Dodaj do ulubionych

Porady techniczne

14.04.10, 21:04
Tu odpowiem na pytania techniczne.
Obserwuj wątek
    • aguska8009 Re: Porady techniczne 14.04.10, 21:58
      Witam!Proszę o radę, zamierzam kupić fotelik dla syna 9 miesięcznego, waga ok
      11kg, ok 80cm wzrostu do peugeota 206. Myślałam o Chicco Key 1 albo Maxi Cosi
      Tobi.Czy będą pasowały do mojego samochodu? Jaki ewentualnie inny fotelik Pan
      poleca.
    • a.l.a.s.k.a77 Re: Porady techniczne 14.04.10, 22:23
      Radził mi Pan jakiś czas temu kupno recaro young...przymierzyłam do
      samochodu ale dziecku w nim było dość ciasno a i ja nie do końca
      byłam zadowolona z rozkładania tego fotelika. Jak ma się do tego
      fotelika Britax Evolva 9- 36? Niestety nie moge go nigdzie
      przymierzyć bo barak tego fotelika w okolicznych sklepach. Mój
      samochód to Rover400. Dziecko waży 13 kg i mierzy 93 cm.
      • ilhenny Re: Porady techniczne 14.04.10, 23:02
        Recaro Young Sport jest największym fotelikiem tego rodzaju. Evolva ma niżej
        pasy i system rozkładania jest jeszcze gorszy. Niestety, ale pozostaje tylko
        wybór koloru. Jako ciekawostkę wsadź go do fotelika 15-36 kg dla 3 latków, a
        zobaczysz że będą już dobre,oczywiście nie wolno wozić w nich dzieci poniżej 3 lat.
    • ilhenny Re: Porady techniczne 14.04.10, 23:03
      Piszcie na Ty, bo szkoda czasu na kurtuazję.
      • aguska8009 Re: Porady techniczne 15.04.10, 20:14
        Ale Priori też jest fotelikiem do 18kg, jest większy niż Key?a może lepiej kupić
        jakiś fotelik do 25kg od razu, co polecasz?a coś tańszego niż Priori...
        • ilhenny Re: Porady techniczne 15.04.10, 20:39
          Większość fotelików 9-25 kg są tylko z nazwy większe, zwłaszcza te do 400 zł ,
          dodatkowo trzeba zdemontować pasy kiedy dziecko waży 18 kg. Można kupić tańszy,
          ale warunkiem jest prawidłowy montaż, nawet najlepszy fotelik nie pomoże jak
          będzie źle zamontowany. Niestety, ale foteliki po około 300 zł nie dość, że nie
          mają Cash Testów, to jeszcze prawidłowy montaż jest dość skomplikowany.
          • iga48 Re: Porady techniczne 15.04.10, 23:24
            Potrzebuje podpowiedzi.
            Niedługo będę musiała zmienić fotelik bo widzę,że lada moment główka córki
            zacznie wystawać ponad fotelik(MC Priori fix)i tu mam zagwostkę- co teraz kupić.
            Córka ma 2 latka i 8 miesięcy,jest dość wysoka,średnia budowa.Cena nie gra
            roli,ważne aby był to fotelik bezpieczny i wygodny ;dostosowany do toyoty
            avensis 2006r(być może niedługo coś zmienimy ale klasa podobna).Myślałam o
            concordzie TRANSFORMER X lub TRANSFORMER XT ale nie jestem pewna tego wyboru.
            • ilhenny Re: Porady techniczne 16.04.10, 08:30
              Proszę zakładajcie nowe wątki. Wiek, waga, samochód, albo konkretny fotelik.
              Będziemy mieli bardziej przejrzyste forum i może nie będę musiał pisać każdemu
              oddzielnie.
            • ilhenny Re: Porady techniczne 16.04.10, 08:44
              Jeszcze nie musisz zmieniać fotelika. Fotelik 9-18kg zmienia się jak głowa
              wystaje więcej niż do wysokości linii oczu dziecka. W ostatnich testach
              TRANSFORMER wypadł bardzo kiepsko.
              link do strony, w prawdzie po Niemiecku, ale zawsze można użyć tłumacza
              internetowego
              www.auto-motor-und-sport.de/kindersitzcrashtest-ist-ein-desaster-1704463.html
    • aguska8009 Re: Porady techniczne 15.04.10, 09:48
      Ale Priori też jest fotelikiem do 18kg, jest większy niż Key?a może lepiej kupić
      jakiś fotelik do 25kg od razu, co polecasz?a coś tańszego niż Priori...
    • todob1 Re: Porady techniczne 16.04.10, 12:32
      Chyba to nie techniczne pytanie ale sorry ... smile
      Czym kierować się przy niżej wymienionych modelach no
      oprócz porównania isofix a brak isofixu to zgłupiałem... wszystkie mają 4* więc:
      -Casualplay protector fix
      -Concord transformer xt, livt evo pt, livt eco ??
      - cyber solution x fix
      -maxi cosi rodi xp
      - roemerkid fix, kid plus, kid lus 06
      jak szukać różnic ??
      I czy są może foteliki z tej grupy które można najbardziej wysunąć do poz. śpiącej.
      Dzięki i pozdro
      • ilhenny Re: Porady techniczne 16.04.10, 20:05
        Faktycznie nie jest to techniczne pytanie. Wybierasz z pośród 4* fotelików,
        najlepszych na rynku. Proponuję drogę eliminacji, podaj wagę, wzrost, wiek i
        samochód.
        • todob1 Re: Porady techniczne 17.04.10, 12:24
          Dzięki za zainteresowanie,
          Mlody w maju kończy 3 latka, waży ok 16,5 kg wzrost 105 cm, samochód subaru outback z isofixem.
          Pozdrawiam
          • ilhenny Re: Porady techniczne 18.04.10, 13:59
            Już jest łatwiej, pozostawmy tylko isofixowe. W prawdzie isofix w fotelikach
            15-36 kg nie podnosi znacznie bezpieczeństwa w czasie samego wypadku, jednak
            bardzo podnosi komfort użytkowania. Foteliki zapięte isofixem lepiej wychylają
            się do pozycji spoczynkowej i po prostu nie „latają” po samochodzie, zwłaszcza
            na zakrętach i w czasie hamowania. Odrzućmy firmy które produkują foteliki
            rozpadają się w czasie Cash Testów i foteliki przeznaczone dla dzieci od 4 roku.
            Z wymienionych pozostaną trzy foteliki : Cybex Solution X-Fix, Romer Kid Fix ,
            Casualplay Protector Fix. W skrócie opiszę zalety i wady zdecydowanie
            najlepszych fotelików w klasie.
            Protector bardzo wygodny i bardzo dużą ilością regulacji. Wada, nie pasuje do
            wielu samochodów, zwłaszcza bez isofixu.
            Solution Intuicyjna obsługa. Wada dość wąski i płytki.
            Kid wiele kolorów i rodzajów tapicerek. Wada umieszczenie regulacji isofix pod
            pupą dziecka.
    • magie36 Re: Porady techniczne 16.04.10, 21:01
      Witam, bardzo proszę o pomoc w wyborze fotelika dla mojego 4
      miesięcznego synka który jest dużym chłopcem, waży około 8 kg,
      wzrost około 75 cm, samochód nissan primera. Zastanawiam się nad
      kategorią fotelika i teraz nie wiem czy 0-13 czy 0-18. Dodam że
      bardzo dużo będą jeżdziła w mieście jak i w dłuższe trasy. Zależy mi
      na najbezpieczniejszym fotelikiem cena nie odgrywa znaczącej roli.
      • ilhenny Re: Porady techniczne 16.04.10, 22:36
        Bardzo duże, zdecydowanie 0-18 kg, Nissan Primera może mieć isofix, więc proszę
        sprawdzić czy jest. Na pewno musi jeździć tyłem i jeśli teraz ma 8 kg, to szybko
        będzie miał 13 kg, a wtedy jest problem, bo w wiele fotelików 0-18 kg, trzeba go
        odwrócić i montować przodem, a raczej będzie za młody na jazdę przodem.
        Najtańszy będzie Besafe za 1200 zł.
        • ilhenny Re: Porady techniczne 16.04.10, 22:40
          Proszę zakładajcie nowe wątki. Wiek, waga, samochód, albo konkretny fotelik.
          Będziemy mieli bardziej przejrzyste forum i może nie będę musiał pisać każdemu
          oddzielnie.
          • aguska8009 Re:chicco neptun 18.04.10, 14:58
            a co sądzisz o chicco neptun i czy nadaje się do peugeota 206?
            • ilhenny Re:chicco neptun 18.04.10, 18:54
              To jest jeden z wielu fotelików, których nie powinno się kupować. Fatalne wyniki
              w Crash Testach, a cena jak za porządny markowy fotelik.
              link do crash testów
              www.youtube.com/results?search_query=chicco+neptun&aq=f
              • bregula1 Jaki fotelik dla grubaska? 20.04.10, 21:24
                Witam, mam jeszcze jedno pytanko okazalo sie ze nasz samochod
                Peugeot Partner ma isofix jaki w takim razie wybrac fotelik dla 10
                miesiecznego dziecka, 11,5 kg wagi i lubi sobie uciac drzemke w
                czasie jazdy? Zastanawialam sie nad: RAMATTI VENUS COMFORT 9-18kg ,
                CHICCO KEY 1 X-PLUS 9-18kg, MAXI COSI PRIORI. Jesli nie te to co Pan
                innego poleca?
                • ilhenny Re: Jaki fotelik dla grubaska? 20.04.10, 23:44
                  Z zaproponowanych to Priori, najlepiej w wersji Fix, albo XP. Jednak jest to
                  bardzo daleko w porównaniu do ceny Ramatti. Dziecko raczej większe, więc i wybór
                  mniejszy.
                  • bregula1 Re: Jaki fotelik dla grubaska? 21.04.10, 11:41
                    Nie chodzi mi tak bardzo o cene jak o wygode i to ze mlody jeszcze czesto spi w
                    czasie jazdy, ma Pan cos innego godnego polecenia? A moze juz kupic cos z
                    przedzialu 9-36?
                    • ilhenny Re: Jaki fotelik dla grubaska? 21.04.10, 20:15
                      Idąc na skróty, można powiedzieć, że foteliki 9-36 kg się nie rozkładają do
                      spania. Do fotelików jak Pallas nie zmieści się, Recaro Yung Sport i Britax
                      Evolva rozkłada się, ale nie jest to wygodny system, inne podobne do Nania są
                      całkowicie na siedząco.Przymierz dziecię do Priori XP.
                      • aguska8009 nania 21.04.10, 22:24
                        a z nani to który model jest dobry? interesuje mnie przedział od 9-18kg lub 9-36kg.
                        • ilhenny Re: nania 21.04.10, 22:29
                          fotelik.info/pl/testy/Nania/ocena/malejaco/index.html
                          • masllak Do Fabii jaki fotelik wybrać 9-18 kg. 24.04.10, 14:26
                            Witam przymierzam się do kupna fotelika dla malej do Fabii -mam takie typy
                            1. Maxi Cosi Piori
                            2. Chicco Key 1
                            3.Coneco Zenith
                            4, Espiro Optima co polecacie?
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka