18:45
            Ziemia jest płaska, a Kopernik była kobietom.
          • princesswhitewolf Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 23:11
            >Lato w tym roku, tak jak w latach poprzednich, mamy dzięki pochyleniu osi obrotu Ziemi w stosunku do placzczyzny orbity.

nie. Od czasu do czasu stratospheric vortex ( nie wiem jak to sie po polsku nazywa) zwija sie w nieregularny sposob w rezulacie sa takie rzuty poznych mrozow i gorace lato.
    • lot_w_kosmos Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 16:57
      Moja osobista cegiełka do dyskusji jest taka:
      Wszystkie zagrożenia diceniałam, o środowisko dbam jak mogę.
      Ale nie przypuszczałam, że to się stanie tak szybko wszystko.
      Owszem kataklizmy, owszem zmiany klimatu.
      Ake kiedyś tam, dla praprawnuków.
      I moje największe zdziwienie : to już się dzieje, tu i teraz. Tego nie przewidziałam.....
      • mamablue Re: szykuje się zagłada 13.11.18, 18:46
        Prawda? Też mnie to zaskakuje, choć od dawna było wiadomo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka