Dodaj do ulubionych

Dziś śledzik

05.03.19, 14:04
Będziecie jadły śledzia? Chlapniecie setkę? big_grin Ja będę smażyła śledzie na kolację, pić nie będę bo jutro do pracy.
Obserwuj wątek
    • margotka28 Re: Dziś śledzik 05.03.19, 14:14
      nie będę jadła śledzia dziś, bo ktoś sobie wymyślił, że jutro posypie głowę popiołem i będzie fajnie. Sledzie jem wtedy, gdy mam na nie ochotę. Karnawał mam wtedy, gdy tego chcę. No, ale ja nie jestem wierząca w polski kk
    • asfiksja Re: Dziś śledzik 05.03.19, 14:27
      A gdzie to śledzik? Żyłam w przekonaniu, że dziś wszędzie, ale to wszędzie są ostatki/zapusty/podkoziołek, a postny śledź to dopiero od jutra.
      • angazetka Re: Dziś śledzik 05.03.19, 14:44
        Śledzik to inna nazwa ostatków wink
        • asfiksja Re: Dziś śledzik 05.03.19, 15:02
          No to już sobie wyguglałam. Ale nie przypuszczałam, że naprawdę w ostatni dzień karnawału gdzieś tradycyjnie spożywa się śledzie. W podkoziołek też nie jedzą koziołków.
    • angazetka Re: Dziś śledzik 05.03.19, 14:32
      Śledzia nigdy nie jem. Jem faworki. A wieczorem mam imprezę wink
    • kosmos_pierzasty Re: Dziś śledzik 05.03.19, 14:54
      Ale dlaczego? skąd teraz śledź akurat. Lubię śledzie generalnie smile
    • beata985 Re: Dziś śledzik 05.03.19, 15:55
      Śledzia nie mam , faworków też...A zezarlabym....muszę się spiąć i usmażyć...małe winko może sobie wypije...mam dzisiaj dzień dla siebie to w sumie czemu nie...😊
    • daniela34 Re: Dziś śledzik 05.03.19, 16:05
      Mam 3 godziny przerwy w pracy, potem będę pracować co najmniej do 20.00 więc żadnych śledzi, faworków ani alkoholu nie będzie
    • an.16 Re: Dziś śledzik 05.03.19, 16:13
      "Śledzik" to ostatnia impreza karnawału. A nazwa stąd, że o północy zaczyna się post i wtedy (o północy właśnie) podaje się śledzia. To nie jest jedzenie śledzia na wtorkowy obiad czy kolację.
    • triismegistos Re: Dziś śledzik 05.03.19, 18:43
      Mam chorego konkubiną, z absolutnym zakazem spożywania wódki, ciężkostrawnych potraw itp. mogę zrobić sałatkę z tuńczykiem i małe piwo do tego najwyżej...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka