Dodaj do ulubionych

Retinol The Ordinary

01.02.19, 17:52
Pytanie do entuzjastek marki.

Od jakiegoś miesiąca używam co drugi dzień (właściwie to noc) Granactive Retinoid 2%. Jak do tej pory nie zauważyłam efektu wow ani żadnego innego efektu. Za krótko używam, czy przejść na 5%?
Obserwuj wątek
    • zlota.ptaszyna Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 18:07
      Kilka rzeczy uzywam i nie widze jakichs spektakularnych efektow, zreszta nie spodziewalam sie kupujac kosmetyk za 30 pln…
    • chocolate-cakes Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 18:49
      Ja używam od kilku miesięcy inny the ordinary, ten 0,2 w skwalenie. Dla mnie super, bo pomaga mi bardzo na cerę ciągle skłonną do trądziku, no nie jest to już może trądzik ale cera mieszana i tłusta. Działa fajnie. Druga sprawa to lepiej wyglądam, młodziej. Ale to samo miałam rok temu po innym kremie z retinolem. Ja wiem, że ematka wygląda młodo ale wczoraj pewna starsza pani dała mi 35 lat a dzisiaj młoda kosmetyczka i fryzjerka myślały, że mam 40. Oczywiście miło mi było, bo mam już za chwilę, wiosną, 49 i mam świadomość, że na pewno nie wyglądam na 30 ani nawet na 40 ale serio uważam, że lepiej wyglądam po stosowaniu kolejną zimę kremu z retinolem. Trochę lepiej, bo wiadomo, że nie ma cudów i nie wyglądam jakoś super ale naprawdę jest lepiej. Z tym że właśnie chodzi mi o rodzaj mojej cery oraz wiek. Mam zamiar kupić nowy retinol, bo ten mi się kończy. No i nie wiem który teraz kupić.
      • hungaria Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 19:01
        A kiedy zaczęłaś widzieć efekty? Bo retinol niby potrzebuje czasu, ale kurcze, zaraz wiosna się zacznie i słońce wyjdzie indifferent
        Na razie mam wrażenie, że kwas glikolowy robił mi o wiele lepiej (i szybciej).
        • kaka-llina Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 19:08
          Mi trudno powiedzieć co działa bo w zajawce w ciągu 2 miesięcy zakupiłam w sumie 10 kosmetyków... Tak się w tym poplątałam, ze zaczęło mi coś dziwnego się z twarzą robić... Zapodałam appke na komórce i zapisałam sie do grupy na FB, korzystam z rad i teraz już nic mi się nie robi... Efekty zdecydowanie widzę (po dwóch miesiącach) ale... ja wcześniej używałam tylko jakiegoś kremu pod makijaż i nic więcej poza tym (wcześniej już pisałam) w tym samym czasie rzuciłam palenie... Wiec nie wiem, komentarze pozytywne otrzymuje ze wszystkich stron...
          • chocolate-cakes Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 19:13
            Ja mam z the ordinary tylko i wyłącznie ten jeden krem.
            Córka ma coś innego, typowo do cery młodej i na trądzik. Jest ok, pomaga choć szału nie ma.
          • hungaria Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 19:19
            Pamiętam Twoją listę zakupów wink Ja też kupiłam dużo, ale na razie postanowiłam przyłożyć się do retinolu (lub retinoidu), od czasu do czasu zapodaję sobie jeszcze tylko kwas mlekowy.
            • kaka-llina Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 22:04
              hungaria napisał(a):

> Pamiętam Twoją listę zakupów wink Ja też kupiłam dużo, ale na razie postanowiłam
              > przyłożyć się do retinolu (lub retinoidu), od czasu do czasu zapodaję sobie jes
              > zcze tylko kwas mlekowy.
              Ja wymiękłam i zakupiłam te appke na telefonie (1.90 funta) i mi poustawiało wszystko dokładnie (sorry ale same opisy na stronie nie wystarczają jak ktoś zakupi za dużo rzeczy wink ) grupa na fb tez pomogła i teraz używam w sumie wszystkiego co mam (zamiennie) ale jestem w stanie to kontrolować i skóra wygląda bardzo dobrze, nie mam problemów...
        • chocolate-cakes Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 19:11
          Wydaje mi się, że po dwóch miesiącach. Rok temu było to samo choć tamten krem to było coś w stylu na trądzik wieku dorosłego pharmaceris. Ten retinol 0,2 jest fajniejszy. Twarz jest naprawdę gładka, mam mniejsze chomiki, nawet mam wrażenie, że prawie ich nie widać. Super działa jednocześnie na tłustą cerę i przeciwzmarszczkowo. Nie znam się, ale retinol i retinoid to nie jest to samo. Ty masz inny produkt niż ja. Gdzieś czytałam o tym, choć teraz dokładnie nie pamiętam. Ja nie mówię, że w ciągu dwóch miesięcy nagle wyglądam 5 lat młodziej, bo cudów nie ma ale tak naprawdę to jest jedyny produkt, po którym widzę w ogóle jakikolwiek efekt. Po żadnym drogim kremie nie widziałam nigdy żadnej poprawy a po tym twarz jest gładka i nie mam już typowych problemów z tłustą cerą. Tylko że nie wiem co dalej. Bo po tamtym kremie rok temu mam wrażenie, że wszystko wróciło, więc nie wiem czy mogę ten retinol stosować cały rok plus krem z filtrem.
          • hungaria Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 19:24
            W sumie racja. Na stronie Deciem patrzyłam głównie na moc i siłę podrażnienia, szczegółami nie zaprzątałam sobie głowy.

Wygląda to tak:
            Granactive Retinoid 2% in Squalane (Moderate Strength, No Irritation)
            Granactive Retinoid 5% in Squalane (High Strength, No to Low Irritation)
            Retinol 0.2% in Squalane (Low Strength, Moderate Irritation)
            Retinol 0.5% in Squalane (Moderate Strength, High Irritation)
            Retinol 1% in Squalane (High Strength, Very High Irritation)

No nic, zużyc go muszę i tak, w razie czego pod sam koniec zimy zrobię sobie mocne uderzenie najwyższą dawką.
            Właśnie na takie efekty jak Twoje liczyłam, może się doczekam wink
            • barbibarbi Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 19:43
              No ja mam ten 1% in squalane, niby bardzo mocno ma podrażniać, a mnie nie podrażniło jakoś mocno. Stosuję codziennie na noc, solidna warstwa, twarz szyja, dekolt - przez kilka dni twarz była lekko bardziej czerwona, teraz nawet tego nie ma, może się delikatnie roluje pod palcami, ale nie jest to łuszczenie nawet. Nie wiem o co chodzi, czy to jakaś lipa, czy faktycznie formuła ze skwalanem tak ochrania? Kiedyś stosowałam locacid, łuszczyłam się jak indianin, na nic to było, szczypanie i pieczenie okropne, a tu nic z tych rzeczy. Mam nadzieję, że w dłuższej perspektywie jednak działa.
          • pierogizespinaczem Re: Retinol The Ordinary 06.02.19, 14:51
            chocolate-cakes napisała:

> Bo po tamtym kremie rok temu mam wrażenie, że wszystko wrócił
            > o, więc nie wiem czy mogę ten retinol stosować cały rok plus krem z filtrem.

Spokojnie mozesz stosowac przez caly rok (ale codziennie rano filtr 50-ka). Ja uzywam retinoidy caly rok od prawie dziesieciu lat bez zadnych problemow.
            • barbibarbi Re: Retinol The Ordinary 06.02.19, 16:49
              I jak oceniasz swoją skórę po tych 10 latach? W porównaniu do rówieśniczek jest faktycznie różnica? Skoro retinol jest jednym z niewielu składników o udowodnionych właściwościach odmładzających, to musi być spora różnica smile Ciekawa jestem jak to oceniasz.
        • pade Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 19:14
          Ja co prawda the Ordinary nie używam, ale kupiłam miesiąc temu krem z kwasem glikolowym i retinolem i jest genialny. Twarz mi się wygładziła, zaskórniki prawie wszystkie zniknęły, przebarwienia zostały tylko te głębokie, do usunięcia laserem a nie kremami, na dodatek, mimo, że mieszanka retinolu i kwasu hardkorowa, bo 20% to nie czułam i nie czuję żadnego dyskomfortu. Krem jest drogi, ale na następną zimę znowu go sobie zafunduję.
          • pade Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 19:15
            Aha, napisałam to, bo panuje powszechne przekonanie, że retinolu i kwasów nie należy ze sobą łączyć, a tu jak widać można.
            • kaka-llina Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 19:26
              glycolid acid 7% (tonik) a i również lactic acid 10% z ordinary mogę używać razem... (nie mogę tylko tych dwóch kwasów w jednej rutynie)
              • kaka-llina Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 19:27
                za wcześnie wysłałam... mogę mieszać z retinolem.... (dwa kwasy na raz za dużo ale każdy moze być razem z retinolem)
                • pade Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 19:32
                  Ja się do Ordinary po prostu zraziłam, po żelu z kofeiną pod oczy i serum z niacynamidem. Ordynarniesmile mnie wysuszały.
                  • hungaria Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 19:35
                    Jak Ci przejdzie foch, daj im drugą szansę. Kofeina to wg mnie też megabubel, ale tonik i serum złuszczające z kwasem glikolowym są naprawdę warte grzechu.
                    • pade Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 19:46
                      Na razie jestem w fazie odkrywania Image Skincaresmile Żel do mycia ma 12% kwas glikolowy, a maseczka złuszczająca 17% mieszankę kwasów. I na to można jeszcze nałożyć (po uprzednim zmyciu maseczki) krem z kwasem i retinolem i NIC się nie dzieje (ewentualnie dosłownie chwilowe mrowienie). Szokbig_grin
                      A jaka skóra gładkasmile
                      • hungaria Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 19:57
                        A sama wynajdujesz te cuda, czy jakiś lekarz Ci podpowiada?
                        Jeśli odkryłas jeszcze coś mocno nawilżającego, to polecaj, polecaj wink
                        • pade Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 20:18
                          Samasmile
                          Stosuję od niedawna tzw. koreańską pielęgnację, ale zmodyfikowaną na własne potrzeby. I tak, rano od razu po myciu Lotion Hada Labo, na to jakaś koreańska esencja (z niacynamidem np.), wklepuję wszystko rękami (niewielkie ilości), na to ewentualnie serum nawilżające i jak dla mnie najlepszy ostatnio krem, bo Dermika Hialiq Spectrum 55+, bardzo porządny nawilżacz (kupiłam w promocji w Rossmannie). To wszystko trwa max 5 minut, bo ilości niewielkie, wchłania się wszystko momentalnie no i póki co działa świetnie. Nie mam ani jednej suchej skórki.
                          Jak potrzebuję większego nawilżenia to używam serum z Filorgi Hydra Hyal i na to Hydra Filler. To serum jest rewelacyjne, wręcz napompowuje, wypełnia skórę.
                          • claudel6 Re: Retinol The Ordinary 02.02.19, 01:24
                            a kosmetyk z retinolem to który stosujesz?
                            • pade Re: Retinol The Ordinary 02.02.19, 11:51
                              Piszę o nim niżej. Image Skincare Total Repair.
                  • chocolate-cakes Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 19:45
                    To serum ma moja córka.
                    Na nasze dość tłuste cery to wszystko działa ok ale jeśli ktoś ma delikatną i suchą cerę, to może moim zdaniem bardzo podrażniać i wysuszać.
                    • hungaria Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 19:56
                      No własnie ja mam delikatną cerę ze skłonnością do przesuszania i nic mi nie robi tak dobrze, jak te kwasy w upiornych stężeniach. Ale zdaje się to jest właśnie zaleta glikolowego, że dobrze się sprawdza też na suchej skórze. Bo np. Redermic wysuszył mnie na wiór (jedyny efekt) i długo potem musiałam doprowadzać twarz do ładu.
                      • pade Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 19:58
                        Bo przy takich kuracjach trzeba jednak dbać o porządne nawilżanie. A już zwłaszcza zimą. Gdybym porządnie nie nawilżała skóry rano, wieloetapowo, nie odżywiała skóry maskami nawilżającymi, też bym pewnie miała przesuszoną skórę.
                        • hungaria Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 21:30
                          No ale ja nawilżam! Non-stop się czymś oklepuję i balsamuję. Myślę, że z tym redemikiem mojej skórze było po prostu nie po drodze, bo nic innego mi aż tak źle nigdy nie zrobiło. Opócz serum z kofeiną, oczywiście tongue_out
                          • pade Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 22:11
                            No tak, zdarza się, mnie też niektóre hity w ogóle nie podchodzą, a inne, mało znane świetnie działają.
                  • vivyan Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 20:12
                    Odobraź się koniecznie, akurat ten żel pod oczy to bubel - też go mam i jest beznadziejny, wysusza i nic nie robi poza tym wink A marka ma naprawdę sporo fajnych produktów smile
                    • pade Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 22:11
                      Może kiedyśsmile
            • snakelilith Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 19:35
              Można, ja też miałam kiedyś krem z retinolem i kwasem, to był krem na noc Visibly Refined marki Neutrogena, ale z jakiegoś względu już go nie produkują. Moim zdaniem też działał cuda, rano cera była jak nowa. Generalnie mam wrażenie, że kwasy działają szbyciej, praktycznie natychmiastowo, natomiast retinol potrzebuje czasu i jego efekty nie są aż takie spektakularne. Przynamniej w tych kosmetycznych stężeniach, bo maści lekarskie, to może być coś innego. Retinol może też działać głębiej, więc u kogoś z realatywnie młodą jeszcze skórą wiele nie widać.
              A co do głównego pytania w wątku, to ja nie wiem, stosuję The Ordinary Retinol 0.5% in Squalane, słabszy ze stężeniem 0.2% w ogóle nie działał. Ten 0.5% działa tak sobie, ale mam wrażenie że Redermic od La Roche Posay był jednak lepszy.
              • pade Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 19:42
                Też mam wrażenie, że Redermic R i pod oczy, i na twarz to bardzo dobry kosmetyk.
                • chocolate-cakes Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 19:48
                  Ja miałam rok temu kilka próbek i działał fajnie, choć jak dla mnie bardzo podobnie do retinolu 0,2 który kosztuje grosze. Ale mam zamiar kupić go jako kolejny krem z retinolem.
          • hungaria Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 19:17
            Jaki to krem? Pisz natychmiast!
            • chocolate-cakes Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 19:24
              No właśnie, pisz kobieto smile
            • pade Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 19:24
              Image Skincare Total Repair Creme.
              Jeśli chcesz najpierw spróbować kremu, zamiast kupować pełnowymiarowy, polecam zestaw podróżny z linii Ageless, ten krem jest w zestawie i świetna maska złuszczającasmile
              • pade Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 19:30
                Teraz czytam, że wskazania dotyczą skóry tłustej, mieszanej, ewentualnie trądzikowej, a moja jest wrażliwa i bardziej w kierunku suchej. Mimo to, krem jest dla mnie bardzo komfortowy.
              • hungaria Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 19:33
                Dzięki! Moja skóra zniesie kwas glikolowy w każdym stężeniu, więc to może być hit.
                A próbowałaś Image Skincare Total Retinol A Creme 20%? Retinol wyżej w składzie, więc może być bardziej żrący (nie znam się na składach, nie potrafię ocenić), ale za to ma opakowanie z pompką.
                • pade Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 19:41
                  Nie, tego nie. Mam 4 zestawy podróżne, Ormedic, z wit C, Max i Ageless, ten krem, o którym pisałam wyżej i krem z kwasem glikolowym pod oczy.
                  Zapytam czy mają próbkę tego kremu.
                  • hungaria Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 19:52
                    Pod oczy Image Skincare Total Eye Lift Creme 20%? Jesteś zadowolona?
                    • pade Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 20:06
                      Tak, nic nie szczypie, nie piecze, a skóra na powiekach (tak, można stosować na powieki) się wygładziła. Oba kremy, do twarzy i pod oczy lekko śmierdząsmile Tzn. taki apteczno-lekowy zapach mająsmile
                      • hungaria Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 21:28
                        To już wiem, na co teraz wydać pieniądze big_grin
                        • pade Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 22:12
                          big_grin
                          • pade Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 22:14
                            Jeśli będziesz kupować w sklepie na T, możesz najpierw poprosić o próbki. Ja akurat trafiłam na czas przed dostawą, więc kupowałam w ciemno, teraz mają i zestawy miniaturek i próbki.
                            • hungaria Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 23:48
                              Jeśli kończy się na c, to tylko tam kupowałam do tej pory.
                              Poproszę, a jakze - mam już pół szafki łazienkowej niewypałów ;/
                              Strasznie się napaliłam na ten krem pod oczy. Dzięki za polecanki!
                              • pade Re: Retinol The Ordinary 02.02.19, 11:50
                                Tak, ja też głównie tam kupuję. Obsługa pierwsza klasa.
            • malia.m Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 21:30
              W kwestii łączenia retinolu i kwasów w wersji ekonomicznej polecam moje ostatnie odkrycie z bloga Ziemoliny: krem z retinolem i krem z kwasami Summer peel marki Neutrea. Mają bardzo dobre składy i świetne ceny. Retinol w dużym stężeniu, trzeba używać ostrożnie, za to kwas delikatny, nawet dla cery naczynkiwej.
              • snakelilith Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 22:36
                A czy markę Neutrea można kupić w Polsce gdzieś stacjonarnie, czy dostępna jest tylko online?
    • vivyan Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 20:10
      Moim zdaniem za krótko używasz. Zauważyłam efekty stosowanie emulsji 2% po około trzech miesiącach. Skóra stała się bardziej sprężysta i gładka, zaskórniki w ogóle zniknęły. Od ponad pół roku stosuję tę emulsję razem z innymi produktami tej marki (kwas salicylowy, serum z niacynamidem, krem NMF, serum Buffet, skwalan - mój ulubiony!, oczywiście nie wszystkie na raz) i naprawdę widać efekty. Skończył mi się Buffet, więc zamówiłam wersję z miedzią, dzisiaj przyszła, bardzo jestem ciekawa.
      • hungaria Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 21:27
        Dobra, to dozbrajam się w cierpliwość.
        Skwalan który, gwoli ścisłości? Przypomniałaś mi, że Buffet też mnie zawiódł wink
        • vivyan Re: Retinol The Ordinary 02.02.19, 18:25
          W ofercie mają tylko jeden: The Ordinary - 100% Plant-Derived Squalane wink
          A Buffet też trzeba dosyć długo stosować wink
          • hungaria Re: Retinol The Ordinary 02.02.19, 19:16
            Mają też hemi-squalane od niedawna.
            A jaki efekt widzisz po bufecie? Jak rozumiem, powinien dzialac przeciwzmarszczkowo dzieki peptydom, ale za kazym razem, kiedy naloze go pod krem (mocno nawilżający) na dzien, po jakis czasie czuje bardzo nieprzyjemne sciągnięcie skóry.
            • asia261 Re: Retinol The Ordinary 03.02.19, 00:23
              Dziewczyny, a co na sucha skórę, wrażliwa, która po użyciu większości kremów z drogerii skóra szczypie. Jedyny krem który toleruje to bambino, no ale ile można. I proszę podajcie linka to tego posta z listą (z orydinary) plis
            • vivyan Re: Retinol The Ordinary 03.02.19, 10:15
              A po bufecie (stosowanym codziennie), zawsze z czymś, po ponad roku używania zauważam wyraźne spłycenie drobnym zmarszczek i bardziej zwartą i sprężystą skórę.
              • sofia_87 Re: Retinol The Ordinary 03.02.19, 11:07
                A co nakladasz na buffet? W opisie jest żeby unikać połączenia z witaminą C, więc ja nie miałam pomysłu.
                A poniewaz retinoidow nie używam od 3 lat, więc chociaż moze sprobuje z peptydami
                • vivyan Re: Retinol The Ordinary 03.02.19, 11:57
                  A np. sam skwalan, albo coś nawilżającego i skwalan, kosmetyków z wit C nie używam w ogóle bo mnie po nich mocno wysypuje więc się nie wypowiem na temat ewentualnego łączenia z buffetem.
    • 21mada Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 21:12
      To na co w końcu jest ten retinol? Na przebarwienia (skoro stosujecie zima) czy na gładka skórę?
      • snakelilith Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 21:31
        Ty nie możesz być kobietą.
        • 21mada Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 21:54
          No tak, wszak zgodnie z twoja patriarchalna wizja każda kobieta interesuje się głównie pielęgnacja urody i zna się na kremach i kwasach. Może ty masz w domu cała drogerie, ja nie.
          • snakelilith Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 22:25
            Co za brednie....
            • beneficia Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 23:43
              Ja wiem, że mada to troll, ale dla mnie ten wątek (i inne kosmetyczno-pielęgnacyjne) jest niesamowity. Taka ilość fachowej wiedzy u zwykłych (jak sądziłam) kobiet jest powalająca.
          • princesswhitewolf Re: Retinol The Ordinary 01.02.19, 23:26
            A skad, zadnej drogerii waha sie nad trzecim rozem i emocjonalne dramaty przezywa z tego powodu smile))
            ( Zaraz bedzie miec atak woof woof.... Lol )

A tak na serio, odpowiadajac to Zima dlatego ze Retinolu nie mozna stosowac gdy jest duze naslonecznienie.
            • 21mada Re: Retinol The Ordinary 02.02.19, 09:44
              Dzięki za jedyna odpowiedz na temat! To jaki kwas jest na przebarwienia? Myślałam ze retinol właśnie.
              • princesswhitewolf Re: Retinol The Ordinary 02.02.19, 12:04
                Wszystkie AHA, BHA a najbardziej z grupy PHA
                Polecam najbardziej alpha lipoic a takze azelainowy
                • 21mada Re: Retinol The Ordinary 02.02.19, 12:09
                  Dzięki! A można to kupić w Anglii, w zwykłym sklepie albo w Boots?
                  • princesswhitewolf Re: Retinol The Ordinary 02.02.19, 12:23
                    Deciem googlnij

Maja tez w Debenhams Oxford street, Harvey N, Bentalls...pewno i w wiecej mijssc
                • 21mada Re: Retinol The Ordinary 03.02.19, 11:28
                  > Wszystkie AHA, BHA a najbardziej z grupy PHA
                  > Polecam najbardziej alpha lipoic a takze azelainowy
                  Ale to są kremy czy co? Jakiej marki?
                  Z Boots miałam No7 ale nie działał.
            • pierogizespinaczem Re: Retinol The Ordinary 06.02.19, 15:53
              princesswhitewolf napisała:

> A skad, zadnej drogerii waha sie nad trzecim rozem i emocjonalne dramaty przez
              > ywa z tego powodu smile))
              > ( Zaraz bedzie miec atak woof woof.... Lol )
              >
              > A tak na serio, odpowiadajac to Zima dlatego ze Retinolu nie mozna stosowac gdy
              > jest duze naslonecznienie.

Mozna. Trzeba tylko stosowac filtr 50+, codziennie i nie wystawiac na slonce twarzy (a dni sloneczne nosze kapelusz).
    • szczesliwa_lolla Re: Retinol The Ordinary 02.02.19, 10:47
      mam stusuję teraz chwilę przerwy bo się do tropików wybieram. w porównianiu z atredermem, który stosuję 3 rok- klapa. artrederm podrażnia (choć mnie coraz mniej, nakłądam tez na emulsje nawilżającą, co trochę niweluje podrażnienie) ale jest wspaniały efekt- nawet stosując raz na tydzien jest lepiej niż to %% ze skwalanem codziennie. to ordinary- to może trochę wygładzenai i tyle.
    • claudel6 Re: Retinol The Ordinary 03.02.19, 13:28
      no to właśnie przez Ciebie pade wink kupiłam sobie najdroższy krem, jaki nabyłam do tej pory w życiu. jak nie zadziała, to rzucam forum!
      • pade Re: Retinol The Ordinary 03.02.19, 17:57
        Trzymam kciuki, żeby Ci podpasował i zrobił co trzebasmile
        • claudel6 Re: Retinol The Ordinary 06.02.19, 09:25
          no to zakupiłam to cudo.
          No i tak:
          zapach bardzo apteczny, wygląda bardziej jak maść niż krem. PO nałożeniu lekko szczypie i mrowi, co trochę mnie zaskoczyło, bo mam skórę raczej niewrażliwą. Ale to nie wada, zakładam, że to dowód działania. Wadą natomiast jest to, ze bardzo pobudza moją strefę T do wydzielanie sebum - nigdy jeszcze nie miałam tak tej strefy tłustej. Cera rano nie jest promienna, ale raczej podrażniona. Chyba zacznę używać go co drugi dzień.
          • pade Re: Retinol The Ordinary 06.02.19, 14:05
            No bo takie jest zaleceniesmile Pierwszy tydzień co drugi dzień, czytałaś opis?smile
            Nie masz tłustej tej sfery, tylko pokrytą sebum, które wydziela się gdy skórze brakuje wilgoci. Sebum zapobiega dalszej utracie wody.
            Ja sobie kupiłam koreańskie płatki kosmetyczne, po to by dobrze nawodnić skórę. Nakładam na te płatki lotion z kwasem (mam teraz hada labo) i przykładam w newralgiczne miejsca. Trzymam ok. 15 minut. Pomaga. Najlepiej by było, gdybym robiła to codziennie, ale zapominam niestetyuncertain
            Retinol i kwasy wysuszają skórę. Owszem, mają działanie nawilżające, ale w dłuższym czasie i w głębszych warstwach. Jednak podczas stosowania naskórek może być wysuszony. Dlatego ważna jest etapowa pielęgnacja, czyli nawodnienie skóry, a potem zamknięcie w niej wilgoci poprzez zastosowanie warstwy okluzyjnej np. z gliceryną, ceramidami, lipidami.
            • claudel6 Re: Retinol The Ordinary 06.02.19, 19:00
              nakładam ten krem wieczorem, a rano mam bardzo tłustą strefę T. nie mam czasu wtedy nakładać masek, płatków itd. już i tak mi doszła dodatkowa robota usunięcie tego tłuszczu z twarzy. muszę wymyśleć jakąs inną procedurę.
              • pade Re: Retinol The Ordinary 06.02.19, 19:14
                Jak to dodatkowa? To nie myłaś do tej pory twarzy rano?
                • claudel6 Re: Retinol The Ordinary 07.02.19, 00:22
                  myłam wodą, bo nie musiałam niczego zmywać. teraz muszę. ale mam tak podrażnioną twarz, że muszę odstawić ten krem. kupiłam w ciemno cały, bo żaden krem do tej pory mnie nie podrażnił, myślałam, ze mam skórę słonia. innym jednak radzę zacząć od próbki.
                  • pade Re: Retinol The Ordinary 07.02.19, 10:22
                    O kurczę, współczujęsad
                    Ja się nad tym kremem ze dwa miesiące zastanawiałam, bo 20% to jednak dość wysokie stężenie, nie używałam jeszcze takiego. Ale z drugiej strony miałam skórę przyzwyczajoną do kwasu glikolowego, bo przez trzy tygodnie stosowałam acglicolic classsic z Sesdermy. Może w tym leży problem? Używałaś ostatnio kwasów?
                    • claudel6 Re: Retinol The Ordinary 07.02.19, 12:38
                      nie, ostatnio nie... dobra, albo go odstawię i spróbuję za jakiś czas, albo sprzedam.
                      • claudel6 Re: Retinol The Ordinary 09.02.19, 13:48
                        dałam mu jeszcze szansę i jest zdecydowanie lepiej. skóra się przyzwyczaja. no i dziś sobota więc miałam czas na położenie nawilżającej maski.
                        jest to przynajmniej krem, co do którego nie mam wątpliwości, że działa... zobaczymy, jakie będą końcowe efekty.
                        • pade Re: Retinol The Ordinary 09.02.19, 14:16
                          Działać na pewno działa, w tym sensie, że ja po 1,5 miesiąca używania, w tym rozruch czyli co drugi dzień, muszę skórę intensywniej nawilżać. Zdecydowanie intensywniej niż dotychczas. I czasem robię sobie od niego przerwę. No mocny jest, nie ma co ukrywać.
    • princesswhitewolf Re: Retinol The Ordinary 03.02.19, 15:50
      A swoja droga to z wiadomosci wiem, ze czlowiek ktory zalozyl The Ordinary niestety pare miesiecy chorowal na choroba psychiczna i popelnil samobojstwo w styczniu. A szkoda bo naprawde zalozyl demokratyczna i swietna marke
      • sofia_87 Re: Retinol The Ordinary 03.02.19, 16:40
        Oby nowy właściciel jej nie zepsuł
        • kaka-llina Re: Retinol The Ordinary 04.02.19, 02:51
          on już od jakiegoś czasu nie zarządzał firma to była całkiem spora afera...
    • lacunalegis Re: Retinol The Ordinary 03.02.19, 20:27
      Wydaje mi się, że retinolowi trzeba dać więcej czasu, o ile chcesz uzyskać czystsze pory, bardziej jednolity kolor i bardziej nawilżoną skórę.

Natomiast tak poza tym, to retinol opóźnia zmarszczki i inne objawy starzenia się skóry, a nie odwraca te już istniejące. Ma sprawiać, że za kilka lat będziesz wyglądała młodziej, niż byś wyglądała, gdybyś go nie stosowała. O ile nie masz siostry bliźniaczki, która żyje równie zdrowo (lub niezdrowo) jak Ty, to żadnego "wow" nie zauważysz.
      • hanusinamama Re: Retinol The Ordinary 06.02.19, 23:22
        Tez czytałam ze to najlepiej działa jak sie zaycna powiedzmy kolo 35 roku zycia z małym stezeniem i potem z czasem zwieksza stezenie. Poza tym od dawna wiadomo ze retinol mozna stosować tez latem. I ze latek odwraca własnie fotostarzenie skóry. Nie zaleca sie jedynie startu stosowania z wysokiego stezenia przy silnym słoncu. Ale jak juz sie uzywa i nie ma podrażnien mozna stosować cały rok.
    • claudel6 Re: Retinol The Ordinary 07.02.19, 12:42
      może ktoś jest chętny na ten krem, polecany przez pade:
      Image Skincare Ageless Total Repair Creme

użyłam dwa razy, używałam szpatułki.
    • snakelilith Re: Retinol The Ordinary 11.02.19, 16:33
      Dziś za oknem piękne słońce zapowiadające wiosnę i koniec (u mnie) okresu retinolowego, więc podsumuję moje doświadczenia z The Ordinary Retinol 0.5% in Squalane. Moja opinia jest zdecydowanie negatywna, więcej tego produktu nie kupię. Nie tylko nie zauważyłam żadnego pozytywnego efektu w postaci np. wygładzenia skóry, ale nawet efekty negatywne, o czym pisałam już w którmyś ze wcześniejszym wątków. Moja skóra wyjątkowo źle znosi skwalan. Ten składnik nie tylko daje uczucie zaklajstrowanej skóry, ale naprawdę ją kjastruje i dusi. Przez całą zimę wychodziły mi jakieś małe zaskórniki na policzkach, ostatnio nawet czerwone pryszcze na brodzie, a mam skórę suchą, nie przetłuszczającą, lubiącą tłuste kremy i oleje i takie atrakcje miałam ostatnio wiele lat temu. Kilka dni temu odstawiłam więc retinol i skóra od razu zaczęła się poprawiać. Dziś rano obudziłam się z gładką cerą, taką jaką miałam jeszcze jesienią, szkoda, że w ogóle zrobiłam ten eksperyment z The Ordinary. Strata czasu i zapału. Przy innych produktach z retinolem czegoś takiego nie było.
      • chocolate-cakes Re: Retinol The Ordinary 11.02.19, 16:49
        U mnie retinol w skwalenie ale 0,2 działa fajnie ale ja mam tłustą cerę. Mam resztkę ale nowego retinolu nie zamówiłam, bo niedługo wiosna i słońce a ja nie mam ani czasu ani ochoty rano nakładać kilku warstw, choć na pewno 3-4 razy w tygodniu nałożę filtr. U mnie ponuro, słońca brak. Dzisiaj przyszła paczka z 4 produktami. Dwa dla córki i dwa sera nawilżające dla mnie. Zobaczymy smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka