Dodaj do ulubionych

Segregacja śmieci - nowe zasady

28.12.18, 12:23
Mieszkam w domu. Zgłębiłam dzisiaj temat i nie jest tak źle. Muszę wygospodarować miejsce na dodatkowy duży worek, bo stelaż mam tylko ja dwa worki (plastik i papier teraz będzie osobno), oraz gdzieś w kuchni umieścić mniejszy worek na bioodpady. Odpady kuchenne potrafię segregować, bo robię to od lat na działce, to, co się nadaje, idzie po prostu na kompost.
Jak u Was? Segregujecie? Jak to wygląda w blokach?
Obserwuj wątek
    • tt-tka Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 28.12.18, 12:33
      Gdy mieszkalam w bloku, jeszcze dwa lata temu, mielismy oddzielne pojemniki na 1) papier 2) plastik 3) szklo 4) inne.
      Teraz segreguje na bio, papier, plastik, inne. Szklo nosze do osiedlowego kontenera.
      • tt-tka Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 28.12.18, 12:34
        Zapomnialam, elektrosmieci oddzielnie, w sklepie jest pojemnik.
      • sasha_m Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 28.12.18, 12:46
        Gdy mieszkałam w bloku, z braku miejsca mieliśmy jedną torbę na szkło, papier i plastik, codziennie coś tam się uzbierało i kto wychodził, zanosił do osiadlowych pojemników. Nie umiałabym wepchnąć zgniecionej plastikowej butelki do ogólnego kosza na śmieci. Ale z rozmów z ludźmi w pracy wynika, że są tacy, którzy kompletnie się nie przejmują segregacją śmieci i wolą płacić więcej za śmieci zmieszane. Co z nimi będzie, jak spółdzielnia/wspólnota zadeklaruje segregację? Wątpię, żeby się dostosowali, za rękę przecież nikt nie złapie..
        • marusia.00 Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 28.12.18, 13:00
          No moja wspolnota zdecydowala o niesegregowaniu i nic nie zrobisz. Segregacja to u nas sztuka dla sztuki bo pojemnik i tak jest tylko na ogolne smieci. Kiedys plastiki wozilam na inne osiedle ale zmienil mi sie tryb zycia i nie mam juz tej mozliwosci. Źle mi bez tej choć podstawowej segregacji ale większość decyduje.
          • marusia.00 Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 28.12.18, 13:01
            nie segregowaniu *
            • daisy Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 29.12.18, 23:48
              Nie, za pierwszym razem było dobrze. "Nie" z rzeczownikami łącznie. "Segregowanie" to rzeczownik (chociaż odczasownikowy, ale to nie ma znaczenia). Więc:
              NIESEGREGOWANIE
          • sasha_m Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 28.12.18, 13:43
            Nasza spółdzielnia płaciła za śmieci zmieszane, ale na prośbę części mieszkańców ustawiono trzy pojemniki i kto chciał, mógł wyrzucać segregowane. U teściów, duży blok ze zsypem, podobnie.
        • milka_milka Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 28.12.18, 13:07
          A ja sobie wyobrażam. Nie bardzo mam miejsce na segregowanie pięciu frakcji, wyrzucam oddzielnie zmieszane i do recyklingu suche (tak podzieliła administracja). A i tak przyjeżdża jedna śmieciarka.
        • asia-loi Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 28.12.18, 17:03
          sasha_m napisała:

Nie umiałabym wepchnąć zgniecionej plastikowej butelki do ogólnego kosza na śmieci.

W blokowych koszach grzebią jeszcze ludzie, którzy "szukają skarbów w śmieciach". Tacy ludzie byli, są i będą. Każdy śmietnik na swojego "człowieka" od wyszukiwania skarbów w śmieciach.

Ale z rozmów z ludźmi w pracy wynika, że są tacy, którzy kompletnie się nie przejmują segregacją śmieci i wolą płacić więcej za śmieci zmieszane. dostosowali, za rękę przecież nikt nie złapie..

Ja nie segreguję i płacę 20 zł na miesiąc od osoby. I dopóki będzie można nie segregować śmieci nie będę segregować, ponieważ mam małe mieszkanie i nie mam miejsca na kilka koszy, a nie będę z każdą puszką czy słoikiem biegać z trzeciego piętra do śmietnika. Śmieci wyrzucam co dzień, ale niesortowane. I tak papier wrzucam do oddzielnego kosza (choć nie muszę), ale nie każdy najmniejszy papierek. Ot jakieś gazety, ulotki (jak mi się trochę uzbiera.
          Uważam, że większość blokowców zadeklarowała, że sortuje śmieci, a tego nie robi, bo jest to nie do sprawdzenia, a płaci się znacznie mniej.
          Segregować mogę tylko wtedy, jak wszyscy będą segregować i z domów jednorodzinnych nie będą nam podrzucać swoich wielkich worów wypełnianych śmieciami, przywożonymi do naszych śmietników ładnymi, drogimi autami.
          • iwoniaw Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 29.12.18, 23:05
            dopóki będzie można nie s
            > egregować śmieci nie będę segregować, ponieważ mam małe mieszkanie i nie mam mi
            > ejsca na kilka koszy

Ten argument zawsze pojawia się w tego typu dyskusjach i nieodmiennie mnie dziwi - czy ludzie uważają, że jest obowiązek posiadania koszy minimum 60 l, czy co? Zwłaszcza, gdy i tak wyrzucają śmieci codziennie - jaki to problem mieć kosz na zmieszane i małą torbę obok, z której co dzień tę "jedną puszkę i jeden słoik" wyrzucą do odpowiedniego pojemnika, gdy będą wyrzucać resztę śmieci?

i z domów jednorodzinn
            > ych nie będą nam podrzucać swoich wielkich worów wypełnianych śmieciami, przywo
            > żonymi do naszych śmietników ładnymi, drogimi autami.

Po co ktokolwiek przywozi śmieci do śmietnika blokowego, skoro u siebie i tak musi płacić wg stawki gminnej, a gmina ma obowiązek te śmieci odebrać? - oto jedna z zagadek wszechświata. Też mnie to dziwi, z tym, że w mojej okolicy proceder ukrócono instalując w śmietnikach zamki. Zatem nikt też nie grzebie. Ma to zalety, ale i wady, niestety.
            • asia-loi Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 29.12.18, 23:15
              iwoniaw napisała:

- jaki to problem mieć kosz na zmieszane i małą torbę obok, z której co dzień tę "jedną puszkę i jeden słoik" wyrzucą do odpowiedniego pojemnika, gdy będą wyrzucać resztę śmieci?

Śmieci trzymam pod zlewem i nie mam miejsca na jeszcze jedną torbę. Nie uznaję trzymania śmieci na klatce.

> Po co ktokolwiek przywozi śmieci do śmietnika blokowego, skoro u siebie i tak musi płacić wg stawki gminnej, a gmina ma obowiązek te śmieci odebrać?
              >[/i]

Czy ktoś chodzi od domu do domu i sprawdza, czy z tego to, a tego domu są odbierane śmieci? NIKT.
              Ludzie produkują dużo śmieci, a zadeklarowali, że mieszkają 1-2 osoby, a w rzeczywistości więcej, ponieważ płaci się od ilości osób. Niektórzy mogli w ogóle nie złożyć deklaracji, więc koszy nie dostali, śmieci nikt nie odbiera, a śmieci się podrzuci blokowcom i jest git.
              Nie ma żadnej kontroli kto i jak segreguje.
              • iwoniaw Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 29.12.18, 23:26
                Nie uznaję
                > trzymania śmieci na klatce.

No ja też nie - nawet mi nie przyszło do głowy coś podobnego sugerować. Raczej o to, że tych słoików/puszek/butelek dziennie nie ma aż tyle, żeby się nie zmieściły obok kosza. Zresztą - skoro je obecnie wrzucasz do tego kosza, to gdyby stały obok, potrzebowałabyś na resztę mniejszego kosza niż obecnie, by zachować dotychczasową częstotliwość wyrzucania. Ale to tak nawiasem pisząc tylko.

Ludzie produkują dużo śmieci, a zadeklarowali, że mieszkają 1-2 osoby, a w rzec
                > zywistości więcej, ponieważ płaci się od ilości osób.

No i właśnie nie rozumiem, w czym problem. Skoro gmina liczy X zł za osobę, to może kwestionować ilość osób realnie zamieszkujących i ewentualnie próbować udowadniać, że jest ona inna niż zadeklarowana, ale nie ma prawa odmawiać komuś zabrania śmieci tylko dlatego, że produkuje dwa razy więcej worów niż sąsiad. W ogóle nie może uzależniać opłat od ilości śmieci, o to przecież chodziło z tą ustawą. Jeśli w gminie jest dużo więcej śmieci do odbioru niż szacowała, to co najwyżej mogą podnosić stawkę za osobę, ale nadal nie mogą narzucać limitu oddawanych śmieci. Ludzie po prostu przekombinowują - i mnie osobiście to dziwi.
                • asia-loi Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 29.12.18, 23:41
                  iwoniaw napisała:

... Zresztą - skoro je obecnie wrzucasz do tego kosza, to gdyby stały obok, potrzebowałabyś na resztę mniejszego kosza niż obecnie, by zachować dotychczasową częstotliwość wyrzucania. Ale to tak nawiasem pisząc tylko.

Ja w ogóle nie posiadam kosza. U mnie za kosz robi wiaderko. Do wiaderka wkładam foliowy worek lub starą reklamową torbę, do tej torby wrzucam śmieci i codziennie wyrzucam, wychodząc rano z mieszkania. Nie mam miejsca, żeby mieć i wiaderko i kosz. A wiaderko służy np. do mycia podłogi. Każdy słoik, puszkę musiałabym wkładać do jakiejś torby i dopiero wynosić. Nieść słoik oddzielnie raczej nie ma opcji, ponieważ mam dwie ręce. Rzadko kiedy mam pusty przelot do kosza. Mieszkam na trzecim piętrze.
                  A temu co wymyślił dzwon (kosz) do szkła, postawiłabym taki kosz tuż pod jego oknem. Wrzuca się szklane rzeczy z wysokości i to się tłucze powodując duży hałas. Ludzie szkło potrafią wyrzucać o 5 rano lub po 23.

> No i właśnie nie rozumiem, w czym problem. Skoro gmina liczy X zł za osobę, to
                  > może kwestionować ilość osób realnie zamieszkujących i ewentualnie próbować udo
                  > wadniać, że jest ona inna niż zadeklarowana, ale nie ma prawa odmawiać komuś za
                  > brania śmieci tylko dlatego, że produkuje dwa razy więcej worów niż sąsiad.

A kto sprawdza, czy liczba zadeklarowanych osób się zgadza. NIKT
                  Kto sprawdza czy wszyscy mieszkańcy złożyli deklaracje. NIKT.
                  Np. w moim bloku z tego co wiem większość zadeklarowała, że sortuje śmieci (a nie sortują). Różnica w opłacie spora. Nie ma możliwości sprawdzenia jakie kto śmieci wyrzuca, a śmietniki są pełne śmieci niesortowanych. I każdego dnia do naszych śmietników podjeżdżają samochody, gdzie ludzie z bagażników wyciągają wielkie wory (nie worki) i wyrzucają do naszych blokowych koszy.
            • milka_milka Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 30.12.18, 09:49
              Iwoniaw, jest problem, jeśli trzeba dzielić na 3,5 frakcji.
              Nie zamierzam ustawiać w mieszkaniu 5 koszy ani zajmować sobie tarasu/balkonu. To można uskuteczniać, gdy ma się domek. Dzielę na zmieszane i suche do recyklingu ( papier, szkło itp) i wystarczy. A płacę i tak za zmieszane.
    • default Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 28.12.18, 12:39
      A ja się zastanawiam co mam zrobić z trzema workami śmieci zebranych wg dotychczasowych zasad, czyli plastik, papier i metal w jednym. Czy wystawić je tak jak są, czy wysypac i posegregowac po nowemu ?
      • sasha_m Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 28.12.18, 12:58
        Wystawiłam, bo widać, że to jeszcze stare worki. Niedawno dostałam nowe i teraz zbieram wg nowych zasad. Plastiku na pewno się uzbiera do pierwszego wywozu, będzie jeden stary i jeden nowy.
    • jowita771 Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 28.12.18, 12:40
      Mieszkam w domu, mamy bioodpady, makulaturę, szkło, sztuczne i zmieszane. Pojemniki mamy na bio i zmieszane, na pozostałe dostajemy worki w różnych kolorach.
    • bialeem Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 28.12.18, 12:43
      Nijak nie wygląda. Zależnie od mieszkania mam zsyp albo trzy kosze na śmieci przed kamienicą. Wpierwszym się segregować nie da. W drugim raz, że te trzy kosze ledwo się mieszczą na chodniku, a dwa - kosze na segregowane zapełniają się w pół dnia, a są wywożone 1-2 razy w tygodniu. Segregacja jest niewykonalna. Czekają mnie podwyżki opłat. Znowu.
    • alaveda Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 28.12.18, 12:46
      Stelaż wyrzucilismy po dwóch tygodniach od rozpoczęcia segregacji. Wypchane wory nie mieściły się obok siebie, z ten z butelkami był za ciężki i ciągle spadał big_grin

• sasha_m Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 28.12.18, 12:54
        Ten na szkło wynosimy zapełniony w 1/3, panom z MPO też jest lżej. Zawsze zostawiają nam tyle worków, ile zabierają, nawet, jeśli są dwa po 1/3. U mnie stelaż się sprawdza.
    • pani.kappa Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 28.12.18, 13:03
      Było tu wątek o elektrycznych szczoteczkach do zębów, gdzie autorka dziwiła się jak można jej nie używać. Tak samo ja, w tym temacie, bardzo się dziwię, że tak wielu ludzi segreguje śmieci. Mieszkamy na ogromnym blokowisku, gdzie niby jakieś kontenery są, ale i tak wszyscy wszystko wrzucają zmieszane w workach do "odpadów mieszanych", a co mniej spostrzegawczy (albo leniwi) do innych. Generalnie wśród sąsiadek, znajomych z widzenia i przypadkowych osób, śmieci nie segreguje nikt (łącznie z nami oczywiście). Z kolei moja siostra, mieszkająca z mężem w domu pod miastem, na osiedlu zamkniętym, śmieci segreguje, ale tylko w małej części: organiczne idą na kompost (taki bzik mojego szwagra, ogrodnika - amatora), szkło oddzielnie, a reszta idzie do wspólnego worka. Papier i celulozo-pochodne do kominka lub na ognisko. Podobnie robi większość ich sąsiadów. W szczegółową segregację nikt tam się nie bawi. Ale z tego, co piszecie to całkiem dużo ludzi faktycznie się tym zajmuje. Ot ciekawostka.
      • daisy Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 29.12.18, 23:53
        Ciekawostka? omg
        Dlaczego przynajmniej nie oddzielacie suchego plastiku, którego w śmieciach są ogromne ilości? Też do kominka albo na ognisko?
      • memphis90 Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 30.12.18, 10:44
        Chyba nie ma się czym chwalic, jak siostra wywala plastik do śmieci zmieszanych, a czym popadnie pali w kominku albo spala na działce w ognisku uncertain I jeszcze nazywa to "segregacją"...
    • muchy_w_nosie Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 28.12.18, 13:05
      Na jesień zmieniłam deklarację i teraz wssystko wrzucam do jednego kubła. A jaka to wygoda.
      Tylko dodatkowo mam kosz na bio i na zewnątrz i w domu bo mam specjalny pojemnik z pokrywą i filtrami i nie śmierdzi.
    • joanna_poz Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 28.12.18, 13:06
      nie mamy żadnych nowych zasad.
      od dawna segregujemy na:
      - makulaturę
      - szkło
      - plastik i metale
      - zmieszane.

(dom jednorodzinny)
      • sasha_m Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 28.12.18, 13:31
        Miałaś oddzielne worki na plastik i papier? Nam firma odbierająca śmieci dawała tylko jeden, a nawet, gdybym to oddzielała, to i tak wrzuciliby do jednego samochodu. Fakt, że potem w sortowni łatwiej.
        • tt-tka Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 28.12.18, 13:37
          sasha_m napisała:

> oddzielne worki na plastik i papier?

W bloku stal oddzielny pojemnik na makulature, wrzucalo sie luzem. Plastik w workach.
          Teraz mam tak samo, male osiedle domkow.
        • joanna_poz Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 28.12.18, 13:39
          tak, od wielu lat mamy.
        • beata985 Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 28.12.18, 14:10
          Mieszkanie w domu jednorodzinnym i od ok 2lat może i 3 były 4 kolory
          Zielone szkło
          Żółte metale plastikowe
          Niebieskie papiery
          Brązowe bio.
          • arim28 Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 28.12.18, 14:36
            U nas podobnie
            zolte - to plastik, metale, ogolnie opakowania
            brazowy kolor to bio odpadki
            zielone to papier
            szklo tez segregujemy na biale, brazowe i niebieskie
            szary kolor - to mieszane ogolne odpady

Segregujemy od dawna
            Mam maly pojemnik na bio, ktory stoi przy ogolnym. Kupuje do niego nawet reklamowki robione z kukurydzy, takze wyrzucam razemz reklamowka.
            Na drzwich kuchennych zrobilam dwa podwojne haki i tam wieszam worki na plastik i papierowe torby na papier.
            • szorstkawelna Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 31.12.18, 00:29
              Gdzie kupujesz worki z kukurydzy?
    • 21mada Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 28.12.18, 13:08
      Mam mały kosz na odpady spożywcze, duży kubel na recykling (papier, szkło, metal, plastik) i drugi duży kubeł na wszystko inne.
    • gryzelda71 Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 28.12.18, 13:12
      Już od kilku miesięcy mamy pod blokiem kontenery na szkło, plastik (tu także opakowania wielomateriałowe, puszki), papier, zmieszane i bioodpady. Sorki, próbowałam i nie idzie z tymi bio. Najwieksze zdyscyplinowanie wykazują ludzie starsi(za chwile i ja hahaha).
    • saskia44 Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 28.12.18, 13:44
      Segregujemy oczywiscie. Co sie nadaje na kompost, reszta do smietnika generalnego. Drugi to wszystko co na recycling.
    • berdebul Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 28.12.18, 13:47
      U nas tak samo jak było - suche, zmieszane, popiół (jesień/zimą), zielone (wiosna/lato/wczesna jesień), szkło. Bio idą na kompost. Dom jednorodzinny.
      W bloku u mamy też bez zmian, suche, zmieszane, szkło. Warszawa. Podobno wstrzymano wprowadzenie reformy śmieciowej.
    • karotka_plus Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 28.12.18, 13:49
      Mieszkam w bloku. Segregujemy śmieci. Przy bloku jest altanka na odpady ogólne oraz kontenery na plastik, szkło jasne i papier. Wszelkie papiery, kartony, gazety itp idą jako makulatura do szkoły, gdzie są sprzedawane a pieniądze z tego uzyskane idą na klasowe. Plastikowe zakrętki też syn zanosi do szkoły. Rozładowane baterie i małe rzeczy elektryczne wyrzucam do odpowiednich koszy w sklepie. Gabaryty trzymam w piwnicy i 2 razy w roku są zbierane, w tedy wystawia się je koło śmietnika.
      Papiery/kartki itp z danymi osobowymi zbieram do specjalnego kartonu i co jakiś czas, jak mi się ten karton zapełni wrzucam do teściów do pieca, do spalenia.
    • la_mujer75 Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 28.12.18, 13:57
      Nawet nie pamiętam, od kiedy segreguję śmieci. Mieszkam w domku. I pamiętam, z jakim przerażeniem zobaczyłam, ile tego nasza rodzina generuje i jak pusty mam śmietnik na śmiecie zmieszane. Co 4 tygodnie- 5-6 worów papieru i plastiku, plus pełen wór szkła (latem nawet więcej, bo większość imprez odbywa się u nas i wystarczy jedna impreza i cały worek szkła - butelek po piwie).
      Fakt, że za bardzo nie przesadzałam z bio. Latem to jeszcze podejdę do kompostownika, ale zimą to mi się już nie chciało.
      Musze kupić jakiś dobry pojemnik, coby co chwila nie latać.
    • zasiedziala Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 28.12.18, 15:03
      U mnie to wygląda tak, że mamy pod budynkiem taki budyneczek z kontenerami. Od wejścia stoją pojemniki na śmieci zmieszane, a w głębi na suche(?). Najpierw zapełniają się te na śmieci zmieszane, a jak już się z nich wysypuje, to część wchodzi głębiej i wrzuca śmieci do tych pojemników na suche (?), część stawia swoje śmieci wkoło pojemnika od wejścia, część próbuje ułożyć piramidkę na pojemniku, a ci co zapomnieli klucza i widzą co się dzieje w środku zostawiają śmieci pod budyneczkiem. Czyli pełna anarchia.
    • frey.a86 Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 28.12.18, 15:58
      Ja nie segreguję, mieszkam w bloku. Raz, że nie mam miejsca na różne kosze w mojej 8-metrowej kuchni. Dwa, u nas w śmietniku i tak jest wieczny syf i każdy wrzuca odpady byle gdzie. No i trzy, zlikwidowali nam kontenery na szkło i najbliższe niezamykane są gdzieś na końcu ulicy. No już frunę z pustymi butelkami taki kawał. Segregowałabym tylko plastik, gdybyśmy pili dużo wody butelkowanej. Ale że mamy dzbanek z filtrem czystego plastiku jest u nas stosunkowo niewiele, a brudnego typu butelki po jogurtach albo oleju nie segreguję, bo nie będę tego myła.
      • jowita771 Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 28.12.18, 17:00
        U nas nie trzeba myc po jogurcie. Jak mam jakiś garnek namoczony w zlewie, to opłukam w tej wodzie, a jak nie, to wrzucam brudne. Chyba, że kot się napatoczy, to wrzucam wylizane.
        • frey.a86 Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 29.12.18, 23:45
          Ale znowu kiszenie tych brudnych kubeczków po jogurcie w koszu na plastik, którego nie wynosi się przecież codziennie, też jest średnie. Ok, można wynosić częściej, ale to zwiększy zużycie worków na śmieci, więc żadna ekologia.
          • jak_matrioszka Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 29.12.18, 23:56
            U mnie pojemniki po lodach czy śmietanie jada w zmywarce, bo sie dla nich zawsze miejsce znajdzie, i wrzucam czyściutkie i suche wink Jogurtów nie jadamy, jeden plastik na mycie to nie jest problem, a myć recznie nie lubie, brrr.
            • frey.a86 Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 30.12.18, 09:27
              Ja mam małą zmywarkę, 45cm i często nie mam już miejsca na garnek, a co dopiero mycie odpadów. Pojemniki po lodach myje, bo używam ich potem do mrozenia jedzenia.
              • jak_matrioszka Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 30.12.18, 12:16
                Ja garnki myje recznie, w zmywarce tylko talerze, kubki i sztućce, w 60cm mam dość miejsca. Nie namawiam wszystkich do robienia jak ja, ale z watków o znywarkach wyszło mi, że u niektórych przynajmniej sa w zmywarce wolne moce przerobowe.
                • frey.a86 Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 30.12.18, 12:53
                  W 60cm jest ogrom miejsca, to fakt. 45 to porażka, ale niestety nic większego mi nie wejdzie. Jak się ma kuchnię 8m2 to segregacja czegokolwiek jest sporym wyzwaniem. tongue_out
                  • jak_matrioszka Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 30.12.18, 16:05
                    Ja mam pewnie z 12+, ale mam tam ogromny (czytaj "za duży") stół, okno tam gdzie wolałabym szafki wiszace i akwarium. Poprzednio miałam podobny metraż, ale inne ustawienie i sama sobie umeblowałam, w sposób dla mnie idealny. Ta kuchnie meblował Książe Małżonek, i dopiero jak już zepsuł co sie dało, to dał mi wolna reke w robieniu poprawek tongue_out
                    Najwiekszym wyzwaniem przy segregacji śmieci jest wiara, że to coś daje. Można i na 6m2 segregować, jeśli sie chce, a można przy 15 nie znaleźć zapału (i stwierdzić, że nie ma miejsca). Na 8m2 przynajmniej sie nie nabiegasz, jeśli ustawienie dobre smile
      • my_fair_lady Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 30.12.18, 16:13
        frey.a86 napisała:

> No już frunę z pustymi butelkami tak
        > i kawał.

Ja tam "fruwam" na drugi koniec osiedla. Ale przecież nie z każdą pustą butelką, tylko całą siatką, jak się uzbiera.
    • ga-ti Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 28.12.18, 16:17
      Segregujemy, jest kilka zł taniej od osoby. U nas jest osobno szkło, osobno papier+plastik, w sezonie osobno trawa+liscie+obierki, reszta razem. Pilnujemy się i idzie nam całkiem dobrze. Oddzielnie wywozimy elektrośmieci, leki, baterie, zbieramy zakrętki.
      Wytycznych na nowy rok jeszcze nie mamy, więc póki co jest po staremu.
      • jak_matrioszka Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 29.12.18, 23:52
        Też zabieram kroki, ale powoli mi sie odechciewa. Chyba zaczne je do plastiku dosypywać. Elektrośmiecie wywoże przy okazji, zdaża sie że raz na rok... Niby mamy punkt w pobliskim sklepie, ale brak mi nawyku tongue_out Jak mamy coś dużego na wysypisko, to zabieram cały pojemnik z żarówkami, bateriami, kablami i drobiazgiem el-nym i sie pozbywam.
    • kanna Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 28.12.18, 16:50
      Ja znalazłam 4 worki, elegancko złożone w altance.
      Za to informacji - zero.
      Mogli choć ulotkę do skrzynki wrzucić...
    • mea8 Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 28.12.18, 17:41
      U nas sie chyba nic nie zmieniło, az musze poczytac. Worki na caly rok dostalismy takie jak dotychczasowe. Domek. Segregujemy na: papier, szkło, plastik i metalowe razem. Do tego kubeł na "ogolne".
      • moo-n Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 28.12.18, 17:59
        Mieszkam w domku, mam w kuchni duży pojemnik plastikowy do którego wrzucam plastik, metal i szkło.Ten pojemnik opróżniam co kilka dni do żółtego worka, wyjmuję tylko butelki do zielonego kosza, który jest wywożony co drugi miesiąc.Szkła mam mało, chyba, że jakaś impreza.Papier zbieram w domu do niebieskiego worka.Do tego jest ogólny pojemnik, zimą pustawy, bo jest jeszcze pojemnik na popiół.Bio nie mam, biegam do kompostownika, wolę to niż smród z pojemnika.
    • bei Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 28.12.18, 19:09
      U nas od lat ( hmmmm, ile to już lat??) jest segregacja- plastik, szkło, papier, biodegradalne i brudne mieszane.
    • jak_matrioszka Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 29.12.18, 23:45
      U nas odbieraja papier i plastik, a szkło i metal trzeba do kontenera wrzucić.
      W poprzednim domu miałam szafke 60cm z ustawionymi w pionie pojemnikami Sortera z Ikei, teraz mam inne ustawienie i mi sie nie mieszcza, wiec wczoraj kupiłam weższe, innego typu i bede sie do nich przyzwyczajać. Pod domem mam duży pojemnik na papier, wiec ten w kuchni nie musi być bardzo duży, ot tyle żeby nie latać z każda kartka na dwór. To samo z plastikiem, mamy worki, ale na codzień łatwiej zbiera sie do mniejszych, tymczasowych pojemników.
      Kontener szkło/metal mam przy sklepie, jade na zakupy to najpierw opróżniam zabrany z domu pojemnik, pieszo tego nie nosze.
      Można u nas przejść kurs kompostowania, ale my mamy za mało i bio-śmieci, i miejsca na kompostownik, wiec sie w to nie wbijam. Śmieci pozostałych po segregowaniu mamy 1/3 kosza tygodniowo, jak zapomne wystawić na ulice i nie zabiora, to i przez miesiac bym dała rade upchnać wink Niektórym sasiadom regularnie sie przelewa, u innych nie widze, ale w produkcji posegregowanego plastiku przodujemy zdecydowanie.
    • tol8 Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 30.12.18, 10:33
      My segregujemy, jak mniej więcej połowa sąsiadów. W szafce pod zlewem miejsca jest od cholery- mamy tam teraz 9 małych koszy z ikea. Kolejno; zmieszane, bio, papier, plastik, szkło, baterie, nakrętki, ziemniaki, psia karma smile. Plastik, zmieszane i bio wynosimy codziennie, bo są pełne.
      • tol8 Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 30.12.18, 11:03
        A w Warszawie, w mieszkaniu, segregacji nie ma, co mnie boli. Mam opory, by wrzucać wszystko razem do jednego worka uncertain
        • jak_matrioszka Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 30.12.18, 12:18
          W mieszkaniu nie masz zlewu? Bo tak wychodzi z tych dwóch wpisów.
    • aquella Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 30.12.18, 10:42
      Mam reklamówki wiszące w ciemnym kącie na plastikowe opakowania. Papier się zbiera u dziecka w jego koszu jak rysunki wyrzuca. Zapełnia się reklamowka biorę wyrzucam razem z nią. Papier w torbę wielorazową. Szkoda tylko że tak wiele ludzi wrzuca jak popadnie bez segregacji.
    • lauren6 Re: Segregacja śmieci - nowe zasady 30.12.18, 10:47
      Moja WM wybrała, że nie segregujemy śmieci to nie segreguję. Jaki sens miałoby rozstawianie dodatkowych worków jeśli i tak wszystko później trafia do 1 kontenera?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka