Dodaj do ulubionych

Ukraina turystycznie

21.05.19, 19:54
Ktoś był? Może się podzielić doświadczeniami?

Chodzi mi o tereny blisko polskiej granicy, Bieszczad, ten koniec.
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Ukraina turystycznie 21.05.19, 21:29
      Byłam na Ukrainie w zeszłym roku w wakacje, ale zwiedzalam miasta więc nic nie polecę w okolicach Bieszczad. Mogę tylko ostrzec przed kiepskim drogami, jeśli wybieracie się samochodem, natomiast polecić samo przejście w Krościenku - tylko że zaraz za nim zaczyna się drogowy III świat
      • kosmos_pierzasty Re: Ukraina turystycznie 21.05.19, 21:56
        Może coś polecisz też tak bardziej ogólnie (z jedzenia?)? I ewentualnie na co uważać?
        Tak właśnie patrzyłam na mapę, że miast w tej okolicy za bardzo nie ma. Do Lwowa za daleko. Ale okolice na łażenie i rowery fajne. I jeszcze Słowacja rzut beretem - no ale tu pytanie, jak z przekraczaniem granicy w Bieszczadach, bo jak by trzeba czekać kilka godzin, to bez sensu.
        • daniela34 Re: Ukraina turystycznie 21.05.19, 22:23
          No więc uważać na drogi, kiepską infrastrukturę typu stacje benzynowe i toalety (tylko przy tych głównych- bardzo głównych drogach, poza tym nawet w sporej, nowoczesnej restauracji może się zdarzyć toaleta wschodnia czyli kucana), kolejki na przejściach granicznych z Polską (bo ze Słowacją to nie wiem- nie przekraczałam), brak znajomości angielskiego i karty w restauracjach pisane tylko cyrylicą- (musiałam się nauczyć w tydzień), osługa nie chce też mówić po rosyjsku - zostaje ukraiński i polski. Kiepskie jest też w mniejszych miejscowościach zaplecze gastronomiczne (po prostu nie ma restauracji, trzeba wiedzieć, gdzie można będzie się zatrzymać, jeśli nie planujecie własnego wyżywienia. Natomiast kuchnia jest pyszna- pyszny jest nabiał (wszelkie sery), pierogi czyli varenyky (w tym czarne-barwione sepią) pielmienie oczywiście, na sniadanie- pyszne są syrniczki (placuszki serowe,), solianka i barszcz ukraiński.Z przysmakow ponoć salo- solona słonina (ale tego nie probowalam). Dobre są wina i koniaki ale gdyby udało się wam kupić nalewkę z płatków róży to dopiero jest skarb
          • daniela34 Re: Ukraina turystycznie 21.05.19, 22:33
            Nie na yen wyjazd, ale na przyszłość- bardzo polecam zwiedzanie ukraińskich miast- nie tylko Lwów, ale też Stanisławów, Czerniowce, Kamieniec Podolski (jak tam pięknie!!!) plus do tego Chocim. Z kolei typowo turystycznie - Jaremcze, piękna miejscowość górska, ale to już dalej na wschód i o dziwo- Zaleszczyki.
            • dominika9933 Re: Ukraina turystycznie 21.05.19, 22:50
              Zgadzam się co do kuchni, jest dobra. Byłam we wrześniu, ale tylko cztery dni i tylko Lwów. Teraz 30.05 również jadę na cztery dni i tylko do Lwowa, bo fajne miasto do polazenia, a teraz z Przyjaciółmi, wcześniej Rodzinasmile. We Lwowie karty po angielsku również pisane i chcą też rozmawiać czasem po rosyjsku. Ale i tak nie ma problemów z komunikacją. Ale ja cyrylicę znam, starsza od danieli widać jestem, bo z miasta chyba tego samegosmile. Pozdrawiam
              • daniela34 Re: Ukraina turystycznie 21.05.19, 23:05
                Ja niestety już jestem z rocznika, który w szkole miał angielski. We Lwowie faktycznie z kartami i znajomością angielskiego jest zdecydowanie lepiej niż w innych miastach. Choć i tak w słynnej cukierni zamiast kawy mrożonej zamówiliśmy sobie deser lodowy (karta tylko cyrylicą). W mniejszych miastach - słabo- na plus jest to, że obsługa jest pomocna i da się dogadać. Zazdroszczę 4 dni we Lwowie, wybrałbym się do Teatru Piwa posłuchać orkiestry albo pospacerować po okolicach rynku. Chyba sobie kieliszek Pijanej Wiśni naleję celem przywołania wspomnień
                • dominika9933 Re: Ukraina turystycznie 21.05.19, 23:16
                  Ja miałam równocześnie angielski i rosyjski, hasmile. Pijana Wiśnia jest na Grodzkiej, a Teatr Piwa odwiedzimy, ale ja piwa nie pije, reszta towarzystwa lubi. Pomyślę o Tobiesmile
                  • daniela34 Re: Ukraina turystycznie 21.05.19, 23:23
                    Wiem, że jest smile, najpierw uruchomili w Warszawie, potem u nas smile mam zresztą w domu butelkę, raczę się po kieliszku od czasu do czasu, Piwa akurat też nie lubię, ale muzyka w Teatrze jest świetna. Pozdrawiam serdecznie dobrej zabawy!
                    • dominika9933 Re: Ukraina turystycznie 21.05.19, 23:26
                      Bardzo dziękujemysmile
                • bywalec.hoteli Re: Ukraina turystycznie 21.05.19, 23:18
                  Pamietam, ze we Lwowie woleli, żeby mówić po polsku niż po rosyjsku a w Odessie i na Krymie odwrotnie. W Wilnie było widać, ze niektórzy rozumieją po polsku, ale im się to nie podoba. Najlepsi byli Albańczycy w Ulcinj w Czarnogórze, którzy sami rozpoznawali ze jesteśmy Polakami (ciekawe po czym), a potem gadali po polsku smile Węgrzy tez nieraz potrafią smile
    • bywalec.hoteli Re: Ukraina turystycznie 21.05.19, 22:59
      Byłem na początku wieku ongiś we Lwowie, Krzemiencu, Kamiencu Podolskim, Chocimiu, Zbarażu, Stanisławowie, Czerniowcach. Ciekawie, ale duze zacofanie cywilizacyjne. Problemy z woda itp. Ciekawe jak teraz.
      • daniela34 Re: Ukraina turystycznie 21.05.19, 23:06
        Z wodą już nie ma problemu - przynajmniej ja przez 8 dni nie miałam ani razu
        • dominika9933 Re: Ukraina turystycznie 21.05.19, 23:22
          Mieliśmy fajny apartament z bookingu. Teraz też jedziemy i wygląda ok. Jak coś to mogę polecić. Tamten już teraz, ten jak sprawdzę. Obydwa blisko centrum, niedaleko Cytadeli. Żadnego problemu z wodą i wifismile.
    • kosmos_pierzasty Re: Ukraina turystycznie 22.05.19, 07:37
      Dziękuję pięknie smile

Miasta też mnie oczywiście kuszą, ale teraz tak mamy, że musimy jeździć z psem, więc póki co to nie wchodzi w grę, szczególnie objazd. Chyba, że jakaś zorganizowana objazdówka np. tylko ja z córką (mąż właściwie nie lubi zwiedzać miast), ale to osobno. Na teraz w każdym razie tak to wygląda.

A pomysł stąd, że znalazłam fajny (z opisu) dom wakacyjny. Przejrzałam Polskę, Estonię i tylko ten właściwie spełnia nasze oczekiwania smile Pomyślałam, że to może być całkiem niezła koncepcja. Na 2020 big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka